Mamusie Wrześniowo- Październikowe część III - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy najlepsze wózki
x-lander 14 25,93%
Tako 16 29,63%
Graco 5 9,26%
Baby Design 5 9,26%
Roan 1 1,85%
Baby Merc 2 3,70%
Peg Perego 2 3,70%
Coneco 4 7,41%
ABC Design 1 1,85%
Maxi Cosi 8 14,81%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 54. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-19, 06:55   #1291
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek
Dot.: Mamusie Wrześniowo- Październikowe część III

Cytat:
Napisane przez anusiaaniaanusia Pokaż wiadomość
Hej, ja też już na nogach. Mąż już do pracy wyruszył, a ja sama w domu. Ale sobie odpoczywam W świętokrzyskim czarne chmury więc na słońce nie ma co liczyć

Dla mnie wyprawka dla małego to też czarna magia, ale od maja zacznę ją kompletować, bo później nie wyrobie finasowo Poczekam tylko aż pojawi się ta lista uzupełniona przez doświadczone mamusie
no niestety...moje dzieck wstało i pokazując na okno woła : ni ma ni ma (że słońca nie ma)

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 06:56   #1292
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Witajcie dziołszki ja już w pracy, uporządkowałam dokumenty wypiłam kawkę i zjadłam śniadanko u nas jak na razie słonecznie.

Co do kupacza niemowlęcego na fartuchu pielęgniarskim to nic nowego, dobrze, że ja w szpitalu miałam koszule na zmianę, bo moja córcia jak ją przebierałam załatwiła mi koszulę kupaczem swym

"Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 07:17   #1293
lourose
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bafi@Home Pokaż wiadomość
Witajcie dziołszki ja już w pracy, uporządkowałam dokumenty wypiłam kawkę i zjadłam śniadanko u nas jak na razie słonecznie.
Ja też ale od razu nerwa złapałam :/ jeszcze zapomniałam sobie meliskę wziąć do picia
Na szczęście słońce się przedziera przez chmury...
lourose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 07:18   #1294
Anusia479
Zakorzenienie

GG do Anusia479

A u mnie zapowiadają burze od popołudnia do poniedziałku chyba

Gracjanek

Fabianek
Anusia479 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 07:19   #1295
Dearlie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez colds Pokaż wiadomość
Nie martw się , też ciemna masa ze mnie w tych wszystkich kwestiach .
Póki, co rozjaśniło mi się coś o tych pieluchach. Butelki nadal nieogarnięte.
Cytat:
Napisane przez lourose Pokaż wiadomość
Haha Dearlie nie bój nic, ze mnie jest dziecko we mgle jeśli chodzi o wyprawkę
Mam 4 pary bodów (w tym 3 z ciucholandu,a nie ma metki więc nie wiem jaki to rozmiar) i... tyle
Byliśmy wczoraj z M. w mothercare i jak te 2 głąby rozglądaliśmy się bezradnie, i stwierdziliśmy że bez listy ani rusz.
Jedyne co wiemy, to że łóżeczko chcemy z Ikei. Natomiast kwestia przewijaka (ja chcę nakładany na łóżeczko, M. chce ceły regał) to już abstrakcja.
Boję się co będzie dalej, podejrzewam że wyprawkę kupię dopiero w późnej fazie kiedy będę miała więcej czasu, na razie mi się nie chce :P

Uuuufffff dobrze wiedzieć, że nie jestem osamotniona w tym moim zagubieniu. Chyba tamlin wspominała wiele stron temu o sporządzeniu listy z wyprawkami dla mamy i dzidziula. Uważam, że to świetny pomysł, gdyż tym samym doświadczone mamy mogły by bardzo pomóc takim zagubieńcom jak my.

Ja to chyba zabiorę się a zakupy w bardzo późnej ciąży, bo nawet nie mam kiedy tego zrobić na spokojnie. Siedzę w pracy od 10 do 18, a czasami nawet dłużej, czyli w godzinach otwarcia większości sklepów. A jak już się urwę z pracy to w pośpiechu kupowanie, to nie jest to. Chyba internet mi na tą chwilę pozostaje.

A ja dawno nie podsyłałam swojego brucha na maila. Zrobię to w najbliższych dniach. Jutro zaczynam dopiero 14 tydzień. Mój brzuch wygląda nadal jak brzuch objedzonej kobiety, a nie kobiety w ciąży
Stary 2012-04-19, 07:33   #1296
martusia26
Rozeznanie

hej. u mnie zimnica, ciemnica i tylko czekac az lunie, az mi sie z łóżka nie chce wychodzic
ja pierwsze usg mam dopiero w poniedziałek, ale tez strasznie wysypana jestem, choc nigdy nie mialam problemów z cera, więc mam nadzieję że córcia bedzie. żeby tylko wszystko dobrze było, tak bardzo sie boję...
Stary 2012-04-19, 07:39   #1297
karolluki
Raczkowanie

Cześć dziewczyny
Widzę że sporo się tu dzieje
Konczi trzymam kciukasy żeby wszystko było dobrze, wracaj do nas jak najszybciej
Anusia gratulacje synusia, ciekawe czy mojej córci też coś urośnie przez miesiąc
Colds dołączam się w kwestii dylematu z karmieniem, też wracam na uczelnię w październiku i najprawdopodobniej od samego początku będę dzidzię przyzwyczajać do odciągniętego mleka serwowanego w butelce, bo mimo wszystko o ile będę miała pokarm nie chcę rezygnować z karmienia
karolluki jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-19, 07:44   #1298
lourose
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dearlie Pokaż wiadomość
Jutro zaczynam dopiero 14 tydzień. Mój brzuch wygląda nadal jak brzuch objedzonej kobiety, a nie kobiety w ciąży
Hihi, ja mam 15 tydzień i nadal wyglądam jak po solidnym obiedzie
Wczoraj przymierzyłam spodnie z bardzo niskim stanem, takie szarawary, ale wyglądało to okropnie, jakbym tłusty bandzioch pokazała a nie domek dziecka
Stary 2012-04-19, 07:50   #1299
lukrecja_25
Wtajemniczenie

Haaaj!
Cytat:
Napisane przez Anusia479 Pokaż wiadomość
Co do sudocremu to on też wysusza skóre niemowlaka i lepiej uzywac go tylko gdy jest coś z pupką nie tak. A tak najlepsza jest moim zdaniem maść pośladkowa z Ziaji.

Trzymam kciuki,żeby Konczi szybko do Nas wróciła.

Dziewczyny martwiło mnie to ciągnięcie i pojechałam do gin. Zrobiła usg jest wszystko wporządku,dzidzia rośnie jak na drożdżach.
A najlepsze jest to,że mojej Karinci urosły jajkai jest chłopcem.
No to mi się te kalendarze nie sprawdziły wcale.
Zaraz wrzuce zdjęcia na meil mojego synka,któremu musimy wymyśleć imię
bo trzeba być babą zeby mieć jaja
Cytat:
A to pierwsze zakupy dla mojego synka
sliiiczne

ja jutro zaczynam 17 tc a brzuch mam jak w 12 miesiącu wszyscy mnie po nim głaszczą i mi jest tak fajnie

bloguję
http://mamsmaczek.blogspot.com/
lukrecja_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 08:01   #1300
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
Wiecie co, z synkiem miałam cerę gładką, idealną, w sumie zawsze miałąm bez większych "problemów", a teraz, odkąd jestem w ciąży, nie mogę sobie dać rady z moją gębą co chwile nowe pryszcze mi wychodzą, zejdzie jeden, a w jego miejsce wyjdą dwa i tak w kółko brodę mam całą w czerwone kropki, nawet na szyi mi wyszły 2 wielkie giganty, mój dziadziuś jak mnie ostatnio zobaczył to pytał czy mnie czasem bąk nie ugryzł w szyję.....czy to faktycznie córeczka mi urodę zabiera?? (mam nadzieję, ze po porodzie odda) ehhhh
Ja mam wg usg synka, a cerę fatalną! Także to kolejna ciążowa bzdura, że dziewczynka urodę zabiera - urodę dają albo zabierają hormony

A jeśli chodzi o wyprawkę, to ja będę się sugerować tą listą:

http://www.dzieciologia.blogspot.com...co-mamowa.html

Co sądzicie dziewczyny z dziećmi? Ta lista brzmi dla mnie rozsądnie

A przed chwilą pierwszy raz leżałam sobie na brzuchu i widziałam dokładnie takie górki jak mały mnie kopał! Ale dziwne uczucie, jakbym obcego miała w brzuchu!
gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 08:09   #1301
lourose
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość
Ja mam wg usg synka, a cerę fatalną! Także to kolejna ciążowa bzdura, że dziewczynka urodę zabiera - urodę dają albo zabierają hormony

A przed chwilą pierwszy raz leżałam sobie na brzuchu i widziałam dokładnie takie górki jak mały mnie kopał! Ale dziwne uczucie, jakbym obcego miała w brzuchu!
Ta lista wyprawkowa jest super, na pewno wezmę ją pod uwagę.
Byłoby fajnie gdyby doświadczone mamy się o niej wypowiedziały

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-19, 08:14   #1302
karolluki
Raczkowanie

Cytat:

Właśnie przeczytałam tą listę, brzmi dość rozsądnie i na pewno będzie dla mnie pomocna, bo jeszcze nie kupiłam nic, kompletnie nic i szczerze to nawet nie wiem od czego zacząć, a jak chodzę po sklepach z rzeczami dla dzieci to czuję się jakbym błądziła we mgle, na razie wyprawka to dla mnie czarna magia
karolluki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 08:30   #1303
zielona1911
Zakorzenienie

Cytat:

Ja nie mialam oslonek na sutki,tylu kocykow,reczniczkow z kapturkiem nie mialam wogole,wacikow do wycierania twarzy tez nie mialam i zamiast nozyczek mialam obcinacz do paznokci (sama uzywam,nozyczkami nie umiem sie wogole na paznokciach poslugiwac),zamiast nose frida mialam zwykla gruszke,ale jej tez nie uzywalam bo nic nie dawala moim zdaniem. Jak maly mial katar to psikalam mu do noska wode morska w spreyu i kladlam na bruszek i mu smarki splywaly to wycieral je w pieluche,albo kichnąl i bylo wszystko ok. Mialam krople na kolki Espumisan,ale na szczescie nie uzylam ich ani razu
zielona1911 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 08:33   #1304
elena_100
Wtajemniczenie

Agnes gratuluję córci
a Anusi Karinci z jajkami

tak wogóle to dzień dobry i potwierdzam słonka ni ma

wczoraj kupiłam pierwsze ciążówki ale takie bardziej sportowe

No i mój dzidek jak nie dawał znaku życia to teraz szaleje ze 3 razy na dzień. Ooo.. właśnie teraz szaleje I wieczorem ma chyba dyskotekę.

A w ciąży cerę mam śliczną, na początku troszku suchych liszaji a teraz nic

elena_100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 08:38   #1305
lourose
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elena_100 Pokaż wiadomość
A ja mam masakrę na czole i mnóstwo jakichś krostek.
Najgorzej wysypało mnie na ramionach, szyi i dekolcie, od małych krostek po wulkany robi się ciepło, i jak się rozbiorę z takimi niespodziankami?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-19, 08:55   #1306
Sojka1990
Zadomowienie

Helloł!!!!
Witamy się w pierwszym dniu 22 tygodnia!! Jutro USG 3 D

Lista jest ok, ale tak jak pisała zielone- wiele rzeczy można sobie odpuścić albo zamienić tak jak z tymi nożyczkami do paznokci- też używałam cążki takie jak używam na sobie tylko w wersji mini i mają ogranicznik żeby za dużo maluszkowi nie ciachnąć. Ręcznik z kapturkiem miałam jeden, ale zauważyłam że te ręczniki robią z kiepskich materiałów które zwyczajnie słabo wode wsiąkają, dlatego używałam w końcu zwykłego mięciutkiego i grubego ręcznika, który mi w moment laski osuszył.
Stary 2012-04-19, 09:00   #1307
lukrecja_25
Wtajemniczenie

ja sobie kupiłam jeden z kapturkiem ale taki bardziej misiowaty to zawinięcia dzidka niż do wycierania do wycierania planuje ręcznika używać grubego a ze ręczniki sprzedaję to mam kilka porządnych

bloguję
http://mamsmaczek.blogspot.com/
lukrecja_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 09:05   #1308
I_K
Zakorzenienie

Cytat:
W końcu Was nadrobiłam. Jak tak czytam Was o tych butelkach, pieluchach, smoczkach... dla mnie to wszystko to czarna magia. Ja mam tylko kupione 3 pary bodów i 1 parę skarpetek. Nawet nie wiem jak się zabrać za dalsze zakupy.
Nie martw się!!! ja nie mam kompletnie nic, nawet pół skarpetki i najwcześniej zabiorę się za to za jakies 2 mc jak dostanę pieniądze z ZUS... u mnie jest jeszcze problem z trzymaniem tych cudych ciuszków bo nie mam na to miejsca, najpierw muszę kupić jakieś meble i to w sumie już wybrałam ale zakupy tak jak pisałam za 2 mc najwcześniej...
Chciałabym to zrobić jakoś z głową bo jednak jak sobie liczę to trzeba na ta wyprawkę wydać sporo kasy. Wstawiam moje wybrane mebelki
te dwie szafy sa i IKEA a łóżeczko będzie z allegro

Cytat:
Dziewczyny, a co myślicie o tym aby karmić dziecko od początku laktatorem? Bo mam zamiar od października iść do szkoły, TŻ zostanie Maluchem sam. Więc czy jest sens abym Go przyzwyczajała do cyca?
tak jak piszą dziewczyny musisz zdecydować sama ale myślę że takie małe dziecko nie przyzwyczai się tak szybko do cyca. Mieszkałam kiedyś z takim noworodkiem którego mama karmiła cyckiem i dokarmiała butelką i nie było jakichś strasznych stresów że czasem jest cyc a czasem butelka, po 3 mc dziecko i tak wolało butelkę bo lepiej jej z niej leciał pokarm wiec myślę że nie zrobisz krzywdy dziecku karmiąc tak i tak
Cytat:
wcześniej napisałam,że to jedyny kalendarz,który mi się sprawdził a nie wkleiłam linku
http://www.familie.pl/chlopiec-czy-dziewczynka
mi wychodzi dziewuszka jakoś mnie tak ciągnie do dziewczynki mimo że to pierwsze dziecko, ale oczywiście najważniejsze żeby było zdrowe
Cytat:
Napisane przez karolluki Pokaż wiadomość
Właśnie przeczytałam tą listę, brzmi dość rozsądnie i na pewno będzie dla mnie pomocna, bo jeszcze nie kupiłam nic, kompletnie nic i szczerze to nawet nie wiem od czego zacząć, a jak chodzę po sklepach z rzeczami dla dzieci to czuję się jakbym błądziła we mgle, na razie wyprawka to dla mnie czarna magia
mam tak samo...patrze na to i nie wiem czy to jest drogie czy tanie i czy przydatne czarna magiaaa
a wózek to już w ogóle!!!

Konczi trzymam kciuki wracaj do nas
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg szafa.jpg (9,5 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg szafa2.jpg (13,4 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2270125020.jpg (58,8 KB, 10 załadowań)
Stary 2012-04-19, 09:09   #1309
katarzinka
Wtajemniczenie

dzień doberek

ja wpadam się przywitać i wracam do pracy.

dziś później biorę się do roboty, ale wreszcie załatwiłam sobie wpis od internisty w karcie ciąży
Zanim czas pokona nas"
katarzinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 09:23   #1310
Agnus21
Zadomowienie

GG do Agnus21

Doberek

Super ta lista. Też będę do niej zaglądała kompletując wyprawkę.
Wczoraj skusiłam się na zakup na allegro. Zobaczymy czy nie będę żałować. Jeżeli chodzi o zakupy przez internet to się zawsze martwię o jakość materiału.
Kupiłam coś takiego w białym kolorze http://allegro.pl/show_item.php?item=2273510999 Nie mogłam się oprzeć

Jaką miałam okropną noc. Cały czas bolały mnie plecy... Nie mogłam pozycji znaleźć. To dopiero półmetek... mam nadzieję że to się teraz nie stanie codziennością do porodu.

---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

I_K super mebelki. To łóżeczko byłoby u nas idealne.
Stary 2012-04-19, 09:26   #1311
Katee27
Zadomowienie

Cytat:
Agnes gratuluję córci
a Anusi Karinci z jajkami
No i mój dzidek jak nie dawał znaku życia to teraz szaleje ze 3 razy na dzień. Ooo.. właśnie teraz szaleje I wieczorem ma chyba dyskotekę.
Przyłączam się do gratulacji a z tą dyskoteką to się uśmiałam
elena,Ty już znasz płeć maleństwa?

tamlin mój też uciekaale kurcze mam prowadzać dziecko na smyczy?jakoś tego nie widze,choć też o tym myślałam.
Wczoraj właśnie dał nogę od dentystki,najpierw schodami,potem wsiadł do windy,a ja już nie zdążyłam.Zeszłam na dół i czekałam,że go usłysze między piętrami,albo zjedzie na dół i siedze na schodach,czekam(a brzuch mnie bolał) a on wchodzi do budynku...myślałam,że umre...,
z tego strachu nawet na niego nie krzyczałam,klapów też nie dostał,bo mąż już by to zastosował.Ma zakaz na bajki i gry.Musimy być nieugięci,bo zwykle mąż mu później pozwałał na jedną bajeczkę,ale na jednej się nie skończyło i jak ma dziecko nauczyć się konsekwencji?

Ps. Actimel jest dobry na zaparciaostatnio zauważyłam.

Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy...
Katee27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 09:33   #1312
sandra23s
Zadomowienie

dzien dobry
ja mam juz od samogo rana zły dzień
mielismy dzis dostac klucze od nowego mieszkania ale wlasciciel zadzwonil i stwierdzil,ze musi cos tam jeszcze porobic i dostaniemy je dopiero w poniedziałek no myslalam ze zabije dzida przez telefon ale co....trrzeba czekac.a wszystkie rzeczy spakowane juz...nawet spodni nie moglam rano znalezc,bo taki bałagan...i do tego deszcz leje....no masakra poprostu.

Wiktor 1.09.2007,g.9:10,3600g 54cm

Pola 5.09.2012, g.0:03,4090g 53cm
sandra23s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 09:34   #1313
kasiam187
Wtajemniczenie

GG do kasiam187 Wyślij wiadomość przez MSN do kasiam187 Send a message via Skype™ to kasiam187

Cytat:
Chciałabym karmić piersią, nie powiem, że nie. Zresztą, chyba mało, która matka nie chciałaby mieć tak bliskiego kontaktu ze swoim dzieciątkiem..
Jednak też zdaje sobie sprawę, że jeżeli zacznę cycem, a później będę chciała przejść na laktator, a Dzidek odsunie się od mojej piersi to bardziej, by bolało.
Muszę dokładnie przemyśleć tę kwestię. Trudno podjąć mi decyzję, choć jeszcze dużo czasu..

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

Teraz jest tyleeeee możliwości.. Ułatwienie, ale zarazem taki straszny mętlik

No kurczę.. Nie chciałabym rezygnować z mleka cyckowego, ale nie chcę tylko na trochę przyzwyczajać dzieciątka.

Sojka bardzo mądrze napisała to powyżej ja zbyt wielkiego parcia na karmienie nie ma, a że 2 ty po porodzie ( jak sie dzidzia nie spozni) wracam na uczelnie to bede karmić mm

ja dla dziecka też nie mam nic, oprócz bucików i sliniaczka co udało mi sie jeszcze na zimowje wyprzedaży w adidasie upolowac z Kubusiem Puchatkiem i termometr do wanienki tyle ja zaczne szaleć jak już poznam płeć, wrócimy ze ślubu a ta na maxa to jak mi sie sesja skończy

mi według tego kalendarza wychodzi chłopak

Edytowane przez kasiam187
Czas edycji: 2012-04-19 o 09:37
kasiam187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 09:35   #1314
anusiaaniaanusia
Rozeznanie

Cytat:
U mnie było to samo, suche koła na twarzy jak liszaje, mazało się to że szok, a teraz piękna cera jakiej dawno nie miałam, zero pryszczy.
U mnie chłopak
Stary 2012-04-19, 09:37   #1315
angel166
Zakorzenienie

Dzień dobry mamuśki!

Anusia479 gratuluje synka jak kochana moge wejsc na naszego maila, by zobaczyc foto? wyslij mi na priv

my jesteśmy od 8 na nóżkach, przed chwilą wróciliśmy z poczty i tu mile zaskoczenie, przepuszczono mnie w kolejce ubrałam mojego grzybka, bo wtedy wyglądam na brzuchatą bardziej i faktycznie pierwszy raz ktoś zauważył, że jestem w ciąży stałam chyba z 10, a przedemna same babcie z rachunkami, a ja tylko z awizo. Pierwsza stała babka po 30 i to ona mnie przepuściła, aż mi głupio się zrobiło i miło zarazem mochery standardowo miny musiały zrobic.

w ogóle przed chwilą o mały włos nie sprzedałam swojej sukni ślubnej jakiejś psychopatce aukcja się kończyła i w ostatniej chwili ona przebiła, sprawdziłam jej komentarze, a tu same negatywne chyba z 15 sukni ślubnych wylicytował i za żadną nie zapłaciła. Wolałam nie ryzykowac, sprzedalam suknie za 50 zł taniej, ale mój kupujący ma same pozytywy i mam nadzieje, że normalnie zapłaci

Jagódka
angel166 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 09:39   #1316
Agnes!84!!
Rozeznanie

Almariel i Katee27 ślicznie dziękuję.
Kate wyprawka naprawdę prześliczna

Tu jest lista z wizażu z ew. uwagami:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...5&postcount=33
Może się przyda.

Czeka mnie teraz badanie połówkowe. Chciałam zapytać mamusie, które mają je już za sobą czy dziecko badane jest w ten sam sposób jak ok.12 tc czy dochodzą dodatkowe parametry?
Wiem tylko że dopiero teraz może być sprawdzona ilość naczyń w pępowinie.
Słyszałyście może o dwunaczyniowych pępowinach? To poważna anomalia czy nie ma żadnego wpływu na rozwój dziecka?
Stary 2012-04-19, 09:46   #1317
I_K
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnus21 Pokaż wiadomość
Doberek

Super ta lista. Też będę do niej zaglądała kompletując wyprawkę.
Wczoraj skusiłam się na zakup na allegro. Zobaczymy czy nie będę żałować. Jeżeli chodzi o zakupy przez internet to się zawsze martwię o jakość materiału.
Kupiłam coś takiego w białym kolorze http://allegro.pl/show_item.php?item=2273510999 Nie mogłam się oprzeć

Jaką miałam okropną noc. Cały czas bolały mnie plecy... Nie mogłam pozycji znaleźć. To dopiero półmetek... mam nadzieję że to się teraz nie stanie codziennością do porodu.
śliczny komplecik
Stary 2012-04-19, 09:51   #1318
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51
Konto usunięte

Cytat:
A u mnie zapowiadają burze od popołudnia do poniedziałku chyba
u mnie tez zapowiadają ale nie wiem skąd te burze niby mają byc skoro szałów z temperaturą nie ma.mi to wręcz jest zimno jak wyjde na zewnatrz

Cytat:
A ja dawno nie podsyłałam swojego brucha na maila. Zrobię to w najbliższych dniach. Jutro zaczynam dopiero 14 tydzień. Mój brzuch wygląda nadal jak brzuch objedzonej kobiety, a nie kobiety w ciąży
w 14 tygodniu to u mnie tez nic nie było widać,za to teraz nawet nie musze zbytnio ubierać jakiejs obcisłej bluzki od razu wiadc brzusio
Cytat:
Napisane przez anusiaaniaanusia Pokaż wiadomość
U mnie było to samo, suche koła na twarzy jak liszaje, mazało się to że szok, a teraz piękna cera jakiej dawno nie miałam, zero pryszczy.
U mnie chłopak
ja pryszczy też nie mam ale za to mam sucha skóre i czerwone placki na buzi
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 09:52   #1319
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:

Po co tyle kocyków? Ręczników? Po co od razu osłonki, Espumisan, woda morska? Jesli do kąpieli uzywamy oliwki lub jakiegoś emolienta, to po kapieli juz nie smarujemy. I po jaki ... tyle pieluch tetrowych??? A za mało ubrań moim zdaniem.
Stary 2012-04-19, 09:55   #1320
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Przejrzałam listę i przedstawię jak wyglądała moja była trochę skromniejsza:

1. Wózek
2. Łóżeczko drewniane plus 2 turystyczne jedno u babci drugie w salonie
3. 2 Materace ( 1 piankowy w turystycznym, drugi pianka-gryka-kokos w drewnianym)
4. Przewijak na ssawki badziew - kręgosłup strzela aż miło - zdecydowanie dłużej posłuży komoda z przewijakiem
5. 2 rożki tylko do opatulania małej w wózku, a tak później słuzyły jako płaska poduszka do spania
6. Prześcieradła 3 sztuki (z czego jeden frotte z gumowym dołem przeciwko przeciekaniu na materac, na który zakładałam zwykłe frotowe.
7. okres po-rożkowy, kołderka i podusia kupiona w Jysku + dwa komplety pościeli jedna bawełaniana druga flanelowa
8. 2 Kocyki
9. 5 sztuk pieluch tetrowych, wykorzystwywłama do szerokiego pieluchowania przez pierwsze 3 miesiace (chodziło o bioderka)
10. Wanienka na stojaku - koniecznie
11. Ręczniki z kapturkiem (1 sztuka) bo częściej używałam ręczników dużych kąpielowych
12. Środek do kąpieli (wedle uznania)
13. Gruszka (nie używałam nigdy Fridy) - sporadycznie
14. Woda morska (do udrażniania noska, np. Marimer, Sterimar) - częściej lepiej oczyszcza nos (sporadycznie jedna butlka starczała na bardzo długo)
15. Do pielęgnacji pępka (gaziki jałowe + spirytus przygotowywany w odpowiedniej proporcji))
16. Sól fizjologiczna do przemywania oczu - w trakcie kąpieli kropiłam kropelkę do oka wg wskazania położneji dziecko samo wymrugiwało
18. Coś na odparzenia (np. sudocrem, linomag)
19. Oliwka do natłuszczania skóry po kąpieli (u mnie królowała Bambino) w pierwszych dniach wystarczyły próbki które dostałam w sporych ilościach w szpitalu to był Oilatum
20. Chusteczki nawilżające do wycierania pupy (np. Dada, Pampers, Softino)
21. Cążki, i nie patrzyłam czy się wykruszą paznokcie czy połamią, obcięłam jak tylko wróciłam z małą ze szpitala.
22. Pieluchy – pampersy Newborn, starczyła mi jedna paczka, bo szybko z nich wyrosła i wskoczyliśmy w dwójki
23. Szczoteczka i grzebyk do włosków (szczoteczka prócz normalnego czesania przydaje się, gdy dzieciak ma ciemieniuchę – wówczas pół godziny przed kąpielą nacieramy oliwką lub parafiną ciekłą, potem wyczesujemy i normalnie myjemy)
24. Termometr (np. do przykładania do czoła/ucha)
25. Coś do prania ubranek np. płyn lub proszek JELP, Dzidziuś, Lovela i płatki mydlane - mojej nic nie uczulało.
26. Butelki Avent, dwie po 150 ml i dwie po 240 ml, szczotka do butelek i smoczki zaczynaliśmy od jedynki (miał 1 dziurkę, potem 2 itd
27. Mleko polecam z wsadem wtedy dziecko jest bardziej najedzone
28. Smoczek – uspokajacz u nas Avent z silikonowy lateksowe, zmieniaja się na brzydki kolor i ogólnie są jakieś mało estetyczne
(tak jak pisała Lukrecja, dobrze wziąć do szpitala bo różnie z dziećmi bywa ale na pewno nie przyzwyczajać dziecka do ssania kciuka (brata córka 3 lata już ma i ssie kciuka że aż ściany chodzą w domu) - ja moją oduczyłam smoka jak miała 18 miesięcy i poszło bardzo gładko
33. Śliniaki - u mnie co najmniej 10 sztuk (szły w ilościach hurtowych, zwłaszcza jak zaczęła się ślinić i nie chciałam by bluzeczki pod spodem były mokre)
34. Ubranka w rozmiarze 56 około 10 sztuk + bodziaki. Potem dokupowałam kolejne rozmiary.

z dodatków:

35. Rewelacyjnie u mnie sprawdził się leżaczek-bujaczek firmy Fisher-Price
36. Mata edukacyjna częściej kurz zbierała jak była używana

z całego serca polecam krzesełko do karmienia (to na późniejszy okres zupkowo-papkowy jak dziecko potrafi dobrze siedzieć)

"Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski

Edytowane przez Bafi@Home
Czas edycji: 2012-04-19 o 10:00
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości