|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 |
Konto usunięte
|
Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...
Ja się zastanawiam czy nie wziąć kulturoznawstwa albo archeologii jako drugi kierunek, ale to wyłącznie z pasji, żadnej przyszłości z tym nie wiążę. Z drugiej strony chciałam zacząć filologię romańską, ale nie jestem zbytnio przekonana czy uda mi się to pogodzić z prawem. No i nie wiem co robić, a w końcu to już ostatni rok żeby za friko studiować...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 |
na przekór do celu
|
jakbyś mogła to i mnie byś oświeciła. bo też na początku rozumiałam ustawę tak jak balletoevs pisze, później jednak zakrzyczano mnie, że to nie o to chodzi więc sama przyjęłam to co mówią inni...
![]() |
![]() |
#545 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie z interpretacji innych tak rozumiem ustawę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 |
Zakorzenienie
|
To jest ostatni rok, żeby móc pociągnąć darmowo dwa kierunki - bez względu na to, czy ktoś już studiuje, czy tak jak ja dopiero się na nie wybiera
![]()
![]() |
#547 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#548 |
Zakorzenienie
|
W tym roku jest tak jak było dotychczas - od przyszłego wchodzi ten głupi pomysł....
Także spokojnie ![]()
![]() |
#549 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
1) osoby które zaczęły studiować przed wprowadzeniem tej ustawy studiują teraz "zerowy" kierunek i mogą kiedy chcą zacząć jeszcze 2 kierunki 2) w tym roku można studiować drugi kierunek bezpłatnie, a później każdy bez względu na to od kiedy studiuje będzie musiał płacić za nowy kierunek
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 |
Zakorzenienie
|
Druga prawidłowa...
![]() |
#552 |
Zakorzenienie
|
W temacie "Drugi kierunek płatny" wersja pierwsza uważana jest za prawidłową
![]() Edytowane przez balletoevs Czas edycji: 2012-05-07 o 21:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#553 | |
na przekór do celu
|
a jeszcze dziś widziałam świeżą wiadomość przyznającą rację pierwszej teorii
![]() Cytat:
![]() ja już się tym nie interesuje, i tak nie ma dla mnie drugiego kierunku ![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-05-07 o 21:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 |
Zakorzenienie
|
haha, w takim wypadku się już nie wypowiadam
![]() Idę się stresować jutrzejszą maturą ![]() Bo najpierw trzeba zdać, żeby myśleć o studiach ![]()
![]() |
#555 |
Zakorzenienie
|
"W związku z tym, że ustawa wchodzi w życie 1 października 2011 r. osoby, które ukończyły studia pierwszego stopnia, studia drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie przed 1 października 2011 r. lub kontynuują w roku akademickim 2011/12 studia rozpoczęte przed 1 października 2011 r. mają również prawo do podjęcia studiów stacjonarnych w uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012 albo w latach następnych bez wnoszenia opłat. Studia te w rozumieniu ustawy będą ich pierwszym kierunkiem."
Tak w ramach wyjaśnienia, bo nie chcę zaśmiecać wątku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#556 |
Zakorzenienie
|
Mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem dzisiaj - matura z matmy mówi sama za siebie...
Nie bijcie proszę... Czy jeśli w roku akademickim 2012/2013 zacznę jeden, i będę chciała wziąć drugi, to muszę za niego płacić, tak?
![]() |
#557 |
Rozeznanie
|
Ja chciałam isć na mat-fiz. Chciałam, ale bałam się fizyki, z której nic nie rozumiałam. Może to przez to, że w gimnazjum ciągle zmieniał nam się nauczyciel. Myślę, że w LO z dobrym nauczycielem i samozaparciem dałabym sobie radę.
U mnie na humanistycznym wylądowały osoby z przypadku - byliśmy najgorszą klasą w szkole. Wiekszość osob nie interesowała się niczym, nawet tym polskim, ani historią. Że o reszcie przedmiotów nie wspominając. Ja jeśli się uda w przyszłości zajmę się grafiką komputerową, no ogólnie czymś artystycznym ![]() ![]() Przynajmniej mam jakieś plany, ktore mam nadzieję wypalą. Gdyby nie to, chyba bym się załamała, bo rzeczywiście perspektyw po tym profilu nie ma sporo. Nie ma się co oszukiwać... To znaczy, to wszystko też zależy od konkretnej osoby, jeśli ktoś idzie na studia, aby iść i mieć papierek to rzeczywiście, szansy dużej dla niego nie ma, ale jeśli ktoś ma pasje, kształci się tez sam, to wiadomo, jest duże prawdopodobieństwo że się uda. Poza tym uważam, że szkolnictwo w Polsce to totalna PORAŻKA, która z ludzi ma robić bezmózgie maszyny obfitujące w niepotrzebną im wiedzę, pozbawione własnego zdania, kreatywności. A to liczy się w życiu ! Najgorszy jest polski i seria "co poeta miał na myśli". Przecież nigdy nikt nie będzie wiedział, co sobie myślał Mickiewicz, oprócz niego samego....także mam prawo chyba sobie interpretować go tak jak chcę. ![]() No i oczywiście na pierwszym miejscu powinno stać zaciekawienie ludzi, rozwijanie ich pasji i kreatywności, a szkoła wręcz zniechęca uczniów do nauki i posiadania jakiegoś hobby. Mnie historia w szkole strasznie nudziła :/ Ale uczyłam się, bo uczyłam,czasami miałam dość. Wolę poczytać jakieś ciekawe książki niż kuć suche fakty.
A z kolei najnieszczęśliwsze życie ma swoje słoneczne godziny i swoje ubożuchne kwiatki szczęśliwości, rozsiane wśród piasku i kamieni. Hermann Hesse Edytowane przez tosiajola Czas edycji: 2012-05-09 o 17:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
tosiajola - ciekawe plany i zainteresowania ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#559 |
Przyczajenie
|
Ok, więc i ja się wypowiem
![]() Ja po półroczu przeniosłam się z mat-geo na humana, od września wracam z powrotem. ![]() Dlaczego nie warto? Powiem tak... Polski. W zasadzie nie ma czegoś takiego jak "materiał" na maturę, który trzeba wkuć i opanować. Wszystko sprowadza się do czytania lektur i ich analizowania, no i pisania. Większość lektur czyta się na podstawie, a jak nie, to chyba samodzielne przeczytanie książki nie jest takie trudne ![]() ![]() Ok, ale do rzeczy ![]() Po humanie trudno za to zdać cokolwiek z przedmiotów ścisłych. Samodzielnie nauczyć się np. matmy jest trudno, bo nauka polega na rozwiązywaniu zadań. Jeśli czegoś nie rozumiesz, nie zrobisz zadań, żebyś nie wiem, jak chciał. Można pewnie w końcu samemu do wszystkiego dojść, ale to trudne i długo trwa. A matma rozszerzona nie jest aż taka straszna. Ja miałam 3 na półrocze, a praktycznie w ogóle nie uczyłam się w domu, gdybym się uczyła, spokojnie miałabym 4. A geniuszem matematycznym zdecydowanie nie jestem, raczej jestem przeciętna. Ooo, to się rozpisałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#560 |
na przekór do celu
|
hmm, prawda
![]() u mnie wszystkie humanistki na słowa: "matura z historii" dostawały drgawek. no dobra, może nie wszystkie, 3 wyjątki by się znalazły. większość jednak męczyła się z historią i był to jeden z najbardziej znienawidzonych przedmiotów. a po co być na humanie, uczyć się tej hist i nie myśleć w ogóle o maturze z niej? polski - tak jak Zielonka pisała - jest do opanowania samemu. jedynie ten WOS, ale i on nie wymaga wielkiej pomocy nauczyciela aby się go nauczyć.
![]() |
![]() |
#561 |
Przyczajenie
|
Mam ten sam problem, boje się że po humanistycznym nie będę mieć pracy
![]() Takze jestem w 3 klasie gimnazjum i uważałam że jak pójde na humana, to odetne się od majcy, która wg mnie jest trudna. Już sama nie wiem co o tym myśleć. Czytając wczesniejsze strony dowiedziałam sie ze tak na prawde to po kierunku human nic nie mam, ciezko z praca i wgl. A ja lubie historie, nie sprawia mi klopotow nauczenia sie dat czy wydarzen. Z polskim to roznie bywa, gdyz mam taką glupią babke od polaka, ze obrzydza mi ten przedmiot. Ogolnie to polskiego nie specjalnie jakos lubie, ale tez nie sprawia mi ten przedmiot problemow. Ale jak to jest z tym profilem ekonomicznym? Z matmy nie jestem orłem, raczej przecietna. Wyjdzie mi 3 ![]() ![]() Doradzcie co robic, rekrutacja juz sie zaczela a ja nie mam pojecia o tym sadzic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 |
Przyczajenie
|
![]() Takze jestem w 3 klasie gimnazjum i uważałam że jak pójde na humana, to odetne się od majcy, która wg mnie jest trudna. Już sama nie wiem co o tym myśleć. Czytając wczesniejsze strony dowiedziałam sie ze tak na prawde to po kierunku human nic nie mam, ciezko z praca i wgl. A ja lubie historie, nie sprawia mi klopotow nauczenia sie dat czy wydarzen. Z polskim to roznie bywa, gdyz mam taką glupią babke od polaka, ze obrzydza mi ten przedmiot. Ogolnie to polskiego nie specjalnie jakos lubie, ale tez nie sprawia mi ten przedmiot problemow. Ale jak to jest z tym profilem ekonomicznym? Z matmy nie jestem orłem, raczej przecietna. Wyjdzie mi 3 ![]() ![]() Doradzcie co robic, rekrutacja juz sie zaczela a ja nie mam pojecia o tym sadzic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#563 |
Zakorzenienie
|
Czy ja wiem...
U mnie nauczycielka - beznadziejna - otwarcie powiedziała, że aby napisać WOS wystarczy 2 tygodnie przed egzaminem wykuć się vademecum i powinno wystarczy na 70%... Ale ona zawsze miała nie po kolei, więc może nie będę głosu zabierać ;D
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#564 |
Raczkowanie
|
Zielonka wybacz ale ja jak 3 lata temu zaczynałam liceum to do humana był największy próg, byliśmy przez 3 lata najlepszą od dawien dawna klasą, ze średnią 4,5
więc nie wmawiaj że humany są najsłabsze i w dodatku odpadki z innych profili |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#565 |
Zakorzenienie
|
ja się dopytam o ten poziom.
niższy poziom, tzn. ludzie osiągający wyniki gorsze niż w innych klasach, czy nauczyciele bardziej pobłażliwi i z lekceważącym stosunkiem do prowadzenia lekcji z tych przedmiotów? aż się zdziwiłam, bo my taką geografię i biologię np., mamy prowadzoną bardzo solidnie, ponieważ panie twierdzą, że dużo osób w klasach humanistycznych chce zdawac geografię, bo przydaje się na wiele kierunków i biologię, bo często jest wymagana na psychologię ![]() ![]() żeby nie było, że głoszę jakieś herezje o najwyższym na świecie poziomie nauczania w klasach humanistycznych ![]() ![]() zainteresowanym profilem humanistycznym nie polecam kategorycznej rezygnacji ze swoich planów, a wybraniem szkoły nastawionej właśnie na takie klasy, np. mojej <kryptoreklama> ![]() żeby nie trafic do tej typowej przechowalni ludzi z przypadku, a klasy złożonej z zdolnych, zainteresowanych literaturą i historią. taki profil wbrew pozorom może byc bardzo rozwojowy, jeżeli szkoła ma coś do zaoferowania (np. zajęcia z łaciny, filozofii, debaty oksfordzkie, wyjścia na wydarzenia kulturalne, koła zaintersowań). Edytowane przez poppy seed Czas edycji: 2012-05-17 o 19:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#566 |
Raczkowanie
|
dokładnie, u nas też tak było, nawet na lekcjach chemii niejednokrotnie robiliśmy zadania z rozszerzonej chemii,
wszystko mieliśmy na super, wymagający poziomie z wyjątkiem... o ironio polskiego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#568 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
a to o czym pisała jest niestety częste, u mnie na przykład się potwierdziło, ale chyba jasne, że nie jest tak WSZĘDZIE? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#569 |
Zakorzenienie
|
Cóż... U mnie też był najwyższy próg punktowy ze wszystkich klas, a jednak do mnie sami idioci chodzili
![]()
![]() |
#570 |
Raczkowanie
|
Co do idiotów* to po prostu w klasach i to nie tylko humanistycznych jest dużo "ślizgaczy" -chcą się prześlizgnąć do następnej klasy na naciąganych trójach, opracowań lektur i ściągach. W sumie ja też się do nich zaliczam,
![]() ![]() *używam tego określenia w stosunku do ludzi( a wiec też samej siebie ![]() Edytowane przez Flai Czas edycji: 2012-05-17 o 22:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:44.