|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3151 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Fajnie się czyta opisy porodów szczególnie jak idzie odczuć że większość bolało ale i tak uważamy że było warto dla tego skarba jaki teraz każda z Nas ma ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3152 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Cytat:
![]() |
#3153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W aptece kazali 1 kropla 2 razy na dobę. Teraz przeszłam na Bobotic ![]()
![]() |
#3155 |
Rozeznanie
|
napisałam do Cotton, ale nie odpisuje...mam nadzieję że u niej i malutkiej wszystko ok
![]()
#3156 |
Rozeznanie
|
Jestem już na jedno oko, powoli piszę co i jak. Dzięki za pamięć o bawełniance
![]() ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Kochane mamuśki ![]() Zgłaszam sie skruszona długą ciszą, jednak sprawy wyglądają u mnie tak nieciekawie, że stwierdziłąm, że poczekam, aż się wszystkie wypakują... Żeby nie denerwować przed rozwiązaniem. Poród niestety koszmarny, w skróci pisząc, 3 dni czekania na test oksytocynowy, test wyszedł nieciekawy-z tachykardią u małej, więc nckę spędziłam na porodóce popodpinana do czego tylko się dało. Oczywiście bezsennie. Nad ranem lekarka dyżurująca powiedziałą, że u szefostwa zaapeluje o wywoływanie. Profesorek "sama natura" Reroń oczywiście na obchodzie odmówił, ale jak tylko się zmył przytomna doktor Kaim podjęła decyzję o wywoływaniu i o 10 podpięli mnie. Uprzejmość wobec studentó zapunktowała mi, położnicy stali nade mnąi zabawiali rozmową cały czas, dnosili z oddziału moje rzeczy, studenci medycyny żartowali, objaśniali itp. Koło 16 chciałam żeby mi na chwilę wpuścili męża, bo akurat sama byłam, ale podczas wizyty w toalecie poleciałą krew-zbadali mnie i podczas badania położna niechcący przebiła pęcherz - wody zielone. Żeby nie zachlapać kocyka, nie wyciągałą ręki póki salowa sięnei raczyła pojawić (nie polecam tego doświadczenia-ręka tam podczas skurczu). Odezwała się astma, podali mi tlen (nic innego nie było) oksytocyn wzmocnia skurcze, ale nie ruszyła szyjki, więc dostałam zastrzyk rozkurczowy. Ból i niedotlenienie dały mi w kość, ale znieczulenia nei dostałąm bo najpierw było zbyt wcześnie, potem już zbyt późno (z 3cm zrobiło się 9). Nacięli mnie na prawie 4cm, niesety nie w szczytowej fazie skurczu i poczułam to. Po 3 partych, 24h leżenia plackiem pod ktg, 40h bezsenności i 8h oksytocyny pojawiła się Lenka,a gremium dookoła mojego łóżka porodowego (30 osób) wykrzyknęło "a to co???" przez co słąbo mi sięzrobiło, uniosłam się i zobaczyłam plecki małej... z wielkim guzem. Wpadłam w odrętwienie, trzymałam małą na brzuchu i nie kontaktowałam. Ją zabrali na pomiary i apgary (10pkt) a ze mnie położna wraz ze studentką wyciskały łożysko (zero skurczów po porodzie) które wyszło podziurawione, więc pędem zabrali mnie na operacyjną, znieczulenie podpajęczynówkowe i czyszczenie jamy macicy. Nie wiem,co się stało na sali operacyjnej, ale zasnęłam, a gdy się obudziłam, wstrząsały mną drgawki niemalże padaczkowe. Jedna studentka gdybałą potem,że to mogły być drgawki z wykończenia, druga,że z defibrylatora. Nie wiem, nieważne. Poród wybił mi dwa mega żylaki, jeden na tyłku, drugi między tyłkiem a szwami, rozmiar xxl-jak orzech laskowy. Ponoć mają sięwchłonąć. Zobaczymy... Mam kilkanaście kilo mniej (nie wiem ile) ciuchy ze mnie spadają, obwody ciała zmniejszyły siępo 10cm. A teraz najważniejsze: mała Lenka ma prawdopodobnie nieszczelność gdzieś w kręgosłupie i ten guz to zbierający się płyn mózgowo-rdzeniowy. Sprawa do załatwienia operacyjnie, prawdopodobnie za rok. Ubytek płynu jednak zniekształca też obraz mózgu. Rdzeń kręgowy jest za długi, przez co zakleszczył się między kręgami i zbyt szybki rozwój może go zerwać co doprowadzi do paraliżu. Czego? Nie wiaodmo. Da sięoperować? Nie wiadomo. Wizytę u neurochirurga mamy za tydzień, może jakieś konkrety padną. Póki co kazano nam żyć i nie myśleć o tym, cieszyć się dzieckiem. Ale ja nie mogę... Kiedy tylko o tym pomyślę, płaczę. Myślałam,że moje dolegliwości ciążowe, cukrzyca, cholestaza, ból i wyrzeczenia związane z nimi to pewnego rodzaju umowa nie wiem ,ze światem, Bogiem, że za tą cenę z małą bedzie wszystko ok. Ale nie. Lenka jest dzieckiem bardzo aktywnym, żwawym, grzecznie śpi i je, a ja dzięki radom położnych z Krk umiem rozpoznać w 3 sek czego ona chce i jąuspokoić, dzięki nowym pampersom z aloesem mam też spokojne nocki z 1 pobudką. Mam nadzieję, że nie zdenerwowałam nikogo nadmiernie moimi przeżyciami, macie przecież swoje problemy... Za momencik wrzucę foty małej na skrzynkę. Pozdrawiamy i całujemy, Puma i Lenka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3157 |
Zakorzenienie
|
O Boże, Puma, nie wiem co napisać.
jeśli chodzi o poród, to okropnie się namęczyłaś.:/ Gratuluję! byłaś bardzo dzielna, że aż tyle wytrzymałaś! ![]() Co do Lenki, to smutno mi się zrobiło, że pojawiły się jakieś problemy. ![]() Mam nadzieję, że w niedługim czasie wszystko się unormuje, życzę ogrom zdrówka!!! ![]() ![]()
![]() |
#3158 |
Zakorzenienie
|
Puma, strasznie współczuję wszystkich przeżyć i mam nadzieję, że Lenka będzie rosła zdrowo a wadę da się zoperować z pełnym sukcesem!
![]() Pamiętaj, że zawsze masz nas i my zawsze podniesiemy Cię na duchu ![]()
#3159 |
Rozeznanie
|
Cotton- przytulam z całej sily, bo nie wiem co napisać.sie poryczałam.wierzę że będzie dobrze.a lenka wynagrodzi Ci wszystkie przejścia,każdy ból.trzymaj się kochana,ucałuj maleńką
#3160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a pomagał ten Esputicon Ewelince? Cotton jestes bardzo dzielna ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3162 |
Zadomowienie
|
Puma, trzymaj się i dużo zdrówka dla Ciebie i Lenki
![]() Wierzę, że wszystko dobrze się ułoży |
![]() ![]() |
![]() |
#3163 |
Zadomowienie
|
Cotton Naprawdę wiele przeszłaś przez całą ciążę, poród i jeszcze teraz. Jesteś mega dzielną kobietą i mam Nadzieję, że wada Lenki będzie do wyleczenia i wszystko skończy się dobrze
![]() ![]() A ja się muszę pochwalić moim synkiem ![]() ![]() Każdy mi mówi, że mój syn jak na ten wiek jest bardzo dobrze rozgarnięty i żadne dziecko jak on tak nie mówi w moim otoczeniu ![]() Teraz sobie gania po dworze no i w końcu sam woła na siku ![]() No i dziękuję za miłe słowa o szwagierce i jej ciąży. Też bardzo się cieszę. Już się bałam, że się załamią bo ja już mam drugie i jej brat ma żonę która już jest 2 dni po terminie i jeszcze teraz mała Gabrysia a u nich nic - ale los w końcu się do nich uśmiechnął i teraz co wieczór modlę się za nią aby wszystko było ok i ciążę donosiła do końca ![]() A co do syna to na przyjęcie będzie musiał poczekać bo na koniec lipca dopiero hehe
![]() 9.11.2014 Oleńka ![]() Edytowane przez Roksape Czas edycji: 2012-05-08 o 13:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#3164 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nam polożna na 1 wizycie powiedziała że jakby sie coś działo to możemy podawac espumisan 2 x dziennie po 5 kropelek a tym ze na ulotce pise od 1 miesiaca sie nie sugerowac ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- a i chciałam jeszce napisac ze bylismy dzisiaj u pediatry i Filip waży 4600 ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3165 | |||
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Kupilam Bepanthen dzis.A tutaj tego aspiratora nie dostane,a poza tym balabym sie pod odkurzacz podlaczac.Dzieki za rady ![]() Cytat:
Wlasnie kupilam,mam nadzieje,ze pomoze. Cytat:
![]() Jak bephanten nie pomoze,to wyprobuje to. Cotton nie wiem co napisac.Mam nadzieje,ze bedzie dobrze.Sciskam mocno ![]()
![]() |
#3166 | ||||
Zakorzenienie
|
Oba dzieciaczki mi usnely. Jaki luz, ciekawe na jak dlugo
![]() Cytat:
Moj Szymon jak go mecza pierdzioszki to tez niby glodny chce ssac cyca, wiec mu daje zje troche i po chwili puszcza prezy siei placze. Na szczescie u nas to trwa chwile i nie codziennie wiec nie moge mowic ze ma jakies kolki. Po prostu czasem bączki nie daja mu spokoju. Ale ja mu daje codziennie Espumisan 4 razy dz. po 10 kropelek. I mysle ze dzieki temu nie wyglada to tak zle i troszke tylko poplacze i jak go ponosze to przechodzi. Tak jak Ci dziewczyny pisaly: masaze brzuszka ale systematycznie pare razy dziennie nie tylko wtedy kiedy boli Oskarka brzuszek, herbatka koperkowa, kladzenie na brzuszku (u nas pomaga pozbyc sie gazow). Cytat:
![]() Cottonpuma bardzo wspolczuje Ci przejsc i w ciazy i podczas porodu. To pewnie nic w porownaniu do tego co teraz przezywasz w zwiazku z Małą. Mam nadzieje ze bedzie wszystko u Was dobrze, daj koniecznie znac jak tam po wizycie u neurochirurga. Trzymaj sie kochana, choc latwo sie mowi ![]() Karo89 witaj ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- Cytat:
![]() A poza tym mrozonym, to dalam tez Filipowi: zmieszalismy mu z mlekiem takim co pije z butli wiec dostal troche przeciwcial ode mnie ![]() A ten pomysl z budyniem mnie rozbawil hihi ![]() ![]() Małgos co do kremu do pupy, ja stosuje tez linomag a sudocrem tylko wtedy gdy jest mocno zaczerwienione (choc akurat to rzadko sie zdarza) no i co do Sudocremu to wazne zeby go dobrze zmyc przed kolejnym posmarowaniem (a schodzi najlepiej oliwką bo wodą z mydłem nie zmyjesz). No i Sudocrem trzeba smarowac cieniutko. ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- CottonPuma masz sliczna coreczke ![]() ![]()
FILIPEK ![]() ![]() SZYMONEK ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-05-08 o 14:23 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3167 |
Zadomowienie
|
Gosica Widzę, że u Ciebie z tym mlekiem to jak było u mnie. Ja też miałam z tym problem a przy synu to już całkiem bo nie wiedziałam co z tym zrobić. Jeszcze piłam dużo i się ze mnie lało. Teraz jak miałam nawał to dopóki nie zauważyłam, że mleko się normuję to piłam tylko 3 szklanki na dzień wody. Schło w ustach ale podziałało
![]() No i przed chwilą na maila dostałam info a nawale i tam piszę , że można pić 2-3 filiżanki na dobę szałwi albo mięty bo delikatnie hamują nawał.
![]() |
#3168 |
Zakorzenienie
|
tikki Andrea na tym zielonym tle wyglada jak przepiękny Kwiatuszek
![]() ![]()
FILIPEK ![]() ![]() SZYMONEK ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-05-08 o 14:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#3169 |
Zadomowienie
|
Z racji tego, że moja maleńka dziś skończyła 2 miesiące wysłałam nowe fotki na maila
![]()
![]() |
#3170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Moj Szymonek tez dzis skonczyl 2 miechy ![]()
![]() |
#3171 |
Zakorzenienie
|
Aguśka, rośnie rośnie...już taka ciężka jak ją trzymam
Znowu mam zaległości ![]() Byłam dziś z Andreą w Konsulacie i robić zdjęcia do paszportu. Ale się gościu namęczył nim zrobił jej zdjęcie ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3172 |
Wtajemniczenie
|
czesc Dziewczynki
![]() Puma wspolczuje Ci Kochana i bardzo trzymam za Was kciuki aby wszystko sie zaczelo ukladac. Lenka dobrze ze pi USG lepiej. co do zasypiania wg pani Hogg ![]() ![]() w dzien natomiast zawsze po jedzeniu Hania ma troche aktywnosci wg zasady Hogg EASY (eat - activity - sleep - you)i faktycznie tak to u nas dziala.wiadomo jak jest skok rozwojowy to mamy odchyly od tej zasady - bo wtedy jest tylko eat i cry ![]() ![]() Gosia u mnie tez niestety problem z czerwona pupka od jakiegos tygodnia i na dodatek dzis pojawily sie krosteczki na pupci i tez tak samo jak Ty dbam o higiene Hani, u mnie to jeszcze te kupki brzydkie byly wiec pod takim cisnieniem wylatywaly jak torpeda normalnie.wczesniej stosowalam tylko bepanthen po myciu wieczornym i bylo cacy - raz uzylam sudocrem i sie zaczelo - nie wiem czy to przez to czy nie. Balbinka dzieki za polecenie masci - dzis kupie. Gosia mialam Ci pisac ze u mnie nie ma potrzeby aby uzywac wkladek laktacyjnych bo u mnie nie wylatuje mleko...hmmm i dzis pierwszy raz mialam mokry stanik naprawde i bluzke ![]() Wszystkiego Najlepszego dla Roksapowej Basi i Aguskowego Szymonka z okazji 2miesiecy!!! my dzis z Haniula poszlysmy rano na spacerek - najpierw odwiedzilysmy w hali szparagowej i sklepie dziewczyny - i Janice ktora teraz prowadzi szparagowy sklep ( w tamtym roku ja prowadzilam caly sezon wlacznie ze sklepem i Janice pracowala dla nas tez) chyba z 5x powtorzyla mi jaka jestem zorganizowana i ten sezon bylby super gdybym byla...hmmm milo mi sie zrobilo bo bardzo duzo w to pracy wlozylam, klienci podchodzili do wozka i byli zdziwieni ze mam dziecko, bo dla nich rok tak szybko minal a przeciez w czerwcu rok temu nie bylo widac ze bylam w ciazy...a ja zaszlam w dzien zakonczenia sezonu...tzn wieczorkiem ![]() ![]() i tak sobie porozmawialysmy z Janice i pozniej na obiadku rozmawialam z Tz...ze tak naprawde to jestem w szoku, bo tak zawsze lubilam pracowac, a teraz sobie mysle ze moglabym byc w domu 2-3 lata z Hania bo jak wroce do pracy oplace zlobek to zostanie mi mniej niz teraz na macierzynskim (bo teraz mam macierzynskiego polowe swojej pensji). bo tak myslalam ze nastepny dzidzius za jakies 4-5 lat bo wtedy Hania poszlaby do darmowej szkoly, bo wczesniej zwyczajnie nie bedzie nas stac aby dwoje wyslac do zlobka bo jednej pensji zabraknie na to. a jakby bylo dwoje dzieciaczkow z roznica wieku 2 latka np. to wtedy zostalabym w domu bo to zwyczajnie bardziej oplacalne bylo ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Wszystkie maluszki przeslodkie na mailu!!!same pieknosci ![]() Gosiu co do glutkow w nosku to my wczoraj pierwszy raz uzylismy sprayu CALPOL (Saline Nasal Spray) kupilam w tesco, balam sie poczatkowo prsynac Hani w nosek bo myslalam ze tak mocno prysnie, ale Tz trzymal ja na polsiedzaco a ja prysnelam dosc lekko i kozki zaczely wyplywac doslownie, tylko ze jak Hania sie rozplakala to je wciagala i takie bylo lapanie koziakow ![]() ![]() ![]() Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-05-08 o 15:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#3173 |
Zadomowienie
|
W takim razie Aguśkaa Tobie i maluszkowi również Wszystkiego najlepszego z tej okazji
![]() A swoją córę stroję bo zawsze chciałam mieć taką malusią dziewczynkę w sukienieczce i musiałam to zrobić ![]()
![]() |
#3174 |
Zakorzenienie
|
tak, niestety czasem długo trwa usypianie Kai. Wczoraj nam zeszło od 22 do 1.30 - rekord.. Strasznie płakała, ale nie wiem czy brzuzek bolał, czy coś innego..
![]() ---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ---------- no i nie zdążyłam doczytac, bo kajcia się obudziła, nadrobię później! |
![]() ![]() |
![]() |
#3175 |
Wtajemniczenie
|
Cotton dzielna Ty moja kobieto! Trzymaj się i nie dawaj! Z Lenką MUSI być wszystko dobrze i nawet innej opcji nie ma. Razem dacie radę zawsze
![]() ![]() potem nadrobię, bo mała dziś marudna:/ ja sie ucze z doskoku ale slabo mi idzie ![]()
#3176 |
Zadomowienie
|
czesc dziewczyny
![]() ![]() MAteusz nadal mało śpi, wciaz marudzi, placze, prawie jestem pewna ze ma kolki, jak puszcza bąki to płacze,pręzy sie, od kilku dni nie moze zrobic kupki, podawalismy mu juz esputicon, bobotic, debridat, sab simplex, ale poprawy wiekszej nie widac.Mały je przewaznie moje mleko odciagniete,a raz -dwa razy na dobre dokarmiam bebilon pepti. Ja naprawde nie mam siły...boli mnie codziennie głowa ze zmeczenia, nie mówiac o tym ze o jakimkolwiek czasie dla siebie moge zapomniec. Mały potrafi w dzien nie spac 7-8 godzin, w nocy tez z tym spaniem roznie.Ciezko go rozgryzc o co mu chodzi, bo nie chce jesc, a doslownie za 5 minut juz chce.Nie zjada odrazu calej porcji, tylko je na raty, strasznie to wszystko uciażliwe. Wczoraj bylam u gina na kontroli, okazalo sie ze mam nadzerke,która bedzie trzeba zlikwidowac jak zaczne miesiaczkowac. Ogólnie to dzien za dniem leca mi jak szalone, cały swój czas poświecam dziecku i czekam z nadzieja na lepsze czasy ![]() Oboje z TZ jestesmy wykonczeni,najgorzej jest w nocy..z tego wszystkiego pojawaiaja sie miedzy nami spięcia, wypominanie sobie roznych rzeczy , no ale musimy jako to wszystko przetrwac.
#3177 | |
Rozeznanie
|
Bepanthen używam na zmianę z Linomagiem. Ale przeważnie Linomagiem smarujemy, a jak widzimy czerwoną pupkę i jakieś krosteczki to bepanthen wtedy idzie w ruch i po 1-2 razach wszystko jest ok.
Mam próbki kremu Alpika - poleciła mi położna. Stosuje się ten krem przeciwko pieluszkowego zapaleniu skóry - może ten krem bardzo pomoże? Bo położna mi powiedziała, że sudocrem tak wcześnie lepiej nie stosować bo ma dużo cynku, a Alpika właśnie jest bezpieczna a jest bardzo skuteczna. Cytat:
Pumcia przytulam mocno mocno ![]() ok. resztę później nadrobię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3178 |
Raczkowanie
|
---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------
[/COLOR]Witajcie! Ja tu niestety rzadko zagladam ale czasem na chwile mi sie udaje ![]() ![]() Czaruś śpi w nocy dosyc ładnie, za to w dzień funduje sobie tylko jedną drzemke2-3 godziny i to mu starcza :/ no i do tego nie jest to jeszcze o stałej porze więc nie wiemy kiedy będzie chwila na odsapnięcie. Jak nie spi to nie marudz za bardzo ale potrzebuje czyjejś uwagi, na szczescie mieszkamy z dziadkami ![]() Oprocz tego to ciągle by jadł i jadł, a jak na złości się dzisiaj okazało ze nie przybiera na wadze a ma juz 4 tyg a urodzil sie 4130 g i za tydzien mamy znowu sie isc zważyć. Czytałam kiedys ze któras z Was tez miała problemy ze słabym przyrostem wagi ale nie doczytałam jak się problem rozwiązał i co bylo tego przyczyną. Ogólnie to synek rozwija sie super, jest silny i ciekawi go juz świat, pilnie się rozgląda i nasłuchuje. POZDRAWIAMY WSZYSTKICH ![]() Edytowane przez Furczak Czas edycji: 2012-05-08 o 18:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#3179 |
BAN stały
|
czy ktoś wspomoże przyszłą mamusię i kliknie na ten link? proszę o pomoc
[reebok_b]592474[/reebok_b] |
![]() ![]() |
![]() |
#3180 |
Zakorzenienie
|
Puma.. mocno mocno ściskam! Z Maleńką na pewno wszystko będzie dobrze, trzeba mocno wierzyc i myślec pozytywnie!
Życzę dużo zdrówka Tobie i Lence i zero zmartwień ![]() Aguśka w czym mrozisz pokarm? To są jakieś woreczki? Gratuluję dwóch miesięcy Szymonka! ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- MoniaHan dziękuję za opis metody Hogg ![]() ![]() Co do pracy to ja mam podobnie - wcześniej mi było ciężej nie pracowac,a teraz jak jest Kajcia to w sumie na razie nie mam ochoty wracac do pracy bo łaknę tych wszystkich chwil z Nią, by Ją poznawac i obserwowac postępy w rozwoju ![]() Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2012-05-08 o 19:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:10.