Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-09, 17:32   #62971
aleksandra987x
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
a nie za duzo tego wszystkiego?

naloz samego ganiera, on nawilza i natluszcza dobrze, i nie rozumiem - najpierw dalas pianke a potem odzywke bs? chyba powinno byc odwrotnie, zadna pianka nie ma wlasciwosci nawilzajacych

no nakladanie zelu na suche nie zawsze konczy sie sukcesem, przewaznie konczy sie puchem i suchoscia

a co to ziaja z jojoba? jakas odzywka/zel? jak dla mnie za duzo walnelas wszystkiego
Gdy dam samego Garniera to mam tak diabelnie miękkie i sypkie włosy, ze nawet się nie kręcą. Ogólnie moich włosów nie da się obciążyć, czy przeładować, chłoną wszystko jak gąbka i bardzo szybko oddają wilgoć... Taki zestaw stosuję już dłuższy czas i pasuje, tylko zamiast maski z proteinami dodaję rycynę do garniera.
Żel na suche stosuję od zawsze i w sumie nie robi puchu i suszy. Albo to wina tej maski Romantic, albo za krótko trzymałam odzywkę z Nivea, albo nie wiem co.

Mam wrażenie, ze po prostu jako wysokoporowate oddały wodę, bo stwierdziły, ze powietrzu bardziej się przyda Opanowałam trochę puch i suchość--> spsikałam je psikadłem z Ziaji z jojobą, Joaśki z lnem, kilku kropli oliwy, rycyny i łyżeczki miodu, całość rozcieńczona wodą, do konsystencji rozwodnionej joaśki b/s.

Ziaja jojoba to b/s z silikonem, parafiną i filtrem UV, do dzisiaj świetnie zabezpieczała moje kudły przed takim efektem jak dziś.
aleksandra987x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 17:52   #62972
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
Eiri, sa gdzies Twoje zestawy w codzienniku? bo tak pomyslalam, zeby moze podpatrzec cos dla siebie
Nie ma nic Nigdy nie sądziłam, że moje wpisy mogą się przydać
Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Szcześciaro! Ze względu na glicerynę nawet bym go nie kupiła
Ja powinnam z kolei unikać cyklo - silikonów. Spraj Mariona ich nie ma, więc dałam mu szansę. Nie pomyślałam o glicerynie a wcale nie wiem, czy mogę jej używać
Cytat:
podczytuje watek olejowy na ogolnym fryzjerskim i z tego co widze, ostatnio tam jest szal na sezamowy. Jak dla mnie, to jest moj pierwszy w zyciu olej, ktorego nie moge uzywac ze wzgledu na zapach, mam odruch wymiotny
Ja też nie wytrzymałam długo z sezamem na głowie Ale za to kilka kropel do ryżu z patelni i moje kubki smakowe są szczęśliwe a sezamków i ziarna sezamowego nie cierpię.
Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jestem w rozpaczy - chodzi o moje wypadające włosy. Znajduję je wszędzie - w domu i na ubraniu i są to głównie włosy z cebulkami. Podczas mycia zatykaja sitko w odpływie. Myślałam, że to kwestia ich długości i tego, że czeszę tylko podczas mycia, a myję co 3 dni, ale dzisiaj policzyłam te co zostały na sitku i wyszło mi ok 500!!! To chyba dużo za dużo, jak myślicie. Pamiętałam jaka jest dzienna norma, ale z tego stresu zapomniałam, a w necie każdy pisze co innego. Napiszcie mi proszę co stosujecie, bo wiem, że niektóre z Was mają problem z wypadaniem. Nie musi być na forum, może być na PW, jak wolicie.
Chciałabym tez zapytać czy warto kupić prrodukty NATUR VITAL? Stosowałyście je może?
Mnie dermatolog powiedziała, że norma to 150 włosów dziennie.
Czy kilka miesięcy temu chorowałaś, brałaś antybiotyki? Przeżywałaś stres? Nie dojadałaś? To wypadanie może byc skutkiem osłabienia po zimie.
A zdarza Ci się, że włosy wypadają? Czy to pierwszy raz? Bo może to reakcja na jakiś kosmetyk?

Mnie w zeszłym roku pomogły oleje - winogronowy i rycynowy, wcierka z liposomami z kofeiną i argininą, suplementacja cynkiem, magnezem i kwasami omega.
Teraz znów zaczęłam gubić włosy (ale o wiele mniej niż w zeszłym roku) i testuję szampon Novoxidyl - po drugim myciu zdjęłam dziś z siebie 1 włos a wcześniej to i z dziesięć leciało... ale na ogólne wnioski jeszcze za wcześnie.
Stary 2012-05-09, 18:24   #62973
Karen15
Zakorzenienie

Nada się na włosy?

Aqua, Glycerin, Cetyl alcohol, Glycine Soja Oil, Helianthus Annuus Seed Oil, Zea Mays Starch, Hydrogenated Palm Glycerides, Oleic/ Linoleic/Linolenic Polyglycerides, Potassium Cetyl Phosphate, Stearyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Sodium Cocoyl Amino Acids, Sarcosine, magnesium Aspartate, Potassium Aspartate, Chamomilla Recuttita Flover Extract, Olea Europaea Leaf Extract, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Tocopherol, Tocopheryl Acetate, Dimeticone, Carbomer, p- Anisic Acid, Propylene Glycol, Ethylhexyglycerin, Sodium Hydroxide Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Parfum

albo na końcówki?

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

Teraz chyba odpocznę od BD i przerzucę się na to
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...wa-wersja.html

mam próbki i włoski po nim fajne były to kupię.
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 18:35   #62974
aganiolek
Zadomowienie

A wiecie, że w Lidlu od jutra będzie tydzień kosmetyczny? Niestety w gazetce (http://www.lidl-pageflip.com/pl.html?kid=JaMg6u) nie ma żelu aloesowego Cien, na który bardzo czekałam, bo chciałam wypróbować. Do włosów jest tylko szampon oliwkowy, który mnie nie kusi. Może ewentualnie olejek, ale nie ma składu.
aganiolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 20:08   #62975
friable
Raczkowanie

Ja po cichu liczę, że jednak będzie ten żel tylko w gazetce go nie umieścili
friable jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 20:12   #62976
Rilla82
Zakorzenienie

Dziewczyny, ponawiam pytanie, co najlepsze, żeby dodać włosom blasku? Odżywione są dobrze, miękkie, bez problemu można przeczesać je palcami, ale jakieś takie matowe :/
Rilla82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 20:26   #62977
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rilla82 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ponawiam pytanie, co najlepsze, żeby dodać włosom blasku? Odżywione są dobrze, miękkie, bez problemu można przeczesać je palcami, ale jakieś takie matowe :/
Może płukanka zakwaszająca?

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 20:31   #62978
AjriszMarta
Zakorzenienie

Obawiam się że w Lidlu nie będzie serii aloesowej pochwaliliby się
też chciałabym żel i sto odżywek!!

szampon oliwkowy ma SLS, reszty składu nei pamiętam
Cytat:
Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
Może płukanka zakwaszająca?
Też
i miód

chyba kocham lecytynę jeszcze bardziej
oczywiście nie schną za szybko :P

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 20:36   #62979
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Płukanka lniana

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 20:38   #62980
affbe
Raczkowanie

Rece mi opadły
Czy jest mozliwa taka opcja, a mianowicie gdy wczesniej sie mylo odzywka z miesiac czasu i bylo w sumie dobrze( tylko poczatki dosyc oklapniete) i po przestawieniu się na szampon wlosy moga sie zbuntowac i wolac o dawna odzywke?

Bo moje wlosy wciaz sa w zlej kondycji... dawalam nawilzenie i proteiny bylo zle, dawalam mniej tego wiecej tamtego i na odwrot tez bylo zle, oczyscilam wlosy, zle.
Przestalam dawac olej przez to, ze po ostatnich olejowaniach mialam oklap i straki bez ksztaltu. A niemożliwe raczej jest to abym go zle zmyla.

Nie mam pojecia juz co robie zle... Juz tyle sie naczytalam o wlosach, skladach, ale one dalej wygladaja nijako.Nie blyszcza tak jak wczesniej, malo co sie kreca.. prawie w ogole. Sa matowe, troche szorstkie w dotyku jakies takie twarde czy cos... Teraz to wygląda tak, im mniej wiedzialam tym lepiej one wyglądały :/
Wiem, ze czegos potrzebuja ale nie mam pojecia juz czego bo wiem , ze sa zdrowe wczesniej ladnie sie krecily, blyszczaly, dobrze sie ukladaly i byly grubsze, i nie dawno nawet do fryzjera z nimi poszłam, a od tamtego czasu nie prostowalam, nie suszylam, nic takiego ekstremalnie hardkorowego z nimi nie robilam. o co kaman?

Az juz mi zaczyna brzydnac to wszystko i odechciewa mi sie w to bawic
Wybaczcie za moje gorzkie żale:
affbe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 20:56   #62981
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
nie to miałam na myśli Raczej to, ze wcześniej tego nie widziałam, a skoro jest w Rossmannie, to łatwo dostępne
Aaa to źle zrozumiałam Mój eliksir spadł mi dziś na podłogę akurat na psikacz i muszę znaleźć dla niego inną butelkę

Cytat:
Jeśli jesteś w takiej sytuacji, a włosy nie grymaszą na silikony, to owszem.
Potem, za jakiś czas zmyjesz szamponem i po kłopocie.
Chyba że jesteś na etapie testowania reakcji włosów na silikony czy tez na początku ścieżki cg, to lepiej nie dawać.

Jak zwykle brak jednej odpowiedzi
Na silikony źle nie reagują.
W razie gdybym ich użyła - przy kolejnym myciu trzeba użyć SLS czy po prostu raz na jakiś czas?

Cytat:
FAQ jest post, co warto zamówić na początek. Wybierz coś, zaopiniujemy
Zajrzałam i ... o matko, ile tego jest, gubię się Potrzebuję piskadła do reanimacji i nawilżenia, zainteresowało mnie to https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...4&postcount=20.

Cytat:
Nada się. Co najmniej 30 minut.
Oleje tego typu mają to do siebie, ze można je trzymać bardzo długo.
A czy mogę dać go od razu na 8 godzin? Byłoby jak znalazł na dzisiejszą noc Mogę na skalp, czy na początek lepiej ominąć?

Edytowane przez bordowa
Czas edycji: 2012-05-09 o 21:05
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 21:20   #62982
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Czekaj... Zerknij do tego wątku. Może coś Ci się spodoba?
Ostatnio na weselu miałam irokeza, ale chyba masz sporo dłuższe włosy od moich.
Dziękuję, biorę się za lekturę /

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Witajcie Lokaski Wybaczcie, że nie piszę, ale Kubuś zajmuje sporo czasu, albo to ja chcę się nacieszyć każdą chwilą z nim, kiedy jest taki malutki i kiedy jeszcze nie pójdę do pracy
Gratuluję przeprowadzki. Maluszek śliczny, rośnie jak na drożdżach
Stary 2012-05-09, 22:07   #62983
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dodałam zdjęcia w codzienniku

puszydło ale takie jak trzeba
maseczka wyszła w deszkę i będę ją powtarzać!

Cytat:
maseczka, która jednak nie jest Alterrą
50ml gluta
1,2g kapsułka lecytyny
1 ts miodu
1 ts oleju lnianego
1 ts soku z aloesu
1,5 ts Bingacza - na konsystencję
->blender i pod folię
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg B.jpg (59,6 KB, 41 załadowań)

Stary 2012-05-09, 22:58   #62984
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gessi Pokaż wiadomość
cale zycie cieniowalam, ale nie zajmowalam sie wlosami (tylko mylam zwyklym szamponem) i mi sie puszyly ale za to bardziej krecily
cieniowanie typu piórkowanie wg mnie nie robi dobrze, ale warstwy akurat u mnie się sprawdzają, a nie mam gęstej czupryny i kręt mam najładniejszy na najkrótszych pasmach
Cytat:
Napisane przez affbe Pokaż wiadomość
I powtarzam wcześniejsze pytanie Czy codzienne mycie kręciołów szamponem może je w jakis sposob oslabic?
codzienne mycie SLS/SLES przesuszy
wybierz coś łagodniejszego...serio musisz codziennie myć głowę?
Cytat:
Chciałabym prosić o info o niepoprawności "olejowania" - link jakowyś
samo słowo wg mnie jest ok nie mogę znaleźć, ale ludzie się burzą...

aaaa tam, i tak się w końcu przyjmie
Cytat:
Napisane przez hometrendy.pl
Olejowanie jest jedną z najstarszych metod konserwacji drewna.
Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Wczoraj nim myłam pierwszy raz myślałam, że mam niedomyte włosy, a one po prostu były takie miękkie i gładkie
facelem? to ja chcę
ostatnio miałam hippa w dłon, ale odłożyłam, babydreama już nie chcę, nie mogę się zdecydować
Cytat:
Rzeczywiście! Same olejowe ekstrakty
no nie że tak? no ale za taką cenę...
Cytat:
To rzeczywiście ciekawe. Nie wiem, czy Miodek w tej nomenklaturze biegły Jego akurat warto zapytać o "olejowanie".
myślę, że miodek ma inne zmartienia , chociaż pamiętam na maseczce dermaglinu: hydrolizeT
Cytat:
Zależy, czy to łupież, czy coś innego. Spróbować nie zawadzi i obserwować, czy się nie drapie.

Czyli wygląda na przesuszenie, a nie na łupież.
tak zrobimy
Cytat:
Działaj. Arnika i aloes pod ręką!
HA i gliceryna też się przydadzą
nie wiem czy uda się aż tyle zmian wprowadzić, w końcu to facet
Cytat:
Z obserwacji własnych mediów wynika, że takie postępowanie - czyli słowotworzenie czasowników od istniejących rzeczowników jest zjawiskiem powszechnym, np.: budżetowanie, audytowanie, . Przemawia za tym choćby ekonomia, że nie wspomnę o anglicyzacji.
taaa, to wszystko przez angielski
Cytat:
Ach - jeszcze o "balsamowaniu". Moim zdaniem to jest dużo starsze słowo i o znaczeniu zgoła innym, niż obecnie mu się przypisuje. Balsamowano przecież zwłoki...

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Witajcie Lokaski Wybaczcie, że nie piszę, ale Kubuś zajmuje sporo czasu, albo to ja chcę się nacieszyć każdą chwilą z nim, kiedy jest taki malutki i kiedy jeszcze nie pójdę do pracy
cudny zakochana jetem w tej czuprynce! czekam na Twoją

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

Ajrisz nie mocno spuszone, fajnie objętościowo

Martek śliczne masz faluski, na pewno nie chcesz troszkę podciąć ogonków?
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 23:10   #62985
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
Martek śliczne masz faluski, na pewno nie chcesz troszkę podciąć ogonków?
Wiem, biją po oczach wredoty . Ale zbyt zależy mi na długości - mam je teraz takie, że w moim mniemaniu krótsze już być nie mogą .
Zresztą to widać tylko na zdjęciach - normalnie zarzucam kłaczki do przodu. Zejdę sobie powoli z tego cieniowania .
Stary 2012-05-09, 23:35   #62986
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
myślę, że miodek ma inne zmartienia , chociaż pamiętam na maseczce dermaglinu: hydrolizeT
prof. miodek ma taki program w tvp polonia gdzie odpowiada na pytania użytkowników - myślę że to nie byłoby najgłupsze z zadawanych tam pytań. ale mi tam dobrze olejowanie brzmi. jak przy mumifikowaniu balsamy nakładali to było balsamowanie...
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 23:50   #62987
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Witajcie dziewczyny

Jestem jak widać nowa na tym wątku. Przyjmiecie mnie do swego grona?

Ostatnimi czasy, moim marzeniem było mieć proste włosy. Tym bardziej, że moja okragła twarz wyglądała w nich korzystniej.
Ale to i tak raczej była syzyfowa praca. Owszem, wyprostowałam, ale byle jaka wilgoć niszczyła mój wysiłek i oczywiście miałam niesforne loki
Do napisania do Was natchnął mnie wątek, gdzie dziewczyny prowadzą swoje dzienniki regeneracji i pielęgnacji loków. Niektóre z nich mają je naprawdę piękne Pomyślałam sobie, że skoro mam potencjał, to może zamiast prostować postawię na kręcone włosy
Ale przyznam, że troszkę zamieszała mi w głowie na ogromna ilość wiadomości na temat pielęgnacji loków i stosowanych kosmetyków. A teraz nie za bardzo mam czas, żeby to wszysko przestudiować i niektóre terminy są mi obce.
Dlatego zwracam się do Was o jakieś szybkie porady. Od czego zacząć tą regenerację i pielęgnację loków? Dodam, że mam dlugie włosy, poza linię stanika i że nie są to drobne loczi tylko skręt jest grubszy (nie wiem jak to się dokładnie określa).
Oczywiście czytałam o kosmetykach, które stosujecie, ale nie mogę ich wszystkich kupić na raz, bo środki finansowe na to nie pozwalają:/
W takim razie mam prośbę, żebyście polecily mi na początek jakąś odżywkę do pielęgnacji/regeneracji, szampon i coś do stylizacji.
Oczywiście w dośc przystępnej cenie. Od czego zacząć dziewczyny?

Mam nadzieję, że na mnie nie nakrzyczycie, że nie studiuję z zapartym tchem tej ogromnej ilości informacji na podforum o kręconych włosach i coś mi jednak podpowiecie Z ręką na sercu obiecuję, że w wolnym czasie się z tymi informacjami zapoznam

Dzięki wielkie za wszelkie odpowiedzi i porady

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2012-05-09 o 23:54
syklamen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 00:00   #62988
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Wiem, biją po oczach wredoty . Ale zbyt zależy mi na długości - mam je teraz takie, że w moim mniemaniu krótsze już być nie mogą .
Zresztą to widać tylko na zdjęciach - normalnie zarzucam kłaczki do przodu. Zejdę sobie powoli z tego cieniowania .
nie biją wcale tak mocno, chciałam się dopytać
na pewno jest ładnie na żywo do przodu
Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
prof. miodek ma taki program w tvp polonia gdzie odpowiada na pytania użytkowników - myślę że to nie byłoby najgłupsze z zadawanych tam pytań. ale mi tam dobrze olejowanie brzmi. jak przy mumifikowaniu balsamy nakładali to było balsamowanie...
nie mam polonii chyba, a może... kiedyś było chyba na dwójce

Karen ślicznie Ci spiralkują włosy na dole

Rybiorku włosy coraz dłuższe
kot uwielbiam
to ma być koniec drugiego dnia? ja drugiego dnia mam już smętne strączki
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2012-05-10 o 00:02
Stary 2012-05-10, 00:58   #62989
gessi
Przyczajenie

hey, dziekuje za zainteresowanie i za odpowiedz

Cytat:

ja bym ich nie cieniowala, bo bedzie ich ilosciowo malo i porobia sie ogonki. Mysle, ze maja potencjal
ooo milo slyszec, ze moje wlosy "maja potencjal" bardzo sie ciesze, ale co dokladnie to oznacza? co z nimi robic? jak je ukladac? jak scinac...?

zaczelam wlosy pielegnowac inaczej. odkad trafilam na forum - czyli jakis niecaly miesiac temu zakupilam produkty, o ktorych istnieniu nawet nie wiedzialam:

szampon organicum - ale dziwnie na moje wlosy dziala, bo rozprostowuje mi wlosy :/
tani szampon pokrzywowy z tesco (polski produkt)
bio wax (niebieski)
olejek alterra - migdal i papaya
odzywka b/s joanna z miodem
odzywka b/s z ziaji (rozowa)
szampon do wlosow alterra (kawowy)

mysle, ze to wystarczajaca ilosc produktow, zeby ogarnac moja fryz,
a do tego myje czasem odzywka wlosy i nie tre w recznik, tak jak kiedys... no ale mimo wszystko, slabo sie kreca, dlatego sie zastanawiam czy je nie wycieniowac

Cytat:

To zależy jakie cieniowanie i w jaki sposób wykonane.
I na jakich konkretnie włosach...
Śmiem twierdzić, że to nie idzie ze sobą w parze. Kiedy włos się puszy, to raczej się nie kręci, a jedynie usiłuje. Na dodatek potwornie się męczy, ponieważ brakuje mu wilgoci.
Dopiero włos odpowiednio odżywiony może wykazać większą tendencję do kręcenia. Do ładnego kręcenia.
Fakt, że zdjęć wynika, że włosy masz podniszczone i dodatkowo rozjaśnione. Ponieważ przeszłam przez etap rozjaśniania, powiem Ci tylko tyle - mój włos nierozjaśniony (i zadbany) jest niemal 3 razy grubszy.

Ze zdjęć nie wynika poza tym wiele więcej.
Przydałoby się ujęcie tyłu, by zobaczyć, w jaki sposób jesteś ścięta.
nie wiedzialam, ze mozna na rozne sposoby wlosy cieniowac... hmm...

co do mojego koloru to sprawa wyglada tak,ze nigdy, ale to NIGDY nie zmienialam koloru, nie rozjasnialam, nie robilam pasemek... tym bardziej sie dziwie ze sa w tak zlej kondycji...

Edytowane przez gessi
Czas edycji: 2012-05-10 o 00:59
gessi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 01:59   #62990
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Czy któraś z Was zaopatruje się w maski bingo w Krakowie, a jeśli już to gdzie? Tak się pytam zanim zacznę robić obchód po sklepach Tesco.
Stary 2012-05-10, 07:21   #62991
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny

Jestem jak widać nowa na tym wątku. Przyjmiecie mnie do swego grona?

Ostatnimi czasy, moim marzeniem było mieć proste włosy. Tym bardziej, że moja okragła twarz wyglądała w nich korzystniej.
Ale to i tak raczej była syzyfowa praca. Owszem, wyprostowałam, ale byle jaka wilgoć niszczyła mój wysiłek i oczywiście miałam niesforne loki
Do napisania do Was natchnął mnie wątek, gdzie dziewczyny prowadzą swoje dzienniki regeneracji i pielęgnacji loków. Niektóre z nich mają je naprawdę piękne Pomyślałam sobie, że skoro mam potencjał, to może zamiast prostować postawię na kręcone włosy
Ale przyznam, że troszkę zamieszała mi w głowie na ogromna ilość wiadomości na temat pielęgnacji loków i stosowanych kosmetyków. A teraz nie za bardzo mam czas, żeby to wszysko przestudiować i niektóre terminy są mi obce.
Dlatego zwracam się do Was o jakieś szybkie porady. Od czego zacząć tą regenerację i pielęgnację loków? Dodam, że mam dlugie włosy, poza linię stanika i że nie są to drobne loczi tylko skręt jest grubszy (nie wiem jak to się dokładnie określa).
Oczywiście czytałam o kosmetykach, które stosujecie, ale nie mogę ich wszystkich kupić na raz, bo środki finansowe na to nie pozwalają:/
W takim razie mam prośbę, żebyście polecily mi na początek jakąś odżywkę do pielęgnacji/regeneracji, szampon i coś do stylizacji.
Oczywiście w dośc przystępnej cenie. Od czego zacząć dziewczyny?

Mam nadzieję, że na mnie nie nakrzyczycie, że nie studiuję z zapartym tchem tej ogromnej ilości informacji na podforum o kręconych włosach i coś mi jednak podpowiecie Z ręką na sercu obiecuję, że w wolnym czasie się z tymi informacjami zapoznam

Dzięki wielkie za wszelkie odpowiedzi i porady
Cześć
zacznij od
szampon Barwa do oczyszczenia (albo Babydeam i soda oczyszczona)
szampon Babydream
odżywka Joanna Naturia np len rumianek
albo Isana z olejem babassu jeśli masz suche włosy - takie długie to pewnie masz
dobry olej z szafki w kuchni
siemię lniane niemielone na żel

Stary 2012-05-10, 09:18   #62992
affbe
Raczkowanie

Cytat:

codzienne mycie SLS/SLES przesuszy
wybierz coś łagodniejszego...serio musisz codziennie myć głowę?
myje sz. hipp wiec jest ok. Nie muszę myć codziennie głowy, ale jestem tak zdesperowana przez wyglad moich wlosow, ze codziennie cos kombinuje i testuje zeby sie w koncu dowiedziec o co z nimi chodzi...

słabo sie kreca, dalej jest oklap, sa matowe i szorstkie
Myslalam wczesniej, ze brakuje im protein to zapodałam sobie maske z zoltek cytryny i o. ryc. I bylo fajnie nawet bardzo. Po tym bylam pewna ze wlasnie tego im brakowalo, nastepnym razem tez dalam im protein ale z odzywki artiste i znowu przyklap itp.

Teraz, zaraz znowu ide im dac maske nawilzajaca, bo moze znowu z proteinami przesadzilam...
Myslicie ze ta maska wizaz.pl/forum/showpost.php?p=29982414&p ostcount=2393 wystarczajaco nawilzy wlosy?

Edytowane przez affbe
Czas edycji: 2012-05-10 o 09:25
affbe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 09:35   #62993
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość
Do napisania do Was natchnął mnie wątek, gdzie dziewczyny prowadzą swoje dzienniki regeneracji i pielęgnacji loków. Niektóre z nich mają je naprawdę piękne
To chyba o nas mowa

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Cześć
zacznij od
szampon Babydream
albo Isana z olejem babassu jeśli masz suche włosy - takie długie to pewnie masz
Tylko jedna odżywka? a może Garnier AiK albo Alterra morela do tego...czy nie?

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 09:59   #62994
agatron77
Raczkowanie

Cytat:

Norma to ok. 100 dziennie, ale można mieć więcej lub mniej. Grunt to obserwacja normy własnej. Nie musisz liczyć, ale widzieć mniej więcej.
Odkąd jestem na wizażu Jantar plus żel aloesowy. To podstawa mojej każdej wcierki.Nie robię tego już regularnie jak podczas kuracji, ale zwykle co 2 - 3 dni.
Warto by było jednak przemyśleć, co mogło spowodować tak nasilone wypadanie. Może Twój organizm daje Ci coś do zrozumienia?
Tak, ale tylko odzywkę granatową. Nie wiem, czy miała wpływ na ograniczenie wypadania.
Dziękuję Eloe
Z tego co obserwujęjuż od dłuższego czasu, to przy myciu co trzeci dzień wypada mi mniej więcej podobna ilość włosów. Wczoraj może poleciało ciut więcej i pierwszy raz w życiu je policzyłam, tak z ciekawości. Policzyłam i ta konkretna liczba - 500 mnie zmroziła. Pomyślałam, że jeszcze kilka myć i nic nie zostanie, bo jednak wydaje mi się, że na głowie się ciut przerzedziło.

Co do stanu mojego organizmu to raczej jest ok, badania krwi, które niedawno robiłam wyszły dobrze. Parę stresów ostatnio mam, ale kto ich nie ma...

Może to wypadanie jest następstwem niezadowolonego skalpu, który od czasu przejścia na CG niezmiennie marudzi. Tak jak już kilka razy pisałam, nie toleruje mycia odżywką czy delikatnym szamponem, więc wróciłam do SLS (ALTERRA MIGDAŁ był za słaby, obecnie jest JOANNA, ale szukam czegoś innego). Jest lepiej, bo mniej niespodzianek w postaci okropnych, bolących gul czy podrażnień, ale za to swędzi - JAK NIE UROK, TO BUROK . Dermatolog, u której byłam mnie właściwie spławiła zalecając NAWILŻAJĄCY SZAMPON EMOLIUM, ale jeszcze nie kupiłam. Nie kojarzysz czy był analizowany - nie mogę znaleźć.

Czy proporcje do wcierki z Jantarem i żelem aloesowym masz przypadkowe czy konkretne? Chętnie wypróbuję tę wcierkę, bo i na swędzenie pewnie pomoże. Wczoraj natarłam skalp żelem lnianym z 5 kroplami aloesu zatężonego i na wczoraj pomogło.

Chaos w tym moim poście, ale mam tyle myśli na raz, że chyba zwariuję...

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość

Mnie dermatolog powiedziała, że norma to 150 włosów dziennie.
Czy kilka miesięcy temu chorowałaś, brałaś antybiotyki? Przeżywałaś stres? Nie dojadałaś? To wypadanie może byc skutkiem osłabienia po zimie.
A zdarza Ci się, że włosy wypadają? Czy to pierwszy raz? Bo może to reakcja na jakiś kosmetyk?

Mnie w zeszłym roku pomogły oleje - winogronowy i rycynowy, wcierka z liposomami z kofeiną i argininą, suplementacja cynkiem, magnezem i kwasami omega.
Teraz znów zaczęłam gubić włosy (ale o wiele mniej niż w zeszłym roku) i testuję szampon Novoxidyl - po drugim myciu zdjęłam dziś z siebie 1 włos a wcześniej to i z dziesięć leciało... ale na ogólne wnioski jeszcze za wcześnie.
eiri, dziękuję . U mnie wszystko jak opisałam wyżej Eloe. Chora nie byłam, na lekach też nie, ale stresy są. Wspomagam się OMEGA 3 i kwasem foliowym.
Te oleje, o których piszesz wcierałaś w skalp?
Podasz mi przepis na tę wcierkę z liposomami?

Cytat:
Dodałam zdjęcia w codzienniku

puszydło ale takie jak trzeba
maseczka wyszła w deszkę i będę ją powtarzać!
Kombinowała, kombinowała i wykombinowała -
Przepis zachowany

Edytowane przez agatron77
Czas edycji: 2012-05-10 o 10:08
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 11:07   #62995
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Cytat:
Cześć
zacznij od
szampon Babydream
Dziękuję bardzo za odpowiedz

Poczytałam recenzje kosmetyków, które mi zaproponowałas i widzę, że dziewczyny zazwyczaj bardzo je sobie chwalą, a i cena jest bardzo niska

Mam pytanic, co do tego oleju? W jaki sposób bym miała go stosować?
O tym żelu z oleju lnianego już znalazłam wątek.
A słyszałam, że dziewczyny bardzo sobie chwaliły olej kokosowy. Polecacie? I gdzie takie cos można dostać.
No i gdzie kupujecie to siemię lniane?

Prosiłabym może jeszcze o zaproponowanie jakiegoś żelu do stylizacji, którego nie trzeba samemu przygotowywać tylko można po prostu kupić

Powiem, że faktycznie mam przesuszone włosy, brak im połysku. Mają też oczywiście tendencje do puszenia się.
Niedawno zakupiłam maskę wygładzającą syoss'a i jestem naprawdę zadowolona. Stosowała może ktoraś z Was?

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ----------

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
To chyba o nas mowa
No cóż domyślałam się, że prowadzicie też i dzienniki, ale nie wiedziałam czy wszystkie z Was W każdym razie swoją opinię podtrzymuję
Stary 2012-05-10, 11:21   #62996
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Dziękuję Eloe
Z tego co obserwujęjuż od dłuższego czasu, to przy myciu co trzeci dzień wypada mi mniej więcej podobna ilość włosów. Wczoraj może poleciało ciut więcej i pierwszy raz w życiu je policzyłam, tak z ciekawości. Policzyłam i ta konkretna liczba - 500 mnie zmroziła. Pomyślałam, że jeszcze kilka myć i nic nie zostanie, bo jednak wydaje mi się, że na głowie się ciut przerzedziło.

Co do stanu mojego organizmu to raczej jest ok, badania krwi, które niedawno robiłam wyszły dobrze. Parę stresów ostatnio mam, ale kto ich nie ma...

Może to wypadanie jest następstwem niezadowolonego skalpu, który od czasu przejścia na CG niezmiennie marudzi. Tak jak już kilka razy pisałam, nie toleruje mycia odżywką czy delikatnym szamponem, więc wróciłam do SLS (ALTERRA MIGDAŁ był za słaby, obecnie jest JOANNA, ale szukam czegoś innego). Jest lepiej, bo mniej niespodzianek w postaci okropnych, bolących gul czy podrażnień, ale za to swędzi - JAK NIE UROK, TO BUROK . Dermatolog, u której byłam mnie właściwie spławiła zalecając NAWILŻAJĄCY SZAMPON EMOLIUM, ale jeszcze nie kupiłam. Nie kojarzysz czy był analizowany - nie mogę znaleźć.

Czy proporcje do wcierki z Jantarem i żelem aloesowym masz przypadkowe czy konkretne? Chętnie wypróbuję tę wcierkę, bo i na swędzenie pewnie pomoże. Wczoraj natarłam skalp żelem lnianym z 5 kroplami aloesu zatężonego i na wczoraj pomogło.

Chaos w tym moim poście, ale mam tyle myśli na raz, że chyba zwariuję...

eiri, dziękuję . U mnie wszystko jak opisałam wyżej Eloe. Chora nie byłam, na lekach też nie, ale stresy są. Wspomagam się OMEGA 3 i kwasem foliowym.
Te oleje, o których piszesz wcierałaś w skalp?
Podasz mi przepis na tę wcierkę z liposomami?
To jest najprostsza wersja:
Jantar 50ml
liposomy z argininą 3,5-4 ml
aloes zatężony 5ml

więcej moich wcierek poniewiera się w wątku z półproduktami do loczków i fal

Tak, wcierałam oleje w skalp, właściwie delikatnie masowałam głowę palcami zanurzonymi w oleju lub mieszance olejowej.

Może faktycznie wypadanie jest spowodowane przejściem na CG....

A próbowałaś szamponów na bazie cocamidopropyl betaine, to jest składnik niewiele słabszy od sls ale często bardziej przychylny skalpowi - może miałabyś dokładne czyszczenie ale bez swędzenia?

Szampon Yves Rocher do przetłuszczających jest chyba zgodny z CG i też dość ładnie czyści bez podrażnień, mój mąż używa od lat, choć twierdzi, że przed zmianą opakowania szampon był lepszy. Głównym detergentem jest bodajże ammonium laureth sulfate (nie mam pod ręką butelki ze składem).
Stary 2012-05-10, 11:40   #62997
mosia07
Raczkowanie

Dziewczyny czy zmieniacie jakoś pielęgnację loczków gdy przychodzą takie ciepłe dni? ;> chodzi mi o to czy używacie czegoś żeby chronić włosy przed słońcem itd ?

mosia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 12:44   #62998
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Rybiorku włosy coraz dłuższe

Cytat:
kot uwielbiam
moj mlodszak, wparadowal w kadr jak chcialam wlosy cyknac
Cytat:
to ma być koniec drugiego dnia? ja drugiego dnia mam już smętne strączki
jakos tak wyszlo, a lepsze jest to ze dzisiaj trzeci dzien i choc nie sa pierwszej swiezosci to moglam zostawic rozpuszczone, sprobuje ich jutro rano tez nie myc ale juz napewno bede musiala upiac, jak nie zapomne i jak przezyje deszczowy powrot do domu to sie wieczorem obfocie
(widac ja wygralam, miesiacami mylam i od razu spinalam i tak nosilam 2-3 dni zeby wydluzyc czas miedzy myciem, wlosy dzisiaj nie sa swieze ale nie ma tluszczu i skalp nie swedzi)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 13:55   #62999
Maliniarka
Zakorzenienie

dziękuję za wsparcie w konkursie u Orlicy, to mój pierwszy raz i takie zaskoczenie udało się wygrać

Byłam dzisiaj skrócić grzywkę, taki impuls w galerii handlowej
pani tylko spsikała i podcięła na sucho, nie za dużo (pomyślałam, oho, już jest dobrze!)
no to poszłam dalej i poprosiłam o lekkie wycieniowanie boków, żeby wyżej się kręciły
pani na sucho (chyba ją lubię ) tylko leciutko rozczesała i degażówkami troszkę ujęła, ale nie ciepała tak, tylko po dwa razy kilka wierzchnich pasm ciach ciach, dół zostawiony jak był

nic więcej, nie chciała na siłę prostować, nie ścięła nie wiadmo ile...
zapłaciłam uwaga: zawrotne 10 zł
na razie jest fajnie, uniosły się włoski, skręt gdzieś się podział, ale nawet jak nie wróci to mi się podoba (ale wróóóóóci jak umyję i ułożę po swojemu, ale możliwe, że po myciu będę płakać )

na moje marudzenie powiedziała, że wcale nie mam cienkich włosów

chyba czasem trzeba zawierzyć przeczuciom
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2012-05-10 o 14:03
Stary 2012-05-10, 13:57   #63000
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję za wsparcie w konkursie u Orlicy, to mój pierwszy raz i takie zaskoczenie udało się wygrać
gratulacyje!!!!!!
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości