Rodzice chrzestni - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-25, 21:52   #1
Malinka_gosiaczek
BAN stały

Rodzice chrzestni

Chodzi mi po głowie jedna rzecz, kogo powinno się wybrać na chrzestnych? Nie chodzi o to czy ma to być osoba praktykująca czy nie itd. bardziej o to czy z rodziny czy spoza?
Malinka_gosiaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-25, 22:15   #2
brumek
Zakorzenienie

Dot.: Rodzice chrzestni

Nie wydaje mi się, żeby istniała jedna odpowiedź na Twoje pytanie...
To chyba kwestia tego, na czym Tobie/Wam zależy, z kim jesteś bliżej, czym się kierujesz.
Stary 2012-04-25, 22:33   #3
taszkin
Zakorzenienie

Nie ma reguły. To, wg zasady, musi być ktoś, kto według Ciebie poprowadzi Twoje dziecko drogą wiary przez dzieciństwo po dorosłość, towarzysząc mu przy wszystkich sakramentach. Może być to sąsiadka, siostra, przyjaciel, kuzyn, wujek. Ktoś, kogo darzysz zaufaniem i wiesz, że będzie obecny (w sensie, będzie się interesował).

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2012-04-25 o 22:42
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-26, 01:03   #4
gosia261282
Gang Iren

Wazne zeby byl to ktos bliski,godny zaufania,z kim dziecko bedzie mialo kontakt i na kogo bedzie moglo liczyc.
Czy z rodziny czy nie to mysle bez znaczenia.
Stary 2012-04-26, 05:29   #5
rivana00
Raczkowanie

Witam sama niedawno chrzciłam córkę i z doświadczenia powiem, że najlepiej wybrać osobę która dzieckiem się interesuje od początku, nie wiem jak to wyjaśnić ale chodzi mi o kogoś kto się o nie pyta dopytuje co u niego ma ochote je odwiedzeć itd ja wybrałam rodzinę bo niby tak wypada brata i kuzynkę męża najbliższą i .... od dnia chrztu oboje nie wiedzą ze mają chrześniaczkę nie chodzi mi tu o prezenty czy coś ale chyba wypada się nią zainteresować chociaż jak dziecko jest małe... są natomiast os w moim otoczeniu które są zainteresowane dzieckiem i chętnie nas odwiedzają dzwonią itd więc wybierz kogoś z kim jesteś blisko i bardzo dobrze się dogadujecie a co rodzina pomyśli jeśli weźmiesz przyjaciół ? nie martw się rodzina czasem jest dobra tylko na zdjęciach
rivana00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-26, 07:20   #6
passionfruit
Zakorzenienie

My wybraliśmy rodzinę. Ze znajomymi nigdy nie wiadomo czy nie straci się kontaktu i za kilka lat okaże się, że dziecko sumie chrzestnego/chrzestnej nie ma.
Stary 2012-04-26, 07:31   #7
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rivana00 Pokaż wiadomość
Witam sama niedawno chrzciłam córkę i z doświadczenia powiem, że najlepiej wybrać osobę która dzieckiem się interesuje od początku, nie wiem jak to wyjaśnić ale chodzi mi o kogoś kto się o nie pyta dopytuje co u niego ma ochote je odwiedzeć itd ja wybrałam rodzinę bo niby tak wypada brata i kuzynkę męża najbliższą i .... od dnia chrztu oboje nie wiedzą ze mają chrześniaczkę nie chodzi mi tu o prezenty czy coś ale chyba wypada się nią zainteresować chociaż jak dziecko jest małe... są natomiast os w moim otoczeniu które są zainteresowane dzieckiem i chętnie nas odwiedzają dzwonią itd więc wybierz kogoś z kim jesteś blisko i bardzo dobrze się dogadujecie a co rodzina pomyśli jeśli weźmiesz przyjaciół ? nie martw się rodzina czasem jest dobra tylko na zdjęciach
Bardzo mądry post.

Ja sama mam brata mamy i jej przyjaciólke- mogę na nich liczyć.

Moje dziecko ma kuzynke i sąsiada Na sąsiada mogę liczyć o każdej porze, kuzynka jeszcze nieletnia ,ale odpowiedzialna
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-26, 07:46   #8
zoffka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez passionfruit Pokaż wiadomość
My wybraliśmy rodzinę. Ze znajomymi nigdy nie wiadomo czy nie straci się kontaktu i za kilka lat okaże się, że dziecko sumie chrzestnego/chrzestnej nie ma.
U nas tak samo. Ale reguły nie ma, może to być ktoś znajomy, może to być rodzina
zoffka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-26, 07:59   #9
bajka1807
Zakorzenienie

ja na chrzestnych wybralam mojego kuzyna i siostre mojego meza. w rezultacie zadno z nich nie zostalo rodzicem chrzestnym bo siostra byla po rozwodzie i nie bylo takiej mozliwosci jesli ponownie zostala mezatka. a kuzyn wypial sie na mnie d*pą kiedy uslyszal ze chrzestna zamiast siostry meza bedzie bliska mi dziewczyna ktorej jego zona nie lubi najsmieszniejsze jest to ze teraz kuzyn sie rozwodzi pierwszy wybor byl taki bo rodzina naciskala ze tak powinno byc, ale jak widac nijak ma sie to do rzeczywistosci ojcem chrzestnym zostal wspolnik mojego tz. matka mlodą sie ciagle interesuje, zawsze przyniesie jakis drobiazg typu ksiazeczka jesli jest w naszych okolicach bo w sumie mieszka we wroclawiu, a my w szczecinie dzwoni, pisze sms jak tam malutka. co do ojca mam zastrzezenia, no le to byl wybor tz
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-26, 09:02   #10
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Dla mnie to właśnie jest najdziwniejsze- że rodzina potrafi naciskać, że ktoś tam powinien być chrzestnym. Babcia mojego TŻ dzwoni co chwilę do nas i za każdym razem podpowiada, żebyśmy wybrali na chrzestną jego kuzynkę, która zawsze oficjalnie podkreśla, że nie lubi dzieci, nigdy nawet nie wzięła małego na ręce, ale dla babci to takie oczywiste, bo ona taka fajna i najbliższa jego rodzina i pasuje do pary, bo jest w wieku mojego brata, który będzie chrzestnym i już nas po prostu zamęcza.

W sumie nie mam pomysłu na chrzestną, tzn. chciałabym, by była nią moja przyjaciółka, na którą zawsze mogę liczyć i która zna dobrze małego, a poza tym jest religijna, ale TŻ uważa, że lepiej wybrać kogoś z rodziny, bo z przyjaciółmi mamy niefajne doświadczenia, jako chrzestnymi (moja chrzestna była przyjaciółką mojej mamy, uczestniczyła bardzo aktywnie w moim życiu kilkanaście lat, aż pokłóciła się z moimi rodzicami i urwała kontakt, przysyłając jedynie kuriera z kwiatami i prezentem na 18-tkę). Z kolei starszy syn ma za chrzestnych moją siostrę, która się nim interesuje oczywiście i przyjaciela rodziny mojego TŻ, cudowny człowiek, wspaniały dla dzieci, interesował się małym kilka lat, ale od dwóch lat pozmieniało mu się w życiu i nie odzywa się. Zastanawiam się, czy zapraszać go za rok na komunię młodego, bo w sumie po co?
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-26, 11:01   #11
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Dla mnie to właśnie jest najdziwniejsze- że rodzina potrafi naciskać, że ktoś tam powinien być chrzestnym. Babcia mojego TŻ dzwoni co chwilę do nas i za każdym razem podpowiada, żebyśmy wybrali na chrzestną jego kuzynkę, która zawsze oficjalnie podkreśla, że nie lubi dzieci, nigdy nawet nie wzięła małego na ręce, ale dla babci to takie oczywiste, bo ona taka fajna i najbliższa jego rodzina i pasuje do pary, bo jest w wieku mojego brata, który będzie chrzestnym i już nas po prostu zamęcza.

?
U mnie te zbyły naciski.Staneło na naszym wyborze, proponowana chrzestna jest na chwile obecna obrazona i dziecko widziała aż RAZ. Na chrzest nawet nie przyjechała. Dla mnie zachowanie niedojrzałe.
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-26, 13:49   #12
ptysza
Zadomowienie

ja dla corki wzielam siostre meza i naszego dobrego kolege

nie ma reguly kogo lepiej, o ile matke chrzestna nie mialam problemu wybrac z rodziny to ojca chrzestnego nie chcialam wybierac na sile byle by byl ktos z rodziny

oboje z mezem nie mamy braci, maz ma jednego kuzyna i tyle - musialabym wybierac na sile

a w praniu wychodzi ze bardziej sie interesuje kolega

passionfruit - kompletnie sie z toba nie zgadzam a malo jest sytuacji ze rodzina ze soba nawet nie rozmawia, ludzie potrafia sie z najblizszymi nie odzywac latami

to zalezy od czlowieka czy podola roli chrzestnego/ej a nie to jak bliska jest to rodzina
ptysza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-26, 14:33   #13
passionfruit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ptysza Pokaż wiadomość

passionfruit - kompletnie sie z toba nie zgadzam a malo jest sytuacji ze rodzina ze soba nawet nie rozmawia, ludzie potrafia sie z najblizszymi nie odzywac latami

to zalezy od czlowieka czy podola roli chrzestnego/ej a nie to jak bliska jest to rodzina
To jest prawda, ale według mnie większe prawdopodobieństwo że straci się kontakt z kimś spoza niż z rodziny. Ze znajomymi bywa bardzo różnie. Wiem, że z rodziną też
Stary 2012-04-27, 00:15   #14
katakumba
Zakorzenienie

prosta sprawa - nie chrzcic i juz

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-27, 00:27   #15
taszkin
Zakorzenienie

Aha, co mi jeszcze ksiądz powiedział. Chrzestny może być jeden. Drugi chcrzestny to obyczaj, tradycja, ułatwienie.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-27, 09:29   #16
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
Aha, co mi jeszcze ksiądz powiedział. Chrzestny może być jeden. Drugi chcrzestny to obyczaj, tradycja, ułatwienie.
O tym nie słyszałam. Ale za to z innych ciekawostek (bo pewnie nie wszyscy o tym wiedzą): chrzestni mogą być tej samej płci (tzn. można mieć dwóch ojców albo dwie matki chrzestne ).
Stary 2012-04-27, 09:36   #17
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
ciekawe

ja to tak za bardzo nie wiem jak do przyszłego ojca chrzestnego zagadać
to kuzyn mojego męża, mam tylko nadzieję że nie odmówi.

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-27, 09:46   #18
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Wazne zeby byl to ktos bliski,godny zaufania,z kim dziecko bedzie mialo kontakt i na kogo bedzie moglo liczyc.
Czy z rodziny czy nie to mysle bez znaczenia.
Dokładnie, zgadzam się.
Ja jeszcze jestem w ciąży, ale z wyborem chrzestnych nie będziemy mieli problemu. Na pewno będzie to najbliższa kuzynka mojego męża oraz mój brat. Ja z rodzicami chrzestnymi mam dobry kontakt i tego samego chciałabym dla mojego dziecka.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-27, 11:46   #19
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
O tym nie słyszałam. Ale za to z innych ciekawostek (bo pewnie nie wszyscy o tym wiedzą): chrzestni mogą być tej samej płci (tzn. można mieć dwóch ojców albo dwie matki chrzestne ).
A to akurat nie prawda Właśnie to przerabiałam, szukając chrzestnych dla synka. W kilku parafiach pytałam, w każdej zgodnie mówili, że albo jeden chrzestny, albo dwoje różnej płci. Nigdy tej samej.
Tak jest zresztą wyraźnie napisane w prawie kanoniczym: http://archidiecezja.lodz.pl/czytelni/prawo/k4t1r4.html (podpunkt 873)
i tu: http://mateusz.pl/pow/030106.htm

Jeśli u kogoś byli chrzestni tej samej płci, to to po pristu niewiedza księdza, który go udzielał. Albo jeszcze taka możliwość: że jedna z tych osób była rodzicem chrzestnym, a dryga tzw. świadkiem chrztu.
Stary 2012-04-27, 12:16   #20
passionfruit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
A to akurat nie prawda Właśnie to przerabiałam, szukając chrzestnych dla synka. W kilku parafiach pytałam, w każdej zgodnie mówili, że albo jeden chrzestny, albo dwoje różnej płci. Nigdy tej samej.
Tak jest zresztą wyraźnie napisane w prawie kanoniczym: http://archidiecezja.lodz.pl/czytelni/prawo/k4t1r4.html (podpunkt 873)

Jeśli u kogoś byli chrzestni tej samej płci, to to po pristu niewiedza księdza, który go udzielał. Albo jeszcze taka możliwość: że jedna z tych osób była rodzicem chrzestnym, a dryga tzw. świadkiem chrztu.
zgadzam się bo też to przerabialiśmy
Stary 2012-04-27, 13:06   #21
ptysza
Zadomowienie

tej samej plci to moga byc chyba swiadkowie na slubie
ptysza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-27, 13:32   #22
passionfruit
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie
Stary 2012-04-27, 15:34   #23
joasia2512
Rozeznanie

A mi ktoś kiedyś powiedział, że nieważne czy rodzina czy przyjaciel, ważne aby był:"młody, piękny, i bogaty" a ja dodałam i mądry żeby rozumiał role chrzestnego.
Filip 10 kwiecień 2009r godz. 4:44

"Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie."

Paulo Coelho
joasia2512 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-27, 15:59   #24
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez passionfruit Pokaż wiadomość
To jest prawda, ale według mnie większe prawdopodobieństwo że straci się kontakt z kimś spoza niż z rodziny. Ze znajomymi bywa bardzo różnie. Wiem, że z rodziną też
Zgadzam się z Tobą.
Poza tym z reguły z rodziną traci się kontakt, bo ktoś się pokłócił, a ze znajomymi to po prostu mogą się rozluźnić stosunki. Ja mam chrzestną, której nie widziałam od lat. Nie było żadnej kłótni. Na początku była bardzo dobrą znajomą rodziców, ale później jakoś kontakty stawały się coraz rzadsze, aż zanikły.

Ja najpierw wybierałabym kogoś z rodziny, a jak nie znalazłabym nikogo odpowiedniego to dopiero wtedy wśród znajomych.

Choć wchodząc w to głębiej tak naprawdę teraz rola chrzestnego trochę się zmieniła. Kiedyś chodziło o to, żeby ktoś się zaopiekował dzieckiem w przypadku śmierci rodziców. Obecnie ogranicza się do kupowania prezentów, więc to może to być również kryterium dla niektórych
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-27, 18:46   #25
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
tak, nawet widziałam takie 2 śluby

Cytat:
Napisane przez joasia2512 Pokaż wiadomość
A mi ktoś kiedyś powiedział, że nieważne czy rodzina czy przyjaciel, ważne aby był:"młody, piękny, i bogaty" a ja dodałam i mądry żeby rozumiał role chrzestnego.
hihi dobre podejście

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-28, 19:34   #26
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
tak, nawet widziałam takie 2 śluby
My z TŻ-em też będziemy mieć dwóch facetów za świadków na ślubie

brumek: tak nam powiedział ksiądz, co też mnie zdziwiło. Dlatego przeczytałam parę artykułów, w których powoływano się na te przepisy zacytowane przez Ciebie - i w wielu było napisane, że tak naprawdę zależy to od interpretacji* i że jeśli ksiądz ma dobrą wolę, to możne dojść do takiego chrztu.
Poza tym, gdyby rzeczywiście było to zakazane, to przecież do takiego chrztu nie mogłoby dojść (a jednak czasem dochodzi), bo dokumenty są wysyłane do kurii - więc nie jest tak, że ksiądz może sobie zrobić co chce według własnego widzimisię (czy też własnej niewiedzy).
Aczkolwiek przy niczym się nie upieram, bo sama bezpośrednio nie miałam z tym do czynienia Jednak te argumenty, które wymieniłam przemawiają do mnie - ale zawsze chętnie przeczytam inne zdanie na ten temat

* No bo w tym polskim tekście nie ma już tej wzmianki, że to ma być kobieta i mężczyzna.

Edytowane przez Lea_ny
Czas edycji: 2012-04-28 o 20:11
Lea_ny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-28, 20:09   #27
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Syn mojej kuzynki ma dwóch ojców chrzestnych Jest to możliwe, wszystko zależy od woli proboszcza. Tak samo teraz biskupowie nakazują, by proboszczowie nie zezwalali na np. komunię w innej parafii, niż rodzima dziecka, a jednak niektórzy wydają takie zgody.
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-28, 20:15   #28
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

moi chrzesni to najblizsza rodzina i ostatni raz ich widzialam jakies nascie lat temu.Nie wspomne ze zignorowali wyslane im zawiadomienie o moim slubie-oboje.Zal.
Dla synka bym chciala kogos nie z rodziny,przyjaciela meza sama nie wiem,tez zastanawialam sie czy chrzcic.....
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-30, 18:56   #29
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość

Jeśli u kogoś byli chrzestni tej samej płci, to to po prostu niewiedza księdza, który go udzielał. Albo jeszcze taka możliwość: że jedna z tych osób była rodzicem chrzestnym, a druga tzw. świadkiem chrztu.
Mój znajomy brał chrzest jako dorosły i ma dwie matki chrzestne. Nie było problemu, ksiądz sam zasugerował to wiedząc, że jest problem z wybraniem chrzestnego, że mogą być dwie kobiety. A sformułowanie:

"Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych."

w żadnym wypadku nie określa ich płci, a jedynie liczbę. KPK w wielu miejscach konkretnie określa płeć np. małżonkowie to mężczyzna i kobieta, a nie dwie kobiety. Tutaj tego nie zrobili, widać nie jest to tak istotne i dopuszcza inną sytuację.

Edytowane przez Glodomorek
Czas edycji: 2012-04-30 o 19:23
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-30, 22:11   #30
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Mój znajomy brał chrzest jako dorosły i ma dwie matki chrzestne. Nie było problemu, ksiądz sam zasugerował to wiedząc, że jest problem z wybraniem chrzestnego, że mogą być dwie kobiety. A sformułowanie:

"Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych."

w żadnym wypadku nie określa ich płci, a jedynie liczbę. KPK w wielu miejscach konkretnie określa płeć np. małżonkowie to mężczyzna i kobieta, a nie dwie kobiety. Tutaj tego nie zrobili, widać nie jest to tak istotne i dopuszcza inną sytuację.
Ale: "W zakresie płci osób chrzestnych prawo kanoniczne jest znacznie bardziej precyzyjne; w kan. 873 zostało powiedziane: Patrinus unus tantum vel matrina una vel etiam unus et una assumantur, co przetłumaczono po polsku: „Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych”. Słowo „dwoje” zastąpiło łacińskie unus et una – „jeden i jedna”. Zatem prawo nie przewiduje dwu matek chrzestnych. Wydaje się, że odpowiada to naturalnej strukturze rodziny, gdy ojcu dziecka towarzyszy w procesie wychowania chrześcijańskiego ojciec chrzestny, a matce matka chrzestna".

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości