|
|
#31 | |
|
Gang Iren
|
Dot.: Karmienie piersią - wątek wsparcia ;)
Cytat:
Ja przy karmieniu nie stosuje diety.Mlody ma 17 dni i wszystko jest OK. Zreszta to chyba tylko w Polsce kaza stosowac diete.Przy corce mialam tyle zakazow z jedzeniem,ze niewiele mi zostalo tego co moge jesc,a mimo to mloda meczyly kolki.Mysle,ze dieta matek karmiacych to bajka.No chyba,ze dziecko ma ewidentnie alergie,to co innego.
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
ja ogolnie problemu w tym nei widzę
młoda zdrowa,na 75 centylu ,ale jak czytam czasem co jedzą dzieci w tym wieku to zastanawiam się czy wszytsko ok u nas
|
#33 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po wypiciu 2 piersi potrafi dopić z butelki 90-120 ml mm. Najbardziej ciesze się że mała nadal chce ssać pierś i jej bez różnicy czy cycuś czy butla byle mleczko było ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Cytat:
Ja przy starszej też niewiele jadłam a kolki miała do 4 miesiąca. Z młodszą to nawet przez 6 tyg byłam na diecie cukrzycowej i musiałam jeść dużo nabiału a zwykle odradza się jedzenie jego na początku ze względu na to, że może uczulać. Jem kapustę (z umiarem oczywiście), piję kawę itp. i to jest bez wpływu na karmienie.
"Kiedy pomnażają się cierpienia, pomnaża się też siła do ich zniesienia." Amelka Aniołek Daria Edytowane przez amilcia Czas edycji: 2012-05-07 o 11:07 |
|||
|
|
|
#34 |
|
Wtajemniczenie
|
co do diety mamy karmiącej to też myślę, że to mit. ja co prawda nie jadłam od początku wszystkiego - w stylu fasolka tydzień po porodzie, ale po 3 miesiącach Hani już praktycznie wszystko miałam w diecie (chyba poza grzybami i czosnkiem w nadmiarze
).
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Marzy mi się fasolka po bretońsku, pizza, spaghetti i jedzenie od Chińczyka...
|
|
|
|
#36 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jak takie do 3-4 miesięcy to fasolki bym nie jadła, ale spaghetti jak najbardziej. i pizzę. jak dziecko nie ma skazy białkowej to śmiało można zjeść kawałek-dwa z serem i jakąs kiełbaską. bez pieczarek, papryki i peperoni jak się boisz ostrego. ale taką zwykłą margaritę jak najbardziej można ![]() ja nawet chińczyka bym zjadła, ale takiego robionego samemu, nie bardzo ostrego, ryż, jakieś warzywka, trochę pędów bambusa, grzyby mung można ominąć
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Za pare dni kończy 3 miesiace. Wiem, ze poki sie nie sprobuje, to sie nie dowiem, co mogę.
---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Dzien przed porodem szczesliwie pizze wciągnęlam
|
|
|
|
#39 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pizzę jadłam już 4 tyg po porodzie mimo, że moje dziecko do końca 3 miesiąca płakało z powodu niedojrzałego układu pokarmowego (słowo płakało jest bardzo łagodnym wyrazem określającym jej zachowanie przez ten czas..) ![]() ale masz rację - sama musisz się przekonać, że już możesz. na siłe nie namawiam
|
|
|
|
|
#40 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja w nocy je tak samo jak wcześniej (czyt. śpi ze mną i je kiedy chce, bo ja akurat śpię ). Jeszcze mnie nie pogryzła, bo dopiero idą pierwsze 2 zęby. Dietę trzymałam pierwszy miesiąc, byłam wiecznie głodna. Nie piję w ogóle kawy, czarnej herbaty, (piję słabą zieloną, ziołowe i owocowe), ograniczam smażone, sól, cukier, grzyby (ale pieczarki jem) słodyczy nie potrafię odmówić więc jem ile wlezie (nie słodzę np herbat ale batonikiem nadrabiam). Dużo warzyw, owoce tak przeciętnie. Wcinam cebulę, czosnek, chili, mięso, ryby wędzone też, typowe wzdymające i jest w porządku. Alergii u dziecka brak - co bym nie zjadła moje mleko jest nie szkodzi. Pizze, spagetti, kebab na mieście ![]() Aha, ja do 6 mca karmiłam wyłącznie piersią, mm czy herbatkę ziołową podałam może kilka razy, jak musiałam wyjść na dłużej czy bolał brzuszek. Cytat:
![]() Cytat:
rano pierś drugie śniadanie-kaszka owocowa na mm obiad obiad cz II czyli to czego wcześniej nie zjadła, czasem nie zje w ogóle pierś deser czyli owoce pierś na dobranoc w nocy pierś pomiędzy kaszką a obiadem czasem pije trochę z piersi 2-3 minuty. Je małe porcje od 60-100ml na raz. Nie podjada niczym. Chrupek dostanie raz na 2 tygodnie
|
|||
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się przestraszyłam już w szpitalu na noworodkach tej diety. Rano podają śniadanie, zupa mleczna, smacznie sobie zajadam, a dziewczyna z łóżka obok mówi, że ona nie je nabiału, bo od tego dzieci wzdęcia mają. No i tak się zaczęło, bałam się tknąć cokolwiek...
A położna pozwoliła mi snickersa zjeść ![]() Chociaż, logicznie myśląc, dzieci mają boleści, kolki, bo mają po prostu niedojrzały układ pokarmowy. Moja jakieś tam boleści miewa, ale typowych kolek - raczej nie. A na takiej diecie to faktycznie człowiek ciągle głodny chodzi
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi tez wmawiano w szpitalu i po diete, mala ma 2miesiace i jem wszystko, poza grzybami, cytrosow, fasolki i bardzo ostrego i na razie nie zauwazylam nic. tak ze po woli mozna wprowadzac do swojej diety nowe produkty jak sie boisz.
|
|
#43 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale żeby nie było, że taka mądra jestem - otóż Hania to moje 1 dziecko i też sobie na początku wkręciłam, że powinnam jakąś dietę trzymać i w sumie co dzień wisiałam na telefonie i o wszystko niemalże pytałam mojej siostry - mamy 3 dzieci, technologa żywienia człowieka czy mogę to czy tamto. i pewnego dnia nie wytrzymała i powiedziała " jak coś zaszkodzi Twojej córce to na pewno domyślisz się co i już tego nie tkniesz jakiś czas. a tak masz jeść żeby mieć siłę ją karmić, dbać o nią i być przy tym normalnie zadowolona, a nie robić z siebie męczennicę bo to tylko źle się dla ciebie skończy" więc zaczęłam normalnie jeść. a co do nabiału to ja jadłam od razu włąśnie duże ilości bo na szczęście dziecie moje nie miało i nie ma skazy. a ja jestem nabiałożerna. i wzdęć nie zauważyłam.a co do boleści dzieci to się zgadzam. jak już pisałam Hania płakała całymi dniami-bez różnicy czy ja jadłam pizzę czy gotowanego kurczaka i marchewkę. |
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm...spaghetti z wołowina i czosnkiem?
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
Matka i dziecko w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej.
![]() Jest też o karmieniu piersią http://www.chinmed.com/klasyka/klas_..._i_dziecko.htm |
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na śniadanie kromka białego chleba z masłem i białym serem, na kolację kromka białego chleba z masłem i parówką. Jak to jest zdrowe żywienie to ja jestem hipopotam. W każdym miejscu, gdzie piszą o dietach jest o chlebie razowym, pełnoziarnistym i chudej wędlinie. Po porodzie dostajemy białe, napchane chemią (koło chleba to nie leżało...) kromeczki z paróweczkami z nie powiem już czego.
|
|
|
|
|
#47 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
Ja karmiłam piersią przez 11 miesięcy. Można powiedzieć, że nie stosowałam żadnej diety, tylko niektóre produkty jak cytrusy czy fasolę zaczęłam jeść trochę później. Pizza była 3 tyg. po porodzie, nie wytrzymałam już spaghetti ciut później. Problemów z samym karmieniem nie mieliśmy (pomijam pierwszy tydzień i poranione brodawki), nie miałam kryzysów a mały bez problemu się przysysał, tyle że od początku jadł krótko. Po dwóch miesiącach zaczął wolniej przybierać na wadze i wtedy też pojawiły się wątpliwości czy się najada, były sugestie żeby dokarmiać. Pediatra jednak odradzał, stwierdził że przecież przyrost jest regularny, tylko mniejszy niż "zalecany". Tak dociągnęliśmy do 5,5 miesiąca, kiedy to zaczęłam wprowadzać inne produkty. Czyli u nas było tak: 1-5,5 miesiąca: tylko pierś 5,5-8 miesięcy: 3 razy w dzień plus w nocy 1-3 razy 8-10,5 miesięca: 1 raz w dzień plus 1-2 w nocy potem jeszcze przez ok. 2 tyg. raz w dzień Mniej więcej jak miał 10,5 miesiąca przestał jeść w nocy, tzn. czasem się budził, ale jak go przystawiałam to się kręcił, odwracał i złapać nie chciał. Po ok. dwóch tygodniach to samo się stało przy ostatnim dziennym karmieniu - kładłam syna koło siebie, wyciagałam pierś, a on się śmiał i siadał Po kilku dniach całkiem zrezygnowałam z przystawiania od piersi i nie zauważyłam, żeby kiedykolwiek mu tego brakowało.
Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2012-05-07 o 16:53 |
|
|
|
#48 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też planowałam karmić córkę do 6 miesiąca, dziś córka ma prawie 8 miesięcy a ja karmię dalej. Planuję odstawić ją do roku, ale jak to zrobię tego nie wiem, na pewno im będzie córka starsza i bardziej rozumna tym będzie trudniej Póki co to cieszę się tymi naszymi wspólnymi chwilami, ale nie zawsze było kolorowo. Było kilka takich momentów, że miałam dość, ale na szczęście nie poddawałam się, choć doradcy laktacyjni w postaci mamy i teściowej powtarzali zgodnie "daj jej MM". Miałam 2 kryzysy laktacyjne, pokonałam je wisząc godzinami na laktatorze, bo mała nie chciała ssać pustej piersi.W piątym miesiącu zaczęłam wprowadzać córce niewielkie ilości stałych pokarmów, dziś oprócz mleka z piersi dostaje deserek i obiadek, czasem kaszkę. Jeśli chodzi o okres to jeszcze nie mam, ale nie tęsknię wcale. Cytat:
![]() Aktualnie spożywam wszystko na co mam ochotę, no oprócz alkoholu
|
||
|
|
|
#49 |
|
Gang Iren
|
Jeszcze co do diety,to mi w szpitalu po porodzie dali frytki i groszek oraz rybe w panierce na obiad.
Jadam smazona kielbase z cebula,kapuste,orzechy,tr uskawki,czyli wszystko co zakazane w Pl,a mlody ma sie swietnie. Zreszta mysle,ze jak sie eliminuje cos z jedzenia,to dopiero pozniej moga byc problemy,bo dziecko nie jest przyzwyczajone od poczatku.
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W szoku byłam jak mi po porodzie przynieśli menu z którego mogłam sobie wybrać co chcę zjeść na śniadanie, obiad i kolację Tutaj naprawdę nikt nie narzuca młodej mamie co ma jeść, a wszyscy namawiają na karmienie piersią.
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam ostatnio czasopismo "M jak mama" chyba, bo dołączali poradnik o karmieniu piersią. Było napisane w nim, że dieta, jaką często narzucaja sobie (lub zostaje narzucana...) Polki, jest w wielu krajach uznawana za niezdrową, nawet dla dziecka.
Mam jeszcze takie pytanie do bardziej doświadczonych. Mała ma 3 miesiące, karmię ją tylko piersią,w sensie nie używam butelki, nie mam laktatora. Ale tak sobie myślę, że przydałoby się czasem gdzieś wyjść bez stresu, bo np. wizyta u fryzjera to był koszmar, dzieciak zgłodniał bardzo. Żadna super maszyna nie jest mi potrzebna, bo chodzi o okazyjne karmienie. Chciałam zapytać, czy dziecko załapie butelkę, jaki sprzęt ewentualnie kupić, no generalnie jak to rozwiązać
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w zasadzie to jakiś super wynalazek nie jest,ale młoda była bezsmoczkowa i bezbutelkowa,nie było opcji,zeby butelke zaakceptowała a próbowałam z wieloma,niekapki ją wkurzały,przechodził wlasnie doidy jako tako a pozniej bidon... z lakatorów do okazjonalnego sciagania sprawdził mi się TT (oo,i pare razy młoda piła z butli TT mleko,ale to ok 6 tygodnia ,potem nie było o tym mowy)
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam się jeszcze nie znam, co to doidy i czemu wyśmiewane. W sumie fajnie byłoby dziecka do butli też nie przyuczać. Smoczka też nie daję, nie widze sensu. Ssać ma pierś, ssie, ile chce. Swoją droga, ostatnio sie zastanawiałam, że mamy butelkowe mają pod jednym względem na pewno gorzej - dzieciak śpi mi przy piersi często, ssie, ja sobie siedzę na tyłku i czytam książkę czy gazetkę
Zawsze to ileś czasu dziennie zleci, a tak opróżniłby butlę i trzeba by zaraz było od nowa zabawiać.A ile ten laktator kosztował? |
|
|
|
#54 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() coś ok 100 zł dałam,o ten ---> http://allegro.pl/zestaw-tommee-tipp...299771307.html przydał się czasem ![]() doidy to taki mały kubeczek ,dziecko mzoe z niego pic od 3 m-ca ,taki wynalazek dla tych,którzy nie chca podawac butelki a mleko przemycic czasem muszą ![]() http://doidycup.pl/13-doidy-czerwie.html a co do butelek - u nas jako tako dała radę ta od laktatora (przez chwilę ) ,testowałam tez dr.browna i miała fajny malutki przepływ,za to poraką okazła się butlek medeli,ktora ma niby nie zbaurzac odruchu ssania,leci z niej jak z kranu :/
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-05-07 o 21:06 |
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Vixen
Butelkę chyba najlepiej wybrać antykolkowa bo przy karmieniu butelka jest szansa, ze mała polknie trochę powietrza i bedzie miała ból brzuszka. Polecam Ci Mam Baby lub dr Brown. Jesli chodzi o laktatory to ja miałam ręczny marki Medela. Oni tez maja butelki, podobno bardzo fajne ale nie próbowałam bo u mnie od razu sprawdziły sie Mam Baby. Avent nam nie pasował wcale. Chociaz ja sobie myśle ze moze wytrzymaj bez butelki do 4 tego miesiąca, będziesz mogła wtedy dać małej mp marchewke czy ziemniaka zamiast porcji mleka. No chyba ze " masz trochę dosc cyckowania". Medela ma tez kubeczki do pojenia dla niemowląt. Ja mimo ze jestem butelkowa pierwszy raz wyszłam do fryzjera kiedy mała miała 9 miesięcy
|
|
|
|
#57 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
I jestem bardzo zadowolona.Podejscie zupelnie inne niz w Polsce.
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
butelke polecam antykolkowa ze smoczkiem w krzalcie piersi, mala bardzo lubi i zalapala od razu, swoja kupilam w mothercare.polecam rowniez termos do butelek albo male torebki trzymajace cieplo, fajna sprawa wlasnie na wyjscia z dzieckiem. kiedys wyjscie gdziekolwiek bylo dla koszmarem, mala lubi zjesc, szybko robi sie glodna, gdzie tylko nie musialam wyciagac cyca. z butelka duzo latwiej, teraz wszedzie zabieram corke, jak to ma byc dlugi spacer albo wycieczka jak ostatnio, przygotowuje dwie butelki, na dwa karmienia.no i plus butelki jest taki ze nie tylko ja moge nakarmic dziecka, maz czy mama chetnie to robia, ja w tym czasie troche odsapne.
!!Watek wymiankowy!!! Szukam!! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post18484093 Edytowane przez luciasabogal Czas edycji: 2012-05-07 o 22:28 |
|
|
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz doczytałam, czemu doidy cup wyśmiane? Nie wyobrażam sobie życia z dzieckiem bez tego kubeczka! Kubeczek to świetna inwestycja, na długo się przyda. Już planuję, żeby znajomej w ciąży kupić po urodzeniu dziecka na prezent. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:15.

młoda zdrowa,na 75 centylu ,ale jak czytam czasem co jedzą dzieci w tym wieku to zastanawiam się czy wszytsko ok u nas 

Moja w nocy je tak samo jak wcześniej (czyt. śpi ze mną i je kiedy chce, bo ja akurat śpię

Na śniadanie kromka białego chleba z masłem i białym serem, na kolację kromka białego chleba z masłem i parówką. Jak to jest zdrowe żywienie to ja jestem hipopotam. W każdym miejscu, gdzie piszą o dietach jest o chlebie razowym, pełnoziarnistym i chudej wędlinie. Po porodzie dostajemy białe, napchane chemią (koło chleba to nie leżało...) kromeczki z paróweczkami z nie powiem już czego.
spaghetti ciut później.