|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł Wam się podoba dla następnej części?
|
|||
| Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
|
31 | 44,93% |
| Mamy rozpakowane i spakowane razem plotkują i debatują.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
|
0 | 0% |
| Dzieci kwietniowe i majowe czekają na maluchy majowo-czerwcowe.V-VI 2012 cz.VIII |
|
2 | 2,90% |
| Naszym malcom cyca damy i dwupaki wciąż wspieramy.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
|
5 | 7,25% |
| Pociechy karmimy, przewijamy i za dwupaki kciuki trzymamy.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
|
2 | 2,90% |
| Mamy rodzą, dzieci mają, na maluchy swe czekają.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
|
1 | 1,45% |
| Na porodówkę biegniemy,bo z dzieciaczkami spotkać się już chcemy. V-VI cz.VIII |
|
0 | 0% |
| Wiosna za oknem,wyprawki czekają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają.V-VI 2012 cz.VIII |
|
4 | 5,80% |
| Która następna?Której się spieszy? Wciąż mamy w wątku za mało dzieci.V-VI 2012 cz.VIII |
|
8 | 11,59% |
| Ptaszki ćwierkają, wiosna wszędzie, który brzdąc następny będzie? V-VI 2012 cz.VIII |
|
3 | 4,35% |
| Bociany latają i dzieciaczki na bieżąco nam dostarczają.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
|
4 | 5,80% |
| Euro za pasem, najważniejsze dla nas są nasze bobasy. Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
|
0 | 0% |
Koko spoko, lekarze na nasze Mamusie mają oko Mamy V-VI cz.VIII
|
|
1 | 1,45% |
| Bociany latają, kapusta rośnie, kolejne dzieciaczki witamy radośnie.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
|
8 | 11,59% |
| Głosujący: 69. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4441 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII
Faktycznie szybko. Mi położna ostatnio mówiła, że po 48h robią jakieś badanie u dziecka (pobranie z pięty
) i do tego czasu trzeba być w szpitalu, czyli w sumie 3 dni, czyli standard.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mnie czasem łapie taki ból podobny jak na okres, ale tylko w dole brzucha i ewentualnie w krzyżach, więc nie wiem czy to to. Poza tym trwa to chwilę (parę minut nawet) i przechodzi. Nic mi przy tym nie twardnieje. Cytat:
No i czekamy na relacje Rodziłaś na nowym?
|
|||
|
|
|
#4442 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII
A ja wczoraj przeżyłam chwile grozy... w nocy z niedzieli na poniedziałek myślałam,że normalnie obedrę się ze skóry, tak mnie wszystko swędziało... a najbardziej dłonie i stopy... Już miałam neon w głowie z napisem "CHOLESTAZA"... Powyłaziły mi jakieś plamy, cała byłam w takiej pokrzywce od tego drapania, normalnie jakby mnie mrówki oblazły, prawie mi się zaczęły robić rany. Z rana poleciałam natychmiast do laboratorium zbadać wszystkie parametry wątroby, po południu zadzwoniłam po wyniki - 2 były nie takie, jakie być powinny, ale niedużo... od razu zadzwoniłam do gin, kazała mi się kłuć jeszcze raz w czwartek/piątek na te 2 parametry, żeby to monitorować, ale powiedziała, że przy tak nieznacznej różnicy w stosunku do normy nie mam cholestazy... normalnie kamień z serca... taka fajna pielęgniarka z tego laboratorium kapnęła mi odrobinę parafiny na tą moją zdrapaną łapę i powiem Wam, ze różnica była niesamowita aż do popołudnia, więc kupiłam dwie butle parafiny i Balneum krem na swędzenie skóry i się smaruje - naprawdę pomaga bardziej niż wszystkie kremy czy oliwki, które miałam do tej pory. Ta czysta parafina jest boska, chociaż nigdy mi nie pasowała, ale teraz to normalnie działa jak jakiś kojący okład...
Dzięki Bogu to nie cholestaza... najbardziej się bałam, ze mnie nie zakwalifikują na poród do mojego szpitala albo że będę musiała leżeć na patologii, bo z tym się leży, a jak sobie pomyślę o moim Michałku...stres straszliwy... teraz czeka mnie monitoring tych parametrów, ale mam nadzieję, ze wszystko będzie dobrze. W każdym razie piszę ku przestrodze - dziewczyny! uważajcie na swędzenie i nie wystarczy zrobić tylko badań na Aspat czy Alat bo te mam super! Trzeba machnąć cały komplet 6-ciu sztuk - u mnie GGTP wyszło odrobinkę poniżej normy, a fosfataza zasadowa powyżej - cała reszta jest w porządku. A jak Was coś swędzi, to kupcie sobie zwykła ciekłą parafinę w aptece! całe 4 zł za butelkę No jak dla mnie te wszystkie palmersy, po których jestem od razu sucha jak wiór mogą się schować!![]() A jeszcze w sprawie metek -sprawdźcie też, bo czasem metki są wszyte w dziwnych miejscach prócz takiej normalnej metki z tyłu np. tam, gdzie dziecko ma bok albo nóżkę i czasem one jak są twarde i się skręcają aż to malucha to musi boleć. Kiedyś sobie przejechałam po ręku taką metką, nawet nie wiedziałam, że tam jest - jak przejechałam, to się dowiedziałam... auć!!! teraz sprawdzam wszystkie ciuszki pod tym kątem jeszcze takich wewnętrznych metek, które czasem wszywają nie wiem po co!
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-05-08 o 17:14 |
|
|
|
#4443 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
nic mi się nie chce robić ale musze się w końcu jutro zabrac za tą torbę
|
|
|
|
|
#4444 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie odnośnie lewatywy. Kupiłam i oglądam, a to jest taka butelka z taką końcówką. I tę końcówkę sobie wkładam i jak to ma tam wlecieć? Muszę leżeć? Butlę naciskać? W ogóle to robię to sama czy położna mi to wtyka??
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#4445 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jak będę w szpitalu to mąż ogarnie już tak na cacy tzn. powyciera, pościeli, założy ochraniacze, lampkę itp., bo moim zdaniem teraz nie ma to sensu, bo się tylko kurzyło będzie.Cytat:
![]() Ale mam ochotę na lody |
||
|
|
|
#4446 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kwestia jest pilnowania wyników, brania leków i dobrej diety
|
|
|
|
|
#4447 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4448 |
|
Zakorzenienie
|
rinco skurczow nie przeoczysz heh
uwierz: D bole takie jak na okres tylko silniejsze z chwili na chwile
|
#4449 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oni przyjmują tylko porody fizjologiczne, donoszone, bez żadnych komplikacji - po prostu nie jestem pewna, czy z cholestazą by mnie przyjęli i tego się przestraszyłam być może tak, ale w nocy nie myślałam o tym zależy mi po prostu na tym konkretnym szpitalu. a czy możesz mi coś więcej powiedzieć jeszcze o diecie? Prócz takich ogólnych zasad: chudy nabiał, pieczywo pełnoziarniste, mało tłuszczu itp? Czy jakoś można poprawić te wyniki: podwyższyć GGTP - mam 7 (norma jest od 9), a obniżyć fosfatazę zasadową - mam 172 (norma do 150). Nie mam pojęcia, skąd to cholerstwo się u mnie wzięło nie jemy tłustych, smażonych rzeczy, dużo warzyw, owoców, mało słodyczy, wszystko raczej jak to się mówi lekkie i zdrowe więc nie mam pojęcia, skąd to się wzięło??? a czym się smarujesz? też wyglądasz, jakby Cię wychłostali pokrzywami?
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-05-08 o 17:58 |
|
|
|
|
#4450 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Stokrotka dlatego ja lubie ciuchy z lumpa,mam takiego sprawdzonego,ludzie walą oknami i drzwiami.Są juz wyprane i wiem jak wyglądają |
|
|
|
|
#4451 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
: od 14 tygodnia rozpoznana swędzieć zaczęło wcześniej. Uczucie straszne najbardziej w nocy i nad ranem można się wykończyć. U mnie to sprawa genetyczna Mama miała w drugiej ciąży ; / Co ciekawe ta choroba w dwóch pozostałych u niej nie występowałą, więc możliwe, że w pierwszej nie miałaś tego typu problemu. Najkrócej mówiąc wątroba źle reaguje na hormony i produkuje za dużo kwasu żółciowego, który może zatruć wody płodowe, doprowadzić do niedotlenienia płodu, obumarcia w konsekwencji itd. Co do porodu no to tu musisz dopytać jakie mają warunki przyjęcia - ja będę rodzić naturalnie jedyne co nie wolno mi w wodzie bo tu czujnie trzeba patrzeć szczególnie na wody płodowe. U mnie strzałem w dziesiątkę było dobranie leków - biorę essenciale forte i najważniejszy ursopol - leki na bazie roślinnej. Życie zmieniło się o tyle, że wszystko najpierw gotowałam, jadłam chudo, czekolada i jajka odstawiłam itd żeby dodatkowo nie obciążać wątroby. Później jak dobrze zareagowałam na leki i wyniki zmniejszyły się 10 - krotnie to zaczęłam jeść normalnie. Aha i ważna rzecz na samym początku trzeba wypłukać organizm piłam ok 4-5 litrów wody z cytryną (ok 2 cytryn ) Teraz pije ok 2-3 litrów. Jest to mega uciążliwe bo sikasz non stop ale daje radę Co do wysypki u mnie nie pojawiła się. A dłonie od środka masz zaczerwienione ale tak nie od drapania ale tak naturalnie? A właśnie czy od środka Cię swędzi stopy i dłonie?
|
|
|
|
|
#4452 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4453 | ||||
|
Zadomowienie
|
Zrobiłam tartę z pieczarkami , salami i serem , i padam
ale wyszła za to mega smaczna. trochę mnie dziś pobolewa brzuch okresowo Cytat:
A z tymi odwiedzinami to też fajnie, nie rozumiem tego, że pół rodziny i przyjaciół pcha się do szpitala. Takie to wszystko ciekawskie jak babcie kocham ![]() Cytat:
moj teść też mowi bardzo głośno, i mały też wariuje w brzuchu. ciekawa jestem czy wyssa z moim mlekiem stosunek do dziadków Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#4454 |
|
Rozeznanie
|
Ja już po wizycie. Jakoś tak jestem niezbyt zadowolona, zbadał mnie tylko na fotelu, powiedział, że szyjka się przygotowuje do porodu,miękka, rozwarcie 0,5 -1 cm i powiedział, że jeszcze co najmniej przez tydzień nie urodzę. Dziwie się, że nie zrobił usg, kazał przyjść za tydzień, a to będzie już 39 tydzień<38+4>. Ogólnie dziś taka taśmówka. Nic nie wiem ile mały waży czy wód jest wystarczająco, ogólnie nic nie wiem
|
|
|
|
#4455 |
|
Zakorzenienie
|
cześć!!!
ale jestem dumna ![]() skończyłam prasowanie ![]() w sumie gdyby nie moja mama, która powiedziała, że się z tym nie wyrobię i Adam tego nie ogarnie i mi pomogła to bym nie skończyła. po korkach i obiedzie dokończyłam prasowanie i nie mam już nic super.teraz tylko schować do szafki. ale muszę chwilę odpocząć. prawie sobie palca złamałam idąc na te korki. takie chodniki mamy proste, że niech mnie... gratuluję udanych wizyt... ja się zastanawiam jak się dostać do lekarza w piątek. sama autem nie pojadę, no chyba że będę zmuszona. już mi po prostu niewygodnie za kierownicą. autobusem zajmie mi to dobrą godzinę, a o taksówce nie myślę, bo do innego miasta wyprawa |
|
|
|
#4456 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mnie się wydaję że właśnie usg to podstawa pod koniec ciąży,właśnie żeby wszystko posprawdzać.Podziwiam was dziewczyny ze wy tak wszystko namiętnie prasujecie Dla mnie to jakaś kara,nie cierpię tego robić,ograniczam do minimum.Autem śmigam cały czas. |
|
|
|
|
#4457 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
od paru dni codziennie mnie pobolewa jak na okres , więc pewnie stąd to rozwarcie termin mam na 26 maja a zwolnienie przedłużył mi do 25 maja a wam jak lekarze to ostatnie wystawili? też do dnia przed terminem? |
|
|
|
|
#4458 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja też piję bardzo dużo, więc płuczę się od środka moja gin powiedziała, że przy takich wartościach nie mam cholestazy, a te podwyższenia malutkie czy obniżenia są fizjologiczne w ciąży, ale dokładnie mi wszystko powie w czwartek, bo mam wizytę tak rozmawiałam z nią tylko chwilę, bo nie chciałam zawracać jej głowy przez telefon, a pojutrze i tak mam wizytę. Tylko swędzi jak cholera! wszystkie wyniki mam super - aspat, alat, bilirubinę, amylazę - wszystko z normie, tylko fosfataza ciut ponad normę a GGTP odrobinkę poniżej, więc nawet nie kwalifikuję się do leków. No włąśnie mam jakąś dziwną wysypkę, taką jakby pokrzywkę i ona migruje mi po ciele. Ciężko powiedzieć, czy to od drapania czy sama z siebie - pojawia się w jednym miejscu, znika, potem pojawia się w innym. Po wczorajszym smarowaniu parafiną było o niebo lepiej - tylko nad ranem swędziały mnie dłonie i stopy, rano miałam pokrzywkę na łydkach, ale w ciągu dnia przeszło. W ogóle strasznie spuchłam, ale po nocy to ustępuje. Mocz mam po prostu idealny, morfologię też... No właśnie jakieś to dziwne jest - bo ta wysypko-pokrzywka pojawia się i znika dosłownie w ciągu kilku minut, a czasami godzin - tak dziwnie, kompletnie nie ma reguły . Dzisiaj nie smarowałam się parafiną tylko balneum na swędzenie. Zobaczymy, jak będzie. Ale widzisz... u Ciebie wszystkie wyniki jak mówisz spadły 10-krotnie, u mnie 4 parametry na 6 są w normie i to bardzo dobrej normie, tylko dwa poniżej/powyżej - ale bardzo niewiele. Z tego, co czytałam, fosfataza może w ciąży wzrosnąć nawet 2-4 razy, a u mnie to tylko jakiś mały procent... Być może organizm sam mi pomaga, bo od niedzieli praktycznie nie chce mi się jeść, a piję jeszcze więcej, niż zazwyczaj, więc myślę, że to dobrze. Ciekawa jestem, jak będzie po dzisiejszej nocy to będzie moja trzecia noc ze swędzeniem, ale muszę powiedzieć, ze wczoraj nawet się wyspałam, bo swędziało mnie tylko rano... czyli ogólnie jest lepiej - w niedzielę nie mogłam w ogóle spać, w poniedziałek tylko nad ranem, może dzisiaj będzie jeszcze łagodniej... w czwartek pójdę znów sprawdzić wyniki... ciekawe, dlaczego mnie to tak swędzi, skoro są prawie w normie??? no nic, oby do czwartku a co najbardziej Ci pomaga na swędzenie???? Bardzo Ci dziękuję za podzielenie się doświadczeniem!
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-05-08 o 19:18 |
|
|
|
|
#4459 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4460 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i dziś miał być ten dzień kiedy to jednak poprasuje te pieluchy.. no ale jak zwykle nie wyszło kurna chata no boli mnie ten brzuch , tak troche p oprawej stronie dołem, ciągle.. tzn nie są to jakieś cykliczne skurcze... sama nie wiem....
|
|
|
|
|
#4461 |
|
BAN stały
|
czy ktoś wspomoże przyszłą mamusię i kliknie na ten link? proszę o pomoc
[reebok_b]592474[/reebok_b] |
|
|
|
#4462 | |
|
Wtajemniczenie
|
Poprasowałam to co miałam wyprane. Poukładałam rozmiarami. Przygotowałam ubranka do szpitala
Śmieję się, że Hania będzie chodziła ubrana jak leszcz, bo wszystkie rękawki ma wyprasowane na kant, czego nie znoszę ![]() Teraz jeszcze kurze starłam i normalnie padam na pysk. Jutro prasowanie pieluch. Jeszcze z dwa prania będę musiała zrobić. Cytat:
My planujemy drugie dziecko za około rok. Zobaczymy, jak się sytuacja będzie rozwijała. Na początek muszę przejść połóg, później operacja i rekonwalescencja, a później będziemy myśleli o drugim dziecku
|
|
|
|
|
#4463 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4464 |
|
Rozeznanie
|
zostało Ci 7 dni do terminu
przesypiasz całą noc? miałaś jakieś może bóle miednicy? a te menstruacyjne bóle zdarzały się?mnie strasznie boli jak chodzę ten pośladek |
|
|
|
#4465 |
|
BAN stały
|
Idę pod prysznic i moze uda mi się wydepilowac jutro mam wizytę w przychodni
|
|
|
|
#4466 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W poprzedniej ciąży miałam zwolnienie do dnia porodu i już panikowałam, że bedę musiała wcześniej zacząć macierzyński, na szczęście urodziłam dzień po terminie, więc wyszło idealnie. A jeśli chodzi o badanie u gina, to mój na każdej wizycie robi usg i sprawdza przepływy, a na samolocie nie chce mnie już oglądać, twierdząc że na tym etapie to już nie ma żadnego znaczenia stan szyjki, przecież mogę już rodzić... |
|
|
|
|
#4467 |
|
Konto usunięte
|
Cześć Dziewczyny,
Byłam u kardiologa, ale niczego się nie dowiedziałam, tzn. teraz wyniki mam OK (osłuchała mnie, EKG, ciśnienie), a w ciąży ciśnienie nie było aż tak wysokie, że mogło spowodować śmierć Dawida. Wizyta w październiku. Jestem w punkcie wyjścia. Za to... EKG robiła mi taka dziewczyna, która jest chyba śląską MissMalezji Nie wiem, czy to była pielęgniarka czy młoda lekarka (miała 25 lat i mgr, więc nie wiem, jak to jest z tymi studiami), ale była taka milutka, pogadała sobie ze mną, pocieszała mnie, mówiła, że już widziała takie cuda (w sensie dosłownym, osoby, które miały dzieci po przeszczepie serca, po chemii, itd.), poleciła jednego lekarza... Tak sobie Ciebie wyobrażam Miss
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4468 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ostatnio przesypiam całe noce,wstaje na siku coraz rzadziej.Bóle menstruacyjne mam przez całą ciąże(ale miałam zagrożoną).ostatnio często mam parcie na pipe,boli szczypie mnie itp.Perse szkoda że nic się nie dowiedziałaś. |
|
|
|
|
#4469 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja się wkurzam, bo nie mogę w nocy spać, wczoraj aż się popłakałam z nerwów, że nie mogę się ułożyć, a jak już się ułożę to mi się odbija albo zgaga, albo TŻ chrapie też macie wielkie ciemne sutki? średnica z 5-6 cm Edytowane przez blueelektron Czas edycji: 2012-05-08 o 20:45 |
|
|
|
|
#4470 |
|
Rozeznanie
|
Czesc Dziewczyny
![]() Wczoraj bylam na wizycie. Z malym ok, nie wiem kiedy bede miala cc,bo maly ma tylko 2700 i gin chce,zeby posiedzial w brzuchu i przybral jeszcze troche, jak dotrwam do przyszlego czwartku,to moze sie dowiem czegos wiecej w ten czwartek mam odstawic fenoterol, teraz mam rozwarcie na pol opuszka,wiec jak przestane brac ta dawke x8 to moge sie szybko rozsypac Chociaz gin jest dobrej mysli nawet pozwolila mi jechac 130km do fryzjera - juz wrocilam, mam zrobione wlosy i moge rodzic Po fryzjerze bylismy na obiedzie u moich rodzicow- moj tata ma jeszcze smieszniejsze historie ode mnie no i plakalam ze smiechu,jak opowiadal,co mu sie ostatnio przytrafilo, zaczelam miec straszne bole, myslalam,ze urodze![]() ogolnie ok,mam czekac do 17go albo do wod
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:51.

Mamy V-VI cz.VIII

) i do tego czasu trzeba być w szpitalu, czyli w sumie 3 dni, czyli standard.

Prawie cały schował się w wafelku. Nie bawię się tak
nic mi się nie chce robić ale musze się w końcu jutro zabrac za tą torbę

A jak będę w szpitalu to mąż ogarnie już tak na cacy tzn. powyciera, pościeli, założy ochraniacze, lampkę itp., bo moim zdaniem teraz nie ma to sensu, bo się tylko kurzyło będzie.

bo tu czujnie trzeba patrzeć szczególnie na wody płodowe. U mnie strzałem w dziesiątkę było dobranie leków - biorę essenciale forte i najważniejszy ursopol - leki na bazie roślinnej. Życie zmieniło się o tyle, że wszystko najpierw gotowałam, jadłam chudo, czekolada i jajka odstawiłam itd żeby dodatkowo nie obciążać wątroby. Później jak dobrze zareagowałam na leki i wyniki zmniejszyły się 10 - krotnie to zaczęłam jeść normalnie. Aha i ważna rzecz na samym początku trzeba wypłukać organizm piłam ok 4-5 litrów wody z cytryną (ok 2 cytryn ) Teraz pije ok 2-3 litrów. Jest to mega uciążliwe bo sikasz non stop ale daje radę 

Dzielne psisko