|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]
Cytat:
a poza tym trochę niezdrowo, nie uważasz?.. same węgle proste, lody, mcdonald (smakuje Ci ten glut w postaci shake'a? ![]() ![]() praktycznie zero warzyw.. dużo do zmiany, ale nie zniechęcaj się ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4532 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Średnio - wiem, że jest upał to się nie chce jeść normalnie, ale jak się nie zje wartościowych posiłków to Cię popchnie do słodkiego ![]() A może tak (biorę pod uwagę warunki atmosferyczne): Śniadanie: 2 kromki ciemne z twarożkiem i szczypiorkiem (N_tt - nawet nie zapatruj się na słowo TWAROŻEK ;D) + sok z grejpfruta (np. z lodówki), ew. kawa/herbata do tego. Masz chłodny twarożek na pożywne pieczywo do tego sok ze znikomą ilością kcal. II śniadanie: sorbet lodowy. Sorbet zimny i jak lód za to z soku i ma mniej kcal. II śniadanie ma być deserowe na podtrzymanie opadającego cukru, ale tak spokojnie, bez szaleństw ![]() W międzyczasie zimna woda do picia albo wspomniany sok, żeby miało to jakiś smak. Obiad : 2 krokiety.. hmmm...od biedy mogą zostać. Ale można to zamienić na 2 ziemniaki+filet bez panierki z kurczaka smażony na teflonie (bez tłuszczu)+mizeria na jogurcie. Warum. 2 ziemniaki to tak dla samego obiadowego charakteru. Filet - białe mięso i bez tłuszczu, kalorie lecą, pożywność wzrasta. Ogórki - orzeźwiające i niskokaloryczne, jogurt zamiast śmietany z tego samego powodu. Przekąska: sałatka z dowolnych owoców trzymanych od rana w lodówce polana jogurtem naturalnym. Taka miseczka. Ew. znowu 2 kulki sorbetu. Są też sorbety na patyku, ale one mnie osobiście nigdy nie smakowały...niemniej może Tobie posmakują ? W międzyczasie zimna woda do picia albo wspomniany sok, żeby miało to jakiś smak. Kolacja: w Mac Donaldzie byłaś ? Na drugi raz sałatka stamtąd i to co najwyżej, bo tam nie ma niczego z jakąś normalną dawką kalorii poza wodą z dystrybutora i jabłkami. Do sałatek idzie jakiś dziko kaloryczny sos i się w dodatku nią nie najadasz. Polecam wszelkiego rodzaju nie zabielane zupy lub powtórkę ze śniadania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4533 |
Zakorzenienie
|
Bellamy i Ilta jak wiecie walcze z kompulsami i póki co uczę się jeść w miare normalnie w shake zastepuje mi cos słodkiego czytaj napad w postaci tony czekolad, draży, orzechów w czekoladzie itp. Jak teraz na to patrze to widze , że nie za zdrowo, ale kocham lody a sorbetów nie uznaję, jesli chodzi o sniadania to nie moge sobie nic zarzucić
![]() ![]() ![]()
#4534 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I tylko na jedną przekąskę między śniadaniem a obiadem. A na drugą coś bardziej z owoców (cukier, cukier !) np. jak nie sałatka to też koktajle bananowe z mlekiem 2% (odtłuszczone nie przyswaja się, tj. ma mniej kalorii ale żadnych przyswajalnych wartości odżywczych). Do śniadania może 2 kostki gorzkiej czekolady...Ale wtedy policz, czy Ci wychodzi 18000-2000kcal. Na tyle na ile ważysz już 2000kcal spowoduje spadek masy, ale też trzeba uważać, żeby wyrabiać sobie pożądane nawyki. I temat jest od wrzucania jadłospisów z tego co wiem, o ile zniesiesz komentarze. A jak masz odwagę, to jeśli wypsnie Ci się napad, to go też odnotuj - będzie widać co można zrobić na już po nim, żeby zminimalizować skutki uboczne. Jakąś formę ruchu już sobie wybrałaś do diety ? Gdzie jest znośny cukier : -lody śmietankowe, -sorbety, -koktajl 1-2 owoce plus mleko, ew. + łyżeczka (nie więcej) miodu, -chleb pełnoziarnisy, makaron pełnoziarnisy, owsianka (tadam !) -kostki gorzkiej czekolady, -wszelkiej maści owoce, -sok z grejpfruta, -kisiel, -musli (byleby nie te pozlepiane karmelem - patrz za takimi w przezroczystych foliach !) -suszone owoce (o to to to !) Edytowane przez Ilta Czas edycji: 2012-04-29 o 21:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4535 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Jednocześnie biorę pod uwagę to, że samo usystematyzowanie jedzenia w tym wypadku odgrywa wielką rolę zatem samo to może poprawić zdolność pozbywania się kalorii, ale niekoniecznie umożliwi to odpowiednio wykorzystanie nadmiaru zapasów energetycznych, które jest w tym momencie zmagazynowane. Trzymam mocno kciuki, anekania, masz tutaj olbrzymią dawkę wsparcia! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4536 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jest tylko jeden szczegół - Anekania napisała, że chce wyjść z objadania się słodyczami a tym samym planuje coś z tych słodyczy zachować w diecie. A wiesz, jakie słodycze są kaloryczne. I dodając jeszcze do tego iż ostatnio w jej życiu było wiele napadów - wątpię, żeby przejście z miejsca na dietę 1500kcal było efektywne... Wiesz - jak ktoś ma tylko nadwagę czy jest otyły ze złych nawyków żywieniowych, to zrobienie mu diety na 1500 vs jedzone wcześniej 3000-4000 może się sprawdzić przy zaangażowaniu tej osoby i dużym wsparciu. Ale jak się ma nie tylko złe nawyki żywieniowe, ale też zaburzenie natury psychicznej + zaburzony obraz siebie i je się nie tylko źle (bo dużo cukru itp) ale też żeby rozładować napięcie...Hmmm...Nie lepiej najpierw przeskoczyć na 2000 a jak już trochę waga zleci a Anekania się przyzwyczai do mniejszych i regularnych porcji to wtedy na 1500 ? To w ogóle prawda, że dietetycy odchodzą od rozpisywania diet na 1200kcal a już w ogóle na 1000 ? Edytowane przez Ilta Czas edycji: 2012-04-30 o 08:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4537 |
Zakorzenienie
|
hm ja uwazam ze dieta 1500 kcal moze i pomoze Anekanii schudnac szybciej, ale wydaje mi sie ze to za niski prog kcal jak na początek.
napiszę może z autopsji.. po tym jak się objadałam,a potem byłam hospitalizowana i przez trzy tygodnie jadłam regularnie, ok 2000 kcal właśnie, nie miałam totalnie ruchu oprócz trzech w tygodniu 1h spacerów i schudłam w tym czasie 2,5 kg. a nie mam nadwagi, ważę normalnie. wydaje mi sie, ze jesli anekania zacznie od 2 tys. kcal, to bedzie mogla potem zmniejszyc te dawkę kcal i będzie mieć z czego odejmować. A jeśli zacznie od 1500 i jej waga się zatrzyma, to co? 1500 kcal dla osoby, która jest otyła w wyniku kompulsywnego objadania się to wg mnie strzelenie sobie w stopę. nie dość, że zapewne Anekania bedzie odczuwac glod (co jest totalniee fizjologicznym zapalnikiem napadu), to jeszcze wydaje mi się, ze jej organizm przezyje spory szok. 2000 a nawet nieco wiecej kcal + jakies tam spacerki, dla osoby, ktora dzien w dzien jadla po 4000 kcal i wiecej, to za duzo zeby schudnac? nie wydaje mi sie. Pierwsze 10-15 kg powinno na tym poleciec...
![]() |
#4538 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Samo przejście na dietę 1500kcal byłoby efektywne. Z drugiej strony tak, jak mówisz- w tym przypadku warto zwrócić uwagę na te właśnie problemy....i rzeczywiście przeskok z 3000/4000 na 1500 byłby spory. Z mojego punktu widzenia jednak zostawienie takiej dawki słodyczy na redukcji nie jest zbyt wskazane, to wiadome, prawda? Fajne wskazówki odnośnie tych substytutów typowych, wysokokalorycznych słodyczy, ale czy one zawsze nie będą kojarzone z nimi samymi i nie spowodują powtórnie napadów? Byłabym raczej skłonna, do walki z napadami stosować dietę opartą o niski indeks glikemiczny i wówczas rzeczywiście, dieta nieco wyżej kaloryczna mogłaby być na początku lepszym rozwiązaniem. Co do odchodzenia dietetyków od takich kaloryczności- ciężko mi powiedzieć. Myślę, że każdy dietetyk rządzi się swoimi przekonaniami. Literatura Wydawnictwa Lekarskiego przedstawia nam i metodę polegającą na zmniejszeniu całkowitego zapotrzebowania o 1000kcal, ale i podają metody walki z otyłością do stosowania diet 1000kcal lub nawet diet w stylu 10kcal/1kg należytej masy ciała (a więc bardzo maluśko ![]() Iza, podałam tą kaloryczność z punktu widzenia dietetyki. Uwierz, że ot tak nie przestałaby tracić na wadze przy 1500kilokaloriach na dzień i nadwadze równocześnie. ![]() Edytowane przez garden_d Czas edycji: 2012-04-30 o 08:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4539 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny,
Szczerze powiem, że srednio liczę kalorię, a myśle co mogę zjeść. Nie chce wpaść w szał liczenia kalorii, bo już to przechodziłam przy bulimii i podziękuję, wolę rozgraniczać sobie produkty na takie które mogę jeść i jem. Albo na takie na które mam ochotę, wiem, że po nich może być napad więc muszę ostrożnie wybierać będąc w sklepie. Co do ruchu to planuje rower bo póki co nic ze sobą nie robię, przyznaje się :/ Dzisiaj idę go napompować i spróbuje jezdzic. Dziękuję za wszystkie rady i podpowiedzi ![]() ![]()
#4540 |
Zakorzenienie
|
Sniadanie:
bułka grahamka z twarożkiem light i cały pomidor II sniadanie: mcFlurry z polewa czekoladowa (wiem zly mcdonald - ale spotkałam sie z kumpela) obiad: 8 sztuk snickersów mini, 3 sztuki mini buterrfingersów około 20dag orzeszków mix ziemne/włoskie/migdały/pistacje około 15 sztuk pierniczków domowej roboty Cały czas pije około 4litrów wody
#4541 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4542 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4543 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie masz wystarczającej motywacji? co się dzieje? może jednak przejdziesz się do tego psychiatry? ![]() hm, a zdajesz sobie sprawę, że Twoje stany depresyjne, choć na pewno są wynikiem sytuacji życiowej itd itp, mogą mieć także swoje źródło stricte w Twoim odżywianiu?
![]() ![]() |
![]() |
#4544 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4545 |
Zakorzenienie
|
Ale dziewczyny ja od półtorej tygodnia nie mam żadnych stanów depresyjnych!! Mam w sobie pełno energii i radości, w końcu zostawiłam za sobą 7letni destrukcyjny "związek" - relację z facetem który mnie do napadów doprowadzał, teraz jestem nową osobą! Dbam o siebie, lubię się, jestem pewna siebie, chodzę z głową podniesioną do góry, planuję swoją przyszłość, jeżdze na rowerze, ciesze się życiem, w końcu jestem szczęśliwa, a Wy mi tu z jakimiś stanami depresyjnymi wyjeżdżacie...
Kurcze przykro mi się zrobiło, bo nie pożarłam jak swinia - nie miałam napadu tylko były moje ulubione słodkości a jestem u dziadków raz na dwa miesiące.
![]() |
#4546 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę, że obydwie z Garden odnosimy się do Twoich postów, w których pisałaś, że chcesz schudnąć. ale jeśli zjadłaś normalnie, czułaś się dobrze, to ok. A jadłospis wstawiłaś tutaj..w jakim celu? ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4547 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Fajnie, że tak pozytywnie i dobrze się czujesz, jednak ja nigdy nie będę popierała tego typu jadłospisów jeśli są umieszczane. Myślę, że zrozumiemy się w tej kwestii- nie można komentować zbyt pobłażliwie (bez względu na okoliczności) jadłospisów tego typu skoro są umieszczane i wołają o ocenę. Proszę pamiętać, że w moich komentarzach nie ma nawet procenta złośliwości. Szanuję to, co piszesz. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4548 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A pisałam wcześniej kochana Izo , że bede tu pisac bo jest mi łatwiej, wiem co jem, widze to, na kartkach mi to nie wychodzi, a tu mogę sie skonfrontować z tym co zjadłam. Możecie to totalnie ignorować, bo piszę to tylko i wyłącznie dla siebie, żeby mieć naocznie swiadomość tego co jem ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4549 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4550 |
Zakorzenienie
|
tak, trzymamy
![]() musiałam przeoczyć Twój pierwszy post, zwracam honor. ![]()
![]() |
#4551 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4552 |
Zakorzenienie
|
słuchajcie, a dlaczego zaobserwowałam w ciągu 4-5 miesięcy wzrost masy ciała jeśli jem raczej tak samo? Fakt, na oba święta jadłam więcej itp. ale dziś załamałam się lekko, zobaczyłam od tamtej pory 5 kg więcej! (Wagę miałam w normie) Ogólnie zauważyłam, że tyję w udach i brzuchu, nie ćwiczę dużo ale jeżdżę na rowerze. W jaki sposób racjonalnie można te 5 kg zgubić?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4553 |
Zakorzenienie
|
A moze to jednak mięśnie. Dużo jeździsz rowerem więc wyrobiłaś sobie mięśnie nóg i ud. Moim zdaniem nie przytyłaś, tylko urosły Ci mięśnie
![]() |
#4554 |
Zakorzenienie
|
Też tak myślałam, ale wyraźnie mam boczki i grubsze uda co trochę śmiesznie wygląda w połączeniu z chudszą górą:
x.jpg Edytowane przez szakal165 Czas edycji: 2012-05-01 o 11:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#4555 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Może pokręć hulahop to wyrobisz talie ?
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-05-01 o 11:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4556 |
Zadomowienie
|
szakal, ja tego tak nie widzę. zastanów się czy potrzebujesz gubić te parę kilo. a jeśli jesteś uparta to załatw to ćwiczeniami, a nie dietą. i nie patrz na wagę bo to dupny wyznacznik jest - mięśnie ważą więcej niż tłuszczyk, więc waga się utrzyma, ew. pójdzie delikatnie w górę, a wymiary polecą w dół.
![]() |
#4557 |
Zakorzenienie
|
Sama nie wiem, jakie ćwiczenia powinnam stosować na moją figurę (gruszka). Kiedyś robiłam skręty- ukośne brzuszki, ale to działa głównie na mięśnie, nie na tłuszcz. Wymiary właśnie nieco mi się zwiększyły, głównie w pasie i udach.
Edytowane przez szakal165 Czas edycji: 2012-05-01 o 11:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#4558 |
Zadomowienie
|
ćwiczenia siłowe? takie kręcenie tułowia w tę i w tę dużo nie da. odwiedź dział Fitness i wszystkiego się dowiesz
![]() ![]()
![]() |
#4559 |
Raczkowanie
|
na czczo siemię lniane-kleik
1. bułka grahamka z maasłem, 2 jaja na miękko, sałata, pomidor, rzodkiewki; herbata zielona z cytryną 2. zupa krem warzywna, potrawka z kurczaka z marchewką i koperkiem w sosie na bazie jogurtu, z ryżem brązowym naturalnym, ogórki z octu 3. będzie jogurt naturalny z wkrojonymi owocami (banan, kiwi, pomarańcza), do tego batonik duplo lub kilka kostek czekolady mlecznej-48 % kakao ;D 4. bułka grahamka z masłem, kilkoma plastrami polędwicy miodowej, sałatą, ogórkiem, rzodkiewką; serek wiejski 200 g z miodem; herbata zielona z cytryną i miodem siemię lniane przed snem; i pewnie też kiwi chyba już 7 dni zaparcia....... ![]() Edytowane przez N_tt Czas edycji: 2012-05-02 o 16:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#4560 | |
Zadomowienie
|
N_tt - jak długo zamierzasz unikać drażliwych dla Ciebie pytań ?
Np. o dietetyka ? Albo o to jak się ma Twój jadłospis do tego, o który sama prosiłaś ? Kolejne zignorowanie tych pytań i masz gwarancję, że ja się przestanę odnosić do jakichkolwiek Twoich postów, bo ciężko się rozmawia jeśli to nie jest rozmowa tylko monolog. ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Cytat:
"Nie myśl o słodyczach, nie jedz ich, nie tykaj". Osoby z ED mają fiksację na punkcie jedzenia. Odbierz N_tt twarożek czy Anekani słodycze a będą się na nie nakręcać az pewnego dnia zjedzą jeden, drugi, piąty wafelek czy twarożek, bo już nie wytrzymają. Dalej bywa różnie - napady, cwiczenia czy wymioty z wyrzutów sumienia,albo machnięcie ręką, "bo przecież jestem taka beznadziejna i je jem" i idziesz po jeszcze więcej. A potem wyrzuty sumienia,spadek samooceny... ...i wszystko dlatego, że do diety osoby zależnej mocno do tej pory od słodyczy nie dodało się niczego co ma niższy cukier, niż typowe słodycze. I po co ? ![]() A moim zdaniem - najlepsza dieta to ta, która uczy Cię jeść. WSZYSTKO. Żebyś umiała sobie poradzić na imprezach czy w cukierni. A nie że organiczasz zupełnie słodycze a po diecie stajesz oko w oko z nimi, przełykasz ślinę i myślisz o tych niesprawiedliwych tygodniach ograniczeń, gdy Ci ich nie było wolno.... ![]() Anekania - rozpisz może sobie poszczególne kroki. Co chcesz osiągać po kolei w kwestii diety. Już teraz napisałać chyba dwa, dodasz resztę ? I mała uwaga - za dużo jest tu ALE. "Ale byłam u dziadków","Ale byłam z koleżanką"... Ok, ALE to chyba dobre okazje żeby powoli wprowadzać nowe zwyczaje ? Że jak spotkanie z koleżanką, to lepiej nie w Mac Donaldzie ale w barze sałatkowym czy w kawiarni z kawą, a jak już w Macu to może nie słodkie, tylko jabłko ? Ew. sok ? A u dziadków - może wybierz jeden słodycz albo z każdego po małej porcji. Np. kostka z czekolady, pół batonika itp. ? Edytowane przez Ilta Czas edycji: 2012-05-01 o 13:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:12.