|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Cytat:
![]()
|
|
|
#3692 |
|
Rozeznanie
|
U
I 2 grzanki z chleba wieloziarnistego ze śliwką - 1 z masłem orzechowym, 2 z łososiem, sałatą, oliwkami i szczypiorkiem, pomidor II wrap - mała pszenna tortilla z sałatą, ogórkiem, czerwoną cebulą, kiełkami i szczypiorkiem z plastrem wedliny z piersi indyka III aromatyczny makaron penne pełnoziarnisty z włoskimi warzywami, ziołami i fetą IV tofu deSerek ;D - kawałek tofu wędzonego zmiksowane z bananem i kakao naturalnym, mały precelek z makiem V oscypek na ciepło - smazony na oliwie + zurawina, troche warzyw z mieszanki na patelnię
|
|
|
|
#3693 |
|
Zadomowienie
|
dzisiejsze U:
8min ABS woda z sokiem z cytryny, 1/4 grejpfruta Ś: 4 placuszki (białko jaja, łyżka płatków owsianych, 1/2łyżki otrąb owsianych, 1/2łyżki płatków gryczanych, łyżka mąki, mleko do gęstości), 1 z kiwi, 3 z jabłkiem i cynamonem, zjedzone z wieśniakiem/homo/twarogiem/dżemem/jogurtem ananasowo-kokosowym + czerwona herbata 10km marszu (ze 4km z obciążeniem - 5kg siata )O: 100gr piersi z kurczaka podsmażone na łyżeczce rzepakowego z połową cebuli i marchewką w sosie orzeszkowym zjedzone z garstką makaronu razowego/żytniego P: resztka białego sera z dżemem i połową Satino czekoladowego, trochę żurawiny 20minut biegu, 20minut cwiczeń na brzuch K: omlet (białko jaja, łyżeczka płatków owsianych) z białym twarogiem wymieszanym z serkiem homo, poppingiem z amarantusa, pszenicą z melasą i odrobiną Satino czekoladowego wypiłam 1,5l herbaty zielonej, no i woda jak to się prezentuje?
|
#3694 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3695 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
|
|
|
#3696 |
|
Zakorzenienie
|
U.
1.bulka z ziarnami z maslem,serkem wiejskim,wedlina wieprzowa,jajkiem,salata, pomidorem,szczypiorkiem i sola, earl grey z cytryna,multiwitamina do picia 2. 2 kremowki earl grey z cytrynarower 1h 3.zupa brokulowa z makaronem, ryba,kus kus z groszkiem,salatka obiadowa sloikowa ![]() 4.serek wiejski z jablkiem,jagodami,migdala mi, pare marwitek, inka z mlekiem 5.2kromki wieloziarnistego z maslem,wieksze pol duzej makreli ,pomidorek,szczypiorek,po krzywa do picia.
|
#3697 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3698 |
|
Rozeznanie
|
Moje P:
I. Owsianka z pięciu łyżek na mleku z serkiem waniliowym, truskawkami, startą białą czekoladą i płatkami migdałowymi, kawa z mlekiem. II. Serek wiejski z orzechami włoskimi i łychą konfitury wiśniowej, rogal z kruszonką posmarowany masłem, kubek kakao na mleku; jabłko, dwa kiwi. III. Talerz ogórkowej z ziemniakami; dwa naleśniki ze szpinakiem i mozarellą, szklanka soku marchwiowo - bananowego. IV. Cappuccino, kawałek cynamonowej szarlotki; pomarańcza, dwie krówki. V. Dwa jaja na miękko, dwie kromki razowca z masłem, serem żółtym, szynką, pomidorem i cebulką; kawa zbożowa na mleku z miodem, paczka sezamków. I jak? Próbuję zwiększać bo zależy mi na szybkim przytyciu (chciałabym 1kg/ na tydzień, żeby mieć już to z głowy... poza tym od tego zależy moja aktualna sytuacja życiowo - mieszkaniowa, która nie zmieni się póki nie uzyskam odpowiedniej wagi..)
|
#3699 |
|
Zadomowienie
|
Moje R:
śniadanie: płatki owsiane na wodzie, jogurt naturalny, garść mieszanki studenckiej, jabłko na tarce obiad: spaghetti ze szpinakiem 300g niestety spaghetti pszenne...2 śniadanie: małe płatki just fit z połową bardzo białkowego jogurtu z biedronki (na 250g 11g białka) <tu siłownia, wysiłek średni, bo dopiero zaczynam> kolacja: serek wiejski z papryką plus (nie mogłam się powstrzymać) kostka czekolady gorzkiej 70% Jak tak rozpisałam, to wychodzi strasznie mało, ale ja najedzona w sumie jestem Chociaż z drugiej strony po siłowni powinnam zjeść więcej węgli, ale teraz to już za późno chyba na węgle... Jak myślicie?
|
|
|
|
#3700 |
|
sentimental animal
|
R, choć dzisiaj to nawet po U podchodzi
![]() -owsianka z mlekiem 1,5 %, garść pestek z dyni, rodzynek, żurawiny, otrębów żytnich, cynamon -2 kromki żytniego chleba z masłem roślinnym, szynką z indyka, pomidorem, szczypiorkiem, sałatą, banan, garść pestek z dyni w międzyczasie zjadłam Pawełka, pierwszego od 6 tygodni ![]() ćwiczenia: Fire 55EZ Class -reszta z wczoraj, czyli pierś z kurczaka, brązowy ryż, biała rzodkiew z jogurtem naturalnym 1h roweru w plenerze ![]() -wędzona makrela, 3 kromki żytniego chleba z masłem roślinnym, pół pomidora
You may think he's a sleepy-type guy Always takes his time Soon I know you'll be changing your mind When you've seen him use a gun, boy When you've seen him use a gun Edytowane przez natalcia250 Czas edycji: 2012-04-25 o 20:57 |
|
|
|
#3701 |
|
Przyczajenie
|
gotowane warzywa:szparaga zolta zielona brukselki kalafior itp posypany bulka tarta
pycha i ma malo kalori
|
|
|
|
#3702 | |
|
Raczkowanie
|
Moje P:
Śniadanie: 2 kromki razowca; jedna z masłem orzechowym, druga z serkiem do smarowania, ogórkiem i plasterkiem fileta z piersi kurczaka Drugie śniadanie: 4 ciasteczka lu go, owsianka śliwkowa Nesvita Obiad: 2 chochle fasolki po bretońsku, kromka chleba pszennego Podwieczorek(rozłożony w czasie): jabłko, jogurt pitny bakoma 0% malina i cytryna(wzięłam na wypróbowanie, fuuj), lód big milk śmietankowy Kolacja: bułka z ziarnami, 200g serka wiejskiego z łyzeczka dżemu truskawkowego, ok. 30g paluszków solonych, kawa z mlekiem, 100g serka wiejskiego z pół łyżeczką dżemu truskawkowego, 2 herbatniki korzenne Co o tym myslicie, wizażanki? ciekawa jestem,hehe To pierwszy dzień pożądnego starania się!A co, JA JESTEM GÓRĄ! JA! YESyesYES!!!---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ---------- Cytat:
Edytowane przez dirtysoul Czas edycji: 2012-04-25 o 22:15 |
|
|
|
|
#3703 | |
|
Rozeznanie
|
na urodzinach buło super
( ,, aż 2,5 godziny spania ) . jestem objedzona jak bąk, bo zjadłam, 2 kawałki dużej pizzy, 2 kawałki tortu, michałki, czekoladę ( nie całą ), kawałki kurczaka w ziarnach słonecznika i pł.kukurydzianych, i duużo innych rzeczy, więc dzisiaj lekki jadłospisik : owsianka, owoce, warzywa, jogurty itp. ![]() ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziękuję za komentarz
|
|
#3705 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Twój jadłospis, Ervisha, standardowo wzorowy. ![]() PS Uwielbiam białe michałki. I szarlotkę. Kobity, nie mam pomysłu na obiad. Siedzę przy książkach (artykuł na jutro + kolokwium) i jem co mi się nawinie , bez specjalnego kombinowania. Macie jakieś koncepcję, co mogę sobie ugotować (dziś dla siebie tylko- mamie został obiad z wczoraj, a siostra wybywa, więc będę gotować tylko jedną porcję)? Może być coś wymyślnego.
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-04-26 o 12:31 |
|
|
|
|
#3706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Makaron z serem, makaron z sosem Od niechcenia jajecznica ![]() ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Ja tez lubie biale michałki Kawowe mi jakoś zbytnio nie smakowały---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Mozesz zamówić pizze
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-04-26 o 12:43 |
|
|
|
|
#3707 |
|
Zadomowienie
|
Redukcja:
przed: łyżka oliwy z oliwek, łyk soku marchewkowo-owocowego dla zabicia smaku. I: owsianka z 4 łyżek płatków z serkiem wiejskim (200g), suszoną żurawiną, amarantusem i zarodkami pszennymi. banan. II: 1/3 woreczka kaszy jęczmiennej z gulaszem z czerwoną fasolą, cukinią i pieczarkami. Sałatka z połówki pomidora, ogórka i szczypiorku. III: starte jabłko z cynamonem i migdałami. IV: omlet z dwóch jajek z sałatką jak w obiedzie. drożdże. Jak dzisiaj?
|
#3708 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zeby nie bylo OT, moja dzisiejsza eR! I: 4 lyzki mixu platkow (owsiane, orkiszowe, zytnie), 1 lyzka musli sante nieslodzonego, kilka truskawek, wiejski 150g. Moj pyszny standard ![]() II: domowa tortilla: pelnoziarnisty wrap, grillowana piers z kurczaka, pomidor, papryka, ogorek, cebula, keczup. w drodze do pracy wpadl Big Milk ![]() III: buleczka zytnia posmarowana bieluchem, z grillowanym kurczakiem, ogorkiem, cebula i kielkami. IV: twarozek domowy z lyzeczka pestek dyni i lyzeczka slonecznika. V: tunczyk z czyms, pewnie z pomidorem. 2x35 min szybkiego marszu, godzinny spacer, wieczorem 30days Shred i cwiczenia na brzuch. I jak?
Edytowane przez AshtrayGirl86 Czas edycji: 2012-04-26 o 14:47 |
|
|
|
|
#3709 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
some days I'm still fighting to walk towards the light Edytowane przez Ainnel Czas edycji: 2012-04-26 o 14:53 |
|
|
|
|
#3710 |
|
Rozeznanie
|
Ok, rozumiem, ale w takim razie skoro nie jesz miesa musisz zadbac o bialko troche bardziej. Bialka z kaszy i drozdzy na pewno nie ma tyle, zeby pokryc zapotrzebowanie, i z tego co sie orientuje fasola (puszkowa?) tez ma go nie za wiele.
|
|
|
|
#3711 |
|
Zadomowienie
|
Z tym, że jedynym dostępnym dla mnie źródłem białka są strączkowe (fasola, białka ma w sumie sporo), jaja, nabiał i takie produkty jak właśnie kasze, amarantus. Musiałabym jeść tego tony żeby wyrobić normy ogólnie przyjęte (swoją drogą, moim zdaniem zakwaszające organizm i nie lubię wpychania białka na siłę do każdego posiłku, no ale zdaję sobie sprawę, że dietetyka na wizażu trochę innymi prawami się rządzi).
some days I'm still fighting to walk towards the light Edytowane przez Ainnel Czas edycji: 2012-04-26 o 15:01 |
|
|
|
#3712 |
|
Rozeznanie
|
U ( miało być lekkie ale po jeździe na rowerze mi ulżyło jakoś - chyba wszystko się ładnie strawiło już
) :I : micha owsianki na mleku z jabłkiem wpadły:3 wafle ryżowe - cienkie i z yy...3 marchewki ![]() 1h jazdy na rowerze Obiad : ziemniaki, buraczki, fasolka szparagowa, jajko sadzone, surówka jakaś ( chyba z marchwii i czegoś jeszcze ) Po : jabłko Podwieczorek duży kubas cappucino, pasek gorzkiej czekolady, jabłko ( wiem, znowu .... ) 3 wafle ryżowe ( mam jakąś ochotę dzisiaj na nie ) z miodem - prawdziwym, polskim pójdę na spacer z psem Kolacja : 100g twarogu z jog .nat ( tyle żeby wymieszać ) i przyprawami, 2 kromka razowca : 1 z masłem, 2 z szynką i masłem Zerknie ktoś ?
Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-04-26 o 15:40 |
|
|
|
#3713 |
|
Zakorzenienie
|
U.
1. Owsianka z z budyniem waniliowym, tartym jabłkiem, masłem orzechowym i dżemem wiśniowym. 2. Grahamka z masłem, szynką drobiową, żółtym serem, rzodkiewkami i solą ziołową. puszka coli (od jutra odwyk) 2 kostki czekolady, kruche ciasteczko3. Pełnoziarnisty makaron (świderki) z sosem z pomidorów, tuńczykiem, czarnymi oliwkami i ziołami posypany startym żółtym serem. kawa z mlekiem 4. Twarożek z warzywami i może jakaś kromka razowca z szynką, jeśli będę głodna ![]() aktywnośc mała, jakieś tam cwiczenia lekkie w domu + krótki spacer (pogoda Edytowane przez poppy seed Czas edycji: 2012-04-26 o 15:43 |
|
|
|
#3714 |
|
Raczkowanie
|
R
1 śniadanie: owsianka 3 łyzki, 1/2 szklanki mleka sojowego, 1 truskawka , otręby, słonecznik, herbata owosowa2 śniadanie: mniejsza połówka bułki pełnoziarnistej z masłem, jajecznica z 1 jajka na plasterku polędwicy z kurczaka, cebula, curry, kawa rozpuszczalna ze śmietanką 7,5 obiad: 50g makaronu razowego, 1/2 małego kubeczka j. naturalnego,truskawa, 1łyżeczka dżemu malinowego, cynamon podwieczorek: surówka z 1/2 jabłka, 1marchewki -> nie wiem czy będzie bo wyjątkowo najadłam się obiadem kolacja: 1/3 kostki twarogu z połówką bułki pełnoziarnistej +biała herbata/ i butla wody niegazowanej ![]()
Czerwiec 2011: 63 kg Luty 2012: 53 kg ![]() Cel: 53 ->52,5 ->52 ->51,5->51->50 kg Edytowane przez Vinga21 Czas edycji: 2012-04-26 o 16:45 |
|
|
|
#3715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3716 |
|
Rozeznanie
|
hehe no właśnie ....
![]() ale raz się żyje
|
|
|
|
#3717 |
|
Zakorzenienie
|
Moje U
I owsianka z musli egzotycznym, suszonymi bananami, jogurtem naturalnym, wkrojonym jabłkiem, michałkiem kawowym II wrapp - duża pełnoziarnista tortilla z twarożkiem waniliowym, jabłkiem, gruszką, pomarańcza i sosem tiramisu III ryż z fasolą, grzybkami i sosem sojowym (50g ryżu brązowego, mieszanka fasoli białej i czerwonej, pieczarki, sos sojowy/ micha 0,7l) IV jogurt naturalny z musli egzotycznym, suszonymi bananami,rodzynkami, małą gruszką,jabłkiem, fistaszkami i białym michałkiem V planowane 3 kromki chleba z twarożkiem z orzechami, rzodkiewką i łososiem
|
#3718 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bardzo mało............ ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- r
i jak ?
|
|
|
|
|
#3719 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny skończcie już z tych michałkach! Ja tak uwielbiam białe, że az mnie skręca jak czytam!
![]() Moje R: I: 2 tosty z twarożkiem, pomidor, 2 suszone sliwki z wody II: jogurt z otrębami, jabłko III: filet z kurczaka z mieszanką warzyw na patelnie grecką - pół paczki, polane zimną oliwą (nigy więcej nie kupie wych warzyw z biedronki - na 450 g jakies 3/4 wagi stanowiły wielkie kawały ziemniaków )IV: wielki kubeł kefiru +siemie lniane V: sałatka - sałata, pomidorek, cebulka, serek wiejski, oliwa Wiem, że II i IV takie se ale walcze z zaparciami i musze chwilowo jesc jogurty i kefiry a one mnie tak zapychają, że potem ciężko cos wcisnąć. Śliwki, jabłko, otręby i len tez na zaparcia Ograniczenie węgli do niezbędnego minimum to również walka z zaparciami. Poszłam nawet o krok dalej i ograniczyłam kawę - piję jedną filiżankę rano
|
|
|
|
#3720 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Irish lady 28;33788220]bardzo mało............
---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- naprawdę? wyjątkowo jestem napchana, może przez to, że jest gorąco i dużo piję... Ale poza ilością może być?
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:26.

Chociaż z drugiej strony po siłowni powinnam zjeść więcej węgli, ale teraz to już za późno chyba na węgle... Jak myślicie?

), kawałki kurczaka w ziarnach słonecznika i pł.kukurydzianych, i duużo innych rzeczy, więc dzisiaj lekki jadłospisik : owsianka, owoce, warzywa, jogurty itp.
Siedzę przy książkach (artykuł na jutro + kolokwium) i jem co mi się nawinie , bez specjalnego kombinowania. Macie jakieś koncepcję, co mogę sobie ugotować (dziś dla siebie tylko- mamie został obiad z wczoraj, a siostra wybywa, więc będę gotować tylko jedną porcję)?
2 kostki czekolady, kruche ciasteczko
)