Aborcja - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-18, 23:10   #1381
Mileva_
Zakorzenienie

Dot.: Aborcja

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Szczerze powiedziawszy, to nie wiem. Tyle osób rzuca tym hasłem o zlepku komórek, tak jakby dorosły człowiek zlepkiem komórek nie był.
Bo to takie umowne hasło na coś czym jest zarodek/płód w pierwszym etapie ciąży - nie czuje, nie myśli, jest bezkształtne. Prościej nazwać zlepkiem, niż za każdym razem się rozpisywac
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-18, 23:29   #1382
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Bo to takie umowne hasło na coś czym jest zarodek/płód w pierwszym etapie ciąży - nie czuje, nie myśli, jest bezkształtne. Prościej nazwać zlepkiem, niż za każdym razem się rozpisywac
Ale Chrześcijanin by Ci powiedział, że zlepek od samego początku ma duszę. Więc jest człowiekiem. Punkt widzenia zależy od światopoglądu i religii.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 00:42   #1383
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Ale Chrześcijanin by Ci powiedział, że zlepek od samego początku ma duszę. Więc jest człowiekiem. Punkt widzenia zależy od światopoglądu i religii.
Jak najbardziej. Ale tu wkraczamy w sprawy wyznaniowe, a prawo w państwie świeckim (tjaa...) nie powinno ich brać pod uwagę. Poza tym - dusza to kwestia wiary, właśnie tego światopoglądu o którym piszesz, jest nienamacalna, można wierzyć lub nie. Zlepek namacalny już jest, jest faktem. I znów wszystko się sprowadza do tego, że nikt nie każe usuwać, jednak nadmiernie wierzący usiłują zmuszać do idiotycznych poświęceń.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 02:26   #1384
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
tak?

Choć bardzo mało się o tym pisze i mówi, Kościół kat. w pierwszych wiekach swojego istnienia wcale nie zakazywał aborcji. W czasach św. Augustyna (354-430n.e.) biskupi zezwalali na aborcję do 3 miesiąca. Tomasz z Akwinu (1225 — 1274 n.e.), uważał, że płód w łonie kobiety staje się człowiekiem dopiero po 40 dniach (w przypadku płodu rodzaju męskiego) i po 80 dniach (w przypadku płodu rodzaju żeńskiego), i twierdził, że tylko człowiek ma duszę, a płód jej mieć nie może. „Spędzaniem" niechcianych ciąży przez wieki zajmowały się znachorki, uznawane często za czarownice. Pierwsze udane cięcie cesarskie na żywej kobiecie wiąże się z osobą Jakuba Nufera ze Szwajcarii, który przeprowadził ten zabieg w 1500 roku.

(http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,5380)
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 09:49   #1385
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
W ogóle nie jest to takie małe miasto skoro aptek mnóstwo, co jeśli w obrębie powiedzmy 20 km jest jedna apteka?
w sumie może nei takie małe, jakieś 75tyś mieszkańcow

Cytat:
Napisane przez justi2511 Pokaż wiadomość
teraz powinien wypowiedziec sie moj TŻ ktory jest dzieckiem z gwaltu, matka go urodzila i oddala, trafil najpierw do bidula a potem jako 2,5-letnie dziecko do SOSu (wioski dzieciecej) i teraz jest cudownym ojcem, kochanym dobrym facetem i DZIEKUJE JEGO MATCE ZE NIE POSTAPILA EGOISTYCZNIE I POZWOLILA MU CIESZYC SIE ZYCIEM I BYC SZCZESLIWYM. naprawde szczerze jej za to dziekuje... bo nie wyobrazam sobie nikogo inne przy mym boku.
dla mnie byłoby tragedią, dowiedzieć się, że jestem dzieckiem z gwałtu, za slaba psychicznie jestem.
Pewnie, jakbym teraz miała stracić swojego TŻ to byłaby tragedia, no ale jakbym Go nigdy nie znała..... nie wiedziałabym co tracę

Cytat:
i pewnie dlatego tez tak a nie inaczej podchodze do tematu aborcji... Dla mnie po prostu jest to egoistyczne: bo mysle tylko o sobie a nie o tym ze to dziecko kiedys moze byc szczesliwe (ze mna czy beze mnie) ze ma prawo do tego szczescia... nie potrafilabym komukolwiek odebrac mozliwosci bycia szczesliwym nawet temu jeszcze nie narodzonemu.... podchodze do tego bardzo osobiscie i mam do tego swoje powody.

i bron boze nikomu nic nie narzucam - podkreslam to za kazdym razem!
czasem chyba warto być ciut egoistycznym pisałałyśmy już o tym, że ciąża, poród to nei jest "pikuś" juz pomijając innych ludzi którzy są raczej mało tolerancyjni, mimo tego co zapewniają

Cytat:
z tego samego powodu nie powinniśmy stosować antykoncepcji bo uniemożliwiamy potencjanemu dziecku urodzenie i bycie szczęśliwym...
ile dzieci spływa do toalety albo wsiąka w prześcieradło

Cytat:
poprawilam sie przeciez, napisalam ze zlego slowa uzylam...
przepraszam ze mimo wszystko mam takie przekonania, ze prawie nigdy nie mysle najpierw o sobie a potem o innych, ze moje sumienie to taki kat, ze wpojono mi myslenie o innych i dbanie o drugiego czlowieka.
Moze to rzeczywiscie chore: ze czuje sie dobrze gdy wiem ze daje innym szczescie i gdy ktos mnie potrzebuje.

Nie musicie tego rozumiec ani tym bardziej popierac .
zlituj się
mała szpilweczka, że my złe kobiety jesteśmy, tak w ogóle

uwielbiam Twoj avatar to bananalamy mialo być

Cytat:
Szczerze powiedziawszy, to nie wiem. Tyle osób rzuca tym hasłem o zlepku komórek, tak jakby dorosły człowiek zlepkiem komórek nie był.
jeste, ale może żyć samodzielnie

Cytat:
oczywiście, tylko żeby katolik nei narzucał swojej wiary, przekonań innym. Pewnie, każdy ma prawo do dyskusji, ale bez obrażania innych

Edytowane przez passion80
Czas edycji: 2012-04-19 o 09:50
passion80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 10:22   #1386
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość
jeste, ale może żyć samodzielnie
Owszem, dorosły człowiek żyje poza organizmem matki.
Ale nie ma dorosłych ludzi, którzy z jakiegoś powodu potrzebują opieki przez 24 godziny na dobę? Niekiedy do końca życia? Są. Więc nie każdy może żyć samodzielnie.
Stary 2012-04-19, 10:35   #1387
passion80
Zakorzenienie

ale zarodek poza organizmem matki nei ma żadnych szans. No chyba, że jest zamrozony, ale wtdy sie nri rozwija.
Stary 2012-04-19, 11:25   #1388
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Możecie mieć własne zdanie, ale proszę, nie porównujcie plemnika albo spermy do płodu... płod jest to juz zywy organizm, ktory zyje, istnieje, rozwija się, w pewnym momencie zaczyna coś czuć, gdy pozbywamy sie płodu możemy liczyc się z tym, że tak naprawdę pozbywamy się czegoś co już jest, zycia, które już się rozpoczęlo, organizmu, byc może (tego akurat nikt nie wie a naukowcy mjaja bardzo podzielone zdania) czegoś, co juz otrzymalo jakąś świadomośc, może nie w naukowym sensie, ale być może to zycie przepadni w nicość i nigdy juz kogos takiego nie będzie, byc może jednak coś zabijamy. Natomiast plemniki spuszczone w kiblu to tylko plemniki, one nie są samodzielnym organizmem, nie zyja.
Ja - jak już napisałam, nie byłabym w stanie zabronić nikomu aborcji ani namawiac do tego, aby zmienił zdanie, bo tutaj tez chodzi o zycie tego dorosłego czlowieka, a nie tylko tego plodu. Natomiast nie rozumiem kobiet, ktore sie nie zabezpieczaja a potem krzycza najglośniej, że aborcja powinna byc dozwolona. Dla mnie to po prostu czysta glupota. W imie czego mają sie pozbywac czegoś co juz zyje, w imie swojej wlasnej nieodpowiedzialności i bezmyslności? Jak dla mnie to głupi powod na pozbywanie się jakiegoś zycia. Natomiast jesli ktoś się zabezpiecza i to odpowiednio sie zabezpiecza, nie mysli sobie 'o prezerwatywa pekla ale nic nie zrobie moze sie uda nie zajść w ciążę a jak nie to usune' itp, to jestem w stanie zrozumieć kobiete dobrze zabezpieczającą się, że chce to dziecko usunąć.
Stary 2012-04-19, 15:13   #1389
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
ale zarodek poza organizmem matki nei ma żadnych szans. No chyba, że jest zamrozony, ale wtdy sie nri rozwija.
To prawda.
Myślę, że tutaj przełomowe byłoby stworzenie środowiska poza macicą, w którym zarodek, a potem płód mógłby się rozwijać. Tak, by kobiecie można było „odessać” dziecko. W ten sposób ona pozbywałaby się ciąży, a nie odbierałaby życia płodowi. Ale to już takie SF Choć podejrzewam, że ktoś już o czymś takim pomyślał i nawet zaczął badania.

Cytat:
Napisane przez whitechocolateraspberry Pokaż wiadomość
(...) jestem w stanie zrozumieć kobiete dobrze zabezpieczającą się, że chce to dziecko usunąć.
Teraz kwestia tego, co uznamy za dobre zabezpieczenie. Prezerwatywę nieznanej firmy, prezerwatywę znanej firmy kupioną w aptece, tabletki, a może dopiero tabletki+prezerwatywę?
Stary 2012-04-19, 15:18   #1390
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
To prawda.
Myślę, że tutaj przełomowe byłoby stworzenie środowiska poza macicą, w którym zarodek, a potem płód mógłby się rozwijać. Tak, by kobiecie można było „odessać” dziecko. W ten sposób ona pozbywałaby się ciąży, a nie odbierałaby życia płodowi. Ale to już takie SF Choć podejrzewam, że ktoś już o czymś takim pomyślał i nawet zaczął badania.
może juz "chińczyki" pracuja nad taką maszyną
Stary 2012-04-19, 15:24   #1391
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
może juz "chińczyki" pracuja nad taką maszyną
Możliwe. Chociaż Chińczykom nie zależy na życiu płodów, w Chinach często dochodzi do przymusowych aborcji...
Chociaż gdyby coś takiego stworzyli i sprzedali na rynek zachodni, to działoby się, oj działoby się
Stary 2012-04-19, 15:27   #1392
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Cytat:
Teraz kwestia tego, co uznamy za dobre zabezpieczenie. Prezerwatywę nieznanej firmy, prezerwatywę znanej firmy kupioną w aptece, tabletki, a może dopiero tabletki+prezerwatywę?
Ja za dobre zabezpieczanie się uznaję zabezpieczenie się po pierwsze z jakąś wiedzą o antykoncepcji, z wiedzą o tym, co się łyka lub czego się używa i co się powinno robić aby takie zabezpieczenie się było jak najbardziej 'pewne'. Np. jak kobieta łyka tabletki, to raczej powinna wiedzieć, że podczas ich łykania nie bierze się tabletek uspokajających, nie pije się dziurawca, należy łykać regularnie itp. Jeśli używa prezerwatyw a nie chce zajść w ciążę to wypadałoby używać jakichś 'pewniejszych' - nie daje to może gwarancji, że nie pęknie, ale na pewno ma się większą pewność niż kupowanie hurtowo wyrobów jakiejś najtanszej firmy, której się nawet nie zna. Można sobie założyć spiralę i mieć spokój - ale to raczej dla tych, których na to stać, choć oczywiście jeśli kogoś stać na aborcję, to również i powinno stać na założenie spirali...
Na pewno nie uważam stosunku przerywanego za odpowiednią metodę antykoncepcji, bo np. jeszcze nikomu nie udało się udowodnić, że w ten sposób NIE DA się zajść w ciążę, czyli zawsze jest ryzyko... Jeżeli naturalna metoda kalendarzyka, to trzeba się na tym baaaardzo dobrze znać, tzn. nie wystarczy przeczytanie artykułu z internetu...
Jeśli ktoś się potrafi zabezpieczyć to uważam, że szanse na zajście w ciążę są naprawdę małe...
Stary 2012-04-19, 15:38   #1393
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez whitechocolateraspberry Pokaż wiadomość
Np. jak kobieta łyka tabletki, to raczej powinna wiedzieć, że podczas ich łykania nie bierze się tabletek uspokajających, nie pije się dziurawca, należy łykać regularnie itp.
Owszem, powinna wiedzieć. Ale często kobiety nie wiedzą, że np. nie powinny pić soku grejfrutowego i żurawinowego. A o nich chyba nie ma informacji w ulotce*?
*Nie biorę i nie brałam tabletek, więc nie wiem, co dokładnie jest w ulotce.

Cytat:
Jeżeli naturalna metoda kalendarzyka
Masz na myśli kalendarzyk czy Naturalne Metody Planowania Rodziny, znane również jako NPR?

Cytat:
Jeśli ktoś się potrafi zabezpieczyć to uważam, że szanse na zajście w ciążę są naprawdę małe...
To prawda. Ale szanse są, dlatego osobom, które naprawdę nie chcą dzieci, polecam podwójne zabezpieczenie.
No i bardzo bym chciała żeby w Polsce była legalna i w pełni dostępna sterylizacja. Przecież nie każdy w ogóle chce mieć dzieci. Jak jest na 100% pewny, że nie chce, to niech ma szansę się wysterylizować. Jak dodatkowo jego życiowy partner zrobi to samo, to ja naprawdę nie widzę szans na niechcianą ciażę
Stary 2012-04-19, 15:49   #1394
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Owszem, powinna wiedzieć. Ale często kobiety nie wiedzą, że np. nie powinny pić soku grejfrutowego i żurawinowego. A o nich chyba nie ma informacji w ulotce*?
*Nie biorę i nie brałam tabletek, więc nie wiem, co dokładnie jest w ulotce.

To prawda. Ale szanse są, dlatego osobom, które naprawdę nie chcą dzieci, polecam podwójne zabezpieczenie.
No i bardzo bym chciała żeby w Polsce była legalna i w pełni dostępna sterylizacja. Przecież nie każdy w ogóle chce mieć dzieci. Jak jest na 100% pewny, że nie chce, to niech ma szansę się wysterylizować. Jak dodatkowo jego życiowy partner zrobi to samo, to ja naprawdę nie widzę szans na niechcianą ciażę
o widzisz, o soku nei słyszałam, a piłam. Chociaż jak sie okazało, nawet bez zabezpieczenia nie mam zbyt wielkich szans na ciąże

sterylizacja, myślę, że dla takich naprawdę w 100% przekonanych, zresztą, co mi do tego. Jakby ktoś chciał, to powinna być taka możliwośc tak naprawdę "lepsze" to niż aborcja czy martwe niemowlaki.
A co myślicie o przymusowej sterylizacji, np dla rodzin patologicznych, wielodzietnych?

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

przepraszam, źle napisałam, poprawiam, żeby nei było nieporozumień
patologiczne-wielodzietne. Nie że uważam, rodziny(samo) wielodzietne za coś złego
Stary 2012-04-19, 16:28   #1395
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Nie ma w ulotce nic o sokach, ale z tego co słyszałam to trzeba by było pić naprawdę sporo, aby poważnie zneutralizować działanie tych tabletek. 1 szklanka soku raczej nikomu nie zaszkodzi.
A za sterylizacją jestem jak najbardziej. To już jest czyjeś ciało i czyjś wybór, jeśli kobieta jest w 100% pewna, że dzieci nie chce mieć nigdy to rzeczywiście to dobry sposób.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-19, 20:10   #1396
katarzynka1978
Raczkowanie

Cytat:
o widzisz, o soku nei słyszałam, a piłam. Chociaż jak sie okazało, nawet bez zabezpieczenia nie mam zbyt wielkich szans na ciąże

sterylizacja, myślę, że dla takich naprawdę w 100% przekonanych, zresztą, co mi do tego. Jakby ktoś chciał, to powinna być taka możliwośc tak naprawdę "lepsze" to niż aborcja czy martwe niemowlaki.
A co myślicie o przymusowej sterylizacji, np dla rodzin patologicznych, wielodzietnych?

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

przepraszam, źle napisałam, poprawiam, żeby nei było nieporozumień
patologiczne-wielodzietne. Nie że uważam, rodziny(samo) wielodzietne za coś złego
Spotkałam się z przypadkiem dziewczyny, właściwie kobiety, upośledzonej umysłowo wg. orzeczenia w stopniu umiarkowanym, umie nawet pisać i czytać, tylko, że nieustanie od jakiś 6 lat rodzi dzieci, 4 z nich jest w domu dziecka, 3 opiekuje się jej matka, a ona ma taki pociąg, że jak ją chcica najdzie to sama potrafi jakiegoś pijaczka w krzaki zaciągnąć. Wysterylizować się nie chce, a bez jej zgody nie jest to możliwe, bo przecież nie jest ubezwlanowolniona. Tylko niezdolna do wychowania dziecka.
Tak, uważam, ze w niektórych przypadkach steryzlizacja powinna być przymusowa
katarzynka1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 20:28   #1397
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

powinniśmy zacząć od dozwolonej sterylizacji na życzenie...

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 20:39   #1398
katarzynka1978
Raczkowanie

Taka jest między innymi w Szwecji, z tym, że dotyczy osób, które ukończyły 35 rok życia, bo w Szwecji uznaje się, że w przypadku młodszych osób istnieje zbyt duże ryzyko, ze może ona zmienić zdanie, ale dostep do środków antykoncepcyjnych jest nieograniczony.
Stary 2012-04-19, 20:58   #1399
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katarzynka1978 Pokaż wiadomość
Spotkałam się z przypadkiem dziewczyny, właściwie kobiety, upośledzonej umysłowo wg. orzeczenia w stopniu umiarkowanym, umie nawet pisać i czytać, tylko, że nieustanie od jakiś 6 lat rodzi dzieci, 4 z nich jest w domu dziecka, 3 opiekuje się jej matka, a ona ma taki pociąg, że jak ją chcica najdzie to sama potrafi jakiegoś pijaczka w krzaki zaciągnąć. Wysterylizować się nie chce, a bez jej zgody nie jest to możliwe, bo przecież nie jest ubezwlanowolniona. Tylko niezdolna do wychowania dziecka.
Tak, uważam, ze w niektórych przypadkach steryzlizacja powinna być przymusowa
Przynajmniej dopuszczalna. Zgadzam się, tym bardziej, że są kobiety, które żyją z tego, że dostają kasę na te kolejne biedne dzieci z opieki społecznej. I chleją dalej. I zachodzą dalej. Dzieci często rodzą się chore oczywiście bo przez całą ciążę chodzą pijane.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 21:03   #1400
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
No wiesz, jak ktoś ma małe szanse na ciążę w ogóle, to mała szansa, że sok mu zaszkodzi...

Cytat:
Moim zdaniem nie ma niczego złego w sterylizacji. Jeśli ktoś chce się jej poddać, to powinna być taka możliwość

Cytat:
Zależy. Jeśli w tych rodzinach rodzą się chore dzieci, bo np. matka nie uważa na siebie w ciąży, to tak, powinna być wysterylizowana. Po to, by uchronić kolejne dzieci przed problemami.

Cytat:
powinniśmy zacząć od dozwolonej sterylizacji na życzenie...
To prawda. Powinna być legalna. Od ukończenia 18 roku życia.

---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Cytat:
Taka jest między innymi w Szwecji, z tym, że dotyczy osób, które ukończyły 35 rok życia, bo w Szwecji uznaje się, że w przypadku młodszych osób istnieje zbyt duże ryzyko, ze może ona zmienić zdanie, ale dostep do środków antykoncepcyjnych jest nieograniczony.
Głupio, że dopiero od 35. roku życia. Co jak ktoś już w 20. wie, że nie chce mieć dzieci?
Poza tym, mało to osób, którym nagle koło czterdziestki się pojawia instynkt rodzicielski i za wszelką cenę próbują począć dziecko?
Jak coś ma być legalne, to niech będzie od dnia uzyskania pełnoletności. Nie powinno być tak, że ktoś jest pełnoletni, odpowiada przed sądem jak pełnoletni, może wziąć kredyt, powiększyć sobie biust, usta... Ale ubezpłodnić się nie może Przecież to jakaś paranoja
Stary 2012-04-19, 21:07   #1401
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
To prawda. Powinna być legalna. Od ukończenia 18 roku życia.
Nie no, bez przesady. W tym wieku jeszcze się serio nie myśli o dzieciach, przynajmniej ja tak miałam. I pewnie bym się wysterylizowała, bo nie lubiłam dzieci i uważałam, że ich mieć nie będę. A teraz? Nie mogłabym z tym żyć, bo chcę mieć dziecko. I to nawet dwójkę
Taki młody człowiek jeszcze może nie myśleć poważnie.

Ale i tak jest źle - za wcześnie, i tak niedobrze - za późno
Stary 2012-04-19, 21:16   #1402
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Nie no, bez przesady. W tym wieku jeszcze się serio nie myśli o dzieciach, przynajmniej ja tak miałam. I pewnie bym się wysterylizowała, bo nie lubiłam dzieci i uważałam, że ich mieć nie będę. A teraz? Nie mogłabym z tym żyć, bo chcę mieć dziecko. I to nawet dwójkę
Taki młody człowiek jeszcze może nie myśleć poważnie.
Ale taki człowiek uzyskuje pełnoletność. Ma prawo pić alkohol, palić papierosy, dokonać operacji plastycznej, zrobić sobie tatuaż nawet na twarzy... Zacząć pracę, wziąć kredyt, począć dziecko... Ba, nawet wcześniej może je począć.
A moim zdaniem większej odpowiedzialności potrzeba do poczęcia dziecka niż do ubezpłodnienia się.

Jak ktoś uzyskuje pełnoletność, to powinien uzyskiwać WSZYSTKIE prawa i WSZYSTKIE przywileje. Nie powinno być tak, że niby pełnoletni jest, niby o sobie może decydować... Ale sterylizacja po 35. roku życia. Toż to kpina
Stary 2012-04-19, 21:27   #1403
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Ale taki człowiek uzyskuje pełnoletność. Ma prawo pić alkohol, palić papierosy, dokonać operacji plastycznej, zrobić sobie tatuaż nawet na twarzy... Zacząć pracę, wziąć kredyt, począć dziecko... Ba, nawet wcześniej może je począć.
A moim zdaniem większej odpowiedzialności potrzeba do poczęcia dziecka niż do ubezpłodnienia się.

Jak ktoś uzyskuje pełnoletność, to powinien uzyskiwać WSZYSTKIE prawa i WSZYSTKIE przywileje. Nie powinno być tak, że niby pełnoletni jest, niby o sobie może decydować... Ale sterylizacja po 35. roku życia. Toż to kpina
Generalnie ze sterylizacją jest według mnie problem. Nie jestem pewna czy wyszłoby to wszystkim chcącym na zdrowie. Ale jak już pisałaś - powinien mieć prawo. Jak jakaś 18-latka by się zdecydowała, a potem po paru latach płakała, bo chce dzidziusia... No cóż, takie życie Zawsze można adoptować.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-19, 21:35   #1404
Candy_lips
Zakorzenienie

Też myślę, że sterylizacja to dobry pomysł. W końcu jest wielu ludzi, którzy są wręcz przekonani, że dzieci nie chcą. To może wtedy to naprawdę lepsze niż aborcja w razie wpadki. A jak nie, to porządnie się zabezpieczać. Choć zgadzam się, może byc np tak, że kobieta nieświadomie np wypije coś, czego nie powinna przy tabletkach i zajdzie w ciąże. Dlatego taką edukację warto podnosić.

*No, ale oczywiście jeden grejfurt czy jedna szklanka soku nie powinna zaszkodzić przy braniu tabletek W końcu jak ktoś lubi, to nie ma sobie odmawiać, a jak schizuje wtedy, nie jest pewny, to zastosuje ten raz dodatkowo gumkę i już . Byle nie przesadzać. Ja też nie zamierzam podczas brania tabletek ciągle schizowac, że może to zaburzy czy to. Przede wszystkim będę dokładnie czytać ulotki zanim coś wezmę albo zapytam lekarza. To najlepsze rozwiązanie.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2012-04-19 o 21:38
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 21:46   #1405
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Generalnie ze sterylizacją jest według mnie problem. Nie jestem pewna czy wyszłoby to wszystkim chcącym na zdrowie. Ale jak już pisałaś - powinien mieć prawo. Jak jakaś 18-latka by się zdecydowała, a potem po paru latach płakała, bo chce dzidziusia... No cóż, takie życie Zawsze można adoptować.
Dajmy innym prawo do popełniania błędów, jestem przeciwnikiem państwowego chronienia obywateli przed nimi samymi.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 22:11   #1406
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
zostaje tez zaplodnienie in vitro jezeli finanse nie stanowia problemu (jezeli sie myle, to prosze o poprawienie)
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 22:15   #1407
katarzynka1978
Raczkowanie

Cytat:

Kpina, nie kpina ale mozliwość istnieje. Żaden system nie jest idealny piwo można w Szwecji kupić od 20 roku życia, papierosy od 18, sex uprawiac od 15, a sterylizacja od 35. Dura lex sed lex
Stary 2012-04-19, 22:46   #1408
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Kpina, nie kpina ale mozliwość istnieje. Żaden system nie jest idealny piwo można w Szwecji kupić od 20 roku życia, papierosy od 18, sex uprawiac od 15, a sterylizacja od 35. Dura lex sed lex
Dla mnie to jakiś absurd, serio. Seks się wiąże z większą odpowiedzialnością niż ubezpłodnienie No i z większą niż np. palenie papierosów
I ja wiem, że twarde prawo... Ale to prawo przecież ktoś tworzy i ktoś może je zmienić
Tak czy inaczej, jestem za legalną sterylizacją od 18. roku życia. Na życzenie, bez względu na ilość posiadanych dzieci, stan cywilny i inne takie.
Ale: po zapoznaniu się z możliwymi skutkami ubocznymi, po rozmowie z psychologiem i po odczekaniu jakiegoś czasu. Żeby nie było, że ktoś na spontana przychodzi się ubezpłodnić.
Ubezpłodnienie w pełni płatne przez pacjenta. Dostępne dla kobiet i dla mężczyzn.
Nawet, gdyby drogie było, to wiele osób i tak by się zdecydowało na jednorazowy wydatek
Stary 2012-04-19, 23:15   #1409
kalincia
BAN stały

Ja też jestem za sterylizacją na życzenie. Nie musiałabym łykać tabletek od prawie 20 lat.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 23:32   #1410
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Ja też jestem za sterylizacją na życzenie. Nie musiałabym łykać tabletek od prawie 20 lat.
Nie myślałaś nigdy o sterylizacji za granicą?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości