|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Kolejna część naszego mamusiowego wątku dobiega końca, zapraszam wiec do głosowania | |||
| Raczkuję coraz szybciej, mam zęby takie ostre, mamusiu popatrz tylko, jak ja cudownie rosnę. |
|
4 | 6,90% |
| Raczkuję i siadam, i zęby mam dwa i z nimi wyruszam na podbój świata! |
|
1 | 1,72% |
| Mam trzy zęby, chodze raczkiem, jestem dużym niemowlaczkiem. |
|
8 | 13,79% |
| U boku swej mamy, lecz już na czworakach, wyruszyć zamierzam na podbój Wszechświata. |
|
6 | 10,34% |
| Glutenu jedzenie i próby stawania to naszych bobasów codzienne zmagania. |
|
1 | 1,72% |
| Już za chwilę, za troszeczkę, zdmuchną dzieci na torciku pierwszą świeczkę. |
|
11 | 18,97% |
| Raczkowanie nam nie straszne, czekaj mamo jak ja chodzić zacznę! |
|
1 | 1,72% |
| Bose stópki, gołe główki i nie straszne nam docinki pani staruszki |
|
1 | 1,72% |
| Roczki świętujemy, mamy na krok nie odstępujemy-zębami gryziemy, w świat sami niedługo pójdziemy |
|
0 | 0% |
| Pierwsze piegi na małych noskach, ach jakże słoneczna jest ta wiosna |
|
1 | 1,72% |
| Codziennie nowe powody do dumy, letnie bobasy i ich mamy-kuny |
|
11 | 18,97% |
| Mamo,mamo Ja już stoję i niczego się nie boję |
|
8 | 13,79% |
| Mam już ząbki, stoję ładnie i biorę to co popadnie. |
|
2 | 3,45% |
| Ząbki dają się we znaki, bo my fajne wakacyjne dzieciaki. |
|
0 | 0% |
| Żegnam zimę, witam wiosnę bo Ja szybko przecież rosnę. |
|
3 | 5,17% |
| Głosujący: 58. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: W końcu wiosna wyczekana - cieszy się każdy bobas i jego mama. Mamusie VII - VI
Mam wkońcu czas coś więcej skrobnąć!
Ja ostatnio deficyt czasowy niestety mam. Troszkę nam się pokomplikowała sprawa z budową (znowu ta nasza architekt nawaliła,ale to już tak porządnie...). Mamy ogrom spraw do pozałatwiania i wyprostowaniaa. Na lipiec już firma na budowę zamówiona,nie wiem co będzie Mąż chodzi przez to wściekły jak osa. Ja jeżdżę po urzędach,prostuję staram się załatwiać, bo mąż nie ma czau. Mam dość W tym tygodniu ma się okazać co dalej- zobaczymy. Proszę o kciuki![]() Do tego piszę pracę, mam już całe 2 rozdziały, dłubię 3 a promotorka ma mnie gdzieś! Dwa razy zawaliłam angielski, żeby pojechać na umówione spotkanie i co? Promotorka nas olała, nie przyjechała w ogóle...Nie wiem co będzie,w czerwcu/lipcu chciałabym już podejść do obrony. Jak to jest, że ich czas musimy szaować, a nasz? Ja też mam rodzinę, obowiązki... Nie rozumiem ![]() Aaniu co to się dzieje z tym nadgarskiem Carmela Sarka boska A ten filmik,na którym się boi piasku Przeciwieństwo Domisława, bo on to piasek pożera... W piaskownicy muszę mu dawać smoka, bo inaczej je je je i jeszcze raz jeMonia działkę.Ale zdjęcia chcemy![]() Ciekawe jak Meszsares czy już też ma działkę ?Patik fajnie, że z teściówka się układa Widać na zdjęciach, taka bardziej uśmiechnięta jesteś![]() Brumku trzymam za Wasz jutrzejszy ważny dzień Oby wszystko było po Twojej myśli, no i zdjęcia, zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia batrdzo prosimyCo z Agadus? Gdzie jesteś? Czemu Sweet od nas uciekła? O co chodzi? Nie było mnie...Może ktoś zdradzić? Stronczku kochany wszystkiego co najlpesze z okazji Twoich urodzin!!!! ---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Domek cały czas ząbkuje. Mamy już dwa zęby i idą kolejne- górne. Dzisiaj bylismy u teściów, Zaliczył bliskie spotkanie z kostką brukową... Nos zmasakrowany i trochę czoła. Wygląda jak klaun. Teściowej głupio,że go nie upilnowała. No cóż zdarza się (choć byłam trochę na nia zła. Wiem,że to prziecież mogło się wydarzyć nawet przy mnie, ale jakoś niesmak pozostał). Cytat:
![]() A siostrzeniec
Edytowane przez Natka_ Czas edycji: 2012-05-05 o 22:28 |
|
|
|
|
#4562 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam wieczorową pora
Na poczatku zyczenia dla dzisiejszych solenizantow A teraz DZIEKUJE WAM WSZYSTKIM ZA TYLE WSPANIAŁYCH I MIŁYCH ŻYCZEŃ !!!!!!!! Dzis skonczylam 29 lat, czuje sie z tego powodu niezbyt szczęśliwa No ale cóż... Nikt na odmlód nie idzie więc chyba trzeba sie z tym pogodzić. Ogolnie dzionek miły, maz sie spisał (dostałam ogromny bukiet kwiatów) wiele życzeń od rodziny, przyjaciół i znajomych. A na deser: |
|
|
|
#4563 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: W końcu wiosna wyczekana - cieszy się każdy bobas i jego mama. Mamusie VII - VI
Pi.pa jestem -> Stronczku 100 lat!
(Dziubek uważaj, bo Tobie też poszukam )
|
|
#4564 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4565 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4566 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#4567 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4568 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To dojrzałe i odważne zachowanie Aleście śliczne i identyczne ![]() I nosidło widzę Wygodne?Te oczy Sarci są Cytat:
Na basen suszarki nigdy nie biorę, bo sobie podsuszyć można tamtejszymi (zresztą ja sobie nie suszę nigdy), a dziecku wytrzeć ręczniczkiem wystarczy, szczególnie że już wiosna i ciepło na dworze A pampek nie przecieknie ![]() Cytat:
Cytat:
I jakoś trudno mi uwierzyć, żeby mogło mi się coś takiego przytrafić, ale w sumie masz rację... Chyba muszę pomyśleć... Teraz jest Fajna zabawa Gratuluję A duża jest? Cytat:
![]() 2. Tutaj Dziękuję ślicznie ![]() Cytat:
2. A tak na marginesie, to mi też się Jagoda podoba ![]() Cytat:
![]() Budowa domu to na pewno ogrom pracy, trudny do ogarnięcia. Ale satysfakcja potem... ![]() 2. ![]() A promotorka tak samo niepoważna, jak Ta od Patika ![]() 3. 4. Ojoj, biduleczek Cytat:
Cytat:
A my dziś cały dzień u mamy siedzieliśmy. Ostatnie przygotowania do przyjęcia. I chyba wszystko dopięte na ostatni guzik Jutro tylko wstać, wszystkie poranne czary odczynić i do kościoła Liczę na kciuki ![]() ---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:03 ---------- Cytat:
![]() A narzekaniem na 29 lat Ty mnie nie denerwuj ![]()
|
|
#4569 |
|
Zadomowienie
|
Stronczku kochany, sto lat
Natka ojjj, jakieś problemy z budową, współczuję Biedny Domiś, na pewno szybko się zagoi. Brumek za jutro.I tyle nadrobiłam, ostatnią stronę. Ja po imieninach teściów, przyjemnie było, choć samopoczucie d..pne. Podobno katar trwa 7 dni, jeszcze tylko 4... Dobrej nocki. |
|
|
|
#4570 |
|
Zakorzenienie
|
Pierwsza?
![]() Kajool rozmowa siostrzeńca -- Iusta Carmela śliczna Sarenka, ramki ( pewnie ikea) i zdjęcia również zwróciły moją uwagę. Jak powiesiłaś huśtawkę? dokupiłaś haki? one są zakończone takimi kółeczkami te sznurki,a dalej jak zamontować? Monia noż to Ty nie wiesz że tutaj się trzeba szybko chwalić zdjęciami działki? Natka widze promotorka taka jak i moja współczuję tych formalności z budową, tyle nerwów i załatwień, ale pomyśl co będzie jak się wybudujecie, zapomnisz o stresie.Brumek no wygodne nosidło, ale na początku Sara mruczała jak w chuście i nie bardzo chciała, dopiero 2-3 raz ją przekonał. Wieczorem czekam na fotki ![]() Halo halo przypomniało mi się że kilka naszych dziewczynek miało brać ślub jakoś w letnich miesiącach? No i czy robimy zlot, zagłosujemy na jakieś miasto..ankieta...co Wy na to?
|
#4571 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Witam!!!!
My wczoraj wyruszylismy za fotelikiem na rower dla Marysi. Mielismy w planach kupic Hamaxa, ale w jednym rowerowym byl ale czarny (nie chcielismy bo sie nagrzewa szybko) a inny kolor na zamowienie, pojechalismy do galerii w nadziei ze GoSport bedzie lub we wsół sport i co doopa Wiec stwierdzislimy ze na allegro znajdziemy, a pojechalismy do Biedronki po pieluchy i co ??? a tam sie okazalo ze byly kaski dla maluchow i zostaly 3 ostatnie kaski na takie maluchy i cena... 26,99 Szkoda mi wydawac 110 zl jak glowa rosnie takim maluchom, a tu taka niespodzianka i wczoraj zamontowalismy fotelik i pojechalismy sciezka rowerowa nad zalewa. Marysia mega szczesliwa, wiec dzis jedziemy na rowery. ---------- Dopisano o 07:44 ---------- Poprzedni post napisano o 07:37 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
wow ile radosci - plac zabaw powiadzasz masz w domu - to super, w sam raz na kinder party ![]() Cytat:
super sprawa z dzialeczka nadrobilam, a teraz ide karmic Marysie
|
|
#4572 | |||
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
![]() Brumek, moooocne ![]() Cytat:
![]() też nie wiem dlaczego się jeszcze nie widziałyśmy ![]() genialny chyba podkradnę ![]() Cytat:
![]() a za Was trzymam kciuki - i za budowę i za pracę! Dla Dominika wielki buziak! ![]() Cytat:
drugie ciągnie je ku górze... " Edytowane przez aania_20 Czas edycji: 2012-05-06 o 10:06 |
|||
|
|
|
#4573 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobrek.
Stronczek Ty się na mnie nie gniewaj, dobra? Bo wczoraj już nie miałam jak napisać, to piszę dziś, ok? Sto lat ![]() Brumku ![]() Się zdziwi Karol, Majeczki za kolejne miesięcznice.
Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba ... Dominik Edytowane przez jacieeeee Czas edycji: 2012-05-06 o 08:22 |
|
|
|
#4574 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
a kiedyś to nawet swgo dowodu osobistego nie nosiłam. aż kiedyś pomyślałam sobie, że jak umrę na ulicy bez dowodu, to mnie nikt nie rozpozna i pochowają mnie bezimmiennie na koszt państwa w kartonowym pudełku ![]() Cytat:
Cytat:
![]() a stresa nie mam pomimo że babka z allegro od zaproszeń już ponad miesiac je robi i wysyła |(a mia lo być 7-10 dni) . no i dostanie negatywa wielkiego jak stąd do Kijowa przez Nowy York. . Zależało nam na czasie, bo zapraszamy gości nie tylko z Polski i chcielismy by wcześniej kupili bilety i nie płacili kosmicznych sum. A tak... ech ale ja jej nie popuszczę i jeszcze złoże zażalenie i jak będę mogła to wezmę sprawę do sądu to się nauczy dziewczyna rzetelności i odechce się jej allegrowania. Mściwa jestem![]() Stronczku - wszystkiego najlepszego i może za rok ktoś nazwie ulicę: Stronczek Street w UK ![]() Lilli- kochana jesteś dzięuję Ci A Emil wczoraj poszedł na pierwszą imprezę urodzinową i niestety zasnął w trakcie . ale to nie byo najgorsze. cały dzień był biedaczek marudny i płaczliwy i wisiał na mnie. T. to nawet nie mógł się do niego odezwać bo od razu się Emil denerwował. Wróciliśmy do domu. T. poszedł na siłownię.dotykam czoła Emila i jakieś gorące mi się wydało. sprawdziłam temperaturę i 38.5. dałam mu więc nurofen i myśłałm że zje obiadek, ale skąd.podziubal troszkę i nic. więc go do kąpieli(chłodniejszej niż zazwyczaj) i do łózka. to tak leżał i patrzył na mnie. a temperatura wzrosła do 39.5. zaczełam się trochę już denerwowac, bo sama i pierwszy raz w takiej sytuacji. zaczełąm mu robic zimne okłady na czoło, otworzyłąm okno, odkryłam go i co 15 min sprawdzałam temperaturę i zapisywałam(w razie gdybysmy musieli jechac do szpitala). po prawie godzinie temperatura zaczęła spadac delikatnie. potem się utrzymała przez dłuższy czas na 38.3aż w końcu koło północy doszliśmy do 37.2, a około 1 w nocy już była normalna. . a ja nawet zmęczona tak bardzo nie jestem ze szczęścia że juz czuje się lepiej
|
||||
|
|
|
#4575 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eve przepraszam za szczerość ale wolałabym nie jeździć z dzieckiem wcale niż z założonym biedronkowym kaskiem Wiem,że producenci zarabiają na marży ale oni w cenie odrabiają testy i materiały które mają ochronić delikatną główkę dziecka, natomiast cena 26 zł mówi sama za siebie o bezpieczeństwie maluszka. To takie moje zdanie , nie forma ataku Cytat:
![]() Cytat:
hej mamusie, u nas pogoda średnia, ale może na spacerek wyskoczymy. MAły tańczy w foteliku prezesa, robi to prawie za każdym razem jak słyszy muzykę, nawet z reklam telewizyjnych ![]() miłej niedzieli Edytowane przez dziubek79 Czas edycji: 2012-05-06 o 09:29 |
|||
|
|
|
#4576 | ||||
|
Zadomowienie
|
Bry Kunki
Brumek ![]() Cytat:
![]() 2) nie no co ja skąpiec i temu się targowałam ![]() nie nie ja chcę to zdjęcie Zuzy ![]() Cytat:
ale fajnie!!!i jak ta historia skończyła się dla udka? ![]() ![]() o jeee w mordę jeża nie zgadzam się ![]() ![]() Cytat:
![]() a siostrzeniec deser schrupałam, ja też chcę własną ulicę !! ![]() Cytat:
Karolku, Majuś ![]() :r oza:
|
|
#4577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ramki oczywiście Ikea Huśtawka wisi na haku, już wcześniej mielismy go zamontowanego do hustawki którą dostała pod choinke. Tą różowa z Auchan (za 22zł ) kupiłam docelowo do zamontowania w ogoródku w Świnoujściu, teraz powiesilismy tylko do testów
|
|
|
|
|
#4578 |
|
Zakorzenienie
|
Marina Ja mam pampersiaki z rossmana i mam pampersiaki huggiesy. Jak dama zrobiła kup,kę to oba po jakimś czasie zaczeły przeciekać minimalne,wiec od tego czasu zawszę biorę dwa. I jak zrobi ku.pkę idę po prostu zmienić pampersa,żeby potem małe gówienka nie pływały w basenie, bo ku.pa z wodą robi się ciapowata i dlatego pewnie się wydostaje.Ja suszarki nie biorę, bo 1. suszarki są na basenie, 2. nie mam za bardzo czasu na wysuszenie włosów, bo dama już marudzi. 3. mam krótkie włosy i zazwyczaj jak ściągam ręcznik to już są "prawie" suche... a trzymam ręcznik caly czas na głowie, jak damę przewijam, albo czepek, bo wtedy nie leca krople na nią jak ją ubieram. Ja to na basen idę jak wieśniarka
i wychodze jak wieśniarka bo zawsze zapominam grzebień wziać Shira masz do mnie godzinę jazdy! |
|
|
|
#4579 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Na osiem miesięcy Radkowi wyszedł pierwszy ząbek (teraz ma już 4) ![]() A na dziewięć miesięcy zaczął stawać na nóżkach ![]() Mam pytania odnośnie Białej Pavlova ![]() 1. Miałki cukier to ten najzwyklejszy biały? 2. Skrobia kukurydziana--> nie wiem co to jest--> nie śmiejcie się ![]() To mąka kukurydziana? 3. Ocet biały winny to też ten "zwykły" ocet? Edit: Już sobie doczytałam o składnikach ![]() Zamierzam się na tą bezę ![]() Jak ją już upiekę i odwrócę do góry dnem, to bitą śmietanę mam wyłożyć na ten spód czy odwrócić z powrotem? ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- I czy ta beza zmieści mi się w takiej zwykłej blaszce? Coś takiego? : http://www.google.pl/imgres?q=formy+...r:1,s:309,i:46 Ja nie mam piekarnika tylko taki piecyk---> coś takiego: http://www.google.pl/imgres?q=piekar...01&tx=35&ty=23 Edytowane przez Lili 83 Czas edycji: 2012-05-06 o 11:10 |
|
|
|
#4580 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Karol i obie Majeczki - całusy w czółko, dzieciaki
Ja jeszcze w domu, karmię synka, który mi zasnął w trakcie, więc wolną ręką (0i chwilą ) do Was piszę Na razie pogoda piękna i 20 st. za oknem, a zapowiadali deszcz i 15 stopni Coś mi się zdaję, że wywołamy wśród rodziny konsternację ubrankiem Tymcia, bo jest kompletnie "nie chrztowe" ![]() Cytat:
Pewnie z czasem Sarka polubi nosidło jeszcze bardziej U nas tak było.Cytat:
![]() Jak dziś nadgarstek? Cytat:
![]() 2. Bieduleczek Cytat:
![]() Nie pomogę, bo nie znoszę bezy, więc nigdy nie piekłam
|
|
#4581 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek
Dlaczego Ty na pasku wisisz? Dziecko przecież chrzcić miałaś dzisiaj Edit: Już doczytałam :p Karol i Majki dwie Edytowane przez Lili 83 Czas edycji: 2012-05-06 o 11:13 |
|
|
|
#4582 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry.
Porannego posta mi zeżarło na komórce, a byłam tu przed Paticzkiem .U nas pogoda piękna, zastanawiam się co robić w taki słoneczny dzień . Może jakaś wycieczka za miasto?Kobietki nadal karmiące UU - jak radzicie sobie z nadwyżką pokarmu? |
|
|
|
#4583 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie mam żadnych nadwyżek
|
#4584 |
|
Wtajemniczenie
|
Marzenko doszła już Ci ta szczotka? Jak wrażenia, polecasz?
|
|
#4585 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4586 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez nie mam nadwyzek
![]() Brumku kciukam za chrzciny! Brawa dla swietujacych! Stronczku spozniony Patik szliczny "mietek'! U nas szkarlatyna... Bez odbioru... |
|
|
|
#4587 |
|
Zakorzenienie
|
dziubek kazdy ma swoje zdanie
brumku tez bylam w szoku, ze jej sie podobalo. A najbradziej jak jechalam obok, to patrzyla na mnie, lub na kola roweru. A nad woda to i kaczki i ludzie i sama woda. Marys mi usnela czekam az wstanie i jedziemy dzis na przejazdzke.
|
#4588 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny!!!
Pije druga kawę, bo zamulona jestem dziś strasznie, pewnie ta pogoda.. Carmela Dominik ma taka sama huśtawkę u dziadków i tez mu się bardzo podoba, tylko, że niebieską ![]() Brumku kciukasy za chrzciny, widze, że nałóg nie daje Ci spokoju i nawet w taki dzień tuz przed wyjściem musiałas do nas zajrzeć Ale fajnie tak wiedzieć co u Was na bieżąco, pewnie jeszcze tu zajrzysz w trakcie przyjęciaAga szkarlatyna... ojejku, zdrówka Patik ja tez bardzo się cieszę z Twojego optymizmu Marinka Twoje posty tez miło się czyta U nas bez zmian, katar i kaszel jest.
|
#4589 | ||
|
Wtajemniczenie
|
czesc
Karol i obie Majeczki wielki calus Cytat:
dziekujeCytat:
Jak Emil dzis? dziekuje Brumeczku sciskam juz od rana ![]() Lece pomieszac w garach i sie biore za ta ankiete, mialam ja juz wczoraj zrobic
|
||
|
|
|
#4590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2.Skrobia kukurydziana to mąka kukurydziana - ta sama którą używasz do klusek śląskich ![]() 3.Nie to ocet który zazwyczaj używa się do surówek. 4.Jak nie odwracam, odrywam od papieru kładę na talerz i na górę daję bitą śmietanę. 5.Ja robię na takiej większej, bo ona rośnie jeszcze trochę w piekarniku i się rozszerza, możesz zrobić w tej blaszce co napisałaś ale zrobiłabym ją po prostu prostokątną ![]() 6.Jak w tym piecyku wychodzą Ci inne ciasta to myślę, że nie powinno być problemu ![]() Mała rada, jak będziesz dawała papier na blaszkę zrób ślaczek margaryną aby papier się "przykleił" bo podczas wykładania bezy papier często się podnosi co jest nie wygodne. Używam zwykłej śmietny30% z Biedronki 330ml ubijam na sztywno, dodaję ciut cukru pudru - bo beza sama w sobie jest słodka i śmietany-fix aby była sztywniejsza i na to owoce ostatnio użyłam:banan kiwi i pomarańczy |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:01.

Mąż chodzi przez to wściekły jak osa. Ja jeżdżę po urzędach,prostuję staram się załatwiać, bo mąż nie ma czau. Mam dość
W tym tygodniu ma się okazać co dalej- zobaczymy. Proszę o kciuki
Przeciwieństwo Domisława, bo on to piasek pożera... W piaskownicy muszę mu dawać smoka, bo inaczej je je je i jeszcze raz je
działkę.Ale zdjęcia chcemy
za Wasz jutrzejszy ważny dzień 

)

cały dzień pamiętałam... i na wieczór zapomniałam 

Wiec stwierdzislimy ze na allegro znajdziemy, a pojechalismy do Biedronki po pieluchy i co ??? a tam sie okazalo ze byly kaski dla maluchow i zostaly 3 ostatnie kaski na takie maluchy i cena... 26,99

. Zależało nam na czasie, bo zapraszamy gości nie tylko z Polski i chcielismy by wcześniej kupili bilety i nie płacili kosmicznych sum. A tak... ech ale ja jej nie popuszczę i jeszcze złoże zażalenie i jak będę mogła to wezmę sprawę do sądu to się nauczy dziewczyna rzetelności i odechce się jej allegrowania. Mściwa jestem
. a ja nawet zmęczona tak bardzo nie jestem ze szczęścia że juz czuje się lepiej
zębole