|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#62971 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Cytat:
Żel na suche stosuję od zawsze i w sumie nie robi puchu i suszy. Albo to wina tej maski Romantic, albo za krótko trzymałam odzywkę z Nivea, albo nie wiem co. Mam wrażenie, ze po prostu jako wysokoporowate oddały wodę, bo stwierdziły, ze powietrzu bardziej się przyda Opanowałam trochę puch i suchość--> spsikałam je psikadłem z Ziaji z jojobą, Joaśki z lnem, kilku kropli oliwy, rycyny i łyżeczki miodu, całość rozcieńczona wodą, do konsystencji rozwodnionej joaśki b/s. Ziaja jojoba to b/s z silikonem, parafiną i filtrem UV, do dzisiaj świetnie zabezpieczała moje kudły przed takim efektem jak dziś. |
|
|
|
|
#62972 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja powinnam z kolei unikać cyklo - silikonów. Spraj Mariona ich nie ma, więc dałam mu szansę. Nie pomyślałam o glicerynie a wcale nie wiem, czy mogę jej używać Cytat:
Ale za to kilka kropel do ryżu z patelni i moje kubki smakowe są szczęśliwe a sezamków i ziarna sezamowego nie cierpię.Cytat:
Czy kilka miesięcy temu chorowałaś, brałaś antybiotyki? Przeżywałaś stres? Nie dojadałaś? To wypadanie może byc skutkiem osłabienia po zimie. A zdarza Ci się, że włosy wypadają? Czy to pierwszy raz? Bo może to reakcja na jakiś kosmetyk? Mnie w zeszłym roku pomogły oleje - winogronowy i rycynowy, wcierka z liposomami z kofeiną i argininą, suplementacja cynkiem, magnezem i kwasami omega. Teraz znów zaczęłam gubić włosy (ale o wiele mniej niż w zeszłym roku) i testuję szampon Novoxidyl - po drugim myciu zdjęłam dziś z siebie 1 włos a wcześniej to i z dziesięć leciało... ale na ogólne wnioski jeszcze za wcześnie.
|
|
#62973 |
|
Zakorzenienie
|
Nada się na włosy?
Aqua, Glycerin, Cetyl alcohol, Glycine Soja Oil, Helianthus Annuus Seed Oil, Zea Mays Starch, Hydrogenated Palm Glycerides, Oleic/ Linoleic/Linolenic Polyglycerides, Potassium Cetyl Phosphate, Stearyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Sodium Cocoyl Amino Acids, Sarcosine, magnesium Aspartate, Potassium Aspartate, Chamomilla Recuttita Flover Extract, Olea Europaea Leaf Extract, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Tocopherol, Tocopheryl Acetate, Dimeticone, Carbomer, p- Anisic Acid, Propylene Glycol, Ethylhexyglycerin, Sodium Hydroxide Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Parfum albo na końcówki? ---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Teraz chyba odpocznę od BD i przerzucę się na to https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...wa-wersja.html mam próbki i włoski po nim fajne były to kupię. |
|
|
|
#62974 |
|
Zadomowienie
|
A wiecie, że w Lidlu od jutra będzie tydzień kosmetyczny? Niestety w gazetce (http://www.lidl-pageflip.com/pl.html?kid=JaMg6u) nie ma żelu aloesowego Cien, na który bardzo czekałam, bo chciałam wypróbować. Do włosów jest tylko szampon oliwkowy, który mnie nie kusi. Może ewentualnie olejek, ale nie ma składu.
Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1094361 Wymiana ciuszkowa: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=836309 Wymiana książkowa: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=688623 |
|
|
|
#62975 |
|
Raczkowanie
|
Ja po cichu liczę, że jednak będzie ten żel tylko w gazetce go nie umieścili
|
|
|
|
#62976 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ponawiam pytanie, co najlepsze, żeby dodać włosom blasku?
Odżywione są dobrze, miękkie, bez problemu można przeczesać je palcami, ale jakieś takie matowe :/
|
|
|
|
#62977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#62978 | |
|
Zakorzenienie
|
Obawiam się że w Lidlu nie będzie serii aloesowej
pochwaliliby sięteż chciałabym żel i sto odżywek!! ![]() szampon oliwkowy ma SLS, reszty składu nei pamiętam Cytat:
i miód chyba kocham lecytynę jeszcze bardziej ![]() oczywiście nie schną za szybko :P |
|
|
|
|
#62979 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#62980 |
|
Raczkowanie
|
Rece mi opadły
Czy jest mozliwa taka opcja, a mianowicie gdy wczesniej sie mylo odzywka z miesiac czasu i bylo w sumie dobrze( tylko poczatki dosyc oklapniete) i po przestawieniu się na szampon wlosy moga sie zbuntowac i wolac o dawna odzywke? ![]() Bo moje wlosy wciaz sa w zlej kondycji... dawalam nawilzenie i proteiny bylo zle, dawalam mniej tego wiecej tamtego i na odwrot tez bylo zle, oczyscilam wlosy, zle. Przestalam dawac olej przez to, ze po ostatnich olejowaniach mialam oklap i straki bez ksztaltu. A niemożliwe raczej jest to abym go zle zmyla. Nie mam pojecia juz co robie zle... Juz tyle sie naczytalam o wlosach, skladach, ale one dalej wygladaja nijako.Nie blyszcza tak jak wczesniej, malo co sie kreca.. prawie w ogole. Sa matowe, troche szorstkie w dotyku jakies takie twarde czy cos... Teraz to wygląda tak, im mniej wiedzialam tym lepiej one wyglądały :/ Wiem, ze czegos potrzebuja ale nie mam pojecia juz czego ![]() ![]() Az juz mi zaczyna brzydnac to wszystko i odechciewa mi sie w to bawic ![]() Wybaczcie za moje gorzkie żale:
|
|
|
|
#62981 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mój eliksir spadł mi dziś na podłogę akurat na psikacz i muszę znaleźć dla niego inną butelkę ![]() Cytat:
W razie gdybym ich użyła - przy kolejnym myciu trzeba użyć SLS czy po prostu raz na jakiś czas? Zajrzałam i ... o matko, ile tego jest, gubię się Potrzebuję piskadła do reanimacji i nawilżenia, zainteresowało mnie to https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...4&postcount=20.Cytat:
Mogę na skalp, czy na początek lepiej ominąć?
Edytowane przez bordowa Czas edycji: 2012-05-09 o 21:05 |
|||
|
|
|
#62982 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#62983 | |
|
Zakorzenienie
|
Dodałam zdjęcia w codzienniku
![]() puszydło ale takie jak trzeba ![]() maseczka wyszła w deszkę i będę ją powtarzać! Cytat:
|
|
|
|
|
#62984 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i kręt mam najładniejszy na najkrótszych pasmachCytat:
wybierz coś łagodniejszego...serio musisz codziennie myć głowę? samo słowo wg mnie jest ok nie mogę znaleźć, ale ludzie się burzą...aaaa tam, i tak się w końcu przyjmie Cytat:
Cytat:
![]() ostatnio miałam hippa w dłon, ale odłożyłam, babydreama już nie chcę, nie mogę się zdecydować no nie że tak? no ale za taką cenę... Cytat:
, chociaż pamiętam na maseczce dermaglinu: hydrolizeTCytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
zakochana jetem w tej czuprynce! czekam na Twoją ---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Ajrisz nie mocno spuszone, fajnie objętościowo ![]() Martek śliczne masz faluski, na pewno nie chcesz troszkę podciąć ogonków?
|
|
|
#62985 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ale zbyt zależy mi na długości - mam je teraz takie, że w moim mniemaniu krótsze już być nie mogą .Zresztą to widać tylko na zdjęciach - normalnie zarzucam kłaczki do przodu. Zejdę sobie powoli z tego cieniowania .
|
|
#62986 |
|
Konto usunięte
|
prof. miodek ma taki program w tvp polonia gdzie odpowiada na pytania użytkowników - myślę że to nie byłoby najgłupsze z zadawanych tam pytań. ale mi tam dobrze olejowanie brzmi. jak przy mumifikowaniu balsamy nakładali to było balsamowanie...
|
|
|
|
#62987 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Witajcie dziewczyny
Jestem jak widać nowa na tym wątku. Przyjmiecie mnie do swego grona? ![]() Ostatnimi czasy, moim marzeniem było mieć proste włosy. Tym bardziej, że moja okragła twarz wyglądała w nich korzystniej. ![]() Ale to i tak raczej była syzyfowa praca. Owszem, wyprostowałam, ale byle jaka wilgoć niszczyła mój wysiłek i oczywiście miałam niesforne loki ![]() Do napisania do Was natchnął mnie wątek, gdzie dziewczyny prowadzą swoje dzienniki regeneracji i pielęgnacji loków. Niektóre z nich mają je naprawdę piękne ![]() Ale przyznam, że troszkę zamieszała mi w głowie na ogromna ilość wiadomości na temat pielęgnacji loków i stosowanych kosmetyków. A teraz nie za bardzo mam czas, żeby to wszysko przestudiować i niektóre terminy są mi obce. Dlatego zwracam się do Was o jakieś szybkie porady. Od czego zacząć tą regenerację i pielęgnację loków? Dodam, że mam dlugie włosy, poza linię stanika i że nie są to drobne loczi tylko skręt jest grubszy (nie wiem jak to się dokładnie określa). Oczywiście czytałam o kosmetykach, które stosujecie, ale nie mogę ich wszystkich kupić na raz, bo środki finansowe na to nie pozwalają:/ W takim razie mam prośbę, żebyście polecily mi na początek jakąś odżywkę do pielęgnacji/regeneracji, szampon i coś do stylizacji. Oczywiście w dośc przystępnej cenie. Od czego zacząć dziewczyny? ![]() Mam nadzieję, że na mnie nie nakrzyczycie, że nie studiuję z zapartym tchem tej ogromnej ilości informacji na podforum o kręconych włosach i coś mi jednak podpowiecie Z ręką na sercu obiecuję, że w wolnym czasie się z tymi informacjami zapoznam![]() Dzięki wielkie za wszelkie odpowiedzi i porady ![]()
Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2012-05-09 o 23:54 |
|
|
|
#62988 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na pewno jest ładnie na żywo do przodu ![]() Cytat:
Karen ślicznie Ci spiralkują włosy na dole Rybiorku włosy coraz dłuższe ![]() kot uwielbiamto ma być koniec drugiego dnia? ja drugiego dnia mam już smętne strączki
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2012-05-10 o 00:02 |
||
|
|
|
#62989 | ||
|
Przyczajenie
|
hey, dziekuje za zainteresowanie i za odpowiedz
![]() Cytat:
bardzo sie ciesze, ale co dokladnie to oznacza? co z nimi robic? jak je ukladac? jak scinac...?zaczelam wlosy pielegnowac inaczej. odkad trafilam na forum - czyli jakis niecaly miesiac temu zakupilam produkty, o ktorych istnieniu nawet nie wiedzialam: szampon organicum - ale dziwnie na moje wlosy dziala, bo rozprostowuje mi wlosy :/ tani szampon pokrzywowy z tesco (polski produkt) bio wax (niebieski) olejek alterra - migdal i papaya odzywka b/s joanna z miodem odzywka b/s z ziaji (rozowa) szampon do wlosow alterra (kawowy) mysle, ze to wystarczajaca ilosc produktow, zeby ogarnac moja fryz, a do tego myje czasem odzywka wlosy i nie tre w recznik, tak jak kiedys... no ale mimo wszystko, slabo sie kreca, dlatego sie zastanawiam czy je nie wycieniowac Cytat:
co do mojego koloru to sprawa wyglada tak,ze nigdy, ale to NIGDY nie zmienialam koloru, nie rozjasnialam, nie robilam pasemek... tym bardziej sie dziwie ze sa w tak zlej kondycji...
Edytowane przez gessi Czas edycji: 2012-05-10 o 00:59 |
||
|
|
|
#62990 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy któraś z Was zaopatruje się w maski bingo w Krakowie, a jeśli już to gdzie?
Tak się pytam zanim zacznę robić obchód po sklepach Tesco.
|
#62991 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zacznij od szampon Barwa do oczyszczenia (albo Babydeam i soda oczyszczona) szampon Babydream odżywka Joanna Naturia np len rumianek albo Isana z olejem babassu jeśli masz suche włosy - takie długie to pewnie masz dobry olej z szafki w kuchni siemię lniane niemielone na żel
|
|
|
|
|
#62992 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
słabo sie kreca, dalej jest oklap, sa matowe i szorstkie Myslalam wczesniej, ze brakuje im protein to zapodałam sobie maske z zoltek cytryny i o. ryc. I bylo fajnie nawet bardzo. Po tym bylam pewna ze wlasnie tego im brakowalo, nastepnym razem tez dalam im protein ale z odzywki artiste i znowu przyklap itp. Teraz, zaraz znowu ide im dac maske nawilzajaca, bo moze znowu z proteinami przesadzilam... Myslicie ze ta maska wizaz.pl/forum/showpost.php?p=29982414&p ostcount=2393 wystarczajaco nawilzy wlosy? Edytowane przez affbe Czas edycji: 2012-05-10 o 09:25 |
|
|
|
|
#62993 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Cytat:
a może Garnier AiK albo Alterra morela do tego...czy nie?
|
||
|
|
|
#62994 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z tego co obserwujęjuż od dłuższego czasu, to przy myciu co trzeci dzień wypada mi mniej więcej podobna ilość włosów. Wczoraj może poleciało ciut więcej i pierwszy raz w życiu je policzyłam, tak z ciekawości. Policzyłam i ta konkretna liczba - 500 mnie zmroziła. Pomyślałam, że jeszcze kilka myć i nic nie zostanie, bo jednak wydaje mi się, że na głowie się ciut przerzedziło. Co do stanu mojego organizmu to raczej jest ok, badania krwi, które niedawno robiłam wyszły dobrze. Parę stresów ostatnio mam, ale kto ich nie ma... Może to wypadanie jest następstwem niezadowolonego skalpu, który od czasu przejścia na CG niezmiennie marudzi. Tak jak już kilka razy pisałam, nie toleruje mycia odżywką czy delikatnym szamponem, więc wróciłam do SLS (ALTERRA MIGDAŁ był za słaby, obecnie jest JOANNA, ale szukam czegoś innego). Jest lepiej, bo mniej niespodzianek w postaci okropnych, bolących gul czy podrażnień, ale za to swędzi - JAK NIE UROK, TO BUROK . Dermatolog, u której byłam mnie właściwie spławiła zalecając NAWILŻAJĄCY SZAMPON EMOLIUM, ale jeszcze nie kupiłam. Nie kojarzysz czy był analizowany - nie mogę znaleźć.Czy proporcje do wcierki z Jantarem i żelem aloesowym masz przypadkowe czy konkretne? Chętnie wypróbuję tę wcierkę, bo i na swędzenie pewnie pomoże. Wczoraj natarłam skalp żelem lnianym z 5 kroplami aloesu zatężonego i na wczoraj pomogło. Chaos w tym moim poście, ale mam tyle myśli na raz, że chyba zwariuję... Cytat:
Te oleje, o których piszesz wcierałaś w skalp? Podasz mi przepis na tę wcierkę z liposomami? Cytat:
![]() Przepis zachowany
Edytowane przez agatron77 Czas edycji: 2012-05-10 o 10:08 |
|||
|
|
|
#62995 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
Poczytałam recenzje kosmetyków, które mi zaproponowałas i widzę, że dziewczyny zazwyczaj bardzo je sobie chwalą, a i cena jest bardzo niska ![]() Mam pytanic, co do tego oleju? W jaki sposób bym miała go stosować? O tym żelu z oleju lnianego już znalazłam wątek. A słyszałam, że dziewczyny bardzo sobie chwaliły olej kokosowy. Polecacie? I gdzie takie cos można dostać. No i gdzie kupujecie to siemię lniane? Prosiłabym może jeszcze o zaproponowanie jakiegoś żelu do stylizacji, którego nie trzeba samemu przygotowywać tylko można po prostu kupić ![]() Powiem, że faktycznie mam przesuszone włosy, brak im połysku. Mają też oczywiście tendencje do puszenia się. Niedawno zakupiłam maskę wygładzającą syoss'a i jestem naprawdę zadowolona. Stosowała może ktoraś z Was? ![]() ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- No cóż domyślałam się, że prowadzicie też i dzienniki, ale nie wiedziałam czy wszystkie z Was W każdym razie swoją opinię podtrzymuję
|
|
#62996 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jantar 50ml liposomy z argininą 3,5-4 ml aloes zatężony 5ml więcej moich wcierek poniewiera się w wątku z półproduktami do loczków i fal ![]() Tak, wcierałam oleje w skalp, właściwie delikatnie masowałam głowę palcami zanurzonymi w oleju lub mieszance olejowej. Może faktycznie wypadanie jest spowodowane przejściem na CG.... A próbowałaś szamponów na bazie cocamidopropyl betaine, to jest składnik niewiele słabszy od sls ale często bardziej przychylny skalpowi - może miałabyś dokładne czyszczenie ale bez swędzenia? Szampon Yves Rocher do przetłuszczających jest chyba zgodny z CG i też dość ładnie czyści bez podrażnień, mój mąż używa od lat, choć twierdzi, że przed zmianą opakowania szampon był lepszy. Głównym detergentem jest bodajże ammonium laureth sulfate (nie mam pod ręką butelki ze składem).
|
|
#62997 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy zmieniacie jakoś pielęgnację loczków gdy przychodzą takie ciepłe dni? ;> chodzi mi o to czy używacie czegoś żeby chronić włosy przed słońcem itd ?
|
|
|
|
#62998 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() (widac ja wygralam, miesiacami mylam i od razu spinalam i tak nosilam 2-3 dni zeby wydluzyc czas miedzy myciem, wlosy dzisiaj nie sa swieze ale nie ma tluszczu i skalp nie swedzi
|
|
#62999 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję za wsparcie w konkursie u Orlicy, to mój pierwszy raz i takie zaskoczenie
![]() Byłam dzisiaj skrócić grzywkę, taki impuls w galerii handlowej pani tylko spsikała i podcięła na sucho, nie za dużo (pomyślałam, oho, już jest dobrze!) no to poszłam dalej i poprosiłam o lekkie wycieniowanie boków, żeby wyżej się kręciły pani na sucho (chyba ją lubię ) tylko leciutko rozczesała i degażówkami troszkę ujęła, ale nie ciepała tak, tylko po dwa razy kilka wierzchnich pasm ciach ciach, dół zostawiony jak byłnic więcej, nie chciała na siłę prostować, nie ścięła nie wiadmo ile... zapłaciłam uwaga: zawrotne 10 zł na razie jest fajnie, uniosły się włoski, skręt gdzieś się podział, ale nawet jak nie wróci to mi się podoba (ale wróóóóóci jak umyję i ułożę po swojemu, ale możliwe, że po myciu będę płakać )na moje marudzenie powiedziała, że wcale nie mam cienkich włosów ![]() chyba czasem trzeba zawierzyć przeczuciom
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2012-05-10 o 14:03 |
|
|
|
#63000 |
|
Zakorzenienie
|
gratulacyje!!!!!!
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 8 (0 użytkowników i 8 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:48.

Opanowałam trochę puch i suchość--> spsikałam je psikadłem z Ziaji z jojobą, Joaśki z lnem, kilku kropli oliwy, rycyny i łyżeczki miodu, całość rozcieńczona wodą, do konsystencji rozwodnionej joaśki b/s. 

Ale za to kilka kropel do ryżu z patelni i moje kubki smakowe są szczęśliwe
Odżywione są dobrze, miękkie, bez problemu można przeczesać je palcami, ale jakieś takie matowe :/
-47-48-49-50

Wybaczcie, że nie piszę, ale Kubuś zajmuje sporo czasu, albo to ja chcę się nacieszyć każdą chwilą z nim, kiedy jest taki malutki i kiedy jeszcze nie pójdę do pracy 

Jego akurat warto zapytać o "olejowanie".

uwielbiam