![]() |
#91 |
Rozeznanie
|
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)
Czekamy na świąteczne wypieki
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Masło (najlepiej o temp. pokojowej) po porstu zmiksować mikserem żeby stało się puszyste. Tak, herbatę pod koniec mieszania ![]() ![]() Z pewnością będą nowe po Świętach ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Lulu gdzie obiecane wypieki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Ech, w tym tygodniu najprawdopodobniej kupię w końcu laptopa i wtedy wkleję; teraz niestety korzystam z windowsa 98 a aparat z nim nie współpracuje
![]() Nie będzie tego wiele, ale zawsze ![]() Dziękuję za pamięć bb-m ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Igusia dzięki, jak wszystko dobrze pójdzie, to dziś jeszcze wkleję kilka zdjęć
![]() Teraz, na zachętę - pyszny krem waniliowy, który robilam już jakiś czas temu a zdjęcia się zachowały ![]() Przepis z sieci, ale nie zapisałam sobie dokładnego źródła. - 4 żółtka - 1/2 szklanki cukru - 1 szklanka śmietany kremówki - 1/2 rozkrojonejwzdłuż laski wanilii (akurat nie miałam, więc dałam cukier z prawdziwą wanilią) Ubiamyj żółtka z cukrem. Wydrążamy rdzeń wanilii, dodajemy do śmietany. To należy zagotować i zdjąć z ognia. Gorącą śmietanę powolutku wlewamy do żółtek, cały czas ubijając trzepaczką. Mieszaninę wlewamy z powrotem do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zacznie gęstnieć. Trwa to około 10 minut. Kremu nie można zagotować! Ostudzić i wlać do miseczek, można udekorować i podawać z dodatkami, u mnie wersja czysta, pyszna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Kremowa PinaColada
Najpierw zdjęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Kremowa PinaColada
Najpierw zdjecia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
I przepis
![]() Ciasto: 600g mąki 200g cukru 120g masła 2 całe jajka 4 łyżki miodu łyzeczka sody Mąkę przesiać, dodać sodę i posiekać z masłem. Dodać cukier, jajka, miód i wyrobić. Włożyć na godzinę do lodówki. Upiec cztery (cienkie) placki na prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze, w temp. 180 st. Krem: 2 budynie smietankowe lub waniliowe 700 ml mleka 3/4 szkl. cukru 40dag masła 70 dkg wiórków kokosowych mała puszka ananasów Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Dodajemy wiórki kokosowe. Ananasa dokładnie odsączamy, drobno kroimy i mieszamy z masą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Próbuję jeszcze raz dołączyć zdjęcia, może z pierniczkami mi się uda
![]() Wypróbowałam przepis Boniulki (te większe zrobiłam z landrynkowymi oknami) 1kg mąki 40dag miodu 40 dag cukru 25 dag margaryny 2 łyżeczki sody szczypta soli 2 przyprawy do pierników Mąkę przesiewamy z sodą i solą.Robimy wgłębienie w ktore wlewamy miód,dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto.Odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.Wycinamy dowolne kształty, po czym pierniczki kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszcze i pieczemy na złoto, czas to ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjeciu czekajmy az troszke ostygną i dopiero wtedy zdejmujmy z blachy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Ech, spróbuję raz jeszcze z moją PinaColadą:
Przepyszne krucho-kremowe z egzotyczną nutą. Dla pełnego efektu wymaga przynajmniej jednodniowego "leżakowania". Ciasto: 600g mąki 200g cukru 120g masła 2 całe jajka 4 łyżki miodu łyzeczka sody Mąkę przesiać, dodać sodę i posiekać z masłem. Dodać cukier, jajka, miód i wyrobić. Włożyć na godzinę do lodówki. Upiec cztery (cienkie) placki na prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze, w temp. 180 st. Krem: 2 budynie smietankowe lub waniliowe 700 ml mleka 3/4 szkl. cukru 40dag masła 70 dkg wiórków kokosowych mała puszka ananasów Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Dodajemy wiórki kokosowe. Ananasa dokładnie odsączamy, drobno kroimy i mieszamy z masą. Przekładamy placki, smarujemy kremem wierzch. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
Lullu smakowicie wygląda ta Twoja PinaColada, ja na święta upiekłam tort ormiański, ale mnie nie powalił na kolana, myślę, że Twoje ciasto jest lepsze.
Ale tak jak wszystkie ciasta z miodem wymaga poleżenia aż zmięknie, żeby nie połamać sobie zębów.
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A wiesz, że ja nawet lubię takie twardsze placki i zawsze sobie odkrajam spory kawał brzegu (brzegi są najlepsze ![]() ![]() A ten tort ormiański też mnie kusi jakiś czas i pewnie w końcu go zrobię ![]() Na Święta piekłam jeszcze muffinki z marcepanem i makowca, ale jeszcze nie mam zdjęć w komp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
To znowu ja i świąteczne wspomnienie
![]() Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki, 10 dag cukru, niepełna szklanka mleka, 8 dag masła lub margaryny, 8 dag drożdży, jajo, szczypta soli. Warstwa makowa: 50 dag maku 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 15 dag masła 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 2 łyżki skórki pomarańczowej i 2 łyżki orzechów włoskich Kruszonka: 20 dag mąki, pół kostki masła lub margaryny, 10 dag cukru, łyżeczka cukru waniliowego. Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić pośrodku dołek, do którego wkruszyć drożdże. Posypać łyżeczką cukru, wlać 1/3 lekko podgrzanego mleka, wymieszać z drożdżami i odrobiną mąki. Rozczyn przykryć czystą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tłuszcz stopić w pozostałym mleku, dodać resztę cukru oraz szczyptę soli, wbić jajo, całość dokładnie wymieszać i wlać do rozczynu drożdżowego. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 30 min, aby dobrze wyrosło. Przygotować kruszonkę z mąki, cukru i schłodzonego tłuszczu utartego na wiórki. Ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na blasze wysmarowanej tłuszczem. Spód ponakłuwać widelcem, wyłożyć przygotowany mak. Ciasto posypać kruszonką i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 45 min w temperaturze 200°C. Przygotowanie masy makowej: Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Żółtka jaj utrzeć z cukrem, dodać masło. Następnie wymieszać z makiem, skórką, miodem, olejem i pianą ubitą z 3 jajek. Wyłożyć masę na ciasto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)
Lullu ale masz talent. Prześliczne te Twoje wypieki
![]() Chyba się skusze na któreś z tych pyszności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Nutka nie gryzie!
|
rany!!!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
No nie, a ja właśnie stwierdziłam, że po świątecznym obżarstwie ciasteczkowym wypadałoby nieco przystopować
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
a mnie ta Piniacolada kusi, oj kusi, bo wygląda niezwykle apetycznie
![]()
![]() |
#111 |
Wtajemniczenie
|
Lullu, wspaniałe wypieki. Z przyjemnością zerkam także na Twojego bloga (widzę, że Zmieniłaś szatę graficzną, bardzo ładnie, choć okienko też było urokliwe )
W związku z powyższym, czego życzyć Ci w Nowym Roku, jeśli nie: nieustającej inwencji kulinarnej, udanych, fantastycznych wypieków i miłego towarzystwa i nastroju przy ich konsumpcji ![]()
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Otwierając dziś ten wątek nie spodziewałam się aż tylu miłych postów. Bardzo Wam dziewczyny dziękuję
![]() ![]() Anett - sama bym sobie lepszych życzeń nie ułożyła ![]() Zmieniłam wygląd strony, bo poprzednia miała białe tło, choć okno i mnie bardzo się podobało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Tym razem muffiny
![]() Składniki: 2 i 2/3 szklanki maki 1 lyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 jajka niepełna szklanka mleka 2/3 szklanki oleju marcepan, czekolada gorzka i biała. Make przesiac, dodać pozostale suche skladniki. Do rozbełtanych jajek dodać mleko i olej, dodać do suchych skladnikow i krótko! wymieszać. Wyłożyć zagłębienia blaszki papierowymi foremkami. Nakładać po łyżce ciasta, wkładać kawałek marcepanu przykrywać odrobiną ciasta. Piec ok. 20 minut w 200st., aż bedą rumiane, sprawdzic patyczkiem - powinien być suchy. Pozostawić do ostygnięcia. Każdą maczać w rozpuszczonej deserowej czekoladzie i ozdobiać kroplą białej. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Droga lullaby ! Otóż kupiłam formę do pieczenia muffinek ( nie wiem jak się to nazywa, ale chyba dobrze napisałam ) . I chciałabym zrobić te ciacha . Tylko nie wiem czy one są smaczne ? Czy są kruche czy miękkie ? I jak je przechowywać aby nic im się nie stało ? Czy normalnie na talerzyku mogą stać ? Czy napełniać ciastem cała foremkę aż po brzegi , czy tak do połowy ? I kiedy będę wiedziała czy są dobre ? Jak urosną to wtedy wsadzić patyczek czy coś i jak zostanie ciasto jeszcze na niej to co robić ? Nie to było głupie na pewno się upieką TYLKO czy się nimi nie zatruje rodzinka hehe . Pozdrawiam i dziękuję .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Wtajemniczenie
|
tera zobaczylam to trzeba koniecznie wsadzać te papierowe foremki czy mozna w tej formie do muffinek normalnie nalewac ? i ile nakładac tego ciasta by bylo tak dobrze ? bo widzialam z dżemem twoje muffinki ale tam było bardzo malutko bo wypłynie ( ale dżemu chyba tak ? ) .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Są raczej miękkie, przechowywać możesz przykryte ściereczką [choć nie wiem czy będzie jeszcze co przechowywać - przynajmniej nie u mnie ![]() Na pozostałe pytania odpowiedź znajdziesz w przepisie podanym przez Lullu ![]() A, papierków nie musisz wkładać, wystarczy wysmarować formę, ale z foremkami jest wygodniej i piec i podawać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Lullu, a jakiego oleju używasz?
Ja zawsze wyczuwam posmaczek oleju w cieście ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
BAN stały
|
A Macie Jakieś Przepisy Na Pączki? Bo Niedługo Tłusty Czwartek:d :d :d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak jak napisała Ilonka, muffinki są miękkie, wilgotne (to też zależy od przepisu i od tego czy wyjdzie, czasem potrafią wyjść za suche niestety). Papierków nie trzeba, ale bardzo ułatwiają pracę, bo w innym wypadku należy za każdym razem natłuszczać formę (chyba, że kupilaś silikonową, wtedy same wyskakują bez smarowania ![]() Dołeczki wypełniaj nieco powyżej połowy (później już sama będziesz wyczuwać jaka ilość jest OK). Test ptyczkowy jest niezawodny ![]() ![]() Życzę powodzenia i daj znać jak wyszły ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jotemko, mam przepis na począki serowe (nie takie klasyczne) ale u nas pieczone na tłusty czwartek i bardzo smaczne ![]() Jesli Cię interesuje, to napiszę ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:57.