Skromne wypieki Lullu :) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-12-15, 21:16   #91
bb-m
Rozeznanie
 
Avatar bb-m
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 993
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)

Czekamy na świąteczne wypieki
__________________
A/78/83 173cm/62kg
20.11 mentor 350cc hp
J&J 07r i J 09r
bb-m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-16, 15:26   #92
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Będę mieć problem z brązowym cukrem i wanilią (ciężko dostać laseczki). Mam jeszcze głupie pytanie: co znaczy "zmiksować masło"? Roztopić, rozmiękczyć, ma być oleiste czy płynne? Herbatę dodać na końcu? Laik ze mnie, więc muszę sobie przed zrobieniem wszystko dokładnie zwizualizować, nieraz utknęłam w połowie, bo nie wiedziałam, jaka ma być konsystencja
I brązowy cukier, i wanilię w laskach można dostać w hipermarketach drogie nieco, ale czasami warto, bo cukier wanilinowy ma się nijak do prawdziwej wanilii.
Masło (najlepiej o temp. pokojowej) po porstu zmiksować mikserem żeby stało się puszyste. Tak, herbatę pod koniec mieszania

Cytat:
Napisane przez bb-m Pokaż wiadomość
Czekamy na świąteczne wypieki

Z pewnością będą nowe po Świętach zwłaszcza, że zaszalałam i kupiłam sobie dziś aparat
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-16, 18:58   #93
igusia13
Wtajemniczenie
 
Avatar igusia13
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)

Cytat:
Napisane przez lullaby22 Pokaż wiadomość
I brązowy cukier, i wanilię w laskach można dostać w hipermarketach drogie nieco, ale czasami warto, bo cukier wanilinowy ma się nijak do prawdziwej wanilii.
Masło (najlepiej o temp. pokojowej) po porstu zmiksować mikserem żeby stało się puszyste. Tak, herbatę pod koniec mieszania




Z pewnością będą nowe po Świętach zwłaszcza, że zaszalałam i kupiłam sobie dziś aparat
oo proszę hehe . mam nadzieję że bedzie dobrze dzialal
igusia13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-26, 21:31   #94
bb-m
Rozeznanie
 
Avatar bb-m
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 993
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)

Cytat:
Napisane przez lullaby22 Pokaż wiadomość
Z pewnością będą nowe po Świętach zwłaszcza, że zaszalałam i kupiłam sobie dziś aparat

Lulu gdzie obiecane wypieki
__________________
A/78/83 173cm/62kg
20.11 mentor 350cc hp
J&J 07r i J 09r
bb-m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-27, 15:35   #95
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)

Ech, w tym tygodniu najprawdopodobniej kupię w końcu laptopa i wtedy wkleję; teraz niestety korzystam z windowsa 98 a aparat z nim nie współpracuje Już nie mogę się doczekać xp, na którym najbardziej lubię pracować.
Nie będzie tego wiele, ale zawsze
Dziękuję za pamięć bb-m
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-28, 12:02   #96
igusia13
Wtajemniczenie
 
Avatar igusia13
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)

Cytat:
Napisane przez lullaby22 Pokaż wiadomość
Ech, w tym tygodniu najprawdopodobniej kupię w końcu laptopa i wtedy wkleję; teraz niestety korzystam z windowsa 98 a aparat z nim nie współpracuje Już nie mogę się doczekać xp, na którym najbardziej lubię pracować.
Nie będzie tego wiele, ale zawsze
Dziękuję za pamięć bb-m
czekamy lulu czekamy . pozdrawiam
igusia13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-29, 12:44   #97
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)

Igusia dzięki, jak wszystko dobrze pójdzie, to dziś jeszcze wkleję kilka zdjęć
Teraz, na zachętę - pyszny krem waniliowy, który robilam już jakiś czas temu a zdjęcia się zachowały

Przepis z sieci, ale nie zapisałam sobie dokładnego źródła.
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/2 rozkrojonejwzdłuż laski wanilii (akurat nie miałam, więc dałam cukier z prawdziwą wanilią)
Ubiamyj żółtka z cukrem. Wydrążamy rdzeń wanilii, dodajemy do śmietany. To należy zagotować i zdjąć z ognia. Gorącą śmietanę powolutku wlewamy do żółtek, cały czas ubijając trzepaczką. Mieszaninę wlewamy z powrotem do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zacznie gęstnieć. Trwa to około 10 minut. Kremu nie można zagotować! Ostudzić i wlać do miseczek, można udekorować i podawać z dodatkami, u mnie wersja czysta, pyszna
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00090.jpg (89,4 KB, 234 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00092.jpg (50,4 KB, 151 załadowań)
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-12-30, 11:38   #98
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)

Kremowa PinaColada

Najpierw zdjęcia
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-30, 11:38   #99
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)

Kremowa PinaColada

Najpierw zdjecia
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-30, 11:49   #100
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)

I przepis

Ciasto:
600g mąki
200g cukru
120g masła
2 całe jajka
4 łyżki miodu
łyzeczka sody
Mąkę przesiać, dodać sodę i posiekać z masłem. Dodać cukier, jajka,
miód i wyrobić. Włożyć na godzinę do lodówki. Upiec cztery (cienkie) placki na prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze, w temp. 180 st.

Krem:
2 budynie smietankowe lub waniliowe
700 ml mleka
3/4 szkl. cukru
40dag masła
70 dkg wiórków kokosowych
mała puszka ananasów
Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Dodajemy wiórki kokosowe.
Ananasa dokładnie odsączamy, drobno kroimy i mieszamy z masą.
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-01, 12:27   #101
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)

Próbuję jeszcze raz dołączyć zdjęcia, może z pierniczkami mi się uda

Wypróbowałam przepis Boniulki (te większe zrobiłam z landrynkowymi oknami)
1kg mąki
40dag miodu
40 dag cukru
25 dag margaryny
2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 przyprawy do pierników

Mąkę przesiewamy z sodą i solą.Robimy wgłębienie w ktore wlewamy miód,dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto.Odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.Wycinamy dowolne kształty, po czym pierniczki kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszcze i pieczemy na złoto, czas to ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjeciu czekajmy az troszke ostygną i dopiero wtedy zdejmujmy z blachy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Dsc00286.jpg (44,9 KB, 189 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Dsc00289.jpg (40,5 KB, 74 załadowań)
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-01, 12:52   #102
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)

Ech, spróbuję raz jeszcze z moją PinaColadą:

Przepyszne krucho-kremowe z egzotyczną nutą. Dla pełnego efektu wymaga przynajmniej jednodniowego "leżakowania".

Ciasto:
600g mąki
200g cukru
120g masła
2 całe jajka
4 łyżki miodu
łyzeczka sody
Mąkę przesiać, dodać sodę i posiekać z masłem. Dodać cukier, jajka,
miód i wyrobić. Włożyć na godzinę do lodówki. Upiec cztery (cienkie) placki na
prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze, w temp. 180 st.

Krem:
2 budynie smietankowe lub waniliowe
700 ml mleka
3/4 szkl. cukru
40dag masła
70 dkg wiórków kokosowych
mała puszka ananasów
Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Dodajemy
wiórki kokosowe.
Ananasa dokładnie odsączamy, drobno kroimy i mieszamy z masą.
Przekładamy placki, smarujemy kremem wierzch.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Dsc00279.jpg (117,8 KB, 343 załadowań)
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-01, 18:29   #103
bb-m
Rozeznanie
 
Avatar bb-m
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 993
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)

Lullu smakowicie wygląda ta Twoja PinaColada, ja na święta upiekłam tort ormiański, ale mnie nie powalił na kolana, myślę, że Twoje ciasto jest lepsze.
Ale tak jak wszystkie ciasta z miodem wymaga poleżenia aż zmięknie, żeby nie połamać sobie zębów.
__________________
A/78/83 173cm/62kg
20.11 mentor 350cc hp
J&J 07r i J 09r
bb-m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-01, 19:06   #104
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)

Cytat:
Napisane przez bb-m Pokaż wiadomość
Lullu smakowicie wygląda ta Twoja PinaColada, ja na święta upiekłam tort ormiański, ale mnie nie powalił na kolana, myślę, że Twoje ciasto jest lepsze.
Ale tak jak wszystkie ciasta z miodem wymaga poleżenia aż zmięknie, żeby nie połamać sobie zębów.
Bb-m
A wiesz, że ja nawet lubię takie twardsze placki i zawsze sobie odkrajam spory kawał brzegu (brzegi są najlepsze ) zaraz po przełożeniu kremem
A ten tort ormiański też mnie kusi jakiś czas i pewnie w końcu go zrobię

Na Święta piekłam jeszcze muffinki z marcepanem i makowca, ale jeszcze nie mam zdjęć w komp.
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-03, 07:04   #105
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)

To znowu ja i świąteczne wspomnienie

Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki, 10 dag cukru, niepełna szklanka mleka, 8 dag masła lub margaryny, 8 dag drożdży, jajo, szczypta soli.
Warstwa makowa:
50 dag maku
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
15 dag masła
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
2 łyżki skórki pomarańczowej i 2 łyżki orzechów włoskich
Kruszonka: 20 dag mąki, pół kostki masła lub margaryny, 10 dag cukru, łyżeczka cukru waniliowego.

Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić pośrodku dołek, do którego wkruszyć drożdże. Posypać łyżeczką cukru, wlać 1/3 lekko podgrzanego mleka, wymieszać z drożdżami i odrobiną mąki. Rozczyn przykryć czystą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tłuszcz stopić w pozostałym mleku, dodać resztę cukru oraz szczyptę soli, wbić jajo, całość dokładnie wymieszać i wlać do rozczynu drożdżowego. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 30 min, aby dobrze wyrosło. Przygotować kruszonkę z mąki, cukru i schłodzonego tłuszczu utartego na wiórki. Ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na blasze wysmarowanej tłuszczem. Spód ponakłuwać widelcem, wyłożyć przygotowany mak. Ciasto posypać kruszonką i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 45 min w temperaturze 200°C.

Przygotowanie masy makowej: Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Żółtka jaj utrzeć z cukrem, dodać masło. Następnie wymieszać z makiem, skórką, miodem, olejem i pianą ubitą z 3 jajek. Wyłożyć masę na ciasto.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00477.jpg (122,0 KB, 224 załadowań)
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-03, 09:15   #106
Asienka83
Zadomowienie
 
Avatar Asienka83
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 1 745
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)

Lullu ale masz talent. Prześliczne te Twoje wypieki
Chyba się skusze na któreś z tych pyszności
Asienka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-03, 17:19   #107
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)

Cytat:
Napisane przez Asienka83 Pokaż wiadomość
Lullu ale masz talent. Prześliczne te Twoje wypieki
Chyba się skusze na któreś z tych pyszności

Dziękuję bardzo Asieńko , ja się wciąż uczę, ale pieczenie sprawia mi przeogromną przyjemność, a przy okazji pozwala zrobić przyjemność również innym
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-04, 08:12   #108
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)

rany!!! ale smakowitosci zaślinilam monitor
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-04, 08:22   #109
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)

No nie, a ja właśnie stwierdziłam, że po świątecznym obżarstwie ciasteczkowym wypadałoby nieco przystopować , a tu co ja widzę? same pyszności !!!
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-04, 10:44   #110
et-ka
Zakorzenienie
 
Avatar et-ka
 
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 6 202
GG do et-ka
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)

a mnie ta Piniacolada kusi, oj kusi, bo wygląda niezwykle apetycznie
__________________

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-04, 11:04   #111
Anett_
Wtajemniczenie
 
Avatar Anett_
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)

Lullu, wspaniałe wypieki. Z przyjemnością zerkam także na Twojego bloga (widzę, że Zmieniłaś szatę graficzną, bardzo ładnie, choć okienko też było urokliwe )
W związku z powyższym, czego życzyć Ci w Nowym Roku, jeśli nie:
nieustającej inwencji kulinarnej, udanych, fantastycznych wypieków
i miłego towarzystwa i nastroju przy ich konsumpcji
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-04, 12:18   #112
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)

Otwierając dziś ten wątek nie spodziewałam się aż tylu miłych postów. Bardzo Wam dziewczyny dziękuję , aż mi się ciepło w środku zrobiło
Anett - sama bym sobie lepszych życzeń nie ułożyła
Zmieniłam wygląd strony, bo poprzednia miała białe tło, choć okno i mnie bardzo się podobało ale chciałam coś ciemniejszego.
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-05, 16:54   #113
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)

Tym razem muffiny

Składniki:
2 i 2/3 szklanki maki
1 lyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1/2 szklanki cukru
2 jajka
niepełna szklanka mleka
2/3 szklanki oleju
marcepan, czekolada gorzka i biała.

Make przesiac, dodać pozostale suche skladniki.
Do rozbełtanych jajek dodać mleko i olej, dodać do suchych skladnikow i krótko! wymieszać. Wyłożyć zagłębienia blaszki papierowymi foremkami. Nakładać po łyżce ciasta, wkładać kawałek marcepanu przykrywać odrobiną ciasta. Piec ok. 20 minut w 200st., aż bedą rumiane, sprawdzic patyczkiem - powinien być suchy.
Pozostawić do ostygnięcia. Każdą maczać w rozpuszczonej deserowej czekoladzie i
ozdobiać kroplą białej.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00455.jpg (47,6 KB, 74 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00430.jpg (48,6 KB, 89 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Dsc00428.jpg (49,3 KB, 192 załadowań)
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-01-09, 07:46   #114
igusia13
Wtajemniczenie
 
Avatar igusia13
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
Question Dot.: Skromne wypieki Lullu :)

Droga lullaby ! Otóż kupiłam formę do pieczenia muffinek ( nie wiem jak się to nazywa, ale chyba dobrze napisałam ) . I chciałabym zrobić te ciacha . Tylko nie wiem czy one są smaczne ? Czy są kruche czy miękkie ? I jak je przechowywać aby nic im się nie stało ? Czy normalnie na talerzyku mogą stać ? Czy napełniać ciastem cała foremkę aż po brzegi , czy tak do połowy ? I kiedy będę wiedziała czy są dobre ? Jak urosną to wtedy wsadzić patyczek czy coś i jak zostanie ciasto jeszcze na niej to co robić ? Nie to było głupie na pewno się upieką TYLKO czy się nimi nie zatruje rodzinka hehe . Pozdrawiam i dziękuję .
igusia13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-09, 07:54   #115
igusia13
Wtajemniczenie
 
Avatar igusia13
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)

tera zobaczylam to trzeba koniecznie wsadzać te papierowe foremki czy mozna w tej formie do muffinek normalnie nalewac ? i ile nakładac tego ciasta by bylo tak dobrze ? bo widzialam z dżemem twoje muffinki ale tam było bardzo malutko bo wypłynie ( ale dżemu chyba tak ? ) .
igusia13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-09, 10:41   #116
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)

Cytat:
Napisane przez igusia13 Pokaż wiadomość
Droga lullaby ! Otóż kupiłam formę do pieczenia muffinek ( nie wiem jak się to nazywa, ale chyba dobrze napisałam ) . I chciałabym zrobić te ciacha . Tylko nie wiem czy one są smaczne ? Czy są kruche czy miękkie ? I jak je przechowywać aby nic im się nie stało ? Czy normalnie na talerzyku mogą stać ? Czy napełniać ciastem cała foremkę aż po brzegi , czy tak do połowy ? I kiedy będę wiedziała czy są dobre ? Jak urosną to wtedy wsadzić patyczek czy coś i jak zostanie ciasto jeszcze na niej to co robić ? Nie to było głupie na pewno się upieką TYLKO czy się nimi nie zatruje rodzinka hehe . Pozdrawiam i dziękuję .
Jak spróbujesz, to się przekonasz !
Są raczej miękkie, przechowywać możesz przykryte ściereczką [choć nie wiem czy będzie jeszcze co przechowywać - przynajmniej nie u mnie ]
Na pozostałe pytania odpowiedź znajdziesz w przepisie podanym przez Lullu .
A, papierków nie musisz wkładać, wystarczy wysmarować formę, ale z foremkami jest wygodniej i piec i podawać.
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-09, 10:45   #117
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)

Cytat:
Napisane przez lullaby22 Pokaż wiadomość
Tym razem muffiny ...
Lullu, a jakiego oleju używasz?
Ja zawsze wyczuwam posmaczek oleju w cieście , więc zastanawiam się jakiego by tu użyć, albo może po prostu zamienić na rozpuszczone masło? Czy to ma jakieś znaczenie .
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-01-09, 11:03   #118
jotemka
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 409
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)

A Macie Jakieś Przepisy Na Pączki? Bo Niedługo Tłusty Czwartek:d :d :d
jotemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-09, 12:15   #119
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)

Cytat:
Napisane przez igusia13 Pokaż wiadomość
Droga lullaby ! Otóż kupiłam formę do pieczenia muffinek ( nie wiem jak się to nazywa, ale chyba dobrze napisałam ) . I chciałabym zrobić te ciacha . Tylko nie wiem czy one są smaczne ? Czy są kruche czy miękkie ? I jak je przechowywać aby nic im się nie stało ? Czy normalnie na talerzyku mogą stać ? Czy napełniać ciastem cała foremkę aż po brzegi , czy tak do połowy ? I kiedy będę wiedziała czy są dobre ? Jak urosną to wtedy wsadzić patyczek czy coś i jak zostanie ciasto jeszcze na niej to co robić ? Nie to było głupie na pewno się upieką TYLKO czy się nimi nie zatruje rodzinka hehe . Pozdrawiam i dziękuję .
No to teraz jak raz upieczesz, rodzinka nie da Ci spokoju
Tak jak napisała Ilonka, muffinki są miękkie, wilgotne (to też zależy od przepisu i od tego czy wyjdzie, czasem potrafią wyjść za suche niestety).
Papierków nie trzeba, ale bardzo ułatwiają pracę, bo w innym wypadku należy za każdym razem natłuszczać formę (chyba, że kupilaś silikonową, wtedy same wyskakują bez smarowania )
Dołeczki wypełniaj nieco powyżej połowy (później już sama będziesz wyczuwać jaka ilość jest OK).
Test ptyczkowy jest niezawodny kiedy zobaczysz, że wyrosły i są złociste, wbij patyczek w dwie przypadkowe muffinki i jeśli będzie suchy, możesz wyciągać jeśli nie, jeszcze podpiekaj.
Życzę powodzenia i daj znać jak wyszły

Cytat:
Napisane przez IlonaP Pokaż wiadomość
choć nie wiem czy będzie jeszcze co przechowywać - przynajmniej nie u mnie ]


Cytat:
Napisane przez IlonaP Pokaż wiadomość
Lullu, a jakiego oleju używasz?
Ja zawsze wyczuwam posmaczek oleju w cieście , więc zastanawiam się jakiego by tu użyć, albo może po prostu zamienić na rozpuszczone masło? Czy to ma jakieś znaczenie .
Ilonko, pieklam i z olejem i z plynnym masłem i powiem Ci, że wszystkim bardziej smakowały z olejem (używam zwykłego słonecznikowego) nie były suche i takie przyjemnie lekko tłuściutkie


Jotemko, mam przepis na począki serowe (nie takie klasyczne) ale u nas pieczone na tłusty czwartek i bardzo smaczne
Jesli Cię interesuje, to napiszę
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-09, 14:05   #120
jotemka
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 409
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)

Cytat:
Napisane przez lullaby22 Pokaż wiadomość

Jotemko, mam przepis na począki serowe (nie takie klasyczne) ale u nas pieczone na tłusty czwartek i bardzo smaczne
Jesli Cię interesuje, to napiszę
TAK KCEM KCEM
Pisz Kochana, bardzo proszę
jotemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:57.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.