|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3931 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Cytat:
|
|
#3932 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Cytat:
![]() Cytat:
a co dopiero kasa za becikoweMisienka To Ty tez sie strachu najadłaś i biedny Jasiu dobrze, że takie małe dzieci tak szybko zapominają co je spotkało |
||
|
|
|
#3933 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ale na szczescie to juz za mna
|
|
#3934 |
|
Rozeznanie
|
HEJ HEJ
melduję, że żyjemy, ale ostatnio pogoda dopisywała i dużo na dworku żeśmy bywali i u mamy mojej jakoś do późnego popołudnia więc jak wracam to tylko ogarniam dzieciaki i parę razy włączyłam wizaż i zamiast odp to usnęłam karmiąc małą...przesilenie wiosenne albo coś.. ogólnie wszystko u nas ok Martynka rośnie - WCZORAJ SKOŃCZYŁA 2 MIESIĄCE Kładę dziecioki i lecę nadrabiać te miliard stron - a dokładnie 13!!
|
|
#3935 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3936 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja biore ten pierwszy ![]() a chodziki tez mnie nie jaraja Cytat:
A czym sie rozni skaza bialkowa od alergii na mleko? Jak rozpoznac co jest co? ![]() Juz wporwadzasz takie wynalazki ??? Ojej... i co, fajnie? ![]() I co to za gielda? Ja nie stad, wiec nie znaju Cytat:
![]() nie wiem teraz, co odstawiac... wszystko na raz, czy moze najpeirw te jajka? Kiedy w ogole bedzie mozna sprawdzic na pewno, na co dzieciak ma uczulenie??? A u Ciebie moze byc czeko, skoro jej najwiecej zjadlas Cytat:
Cytat:
![]() Uska, Misienka - szok. Nie chce wiedziec, co czulyscie. Dobrze,ze nic sie nie stalo A my bylismy dzisiaj z Jaskiem pierwszy raz na spacerku w chuscie. Najpierw poszlismy do apteki po linomag i sterimar, pozniej do delkow po baterie do kunia(bo charczal) i chrupojadki dla mnie i na koniec spacerek po wiosce - wszystkiego razem jakas godzina,poltorej i moglabym spokojnie chodzic dluzej, bo Jasiek usnal i dopiero jak juz bylam w domu i go odlozylam, to sie ocknal. Tak wiec stwierdzam, ze mozna uskuteczniac chustowe spacerki Z tym ze ludzie patrzyli sie na mnie jakbym conajmniej byla zielonym ufoludkiem z rozowymi uszami i zoltymi wlosami
|
|
#3937 |
|
Zakorzenienie
|
Mam Mam Mam!!!!!!!!! Mam samochód z powrotem
ale się cieszę mój ojciec go czyścił, a on był naderwany i nie miałam jakiejś masy samochodu czy coś... (nie wiem o co kaman oczywiście nie muszę komentować mojej drogi z pipidówy do Torunia... ludzie bez auta to mają przesrane, makabra, współczuję
|
#3938 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Heloł!
Julek nawet nie zauważył, że przechodzimy na butlę. Zależy mu tylko żeby napełnić zbiorniczek mleczkiem. SMUTNO MI chociaż wczoraj wieczorem na 5 minut się chciał poprzytulać i odleciał i w nocy było jeszcze karmienie. Nie wiem jak dawać mu wodę, nie chciał dziś pić. Dawać gotową z butelki? przegotowaną? z glukozą? można zamiast tego herbatkę? Matko, zawsze omijałam posty o karmieniu mm a teraz nic nie wiem ![]() :conf used: muszę go obudzić, bo mało jadł chyba ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jedno w tym jest dobre, że w Toruniu otwierają pierwszy w Polsce bank mleka i koordynuje to akurat lekarka która nam bardzo pomogła, kazała mi odciągać i zamrażać, więc już trochę woreczków jest. Może się przyda ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mam tak samo, rano po karmieniu Julek zostawał z nami i przytulałam się lekko do niego. a jak śpi całą noc to jakoś mi smutno ![]() Cytat:
![]() ![]() :hah aha:Za wyczyny bazarkowe masz wybaczone przez urodziny, ale następnym razem to będzie ![]() STO LAT! STO LAT! Cytat:
![]() :conf used: nic innego jeść nie mogła ![]() ja nie doszłam do tego, jadłam już niewiele, a Julek wygląda jakbym go po betonie przeciągnęła. Nadrabiam dalej. Edytowane przez inutil Czas edycji: 2012-04-24 o 21:15 |
||||||
|
|
|
#3939 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
aa zalezy ile wypija ci mleczka?
|
|
#3940 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na początku podawałam tak jak na opakowaniu jest wskazane ale mała zostawiała połowę więc teraz jej daje i czekam aż się obudzi. Ja daje mojej małej 3 razy dziennie po 50 ml herbatki koperkowej bądź rumiankowej. Jak dawałam raz dziennie to mała miała problem z kupką. |
|
|
|
|
#3941 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() nie wiem, nie za bardzo wiem co robić. Wczoraj zjadł o 11 wieczorem 150ml, potem obudził się o 4 karmiłam piersią. Rano o 8 butla 150ml, potem 13.00 180ml i 17.30 znowu 180ml. I nie wiem co teraz, Julek śpi a przecież jeszcze powinien zjeść. |
|||
|
|
|
#3942 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Znowu mnie sporo nie było. Dzięki wszystkim za odpowiedź w sprawie spania w nocy. Niestety nic się nie zmienia i karmionko musi być co 2 - 3 godzinki, ale damy z małym radę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nie wiem czy jeszcze aktualne ale my mamy Canpol wesoła farma i mały jest nią zachwycony i to na niej się nauczył obracać z brzuszka na plecki ![]() Cytat:
A co do kup, to mój mały też czasem nie może ich zrobić, ma dokładnie to co opisałaś. Czytałam że to jest problem z gazami i spowodowany jest niedojrzałością układu pokarmowego. Pisali żeby robić rowerek, potrzymać w pionie, na brzuszku i u nas to pomaga. Zaczyna pierdzieć i robi kupę, a potem już widać tylko szczęście na jego twarzy. Cytat:
Cytat:
Cytat:
To i ja się jeszcze przyłączam do życzeń dla Boroo. |
||||||
|
|
|
#3943 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś myślałam, że wyjdę z siebie, stanę obok i ta zła część mnie pochlasta teściową.
Okazało się, że jej przyjaciółka bardzo dobrze zna lekarkę(chyba nawet ona jest szefową) w przychodni rehabilitacyjnej (tam gdzie mieliśmy skierowanie i zaproponowali nam grudzień), no i idziemy do niej jutro... może uda się ćwiczyć Julka na nfz ![]() znajomości, znajomości, znajomości.... Ok teraz 100 pytań do... 1. Dostałam chustę 2. Co przydaje się do karmienia mm? Warto inwestować w podgrzewacz? Ma któraś samochodowy? Agatka, Kamciurka kupiłyście to termoopakowanie?? Trzeba używać jednego rodzaju butelek? 3.Mamy odciągające, ile odciągacie na jednym posiedzeniu? Ja w 7-8 minut z jednej (.) około 160-180.. nie wiem jak dam radę na ręcznym
|
|
|
|
#3944 |
|
Zakorzenienie
|
A i jeszcze zapomniałam napisać że u mnie na ostatniej wizycie położna tak niefortunnie obróciła małego na brzuszek że opuścił główkę z głośnym hukiem i bardzo płakał. Ale nie miał nawet siniaka, położna nie mówiła nic o konieczności udania się do lekarza, zachowywał i zachowuje się normalnie, więc jest ok
, chociaż i tak się martwiłam.Inutil ja czasem odciągam, mam laktator ręczny, jeszcze w dodatku kupiony na szybko przez TŻ i niestety beznadziejny. Nie ma nawet pompki tylko taki jakby tłok i niestety całkowicie się nie sprawdza, odciąganie pojemniczka takiego na ok. 2 karmienia zabiera mi 2 godziny A co do skazy to jak poszliśmy na szczepienie to mały miał buźkę w krostach i na szyjce. Lekarka stwierdziła że to uczulenie, oczywiście pierwsze pytanie co ja jem. Potem że może to od naszych ubrań, które pierzemy w zwykłym proszku. Mieliśmy przejść na proszek dzieciowy, ale następnego dnia przyszła położna i powiedziała że to trądzik niemowlęcy i nie kazała nic z tym robić i co? I dziś nie ma nawet śladu, nie zmieniałam diety, proszku ani nic. Trądzik niemowlęcy pojawia się sam i sam znika, a często jest mylony właśnie ze skazą. Tak czytam jak wasze dzieci przybierają i myślę że ja mam strasznego obżartucha, w pierwszy miesiąc 1300 g po 2 tygodniach miał już 600g na plusie, teraz zobaczymy 10 maja ile przybrał ale z moich ważeń wynika że znów ma kilo do przodu, czyli z 2760 doszedło już do 5700 w ciągu 2 miesięcy i kilku dni Urósł też ok 10 cm, nie wiem ile dokładnie bo u nas w przychodni nie mierzą dzieci.
|
|
|
|
#3945 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za nocki.Pieluchy z lidla to softino,trochę sztywne,ale nie czuć że są wilgotne ,a w tych wszystkich czuć,a z aparatem też tak mamyCytat:
To my Cytat:
,a bywało ,że przesypiała 6h ale to dawni i nie długo to trwało
|
|
#3946 |
|
Raczkowanie
|
Masakra....
Nadrabialam od rana, z przerwami na spacer, zakupy i takie tam, pocytowalam i wszytsko poszlo sie.... bo nie wiedziec czemu laptop sie wylaczyl ![]() Wiec wybaczcie, ale tylko napisze co u nas i postaram sie byc na biezaco ![]() no wiec tak ![]() w sobote bylismy na imprezie, troszke popilismy i wybawilam sie, jak szalona, a niuniuś samcznie spal pod opieka babci w niedziele, moja mama w koncu poznala rodzicow Tż i znowu bylo gadanie o slubie![]() A wczoraj mamusia juz pojechala i znowu zostalismy sami ![]() Kupilismy tez nowy samochod ![]() A i w koncu doczekalam sie prezentu z okazji narodzin Nikosia A i czy moze ktoras z was ma tatuaz w tym miejscu i powie czy bardzo boli![]() Nikodemusa to myslalam, ze dzis na allegro wystawie bo brzeczal caly dzien, chyba go cos bolalo albo przechodzi SKOK, oby jutro bylo lepiej
|
#3947 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a ja mam jeszcze takie pytanie, dlaczego wasze dzieci mają rehabilitację?
|
|
|
|
#3948 |
|
Wtajemniczenie
|
http://www.youtube.com/watch?v=bFOq-...eature=related
ja to sie popłakałam ---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- ale ze śmiechu no dzieciaszek jest niemożliwy ---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Inutil ja od początku miałam 2 rodzaje butelek i smoczków z canpola miałam dwie, jedna miała smoczek silikonowy druga lateksowy oraz jedną butelkę lovi z sylikonowym smoczkiem i tą michu lubił najbardziej mu żadnej róznicy nie robiło z której dostaje i z tej i z tej pił ale widziałam że z lovi mu się lepiej piło ze względu na smoczek bo miał mniejszą dziurke i mu wolniej leciało że sie tak nie krztusił ja kupiłam opakowanie termo. ale niewiem na jaki rodzaj butelek to jest bo lovi mi nie wchodzi jak byłam kiedyś u rodziców to probowałam w to włożyć butelki aventu mojej bratanicy i one też nie wchodziły te cienkie canpolu wchodzą bez prolemu i jest jeszcze dużo luki więc mi się wydaje że przez ten luz będzie się szybciej wychładzać mleko więc nei używam teraz nad morze jak będe jechać to biore termos z gorącą wodą i mleko zrobie gdzieś na parkingu jak staniemy na przerwę no bo te butelki co mam to nie zmieszcze do tego opakowania co do odciągania to nie pomogę a co do jedzenia to każde dziecko jest inne mój np w dzień budzi się równiutko co 3 godz. na mleko ale wypija różnie bo raz wypije 120ml a raz 150 nawet 180 a jak jesteśmy na spacerku to prześpi nawet 4-5 godzinek między jednym a drugim karmieniem no ale jak sie wybudza to musi być już mleko uszykowane bo budzi się wygłodniały i jest jeden wielki wrzask a w nocy budzi się tylko raz na karmienie i wypija te 150ml
|
#3949 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, co do AZS czy skazy białkowej (to podobno dwie różne rzeczy
- ja jestem trochę skołowana). Jutro zrobię zdjęcia Julka, żebyście zobaczyły jak to wygląda. Ma on podobno typowe zmiany AZS a nawet podchodzące pod łuszczycę na plecach ![]() Cytat:
Cytat:
ja mam ręczny TT. nie mam siły nim machać, co odciąganie to krócej odciągam i mniej ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3950 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
3. zalezy co ile h, po 3h najwyzej 180ml, po 6h i z 400ml ale z dwoch. czas od 15 min do pol h.... ale masz dobrze, wow 8min na 180 ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
albo te porcje sa dla niego sycace moj zjada 160-180 max 6 razy dziennie obecnie
|
|
|
#3951 |
|
Zakorzenienie
|
Inutil a jak się stwierdza taką asymetrię? A położna nie chciała źle, położyła go na brzuszku, on zadarł główkę, leżał na miękkim, ale podniósł głowę tak wysoko że aż sam jej nie dał rady utrzymać i uderzył w miękkie, ale jednak pod tym było twarde i odczuł to, nie dało się tego przewidzieć, a na ostatniej wizycie chciała kobieta wszystko co się da sprawdzić. Mnie laktator ręczny wkurza, na szczęście używam go baaardzo rzadko.
---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- Lecę, muszę przespać się troszkę do następnego karmienia, papa. |
|
|
|
#3952 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
asymetrię stwierdziła rehabilitantka robiąc diagnostykę metodą Vojty. Pediatra nie zwróciła uwagi jak mówiłam, że nie podnosi główki... Cytat:
Ja też nie wybudzałam przy karmieniu piersią i wydaje mi się, że teraz już nie trzeba wybudzać, w końcu to 4 miesiąc leci, Julek chodzielcem nie jest... jutro spróbuję mu dawać mniejsze porcje a częściej.dokładnie |
||
|
|
|
#3953 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie wybudzam Igulca na jedzenie.. w dzień sam się budzi co 3h ( o ile spi-nawet jak nie spi to co 3h robi aferę i podnosi alarm głodowy
. w nocy ma przerwę od 20 do 5-5.30 (sam się tak budzi) no a potem juz co 3h. zjada 150-160 ml za kazdym razem
|
|
|
|
#3954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurde, martwię się trochę a przecież nic mu się nie stanie jak dzisiaj zje 4
|
|
|
|
|
#3955 | ||||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
I jak masz mozliwosc, to pewnie, ze odciagaj. Na pewno jakis dzidzius z tego skorzysta ![]() Cytat:
![]() Cytat:
mozna dostac pier.dolca z tymi dietami mam nadzieje, ze nie pojdzie to na marne i pozniej Jaskowi minie to paskudztwo a na jakie mleko przechodzice? Bebilon pepti czy Nutre? Cytat:
dalej sie zastanawiam ale chyba wybiore tiny love move and play, bo jest duza, a moje dziecie dlugie Cytat:
Cytat:
Cytat:
Stopniowo staram sie go przekonywac, ale jest coraz lepiej. Nawet, jak na poczatku ryczy, to pozniej przy chodzeniu sie uspokaja i zasypia. Ja radzilabym warsztaty, zeby wiedziec dokladnie, o co w tym chodzi Cytat:
sprobuje, bo widzialam, ze sa w malych paczkach Cytat:
![]() Zapomnialam Ci napisac, ze przepiekne masz zdjecie w avatarku. Cudo - nie moge sie napatrzec Oglaszam, ze Dzony Mielony juz kima w lozeczku caly zakryty pielucha , a kon musial poleciec "tylko" 4 razy
Dżony Edytowane przez pearpearl Czas edycji: 2012-04-24 o 22:50 |
||||||||||
|
|
|
#3956 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Fajowe jest rozszerzenie diety. Raz dostał soczek marchewkowy, raz tarte jabłko, a dziś ziemniaka z dynią. Na razie było wszystko super. A dziś w ogóle się zorientowałam, że Alan od dwóch dni nie ulewa Giełda w Słomczynie jest największa w Polsce - jest tam mydło i powidło ![]() http://gielda-slomczyn.pl/
|
|
#3957 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny nie sądziłam, że zostane "kupkową" mamą...
ale... czy któraś z was może została poinformowana przez pediatrę, że zielone kupki i śmierdzące gazy są ok? no bo... Aleks miał zmienione mleko z NAN na NAN PRO HA bo pojawiła się wysypka, prężenie podczas jedzenia, ulewanie serkiem.. i po NAN HA wszystko super... dziecko szcześliwe, najedzone, dużo śpi, nie ulewa... - generalnie idylla poza tym, że mnie i męża zagazuje! takie śmierdzące bąki, że idzie sie przekręcić a kupy koszmarnie zielone i robione raz na dwa dni, a nie jak kiedyś codziennie.ponoć od żelaza tak może być... wszystko ok, ale zawsze słyszałam że to źle myślicie, że poszukac innego lekarza? zadzwonie na infolinie nan i się dowiem czy tak może być... nie wiem czy jak bączki takie i kupa to jest ok |
|
|
|
#3958 |
|
Wtajemniczenie
|
Inutil, co do podgrzewacza, to ja tez mam. Uzylam go kilka razy i za kazdym razem i tak musialam chlodzic, bo mleko bylo za gorace, wiec nie polecam
|
#3959 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak Julek zjada 4-5 porcji na dobę to wystarczająca ilość. Jednego dnia zje mniej, drugiego więcej. Nie przejmuj się tym, o ile przybiera na wadze. U nas jest tak - w dzień je co 4h (3-4 porcje) a w nocy w ogóle lub raz (dziś np. spał 12,5h bez jedzenia). Nie budź dziecka na jedzenie. Jest już duży i sam wie ile ma zjeść. Chyba, że ma niedowagę, to wtedy trzeba budzić.
|
|
#3960 | ||||
|
Rozeznanie
|
dzięki dziewczyny ale chyba to było chwalenie się na wyrost bo dziś wieczorem młoda już nie zasnęła sama no ale ponosiłam ją z pół godzinki i hop do łóżeczka
i na razie śpi no ale postępy sąale chyba już się nie będę chwalić żeby nie zapeszać ![]() boro zapodaj linka jak wygląda ten wózek pisałam Ci już że Ci zazdroszczę tej giełdy? a swoją drogą to czemu tam jest tak tanio?[QUOTE=diablica_db;3374517 5] Cytat:
![]() Cytat:
a dziś już zasnęła u mnie na rękach :PCytat:
też się zastanawiam po co Wam patyczaki?Cytat:
najważniejsze że nic się małemu nie stało
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:52.

a co dopiero kasa za becikowe
i biedny Jasiu
dobrze, że takie małe dzieci tak szybko zapominają co je spotkało 

smokowało mu bardzo, tylko nie wiedział jak połykać. Słodki widok 

ludzie bez auta to mają przesrane, makabra, współczuję 

Smutno Ci patrzac, jak Maly je z butli? Pytam, bo ja mialam jakies takie dziwne mysli, jak widzialam tzta karmiacego Jaska butelka... Co prawda bylo tam moje mleko, ale i tak jakos tak dziwnie. Nie wiem, jak to wytlumaczyc

klas ki:

!!!!!!!!!! Sto lat, sto lat, niech zyje , zyje nam !!!!!!!!!!!!!

za każdą Waszą wyspaną nockę