|
|
#361 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Gra o tron
Cytat:
Nie wszyscy targaryenowie mieli srebrne włosy i fioletowe oczy. Jest to nawet wspomniane w książce. A co do bliźniaków to nie zapomnijmy o szaleństwie Cersie, bo dla mnie nie ulega wątpliwości, że jest ona szalona. Jej zachowanie, intrygi, knucie jest zdecydowanie oznaką szaleństwa. Bo ja rozumiem gdyby np. zabiła tylko Roberta z nienawiści za to, że zabił jej ukochanego, i nie był dla niej dobrym mężem, ale ona cały czas knuje, usuwa ludzi ze swojej drogi i robi to bez żadnych wyrzutów sumienia i skrupułów. Więc to jest dobry argument, ponieważ jaki ojciec taka córka, Viserys też po ojcu był szalony. |
|
|
|
|
|
#362 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#363 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wpadłam na taką myśl kiedy Tyrion mierzył do Tywina z kuszy. Tywin przed śmiercią powiedział do niego, że nie jest jego synem, co mogło znaczyć, że się go wyrzeka, ale równie dobrze może naprawdę nie być jego synem. Poza tym Tywin nie chciał zostawić Tyrionowi Casterly Rock, chociaż nie mógł tego zrobić także w stosunku do innych swoich dzieci. Mogło być tak, że Tyrion nie jest synem Tywina, ale z jakichś względów ukrywa ten fakt. Mogła go o to poprosić żona. W książce było podkreślone, że Tywin zawsze słuchał żony. Niewyjaśnione sprawy sprzed lat między rodami Lanisterów a Targaryenów też dają trochę do myślenie. Musiała być jakaś przyczyna tego, że nie doszło do zaręczyn Cersei. Bodajże w pierwszym tomie zanim jeszcze narodziły się smoki Tyrionowi śniło się albo marzyło, że lata na smoku. Nie pamiętam dokładnie jak to było, jeśli ktoś jest w stanie znaleźć fragment mówiący o tym to może wkleić dla przypomnienia. I te jego różnobarwne oczy, jeśli się nie mylę Targaryenowie takie mają. A co do cytatu wklejonego przez Redhaired Witch to uważam, że przemyślenia ciotki nie muszą być prawdziwe. Reakcję Tywina na jej słowa można różnie interpretować, również tak że uraziły go bardzo jej słowa, bo to właśnie Tyrion nie jest jego dzieckiem. Żeby nie było nie upieram się, że mam rację. Prawdy się dowiemy jak Martin ukończy sagę, czyli za co najmniej kilka lat, żeby nie kilkanaście. |
|
|
|
|
|
#364 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Swoją drogą ktoś wie ile jest jeszcze tomów zaplanowanych? To trochę dołujące, ciągle dochodzą nowe postaci i akcja zamiast zbliżać się ku końcowi coraz bardziej się mota
|
|
|
|
|
|
#365 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#366 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba jeszcze 3 tomy są zaplanowane.
Było napisane, czemu Targaeryni nie chcieli Cersei. Aerys powiedział Tywinowi, że nie może brać na żonę dla krewnego kogoś ze służby - czyli jakby powiedział Tywinowi, że ród Lannisterów to jego służący. |
|
|
|
|
#367 |
|
Nindżopesz
|
Tylko dwa? Czy dwutomowe Winds of winter i jeeeeszcze coś za kolejne 5 lat?
---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Też zapytam - zaplanowane (przemyślane) 3 + kolejne 5 na zakończenie intrygi?
|
|
|
|
|
#368 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Faktycznie Aerys tak powiedział, ale ja nie odebrałam ich, jako prawdziwego powodu. Bo gdyby tak było to zaręczyn w ogóle by nie planowano a przecież nawet Cersei została o nich uprzedzona. Moim zdaniem coś wydarzyło się w noc przed planowanymi zaręczynami, dla tego do małżeństwa nie doszło. |
|
|
|
|
|
#369 |
|
...
|
Po przeczytaniu książki drugi sezon mi się mniej podoba.
Odcinek był średny. Qarthu jestem ciekawa.
|
|
|
#370 |
|
Zakorzenienie
|
Osobiście nie zgadzam się z debatą, uważam że bliźniaki i Tyrion sa lanisterami a John jest Starkiem.
Co powiecie o wczorajszym odcinku, strasznie duży skrót myśłowy chyba, nie przypominam sobie żeby Aryja była podczaszym Tywina, chyba że mi się przywidziało że to on; no i co z tym cieniem, przeciez najpierw zginął Renly a potem cień zabił dowodzącego Krańcem burzy
|
|
#371 |
|
Konto usunięte
|
Co do Jona Snowa i jego pochodzenia...
Przyszło mi do głowy, że Jon, wyglądający tak bardzo starkowsko nie mógł być synem żadnego Smoka, bo smoczątka ^^ zawsze mają srebrne włosy ale szybko sama obaliłam ten argument bo przecież Elia Martel, ciemnowłosa, spłodziła z Targaryenem ciemnowłosą Rhaenys... Tak czy inaczej nadal mi się nie podoba opcja Jona jako smoka i nie przyjmuję tego do wiadomości Wolałabym Tyriona. To by było dopiero ciekawe! A o śnie o lataniu na smoku poszukam. |
|
|
|
|
#372 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#373 |
|
Zakorzenienie
|
Jednak Rajni miała rację, jeszcze 2 tomy są zaplanowane
![]() http://pl.wikipedia.org/wiki/Pie%C5%...4_Lodu_i_Ognia The Winds of Winter i A Dream of Spring Początkowo roboczy tytuł ostatniego tomu miał brzmieć cośtam z wilkami, więc może będzie happy end?
|
|
|
|
|
#374 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#375 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#376 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Znalazłam ten fragment. Tyrion marzył żeby mieć swojego smoka. „... Nawet taki pokurczony i brzydki chłopiec może patrzeć w dół na świat z grzbietu smoka... W Casterly Rock wciąż rozpalałem ogniska i godzinami wpatrywałem się w płomienie, wyobrażając sobie, że to smoczy ogień...” |
|
|
|
|
|
#377 |
|
Zakorzenienie
|
Mi ten motyw z Tyrionem jako smokiem totalnie nie pasuje
Byłoby to zbyt cukierkowe i przedobrzone, za bardzo a la Harry Potter; ale nie podejrzewam Martina o takie pomysły, bo to w końcu low dark fantasy
|
|
|
|
|
#378 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#379 |
|
Zakorzenienie
|
Wyniesienie Tyriona na smoka byłoby cukierkowe, totalnie jak Harry Potter
Biedaczysko, nękane przez całe życie, nagle okazuje się kimś super-wyjątkowym - banał
|
|
|
|
|
#380 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#381 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#382 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#383 |
|
Konto usunięte
|
Dokładnie, dlatego ten Jon jest dla mnie nie do przyjęcia. Uh oh biedny bękarcik, masz tu, polataj sobie. Tiu tiu, żyli długo i szczęśliwie. Nuuuuudaaaa
|
|
|
|
|
#384 |
|
BAN stały
|
Podobno Martin ma szkice kolejnych tomów i nawet jak umrze to saga zostanie ukończona, mnie się coś majaczy, że w książce Jona Snow ma jasne włosy, w filmie natomiast czarne jak reszta Starków. Jestem za tym, że nie jest synem Neda, który miał dobre serce i ktoś mógł go poprosić o przechowanie syna jak to było z Aegonem. A jak Wam się podobał kolejny odcinek?
|
|
|
|
|
#385 |
|
Konto usunięte
|
W książce jest napisane, że tylko Jon i Arya wyglądają jak tatuś. Reszta poszła w Tullych.
|
|
|
|
|
#386 |
|
Zakorzenienie
|
Poza tym ogień nie szkodzzi smokom a pamiętacie jak Tyrion z Shea trzymali rękę nad ogniem, jego szybciej parzyło niż ją.
|
|
#387 |
|
Konto usunięte
|
To teraz trzeba sobie przypomnieć jakieś spotkanie Jona z ogniem
|
|
|
|
|
#388 |
|
Raczkowanie
|
A co sądzicie o Dorne i Żmijowych Bękarcicach. Najbardziej zastanawiająca jest Tyene Sand. Niby córka septy. Niby jasna blondynka o niebieskich oczach.
Szkoda, że Quenntina spaliły smoki. |
|
|
|
|
#389 |
|
Konto usunięte
|
Uwaga, teraz napiszę coś głupiego
Kiedy kupiłam nowy telefon zgrywałam sobie na niego różna aplikacje, gry i tego typu bzdurki. Pod wpływem książek Martina ściągnęłam też grę, w której trzeba opiekować się smokiem ^^ Takie tam tamagoczi ale smoka nadal mam i ma się dobrze (61dni, ponad 1,5 tony, ponad 6m ). No ale smoka trzeba było nazwać. I nazwałam go Tyrion. Wniosek? Tyrion musi być Smokiem
|
|
|
|
|
#390 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:31.

22.05.2008
14.08.2011