mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2 - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-21, 08:05   #4561
glamourous
Zakorzenienie

Dot.: mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2

Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość
też sie tak bawiłam jak byłam mała ale ja jeszcze wygryzałam na usmiech i przykładałam do buzi a tż mówi, że on sie tak nie bawił
Niemozliwe... Myslalam ze wszystkie dzieci tak robia. Sonia oczywiscie tez przyklada i straszy wszystkich ze jest potwor... Zreszta osobiscie jej ta zabawe pokazalam

U nas pobudka o 6 i to wszystkich dzieciarow. Moi rodzice dzis zabieraja sonie do naszego domku w lesie, z wrazenia cala noc nie spala. Mysle ze w samochodzie zaraz padnie
Stary 2012-04-21, 08:35   #4562
nikaa2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
od jutra znowu mleko i tylko mleko.wyczytalam w dr google ze nawet surowe jablko moze zapierac nie spominajac o marchewce.teraz mam wyrzuty ze za wczesnie chcialam z malej zrobic doroslamam plastikowa tarke.

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

teraz glupia wpadlam na to ze te czeste pobudki nocne sa od czasu rozszerzania diety.ale ja glupia jestem.do 6mcy cyc i mm i wiecej nic.
fatal
a przedtem nie było równie czesto z pobudkami??
no my czekamy do 6m-ca, chyba ze nie bedzie przybierał prawidłowo

ale duzo dziewczyn wczesniej rozszerzało diete, chyba Baha, Glam ---> lekarze wam dali zielone swiatło?

Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość
też sie tak bawiłam jak byłam mała ale ja jeszcze wygryzałam na usmiech i przykładałam do buzi a tż mówi, że on sie tak nie bawił

dzien dobry

ja zauwazyłam, ze mój udaje ze kaszle zebym sie na niego spojrzała bo jak sie spojrze to sie smieje
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 08:49   #4563
elf27
Zadomowienie

ja też miałam czekać bo niby alergik itp. ale zrobiliśmy morfo i wyszła na granicy, lekarze, że duży chłop i potrzebuje już więcej niż mliko i powoli rozszerzamy bo widzę, że on rzeczywiście chce czegoś więcej, dodam, że na wadze zawsze super przybierał
Stary 2012-04-21, 08:58   #4564
ja_dalia
Wtajemniczenie

witam z rana

aniu gratuluje 2giego ząbka rozumiemy ze jestes teraz zabieganą mamą i sie nie gniewamy, chociaż tęsknimy

to małe dzieci moga inkę pić ? ja to jakas jestem niedoinformowana co mogą a co nie

u mnie wczoraj dzien rozpusty na maxa- na obiad pizza, na kolacje kawał ciasta śmietanowego z ttruskawkami i do tego duzy desperados... potem na miasto wybyłam z dziewczynkami i opędzlowałam frytki obawiałam się co to w nocy bedzie bo takim mega obżarstwie i ss w pogotowiu ale o dziwo kompletnie sie nie przydal... 3 dni temu wypilam 2 szklanki maślanki i tez zero reakcji, wiec chyba młoda się odczuliła zaczne powoli wprowadzac to za czym najbardziej tęsknie- ser żółty

wróciłam do domu o 24 i bylam mega zmeczona... powiem Wam ze tak zeby teraz isc na tance to nie dałabym rady... bo od 23 to juz ziewałam dalej niz widziaąłm a wiadomo ze wtedy to dopiero zycie sie na miescie zaczyna... ale bylo fajnie

lece pod szałer

---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ----------

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość
fatal
a przedtem nie było równie czesto z pobudkami??
no my czekamy do 6m-ca, chyba ze nie bedzie przybierał prawidłowo

ale duzo dziewczyn wczesniej rozszerzało diete, chyba Baha, Glam ---> lekarze wam dali zielone swiatło?

nam psycho-lekarka kazala juz rozszerzac jak tylko 4 m-ce skonczyla, chociaz przybiera prawidłowo i byla zdziwiona ze tylko marchewke jadła i raz zupke jarzynową.... przedwczoraj młoda 3ci słoiczek - jabłko z brzoskiwnią - pochłoneła dosłownie... ale jak pisałam- ja daje 1 na tydzien zeby np jutro jak w szkole jestem mozna bylo np ją czyms nakarmic i zebym nie musiała przyjezdzac ale zobaczymy....

pogoda zapowiada się piekna... czas iść w las

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 09:03   #4565
zmyslkobiety
Rozeznanie

GG do zmyslkobiety

helo
dziewczyny jak ubrac dzis dzievie na spacer??juz jest12 w cieniu zapowiadali chyba 17, my swiezo po chorobie i nie chce jej ani ugotowan ani zamrozic:confus ed:

http://www.suwaczki.com/tickers/relguay3w0a6i2sn.png

http://s2.pierwszezabki.pl/046/0462819b0.png?8210
zmyslkobiety jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 09:07   #4566
nikaa2
Wtajemniczenie

dalia

super, ze poszalałas ja juz od 20tej ziewam
udanego artutówkowania się z niunią

to moze dlatego, ze nie przybiera super na wadze? sama nie wiem czy czekac... ma tylko 25 centyl :/ ... to chyba zalezy od lekarza, bo sama sie w tym gubie... ciekawe czy sa jakies podstawy medyczne, ze jednym kaza rozszerzac a drugim czekac

---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ----------

zmysl

własnie tez nie wiem jak go ubierac.... bo goraco w słoncu a w cieniu wiatr zimno

chyba cieniutki polarkowy pajaco-kombinezon? albo z podwójnej+cos tak pomiedzy warstwami bawełniany kombinezon?
Stary 2012-04-21, 09:11   #4567
zmyslkobiety
Rozeznanie

GG do zmyslkobiety

nikaa poki co ma rajstopy ogrodniczki, skarpety a u gór bluzka długi rekaw i body krótki, mam cienki płaszczyk ale nie wiem czynei za cienki lub bluza polarowa, tylko w niej juz mi sie poci, nadal jeździmi w godnoli kocem tylko nózki nakrywam, ja juzwczoraj na krótki relkaw latałam

http://www.suwaczki.com/tickers/relguay3w0a6i2sn.png

http://s2.pierwszezabki.pl/046/0462819b0.png?8210
zmyslkobiety jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 09:27   #4568
nikaa2
Wtajemniczenie

hehe to odwazna jesteś ja jesczze w kurteczce
no to albo polarkowa bluza+cieniutki kocyk albo cienki płąszczyk+trochę grubszy kocyk
ja pod to co napisałam to rajstopy+body krótki+długi rękaw
a kocykiem albo przykrwam albo odkrywam w zaleznosci jaki ma kark

doskonale cię rozumiem, tez mam dylemat

no i my w gondoli

w drugiej połowie czerwca wybieramy iase nad morze i jestem ciekawa czy jesczze gondola czy już spacerówka? ale skoro my dopiero 25 centyl- to moze jeszcze gondola :P

Edytowane przez nikaa2
Czas edycji: 2012-04-21 o 09:29
Stary 2012-04-21, 09:31   #4569
elf27
Zadomowienie

czy po mm kupska powinny tak śmierdzieć?
Stary 2012-04-21, 09:33   #4570
ja_dalia
Wtajemniczenie

ja zaloze skarpetki, spodnie, buciki, na góre bodziak krotki rękaw i jakaś bluze na długi... gdyby w nóżki zimno bylo to i tak przykrywam kocykiem wiec nie martwie sie ze zmarzną ew. w zapasie wezme rajstopki zobaczymy jak się rozwinie dalej, choc z tego co widze za oknem -bedzie cuuuuudnie

moja idealnie po 50 centylu leci wiec mysle ze jak spada do 25 czy nizej to wtedy zaleca sie dodatkowe produkty bo za malo przybiera i znaczy ze mlenio nie starcza... tak myśle ja

---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
czy po mm kupska powinny tak śmierdzieć?

nie pomoge

Daniel Fasolek w drodze

Edytowane przez ja_dalia
Czas edycji: 2012-04-21 o 09:32
Stary 2012-04-21, 09:34   #4571
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Witam z rana

Dziś Michał kończy 6 męcy

Nam doktorka pozwoliła na rozszerzenie diety od 4 miesiąca.
Mam wszystko swoje, warzywa, mięso, więc gdzieś od 4.5 miesąca Michał codzienie je zupkę. A od przedwczoraj deserki. Nie dawałam mu do tej ppory bo bałam się że mleko mi zaniknie, ale jak by zanikło - pfu, pfu,i tak fajną ochronę dostał

U Nas w nocy 2 pobódki. I od 7 nie spimy...

Chciałam jechać dzisiaj do miasta na szoping, ale mama chyba nie przyjedzie, a sama z Michałem trochę się boję jeździć autem ...
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 09:34   #4572
elf27
Zadomowienie

wcale nie musi spadać z centyli, może po prostu częściej jeść i być niespokojna
Stary 2012-04-21, 09:41   #4573
glamourous
Zakorzenienie

My zaczelismy rozszerzanie po 5 mies skonczonym. Przybieraja dobrze ale zupke dajemy zeby troche mnie odciazyc
Stary 2012-04-21, 09:44   #4574
elf27
Zadomowienie

my też dokładnie w dzień ukończonego 5-go ale zaczelismy od 1 lyż. papki
Stary 2012-04-21, 09:45   #4575
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
witam z rana

aniu gratuluje 2giego ząbka rozumiemy ze jestes teraz zabieganą mamą i sie nie gniewamy, chociaż tęsknimy

to małe dzieci moga inkę pić ? ja to jakas jestem niedoinformowana co mogą a co nie

Matko,w przedszkolu nam podawali tylko kompot i inke .Jak czuje zapach kawy zbozowej,to chce mi sie

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość

to moze dlatego, ze nie przybiera super na wadze? sama nie wiem czy czekac... ma tylko 25 centyl :/ ... to chyba zalezy od lekarza, bo sama sie w tym gubie... ciekawe czy sa jakies podstawy medyczne, ze jednym kaza rozszerzac a drugim czekac [COLOR="Silver"]
Ja rozszerzylam,jak mala zaczela czesciej ciagnac cycka,tzn z przerw 3-4 godzinnych zrobily sie 1,5-2h .Wiec stwierdzilam,ze moje mleko jej nie wystarczy i trzeba wprowadzic cos dodatkowo.
Wagowo jestesmy miedzy 10 a 25 centylem

Ale mam metlik w glowiek z tym moim mlekiem.Przepraszam,ze wam tak na ten temat marudze,ale w necie nie moge zadnych informacji znalezc.Na pewno moja pompka psuje smak mleka,bo wycisnelam sobie bezposrednio na lyzeczke i smakowalo inaczej,ale nadal kwaskowo.
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 09:45   #4576
glamourous
Zakorzenienie

Ja podobnie jak dalia ubieram w dresy, bodziak i skarpetki a w pogotowiu kocyk
Stary 2012-04-21, 09:54   #4577
OlusiaS
Wtajemniczenie

body kr.rekaw + bawelniana bluzeczka,spodnie z podszewka lub cienkie + rajstopki,skarpetki i kurtka wiosenna (jak temp.od ok 13 stopni,a jak mniej kurtka misiek,ale nie zimowa) no i czapeczka robiona na szydelku (mam az 3 ).Kocyk-w zaleznosci od pogody przykryta 1 wartstwa lub czterema (cienki kocyk polarowy-jest dosc duzy i go skladam)
Stary 2012-04-21, 09:59   #4578
nikaa2
Wtajemniczenie

Cytat:
ja zaloze skarpetki, spodnie, buciki, na góre bodziak krotki rękaw i jakaś bluze na długi... gdyby w nóżki zimno bylo to i tak przykrywam kocykiem wiec nie martwie sie ze zmarzną ew. w zapasie wezme rajstopki zobaczymy jak się rozwinie dalej, choc z tego co widze za oknem -bedzie cuuuuudnie

moja idealnie po 50 centylu leci wiec mysle ze jak spada do 25 czy nizej to wtedy zaleca sie dodatkowe produkty bo za malo przybiera i znaczy ze mlenio nie starcza... tak myśle ja

ja bym rajtki założyła

NO niby logiczne, ale zauważyłam ż erozszerzają dietę dzieciaczkom dobrze przybierającym na wadze a tym co słabo to chyba mleczko mm kazą? sie wziełam i pogubiłąm
Stary 2012-04-21, 10:03   #4579
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Ja to w ogóle połapac się nie mogę, jedni mówią tak, drudzy inaczej.
Mój lekarka powiedziała, że jak dobrze przybiera i wszystko toleruje to można dawać, na co czekać ..... więc zazełam dawać.
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 10:05   #4580
nikaa2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
wcale nie musi spadać z centyli, może po prostu częściej jeść i być niespokojna
to do mnie bo nie nadanrzam

aaa a myslałam ż ew 4m-cu rozszerz. czyli czkeam spokojnie do 5 m-ca i zacznę od keliku- pediatra powiedziała ze odrazu od glutenowego(npkaszke manne) ale chyba wy zaczełyście od bezglutenowego(np, ryżową) i potem dopiero przeszłyscie na glutenowa tak? i coś mi się obiło o oczy ze meiszacie ze startym jabłuszkiem? na noc?

olusia
a masz laktator ręczny z gruszka gumową? nie spotkałam sie aby zmieniał smak... wiem że zrzucasz kg, moze za dużo ćwiczysz? albo restrykcyjną diete wprowadzasz? moze było słodsze bo więcej słodkości jadłaś?

Edytowane przez nikaa2
Czas edycji: 2012-04-21 o 10:08
Stary 2012-04-21, 10:07   #4581
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość
Ja to w ogóle połapac się nie mogę, jedni mówią tak, drudzy inaczej.
Mój lekarka powiedziała, że jak dobrze przybiera i wszystko toleruje to można dawać, na co czekać ..... więc zazełam dawać.
Dokladnie.
Mi pediatra powiedzial,ze jak skonczy 4 miesiace,pomimo karmienia piersia.Ale tu tez dochodzi inny kraj.

Ale cos smierdzi .

Fajny artykul znalazlam.Wiedzialam,ze np czosnek,cebula i takie tam pogarszaja smak mleka,ale nie wiedzialam,ze po zjedzeniu banana mleko robi sie bananowe
Stary 2012-04-21, 10:10   #4582
nikaa2
Wtajemniczenie

ja pochłonęłam czekoladowe pryncypałki... to moje będzie pryncypałkowe

aaa i zapomniałam napisać, ze chyba ja jako jedyna nie jestem zadowolona ze glam wraca do pracy bo nie będzie miała juz dl anas czasu

a i Baha
oczywiście time
Stary 2012-04-21, 10:16   #4583
dygotka8
Zakorzenienie

Oolong-o jakiej żyrafce wczoraj pisałaś?co to za zabawka??

Fatal-moja starsza od Twojej,ale ja jeszcze niczego jej nie pdawałam,czekam aż skończy 6 miesięcy.cykora mam trochę czy bzruszek już gotowy na nowe pokarmy czy nie

Dalia-dobre sery mają w almiekozie i nie tylkko-mniam,tylko cena odstrasza,ale od czasu do czasu warto

ja na spacer ubieram małą-pajac,polarkowy kombinezonik-taki wiosenny i nóżki śpiworkiem przykrywam

Elff npo co z tym zdjęciem:confus ed: doczekamy się??

coś miałam zapytac,ale nie pamiętam co

---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość
Fajny artykul znalazlam.Wiedzialam,ze np czosnek,cebula i takie tam pogarszaja smak mleka,ale nie wiedzialam,ze po zjedzeniu banana mleko robi sie bananowe
to jak jem czekoladę to robi się czekoladowe

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2012-04-21 o 10:15
dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 10:28   #4584
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
Oolong-o jakiej żyrafce wczoraj pisałaś?co to za zabawka??

to jak jem czekoladę to robi się czekoladowe
chyba nie ;D http://www.osesek.pl/podstawy-zywien...ku-banana.html

Chyba chodzi o zyrafke Sophie
Stary 2012-04-21, 10:29   #4585
nikaa2
Wtajemniczenie

chodziło o ta żyrafkę

http://www.mamabebe.pl/product-pol-1...FYnO3wod13-iZQ
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (14,3 KB, 4 załadowań)
Stary 2012-04-21, 10:31   #4586
kojka
Raczkowanie

Witam kochane
troche mnie nie było ale sytuacja w rodzinie nie ciekawa wiec nie miałam czasu pisać . Najpierw zmarła mi babcia , a potem dowiedziałam sie że moja mała bratanica ma podobno padaczkę .
I tu mam pytanko do Oolong - czy u tak małego dziecka- ona ma 10 miesięcy mozna zdiagnozować padaczkę?

Dziewczyny kupiłam super krem na słońce, taki:
http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/pr...ft_SPF_50.html

Jest lepszy od Musteli bo super sie wchłania i wogóle nie bieli . Do tego cena oki i jest mega wydajny

Któraś pytała o kupole po słoiczkach - moja tez sie męczy przy kupie ale zatwardzenia nie ma - robi kupe 2 razy dziennie

Robicie "ekspozycje na gluten" juz? Bo ja nie wiem jak sie za to zabrać?
Kupiłam pszenna kaszke z holle tylko nie wiem do czego to dawać ?
Przy starszej córce takich rzeczy sie nie robiło

Ja rozszerzam diete po 4mcu ( ale my jesteśmy na mm). I podaję nowy produkt tylko 2 dni i potem nastepny Małej wszystko smakuje łacznie z brokułami i szpinakiem tyko dyni nie ruszy . Tylko kaszki nie chce samej to dodaje jej do tego potarte jabłko lub pół słoiczka owoców i tak wcina ( kaszke daje jaglaną).

Edytowane przez kojka
Czas edycji: 2012-04-21 o 10:40
kojka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 10:31   #4587
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
Ja podobnie jak dalia ubieram w dresy, bodziak i skarpetki a w pogotowiu kocyk

a wyobrazcie sobie ze na szczepieniu- 15 st na dworku a babka ubrala 2,5 m-czne dziecko w zimowy kombinezon... az caly czerwony dzieciaczek byl, jeszcze kocem przykryty - w przychodni ! no i zaczal plakac wkoncu a ona- o jej, chyba sie zgrzał i tylko rozpieła mu pod szyjką... biedny :/

a nam kazali rozszerzac juz diete na gluten... tylko z tymi kaszkami to nic nie wiadomo...

a teraz pytanie - dlaczego tarka plastikowa lub szklana a nie metalowa??? bo ja głupia nie wiem :/

Daniel Fasolek w drodze

Edytowane przez ja_dalia
Czas edycji: 2012-04-21 o 10:37
Stary 2012-04-21, 10:35   #4588
dygotka8
Zakorzenienie

a to ta zyrafka-kiedyś już obiła mi się o oczy.jak dla mnie żadna atrakcjawczoraj w gaziecie widziałam jakaś zyraskę za 180zł i myślłam,że tamta jakaś super.

łeee to jak nie czekoladowe to ja nie spróbuję swojego mleka

no ja ubieram tak jak napisałam i zawsze mam dylemat czy nie jest jej za ciepło/zimno ja jestem typowy zmarźluch

oczywiście nie zdązyłam nawet kuchni posprzatać bo musiała zjeść,potem kupsko pod sam kark,a teraz lezy an przewijaku i się bawi-na matę za wcześnie jeszcze po jedzonku i zowu nic nie moge zrobić-a mam taką ochotę sprz atać...

Stary 2012-04-21, 10:36   #4589
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
a wyobrazcie sobie ze na szczepieniu- 15 st na dworku a babka ubrala 2,5 m-czne dziecko w zimowy kombinezon... az caly czerwony dzieciaczek byl, jeszcze kocem przykryty - w przychodni ! no i zaczal plakac wkoncu a ona- o jej, chyba sie zgrzał i tylko rozpieła mu pod szyjką... biedny :/
Strasznie mi zawsze zal dzieciazkow,ktore na zakupach zapakowane pod sama szyje leza w wozkach.Przeciez w sklepach jest cieplej do jasnej ciasnej!!Jak przechodze przez lodowki w kauflandzie,to mala przykrywam,czy zapinam,bo jest tam naprawde zimno.
Ludzie popadaja ze skrajnosci w skrajnosc.Albo za grubo ubieraja albo za cienko.Tu ogolnie panuje moda zimnego chowu,ale naprawde zimnego.Niemowlaki czesto zima nie nosza czapek!!Tylko kombinezonik,czy jakas kurteczka,nawet bez kocyka
Stary 2012-04-21, 10:38   #4590
dygotka8
Zakorzenienie

dziewczyny,a wg Was to co dą kąpieli lepsze??emolium czy balneum??
a do smarowania??
nie mam porównania bo uzywam tylko emolium do smarowania.

bedę wdzięczna za sugestie

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości