![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Co jest w Polsce czego u was nie ma ?
miesa surowego
pieczywa babci sprzedajacej jaja, jablka i warzywna sezonowke, i wogole lokalnych warzywniakow bobu swierzego prawdziwych jagod (nie tych olernych borowek) kosmetykow ziaja sklepow gospodarstwa domowego (gdzie tluczek kupie za kilka zlotych a nie made by Jamie Oliver za niewiadomo ile) ![]() prawdziwych swiat ( a nie czasu wolnego na zakupy) perly chmielowej reszta jest, importowana ale jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a tutaj ,nic ... bardzo maly wybor,probek zero .... jak tak czytam te rzeczy to przychodzi mi na mysl "cudze chwalicie ,a swego nie znacie" ![]() po 10 latach za granica powiem,ze w Polsce lepsze jest : - duzo lepsze,wyposazenie sklepw wszelkiego rodzaju,bogactwo produktow,do wyboru do koloru. - lepsze produkty miesne - lepsze wyroby mleczne ,maslo itp. - lepszy chleb - polskie slodycze sa najlepsze na swiecie ! ![]() - nie spozniajace sie autobusy,generalnie punktualnosc (przynajmniej teraz ja tak to widze,biorac pod uwage fakt,ze we wloszech pojecie czasu jest wzgledne... a wlasciwie to on tutaj nie istnieje ... ![]() - polacy w porownaniu z wlochami sa bardzo dokladni i precyzyjni,tego tez mi brak, nie lubie robienia wszystkiego po lebkach . - nasze domy i mieszkania sa przytulniesze... tutaj sa zimne i jakies dziwne,przewaznie nie maja nawet dywanow,a tapety to chyba nigdy u nikogo nie widzialam,nawet nie wiem czy w sklepach sa ![]()
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
A najbardziej czego mi brakuje to centralnego ogrzewania!!! Tu to rzecz zupelnie nieznana. Choc podwojne okna juz powoli robia sie popularne, i insulacja w scianach tez.
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() obawiam się że będzie mi brakować też zwykłego razowego lub orkiszowego pieczywa bo te szwedzkie wasy albo słodki chleb są brrr... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() w ogole tutaj to nie mozna normalnej kanapki zjesc Cytat:
![]() Cytat:
![]() a ja tu non stop slysze, jak trabi klakson. bez tego by tu chyba poumierali |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Wtajemniczenie
|
no tak tak.. trąbią ale nie na siebie że im się kierowca drugi nie podoba tylko jak jadą ciasnymi uliczkami i tak "dają znać że jadą" żeby w nich nie wjechać..
też się zdziwiłam że tam tyle trąbią ![]()
i kiedy spada tyle gwiazd ja chcę ocalić choćby Nas.. ![]() Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst: "korzystamy z tego konta w kilka osób, wcześniej pisała koleżanka a teraz przedstawiam swój problem.." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
O tak, u mnie też. Zimą marznę jak pingwinek ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Czego nie ma we Wloszech juz pare osob pisalo - ja dodam jeszcze ze brak supermarketu Tesco.
![]() Plynow micelarnych - nie mam pojecia dlaczego. ![]() Budyniow ktore sie ladnie zsiadaja a nie sa plynne. ![]() No i wcale nie ma galaretek i kisieli - w Polsce staje sie przed dlugasnymi polkami pelnymi tych specyfikow a tu nic. ![]() Nie mowiac juz o kwasnej smietanie i bialym serze. ![]() A i jeszcze cos naprawde denerwujacego - jak mozna podawac prognoze pogody nie mowiac o temperaturze? Widac mozna a jedyne dane jakie sie uslyszy to to ze np. temepratura typowa dla tej pory roku, albo nizsza czy wyzsza. ![]() Na szczescie nie wszedzie sa takie odkrywcze prognozy. ![]()
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
tez wlasnie przypomnialo mi sie, ze brakuje tu twarogu. zjadloby sie serniczek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Dziwi mnie brak płynów micelarnych u Was, przecież Eucerin, Vichy czy La Roche Posay bardzo międzynarodowe są. Mój ulubiony Eucerin dostanę tutaj wszędzie.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
Ja to samo czytam i sie dziwie. u mnie te marki w kazdej aptece sa i micele tez. Uzywam micel Vichy ;o)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
chyba chodzilo o plyny micelarne tanszych firm. u siebie widzialam tez bioderme
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
E no to w DE tez nie ma, ale mnie tez te tansze nie interesuja. jak by mi placili za uzywanie Ziaji to bym i tak nie chciala. Mialam Sopot Spa i nie pasowal mi. Kolezanka miala jasninowy jak mnie dowiedziala, wiec wzielam do testow. Skonczylo sie na jednym uzyciu i myciu mordy i pryskaniu woda termalna, na koniec krem bambino z cynkiem, bo tak mnie podraznil.
Bioderme u mnie tylko online z Czech mozna zamowic i chodz mialam odlewke to ok, fajna, ale jednak Vichy wole. ;o) z peelingami enmzymatycznymi tez krucho, w zwyklych drogeriach nie ma, trzeba inwestowac min ok 20€ w ciezko dostepny Art Deco itp, wiec kupowalam sobie w Pl moj ukochany Flos Lek do naczynkowej cery, ale teraz tez juz mi to nie potrzebne. Zmianilam pielegnacje cery i juz nie jest taka wydelikacona, moge uzyc czegos delikatnego i scierajacego. A ostatnio kupilam sobie w sklepie dla mieszaczy zmielone pestki sliwki ultra drobne i to sie nadaje do naczynkowej cery. wymieszalam juz z zelem Toleriane i delikatnie umylam. Podoba mi sie. tanie, duzo nie trzeba. No coraz mniej rzeczy mi w tym Deutschland brakuje ;o) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
Ja też dopiero z czasem znalazłam rzeczy, których mi brakowało, z kosmetyków. A myślałam, że nie ma. Wymagało to wielu wycieczek do różnych drogerii i próbowania lokalnych marek, ale tak też przyzwyczajamy się do nowego kraju. Coraz mniej zamawiam z Polski.
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Mi na poczatku bardzo brakowalo twarogow, serkow wiejskich i pierogow ruskich - i to gdzie we Francji, w kraju gdzie jest tyle serow...
Brakuje mi podkladu maxfactora, ale przestawilam sie na la roche possay (tu jest tanszy niz w pl), farby do wlosow blond trzeba kupowac w wiekszych hipermarketach w lepszych dzielnicach (ja tu robie za gwiazde Hollywood z moim wzrostem i dlugimi blond wlosami - na ulicach same brunetki prawie za to dla odmiany w tv wszystkie redaktorki blond, czasem nawet zartuje co robia blondynki we Francji - ida do tv to nie maja czasu sie wloczyc po ulicach ![]() Przyzwyczailam sie do wielopakow, bilety kupuje w automatach kolo stacji metra. Kawe z mlekiem pije w domu, na miescie jednak tania cafe noissete plus darmowa szklanke w wody, w tabacu kupuje doladowanie do tel (ale mozna tez w punkcie sieci tel). Kwestia przyzwyczajenia. Brakuje mi bardzo sklepow tatuum i orsay (moje ulubione marki) a z butow rylko. Ale powoli oswajam paryskie sklepiki typu outlet znanych marek. Takze mysle, ze to tez z czasem znajde zamienniki. Jednak nadal wiekszosc ubran mam polskich. Z wiekszych rzeczy - irytuje mnie ze klawiatura we franc. komputerach nie jest qwerty, . Pewnie wiecej teego ale to tak na szybko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Plynow micelarnych w aptece nie szukalam - tylko w drogeriach.
A przeciez i tam nie stoja tylko najtansze marki ![]() Ktos juz o tym napisal ale i ja skrobne slow kilka - jak we Wloszech, panstwie pomidorow moze nie byc soku pomidorowego lub wielowarzywnego. ![]() Szukalam i nie znalazlam przed rozpoczeciem diety. ![]() Kupilam dobry przecier ktory mieszam z woda. ![]()
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
brakuje mi ..... ładnych ciuchów
![]() bo jeśli chodzi o spożywkę nie mam co narzekać, naokoło polskie sklepy ![]()
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
mi jedynie brakuje odrobiny slonca bo w Irlandii rzadko bywa sloneczna pogoda
wszystko inne raczej do kupienia przynajmniej nie brakuje mi jakis produktow spozywczych czy kosmetykow bo mozna wiele rzeczy kupic w Polskich sklepach jak i drogerii internetowej ewentualnie ... ryneczkow z warzywami i owocami sa jakies ale moze jeden w Dublinie widzialam i to na takiej zasyfionej ulicy ze szkoda gadac Edytowane przez irenkaaa Czas edycji: 2012-05-08 o 23:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja pracujac w barze mamy soki do robienia blood merry (te male w szklanych buteleczkach ale nie pago nie pamietam nazwy) ![]() ale racja ciezko znalezc ![]() mi brakuje dobrego pieczywa ![]() Cytat:
Edytowane przez paulinka1128 Czas edycji: 2012-05-12 o 18:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Wtajemniczenie
|
Kurcze w dzisiejszych czasach to UK sie wszystko dostanie. Nawet z importu
![]() Jezeli chodzi o jedzenie to jesli mnie natchnie ochota na polskie papu to wizyta w polskim sklepie albo Tesco i po problemie ![]() Zreszta ja uwielbiam jedzenie w UK i bardzo mi ono sluzy. Chleb z 5 rodzajami ziarna z Warburtons to po prostu bajka ![]() Jedyne czego nie ma to kosmetykow na cellulit. Na polkach sa moze 3 rodzaje i koniec, o peelingach stricte antycellulitowych to tez mozna pomarzyc.... Tak samo jak o plynach do higieny intymnej: dwa na krzyz i do widzenia ![]() Ale od czego sklepy online!! ![]()
![]() |
#52 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Probki rowniez dostaje, przy wiekszych zakupach nawet po 4-5 na raz ![]() ![]() ![]() Na porzadne perfumerie takze nie narzekam, tudziez inne drogerie z ekskluzywnymi kosmetykami! moge zapytac, w jakim miescie bylas/mieszkasz w Szwecji ![]() Czego mi brakuje? Bialego sera. Gdy tylko mam mozliwosc bycia w polskim sklepie, kupuje go wrecz na kilogramy i niestety przeplacam ![]() Na drugim miejscu jest razowy chleb... Najlepiej z ziarnami slonecznika ![]() Brakuje mi tez polskich, tanich kosmetykow np. Ziaji, tanich lakierow do paznokci i wiekszej gamy kosmetykow pielegnacyjnych, jakie moge znalezc z latwoscia w Polsce ![]() Tesknota za slodyczami minela, kiedy to schudlam po przeprowadzce tylko dzieki niejedzeniu ich ![]()
![]() |
![]() |
#53 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
a ja nigdy nie widzialam
![]() ![]()
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
Ej dziewczyny ale przecież zrobienie soku pomidorowego w domu to nic trudnego i pyszniejszy niż ze sklepu
![]()
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
tylko pewnie nie zawsze wychodzi cenowo tak samo jak kupic gotowy sok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Podpisuje sie pod tym co napisaly wloskie wizazanki
![]() Poza tym brakuje mi: - lasow, do ktorych moge sie wybrac na normaly spacer; - polskich kosmetykow i ogolnie drogerii; - piwa; - slonych paluszkow; ![]()
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sa chyba w kazdym supermarkecie a w Carrefourze na pewno ![]() o o ! lasy ... tak ,spacer po lesie ... ![]()
![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:40.