|
|
#301 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Gra o tron
trudno powiedzieć, kto jest najlepiej dobrany. wszyscy są genialnie dopasowani. podoba mi się, że oprócz beana nie było tam żadnej gwiazdy. A jeśli pytasz jaką postać najbardziej cenię to chyba jednak tyriona, ale królowa też jest bardzo w porządku.
a propos królowej zgodziłybyście się, że w serialu (głównie dzięki zmianie fryzury) jej uroda jest o wiele bardziej interesująca? |
|
|
|
|
#302 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do Ashy to też myślałam że jakaś fajniejsza laska będzie, ale widze że to już w tym serialu tak jest, aktorzy nie sa nie wiadomo jak piękni (oczywiście są wyjątki), podoba mi się tez że chodza umousani, brudni i tacy zwyczajni Co do Davosa to już czytając książke wiedziałm kto go będzie grał więc książkowa postac miała od początku jego twarz. Poza tym oglądałam kilka innych rzeczy z nim: Ostani legion czy jakoś tak, małao rola w Kontrze, i gdzies jeszcze ale nie pamiętam. ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- Cytat:
Wilkory też sa niezłe, chociaz troche widać że sa nienaturlne. Ale i tak czekam na duuuże smoki i Danny latającą na Drogonie, chociaz chyba jeszcze trochę zejdzie jak będą to kęcić . ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Cytat:
Catelyn ogólnie mi się podobała, ale potem jak stała się kamiennym sercem to jednak była za bardzo mściwa i okrutna, zwłaszcza to jak postąpiła z Brienn. Rob chyba nie miał za baardzo jak się wykazać...
|
|
|
#303 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, ja wiem, że to będzie głupie pytanie, ale.. warto inwestować w książki?
boje się rozczarowania jak to miałam w wielu przypadkach w których najpierw oglądałam film/serial, a później czytałam książki..
|
|
#304 | |
|
Raczkowanie
|
Ja bym chciała dołączyć do tego wątku. Jest pyszny
![]() Mnie w serialu uderzają, rażą i wkurzają na maska wątki gejowskie w tym serialu. Zwłaszcza, że nie pamiętam aby w książce był choć jeden gej. Zwłaszcza najmłodszy brat króla Roberta i Lord Kwiatów. Jako nie dobranych w tym sezonie drugim uważam Lorda Kwiatów , za to Margery jest idealna. Melisandre powinna mieć ciut więcej powabności. Stanis ... cóż na razie to taki wymoczony wymoczek. Może dodadzą mu trochę więcej ponurości. Davos jest całkiem całkiem. Wkurza mnie Asha. Zrobili z niej takiego burako - ziemniaka z czworaków. Chociaż na niektórych ujęciach jest ok. Craster jest za mało obleśny i odrażający . Tyrion to mój największy ulubieniec. Na nerwy działa mi Joffrey. Sansa gra świetnie. Te jej powolne ruchy osoby złamanej psychicznie, udręczonej i zniewolonej. Jest świetna. Aria jest też niczego sobie. Jeśli chodzi o moich ulubieńców to: Littlefinger, Varis, Tyrion na pierwszym miejscu, Jorah, Deanerys, Aria, John Snow i Sam Tarly, Drogo (szkoda, że tak skończył). No i Selmy Barristan (jego postać bardzo się rozwinęła w Tańcu). No i smoki. To są najwspanialsze stworzenia. Ciekawa jestem co sądzicie o Lady Brianne. Dla mnie jest idealnie dobrana. Tak ją sobie wyobrażałam. No normalnie Herszt Baba. No i Margery. Jest idealna. Ciekawe kto zagraich babkę. Pamiętacie jej Babcie. ![]() ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Cytat:
Dla mnie to była dobra inwestycja. Mam wszystkie tomy. Teraz krążą po rodzinie. Skończyłam Taniec ze smokami już ostatni tom. Normalnie zbzikuje do czasu aż wyjdzie kolejna część. Mam nadzieję, że Martin weźmie się do roboty i nie każe czekać nam kolejnych kilku lat. Chyba zacznę czytać od początku. |
|
|
|
|
|
#305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a kupowalas sztuka po sztuce czy od razu pakiet?
|
|
|
#306 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Znalazłam na allegro: http://allegro.pl/piesn-lodu-i-ognia...262905543.html Średnio za jedną książkę wychodzi jakieś 29 - 30 zł. Więc myślę, że taniej niż normalnie za każdą osobno. |
|
|
|
|
|
#307 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
Co do wątków gejowskich jak tak pomyślę to w książce są takie niedopowiedzenia które mogłyby na to wskazywać, no ale fakt nie musieli tego aż tak pokazywać. Powiem Wam że oglądałam też powtórkę pierwszego sezonu na HBO i dopiero teraz się skapnęłam że rycerz Danny Jorah to jest syn Lorda Dowódcy Nocnej Straży
|
|
|
#308 |
|
Konto usunięte
|
a dla mnie Margaery nie pasuje
nie lubię tej aktorki i mi nie pasuje, no ale coż zrobić. w serialu wszytsko spłycają - Renly jest gejem, chociaż w książce było to poprostu zasugerowane. Tak samo ma się sprawa z Goździk i Samem, w serialu jest pokazane jakby Sam zakochał się od razu w Goździk, ale książka jest tak obszerna, że jest miejsce na takie smaczki, a wserialu wszytsko pokazane jest wprost. |
|
|
|
|
#309 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
na prawdę warto przeczytać książki, ale możesz też wypożyczyć w bibliotece, serial dużo wątków opuszcza, skraca historię, polecam książki jak zobaczyłam Margaery szczególnie we wczorajszym odcinku to pomyślałam - jaka ona stara, chyba taka stara nie była w książce? Brianne - wg mnie idealnie dobrana, jak ją zobaczyłam to banan na ustach ![]() a tak w ogóle scen miłosnych jest ich sporo, bardzo! w każdym odcinku jak do tej pory chyba ze 2-3 sceny, apropo w książce Melisandre nie piepr.... się ze Stanisem? czy mi się już coś pokiełbasiło? ps. aktor grający Stanisa - nie tak sobie to wyobrażałam, wygląda jak zwykły rycerzyk |
|
|
|
|
|
#310 | |
|
...
|
Cytat:
![]() Było to jedynie sugerowane, że oni uprawiają ze sobą seks, jak dobrze pamiętam. Ale wiadomo, że w serialu nie mogą tego ująć - tak jak oddawanie chłopców Innym.
|
|
|
|
#311 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kurcze to ja albo nie zwróciłam na to uwagi, albo coś pamięć mnie zawodzi i muszę witaminki zacząć łykać . Nie mogę przełknąć tych gejowskich związków z serialu. Ata wczorajsza scena z Lordem Kwiatów była po prostu obrzydliwa i obleśna. Ciekawa jestem - spoiler: jak Melisandre w serialu zabije Renlyea. I jak pokażą jak urodzi cień. I w ogóle jak to wszystko pokażą. A! Jak Wam się podobał Yoren? Mnie bardzo przypadł do gustu. Nawet dla mnie lepszy niż w książce. I idealnie dobrali bravoskiego kapłana. Tylko szkoda, że jest blondynem a w książce miał włosy czarno białe. No cóż! Nie wszystko się ma to co się chce . No i Kąsacz był bez nosa. Inie gadał.
Edytowane przez gorzka_czekolada1 Czas edycji: 2012-04-17 o 17:36 |
|
|
|
|
|
#312 |
|
Winter is coming
|
Eee no co wy, ja tam od razu po książce wiedziałam, że Renly się bzykał z Rycerzem Kwiatów
ale może zboczona jestem za bardzo i za wiele sobie wyobrażam Jak zobaczyłam wczoraj Margaery Brienne - rewelka jak czytałam ksiązkę, to byłam mega ciekawa jak ją pokażą w serialu - super wybrali.Butterfly, kupuj książkę albo wypożycz - tak jak dziewczyny piszą, serial jest spłycony, wiele wątków pominiętych albo skróconych (jak we wczorajszym odcinku pojmali Aryę - w książce więcej czasu im to zabrało). Dla mnie serial jest świetny, ale książka jeszcze lepsza. Dodam, że moi nieczytający znajomi i siostra wszyscy połykają wersję książkową
|
|
#313 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lubię je mieć, trzymać na półce, wracać do nich czasami. A w te NA PEWNO warto zainwestować! ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#314 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie tak wyobrażałam sobie Stanisa. Nie wygląda mi na króla
![]() Zamieniłabym aktorów: ten który gra Stanisa wg mnie pasowałby na cebulowego rycerza i na odwrót. Bardzo podoba mi się aktorka Brienne. Pasuje. A co do orientacji Renlego to w pierwszej części już tam się z jakimś chłopakiem miział. Chyba z jakimś kuzynem Lanisterskim? Wyobrażałam sobie inaczej Lorasa- rycerza kwiatów. Ale mylą mi się chyba postacie, bo jeszcze jeden rycerz jest chyba na L? Chyba z rodu Lanisterów? Ten Loras to ten w którym się "zakochała" Sansa na turnieju z okazji wybrania jej ojca na namiestnika? Chyba dał jej kwiat. Czy to był ktoś inny?
|
|
|
#315 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#316 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No a scen miłosnych jest sporu tak jak w innych serialach autorstwa HBO. ---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- Cytat:
Faktycznie akcja złapania Arye i Genrego w książce to tak na kilka odcinków serialu by wystaczyła
|
|
|
#317 |
|
Raczkowanie
|
kozak serial. uwielbiam. nad książką się zastanawiam, bo różne opinie słyszałem.
|
|
|
|
|
#318 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#319 |
|
Raczkowanie
|
Zgadzam się z Solciuchną, choć serial jest według mnie wybitny.
|
|
|
|
|
#320 |
|
Zadomowienie
|
ostatni odcinek zrobił na mnie spore wrażenie, chyba jeden z ulubionych jak dotychczas :yes:
|
|
|
|
|
#321 |
|
Raczkowanie
|
kurde, mam zaległości. a największy mam problem ze ściąganiem. czuję się niemoralnie to robiąc.
ej naprawdę to jest problem: mam HBO, ale często nie ma mnie w domu. niby jest to on demand, ale mój provider nie zapewnia mi go. I teraz nie wiem czy jak ściągam, to okradam czy nie. niezły problem moralny, nie? |
|
|
|
|
#322 |
|
Zakorzenienie
|
Zaiste, rozkminy egzystencjalne. Ściągać czy nie ściągać? Oto jest pytanie.
|
|
|
|
|
#323 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#324 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#325 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A co do trzeciego odcinka to pisze dopiero teraz (jakoś nie miałam wcześniej czasu) i muszę wam powiedzieć ,że naprawdę mi się podobał. Brienne dokładnie taka jak ta w mojej głowie, może trochę ładniejsza . Tyrion jak zwykle przecudowny, bardzo podobała mi się scena gdzie mówi o swoich planach w stosunku do Myrcelli, bardzo sprytny plan na wyłapanie szpiega Cersei. Jedyne co mi się nie podobało to scena pomiędzy Renlym, a Rycerzem Kwiatów. Mimo nawiązań w książce do jego orientacji, obyłabym się bez tej sceny, lepiej było by zostawić to trochę niepewne. To samo tyczy się relacji Stannis-Melisandre, mogli nie pokazywać tego tak otwarcie (nie pasuje to do niesamowicie przestrzegającego prawa Stannisa), ale uświadomić do widzowi w momencie "tworzenia" przez kapłankę cienia. Według mnie takie rozwiązanie było by o wiele bardziej atrakcyjne, po co odkrywać wszystkie karty na raz, jeśli można coś zostawić na później .
|
|
|
|
|
|
#326 |
|
Zakorzenienie
|
Masz rację Ashara. Mnie jeszcze trochę Margaery rozczarowała, bo w książce ona zawsze uchodziła za taką niewinną i słodką, a tutaj od razu pokazali jaką jest lisicą.
|
|
|
|
|
#327 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
pełna zgodność, wyobrażałam sobie ją bardziej niewinną, ale może tworząc postać do serialu od razu chcieli już nawiązać do jej babci
|
|
|
|
|
|
#328 |
|
Raczkowanie
|
chyba muszę rzeczywiście tak robić... no nic, czas obejrzeć zaległości, żeby móc się wymienić uwagami. do napisania.
|
|
|
|
|
#329 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczyny a nie przyszło Wam nigdy do głowy że Gendry jest synem Roberta i Cersei tym którego stracili niby zaraz po urodzeniu. Bo mi się to tak jakoś po głowie tłucze
|
|
#330 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Natomiast Joff, Tommy i Myrcella są dziećmi Cersai i Jamie-go. I dlatego Cersai po śmierci Roberta kazała zabić wszystkich bękartów Roberta m.in. niemowlę, którego matka była kobietą lekkich obyczajów oraz właśnie Gentrego.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:40.

W sumie nie ma co jej winić, żyła sobie pod kloszem. Ale potem szybko przejrzała na oczy, gdy zderzyła się z rzeczywistością, szybko dorosła. Lubię tę odmienioną, dojrzałą Sansę książkową, bo na etapie serialu jeszcze jej nie toleruję
Co to komu przeszkadzało?
Jonowi zawsze kibicowałam, ale Robb jako postać w książce i aktor średnio, a Davosa jakoś zawsze tak traktowałam jako wątek poboczny.
22.05.2008
14.08.2011