|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2581 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
JEŚLI CHODZI O ULEWANIE
dostałam maila z subskrypcji Hippa, oto jego fragment Ulewanie pokarmu to częsta dolegliwość - zdarza się aż u 70 procent niemowląt. Co jest przyczyną tej dolegliwości? Oto trzy powody:
Gdy mleko cofa się w dużych ilościach, a dziecko dodatkowo słabo przybiera lub wręcz traci na wadze, powinnaś zgłosić się z nim do lekarza pediatry. MAMY PYTAJĄ: W jaki sposób zmniejszyć częstotliwość ulewania? HiPP ODPOWIADA: Niezależnie od tego, czy podajesz pierś czy butelkę, staraj się karmić dziecko uważnie i bez pośpiechu. Podczas jedzenia niemowlę zawsze powinno być ułożone wygodnie, najlepiej w pozycji półsiedzącej. W trakcie posiłku rób małe przerwy i czekaj, aż maluchowi się odbije - doskonałym momentem na to jest np. zmiana piersi podczas karmienia. A jeśli tuż po zakończeniu posiłku dziecku się nie odbije, ułóż je na brzuszku, potem na plecach, a następnie chwilę ponoś. Delikatnie poklep plecki. Jeżeli to nie poskutkuje, połóż malca na boku (aby nie zakrztusił się ulanym pokarmem). Nigdy nie zostawiaj go w łóżeczku samego, dopóki mu się nie odbije.
♥ ♥ ♥ Komentuj. Nie obrażaj. Edytowane przez karolca Czas edycji: 2012-04-29 o 21:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#2582 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Cytat:
Caly dzien bylismy u tesciowej - miala urodziny. Byla moja mama + jej tz i para przyjacil co zaszli niedawno w ciaze (Jula urodzila sie 7.3 a ta przyjaciolka 7.3 miala ostatni @ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2583 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2584 |
Zakorzenienie
|
nie jedyny
![]() a u mnie to nie taki minus z tymi butelkami bo mam w dwie butelki zawsze wlana wode dla malej, jedna butelka stoi w podgrzewaczu dzieki czemu ciagle jest odpowiednia temp. Mieszkanke mleczna mam poporcjowana w takim pojemniku wiec w nocy jak sie budze to tylko mieszam mleko z woda i podaje malej no i tak samo rano ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2585 |
Zakorzenienie
|
tak samo minusem karmienia piersią jest to, że czasem "trzeba mleczarnię wywalilć przy ludziach" (takie moje luźne spostrzeżenie po weekendzie).
Fakt, wygodne jest to, że zawsze mam gotowy i ciepły pokarm dla dziecka, ale karmienie w samochodzie w upał nie nalezy do przyjemności. Jeszcze pół biedy jak mozna ucieć autem w cień i tam posiedzieć lub ustronny parking. Dziś na przykład musiałam karmić Ewelinkę w tłumie spacerowiczów (była wystawa zabytków). Nie świeciłam gołymi piersiami, schowałam się dyskretnie pod pieluszką, skorzystałam z okazji i ochłodziłam nieco córeczkę... ludzie przechodzili, gapili się (nie tylko na samochód)... wyzbyłam się wstydu jak nic ![]() No i Ewelinka dostała pierwszą w zyciu nagrodę ![]() Jako najmłodszy uczestnik rajdu dostała paczkę pieluch ![]() Teraz na siłe zuzywam Huggiesy 1. Dużo mi ich nie zostało, ale są już ciutek przymałe, Pampersy 2 są ok choć nieco większe (ale nie tak ciasne jak 1). Podobnie w foteliku pasy ustawiliśmy już na drugie zapięcie ![]() A z malutką weszłam dziś na wagę, to wyszło, że wazy około 4,7 kg ![]()
#2586 |
Zakorzenienie
|
Hej,
ale tu dzisiaj cisza ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2587 |
Zakorzenienie
|
a co tu taka cisza?
#2588 |
Zakorzenienie
|
Może odsypiane są nocki albo wszystkie wyjechały na długie weekendy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2589 |
Wtajemniczenie
|
Hej Hej
![]() My po chrzcinach Gabi naszej ![]() ![]() Retyyy pogoda jest normalnie cudowna ostatnio ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2590 |
Zakorzenienie
|
Desia gratulacje
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2591 |
Wtajemniczenie
|
faktycznie cicho
gosica super ze chrciny udane, milej nauki na kocyku ![]() a u nas kupki w nocy zielonkawe i w jednej jedna nitka krwi a w drugiej 3 ![]() wlanie zadzwonilam do przychodni i czekam na telefon od lekarza. no i ostatno Hania w ogole nie odbija ale tez i nie ulewa od dwoch dni. alez sie martwie ![]() o wlasnie doktor do mnie oddzwonil i jedziemy z Hania o 11 do lekarza. Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-04-30 o 08:52 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2592 | |||
Gang Iren
|
Dzien dobry!
Eryk dzis budzil sie co 2-3 godz,wiec super jak na niego ![]() Cytat:
Tu nie mierza,ale jak go mierzylam to ok 50-52 bedzie mial. Cytat:
Cytat:
Swietnie,ze przyjecie udane. Ja prawdopodobnie az do grudnia bede miec poganina. Nie dalo rady teraz chrztu zrobic,bo nie mamy certyfikatu urodzenia.
![]() |
#2593 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() certyfikatu? Myslisz Waszych aktow urodzenia czy od Eryczka? Karolca, ja sie balam takich sytuacji poniekad ![]() Wiec poniekad teraz nawet ciesze sie ze jestesmy na mm, ale z innej strony zaluje ze moje dziecko nie dostalo ode mnie tego co najcenniejsze...
||
![]() ![]() |
![]() |
#2594 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a dlatego sie nie wyrobiliscie bo przenosilas? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2595 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratulacje z okazji odpadnięcia kikuta ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() my dzisiaj idziemy do księdza chcemy zrobić chrzciny w maju lub w czerwcu. Dzień dobry ![]() Nocka dziś super ![]() ![]() Z rana trochę marudzenia było , a teraz moje słoneczko śpi a ja muszę zmykać ogarnąć trochę dom ..... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2596 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Monia oby wszystko dobrze było z Hanią. Nie wiem co jej może byc, ona przecież jest tylko na Twoim mleczku no nie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2597 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ewelajna może masz rację, teraz jak nie będzie bolał Laurę brzuszek to będę czekać jak najdłużej, ale chciałabym żeby sama się wypróżniła ![]() ![]() Asika też staram się dużo masować, leży często z gołą pupką, masuję jej oliwką i nic ![]() ![]() ![]() Karolca chyba jednak moja mała na czole ma nie potówki a pokrzywkę ![]() ![]() Dzińdybry ![]() Znów piękna pogoda ![]() ![]() Ja dziś nie mogłam w ogóle się dobudzić! Nie wiem co ze mną było, zasypiałam na siedząco. Noc w miarę ok, bo pobudka tylko 2.00 (ja zasnęłam o 3.00 zanim przebrałam, nakarmiłam i ściągnęłam mleko), potem 5.30 i 7.00 - najgorzej o tej byłam rozwalona, ale TŻ wziął małą, a ja pospałam do 9.00 ![]() ![]() Miłego dnia! ![]()
![]() |
#2598 |
Zakorzenienie
|
my sie pakujemy i wyjezdzamy i wracamy jutro wieczorem
![]() ![]() Wiktorek spal duzo na dzialce na swiezym powietrzu w cieniu i o dziwo w nocy tez dobrze pospał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2599 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2600 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki
![]() ![]()
#2601 | ||
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mam nadzieje,ze uda ci sie pouczyc mimo wszystko. Tez mialam taka jedna nocke,ze ciezko mi sie wstawalo. Dzis poprawa pogody ![]() Jest 16 st,troche wieje,ale nie pada! Bedziemy spacerowac.Popoludniu chyba pojedziemy do parku. Jak na razie Radek i moi goscie pojechali znowu buszowac po sklepach. Ja musze byc w domu,bo czekam za polozna.
![]() |
#2602 |
Zakorzenienie
|
Skończyło mi się grzeczne dziecko
![]() Od 6.30 spała... 3 razy po 10-15 minut ![]() Co pół godziny chce do piersi... no, czasem co godzinę. TŻ pojechał sobie załatwiać jakieś sprawy, zająć się samochodem... a ja nie wiem jakim cudem dałam radę się aż ubrać i zjeść w biegu śniadanie. Mam dość... co tydzień ta sama akcja jest ![]()
#2603 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Karolca wdech,wydech,policz do dziesieciu. I pomysl,ze zawsze moglo byc gorzej. Z Wiki kolkami mialam codzienny wielogodzinny placz.Ba placz,wrzask jakby ze skory ja odzierali.I ulewanie straszne,po jednym jedzeniu potrafila ulac 3-4 razy.Wiec,jesli ty masz tak raz w tygodniu,to nie jest zle,uwierz mi. Moj Eryk jak na razie kochane dziecko.Prawie nie placze,czasem pomarudzi przy przebieraniu.No i odpukac toleruje wszystko co zjem.Wczoraj jadlam smazona kielbase z cebula ![]() Martwie sie tylko jego oczkiem.Ropieje mu od poczatku jedno oczko,polozna powiedziala,ze powinno przejsc,ale nie przechodzi. Dzisiaj znowu jej wspomne o tym. No i skore ma taka strasznie sucha i mu schodzi.Kapie go w Oilatum,ale za duzej roznicy nie widze.Moze to musi jeszcze potrwac.
![]() |
#2604 |
Zakorzenienie
|
Gosia, wiem, że zawsze może być gorzej. Doskonale to wiem. No i nikt nie mówi, że jutro i pojutrze będzie na nowo 'moje' dziecko
![]() Poszłabym na spacer, ale w cieniu jest prawie 30 stopni, a to zdecydowanie za ciepło o tej porze. Na wieczór pójdę na spacerek, przed kąpaniem. Wczoraj o 19 były jakieś 23 stopnie ![]()
#2605 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry! Ja na chwilkę,bo jakoś wyrobic się dzis nie moge z niczym dzis, jeszce w pizamie jestem!!
![]() Mam wiesci od Desi - pisałam do Niej jak sie czuja i kiedy wybieraja sie do domku, napisala; "Czuje sie dobrze! Viki zla na mamusie bo pomimo, ze odwala kawał dobrej roboty ze ssaniem to nic nie leci, nie mam nawet siary!Wczoraj dostala mm na noc i wytrabila 60 ml :O Byla juz tala głodna!Musialam juz za rada poloznej dac jej smoka bo juz mi zmasakrowala brodawki, chciala ssac rowniez rozek i pieluszke! Mały ssaczek! Disiaj usg nerek, bilirubina i rozne badania, trzymajcie kciuki ! Jesli ok to jutro do domku! Caluje!" Trzymamy mocno kckuii za Małą Vikunie i Desię! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2606 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Przyszedl mi wlasnie zamowiony na ebayu poradnik "Pierwszy rok zycia dziecka".Bede miec co czytac w czasie karmien ![]()
![]() |
#2607 |
Zakorzenienie
|
Gosia mojemu Oskarowi też strasznie skóra schodzi. Smaruję go oliwką, kremami nawilżającymi i nic ;/
Mój syn najchętniej zasypia przy cycku.... juz nie wiem co mam robić... bo nie chcę aby się przyzwyczaił do zasypiania w ten sposób. On poje i śpi. Jak go odkładam do łóżeczka to za 5 min wrzask i znów cycka szuka, próbuję go oszukać smoczkiem ale wypluwa i jest głośniejszy wrzask, więc dla spokoju przystawiam go do piersi a on tylko sobie ssa bez jedzenia i znów śpi. Macie jakieś rady?? A macie tak że między karmieniami czujecie jakby od srodka ktoś Was szczypał po piersiach?? jak mam takie dziwne uczucie ;/ ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Jeszcze jedno ... Na 13 maja mamy zaproszenie na komunię. Zamierzamy się wybrać choć na chwilę, ale obawiam się klimatyzacji na sali a potem tego wyjścia na ewentualny upał z Oskarkiem. Co byście zrobiły na moim miejscu?? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2608 | |||
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() A w ogole to musze sie pochwalic...Matylda po 10 dniach przerwy zrobiła kupe! Zuzylam chyba z tuzin husteczek, a w dodatku pieluszka Jej przeciekla tak, ze musialam zmienic cale ubranko. Byl straszny placz przy tym, az serce mi sie krajalo, ale ciesze sie, ze wreszcie kupka zrobiona, i martwie zarazem, czy kolejna tez bedzie po takiej dlugiej przerwie. Evvcia, mam nadzieje, ze u Laurunii wszystko sie unormuje! Ale jak pisalam, to chyba poki co jest w normie, ale rozumie, ze chcesz sie upewnic! Matylda tez puszczala smierdzace pruczki i prezyla sie, ale to juz na 2-3 dni przed kupka, a tak to pruczki wychodzily bezbolesnie... Pogoda jak to u nas-pochmurno, ale Matyldzie spacer sie nalezy, wiec ubieramy sie i idziemy ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2609 |
Zakorzenienie
|
znowu karmienie...
ehh.. serio, wyszlabym na spacer, moze udałoby sie zrobic chociaz dwugodzinna przerwe... ale 30 w cieniu to serio za ciepło
#2610 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:55.