|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#62431 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Dziewczyny co na matowe włosy, bo już pomysłu nie mam ?
|
|
|
|
#62432 |
|
Zakorzenienie
|
SLS i ekstraktowa odżywka, płukanka lniana, aloes
|
|
|
|
#62433 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#62434 |
|
Zakorzenienie
|
Czy odżywka czy maska to wszystko jedno
![]() Proteiny - bardziej jedwab niż keratyna No i owoc - żeby było kwaśne i miało witaminy. Ja bym coś z lodówki dodała - cytruska? marchewkę? ew. płukanka octem jabłkowym |
|
|
|
#62435 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W lodówce marchewa jest, cytruski też, octu jabłkowego brak. Mam zamiar zrobić płukankę lnianą albo cytrynową. A z marchewki co można? I jeszcze jedno pytanie, nada się jako cóś z proteinami: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...y-mleczne.html |
|
|
|
|
#62436 | ||
|
Zakorzenienie
|
Można razem
uważaj na pH - lekko kwaskowata w smakuCytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- Scintilla - dołączam do oślinionych! Uwielbiam Twoje włosy, są przepiękne!! I łączę się w bólu alergika ;] Też najchętniej zdjęłabym i schowała do szafy ;] Na objętość - próbowałaś TEGO? |
||
|
|
|
#62437 | |
|
Raczkowanie
|
Nie przypominam sobie
Cytat:
Edytowane przez mahhysia Czas edycji: 2012-04-29 o 20:19 |
|
|
|
|
#62438 |
|
Rozeznanie
|
ha znowu mam bratowego kompa, choć z powodów dla których go mam się nie cieszę
słuchajcie, czy jak sobie dodam zioło jakieś hinduskie : brahmi na przykład, do wody to mogę zrobić sobie w ten sposób jakąś wcierkę do skóry głowy? i radzicie dodać wody mineraqlnej/przegotowanej czy może być i zwykła?
|
#62439 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
oj tam, oj tam, zaraz przepiękne. Ostatnio nakładałam gumkę frotkę na czubek głowy, kiedy miałam jeszcze mokre i trochę się podniosły. A filmik już lecę oglądać, dziękuję.
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
|
|
|
|
|
#62440 | ||
|
Zakorzenienie
|
Teoretycznie proteiny mleczne wygładzają więc i nabłyszczą
mogą też trochę rozprostować ale tego nigdy nie wiesz sama nie używałam ;] Cytat:
Może być przed i po, marchew jest dość lekka a co ma się wchłonąć to się wchłonie ![]() Cytat:
Filmik jest raczej o zbijaniu włosów w grube pukle - ja to u siebie bardzo lubię - mniejsza szopa = mniej grzeje ;] |
||
|
|
|
#62441 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, dziękuję za pomoc |
|
|
|
|
#62442 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no tak, źle zrozumiałam trochę, heh. Powiem tak: za marnowanie wody, to bym kobitkę spaliła na stosie jej się tak ładnie układają już od razu, moje nawet jak są mokre to już się rozdzielają pojedyncze włosy, które potem robią "puch" i wydaje mi się, że jeszcze muszę poeksperymentować sporo z kosmetykami. Poza tym bardziej suszę włosy podczas koszulkowania niż babka z filmu. Chciałam ostatnio skrócić czas suszenia włosów, bo trwa to prawie 12h... a suszarki unikam jak ognia.Przepraszam za narzekania, musiałam sie wygadać
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
|
|
|
|
|
#62443 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Ja go uwielbiam. Ale daję na włosy tyle, że jedna tubka mi na góra tydzień starcza ![]() 1. algowa Ce Ce of Sweden — fajna jest, ale spodziewałam się czegoś lepszego... Dobrze, że nie kosztowała dużo. 2. szałwiowa Natur Vital — nie używałam jeszcze. 3. zielona Artiste — używałam jej wieki temu i wtedy byłam nią zachwycona. 4. Gloria — uwielbiam ją, chociaż wolałam jak kosztowała 4 zł, a nie 8... 5. jakaś z Izraela, którą dostałam w prezencie — jeszcze nie używałam. Na bieżąco będę pisała o każdej odżywce Chociaż teraz u TŻ-a jestem, więc pod ręką mam tyko Bingo z glinką ghassoul, Alterrę morelową i Joannę z makiem i bawełną
|
|
#62444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też nie suszę ;] żebym chciała - nie mogę z tej metody robię tak, że prosto po myciu wszystkie glutki, b/sy nakładam jeszcze na ociekające, na to plunking ręcznikiem (u mnie nawet nie robi strasznego puchu a szybciej schną), w zimie miałam na kaloryferze drugi ręcznik i była podmianka. też głową w dół kombinuj, może okaże się coś fajnego
|
|
|
|
|
#62445 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#62446 |
|
Raczkowanie
|
Ajrisz: Ile trzymać tą maskę połączoną z soczkiem po umyciu? Bo albo jestem ślepa albo na blogu piszesz tylko o czasie trzymania przed myciem.
|
|
|
|
#62447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Krócej nie ma sensu, dłużej - zakwitniesz z nudów :P |
|
|
|
|
#62448 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#62449 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, jak to jest z Rossmanem, testuje, czy nie? Niedawno na liście był w zielonych, wczoraj weszłam i znów czerwono, a myślałam, że sobie zaszaleję. |
|
|
|
|
#62450 | |
|
ma zielone pojęcie
|
A czego konkretnie szukasz? To może coś podpowiem.
Cytat:
|
|
#62451 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W sumie to strony nie zapisałam, ale potem zgłupiałam, bo wujek google twierdził, że oni niektóre składniki jednak testują, ale widzę, że na wizażowej jest w porządku, więc czuję się pocieszona. |
|
|
|
|
#62452 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Trudno mi coś doradzić, naprawdę
Bo nie wiem jakiej odżywki mam szukać ![]() Moje ulubione to Gloria, Alterry, Isana fioletowa (maska, w takiej tubce), Isana z olejem arganowym (ale ją zawsze wzbogacałam), Lorysy d/s oraz turkusowo-zielony b/s... Cytat:
|
|
#62453 |
|
Zakorzenienie
|
A moje włosy od jakiegoś tygodnia czy dwóch są ciągle jakby tłuste. Oczyściłam dokładnie i dalej to samo. nie mogę ich nawet rozpuścić. Ciągle kucyk i kucyk.
Co ja robię źle? Używam tych samych odżywek, które nigdy tak nie robiły. Staram się jak mogę. Olejuję, odżywiam, a one co? Jak widzę takie włosy to najchętniej zetnę je na krótko. Miałyście tez tak? Co mam z nimi robić? |
|
|
|
#62454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przesunęłam całe odżywianie na przed myciem, po myciu odżywką tylko płukanka czy b/s i jest git Nie wiem czy po tej akcji trwała dalej chcecie moje zdjęcia? :P wczoraj pół dnia chodziłam w dobieranym i się ciekawie ułożyły - długość widać |
|
|
|
|
#62455 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#62456 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, potrzebuję Waszej porady. Ostatnio zainteresował mnie bardzo temat właściwej pielęgnacji włosów, a że moje nigdy specjalnie mi się nie podobały postanowiłam spróbować. Poczytałam trochę, kupiłam szampon o dość prostym składzie (Avea czarna rzepa) i bardzo chwaloną odżywkę Alterry (granat), użyłam w sobotę i wysuszyłam suszarką - włosy wyglądały trochę jak siano, ale naczytałam się, że tak na początku może być. Dziś umyłam włosy rano, a że nigdzie nie wychodzę aż do popołudnia - zaeksperymentowałam i owinęłam je bawełnianą koszulką, pozwalając podeschnąć. Zdziwienie moje było dość spore, kiedy zobaczyłam czuprynę (załącznik, nie przestraszcie się
Pytanie brzmi: co dalej? Czy TO co widać w załączniku jest tylko stanem przejściowym i po jakimś czasie moje włosy będą ponownie proste, czy może zaczną się ładnie falować? Któraś z Was przeszłą coś podobnego?
|
|
|
|
#62457 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
teraz nawet ładnie falują, tylko dalej są za słabo nawilżone. Jestem pewna że twoje też dadzą rade. Może nie będą to jakieś super korkociągi ale fale napewno już sam fakt że udało sie uzyskać jako taki skręt wskazuje że nie są to włosy proste. Pewnie ktoś bardziej kompetentny coś doradzi w tym względzie, ale ja po prostu kupiłam podstawe czyli Garnier AiK, Isane z Babassu i Babydreama i już się cieszyłam że mam fale teraz zaczynam kombinować bardziej
|
|
|
|
|
#62458 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mam tylko pytanie: czy nie ma jakichś właściwości wysuszających? bo wiem, że niektóre zioła hinduskie mają i zastanawiam się czy stosować ją tylko na skalp czy też na całą długość...
|
|
#62459 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie, czytałam was dość regularnie, ale nie było kiedy pisać.
Chyba miałam jakiś kryzys wlosowy... susza, puch, odstawacze... moze przez to, że dostały SLS-em, suszarką i prostownicą, bez żadnych zabezpieczeń, odzywek itepe. Teraz jest lepiej Zainwestowałam w: -Nivea Flexible Curls- odzywka z silikonem, by zabezpieczyć włosy przed ucieczką wody -Romantic-maska z jedwabiem- proteinki ![]() -Ziaja codzienna pielęgnacja z jojobą b/s- żeby woda nie uciekala tak szybko ![]() Mam wrażenie, ze włosy me mają strukturę choinki--> wystarczy, ze po nocy zdejmę plunking, ułożę je, nałożę żel i mam siano z mnóstwem jakichś loczków i puch stulecia... ja się pytam: DLACZEGO? Przy ostatnim myciu dałam im mix oliwy z rycyną i Garnierem AiK na prawie godzinkę (na umyte Joanną naturią z zieloną herbatą), spłukalam, kubeczkowo dałam trochę szamponu, coby się domyły oleje, bo byly tłustawe w dotyku, potem Nivea flexibe curls na 10 minut, rozczesane i dalej jak zwykle. Wczoraj było pięknie I dzisiaj tez jest zacnie
|
|
|
|
#62460 |
|
Raczkowanie
|
Według rad Ajrisz dodałam wczoraj do maski biovaxa soku z marchewki i nie dość, że błyszczą to pojawił się skręt, na dole jeszcze proste, ale zawsze coś
![]() 1 zdjęcie_wieczoren rozczesanie 2,3-dziś rano (bez żadnego stylizatora )A dziś dorwałam litrowego kallosa |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:10.

oj tam, oj tam, zaraz przepiękne. Ostatnio nakładałam gumkę frotkę na czubek głowy, kiedy miałam jeszcze mokre i trochę się podniosły. A filmik już lecę oglądać, dziękuję.
, dziękuję za pomoc 

jej się tak ładnie układają już od razu, moje nawet jak są mokre to już się rozdzielają pojedyncze włosy, które potem robią "puch"
i wydaje mi się, że jeszcze muszę poeksperymentować sporo z kosmetykami. Poza tym bardziej suszę włosy podczas koszulkowania niż babka z filmu. Chciałam ostatnio skrócić czas suszenia włosów, bo trwa to prawie 12h... a suszarki unikam jak ognia.