|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#511 |
Przyczajenie
|
Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...
Z fizyki myślę, że bym podołał mam wymagającego nauczyciela. Ale nie wiem czy podołałbym matematyce w liceum. Macie może jakieś zadania z pierwszej klasy? Chętnie bym zobaczył jaka jest różnica pomiędzy gimnazjum, a liceum.
Co do zainteresowań humanistycznych to od czasu do czasu czytam książki i artykuły historyczne w internecie i jestem na bieżąco z wydarzeniami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#512 |
Zadomowienie
|
U mnie na matfizie notatki z polskiego byly dyktowane, brzmi moze smiesznie, ale bylo tego bardzo duzo, potem z tego obszerne materialowo sprawdziany z epok. I bardzo nam pomoglo na maturze...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#513 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W pierwsze klasie masz powtórkę z gim- procenty, pierwiastki, funkcje itp (takie działy). W drogiej i 3 już inne działy ale da się przeżyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#514 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#515 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#517 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#518 |
na przekór do celu
|
to racja
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#519 |
Zakorzenienie
|
Wątek dla mnie
![]() Zawsze marzyłam o pracy dziennikarza, a jak już znalazłam LO z takim profilem to sikałam po nogach. Utrzymywało mi się to od 1kl GM do... września pierwszej klasy LO? Rozszerzenie z hist - istna katorga, w gm miałam "normalnych nauczycieli". Coś tam się pouczyłam i dawałam radę. Teraz z moją nauczycielką, która (nie umiem znaleźć odpowiednich słów) wymaga wszystkiego (włącznie z kolorem majtek hitlera w dniu jego śmierci). Ledwo sobie radze. Roz z ang - poza kiepską nauczycielką jest okej. Roz z pol - lubię pisać, lubię czytać (lektury trochę mniej), jest okej. Nigdy nie byłam super lotna, ale w gm załatwiono mi korki z matmy, które mam do dzisiaj i przędzę na tych 4,maturę wiem, że zdam. Chemia, fizyka, biologia - nie mój świat. Chyba liczyłam, że na takim profilu godzin z przedmiotów ścisłych będzie na tyle mało i nauczyciele będą na tyle wyrozumiali, że poradzę sobie i skupie się na rozszerzeniach. Pomyliłam się. Czasem wydaje mi się, że ci nauczyciele wymagają nawet więcej. Zamiast uczyć się na historię kuje tą chemie na kartkówkę, a potem słyszę od nauczycielki z hist, że jej przedmiot powinien być dla mnie najważniejszy i jego powinnam się uczyć. Okej, ale z innych przedmiotów też chce mieć w miarę te oceny, a że wymagają więcej czasu no to nie moja wina. Czasem myślę, że powinnam wybrać biolchema, matfiza chodzić 3 lata na korepetycje z chem, fiz, kuć i mieć jakikolwiek wybór studiów. Teraz nie wiem co robić. Nie wiem co wybrać. Za rok matura, powoli wypadałoby decydować się co robić, a ja NIE WIEM.
![]() |
#520 |
na przekór do celu
|
boinnenazwybylyzajete - po pierwsze uwielbiam twój nick
![]() a po drugie trudno Ci coś poradzić, skoro sama nie masz na siebie pomysłu, ale jak najbardziej to rozumiem. pytanie czy dalej nauka humanistycznych przedmiotów sprawia Ci przyjemność? czy potrafiłabyś się z przyjemnością uczyć konkretnego kierunku, wybranych elementów, a nie tak jak teraz w LO - całości huamnistyki? jeśli tak, to może jeszcze nie rezygnuj do końca z dotychczasowej ścieżki. jeśli nie to zachęcam do zmian i to od jutra, im wcześniej zaczniesz przygotowania do innych przedmiotów tym lepiej. a przede wszystkim: przejrzyj każdy kierunek studiów (nawet taki którego nazwa Cię odstrasza) żebyś później nie żałowała że wszystkiego nie sprawdziłaś ![]()
![]() |
![]() |
#521 | |
Zakorzenienie
|
a dziękuje
![]() Cytat:
Wydaje mi się, że trochę za późno żeby się przenieść do innej klasy (za duża przepaść programowa) i żeby skupiać się na rozszerzeniach z trudniejszych dla mnie przedmiotów. Mam zamiar zdawać maturę z wosu, ale nie wiem czy sobie poradzę. Myślałam nad prawem, ale jestem leniem, nie chce mi się uczyć, cóż. ![]() Dziennikarstwo, PR - zawsze jakieś wyjście, ale czy opłacalne? Myślałam nad zarządzaniem, ale co mi da samo zarządzanie? Chciałabym wybrać studia, po których wiem,że znajdę prace, z której będę się cieszyć i będę się w niej realizować. Teraz wiem,że nie po humanie ![]() Czasem myślę, czy nie iść na bibliotekoznawstwo, zarabiać 1500 (o ile znajdę prace) i burczeć na biednych ludzi, którzy gniotą okładki książek ![]() Podsumowując - beznadziejny przypadek jestem.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#522 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() także to zależy od ciebie - albo podejmiesz wyzwanie i weźmiesz życie w swoje ręce, albo odpuścisz i będziesz się tułać tam, gdzie Cię wiatr poniesie... Cytat:
po takim zestawieniu kierunków widzę że naprawdę skaczesz z kwiatka na kwiatek. hmm a gap year? poszukałabyś pracy i zastanowiła na spokojnie nad tym co chcesz robić, może podeszłabyś do matury z nowych przedmiotów. myślę że lepsze to niż cokolwiek "byleby studiować bo tak wypada".
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#523 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do roku przerwy, chyba czuje ten przymus pójścia na studia, rodzina zawału by dostała na wieść o roku przerwy. ![]() A kierunki wybierałam takie bo mogę na nie iść po tym nieszczęsnym humanie ![]() I tak dodam, że taka niewiedza, brak talentów czy pasji (lubię czytać, ale żadna przydatna ta pasja) niszczy młodych ludzi. Mogą mówić, że to złe, ale rodzice powinni od małego cisnąć dzieci na kursy, zajęcia dodatkowe żeby rozwinąć w nich zainteresowania.
Mother Tell your children not to walk my way Tell your children not to hear my words Edytowane przez boinnenazwybylyzajete Czas edycji: 2012-05-04 o 08:19 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#524 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#525 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
chyba wybiera się kierunek, który nas interesuje, a nie taki na jaki profil nam pozwala. w ten sposób uzależnisz swoje przyszłe życie i pracę od wyboru, jakiego dokonałaś mając 16 lat - wybór profilu w LO. Cytat:
![]() a i jeszcze czy zaoczne prawo to nie czasami wieczorowe prawo? to znaczy nie ma chyba prawa weekednowego?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#526 |
Przyczajenie
|
@boinnenazwybylyzajete możemy sobie przybić pione, nie wiem czy pocieszy Cię to że ktoś jest w podobnej sytuacji. Jestem w 1 LO i też kompletnie nie wiem co ze sobą zrobić pisałam tu wcześniej że chcę się przenieść, ale nie wiem czy to ma sens bo i tak nie wiem co chcę potem robić, z tym prawem jest u mnie jak u Ciebie, szybko myślę potrafię ładnie mówić, wszyscy mówią na około że się nadaję, a mnie nie chce się uczyć tyle lat
![]() ![]()
![]() |
#527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nouvelle, a moge się zapytać gdzie studiujesz? ![]()
![]() |
![]() |
#528 |
Zadomowienie
|
Boinnenazwy, w której klasie jesteś? (W drugiej?)
Przyszłam pocieszyć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#529 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie nawet nie wiesz jak się ciesze, że w maturalnej wszystko (prawie) mi odpada ![]() Myślę cały czas nad przedmiotami, nad tym co chciałabym zdawać, ale nie wiem co chcę zdawać bo nie wiem na co chce iść. Nie wiem co chce robić, pracować, nie wiedzę siebie na żadnym stanowisku. Najlepiej to bogatego męża znaleźć i cały dzień leżeć i pachnieć ![]()
![]() |
![]() |
#530 |
Zadomowienie
|
Hahah, dokładnie
![]() Wybór studiów jest cholernie trudny. Ja, jak większość mojej klasy wybrałam nasze ulubione przedmioty i po wynikach ostatecznie zdecyduję co-i-jak. Więc jako doradca 'kierunkowy' jestem do niczego, ale chciałam po prostu powiedzieć ci że właściwie czego nie wymyśliłabyś przez wakacje przy systematycznej pracy jest do zrobienia. Rozważ różne warianty, druknij sobie listę kierunków z rozszerzeniami, które do nich potrzebujesz i wykreślaj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#531 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W Białymstoku, ale po tym roku teleportuję się do Warszawy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#532 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Co za różnica czy zdam na rozszerzeniu matme czy historie ?
![]() |
![]() |
#533 |
Konto usunięte
|
Żadna różnica, ale oczywiście lepiej zdawaj to, w czym jesteś lepsza- większa szansa na dobry wynik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#534 |
Zakorzenienie
|
Zdaje sobie sprawę,że prawo jest humanistycznym kierunkiem, ale gdzie nie wejdę na forum tam wszyscy piszą o rozszerzeniach z wosu i historii, a historia jest trudniejsza wg mnie
![]()
![]() |
#535 |
Konto usunięte
|
Wiesz co, na prawie historii jest tyle co kot napłakał, a to co jest to historia prawa, czyli taka, która nijak się ma do tej, której uczysz się w liceum. Nie oglądaj się na innych, zdaj to, w czym czujesz się lepiej. Wbrew pozorom umysł matematyczny według mnie lepiej sobie poradzi na prawie niż umysł historyczny, bo myślenie matematyczne (logiczne, szybkie) bardzo się tutaj przydaje, bardziej niż wkuwanie na pamięć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#536 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
najzabawniejsze jest to że po zakwalifikowaniu we Wrocławiu konadydaci na prawo i administrację przynoszą dokumenty do tego samego budynku ale do różnych sal sąsiadujących jednak ze sobą. mateńko, ile osób mi się pytało czy po I semestrze administracji przeniosą ich na prawo ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#537 |
Zakorzenienie
|
viva, mogę mieć do Ciebie parę pytań odnośnie GP? Ale to może lepiej na priv, żeby wątku nie zaśmiecać
![]() boinne - przemyśl sobie i uwierz, że WSZYSTKO jest do zrobienia ![]() www.tropicielmaturzysty.pl - zajrzyj tam - może cośCi podpowie ![]()
![]() |
#538 |
na przekór do celu
|
Proszę, a jeśli to może się przydać innym to może tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=378356
![]() |
![]() |
#539 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A co myślicie o kulturoznawstwie? Potem jakaś specjalizacja PR lub dziennikarstwo? Opłaca się iść na taki kierunek?
![]() |
![]() |
#540 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:23.