Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-06, 11:12   #2401
aneta12182
Zakorzenienie

Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

Cytat:
Napisane przez Nikita... Pokaż wiadomość
Witaj,
nie powinno sie przerywac kuracji antybiotykami, dlatego dermatolog zawsze powinien przepisac odpowiednia ilosc aby wystarczylo do nastepnej wizyty. Jezeli masz poprawe to juz nie ma potrzeby brac dalej ale jezeli lekarz powie ci, aby brac dalej to szkoda tych dni przerwy bo moze zaprzepascic sie cala kuracja. Jezeli nie bierzesz antybiotykow to mozesz napic sie alkoholu ale proponowala bym mala ilosc bo twoja watroba moze byc po antybiotykach slaba. I mam nadzieje, ze lekarz w trakcie kuracji antybiotykiem kazal ci lykac leki oslonowe na zoladek (aby przywrocic odpowienia flore bakteryjna)
pozdrawiam
Aktualnie chyba zaczyna mi się wysyp, dlatego boję się, że przez tą przerwę będzie jeszcze gorzej . Osłonowe biorę, Biotyk.
Stary 2012-04-06, 11:23   #2402
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zaczarowana18 Pokaż wiadomość
A tak,zapomniałam napisać,że codziennie rano biorę ketokonazol
Ale to jest lek przeciwgrzybiczy a nie oslonowy .
Ja tutaj mialam na myslli probiotyki (Beneflora czy Duo - Lactil)

http://cosmeticsblogging.blogspot.com/
Nikita... jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 21:55   #2403
dasta
Raczkowanie

Witam was, tetralysal brałam 2 lata temu. Dawno ale teraz mogę się wypowiedzieć z perspektywy czasu. Brałam tetralysal i duac. Gdy go brałam, miałam po nim minimalna poprawę. Po odstawieniu wszystko wróciło. Teraz jednak jest o niebo lepiej. Wychodzę z domu tylko z lekkim podkładem, zero korektora (kiedyś był sam korektor). Moim utrapieniem były wiele gule, które rozwijały się tydzień apotem 2 tygodnie goiły, no i przesuszona skora- masakra. Terapia ta dała mi tylko tyle ze dermatolog dołączyła mi do niej kosmetyki nawilżające, których wcześniej nie używała. I stan mojej skory się poprawił radykalnie odkąd zaczęłam ją nawilżać. Zaczęłam również przyjmować sprowadzaną z USA witaminę B5 ale bolące guzy jednak nadal mnie męczyły do czasu aż radykalnie odstawiłam czekoladę i wino.. od stycznia nie miałam tych produktów w ustach i ani jednej bolącej krosty tak więc zero śladów po nich, jedynie trochę zaskórniaków mnie męczy.. doszłam do tego prowadząc przez 2 miesiące zapiski dotyczące tego co jem i piję, połączyłam fakty i wyszło że kilka dni po spożyciu wina czy czekolady robią mi się te straszne gule..dodam może ze mam 24 lata, nigdy nie miałam idealnej cery ale ostanie 3 lata to była masakra. Wniosek taki że tetralysal za dużo mi nie pomógł, a pomogła dieta..
dasta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-09, 00:27   #2404
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dasta Pokaż wiadomość
Witam was, tetralysal brałam 2 lata temu. Dawno ale teraz mogę się wypowiedzieć z perspektywy czasu. Brałam tetralysal i duac. Gdy go brałam, miałam po nim minimalna poprawę. Po odstawieniu wszystko wróciło. Teraz jednak jest o niebo lepiej. Wychodzę z domu tylko z lekkim podkładem, zero korektora (kiedyś był sam korektor). Moim utrapieniem były wiele gule, które rozwijały się tydzień apotem 2 tygodnie goiły, no i przesuszona skora- masakra. Terapia ta dała mi tylko tyle ze dermatolog dołączyła mi do niej kosmetyki nawilżające, których wcześniej nie używała. I stan mojej skory się poprawił radykalnie odkąd zaczęłam ją nawilżać. Zaczęłam również przyjmować sprowadzaną z USA witaminę B5 ale bolące guzy jednak nadal mnie męczyły do czasu aż radykalnie odstawiłam czekoladę i wino.. od stycznia nie miałam tych produktów w ustach i ani jednej bolącej krosty tak więc zero śladów po nich, jedynie trochę zaskórniaków mnie męczy.. doszłam do tego prowadząc przez 2 miesiące zapiski dotyczące tego co jem i piję, połączyłam fakty i wyszło że kilka dni po spożyciu wina czy czekolady robią mi się te straszne gule..dodam może ze mam 24 lata, nigdy nie miałam idealnej cery ale ostanie 3 lata to była masakra. Wniosek taki że tetralysal za dużo mi nie pomógł, a pomogła dieta..
za twoj wniosek!!!

Stary 2012-04-11, 19:49   #2405
quadra616
Zadomowienie

czekolada i wino?? !!
no nie strasz :O

happy, happy, happy, happy!
always so cheerful xxx

quadra616 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-19, 17:31   #2406
mon88
Zadomowienie

to dołączam do kolejnego trądzikowego wątku!
dzisiaj derma zapisała mi tetralysal... do tego differin i zobaczymy... przeszłam już masę tego, leczę się od kilku lat... rok temu brałam unidox i pomógł mi, poprawa była 100%, czysta buzia, ale po 3 miesiącach trądzik wrócił
zobaczymy co będzie teraz...
mon88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-19, 17:35   #2407
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mon88 Pokaż wiadomość
to dołączam do kolejnego trądzikowego wątku!
dzisiaj derma zapisała mi tetralysal... do tego differin i zobaczymy... przeszłam już masę tego, leczę się od kilku lat... rok temu brałam unidox i pomógł mi, poprawa była 100%, czysta buzia, ale po 3 miesiącach trądzik wrócił
zobaczymy co będzie teraz...
Nie robiłabym sobie większych nadziei.. Tetralysal działa jak się go bierze, a jak się odstawi problem od razu wraca, nie spotkałam się jeszcze na forum z osobą którą ten antybiotyk trwale wyleczył...
Skoro próbowałaś już tylu leków dlaczego dermatolog nie zaproponowała Ci izoteku?
Stary 2012-04-19, 20:06   #2408
mon88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Nie robiłabym sobie większych nadziei.. Tetralysal działa jak się go bierze, a jak się odstawi problem od razu wraca, nie spotkałam się jeszcze na forum z osobą którą ten antybiotyk trwale wyleczył...
Skoro próbowałaś już tylu leków dlaczego dermatolog nie zaproponowała Ci izoteku?
proponował, ale na razie odmówiłam.
mam jeszcze wizytę u endokrynologa... jak endokrynolog rozłoży ręce, tetralysal nie pomoże to się zdecyduję na izotek...
w tym momencie jeszcze się łudzę, że poznam przyczynę...
ach no i mam jeszcze do zbadania migdałki...

a tak swoją drogą to ciekawa jestem dlaczego tak wielu dermatologów przepisuje tetralysal skoro nie pomaga komuś najwyraźniej musi pomagać, bo nie wierzę, żeby żadnemu pacjentowi nie pomagał a oni dalej by go wałkowali
Stary 2012-04-19, 23:31   #2409
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
proponował, ale na razie odmówiłam.
mam jeszcze wizytę u endokrynologa... jak endokrynolog rozłoży ręce, tetralysal nie pomoże to się zdecyduję na izotek...
w tym momencie jeszcze się łudzę, że poznam przyczynę...
ach no i mam jeszcze do zbadania migdałki...

a tak swoją drogą to ciekawa jestem dlaczego tak wielu dermatologów przepisuje tetralysal skoro nie pomaga komuś najwyraźniej musi pomagać, bo nie wierzę, żeby żadnemu pacjentowi nie pomagał a oni dalej by go wałkowali
Tetralysal na pewno pomaga zarabic firmie, ktora go produkuje oraz lekarzowi, ktory go przepisuje

Stary 2012-04-19, 23:57   #2410
mon88
Zadomowienie

Cytat:
Tetralysal na pewno pomaga zarabic firmie, ktora go produkuje oraz lekarzowi, ktory go przepisuje
pewnie to swoją drogą...
ale nie wierzę, żeby znowu było tak, że lekarz X widzi, że przez 5 lat wypisywania jakiegoś leku - lek nie pomógł żadnemu pacjentowi, a on i tak wypisuje go dalej... przecież lekarzom też zależy na opinii, bo jakby nie było to do lekarzy zazwyczaj chodzimy z polecenia, bo komuś pomógł...

pamiętajcie, że to nie leczy przyczyny a objawy... np. jeżeli przyczyną trądziku jest zepsuty ząb to możemy brać sobie antybiotyk i podczas brania efekt będzie, ale jak odstawimy lek to trądzik będzie wracał dopóki nie wyleczymy owego zęba...
Stary 2012-04-20, 08:27   #2411
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
pewnie to swoją drogą...
ale nie wierzę, żeby znowu było tak, że lekarz X widzi, że przez 5 lat wypisywania jakiegoś leku - lek nie pomógł żadnemu pacjentowi, a on i tak wypisuje go dalej... przecież lekarzom też zależy na opinii, bo jakby nie było to do lekarzy zazwyczaj chodzimy z polecenia, bo komuś pomógł...

pamiętajcie, że to nie leczy przyczyny a objawy... np. jeżeli przyczyną trądziku jest zepsuty ząb to możemy brać sobie antybiotyk i podczas brania efekt będzie, ale jak odstawimy lek to trądzik będzie wracał dopóki nie wyleczymy owego zęba...
Coz, jak sama pisalas wyzej, ja rowniez nie znam osoby, ktorej ten akurat lek wyleczylby tradzik.
Moze niech ktos taki, jezeli nas czyta sie wypowie???

Stary 2012-04-20, 10:23   #2412
mon88
Zadomowienie

Cytat:
Coz, jak sama pisalas wyzej, ja rowniez nie znam osoby, ktorej ten akurat lek wyleczylby tradzik.
Moze niech ktos taki, jezeli nas czyta sie wypowie???
ze swojego doświadczenia zawodowego wiem, że może to być też spowodowane faktem, że jak ktoś wyleczył trądzik to po prostu tutaj nie siedzi, bo z reguły jednak pomocy na forach poszukują osoby, które mają problem

dzisiaj łyknęłam drugą tabletkę i zobaczymy - na pewno dam znać co i jak
w cuda nie wierzę, ale może przynajmniej to się trochę uspokoi i nie będzie rozprzestrzeniać do momentu aż dostanę się do endokrynologa (bo nawet na prywatne wizyty czeka się długo, wczoraj się rejestrowałam prywatnie i mi zaśpiewali termin 3 lipca )

poza tym u mnie nic nie pomaga - ani naturalna pielęgnacja, ani dieta ani nic, więc wiele możliwości, żeby to uspokoić nie mam...
Stary 2012-04-20, 10:30   #2413
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
dzisiaj łyknęłam drugą tabletkę i zobaczymy - na pewno dam znać co i jak
w cuda nie wierzę, ale może przynajmniej to się trochę uspokoi i nie będzie rozprzestrzeniać do momentu aż dostanę się do endokrynologa (bo nawet na prywatne wizyty czeka się długo, wczoraj się rejestrowałam prywatnie i mi zaśpiewali termin 3 lipca )

poza tym u mnie nic nie pomaga - ani naturalna pielęgnacja, ani dieta ani nic, więc wiele możliwości, żeby to uspokoić nie mam...
Widze, ze tez juz wiele rzeczy przemielilas na tradzik. A piszac o diecie, probowalas odstawic krowie mleko i produkty z niego???
Koniecznie napisz jak na ciebie dziala Tetra, po 2 tabl. nie mozesz sie spodziewac niczego, ale juz po 1-2 miesiacach powinno cos sie dziac.

Stary 2012-04-20, 10:40   #2414
Visez
Zakorzenienie

Tetralysal działa owszem ale tylko kiedy się go bierze, dlatego wciąż jest przepisywany. Kiedy jesienią zgłosiłam się do dermatologa miałam tragiczny wysyp... Tetralysal + bedicort poradziły sobie z tą masakrą w około 10 dni, potem było już tylko lepiej ale jednak ciągle coś wyłaziło...
Stary 2012-04-20, 11:09   #2415
mon88
Zadomowienie

Cytat:
Widze, ze tez juz wiele rzeczy przemielilas na tradzik. A piszac o diecie, probowalas odstawic krowie mleko i produkty z niego???
Koniecznie napisz jak na ciebie dziala Tetra, po 2 tabl. nie mozesz sie spodziewac niczego, ale juz po 1-2 miesiacach powinno cos sie dziac.
próbowałam z mlekiem, przerzuciłam się na sojowe ale efektów zero... nie jadłam słodyczy, ani ziarenka cukru, nie smażyłam, nie jadłam żadnych pikantnych rzeczy, fast foodów, alkoholu etc. i nic

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Tetralysal działa owszem ale tylko kiedy się go bierze, dlatego wciąż jest przepisywany. Kiedy jesienią zgłosiłam się do dermatologa miałam tragiczny wysyp... Tetralysal + bedicort poradziły sobie z tą masakrą w około 10 dni, potem było już tylko lepiej ale jednak ciągle coś wyłaziło...
a ile w rezultacie brałaś tetralysal? i jak było po odstawieniu?
Stary 2012-04-20, 11:15   #2416
Visez
Zakorzenienie

Cytat:

a ile w rezultacie brałaś tetralysal? i jak było po odstawieniu?
3 miesiące. Było lepiej niż zanim zaczęłam brać to nie ma w ogóle porównania, ale ciągle pojawiały się kolejne pryszcze choć nie w takim stopniu, dlatego 2 tyg bo skończeniu zaczęłam brać izotek
Stary 2012-04-21, 09:10   #2417
olgera
Przyczajenie

Ja brałam tetralysal przez 3 miesiące. Do tego wieczorem smarowałam epiduo. Czasem coś mi tam wyskakiwało, ale pod koniec kuracji juz prawie nic. Już dwa tygodnie nie biorę tabletek i na razie nie mam żadnych pryszcze. Nadal wieczorem smaruję epiduo, a dodatkowo rano używam zindaclinu.
olgera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-21, 18:52   #2418
mon88
Zadomowienie

u mnie 3 dzień kuracji i strasznie źle się czuję od wczoraj... jest mi mega niedobrze... i nie wiem czy to tetra czy coś innego
Stary 2012-04-22, 13:48   #2419
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie 3 dzień kuracji i strasznie źle się czuję od wczoraj... jest mi mega niedobrze... i nie wiem czy to tetra czy coś innego
Przeczytaj dokladnie ulotke czy twoje objawy gdzies tam sie pojawiaja. Ja nie mialam zadnych skutkow ubocznych z tetra. Lepiej dmuchac na zimne.

Stary 2012-04-22, 21:05   #2420
Pararara
Przyczajenie

Ja brałam Tetralysal przez pół roku, potem miesiąc przerwy i kolejne pół roku. Cały czas po dwie tabl. dziennie. Efekty były, ale nie rewelacyjne, bywały dni, że wyskoczyło kilka syfków na raz. Jeszcze nie byłam wtedy zahartowana w tej tematyce i niestety, zaufałam lekarzowi, który się na tym zna lepiej ode mnie. Ślepo zaufałam. Kuracja zakończyła się powrotem silnego trądziku po około miesiącu od odstawienia, zajechaną wątrobą oraz wrzodami żołądka. Najgorszemu wrogowi nie poleciłabym tego leku. W trakcie brania leku nie było u mnie jakichś objawów ubocznych, poza bólami od żołądka i wątroby...
Pararara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-23, 09:16   #2421
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pararara Pokaż wiadomość
Ja brałam Tetralysal przez pół roku, potem miesiąc przerwy i kolejne pół roku. Cały czas po dwie tabl. dziennie. Efekty były, ale nie rewelacyjne, bywały dni, że wyskoczyło kilka syfków na raz. Jeszcze nie byłam wtedy zahartowana w tej tematyce i niestety, zaufałam lekarzowi, który się na tym zna lepiej ode mnie. Ślepo zaufałam. Kuracja zakończyła się powrotem silnego trądziku po około miesiącu od odstawienia, zajechaną wątrobą oraz wrzodami żołądka. Najgorszemu wrogowi nie poleciłabym tego leku. W trakcie brania leku nie było u mnie jakichś objawów ubocznych, poza bólami od żołądka i wątroby...
Ojej, to szkoda, ze tak sie skonczylo twoje "leczenie". Mam nadzieje, ze szybko sie uporasz z tym, co ci teraz na buzi zostalo .
Leczysz sie teraz czyms innym?
pozdrawiam serdecznie

Stary 2012-04-23, 10:49   #2422
Pararara
Przyczajenie

Nie mam już zaufania do lekarzy Poza tym nadal leczę wrzody, więc dla swojego zdrowia już nic nie biorę. Stawiam na pielęgnację, jak na razie idzie mi całkiem dobrze Mam zamiar szukać dobrego dermatologa estetycznego... Może taki mi pomoże

A co Wam jeszcze mogę dopisać o kuracji tetracykliną - powoduje ona przebarwienie szkliwa na żółty kolor. Więc dbajcie o zęby.
Pararara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-23, 11:09   #2423
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pararara Pokaż wiadomość
Nie mam już zaufania do lekarzy Poza tym nadal leczę wrzody, więc dla swojego zdrowia już nic nie biorę. Stawiam na pielęgnację, jak na razie idzie mi całkiem dobrze Mam zamiar szukać dobrego dermatologa estetycznego... Może taki mi pomoże

A co Wam jeszcze mogę dopisać o kuracji tetracykliną - powoduje ona przebarwienie szkliwa na żółty kolor. Więc dbajcie o zęby.
W takim razie powodzenia w szukaniu dobrego specjalisty, ja juz sie tym zmeczylam i olalam temat

Stary 2012-04-23, 13:44   #2424
krd
Raczkowanie

U mnie dziś akurat mijają 3 miesiące odkąd biorę Tetralysal + smaruję Differinem. Od bardzo dawna nie miałam już żadnego wykwitu, nawet nie pamiętam kiedy coś mi się pojawiło na twarzy. Zaskórników zamkniętych także już nie ma. Jedyne co pozostało to czerwone przebarwienia,ale i one bledną. Za tydzień mam wizytę u dermatologa. Na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolona z terapii, co będzie dalej to się okaże.
* Wax
* Woda brzozowa

krd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-23, 16:08   #2425
meguszka122
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

Kupię tetralysal 300 lub 150 g, pilne. meguszka122@tlen.pl
meguszka122 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-24, 13:30   #2426
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meguszka122 Pokaż wiadomość
Kupię tetralysal 300 lub 150 g, pilne. meguszka122@tlen.pl
Uzytkownik themonczyk z watku Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY!
widzialam, ze ma do sprzedania wiec proponuje do niego uderzac

Stary 2012-04-24, 18:59   #2427
mon88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez krd Pokaż wiadomość
U mnie dziś akurat mijają 3 miesiące odkąd biorę Tetralysal + smaruję Differinem. Od bardzo dawna nie miałam już żadnego wykwitu, nawet nie pamiętam kiedy coś mi się pojawiło na twarzy. Zaskórników zamkniętych także już nie ma. Jedyne co pozostało to czerwone przebarwienia,ale i one bledną. Za tydzień mam wizytę u dermatologa. Na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolona z terapii, co będzie dalej to się okaże.
gratuluję ciekawe jak będzie po odstawieniu...
a jak przebiegała u Ciebie kuracja? miałaś wysyp po differinie? kiedy zaczęło się poprawiać?
Stary 2012-04-25, 10:25   #2428
anianka
Raczkowanie

GG do anianka

Dziś znalazłam moje zdjęcia na poczatku kuracji, tetralysal, kosmetyczka i kosmetyki... i jest diametralna różnica !!
Nadal sporadycznie biore tetre, plus diane, i zaczelam kwasy u kosmetyczki i jest super !
anianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-25, 11:54   #2429
meguszka122
Przyczajenie

Cytat:
Uzytkownik themonczyk z watku Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY!
widzialam, ze ma do sprzedania wiec proponuje do niego uderzac
Dzięki wielkie, napisałam tam na forum, ale themonczyk dostał bana i nie wiem czy jeszcze zajrzy na forum, a mejla nie podała
meguszka122 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-25, 16:05   #2430
sokolowska34
Przyczajenie

Gdzie najlepiej kupić TETRALYSAL?
sokolowska34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości