|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
. Przeważnie :
śniadanie : przeważnie ok. 6:20 II śniad część 1 : 9:45 II śniadanie część 2 : 12.30 Obiad : 14:20 Podwieczorek : 16. 30 Kolacja : ok 19 - chodzę spać ok 22 dzisiaj nie było podwieczorku bo dzień zabiegany, obiad późno Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-04-18 o 20:05 |
|
|
|
#3392 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tłuszczu też widzę nie ma. w co grasz? bo to nie są klasy =P
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! Edytowane przez Dekas Czas edycji: 2012-04-18 o 20:15 |
|
|
|
|
#3393 |
|
Zakorzenienie
|
Ale owoc to nie posiłek tylko przekąska...... Nie chudniesz ?
|
#3394 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
powinnas bardziej zadbac o posilki treningowe
|
|
|
#3395 |
|
Zakorzenienie
|
nicol a moze w szkole zjedz jakieś sałatki z makaronem/ ryzem/ kaszą
|
#3396 |
|
Rozeznanie
|
Ervisha, dzieki za zerkniecie
![]() Dzisiejsze U : I miseczka mleka sojowego z wegańską pieczoną owsianką, bananem, mrozonymi malinami i domowym masłem arachidowym II kawa, homo naturalny z rzodkiewkami i suchary bieszczadzkie z kminkiem III chilli con carne (chuda wołowina, cebula, czosnek, papryczki chilli, pomidory, sos pomidorowy, kukurydza, tabasco, przyprawy) i swieza papryka IV 2 banany zmiksowane z kakao naturalnym i udekorowane plasterkami bananowymi V Bruscetta z chleba graham - pomidor i mozzarella / druga kromka grubo z bieluchem, rzodkiewkami i szczypiorkiem Co do faz na określone jedzenie to ostatnio mam mega faze na banany
|
|
|
|
#3397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoje menu wpada w oko i tyle ![]() No i jak zwykle mi się podoba wybacz, że pytam ale chorowałas kiedyś na ED?
|
|
#3398 |
|
Rozeznanie
|
całe, cale
![]() Dzieki ![]() a co do pytania, to niestety TAK ale widac to po moim jedzeniu teeraz? Wydaje mi sie ze jem normalnie, luźno i to na co mam ochotę. |
|
|
|
#3399 |
|
Przyczajenie
|
Podczytuje od kilku dni ten wątek. Strasznie zainteresował mnie, tym bardziej, że chcę zacząć zdrowo się odżywiać.
Może dodam mój jadłospis, ale tym razem proszę o ocenę. Ostatni gdzieś został pominięty ![]() U 1. Ugotowana owsianka na szklance mleka 3,2 z garścią Ciniminis, miodem i garstką rodzynek. Kawa czarna z łyżeczką cukru. 2. Na uczelni od 9 do 14. Dwie kromki chleba z masłem: jedna ze schabem ze śliwką (z folii niestety kupny) druga z pastą rybną (domową), pokrojone marchewki w słupki podjadane na wykładach. Marchewkowy jednodniowy, jabłko. Wszystko nie na raz, tylko podjadane po trochu. 3. Bulionówka flaczków z kromką chleba. Na drugie 2 naleśniki z pieczarkami i sosem pieczarkowym, surówka z białej kapusty. Cappy pomarańczowy. 4. 2 bułeczki małe maślane z jogurtem naturalnym. Herbata z mlekiem. 5. Bułka kajzerka z masłem i do tego w miseczce cały twaróg pół tłusty trochę śmietany szczypiorku rzodkiewki. jabłko. Teraz do filmu chrupię paluszki z sezamem. W ciągu dnia oprócz tego piję wodę. Czy nie za dużo jak na U? Niby na tym wagę mam idealną, ale widząc niektóre jadłospisy zaczynam się martwić o swój. |
|
|
|
#3400 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ale bardzo jadłospis bardzo fajny i skoro rzeczywiście jesz luźno, to nie ma się czym przejmować, to się chwali Redukcja? przed: łyżka oliwy z oliwek, łyk soku marchewkowo-owocowego dla zabicia smaku. I: owsianka z 4 łyżek płatków na mleku sojowym, amarantus, zarodki pszenne, rodzynki. II: jajko sadzone, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty. III: jabłko, banan (wieeem, wiem, słaby posiłek no i ten banan, ale miałam ochotę na owoce a przyszły takie świeżo kupione ze sklepu ).IV: 150 g półtłustego twarogu, 1/3 kostki drożdży z wodą.
|
|
#3401 |
|
Zadomowienie
|
Redukcja, proszę o ocenę, może tym razem ktoś spojrzy
![]() śniadanie - 4 łyżki owsianki na wodzie polane kefirem, garść migdałów, garść słonecznika, pół banana 2 śniadanie - jabłka cząsteczki z pierzynką z serka homogenizowanego naturalnego posypane z wierzchu granolą obiad - trochę ryżu, dorsz panierowany, kilka brokułów posypanych surówką z marchewki podwieczorek - dwie łyżki ugotowanej tapioki wymieszane z kefirem i odrobiną soku malinowego domowej roboty kolacja - serek wiejski z szczypiorkiem i kawałek papryki pokrojony w paski |
|
|
|
#3402 |
|
Zakorzenienie
|
U
![]() 1. platki pelnoziarniste z mlekiem 3,5%, duze jablko 2.bulka podluzna razowa z ziarenkami z maslem,salata,piersia kurczaka(100g),pomidorem, ogorkiem,szczypiorkiem, soczek multiwitaminowy 0,2l 3.kurczak grillowany w curry, kus kus z groszkiem,buraczki ![]() szklanka kawy mrozonej z pianka made by Mama ![]() 1h nordic walking 4.serek wiejski z jagodami,jablkiem,migdala mi, inka karmelowa z mlekiem 1h rower-43 km 5.2kromki razowego chleba(po 50g)z maslem, jakas tam ryba w pomidorowym sosie, pomidorek,earl grey z cytryna 1h jazdy na rolkach wieczorkiem spojrzy ktos?
|
#3403 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
zrobilas w godzine 43 km na rowerze??????? ![]()
|
|
|
#3404 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3405 |
|
Zadomowienie
|
Nie liczę kalorii, ale trochę mnie przeraziłaś
. Zaraz policzę, moim zdaniem jest sporo ponad 1000.Piekarskie, do piwowarskich nie mam dostępu .edit: policzyłam, faktycznie nie ma 1000 .
some days I'm still fighting to walk towards the light Edytowane przez Ainnel Czas edycji: 2012-04-18 o 23:01 |
|
|
|
#3406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przygoda z ed?
|
|
|
#3407 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.jakieś 1,5 roku temu.
|
|
#3408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
,mają naprawdę śliczne,urozmaicone menu (a swoje też przeżyły
|
|
|
#3409 |
|
Raczkowanie
|
uuuuu
ś: bułka fitnes z masłem wędliną drobiową i rzodkiewkami, jajko na twardo maźnięte pastą z oliwek, 200g kefiru odrobina mleka z granolą czekoladową 2ś taki batonik: pistacje sklejone miodem z polewą jogurtową jabłko o: filet z tilapii w jajku, surówka colesław duża porcja, troche makaronu razowego przysmażonego na maśle p: batonik tymrazem posklejane migdały, mandarynka k: sałatka z tuńczykiem (sałata, papryka, kukurydza i takie tam) 4 malutkie paszteciki z mięsem po garstka ziemnych bez soli wzieło mnie dzis na orzechy ślicznie prosze o ocenke
|
|
#3410 |
|
Zadomowienie
|
U:
Ś: bułka razowa ze słonecznikiem: obie połówki z margaryną: pół z sałatą i serkiem capri włoskim, pół z sałatą, serem żółtym, szynką drobiową i rzodkiewką; pomidorek; herbata miętowa II: otręby granulowane żurawinowe z mlekiem; jabłuszko O: ziemniaki z natką pietruszki; jajko sadzone na oliwce ze szczypiorkiem; brokuły gotowane; sałata z jogurtem naturalnym z cukrem brązowym i cytryną K: pół grahamki z margaryną i serkiem włoskim capri; twarożek lekki z wkrojoną szynką drobiową; pomidorek; surowa marchewunia i ogóreczek konserwowy; herbata miętowa U: Ś: płatki z otrąb pszennych branflakes z wkrojonym bananem i mlekiem ( duża micha ) IIŚ : bułka razowa ze słonecznikiem z masłem, sałatą, serem żółtym i rzodkiewką; 1 pomidor Po: kawa parzona z mlekiem 1 jabłuszko, marchewka surowa O: ryż jaśminowy z gulaszem drobiowo- warzywnym ( marchew, kukurydza, groszek, por ) z soskiem Po: kawa rozpuszczalna z mlekiem K: bułka razowa obie połówki z margaryną i szynką konserwową; twaróg chudy ok ( połowy czyli gdzieś tak 100g. ) wymieszanych z jogurtem naturalnym; pomidorek; herbata miętowa Wieczorem przed snem: lampka wina różówego i jak?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#3411 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu wydawało mi się że na forum ktoś o tym pisał. Twoje menu jest na prawdę świetne
|
|
#3412 |
|
Zadomowienie
|
mpati podobają mi się twoje jadłospisy
![]() zelka dużo tych batoników, ale ogólnie ładnie
|
|
#3413 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3414 |
|
Zakorzenienie
|
Bellamy, dziekuje za ocenke
Dla mnie ilosciowo jest dosc ok, po prostu jak caly dzien jestem poza domem, to nie mam jak wiecej jesc, kombinowac wiecej dan do pojemnikow do pracy, itp. Wieczorem do tunczyka dorzuce warzywko na pewno, w sumie nigdy nie jem mieska/rybki bez surowki
|
#3415 |
|
Przyczajenie
|
Czy oceni ktoś mój jadłospis na dziś? Czy coś mam zmienić. (Staram się zacząć zdrowiej odżywiać, ale utrzymywać wagę)
1. (przed chwilą zjadłam): 4 łyżki płatków owsianych gotowane na szklance mleka 3,2 do tego wsypałam garść ciniminis, rodzynki i kilka migadałów i na koniec polałam łyżeczką miodu. 2.Będzie na uczelni rozłożone w czasie : grahamka z masłem,serkiem topionym,sałatą,plastrem sera i kilkoma plasterkami drobiowej. Do tego wzięłam dwa kabanosy z łososia, jabłko i serek Danio XL. 3.Kopytka smażone na masełku z kapustą i kiełbasą (coś w podobie łazanek tylko z kopytkami) 4.Babka drożdżowa ze dwa większe plastry z masłem orzechowym, szklanka mleka, banan. 5.Naleśniki ze szpinakiem,kurczakiem na to położony ser żółty i zapieczone. Polane sosem pomidorowym made by me. Na wieczór kupię sobie mandarynki i będę wsuwać. Mam ochotę na cytrusy. W ciągu dnia zazwyczaj piję 2-3 kawy z mlekiem i łyżeczką cukru, herbatęy zielone, i duża butelką soku Pysio,Kubuś lub coś tego typu. I jak? Nie jem za dużo? ---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Czy oceni ktoś mój jadłospis na dziś? Czy coś mam zmienić. (Staram się zacząć zdrowiej odżywiać, ale utrzymywać wagę) 1. (przed chwilą zjadłam): 4 łyżki płatków owsianych gotowane na szklance mleka 3,2 do tego wsypałam garść ciniminis, rodzynki i kilka migadałów i na koniec polałam łyżeczką miodu. 2.Będzie na uczelni rozłożone w czasie : grahamka z masłem,serkiem topionym,sałatą,plastrem sera i kilkoma plasterkami drobiowej. Do tego wzięłam dwa kabanosy z łososia, jabłko i serek Danio XL. 3.Kopytka smażone na masełku z kapustą i kiełbasą (coś w podobie łazanek tylko z kopytkami) 4.Babka drożdżowa ze dwa większe plastry z masłem orzechowym, szklanka mleka, banan. 5.Naleśniki ze szpinakiem,kurczakiem na to położony ser żółty i zapieczone. Polane sosem pomidorowym made by me. Na wieczór kupię sobie mandarynki i będę wsuwać. Mam ochotę na cytrusy. W ciągu dnia zazwyczaj piję 2-3 kawy z mlekiem i łyżeczką cukru, herbatęy zielone, i duża butelką soku Pysio,Kubuś lub coś tego typu. I jak? Nie jem za dużo? |
|
|
|
#3416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3417 |
|
Zadomowienie
|
ma jedno- mieszkam z mężem i nie ma nas do wieczora w domu, jemy mało smarowideł typu masło, margaryna. jak kupimy masło to robi się nieświeże przy naszym trybie życia, a mrozić małych kawałeczków jak bratowa, nie zamierzam, bo to chore. a margaryny w dzisiejszych czasach są coraz lepszej jakości- nie kupuje tych tanich, staram się kupować wzbogacone itp. ogólnie dla mnie to wygoda, bo starcza na dłużej. pozatym głównie dzieci i osoby rosnące, uczące itp powinny jadać masło, natomiast ludzie starsi i dorośli mogą jeść masła roślinne.
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#3418 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moje RRRRR:/u przedsniadanie: pomarańcza i kawa I: owsianka z mlekiem, łyżeczką masła z nerkowców i 2 daktylami II: mix warzyw z kilkoma łyżkami brązowego ryżu, polane oliwa i posypane sezamem III: zupa pomidorowa, 2 duże marchewki w zupie, trochę ryżu, udko i podudzie z kurczaka IV: miseczka zupy z soczewicy z dużą iloscia warzyw V: wiesniak z papryką, oliwkami i ziołami |
|
|
|
|
#3419 |
|
Raczkowanie
|
Moje R
śniadanie: bułka razowa posmarowana grubo serkiem homogenizowanym, 2 plasterki wędzonego łososia, kilka plasterków zielonego ogórka II śniadanie: 2 kiwi, serek homogenizowany truskawkowy obiad: duszona pierś z indyka, garść makaronu pełnoziarnistego tagiatelle, brokuł w sosie jogurtowo-czosnkowym podwieczorek: 2 naleśniki razowe z twarogiem półtyłustym i bananem kolacja: serek wiejski z papryką, rzodkiewką, ogórkiem, bułka razowa |
|
|
|
#3420 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:57.

, pomarańcza

. Ale bardzo jadłospis bardzo fajny i skoro rzeczywiście jesz luźno, to nie ma się czym przejmować, to się chwali 

. Zaraz policzę, moim zdaniem jest sporo ponad 1000.