Mamusie listopad-grudzien 2011 - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-08, 13:58   #1651
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie listopad-grudzien 2011

muffinka, Baha brawa dla zdolnych dzieciaczków

Cytat:
Napisane przez asiol Pokaż wiadomość
a o co chodzi z tymi kaszkami holle? co nich takiego super jest?
wg mnie są super, bo są bez cukru i bez mm

owieczka wow, ale masz długaśnego synka
A z tą rehabilitacją - moja A ma już prawie 8 m i sama się nie podciągnie do siadu

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 14:22   #1652
goldika
Zakorzenienie

Dziewczyny ale mam dzis nerwa do mlodego najchetniej bym go wsadzila w paczke i wyslala w podroz dookola swiata caly dzien marudzi, musi byc na rekach i to tak zebym sie nim zajmowala, do tego nie zjadl obiadu, mleka wypil 100ml a do 15 powinien wypic 2x180ml + obiadek.
3 rozne dania probowalam mu dac...

nawytykalam mu slownie co nieco dobrze ze dzieci nie pamietaja nic z tak wczesnego dziecinstwa...
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 14:26   #1653
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
Dziewczyny ale mam dzis nerwa do mlodego najchetniej bym go wsadzila w paczke i wyslala w podroz dookola swiata caly dzien marudzi, musi byc na rekach i to tak zebym sie nim zajmowala
Witam w klubie Mam tak od dłuższego czasu + nieprzespane noce

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 14:27   #1654
elf27
Zadomowienie

też ostatnio łapię nerwa (w extremach padała łacina - oby to nie było jego 1 słowo ) ale tłumaczę sobie, że dziecko nie maszyna do zaprogramowania - sama czasem mam ochotę wszystkich ubić, jęczę cały dzień i wybrzydzam, to co powiedzieć taki niemowlak

a apetyt ma słaby może po tym rzygańsku?
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 14:34   #1655
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
też ostatnio łapię nerwa (w extremach padała łacina - oby to nie było jego 1 słowo ) ale tłumaczę sobie, że dziecko nie maszyna do zaprogramowania - sama czasem mam ochotę wszystkich ubić, jęczę cały dzień i wybrzydzam, to co powiedzieć taki niemowlak

a apetyt ma słaby może po tym rzygańsku?
ufff to nie tylko ja ucze go lacicy w nerwach widze
ale zawsze mam dylemat czy sobie poklnac czy autentycznie wsadzic w karton i wyslac pod przypadkowy adres badz zamknac w klatce ze swinkami morskimi.
Stary 2012-05-08, 14:47   #1656
kasia_aa
Zadomowienie

goldika te swinki morskie mnie rozbawiły hhehe
dzieki Ela mam nadzieje ze szybko przejdzie, juz jest lepiej oczywiscie niż było, czasem mi poprostu przykro bo tz sie tak stara a tu lipa, ale bede cierpliwa

a co do wysłania w podróż dookoła swiata to tez tak dziś myślalam po tym nieszczesnym spacerze;/ w wózku wrzask, a w domu jak w zlości polożyłam na koc z myślą "nie bede cie nosić!" to sie zabawia w najlepsze nie wiem co go ten wózek tak w dupke gryzie

szukam nosidełek, przemyślałam temat chusty i chyba nie dam sobie z nią rady gdzieś w terenie z wrzeszczacym dzieckiem w wozku, musze znaleśc coś szybszego w obsludze
kasia_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 14:56   #1657
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_aa Pokaż wiadomość
goldika te swinki morskie mnie rozbawiły hhehe
dzieki Ela mam nadzieje ze szybko przejdzie, juz jest lepiej oczywiscie niż było, czasem mi poprostu przykro bo tz sie tak stara a tu lipa, ale bede cierpliwa

a co do wysłania w podróż dookoła swiata to tez tak dziś myślalam po tym nieszczesnym spacerze;/ w wózku wrzask, a w domu jak w zlości polożyłam na koc z myślą "nie bede cie nosić!" to sie zabawia w najlepsze nie wiem co go ten wózek tak w dupke gryzie

szukam nosidełek, przemyślałam temat chusty i chyba nie dam sobie z nią rady gdzieś w terenie z wrzeszczacym dzieckiem w wozku, musze znaleśc coś szybszego w obsludze
dzwiekoszczelny plecak by sie sprawdzil... wsadzasz dzieciaka, zapinasz i robisz na co masz ochote
wspolczuje takiego spaceru... ja mialam wyjsc z mlodym godz temu ale ze sie klocimy to nie poszlam. poczekam na Tz... i wyprawie ich na spacer hyhy (ale mam nikczemny plan!)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-08, 15:54   #1658
muffinka90
Zakorzenienie

Ale jajca, ze 2 tyg temu w CH zaczepila mnie dziewczyna ze szkoly jezykowej, czy nie chce odpowiedziec na 3 pyt, taki mini konkurs, oki, czemu nie. Calkiem o tym zapomnialam, dzwoni dzis telefon, babka z tej szkoly, ze wylosowalam drobny upominek. Fajnie, pytam jaki, a ona ze voucher na 300zl do ich szkoly jak dla mnie 3 stowy to nie drobiazg ide do nich jutro obgadac sprawe, pewnie nie skorzystam, bo caly kurs kosztuje duzo wiecej, ale i tak ciesze sie, ze wylosowalam

Cytat:
Napisane przez ela3010 Pokaż wiadomość

Muff Fifi już tak "profesjonalnie " raczkuje? Super, ja nadal czekam, mój się kiwa w przód i w tył ze 2 tyg już, co najwyżej odpycha się, albo pełza albo zrobi parę "kroków" do tyłu, ale to nie to właściwe raczkowanie. Starszy dopiero w wieku 9mcy zaczął raczkować a w wieku 10mcy zaczął chodzić.
.
Dosc nieporadnie jeszcze, nie zawsze mu to wychodzi, ale sie nie zraza chlopak, wazne, zeby dojsc gdzie chce (czyt. do sciany i zaczac ja drapac, brrr... nienawidze tego dzwieku)

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 15:55   #1659
pokszyfka
Zadomowienie

pożaliłam się w klubie może któraś z was miała do czynienia z tymi firmami i ma ochote mnie dobić...taxpol i taxback
pokszyfka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 15:59   #1660
muffinka90
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny ale mam dzis nerwa do mlodego najchetniej bym go wsadzila w paczke i wyslala w podroz dookola swiata caly dzien marudzi, musi byc na rekach i to tak zebym sie nim zajmowala, do tego nie zjadl obiadu, mleka wypil 100ml a do 15 powinien wypic 2x180ml + obiadek.
3 rozne dania probowalam mu dac...

nawytykalam mu slownie co nieco dobrze ze dzieci nie pamietaja nic z tak wczesnego dziecinstwa...
U nas kilka dni temu bylo to samo, jedyny posilek jedzony bez protestow to zupka, ale ja to zeby winie, dzis przeszedl sam siebie na spacerze, darl sie i darl, w wozku zle, na rekach zle, smoczka nie zabawek nie jestem wypompowana...

edit, wjechalam do klatki i cisza jak makiem zasial, cycki mi opadly...

denerwuja mnie te rymowane tytuly na sile, widzialyscie tytul styczniowek?

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx

Edytowane przez muffinka90
Czas edycji: 2012-05-08 o 16:00
Stary 2012-05-08, 16:00   #1661
princessskaa
Wtajemniczenie

Widzę, że dzisiaj nie tylko mnie bobek wnerwił.. Byłyśmy na spacerze, na zakupach. Jak zawsze wszystko fajnie. Wróciłyśmy do domku zjadła mała jabłuszka.Ugotowałam jej zupkę, a ona zjadła może łyżeczkę i w ryk, zakrztusiła się, pochyliłam ją do przodu, bo czerwieniła się.. Przestraszyłam się na maksa. Po chwili ryk, nie zjadła nic. Chciałam obrac ziemniaki to co chwilę mnie wołała do siebie, co chwilę na ręce. Poleżała chwilę i już coś podpłakuje. Zrobiłam jej mleko, zjadła, zasypiała pod koniec. Położyłam ją do łóżeczka to już się obudziła. Za chwilę już sama leżeć nie chciała. W końcu mówię do niej niemal ze łzami w oczach "Kur.. niunia, mama musi obiad zrobić, jest sama, nikt jej nie pomoże, to nie możesz mi dać chwilę?" Patrzyła spokojnie i leżała. Za chwilę zrobiła kupsko. No to przewijanie. A ja z obiadem w lesie. Piszę teraz do Was, leży łaskawca obok i bawi się.. Co jej się zrobiło? wr... Zaraz muszę mięso podsmażyć.. Ciekawe czy mi da.. Czy nadal będzie fochy stroić
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 16:00   #1662
fatal21
Wtajemniczenie

Kasia witaj w klubie dzieci antywozkowych.u mnie spacer jest mozliwy gdy mala najedzona i spiaca w innych sytuacjach nie ruszam sie z domu.myslalam o chuscie ale jej pozycja przodem do matki nie odpowiada.
Stary 2012-05-08, 16:06   #1663
princessskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
Ale jajca, ze 2 tyg temu w CH zaczepila mnie dziewczyna ze szkoly jezykowej, czy nie chce odpowiedziec na 3 pyt, taki mini konkurs, oki, czemu nie. Calkiem o tym zapomnialam, dzwoni dzis telefon, babka z tej szkoly, ze wylosowalam drobny upominek. Fajnie, pytam jaki, a ona ze voucher na 300zl do ich szkoly
drobny? Raczej za☠☠☠isty Farciara
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 16:07   #1664
fatal21
Wtajemniczenie

Princ ja mam taki dzien codziennie dlatego nie gotuje na szczescie mam tesciowa i ona ogarnia wszystko albo mala a ja wtedy bawie sie w Ele
Stary 2012-05-08, 16:11   #1665
kasia_aa
Zadomowienie

super widze ze nie jestem sama, szkoda że myśl że innym też jest zle mnie jakoś nie pociesza najbardziej mnie wkurza jak mi ktośmowi że mam dziecko w wózku usypiać albo powozić to napewno sie uspokoi (kiedy placze) nikt do cholery nie wierzy że dziecko może NIE CHCEĆ LEŻEĆ W WÓZKU! takze z jednej str ciesze się ze ktoś też tak ma bo to znaczy że nie jestem jakaś nienormalna

oglądam te nosidełka na all ale jakoś nic mne nie przekonuje;/ fakie wypaśne są za drogie a pozatym nie o to mi chodzi a te tansze...sama nie wiem, musze jeszcze coś poczytać
troche do mnie przemawia to ze względu na mały rozmiar http://allegro.pl/miekkie-nosidlo-ki...278845984.html
i łatwość przenoszenia

jeczy ta jeczała ide do niego matko!!!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-08, 16:22   #1666
ela3010
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
Princ ja mam taki dzien codziennie dlatego nie gotuje na szczescie mam tesciowa i ona ogarnia wszystko albo mala a ja wtedy bawie sie w Ele

To mój dzieć jest taki niedobry na okrągło, żeby coś zrobić to mu śpiewam, włączam disco polo w tv, i kombinuję byle tylko się zajął czymś.
Starszy też taki był.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 16:24   #1667
elf27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
Widzę, że dzisiaj nie tylko mnie bobek wnerwił.. Byłyśmy na spacerze, na zakupach. Jak zawsze wszystko fajnie. Wróciłyśmy do domku zjadła mała jabłuszka.Ugotowałam jej zupkę, a ona zjadła może łyżeczkę i w ryk, zakrztusiła się, pochyliłam ją do przodu, bo czerwieniła się.. Przestraszyłam się na maksa. Po chwili ryk, nie zjadła nic. Chciałam obrac ziemniaki to co chwilę mnie wołała do siebie, co chwilę na ręce. Poleżała chwilę i już coś podpłakuje. Zrobiłam jej mleko, zjadła, zasypiała pod koniec. Położyłam ją do łóżeczka to już się obudziła. Za chwilę już sama leżeć nie chciała. W końcu mówię do niej niemal ze łzami w oczach "Kur.. niunia, mama musi obiad zrobić, jest sama, nikt jej nie pomoże, to nie możesz mi dać chwilę?" Patrzyła spokojnie i leżała. Za chwilę zrobiła kupsko. No to przewijanie. A ja z obiadem w lesie. Piszę teraz do Was, leży łaskawca obok i bawi się.. Co jej się zrobiło? wr... Zaraz muszę mięso podsmażyć.. Ciekawe czy mi da.. Czy nadal będzie fochy stroić
ja mam tak na codzień

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

Cytat:

To mój dzieć jest taki niedobry na okrągło, żeby coś zrobić to mu śpiewam, włączam disco polo w tv, i kombinuję byle tylko się zajął czymś.
Starszy też taki był.
nie dobijaj bo zniechęcisz mnie do ponownego zajścia
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 16:36   #1668
domi7ks
Zakorzenienie

To ja Was pociesze...mój co chwile na rekach chce byc, Polusia chce, zeby sie nia zajmowac, jeszcze ja odpieluchowuje od wczoraj, wiec latamy sikac ciagle zrobilam jej obiad, potem sobie i pisze z Michalkiem na rekach padam juz, ale ma stalowe nerwy dziś
za kare chyba sobie na allegro cos kupei wieczorem za to zajmowanie sie od 1 dziecka do 2...

ciekawe co powie Glam?

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 16:36   #1669
muffinka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
drobny? Raczej za☠☠☠isty Farciara
Zobaczymy czy taka farciara, czy w ogole bede mogla skorzystac

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-08, 16:48   #1670
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
Zobaczymy czy taka farciara, czy w ogole bede mogla skorzystac
Może być tak, że trzeba coś kupić za 1 tyś zł i wtedy ten voucher wykorzystać można bedzie... Ja sceptycznie jestem nastawiona do tego typu konków, bo raczej nie ufa w takie zaczepianie itp

dowiedz sie wiecej o tym, zarz Ci linka poszukam....

Edytowane przez domi7ks
Czas edycji: 2012-05-08 o 16:49
Stary 2012-05-08, 16:55   #1671
muffinka90
Zakorzenienie

jutro zajde tam i popytam wydaje mi sie, ze to tylko czesc kwoty za kurs i tyle

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
Stary 2012-05-08, 16:57   #1672
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
jutro zajde tam i popytam wydaje mi sie, ze to tylko czesc kwoty za kurs i tyle
raczej tak...
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post33198846 moze tu ktos bedzie wiedział

Stary 2012-05-08, 17:00   #1673
kasia_aa
Zadomowienie

dziewczyny znalazłam cos takiego
http://www.youtube.com/watch?v=8ezuT6cVMMo

nosidełko mei tai, wygląda fajnie moim zdaniem tylko kurde drogiwe 180 zł;/
Stary 2012-05-08, 17:05   #1674
muffinka90
Zakorzenienie

domiks dzieki

mnie tez to MaiTai kusi, ale jesli moj dziec nie uznaje zadnej krepacji typu, lezaczek/fotelik/chusta dluzej niz 5 minut boje sie, ze to pieniadze w bloto...

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
Stary 2012-05-08, 17:11   #1675
kasia_aa
Zadomowienie

ja nie wiem czy nie zaryzykuje bo sie napaliłammoze mnie to jakos uwolni z tych 4 scian, a mały jakby mogł to na rekach byłby non stop

jeszcze musze z tztem pogadac
Stary 2012-05-08, 17:24   #1676
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

Cytat:
Napisane przez asiol Pokaż wiadomość
wiolqn dzięki kocahnie za wyczerpującą opdpowiedź. A powiedz mi jeszcze jak doszłaś do tych 3 posiłków dziennie? JAk juz cos nowego dałaś, to zostawiałąś to i wprowadzałąs kolejny posiłek?
Karmisz dalej piersią ile Ci posiłków na dobę wychodzi poza tymi 3ma bezmlecznymi?
piers dostaje o 7, 11, 15, 19 a stale o 9, 13, 15
mleka pije juz mniej odkad zaczal jesc wiecej stalych. jak zje mniej obiadku to wypije wiecej mleka. zamierzam karmic do roku.

wrzucilam rozpiske karmienia Adasia do pdf - w zalaczniku. Szczerze mowiac nei trzymalam sie scisle zasady 3-4 dni tylko karmilam go jak mnie ulanska fantazja poniosla

mowiac o lyzeczce mam na mysli taka do karmiania malucha, a pojemnik ma 75ml. kostki o ktorych wspominam sa wielkosc kostki lodu, bo gotuje wieksza porcje a potem zamrazam w pojemniku na lod. w zamrazalniku przechowuje do 4 tygodni i w razie koniecznosci wyciagam kostke, lacze jak chce z innymi warzywami/owocami i szybko sie rozmraza bez koniecznosci ponownego brudzenia tysiaca garow, sitek, belnderow itd

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
3- miesieczne blizniaki kolezanki waza 6100 a my? Jutro sie okaze czy magiczne 7 przekrozyli
moje szczescie wazylo ostatnio 6,8kg a znajomej 5 miesieczna cora 10

Cytat:
nosidełko mei tai, wygląda fajnie moim zdaniem tylko kurde drogiwe 180 zł;/
ja mam i jestem bardzo zadowolona, fotki w zalaczniku jeszcze jak Adi byl tyciuni. szybko sie wiaze, wygodnie nosi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2011-12-11 adek w nosidelku3.jpg (54,6 KB, 45 załadowań)
Załączone pliki
Rodzaj pliku: pdf weaning Adasia.pdf (37,7 KB, 13 załadowań)

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska

Edytowane przez wiolqn
Czas edycji: 2012-05-08 o 17:30 Powód: bo glupol o zalacznikach zapomnial
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 17:37   #1677
kasia_aa
Zadomowienie

ooo wiolqn jeszcze jak ktoś poleca to tym bardziej jestem juz za

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-08, 17:42   #1678
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
dzwiekoszczelny plecak by sie sprawdzil... wsadzasz dzieciaka, zapinasz i robisz na co masz ochote
wspolczuje takiego spaceru... ja mialam wyjsc z mlodym godz temu ale ze sie klocimy to nie poszlam. poczekam na Tz... i wyprawie ich na spacer hyhy (ale mam nikczemny plan!)
padlam

Dolaczam do niejedzacych dzisiaj dzieci .Przed chwila ani cycek ani butelka,tzn wziela pare lykow jednego i drugiego.Zupka brokulowo-kartoflana poszla w las,zjadla moze z 6-7 lyzeczek .

Kurde,czy ja prorok??Chcialam schudnac do 65 kg,schudlam i waga ani drgnie...Wymyslilam sobie karmienie do 6-ciu miesiecy-mleko przestaje leciec (za 2 dni konczymy pol roku),wtf ?????

Jak szlam do przedszkola,wstapilam do piekarni po jakas drozdzowke dla mlodego,bo wraca zawsze glodny.Narobilam sobie apetytu,wiec spytalam ekspedientke,jakie sa bez mleka.A ta podeszla do kasy i zaczela mi wymieniac,co jaka drozdzowka w skladzie ma (oczywiscie wszedzie margaryna ).Ale mnie milo zaskoczyla
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 17:54   #1679
fatal21
Wtajemniczenie

Dzis padlam.rozumiem ze mamy hartuja dzieci ale...moja kolezanka ma synka z sierpnia do 6mcy zdrowy teraz zaczal chorowac najpierw ucho a w zeszlym tyg wrocili ze szpitala bo zap pluc i oskrzeli.wczoraj bylo zimno dzis w sumie tez a ta go bez skarpetek na dwor bierze.
Stary 2012-05-08, 18:11   #1680
basiula19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość

Basiula co za teściowa jak Ci idzie w konkach? wiesz, że udało mi się wtedy na tym Dove, co Ci linka wysłałam?

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

ja karmiałm 10,5 mies i córa sama cyca porzuciła, ale też płakać mi si,ę chciało przez kilka dni
nic nie wygrałam.....kobitka dzwoniła z bobovity, że wygrałam kocyk wysłałam paragon i formulasz i ciszaaaa a kocyka też brak heheh

Cytat:

Starszy też taki był.
też małemu puszczam POLO TV heheh ogląda a najwięksa ma radoche jak mama śpiewa tańczy i sie wygłupia przed nim hehe czasami tak sobie myśle, że jak by mnie ktoś zobaczył to odrazu na oddział zamknięty skierował hehe

Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
Dzis padlam.rozumiem ze mamy hartuja dzieci ale...moja kolezanka ma synka z sierpnia do 6mcy zdrowy teraz zaczal chorowac najpierw ucho a w zeszlym tyg wrocili ze szpitala bo zap pluc i oskrzeli.wczoraj bylo zimno dzis w sumie tez a ta go bez skarpetek na dwor bierze.
też jestem za zimnym chowem ale bez przesady ja jak sama w kurtce dzisiaj chodziłam bo u nas takie zimno jest.........a mały jak nigdy miał nawet buty ubrane heheh

kurcze mama dzwoniła, że siostra do szpitala trafiła (ciąża początek 5 miesiąca) bo jakieś dwa skrzepy jej wyszły i gin kazał do szpitala jechać boziuu żeby to nic złego nie było....tak czekała na to dziecko

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości