|
|
#1321 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Koty część IV
Jupi! Dostałam odpowiedź z TOZu!
Witam, Bardzo chetnie pomoglibysmy Pani i przede wszystkim tym biednym kociakom. Niestety nasze mozliwosci sa ograniczone. W Koszalinie Urzad Miejski "funduje" sterylizacje wolnozyjacych kotów i moga to byc jedynie koty wolnożyjace na terenie Koszalina. My wyłapujemy te kociaki . Schronisko Koszalińskie jest równiez własnościa Miasta - TOZ jedynie prowadzi schronisko jako zadanie zlecone przez Urząd i dotowane przez Urząd. Mamy zakaz przyjmowania zwierząt z poza Koszalina. My jako TOz posiadamy 4 klatki do łapania - mozemy ewentualnie jedna wypozyczyć, ale co dalej? . Kto je wysterylizuje i zadba o nie potem? Zgodnie z nowa ustawa to gmina ma obowiazek zaopiekowac sie kotami wolnozyjącymi ponizej cytuje frag. ustawy. To gmina powinna do dnia 31 marca uchwlic program ochrony zwierzat w którym obligatoryjnie musi byc mowa o sterylizacji i zapewnieniu miejsca w schronisku zwierzetom bezdomnym. PROSZE PRZECZYTAĆ PONIZEJ> Jedyne rozsadne to Obiecuje Pani, ze we wtorek zadzwonimy do Urzedu w SZczecinku oraz wystosujemy do nich pismo zapytujace czy uchwalili taki program i czy jest on realizaowany. Prosze o informacje na jakiej ulicy są te kociaki i moze jakis kontakt tel do Pani. Pozdrawiam Bogumiła Tiece Ustawa o ochronie zwierząt <Art. 11a. 1. Rada gminy wype łniając obowiązek, o którym mowa w art. 11 ust. 1, określa, w drodze uchwa ły, corocznie do dnia 31 marca, program opieki nad zwierz ętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt. 2. Program, o którym mowa w ust. 1, obejmuje: 1) zapewnienie bezdomnym zwierz ętom miejsca w schronisku dla zwierząt; 2) opiek ę nad wolno żyjącymi kotami, w tym ich dokarmianie; 3) od ławianie bezdomnych zwierząt; 4) obligatoryjn ą sterylizację albo kastrację zwierząt w schroniskach dla zwierz ąt; 5) poszukiwanie w łaścicieli dla bezdomnych zwierząt; 6) usypianie ślepych miotów; 7) wskazanie gospodarstwa rolnego w celu zapewnienia miejsca dla zwierz ąt gospodarskich; 8) zapewnienie ca łodobowej opieki weterynaryjnej w przypadkach zdarzeń drogowych z udzia łem zwierząt. 3. Program, o którym mowa w ust. 1, mo że obejmować plan znakowania zwierząt w gminie. 4. Realizacja zada ń, o których mowa w ust. 2 pkt 3–6, może zostać powierzona podmiotowi prowadz ącemu schronisko dla zwierząt. 5. Program, o którym mowa w ust. 1, zawiera wskazanie wysoko ści środków finansowych przeznaczonych na jego realizacj ę oraz sposób wydatkowania tych środków. Koszty realizacji programu ponosi gmina. 6. Projekt programu, o którym mowa w ust. 1, przygotowuje wójt (burmistrz, prezydent miasta). 7. Projekt programu, o którym mowa w ust. 1, wójt (burmistrz, prezydent miasta) najpó źniej do dnia 1 lutego przekazuje do zaopiniowania: 1) w łaściwemu powiatowemu lekarzowi weterynarii; 2) organizacjom spo łecznym, których statutowym celem działania jest ochrona zwierz ąt, działającym na obszarze gminy; 3) dzier żawcom lub zarządcom obwodów łowieckich, działających na obszarze gminy. 8. Podmioty, o których mowa w ust. 7, w terminie 21 dni od dnia otrzymania projektu programu, o którym mowa w ust. 1, wydaj ą opinie o projekcie. Niewydani
|
#1322 |
|
Zadomowienie
|
na chwilę Cie spuściłam z oka i już rozrabiasz?
![]() ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- ostatnio szłam sobie parkiem i jakaś babcia z wnusiem wyprowadzali królika i chłopak chciał żeby luzem pokicał i spuścił ze smyczy nie trzeba było długo czekać az królik dostał sprinta bo go pies pogonił...
|
#1323 |
|
Wtajemniczenie
|
Donka, mam nadzieję że coś z tego będzie i uda się pomóc kiciom
Donka, a co to za ranking ten tam wyżej w którym zajęłam 3 miejsce ?? ![]() U mnie szał ciał robią rzemyki na gumce i wędce, Mojo je uwielbiaaaaaa, Shilka też by się chciała pobawić ale ten mały drań jest egoistą i całe dla siebie zabiera, jak tylko wchodzę do domu pędzi do sypialni gdzie wędka leży i czeka na zabawę, Shilka gdzieś w rogu pokoju, coby Mojo jej nie stratował w szale zabawy czasem on bawi się stroną z rzemykami, miętoląc a Silka poluje na patyczek ![]() http://krainapupila.otwarte24.pl/127...KAMI-4550-205k |
|
|
|
#1324 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzwoniłam też do schroniska, bo wczoraj nie pisałam, ale jedna ciężarna się przełamała i do mnie podeszła na głaskanie!
Pytałam się, czy jak złapałabym taką bezdomną, ciężarną kotkę, to czy mogę im przywieść, a oni........ że nie wiedzą, czy znajdzie się miejsce na nowe koty. Za godzinę mam zadzwonić, bo wtedy będą wiedzieć. Darmowa sterylizacja jest tylko dla najuboższych mieszkańców Szczecinka, a bezdomniaki i tak są sterylizowane Tak mi Pan powiedział.Za godzinę zadzwonię jeszcze raz. Jestem dobrej myśli. Jak wszystko pójdzie dobrze, to może dziś w karton złapię jedną biedę z brzuchem- Pani dokarmiaczka mówi, że u niej to lada dzień...
|
#1325 |
|
Wtajemniczenie
|
Ostatnio śmialiśmy się z TZ'em że mamy rasowe koty, zresztą on uważa że są najpiękniejsze
Irish Cat - Sheila i Roof Cat - Mojo Byliśmy ostatnio u znajomych i była dziewczyna która ma brytyjczyka, na którego notabene narzeka że nie chce się przytulać, żyje w swoim świecie (a trzeba było dachowca brać ) na co mój TZ do niej: "a my mamy Irish Cata i Roof Cata" a ona: "tak, nie znam tych ras" |
|
|
|
#1326 |
|
Wtajemniczenie
|
Nimfa20 nie uwierzysz, ale wczoraj jak pisałaś, że Ci się wizaż śnił, ja dziś w nocy miałam to samo...
marea mi się śniła!!! kobiety w życiu na oczy nie widziałam, a mi się śniła! I to z dzieckiem!
|
#1327 |
|
Wtajemniczenie
|
Może jakiś proroczy sen, w sensie dziecko
![]() jakby cuś, to ja słoneczna blondi, wysoka i chuda
|
|
|
|
#1328 |
|
Wtajemniczenie
|
W moim śnie miałaś już duże dziecko. Tak z 7 letnią dziewczynkę
Blond proste włosy do pasa.Jak Ty wyglądałaś, to nie pamiętam! Ale wiem, że chodziło coś o koty. Cholera. W nocy się przebudziłam i myślałam, żeby zapamiętań ten sen, a tu takie strzępki pozostawały.
|
#1329 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a konkurs też był fajny i przyznaję bez bicia, że znałam odpowiedź, bo regularnie podczytuję ![]() Nimfa, Cham jest taki słodki... Malla, co tam u chłopaków? Daj znać po rozmowie Szaraka 3mamy kciuki, żeby znalazł swoich ludziów
|
|
|
#1330 |
|
Zakorzenienie
|
Donka, super, że TOZ Ci odpisał, może wreszcie coś się ruszy
|
|
|
|
#1331 |
|
Wtajemniczenie
|
"Dzień dobry- czy dodzwoniłam się do stowarzyszenia psa, kota..."
"oj pomyłka."
|
#1332 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurcze, z tego artykułu wynika, że ludzie oddają do schroniska bezdomne koty, przecież to bez sensu ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1333 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Witam w szóstym dniu walk
![]() I znowu cały wieczór i od świtu futro lata ![]() Odkryłam przyczynę dziwnych plam - to Daniels rzyga notorycznie, pewnie przez nadmiar wyrwanego i zeżartego futra. A potem to obaj wylizują, dlatego znajduję tylko zaschniętą ciecz, bez kawałków ![]() W dodatku nie wiem, na kiedy zaplanować wizytę adopcyjną, bo one się ciągle tłuką i to dobrze nie wygląda, chodzą zjeżone, nie da się ich dotknąć... Zresztą ta pani może się już nie odezwać, bo zapytała, czy kot znaczy teren, to odpisałam, że przez tydzień u mnie nie, ale z kuwety jeszcze przez parę tygodni po zabiegu może brzydko pachnieć i od tej pory ona już nie pisze. Cytat:
Donka - Nie ma co czekać, aż pękną, przydałoby się je wysterylizować w trakcie aborcji. Pożyczenie klatki-łapki to tylko jeden odfajkowany punkt. Koty, które widziały złapanego kolegę, często nie chcą później do nich wchodzić (tak mamy w Krk), więc ze sztuki na sztukę może być coraz trudniej je wyłapać. Po sterylce trzeba kota w jakimś szpitaliku lub w domu w dużej klatce przetrzymać. Może w schronisku mają taką przechowalnię. Dziwi mnie, że w schronisku Ci tak powiedziano, skoro kierowniczka prezesuje fundacji. Powinni powiedzieć prosto z mostu, że bezdomnych nie przyjmują, ale wytłumaczą, co zrobić, by wysterylizować. A oni Cię spławili. Siadłoby zgłosić kierowniczce schroniska, że numer jest nieaktualny. Co w ogóle robi ta fundacja? Chyba jest tylko dodatkowym źródłem finansowania schroniska...
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-04-21 o 10:54 |
|
|
|
|
#1334 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja pierCytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Ok dziewczyny. A teraz taka jakby nagroda za wczoraj.... Nikt tego wcześniej nie widział, a dziś się zmobilizowałam i założyłam konto na gmailu żeby filmik wrzucić. Jesteście pierwsze, które to widzą: http://www.youtube.com/watch?v=Be4Xs...ature=youtu.be
|
|
#1335 |
|
Nie depcze krokusów
|
Donka - mam nadzieję, że da się złapać.
Przypomnę, że Szaruś rzucając się w amoku odsunął dużą metalową klatkę od ściany ![]() O jejku, jejku, Kitty Słodziak I ładny lakier
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-04-21 o 11:06 |
|
|
|
#1336 |
|
Wtajemniczenie
|
możesz wrzucić jak chcesz
![]() A lakier już był trochę na paznokciach Więc trochę poodpryskiwany i w ogóle ale dziękuję.
|
#1337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1338 |
|
Wtajemniczenie
|
Cudna Kitty
kot koleżanki wychowany na butelce, ssie jej policzek, w nocy
|
|
|
|
#1339 |
|
Raczkowanie
|
pytanie, głównie do Esfiry i Gae: ile może trwać pierwsza rujka u kotki (tak pi razy drzwi)?
---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- a tak z innej beczki - Esfiro, w jakiej dzielnicy działasz?
|
|
#1340 | |||
|
Zadomowienie
|
![]() ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
Mhm Co za bezmózgi... ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
Może Ty jesteś wróżbitą Donka
|
|||
|
|
|
#1341 |
|
Wtajemniczenie
|
Siejusia- niestety wróżbitką nie jestem. Nie wywróżyłam, że Kitty pójdzie na ulicę... Ba.. Nawet tego nie przewidziałam- a powinnam.
|
#1342 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- Malla, mam nadzieję że szaraczek szybko znajdzie domek
|
||
|
|
|
#1343 |
|
Raczkowanie
|
no właśnie, Malla, pani chętna odezwała się?
|
|
#1344 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Ale dopiero jak ją wsadziliśmy. Dziś wet zalecił zdjęcie ubranka (pod kontrolą) i teraz to inne kot. Biega, bawi się, zjadła tuńczyka w sosie własnym .
|
|
|
#1345 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1346 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jak się cieszę
. Luna właśnie się wymywa, muszę ją 'gonić' jak liże brzuszek. Wet orzekł że goi się świetnie, tylko mała oczywiście nam schudła (a że była zawsze drobna to widać to) więc mamy jej nie szczędzić frykasków (stąd ten tuńczyk - jej ukochany).
|
|
#1347 |
|
Wtajemniczenie
|
Kotlety mi się nie dosmażyły i mam surowe w środku, rekawicę kuchenną spaliłam... Hmm
jakiś Hu**wy dzień
|
#1348 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nic się nie martw. Ancijomak też schudł. Ma słabszy apetyt. Odkują się Najważniejsze że wszystko jest już dobrze ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Cytat:
A taka ładna pogoda...
|
||
|
|
|
#1349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak to działam? Pracuję? Na razie szukam pracy, są pewne szanse, ale nic więcej nie powiem, bo nie chcę zapeszyć
|
|
|
|
|
#1350 |
|
Zakorzenienie
|
Ech, musieliśmy jej założyć kaftanik, bo lizała brzuszek i znów nasikała na dywan...
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:36.

Tak mi Pan powiedział.

....