Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012 - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-05, 19:16   #3001
karolca
Zakorzenienie

Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012

Prawdopodobnie tutaj można pobrać

http://pdf.helion.pl/zaklin/zaklin-4.pdf

---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Właśnie, nam tez sie przesunely pory karmien troszeczke. Tak jak u Emigry, dzis w nocy bylo karmienie co 2 h mialam wrazenie, ze w ogole nie zmruzylam oka tylko non stop mala wisiala na cycku! Na szczescie karmie w lozku, na lezaco ale co z tego, jak tylko Matyldka cyca wypuscila niechcacy to juz byl ryk i musialm pilnowac zeby jej sutek z buzi nie wypadal ehh

Karolca, moze Ewelinka ma teraz wlasnie skok wzrostowy i potrzebuje wiecej mleczka? U nas jest z kolei na odwrot-wczesniej potrzebowalam Matyldzie podac obie piersi, a teraz zadowala sie jedna-chyba przybylo mi mleka przez to odciaganie

Evvcia, wydaje mi sie ze moze to byc to, o czym pisaly juz dziewczyny-Laura za duzo zjada lub zbyt szybko i wymiotuje...Zwlaszcza ze Ty tez odciagalas i mozesz miec wiecej pokarmu, i brzuszek malej tego nie wytrzymuje?
Na leżąco karmię jak jestem już mega zmęczona marudzeniem małej i trzymaniem jej na rękach. Z tym skokiem to ja nie wiem jak jest, bo w poniedzialek już taka wisząca i marudząca była. A teraz zwyczajnie zrobiła sie leniwa, takie odnoszą wrażenie. Że jak samo leci to jest fajnie a jak trzeba trochę mocniej possać to już sie przysypia Ale zmuszam ją do ssania, a jak!
Teraz mąż ją zajmuje i przeciągamy do 20 albo dłużej, bo nie chcę jej tak wcześnie kąpać a potem około 22 to już za późno.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 19:53   #3002
gosia261282
Gang Iren

Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość

czesc dziewczyny, nie pisalam od rana bo klocilismy sie z mezem i nadal mam wisielczy humor w dodatku przypaletal mi sie stan podgoraczkowy (37,1) naszczescie nie mam ani kaszlu ani kataru... ech. Niunia chyba wyczula nasze humory bo tez jakas marudna od rana, je co 2 h, poplakuje ...

Moj nie spal od 13:30 i wlasnie usnal,juz mi rece odpadaly.
Stary 2012-05-05, 20:00   #3003
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Wiktorek i karuzela
http://youtu.be/OR4oSEO60HQ

wlasnie przed kapiela zrobil mega kupe az wyszla z dwoch stron

i nadal boli mnie spojenie, nie moge dobrze nog rozlozyc podczas seksu :/

Edytowane przez Cytrynka_Wawa
Czas edycji: 2012-05-05 o 20:03
Cytrynka_Wawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 20:45   #3004
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
evvcia a moze Laurka sie przejadła? Moj tak potrafil czasem chlusnac mleczkiem jak przesadzil z jedzeniem.
Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Jula tez miala taki jeden dzien, co nie zjadla to fontanna leciala, ale samo przeszlo ... moze sie przejadla, albo przykrztusila? Moja teraz puszcza takie hafty jak za gleboko smoczek jej wsadze np
Cytat:
Evvcia, wydaje mi sie ze moze to byc to, o czym pisaly juz dziewczyny-Laura za duzo zjada lub zbyt szybko i wymiotuje...Zwlaszcza ze Ty tez odciagalas i mozesz miec wiecej pokarmu, i brzuszek malej tego nie wytrzymuje?
Myślicie, że to z przejedzenia? Ona tak ochoczo ssała in łykała jakby była głodna, chwila z przymkniętymi oczami to zabrałam cyca i za moment chlust i potem jeszcze po jakimś czasie, normalnie wszystko co zjadła to wracało. Teraz nakarmiłam z butelki, bo już się bałam pierś dawać i to samo oby to było chwilowe jak u Julki, bo już oczywiście milion myśli w głowie...

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
Wiktorek i karuzela
http://youtu.be/OR4oSEO60HQ

wlasnie przed kapiela zrobil mega kupe az wyszla z dwoch stron

i nadal boli mnie spojenie, nie moge dobrze nog rozlozyc podczas seksu :/
Ale super Wiktorek się zabawia kupy to normalnie zazdroszczę dobrze, że była przed kąpielą, a nie po i współczuję bóli ja to czuję się w łóżku jak młoda bogini

Popijam karmi i patrzę tv, tatuś gra na kompie, a dziecko w leżaczku gada samo ze sobą

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 21:00   #3005
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evvcia_ Pokaż wiadomość
Myślicie, że to z przejedzenia? Ona tak ochoczo ssała in łykała jakby była głodna, chwila z przymkniętymi oczami to zabrałam cyca i za moment chlust i potem jeszcze po jakimś czasie, normalnie wszystko co zjadła to wracało. Teraz nakarmiłam z butelki, bo już się bałam pierś dawać i to samo oby to było chwilowe jak u Julki, bo już oczywiście milion myśli w głowie...

Ale super Wiktorek się zabawia kupy to normalnie zazdroszczę dobrze, że była przed kąpielą, a nie po i współczuję bóli ja to czuję się w łóżku jak młoda bogini

Popijam karmi i patrzę tv, tatuś gra na kompie, a dziecko w leżaczku gada samo ze sobą
u mnie tak samo tylko wiktorek na rekach moich
Stary 2012-05-05, 21:05   #3006
karolca
Zakorzenienie

Ewelinka dziś bez kąpania.
Wydoiła obie piersi. Położyłam ją do kołyski 40 minut temu, po 20 minutach zasnęła. Patrzyła sie w jeden punkt mętnym wzrokiem, patrzyła.... zamknęła oczy i śpi. Aż jestem w szoku i boje się, co może przynieść noc.
A zajadam się ciemnym winogronem Niedużo bo od słodkości mnie mdli trochę

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-05-05, 21:08   #3007
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Dziewczyny, a po k armi normalnie karmicie czy odczekujecie jakis czas przed kolejnym karmieniem?? Osobiscie b. lubie karmi i nawet raz sie skusilam na malinowe, alepozniej czekalam 3 h zanim karmilam i mialam schizy, ze jakis alkohol z tego karmi przedostal sie do mleka...

Juz po kapieli i pora na mleczko!
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 21:19   #3008
Nikii89
Zakorzenienie

wieczór znów tragiczny ;/
byliśmy na spacerze o 17 mały zaczął się budzić a że byliśmy już niedaleko domu to wróciliśmy i od tego czasu sytuacja podobna do wczorajszej. Młody wydoił dwie piersi potem na chwilę przysnął potem znów chciał pierś a tam już mało co było i wrzask więc go noszę, mówię do niego, próbuję smoczka (wypluwa i płacz) więc daję possać już pustą prawie pierś ale on zaś wrzask. chce złapać pierś ale tak płakał że nie umiał. ok 20 się uspokoił więc go wykąpaliśmy potem karmienie i w końcu zasnął.
Jak myslicie co to może być?? wieczory od kilku dni sa tragiczne

W między czasie TŻ mnie wkurzył bo proszę go aby wziął Oskara na chwile abym mogła iść do WC a on do mnie że on jest taki spokojny u mnie na rękach że mam iść z nim i poradzić sobie jedną ręką

W ogóle ostatnio się kłócimy bo ja mam pretensje że nie pomaga mi gdy Oskar jest marudny a ja już nie daję rady, a on twierdzi że jak on jest marudny to ja mam się nim zajać a on woli jak Oskar jest grzeczny.

w sumie do innych rzeczy doczepić się nie mogę bo sprząta, gotuje itp. ale chciałabym też aby odciążył mnie przy Oskarze np. wziął na ręce uspokoił jak płacze itp. wtedy ja mogę ugotować itd. zająć się czymś innym. Czy przesadzam ??
Stary 2012-05-05, 21:23   #3009
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Kupiłam krople bobotic ale one są od 28 dnia życia a Ania ma dopiero 3 tygodnie nawet nie całe czy mogę je podać Ani

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 21:23   #3010
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
byliśmy na spacerze o 17 mały zaczął się budzić a że byliśmy już niedaleko domu to wróciliśmy i od tego czasu sytuacja podobna do wczorajszej. Młody wydoił dwie piersi potem na chwilę przysnął potem znów chciał pierś a tam już mało co było i wrzask więc go noszę, mówię do niego, próbuję smoczka (wypluwa i płacz) więc daję possać już pustą prawie pierś ale on zaś wrzask. chce złapać pierś ale tak płakał że nie umiał. ok 20 się uspokoił więc go wykąpaliśmy potem karmienie i w końcu zasnął.

W między czasie TŻ mnie wkurzył bo proszę go aby wziął Oskara na chwile abym mogła iść do WC a on do mnie że on jest taki spokojny u mnie na rękach że mam iść z nim i poradzić sobie jedną ręką

W ogóle ostatnio się kłócimy bo ja mam pretensje że nie pomaga mi gdy Oskar jest marudny a ja już nie daję rady, a on twierdzi że jak on jest marudny to ja mam się nim zajać a on woli jak Oskar jest grzeczny.

w sumie do innych rzeczy doczepić się nie mogę bo sprząta, gotuje itp. ale chciałabym też aby odciążył mnie przy Oskarze np. wziął na ręce uspokoił jak płacze itp. wtedy ja mogę ugotować itd. zająć się czymś innym. Czy przesadzam ??
o matko! no bez przesady! ja chodze w nocy w mlodym do wc ale tylko dlatego ze spie nago

poza tym musze pochwalic meza ze ostatnio zaczal zajmowac sie mlodym ale chyba dlatego ze moze go juz zabawic czyms no i dymny jest z siebie bo go zainteresowal karuzela zobaczymy co bedzie dalej
Stary 2012-05-05, 21:27   #3011
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
o matko! no bez przesady! ja chodze w nocy w mlodym do wc ale tylko dlatego ze spie nago

poza tym musze pochwalic meza ze ostatnio zaczal zajmowac sie mlodym ale chyba dlatego ze moze go juz zabawic czyms no i dymny jest z siebie bo go zainteresowal karuzela zobaczymy co bedzie dalej
jak nago to nie ma problemu , ale jak masz ciuchy to jest trudniej - trzymaj dziecko i jedną ręką ściągaj spodnie itp. a w między czasie mąż siedzi przed TV
Stary 2012-05-05, 21:28   #3012
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
Kupiłam krople bobotic ale one są od 28 dnia życia a Ania ma dopiero 3 tygodnie nawet nie całe czy mogę je podać Ani
Nie
Przed 28 d.ż. możesz podeać krople Esputicon - 1 kropla dwa razy na dobę.

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

Cytat:
jak nago to nie ma problemu , ale jak masz ciuchy to jest trudniej - trzymaj dziecko i jedną ręką ściągaj spodnie itp. a w między czasie mąż siedzi przed TV
Jedną ręką odepnę i zdejmę ale już nie założę

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-05-05, 21:32   #3013
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość

Jedną ręką odepnę i zdejmę ale już nie założę
to tak jak ja
chyba że mam dresowe to jeszcze jakoś dam radę założyć
Stary 2012-05-05, 21:37   #3014
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
to tak jak ja
chyba że mam dresowe to jeszcze jakoś dam radę założyć
no, dresowe to wiadomo

Ewelinka bardzo przeżywa jakiś sen. A to zapłacze, a to się zasmieje, a to pokrzyczy. Ciekawa jestem co takim maluszkom może się śnić i w jaki sposób śnią. Przecież już kilkugodzinny noworodek strzela minki przeróżne.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-05-05, 21:42   #3015
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
wtedy to inna sprawa, moj maz tez mowi ze u mnie sie mlody uspokaja ale do lazienki moge isc bez problemu a on bierze mlodego na rece(jak placze) wiec wspolczuje ci kochana
Stary 2012-05-05, 22:50   #3016
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

ciężko mi Was nadrobić

przez kilka dni mały non stop płakał i płakał chyba kolki go męczyły
teraz dajemy espumisan.

Michałek jeszcze nam nie przespał 5h cały czas budzi się zazwyczaj co 3h
potrafi dużo - dłgo nie spać

we wtorek mamy USG bioderek a w czwartek wizyta u pediatry

TŻ po tygodniu wolnego w poniedziałek idzie do pracy i znowu zostaniemy sami

teraz mam chwileczke czasu może coś nadrobie choć nie wiem czy Orzeszek się nie obudzi bo zaraz pora na jedzonko

emigra ile dajesz małej mleka na noc ??
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P5020427amniejsze.jpg (58,5 KB, 32 załadowań)

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 22:54   #3017
ewelajna25
Zadomowienie

Cytat:

Na pewno kochana nie przesadzasz! Dobrze, ze Twoj TZ potrafi posprzatac, ugotowac itp., ale jednak Ty tez potrzebujesz pobyc sama na sam bez dziecka i odpoczac psychicznie choc chwile!

U nas wlasnie po calym dniu, jak mala zaczyna szczegolnie marudzic i ja juz mam serdecznie dosc, do akcji wkracza TZ i powiem, ze potrafi skutecznie uspic mala, choc nie ma cycka A czasem bywa na serio ciezko z tym usypianiem...Ja w tym czasie moge dosiasc do kompa,isc wziasc prysznic itp
Musisz z TZ pogadac, bo to niedorzeczne zebys musiala nawet do wc fatygowac sie z dzieckiem! Albo odloz niunka na chwile, i idz-jak pokrzyczy2 min to w sumie nic sie nie stanie, a moze TZ w miedzyczasie sie zainteresuje...

Co do marudzenia wieczornego, u nas tez tak bylo i czesto w sumie jest, ale ponoc to normalne bo dzieci wlasnie pod wieczor czesto staja sie marudne po dniu pelnym nowych wrazen...

Cytat:
no, dresowe to wiadomo

Ewelinka bardzo przeżywa jakiś sen. A to zapłacze, a to się zasmieje, a to pokrzyczy. Ciekawa jestem co takim maluszkom może się śnić i w jaki sposób śnią. Przecież już kilkugodzinny noworodek strzela minki przeróżne.
Matyldka podobnie, czasem zapalcze, usmiechnie sie albo pisnie, i spi dalej. Lubie na nia patrzec jak spi

W ogole mielismy tel z tesciowa, i zdenerwowala mnie, gdy spytala czy mala juz grzeczna czy dalej tak placze??? i dodala, ze jak przyjedzie to ja oduczymy tego placzu i moze juz nie bedzie plakac!
Ja pierdziele, jakby nie plakala wcale, to skad ja niby bede wiedziec ze czegos potrzebuje, boli ja, jest zmeczona, glodna albo ma dosc?? Mialam ochote jej powiedziec, ze pewnie przestanie plakac jak zacznie mowic,a i wtedy nie do konca, bo teraz placz to jej jezyk! Ale nie chcialam juz dolewac oliwy do ognia i ugryzlam sie w jezyk...Ale kilkoma innymi jeszcze stwierdzeniami i tak popsula mi humor, a Tz jak to Tz nie widzial w niczym problemu
Stary 2012-05-05, 23:05   #3018
karolca
Zakorzenienie

Ewelajna, jak jesteśmy same w domu a dziecko płacze a chce się iśc do WC to wiadomo, że nie weźmiesz tam dziecka a nic zlego się nie stanie jak te minutkę dluzej popłacze. Wiadomo, żadna z nas nie chce, aby maleństwo płakało, ale czasem nie da się zrobić dwoch rzeczy od razu, więc trzeba wybrać. Ja z pełnym pęcherzem nie dam razy karmić więc najpierw muszę zadbac o swoje potrzeby a potem ze spokojem zając się córeczką.

Ja męzowi powtarzam, że płacz u dziecka jest jedynym możliwym środkiem komunikacji maluszka z nami. Sygnalizuje nam o swoich potrzebach. Tylko musimy się nauczyć rozróżniać który płacz sygnalizuje o głodzie, który o mokrej pieluszce. On zaś twierdzi, że mała wymusza coś (np. więcej jedzenia), ale tlumaczę, że TAKI maluch wymuszać jeszcze nie potrafi. Być może ma potrzebę przytulenia i poczucia bezpieczeństwia w ramionach rodzica, może jest znudzone i potrzebuje nowych wrażeń, może jest niedojedzone, może szew w śpioszkach uwiera, ręka ścierpła... trzeba wszystko sprawdzic, bo przeciez nie powie "tata, zmień mi pozycję w lóżeczko bo mi niewygodnie". Tłumaczę, że potrzebna jest cierpliwość, cierpliwość i jeszcze więcej cierpliwości. I mowię mu, że też mam ochotę wyjść z siebie, trzasnąć drzwiami i nie wracać. Ale damy radę!

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-05-06, 00:29   #3019
ewelajna25
Zadomowienie

Cytat:
Ewelajna, jak jesteśmy same w domu a dziecko płacze a chce się iśc do WC to wiadomo, że nie weźmiesz tam dziecka a nic zlego się nie stanie jak te minutkę dluzej popłacze. Wiadomo, żadna z nas nie chce, aby maleństwo płakało, ale czasem nie da się zrobić dwoch rzeczy od razu, więc trzeba wybrać. Ja z pełnym pęcherzem nie dam razy karmić więc najpierw muszę zadbac o swoje potrzeby a potem ze spokojem zając się córeczką.

Ja męzowi powtarzam, że płacz u dziecka jest jedynym możliwym środkiem komunikacji maluszka z nami. Sygnalizuje nam o swoich potrzebach. Tylko musimy się nauczyć rozróżniać który płacz sygnalizuje o głodzie, który o mokrej pieluszce. On zaś twierdzi, że mała wymusza coś (np. więcej jedzenia), ale tlumaczę, że TAKI maluch wymuszać jeszcze nie potrafi. Być może ma potrzebę przytulenia i poczucia bezpieczeństwia w ramionach rodzica, może jest znudzone i potrzebuje nowych wrażeń, może jest niedojedzone, może szew w śpioszkach uwiera, ręka ścierpła... trzeba wszystko sprawdzic, bo przeciez nie powie "tata, zmień mi pozycję w lóżeczko bo mi niewygodnie". Tłumaczę, że potrzebna jest cierpliwość, cierpliwość i jeszcze więcej cierpliwości. I mowię mu, że też mam ochotę wyjść z siebie, trzasnąć drzwiami i nie wracać. Ale damy radę!

Karolca, w pełni się z Tobą zgadzam. A co do płaczu, to ja j estem jak pewnie większośc z Nas, cały dzien z niunia sama w domu, i często nie mam czasu zrobic nic koło siebie, bo mała domaga sie nieustannej uwagi. Przez pierwszych kilka tyg. to wyglądało tak, ze rzucałam cokolwiek co robiłam i leciałąm do Niej sprawdzać o co chodzi, uspokajac, karmic itp. Często własnie z pełnym pęcherzem, nieumyta i bez śniadania. Jadłam dopiero ok 13 jak Tz przychodził na obiad i coś nam robił, a potem znowu ledwo co skubnęłam. Także bez sensu taka robota, bo głodna/nieumyta/zmęczona mama to zła mama, bo sama opada z sił i jak ma dalej z cierpliwością i uśmiechem dbać o dziecko? Dlatego po pewnym czasie, chocz wyrzutami, ale wiedzącże Matylda jest obok bezpieczna konczyłam szykować sobie śniadanie czy herbate, czy nawet to nieszczesne pojscie do wc, czy ubieranie sie, cokolwiek. Jakby nie to, ze jednak odrywam sie od dzidzki na chwile, choc placze, to bym z nia nigdy nie wyszla nawet na spacer z domu!

Dobrze, ze teraz łatwiej Ją czyms zajać i skupia swoja uwagę przez dłuższy okres niż 3 minuty...A to na macie polezy, a to nawet w leżaczku-bujaczku i mam już chwilkę czasu hehe Niestety, jak juz pisałam te chwile są bezcenne bo Matylda raczej nie spi w ciagu dnia chyba ze na spacerze!

A własnie sie obudzila po pol godz drzemce, trzeba isc ululac
Stary 2012-05-06, 00:49   #3020
gosia261282
Gang Iren

Eryk od godz 13:30 spal dwa razy po 10 minut.I dalej nie spi.
Juz nie wiem co robic,jestem mega zmeczona.Ile 2 tygodniowy noworodek moze nie spac?
Jutro jade z nim do lekarza z tym katarem,moze to jest powod jego niespania
Stary 2012-05-06, 02:54   #3021
mag_99
Rozeznanie

Hej!
Podczytuję Was cały czas akecweny jakoś brak....

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Juz nie wiem co robic,jestem mega zmeczona.Ile 2 tygodniowy noworodek moze nie spac?
Nie chcę CCię martwić ale mój noworodek potrafił ńie spać od 8 do 23 z dwoma przerwami po 10-20 min. Generalnie nic nie mogłam wokół siebie zrobić... Bo nawet jak już zasnął to albo kupa, albo kichnięcie, albo czkawka, albo COŚ... Najgorszy był 3 tydzień, a jeszcże zostałam z nim wtedy sama...
Jedynym ratunkiem okazał się czas, Filip jak urósł zaczął się interesować matą i karuzelą i teraz mam już gdzieś czy śpi czy nie śpi, bo mogę coś zrobić

---------- Dopisano o 02:54 ---------- Poprzedni post napisano o 02:52 ----------

A śpi praktycznie tylko na spacerkach, więc też jeździmy godzinkę, półtorej, a potem wystawiam jeszcze wózek na taras i potrafi godzinkę dospać, a jak ńie to trudno

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 08:40   #3022
emigra
Zakorzenienie

Cytat:

dzis Wiktorek lezal na macie edukacyjnej i nawet sie zainteresowanie trochę nia ale generalnie interesuje go bardziej karuzela do której "gada"
to tak jak u nas mata owszem, moze byc na 5 minut poki co a potem marudzi i jej sie nie podoba, natomiast karuzelka moze chodzic caly dzien a ona patrzy ciagle na te zwierzatka tam, gada do nich, wymachuje raczkami i nozkami, przysypia a za chwile znowu hehe
Cytat:
Emigra, wspólczuje klutni z mezem...Niestety, my tez sie klucimy i chyba czesciej niz zanim dzidzia sie pojawila, bo to zawsze jest jakis stres, zmeczenie i poirytowanie calodzienym wysilkiem i jakos tak wychodzi. Mam nadzieje, ze do wieczora sie pogodzicie i bedzie dobrze

Właśnie, nam tez sie przesunely pory karmien troszeczke. Tak jak u Emigry, dzis w nocy bylo karmienie co 2 h mialam wrazenie, ze w ogole nie zmruzylam oka tylko non stop mala wisiala na cycku! Na szczescie karmie w lozku, na lezaco ale co z tego, jak tylko Matyldka cyca wypuscila niechcacy to juz byl ryk i musialm pilnowac zeby jej sutek z buzi nie wypadal ehh
Pogodzilismy sie juz po poludniu, ale nismak pozostal... dzisiaj juz chyba jest ok ..

Moja w dzien jadla co 2h bo w nocy to zje tylko raz a czasami wcale. Mysle ze to moze byc skok....
Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
emigra ile dajesz małej mleka na noc ??
Tyle co w ciagu dnia dostaje.. ja jej robie juz porcje 150ml wody+5 miarek mleka to wychodzi jakies 170-180 ml (czasami daje jej ciut wiecej wody, bo my karmimy sie zageszczonym mlekiem, zeby nie ulewala)Z tym ze ostatnio zauwazylam ze wypija mi po pol porcji wiec od dzisiaj spowrotem bede robic jej z 120 ml wody + 4 miarki mleka.. ona na noc nie zawsze wypije cala butle, czasami wypije 90 ml tylko a przesypia....
wczoraj wieczorem byl z nia niemaly meksyk... polozylysmy sie do sypialni z mezem do lozka, mala byla po butli, po kapieli, ale ze przyzwyczajona do spania w salonie to ja chyba zmotywowalo do gadania i wieczornej gimnastyki, bynajmniej spac nie miala najmniejszego zamiaru ... dalam rade godzine z nia tam wytrzymac i w koncu mowie do meza ze przenosimy sie na sofe, bo widocznie nie jest jeszcze czas zebysmy wrocily do sypialni. Jak wrocilysmy do salonu to mala zaczela marudzic, plakac jak na glod (ona zawsze jak jest glodna to w placzu pojawia sie ''eja eja'' ) wiec zrobilam jej butle i probuje jej dac a ta wrzask ... w koncu zaciagnela ale z placzem, ze nie umiala ssac ani nic. I tak pol h, jedynie co jej pomagalo sie uspokoic to pionowa pozycja, jak tylko dawalam ja do pionu to spokoj i przysypiala ... wypila mi z wielkim bolem ok 30-40 ml (to bylo kolo 0:00 a wczesniej jadla o 20) i zasnela... obudzila mnie o .. uwaga .... 7:30. Juz nic z tego nie rozumiem... Dzisiaj poki co ladnie zjadla, zobaczymy co potem bedzie.
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 08:48   #3023
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Na pewno kochana nie przesadzasz! Dobrze, ze Twoj TZ potrafi posprzatac, ugotowac itp., ale jednak Ty tez potrzebujesz pobyc sama na sam bez dziecka i odpoczac psychicznie choc chwile!

U nas wlasnie po calym dniu, jak mala zaczyna szczegolnie marudzic i ja juz mam serdecznie dosc, do akcji wkracza TZ i powiem, ze potrafi skutecznie uspic mala, choc nie ma cycka A czasem bywa na serio ciezko z tym usypianiem...Ja w tym czasie moge dosiasc do kompa,isc wziasc prysznic itp
Musisz z TZ pogadac, bo to niedorzeczne zebys musiala nawet do wc fatygowac sie z dzieckiem! Albo odloz niunka na chwile, i idz-jak pokrzyczy2 min to w sumie nic sie nie stanie, a moze TZ w miedzyczasie sie zainteresuje...

Co do marudzenia wieczornego, u nas tez tak bylo i czesto w sumie jest, ale ponoc to normalne bo dzieci wlasnie pod wieczor czesto staja sie marudne po dniu pelnym nowych wrazen...

Matyldka podobnie, czasem zapalcze, usmiechnie sie albo pisnie, i spi dalej. Lubie na nia patrzec jak spi

W ogole mielismy tel z tesciowa, i zdenerwowala mnie, gdy spytala czy mala juz grzeczna czy dalej tak placze??? i dodala, ze jak przyjedzie to ja oduczymy tego placzu i moze juz nie bedzie plakac!
Ja pierdziele, jakby nie plakala wcale, to skad ja niby bede wiedziec ze czegos potrzebuje, boli ja, jest zmeczona, glodna albo ma dosc?? Mialam ochote jej powiedziec, ze pewnie przestanie plakac jak zacznie mowic,a i wtedy nie do konca, bo teraz placz to jej jezyk! Ale nie chcialam juz dolewac oliwy do ognia i ugryzlam sie w jezyk...Ale kilkoma innymi jeszcze stwierdzeniami i tak popsula mi humor, a Tz jak to Tz nie widzial w niczym problemu
W sumie mogłam tak zrobić że odłożyć Oskara do gondoli i iść do WC - mąż musiałby się nim zająć. Tylko tak mnie wkurzył że poszłam z Oskarem do WC aby pokazać TŻ że mam już gdzieś jego "niby"pomoc.

Ale on wieczorem tak zanosi się płaczem ok godz. aż czasem milknie tak jakby się zapowietrzył i wtedy ja panika

Co za teściowa w końcu dziecko ma prawo płakać bo tak jak piszesz jest to jego rodzaj komunikacji z Nami.

Dzień dobry tak w ogóle
Po tym ciężkim wieczorze nocka znów super karmienie o 20.30 potem o 2.30 i o 6 - w sumie od 6 do 8.30 znów był marudny chciał cycka jak złapał to possał chwile i wrzask. W końcu zasnął....
Jak rozpoznajecie czy brzuszek nie boli maluszka?? bo może ja czegoś nie widzę

Wiecie co wkurza mnie to że tu nikt nie puka, mam drzwi zamknięte do salonu , karmię małego wchodzi jakby nic teściowa, teściu lub dziadek albo ostatnio wieczorem jestem w sypialni przebieram się w piżamę jestem prawie naga a tu wchodzi teściowa bo chce sobie jeszcze na koniec dnia na Oskara popatrzeć i widzi że się przebieram i co nie wycofuje się tylko wchodzi
Stary 2012-05-06, 08:49   #3024
gkatarzynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Moja Hania też wczoraj miała akcję niespania... normalnie do 23 próbowaliśmy ją jakoś uśpić, a Ona ciągle marudziła... oczy Jej się same zamykały, pieluszkę miała czystą, najedzona była, ale co chwilkę płakała (tak bez krzyku, delikatnie jak na Nią)...i dopiero po długich a ciężkich próbach Mąż położył ją na sobie (choć wcześniej i to nie pomagało) i Hania padła. Aż baliśmy się Ją przekładać do łóżeczka, żeby się nie obudziła... a potem w nocy pobudki co 3 godziny z zegarkiem w ręku... za to teraz śpi sobie w najlepsze i mam czas dla siebie - mogę umyć głowę, zjeść śniadanie...
Cytat:

Mój Mąż też wolałby, żeby Hania w ogóle nie płakała i zanim jeszcze cokolwiek zacznie kwilić, to od razu mi Ją do karmienia przynosi... choć w sumie to nasz mały ssaczek nie musi płakać, żeby pokazać, że jest głodny...
A kiedy dziecko zaczyna wyłapywać, że może coś ugrać dla siebie?? Bo teraz to rzeczywiście nie wierzę, żeby Maleńka coś wymuszała, ale np najlepiej Jej się zasypia w wózku i to jeszcze przy kołysaniu... no i jak już totalnie nie mam siły a Ona mi marudzi, to Ją kołyszę.... i zastanawiam się czy nie kręcę na siebie bicza i Mała za jakiś czas tylko tak będzie zasypiać...
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 08:59   #3025
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gkatarzynka Pokaż wiadomość
Moja Hania też wczoraj miała akcję niespania... normalnie do 23 próbowaliśmy ją jakoś uśpić, a Ona ciągle marudziła... oczy Jej się same zamykały, pieluszkę miała czystą, najedzona była, ale co chwilkę płakała (tak bez krzyku, delikatnie jak na Nią)...i dopiero po długich a ciężkich próbach Mąż położył ją na sobie (choć wcześniej i to nie pomagało) i Hania padła. Aż baliśmy się Ją przekładać do łóżeczka, żeby się nie obudziła... a potem w nocy pobudki co 3 godziny z zegarkiem w ręku... za to teraz śpi sobie w najlepsze i mam czas dla siebie - mogę umyć głowę, zjeść śniadanie...

Mój Mąż też wolałby, żeby Hania w ogóle nie płakała i zanim jeszcze cokolwiek zacznie kwilić, to od razu mi Ją do karmienia przynosi... choć w sumie to nasz mały ssaczek nie musi płakać, żeby pokazać, że jest głodny...
A kiedy dziecko zaczyna wyłapywać, że może coś ugrać dla siebie?? Bo teraz to rzeczywiście nie wierzę, żeby Maleńka coś wymuszała, ale np najlepiej Jej się zasypia w wózku i to jeszcze przy kołysaniu... no i jak już totalnie nie mam siły a Ona mi marudzi, to Ją kołyszę.... i zastanawiam się czy nie kręcę na siebie bicza i Mała za jakiś czas tylko tak będzie zasypiać...
ja mysle ze dziecko wymuszac uczy sie po kilku miesiacach, jak zacznie cos rozumowac i zauwazy po prostu ze jak placze to osiaga to i tamto ...
a to o czym piszesz z tym usypianiem to zadne wymuszanie w przyzwyczajanie...
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 09:14   #3026
cziqua
Zadomowienie

Witam
ja cały czas podczytuję ale jakoś nie mam weny do pisania
we wtorek idziemy z Filipem do pediatry na I wizytę moje dziecko ogólnie jest grzeczne jeśli chodzi o karmienie to jak idzie nyny ok 20:30 to budzi sie 23-24 pózniej 2-3 i ok 5-6 więc nie jest najgorzej a i pochwalic musze mojego męża jak mały się budzi ok 5-6 przewinę nakarmię to tż prawie zawsze zabiera go do drugiego pokoju i mówi że mam sobie jeszcze pospac jak Filip zaczyna płakac jest marudny to Sebastian bardzo często sam od siebie bierze go i zabawia wystarczy że powiem żeby na niego spojrzał bo musze do wc czy się napic czy isc pod prysznic nie ma najmniejszego problemu naprawde mogę na niego liczyc jesli chodzi o pomoc przy małym szczerze to tylko nie da rady go nakarmic ale nie mam obaw żeby ich zostawic samych daje rade mój mąż i jest dla mnie nieocenioną pomocą tak jak moja mama zreszta
a ja powoli zaczynam zauważac kostki w moich stopach

przedwczoraj męża naszła faza na karuzelę dla małego i zjeździł pół śląska w poszukiwaniach tej którą sobie upatrzył aż znalazł na allegro babke z Tych i pojechał po nią o taką
http://allegro.pl/fisher-price-karuz...323365707.html

ogólnie nie jest u nas źle czasem nie jest łatwo ale nikt nie mówił że będzie no i moje dziecię jutro kończy 3 tygodnie

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 09:18   #3027
DIDA22
Raczkowanie

Aleksander dziś kończy miesiąc

Ja swojego TŻ uduszę zawsze jak mały uśnie to musi się głośno zachowywać i go rozbudza wrrr Przed chwilą tak człapał w swoich kajakowatych klapkach, że mały śpiąc jak suseł oczywiście się rozbudził. Co do zachowania TŻów, mój w nocy przewija, jak w ciągu dnia nie jest w pracy to też. Generalnie nie narzekam na niego

Edytowane przez DIDA22
Czas edycji: 2012-05-06 o 09:22
DIDA22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 09:48   #3028
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez DIDA22 Pokaż wiadomość

Dzien dobry.Eryk w koncu zasnal o 00:40.Padlam i ja.
Dzisiaj troche pokasluje dodatkowo,ale wydaje mi sie,ze to katar mu czasem splynie do gardla i przez to.Jednak pojedziemy do lekarza,zeby to sprawdzic.

Moi goscie pojechali
Dwa tyg spokoju i przyjedza tesciowa,a po tygodniu szwagier z dziewczyna.A tesciowa niestety bedzie az 3 tygodnie...
Stary 2012-05-06, 10:36   #3029
natkulec
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość
Witam
ja cały czas podczytuję ale jakoś nie mam weny do pisania
we wtorek idziemy z Filipem do pediatry na I wizytę moje dziecko ogólnie jest grzeczne jeśli chodzi o karmienie to jak idzie nyny ok 20:30 to budzi sie 23-24 pózniej 2-3 i ok 5-6 więc nie jest najgorzej a i pochwalic musze mojego męża jak mały się budzi ok 5-6 przewinę nakarmię to tż prawie zawsze zabiera go do drugiego pokoju i mówi że mam sobie jeszcze pospac jak Filip zaczyna płakac jest marudny to Sebastian bardzo często sam od siebie bierze go i zabawia wystarczy że powiem żeby na niego spojrzał bo musze do wc czy się napic czy isc pod prysznic nie ma najmniejszego problemu naprawde mogę na niego liczyc jesli chodzi o pomoc przy małym szczerze to tylko nie da rady go nakarmic ale nie mam obaw żeby ich zostawic samych daje rade mój mąż i jest dla mnie nieocenioną pomocą tak jak moja mama zreszta
a ja powoli zaczynam zauważac kostki w moich stopach

przedwczoraj męża naszła faza na karuzelę dla małego i zjeździł pół śląska w poszukiwaniach tej którą sobie upatrzył aż znalazł na allegro babke z Tych i pojechał po nią o taką
http://allegro.pl/fisher-price-karuz...323365707.html

ogólnie nie jest u nas źle czasem nie jest łatwo ale nikt nie mówił że będzie no i moje dziecię jutro kończy 3 tygodnie
Ja tak samo mogę liczyć na mojego męza jak Madzia zapłacze to pierwszy do niej idzie, czasem muszę go hamować bo leciałby na każde kwęknięcie nawet takie przez sen wczoraj siedział przy niej jak leżała na sofie i jej śpiewać a ona tak ślicznie się do niego uśmiechała no i pogadali też sobie, fajnie Madzia już zaczyna gaworzyć. Nawet wczoraj "pogadała" z moja mama przez tel przystawiłam jej słuchawke do ucha moja mama do niej mówiła a ona po swojemu odpowiadała, słodko to wyglądało a dziś odwiedza nas moja mama i zostanie do jutra lub wtorku

świetna ta karuzelka, też chciałam taką ale Madzia dostała inną od babci

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Cytat:
Napisane przez DIDA22 Pokaż wiadomość

Ja swojego TŻ uduszę zawsze jak mały uśnie to musi się głośno zachowywać i go rozbudza wrrr Przed chwilą tak człapał w swoich kajakowatych klapkach, że mały śpiąc jak suseł oczywiście się rozbudził. Co do zachowania TŻów, mój w nocy przewija, jak w ciągu dnia nie jest w pracy to też. Generalnie nie narzekam na niego
dla Aleksandra

mój mąż też w nocy przewija a ja karmię w dzień jak jest w domu to też ją często przewija i nosi, no i sobie przy tym pogadają

---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

Wczoraj dostaliśmy 2 nosidełka od kuzyna męża po jego dziecku, jedno jest na teraz a drugie na większe dziecko i wczoraj już wypróbowałyśmy i Madzia była zadowolona to jest to nosidełko :
http://allegro.pl/nowe-nosidelko-bab...313574605.html
Stary 2012-05-06, 11:38   #3030
gosia261282
Gang Iren

Dalam zdjecie mojego Sloneczka na maila.

Ale mi go zal,tak go meczy ten katar.Popoludniu idziemy do lekarza,mam nadzieje,ze to nic takiego i szybko mu przejdzie.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości