![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Wątek z serii "do jakiego wieku powinno się dziecku"- dorastający chłopiec :-)
Zakładam ten wątek z nadzieją, że poczytam jakieś mądre słowa o tym, jak wychować "prawdziwego mężczyznę"
![]() ![]() ![]() Mam też kilka pytań w kwestiach "do kiedy", żeby porównać swoje zdanie, z Waszym ![]() Proszę więc o luźną dyskusję oraz odpowiedź na pytania: 1. Do kiedy (jakiego wieku) rodzice powinni dzieciom pomagać w kąpieli? 2. W jakim wieku nie wypada już chłopcu spać z babcią? (Pytam, bo mój starszy syn ma 7 lat i w odwiedzinach babć lub u babć zawsze śpi z nimi, a mi wydaje się, że jest na to za duży). 3. W jakim wieku według Was ubrania z bohaterami z bajek (typu Myszka Miki) to już obciach? :P Z góry dziękuję za dyskusję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wątek z serii "do jakiego wieku powinno się dziecku"- dorastający chłopiec :-)
powiem szczerze że straslziwie mnie zaciekawiły te pytania i zaczęłam się na dtakimi rzeczam zastanawiać
![]() ![]() 1. Co do kąpieli - mój 4-letni bratanek zażyczyl sobie kiedyś że chce żebym to ja go kąpała, ale wyglądało to tak że on się sam mył, ja tylko plecka i pilnowałam żeby za bardzo nie szalał, pomagałam przy wycieraniu. Siedmioletnie dziecko zdecydowanie może się samo kąpać, ale myśle że warto byc w pobliżu, zosawić otwarte drzwi - pamiętam z dzieciństwa że mi mama kazała spiewać w wannie żeby słyszała że wszystko ok ![]() 2. co do spania to chyba zalezy od dziecka, ale siedmioletnie powoli bym od tego odzwyczajała ![]() 3. Myślę że juz w 1 klasie chłopcy nie bardzo sa za takimi postaciami, ale bardzo dużo zalezy od grupy dzieci w jakiej się znajdują ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wątek z serii "do jakiego wieku powinno się dziecku"- dorastający chłopiec :-)
A ja co nieco ze swojego dzieciństwa pamiętam
![]() 1. jako 7latka kąpałam się sama, mama tylko głowę mi myła, bo miałam gęste, długie, kręcone włosy 2. O ile z rodzicem zrozumiałabym jeszcze, że czasem jest chęć na wlezienie do łózka w wieku 7 lat nie raz, nie dwa przyłaziłam dospać do mamy) o tyle faktycznie z babcią już bym ograniczyła. 3. A to powiem ci, że w pracy dzieciaki są tak róznie poubierane, że jeśli tylko synowi pasuje, to niech nosi co chce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Każde dziecko jest inne.
1. Jak najwcześniej powinno się wdrażać samodzielność ![]() 2. Ciężka sprawa. Ale zgadzam sie z Szają, ze chyba spanie z babciami bym ograniczała, przytulanie, wspólne leżenie tak, ale za kadym razem spać to chyba juz nie ![]() 3. Sam Ci powie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Jeszcze tak sobie myślę, że my już naszą malą wdrażamy do samodzielnego mycia - wykorzystujemy to, ze chce być samodzielna, i sama ręce, nogi, ogólnie ciało próbuje myć - lącznie z zębami. My jej wlosy, tylek i czasem buzię. Ma 2 lata. Przeciez dziecko codziennie myte nie ma takiego brudu, któego by samo nie zmylo ;D
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nie no, mój starszy syn od dawna kąpie się sam, co najwyżej głowę mu myję, ale rzadko, chyba już nie powinnam. Dwuletni Jerzyk sam myje sobie siusiaka, stopy i brzuszek
![]() Z tym spaniem z babcią to będzie chyba trauma mała, zwłaszcza dla babci :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Gang Iren
|
Cytat:
1.Mloda myje sie calkiem sama od kiedy skonczyla 6 lat.Wczesniej troche sama,troche pomagalam.Generalnie to ona zawsze najbrudniejsza wracala z placu zabaw,wiec nie tak latwo bylo domyc ![]() Jednak wlosy myje sama dopiero od jakiegos roku. 2.Mloda spi sama,ale wiem ze do mnie chetnie nadal by przyszla pospac.Jak taty nie bylo przez tydzien kilka miesiecy temu,to sie przeniosla do mnie.Czasem do babci tez szla spac,chociaz tlumaczylam ze ma swoje lozko. 3.Moja nosi ubrania z postaciami z bajek czy filmow dla dzieci.No ale wyrosla juz z myszki miki czy hallo kitty,teraz jest monster high,hanna montana itp.No ale do szkoly i tak chodzi w mundurku.
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Tylko z tymi ubraniami, chociażby, też jest właśnie zupełnie inaczej w przypadku dziewczynek. Dziewczynki długo mogą być słodko ubrane. Ba! Ja sama mam koszulki z Myszką Miki, misiami
![]() Mój syn raczej nie powie, on jakoś zupełnie nie zwraca na to uwagi. Jedynie raz poprosił mnie, bym nie dawała mu do szkoły bluzy w gwiazdki, bo kolega mu powiedział, że jest dzidziusiowa, ale po jakimś czasie sam znów zaczął ją nosić. Z jednej strony można powiedzieć- no ok, jak lubi, to niech nosi. Jednak dla mnie nie do końca tak jest- nie chcę, by dzieci go odbierały jako takiego właśnie "zdzidziusiałego", bo i tak jest od większości młodszy, co robi swoje, a dzieci też szybko etykietkują kolegów i koleżanki./ Edytowane przez Impersona Czas edycji: 2012-04-17 o 09:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
ee tam, mój mąż do tej pory ma połowę koszulek z postaciami z kreskówek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
jeżeli chce taka koszulkę a Twoim zdaniem jest zbyt dziecięca, dopasuj mu resztę garderoby , by wyglądał ,, młodzieżowo '' sama mam syna i tez nie chciałabym go wychować na jakiegoś fajtłapę , któremu wszyscy dokuczają. ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
To i ja mam pytanie.
Kiedy nauczyć chłopca siusiać na stojąco jak dorosły mężczyzna??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Karino nigdy będziesz miała wszystko obsikane
![]() ![]() Impersona zacznę od tego ze dobija mnie przyspieszanie dojrzewania dzieci fachowo zwana akceleracją ![]() ekspresem ... myślę, że "samodzielnie" wychowany 7 sam się skapnie kiedy nie spać z Babcią, a że nosi koszulki jakie chce i ma w nosie głupie komenty ja bym była dumna ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Komentarzy nie ma w nosie, bardzo się przejmuje, gdy ktoś się z niego śmieje, zresztą przytoczyłam przykład bluzy w gwiazdki ![]() Nie robię za niego wszystkiego, jest bardzo samodzielny, ma swoje ważne obowiązki, ale nie jest z przyczyn zdrowotnych sprawny jak inne dzieci, jest niestety ciapowaty, nie ma grupy przyjaciół w klasie niestety, jego przyjaciele chodzą do innych szkół. Jestem nauczycielem i wiem jak dzieci potrafią naśmiewać się z kolegów, jak potrafią szybko etykietkować, więc chcę pomóc swojemu dziecku do minimum ograniczyć powody, dla których mógłby być traktowany jak ktoś słabszy. To nie jest przyspieszanie dojrzewania, to jest stymulowanie dziecka, by nadążało za rówieśnikami (a niestety nie nadąża). Nikt mi nie powie, że nie ma nic złego np. w tym, że chłopak jest "upupiony" przez babcię. Obowiązkiem rodziców jest również to, by przeprowadzać dziecko przez różne etapy dojrzewania i jak najłagodniejsze pożegnanie się z etapami, które już powinny minąć. Bo tak, to równie dobrze można powiedziec, że nie trzeba dziecka odzwyczajać od pieluch, dziecko sobie samo stwierdzi, kiedy chce sikać do WC ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle ode mnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jak nastoletnia dziewczynka- nic takiego, jeśli śpi z babcią. Jednak nie wyobrażam sobie, że nastoletni chłopak mógłby z nią spać, to moim zdaniem (i widzę z wątku, że jednak nie tylko moim), byłoby wręcz niestosowne. Stąd moje pytanie, kiedy ta granica, gdy już nie wypada. Przecież nikt nie rozdziela babci w wnukiem. Mogą mieć sobie swoje sprawy, swoje wycieczki, historyjki, wspólne chwile. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Życzę, żeby wszystko u Was poszło jak najlepiej i z korzyścią dla każdego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Więc podsumowując: ja uważam, że na spanie z babcią już trochę za późno. Nikt nie karze Ci przecież odseparować synka od babci, po prostu powinien dostać u niej własne miejsce do spania. Syn ma już 7 lat, babcia jak piszesz jest zaborcza, więc pewnie gdyby to zależało od niej spałaby z nim dopóki by dało radę. Wyobrażasz sobie, że Twój syn ma 10, 11, 12 lat i nadal z nią śpi? To nawet mój TŻ do 6-go roku życia spał z mamą i teraz uważa, że to było dużo za długo. Co do ubrań - wiadomo, że dziewczynka może ubierać się słodko całe szkolne lata, ale chłopców obowiązuje trochę inna reguła. Jak patrzę na zdjęcia klasowe z podstawówki (nawet z 1 klasy), to nie widzę ani jednego chłopca w koszulce czy bluzce z Myszką Miki albo innym bohaterem z bajek, raczej każdy miał już idąc do szkoły te ubrania gładkie albo ewentualnie w jakieś wzory, ale postacie z bajek to nie były. Ale czy tym się kierować? Ciężko mi powiedzieć. Ja chyba bym 7-latka już nie ubierała w taką koszulkę do szkoły, gdybym zauważyła, że inne dzieci już takich nie noszą. Jest wiele fajnych koszulek i obecnie naprawdę jest w czym wybierać ![]() No i na koniec - niektórzy może napiszą, że to dopasowywanie dziecka do otoczenia na siłę, ale sama pamiętam swoje dziecięce lata i dzieci nie chcą odstawać. Chcą mieć to, co rówieśnicy - ubrania, zabawki, chcą być częścią jedności a nie indywiduum. Dlatego ja nie uważam za złe dopasowywanie dziecka do pewnych "norm", dzięki którym nie będzie wyśmiewany czy wyobcowany. Można i 12-latka prowadzać za rękę do szkoły i dawać mu do założenia koszulki w gwiazdki, skoro sam tak lubi, ale czy to byłoby dobre? Moją koleżankę do końca podstawówki babcia odprowadzała za rękę właśnie do szkoły i potem ją odbierała i niestety śmiano się z niej, że sama do domu nie wróci i kiedy tylko coś jej nie wyszło zaraz leciały teksty: "może Twoją babcię zawołamy to Ci nos wytrze jak się popłaczesz?" i inne takie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
W pewnym momencie grupa rówieśnicza staje się silniejszym autorytetem niż rodzice. Nie ma tu do rzeczy poczucie własnej wartości. W szkole podstawowej większość dzieciaków chce być taka sama. Oglądać te ame filmy, ubierać się tak samo itd. Przejawy indywidulności to gdzieś w gimnazjum się pojawiają (choć wtedy znów robią się grupy).
Ja nie chciałabym testować poczucia wartości mojego dziecka, narażając go naśmieszność ubierając w koszulke z misiem. Z perspektywy dorosłego to bzdurka, dla dziecka to koszmar i trauma byc wyalienowanym. Co do samodzielności - jestem przerażona jak obserwuje 3-latki w przedszkolu nie potrafiące założyć butów, kurtki, czapki... totalnie niesamodzielnych, których mamy wszystko podtykają pod nos. I dzieciaki przeżywają szok jak nagle idąc na spacer muszą ubrać się same, ze pani nie leci zakładać bucików, tylko prosi, zeby spróbwały same. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
a myślisz, że czemu dzieci wyśmiewają kolegów za to, że noszą "dziecinne" koszulki? same sobie to wymyśliły?? no nie, właśnie przez to, że dorośli im strzelają gadkę w stylu"no coś ty jesteś już za duży na takie rzeczy, to jest koszulka dla dzidziusia". A dzieci tak potem gadają rówieśnikom.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
moi (skończone 6 i 9) śpią u dziadka z babcią i dziadkiem,
nie mam pojęcia, gdzie babcia miałaby następne dwa łóżka wstawić na wczasach, (co roku wyjeżdżają z babcią w góry), też śpią z babcią i z dziadkiem mojego męża akurat nie ma, to wczoraj w nocy 6-latek zasnął w moim łożku chłopcy myją się sami, ale niedokładnie więc raz na kilka dni muszę ich na serio wykąpać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
to ja przepraszam ze sie wtracam... mam o wiele mniej doswiadczenia bo syn to tylko 2-letni taki jakis xD, ale wlasnie chcialabym wiedziec na co juz teraz zwracac uwage przy chlopcu na jakie pewne zachowania moje i jego by wlasnie nie zrobic z niego cieplej klusuni ani jakiegos malego dreczyciela.
zaznacze ze DOBREGO przykladu z domu nie mam, bo fakt moja matka to dobra i kochana kobietka, ale jako matka to tak jakos slabo jej poszlo ![]()
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. no z babcią uważam że 7latek spać nie powinien. z rodzicami tak bo to rodzice ale z babcią jakieś takie dziwne mi się to wydaje... choć ja spałam z babcią do ok 13-14roku życia nieraz ale jako dziewczynka uważam że to normalne. dziwne by było gdybym do tego wieku spała z dziadkiem np ![]() ![]() 3. obciach? nie wiem nie widzę w tym obciachu. tzn nie zastanawiałam się nad tym wydaje mi się że jeśli bluza jest ciemna i męska to ok gorzej jak jest jaskrawy niebieski, błękitny i wielka myszka micky ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Dla mnie wszystkie te kwestie są naturalnie proste i załatwiają się same...
Cytat:
![]() 2. Do kiedy chce? 3. Kiedy tak uzna dziecko i jego rówieśnicy. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Mój syn ma 2 lata i ulubiona maskotkę. jest tak wycierana , że szok
![]() ostatnio znajoma stwierdziła , ze powinnam małego powili odzwyczajać od maskotki , bo później będzie problem ![]() i tak mi trochę klin wbiła , bo ja uważam , że młody z czasem sam ją odstawi czy Wasze dzieci miały taka ulubiona przytulankę ? do jakiego wieku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
podepne się pod wątek z moim pytaniem: czy wypada przewijać roczne dziecko no na ławce, oczywiście na podkładzie?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:22.