|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Tabletki anty...
Hej dziewczyny!
od 2 lat biore tabletki cilest, czuje się po nich dobrze, cera nie pogorszyła się ani nie polepszyła, może przytyłam z 2 kg a tak poza tym wszystko jest ok. Wiem, że kiedyś nadejdzie dzień, w którym będe chciała lub musiała je odstawić. Przeglądając różne fora czytam o strasznych skutkach ubocznych, o okropnym pogorszeniu stanu cery (nawet po pół roku od odstawienia co jest dla mnie dziwne). Zastanawia mnie czy faktycznie tak jest. a jakie Wy macie doświadczenia związane z odstawieniem tabletek? I jeszcze jedno pytanie czy uważacie ze stosowanie plastrów pozwala uniknąc pogorszenia stanu cery po zakończeniu ich stosowania? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Tabletki anty...
Plastrów nie używałam więc nie doradzę...
Co do tabletek anty jadłam yasminelle i nie odczułam jakiejś tragicznej różnicy w cerze czy samopoczuciu jak je odstawiłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
a jak długo je brałaś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Brałam tabletki ponad 5 lat, nie zauważyłam żadnych strasznych skutków ubocznych po odstawieniu, takich jak np. pogorszenie cery. Mój cykl tez od razu wrócił do normy co widzę z jego obserwacji. Brałam Yasmine.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Po odstawieniu cilestu miałam mega rozregulowany cykl, miesiączka raz co 29 dni innym razem po 45-50 dniach
![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
może ten trądzik nie był spowodowany odstawieniem tabletek. 8 miesięcy to długo. Mój gin mówił, że juz po miesiącu organizm sie oswaja z brakiem hormomów z zewnątrz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Hej, nie pocieszę Cię, bo u mnie również straszny trądzik po odstawieniu tabletek. Biorę mercilon już od ponad 6 lat, z ok. 2 przerwami, jedna - 1 rok, kolejna - ok. 8 miesięcy. I za każdym razem przejscia ze skórą, regularnośnią i nastrojem, nie wspominając o tym, że miesiączki mega bolesne. Ale miałam tak przed tym, jak zaczęłam brać tabletki więc najprawdopodobniej wracałam do stanu sprzed brania tabletek...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ta... gdyby się oswoił to po miesiącu miałabym już regularne cyke jak to było przed rozpoczęciem doustnej antykoncepcji. Organizm wracał do siebie około 8 miesięcy i kiedy hormony się uspokoiły nawiedził mnie trądzik :P
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Myślę to też dużo zależy od tego, jak wyglądał Twój cykl, cera przed braniem pigułek. Mój był nie bardzo, także cudów się nie spodziewam po odstawieniu pigułek (ale na razie nie chcę o tym myśleć
![]() ![]() Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2012-04-24 o 19:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
brałam cilest na początku..żadnych właściwie skutków...no może wahania nastrojów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Jak nie miałaś problemów z cerą przed braniem to raczej po odstawieniu nie powinnaś mieć... Tak myślę. Ja właśnie nie wiem czy mi pryszcze zniknęły od stosowania kremów czy od antykoncepcji bo zaczęłam oba w tym samym czasie i boję się co będzie:d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się że nawet jeśli wcześniej nie było problemów z cerą to po odstawieniu mogą być jeśli tabletki były źle dobrane..
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
mi cera się pogorszyla (a raczej wróciła do stanu sprzed tabletek) i włosy zaczęły wypadać plus stan paznokci się u mnie pogorszył no i około roku minęło zanim okres mi się znowu ustabilizował ostatecznie (ale na plus jest to, że moje okresy przed tabeltkami to była tragedia - dosłownie ścinało mnie z nóg na kilka dni - w trakcie tabeletek było ok i na szczęście teraz po również jest dobrze)
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
brałam tabletki, potem NR, potem inne tabletki, razem tego wszystkiego może ze 4 lata odnośnie pytania w 1 poście - plastry [czy NR] to tak samo hormony jak i tabletki, nie przechodzą przez układ pokarmowy ale działają tak samo na cały organizm. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Biorę tabsy prawie 10 lat, z 2 letnią przerwą. Żadnych skutków ubocznych odstawienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Prawdopodobnie przez tabletki mam hiperprolaktynemię. Przez odstawienie? Przez to, że zaczęłam brać tabletki dość wcześnie? Sama nie wiem.
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą ![]() Miłośniczka butów wszelakich ![]() Podskakuję z Mel B. Joga ![]() Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja brałam yasminelle przez ok. 2 lata i musiałam natychmiast odstawić, ponieważ zaczęły się u mnie problemy zdrowotne. Wylądowałam w szpitalu. Poszło mi na wzrok i o mało co nie uszkodziło mi nerwów wzrokowych. Od roku już ich nie zażywam i przez to zatrzymał mi się okres, a jeżeli chodzi o cerę to zawsze miałam problemy z trądzikiem, natomiast kiedy brałam tabletki był on łagodniejszy. Wiem, że powinnam brać tabletki antykoncepcyjne, ale yasminelle na pewno już nie połknę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:02.