|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
R:
I.ciepła woda, dwie duże łyżki niedobrej owsianki na mleku z miodem-nie mogłam. więc zjadłam dwie kromki chleba graham z sałatą, całym serkiem wiejskim 200g, pomidorem i szczypiorkiem, pieprz i sól. II.duże zielone jabłko, woda III.kawa z mlekiem, ryba w ziołach z porem i czerwoną papryką smażona na oleju z pestek; sałatka z pekinki, ogórka, pomidora, cebulki, sól, pieprz; miseczka zupy z grochem łuskanym, selerem i chyba było troche ziemniaków; IV.herbata z cytyną pół łyżeczki miodu i słodzik, duża marchewka, kawałek wędzonej makreli. herbata ziołowa.
|
#3632 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Trzymam kciuki za nas obie ![]() Cytat:
Nadwagi nie mam, bmi 20. Pokombinuje w takim razie z tymi cwiczeniami, polecasz cos konkretnego? |
||
|
|
|
#3633 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie podoba mi sie 1 śniadanie. skoro owsianka jest bleee, to po to jesz? ![]() zjedz sobie ze 2 jajka, kanapke albo jakis serek.sorry. teraz doczytałam, ze zjadłas ![]() jabłko do 2 posilku to powinna byc forma dodatku. ogólnie trochę za mało chyba. ale nieźle. i - co mi sie podoba- BARDZO róznorodnie !!! |
|
|
|
|
#3634 | |
|
Zadomowienie
|
AshtrayGirl, wyśle Ci na pw jakieś ćwiczenia, tylko powiedz nad czym chcesz popracowac jeszcze? bo z BMI 20 to tu juz nie ma z czego chudnac
![]() Cytat:
|
|
|
#3635 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() berlinki ogólnie brzmią o wiele lepiej niż parówki->takie europejskiie;p Cytat:
Cytat:
przecież dobrze wiesz że satysfakcja MOD--na KZ
|
|
|
#3636 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3637 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wystarczył mi . Na więcej nie miałam ochoty bo twarożku było sporo a nie tylko do rozsmarowania po wierzchu ![]() Mace lubie, ale skład mają dobry więc wg mnie nie są syfem, a w sumie to i tak nie jem ich codziennie. Na tą karpatke to jakos dziwnie mnie naszło bo ogólnie nienawidze zadnych ciast z masami bo zamulają, ale jak tu odmówić gdy ważna osoba włożyła w nią tyle serca? Chyba to ten nastrój... ![]() Bellamy, dziekii ![]() Co by było bez OT to dzisiejsze U I serek homo naturalny zmiksowany z bananem, na to musli, powidła sliwkowe domowe i kakao naturalne II grahamka posmarowana ajwarem, w srodek wędzony w kawałku łosoś <- zapieczone na chrupko chwilke przed wyjeciem posypane sezamem + potem do srodka sałata, kiełki mung i szczypior, sok marchwiowy jednodniowy III czysta zupa ogórkowa i kluski leniwe z ketchupem ![]() IV polenta z podpieczonym kurczakiem, oliwkami, ziołami i co sie tam nawinie w lodówce
|
|
|
|
|
#3638 |
|
Zadomowienie
|
Moje U /lekkie P - od 6:00 do 17:30 poza domem, więc jedzenie podróżowało wraz ze mną
![]() I 5:00; Kuskus na słodko: kasza, pestki dyni, orzechy włoskie, spora gruszka, połowa serka homo II 8:00; 2 kromki razowca z pastą chrzanową (chrzan, majonez, trochę jogurtu, przyprawy), świeżą rzeżuchą i szynką drobiową III 10:30; Serek wiejski z dużym jabłkiem, garścią orzechów arachidowych, i mixem owsiankowym (po łyżce: otrąb pszennych, siemienia, płatków żytnich i kukurydzianych) IV 13:15; Farfalle (pełnoziarnisty makaron, groszek konserwowy, szynka drobiowa, majonez, przyprawy)- porcja obiadowa, wiadomo ![]() V 16:45; 2 duże kawałki sernika (ciasto babci, więc wiecie jak to jest... "od serca" ;p) z czekoladą, na kruchym spodzie, herbata z cytryną, do chrupania: połówka jabłka i reszta marchewek VI będzie ~19:30; zupa-krem z brokułów (na rosole) z gotowanym mięsem z udka kurczaka Czy to trochę nie za dużo, jak na U (zaznaczyłam lekkie P, bo muszę nadrobić utracony w wyniku ćwiczeń kilogram, czyli niewiele )?
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-04-24 o 18:34 |
|
|
|
#3639 |
|
Rozeznanie
|
Mogę, tak jak radzisz, coś jeszcze dorzucić do kolacji ale naprawdę jest za mało? Wydaje mi się, że jest tu sporo ponad 2500 tys kcal...
|
#3640 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tzn. ja nawet lubię owsiankę,ale dziś jakaś okropna wyszła ![]() a w szkole nic innego nie było do jedzenia, żywcem, no chyba że pączek, batony lub pizza, no jak dla mnie bomba ale dla mojej nadwagi chyba już nie bardzo ![]() zaczynam normalną zdrową dietę, to dopiero początki, i właśnie mam nadzieję na pomoc, obiecuję się stosować do rad ![]() Bellamy -dziękuję znam swój organizm i wiem że jedząc ziemniaki spokojnie schudnę, zresztą przecież to że ziemniaki tuczą to zwykły mit![]() Złą sławę zawdzięczają dodatkom, z jakimi je serwujemy - panierowanym kotletom, ciężkim sosom i dużym dawkom tłuszczu, którymi je polewamy. Tymczasem sam ziemniak niemal nie zawiera tłuszczu (około 0,1 proc.), jest niskokaloryczny (około 75 kcal w 100 gramach), lekkostrawny i łatwo przyswajalny dla organizmu. Same kartofle nie tylko nie tuczą, ale nawet pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. To produkt spożywczy, który przez dłuższy czas może stanowić jedyne źródło pożywienia dla człowieka. Tak ekstremalna dieta nie jest jednak polecana. W przeciwieństwie do częstego stosowania ziemniaków - nie tylko w kuchni, ale też w formie lekarstwa. W niepozornej bulwie znajdziemy potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP, błonnik oraz skrobię Lekkostrawne ziemniaki to najlepsza dieta dla osób z problemami żołądkowymi, np. po zatruciu. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika, kartofle wspomagają trawienie, likwidują zaparcia i walczą z biegunką. Surowy sok z ziemniaków stosowany jest w chorobach żołądka i dwunastnicy. Polecany jest też w walce z nadkwasotą, eliminuje zgagę.Wywar z obierzyn ziemniaka polecany jest osobom z kamicą nerkową. Woda po ziemniakach - podobnie jak rozpuszcza kamień w czajniku - może rozkruszyć kamień w nerce albo woreczku żółciowym. Dieta ziemniaczana polecana jest też w przypadku zapalenia nerek (gdy poziom kreatyniny i mocznika są podwyższone). . ja się ich nie boję, a w tej zupie było może 3/4
|
|
#3641 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
(dostałas moja kolejna pw? wizaz ma tendencje do zjadania wiadomości wiec pytam Cytat:
hm?zjedz dokładke budyniu, zrób sobie kanapke z masłem orzechowym/nutellla/lub chociażby żółtym serem, zrób koktajl z owców i jogurtu naturalnego/serka homo/innego, jest wiele opcji, poszukaj co tam masz w lodówce i włącz kreatywność ![]() vertele, jeśli chudniesz to ok
|
|
|
#3642 |
|
Raczkowanie
|
Bellamy jeszcze nie
to dopiero start.dłuuuugaśna droga przede mną..
|
#3643 |
|
Rozeznanie
|
U ( do ocenki
) :śniadanie : 2 kromki razowca z masłem , żółtym serem, pomidorkiem, szynką, ogórkiem, jabłko, pasek gorzkiej czeko, kawa z mlekiem 1,5h spacer z psem II śniadanie ( ale wyszła raczej przekąska ) : lód bambi ( dla tych co się nie orientują - big milk w czekoladzie ), 2 wafle ryżoweObiad : micha ogórkowej z wczoraj ( musiałam dokończyć ) 2 parówki z ketchupem Po : garść migdałów Przed treningiem : kostka gorzkiej czeko 37 min( haha wziełam stoper ) joggingu - 11km/hPodwieczorek : jogurt naturalny z kakao, 3 śliwy, wafel ryżowy z miodem, marchew,garść migdałów ( zasmakowały mi ) Kolacja : kromka razowca z serkiem kanapkowym i pomidorem, kubek budyniu wiśniowego z tartym jabłkiem Pewnie wpadnie marchew zaraz idę na ktróki spacerek z psiakiem ,a podczas M jak miłość pewnie trochę pokręcę hula - hopem - ale nie przez cały czas oczywiście ![]() I jak ? |
|
|
|
#3644 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#3645 |
|
sentimental animal
|
dzisiejsza R
śn: owsianka z mlekiem 1,5 %, garść rodzynek, żurawiny, otrębów żytnich, pestek z dyni, łyżka kakao II śn: 2 kromki pełnoziarnistego chleba z masłem roślinnym, pomidorem, sałatą, szczypiorkiem, szynką z indyka obiad: pierś kurczaka pokrojona w kostkę, brokuły, biała rzodkiew z jogurtem naturalnym, brązowy ryż ćwiczenia: Fire 30 Class, Stretch 10 Class podw: 2 kromki pełnoziarnistego chleba* z masłem, tuńczykiem, pomidorem kolacja: będzie reszta tuńczyka i pomidor *czytałam, że po ćwiczeniach węgle i białko, stąd ten chleb
|
#3646 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, np. serek wiejski, twaróg, homo naturalny. I w drugim Ś tej szynki powinno być sporo .Tak poza tym to super ![]() Widzę, że też ćwiczysz TF. Zaczynasz ?
|
|
#3647 |
|
Zadomowienie
|
U
Śniadanie: * owsianka z kaszą manną i otrębami owsianymi gotowana z siemieniem lnianym na chudym mleku, z dwoma kiwi, suszonymi żurawinami, orzeszkami pinii, pestkami dyni i słonecznika II śniadanie: * serek homogenizowany naturalny z pełnoziarnistymi płatkami pszennymi i żytnimi, suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi, cynamonem i imbirem Obiad: * kawałek szynki smażonej bez tłuszczu, 60g kaszy gryczanej, 250g surówki z kiszonej kapusty Podwieczorek: * 25g gorzkiej czekolady Kolacja: * mała porcja sałatki jarzynowej (ziemniaki, jajko na twardo, groszek, marchewka, kukurydza, czerwona cebula, szczypiorek, oliwa z oliwek) * 2 wafle ryżowe pełnoziarniste z serem brie i czerwoną papryką * wafel ryżowy pełnoziarnisty z serkiem typu włoskiego i rzodkiewkami Do picia: woda źródlana, czarna herbata z owocami leśnymi, zielona herbata z grapefruitem, czarna kawa, 2x ziołowa herbata
|
#3648 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3649 |
|
Zadomowienie
|
r
i jak?
|
|
|
|
#3650 |
|
Zadomowienie
|
dzisiejsze U:
8min ABS Ś: woda z sokiem z cytryny, 1/4 grejpfruta, kasza gryczana na wodze z mlekiem i łyżeczką budyniu krówkowego z twarogiem/serkiem wiejskim/homo/dżemem jeżynowym/połową gratki truskawkowej/żurawiną (wszystkiego po trochu )kilka fistaszków IIŚ: bułka z pestkami dyni z sałatą, polędwicą sopocką, połową plasterka sera i rzodkiewką podjedzony kawałek papryki, pomidorek koktajlowy, biały ser z dżemorem O: mięso mielone z indyka podsmażone bez tłuszczu z koncentratem pomidorowym, cukinią, do tego kasza jęczmienna z soczewicą i pomidorami suszonymi K: omlet z polędwicą, resztką sera, papryką, kawałkiem kalafiora z keczupem ruch: 6km marszu i jak to wygląda?
|
#3651 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3652 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3653 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3654 |
|
Zakorzenienie
|
Wczorajszy:
Śn. kakao naturalne na mleku z imbirem i kilkoma suszonymi śliwkami, 2 kromki razowego ze słonecznikiem z masłem, rzodkiewkami,solą po wpadł plaster piaskowej babki w czekoladzie z kokosem przekąska: duże jabłko i czarna kawa, kilka orzechów włoskich świeżych Obiad: miska zabielanej zupy szczawiowej z mięskiem z żeberek i ziemniakami, z dwoma jajkami na twardo, z mnóstwem warzyw i ziół Deser: garść M&M's Podw. miska tartej marchewki z sokiem z cytryny i cynamonem polane śmietankowym jogurtem (coś jak Fantasia) i 3 ciateczka owsiane Kol. kromka razowca ze słonecznikiem z musztardą, sałatą lodową, 2 pl szynki, pomidorem, pół pszennej bułki z kiełkami, pasztetem pieczonym i pomidorem po wpadła garść słonecznika w łupinkach Nie wiem czy napisać u czy p... Napewno nie jest to R! W moim przypadku najlepiej żeby było to P bo lato idzie i w końcu trzeba wskoczyć w kostium i nie straszyć ludzi wyglądem i aby tak było trzeba trochę przybrać... W każdym razie proszę o ocene! |
|
|
|
#3655 |
|
Zadomowienie
|
U:
Ś: 8.30 bułka razowa z margaryną, serem, szynką drobiową, pomidor, kawa z mlekiem II: 11.50 większy kawałek chleba owalnego razowego z margaryną, serkiem naturek i dżemem malinowym, jogurt jogovita musli, jabłko O: 15:15 ziemniaki z koperkiem; pierś smażona panierowana w mące; buraczki P: 17:00 1 twarożek lekki+ duża łycha masła orzechowego; kawa parzona z mlekiem K: 20:00 bułka sojowa: obie półówki z serkiem capri typu włoskiego i kiełbaską drobiową, marchewka 22.00 spać U: Ś: zacierka ( mąka z jajem) na mleku 3, 2 % z cukrem ( solidna miska ), pół bułki z margaryną, serkiem topionym ementaler i pomidorem II: bułka razowa z serem żółtym, szynką z indyka i rzodkiewkami, pomidorki koktajlowe, kawa parzona z mlekiem O: zupa ogórkowa z piersią z kurczaka zabielana, pół bułki z masłem ( z rana) P: kawa rozpuszczalna : kilka ciasteczek z czekoladą i cukierków z bombonierki K: kawałek chleba razowego owalnego dużego z margaryną, szynką z kurcząt rzodkiewkami i solą; 1 twarożek wiejski cały; surowa marchewka Kolacja 2 h przed snem może być. ogólnie jestem na u, ale gdyby ubyło trochę- byłoby wskazane, ale nie chce być na typowej r, bo skończy się to kompu... Staram się też o @. I jak to wygląda
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#3656 |
|
Raczkowanie
|
Przedstawiam moje wczorajsze menu do oceny, w koncu po przestoju zaczyna coś spadać w kg.
RRR I płatki owsiane i kukurydzaine z jog. nat. 1/2 jabłka, łyzka pestek słonecznika II bułka z ziarnami, serek topiony, ogórek III 1/2 jabłka, jog. nat. z łyżką pestek słonecznika IV ryż, duszona pierś z kurczaka, ogórki konserwowe Brzuszki, rowerek 70 minut, motylek V 1/2 kostki twarogu z jog. nat. i rzodkiewką, kawałek duszonej ryby Od miesiąca waga się nie ruszała, ale na święta w drugi dzień to w ogóle nie było jedzenie redukcyjne i duzo ciast, więc pewnie waga skoczyła do góry. Ale mam nadzieję, że zacznie spadać - aż do celu. Co do ćwiczeń czy to faktycznie jest ważne aby ćwiczenia siłowe typu brzuszki robić przez rowerkiem, bo do tej pory robiłam odwrotnie i nic w cm nie spadało. A ćwiczę już na rowerku od ponad 3 m-cy, a schudłam tylko 3,5 kg. I dzisiejsze : I płatki owsiane z jog. nat. pestki słonecznika, banan duży, sliwki suszone II 1 1 /2 kromki chleba pełnoziarnistego z serkiem topionym, sałatą ogórkiem III jabłko, marchewka jog. nat. pestki słonecznika planowane IV ryba po grecku , surówka jakaś rowerek 70 minut V makrela , warzywko jakieś Edytowane przez StokrotkaMM Czas edycji: 2012-04-25 o 10:47 |
|
|
|
#3657 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez rysienka Czas edycji: 2012-04-25 o 10:19 |
|
|
|
|
#3658 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dzisiejsze U : I : micha owsianki na mleku z miodem i jabłkiem, kawa zbożowa, 2 wafle ryżowe II : bułeczka ciemna z masłem / 1 część z szynką, 2 z białym serem/ , jogurt jogoobella grejfutowa ( wiem, że light , ale w normalnej wersji chyba nie ma ;/ ) z 3 łyżeczkami musli, ogromna marchewa, kubek mocnego cappucino Obiad : tata robi kurczaka z warzywami i brązowym ryżem IV : idę na urodziny do przyjaciółki i zostaję na noc więc pewnie masa niezdrowych rzeczy : tort, ciasta, ciastka, pizza itd . - raz się żyję ![]() Ruch= szykowanie się na imprezę ![]() Chciałam podziękować Ervishy, Bellamy, tapetce za ocenianie moich jadłospisów ( naprawdę dziękuję Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-04-25 o 11:33 |
|
|
|
|
#3659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I baw się dobrze na imprezie u koleżanki i nie licz kalorii
|
|
#3660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bo jestes jeszcze młodziutka i szkoda byś sobie zmarnowala życie baw sie dobrze na urodzinach ![]() ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- a sama nie możesz:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:33.

(21.04.12r)

Trzymam kciuki za nas obie 
ale jeśli ćwiczysz regularnie to waga powoli będzie spadała, spróbuj może zwiększyć intensywność ćwiczeń w takim razie?

) :