|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4501 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Cytat:
---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- jeżeli to nie ironia, to dziękuję
|
|
|
|
|
#4502 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4503 |
|
BAN stały
|
zastanawaim sie nad zalozeniem bloga, gdzie bede dodawac co jadlam, moze wtedy oduczylabym sie jesc lyzeczkami ;/
|
|
|
|
#4504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czemu nie odpowiedziałaś na pytanie ?
|
|
#4505 |
|
BAN stały
|
jakie pytanie? Napisałam, że od listopada przybyło mi 4.4 kg
|
|
|
|
#4506 |
|
Zadomowienie
|
Proszę o pomoc. Zależy mi na zrzuceniu kg. w sumie mam 24 kg do zrzucenia- chcę zrobić to zdrowo.
Redukcja: Proszę o ocenę. 1h orbitrek Śniadanie:w pracy 7.30 solidna miseczka musli tradycyjnego nestle z mlekiem 0,5 i wkrojonym 1 bananem II Śniadanie:w pracy 11. 40 2 kawałki duże razowego chleba owalnego złożone z margaryna benecoll lekką i wędliną- kura w galarecie; 1 pomidor; kawa inka z błonnikiem i mlekiem 0,5 tł. Obiad: w domciu 15. 20 kasza gryczana, filet z indyka smażony na oliwie panierowany, brokuły gotowane 1h orbitrek, trochę rowerku stacjonarnego może z 10 minut, brzuszki rower w terenie, ale bardziej rekreacyjnie z 30- 40 minut Kolacja: 19.00 sałatka- z 3 listki sałaty, pół żółtej papryki, z 10 czarnych oliwek, plaster wędzonego łososia, 1 pomidor, pół startej marchewki, posypane pestkami słonecznika 22.00 spanie
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4507 | |
|
Zakorzenienie
|
to miałam na myśli Cytat:
|
|
#4508 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jogurt polecam, pyszny!Cytat:
![]() Cytat:
![]() Moj dzisiejszy R/U: I: 5 lyzek musli niedosladzanego Sante z danio light waniliowym i malutkim bananem.II: 3 male kromki grahamu, kazda z bieluchem, wedlina z indyka, pomidorem, ogorkiem i papryka. Big Milk III: salatka: lodowa, ogorek, pomidor, cebula, kukurydza, tunczyk, jajko z sosem jogurtowym + 2 kromeczki pieczywa czosnkowego. IV: wiejski z warzywami. Standardowo 2x35min szybkiego marszu, spacer, a wieczorem planuje pobiegac. Chyba troszke za luzno dzis
Edytowane przez AshtrayGirl86 Czas edycji: 2012-05-10 o 15:02 |
|||
|
|
|
#4509 |
|
BAN stały
|
Może być taki jadłospis?
przed sniadnaiem wyjedzona resztka jogobelli light)śniad: 2 kromki graham ( 1 z delmą i 2 plastrami polędwicy drobiowej, 2 z delma, 2łyżeczkami wiejskiego, łyżeczką dżemu) 2śniad jako tako nie bylo,bo robilam twarozek bananowy i troche go sporbowalam i bylo jeszcze chrupkie pieczywo i pol jablka(resztka z wczoraj)i torche jogurtu naturalnego z bananem(probowalam przy robieniu serka) obiad: ok 100-150 g filetu z indyka duszone na łyżeczce oliwy z oliwek do tego włoszczyzna i 4(po ugotowaniu) łyżki ryżu brązowego i ze 2 łyżki sosu ketchupowego PO: kostka czekolady podiweczorek: będzie big milk trio albo sobie zblenduje jabłko z cynamonem kolacja: to co na sniadane jakięś poprawki?
Edytowane przez Miikiii Czas edycji: 2012-05-10 o 15:04 |
|
|
|
#4510 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Rozumiem, ja też staram się przeprowadzić zdrową redukcję, więc cel mamy tożsamy. Szkoda, że nie napisałaś jak ilościowo prezentują się Twoje posiłki. Nie myślisz, że lepiej byłoby zastąpić to pełne cukru i innych niepotrzebnych elementów musli Nestle, własną mieszanką płatków i bakalii? Możesz przecież zmieszć płatki owsiane, żytnie, różne otręby, ulubione orzechy, rodzynki, żurawinę, bądź co tylko chcesz i na co masz ochotę i w ten sposób będziesz miała zdrowszą alternatywę dla tych z Nestle. Myślę, że szklanka mleka spokojnie by wystarczyła. Jeśli banan był nieduży to w porządku, jednak jeśli było inaczej, chyba spokojnie wystarczyłaby Ci połowa. Jeśli II śniadanie Ci smkowało, to spokojnie może być. Przy obiedzie też nie napisałaś jakie zjadłaś/ planujesz zjeść ilości. 1/2 woreczka to moim zdaniem wystarczająca ilość na R. Szkoda, że panierowany był ten indyk. Dobrze by było, gdybyś w ogóle zrezygnowała z panierowania albo nie robiła takiej tradycyjnej, ale jej zdrowszy zamiennik. Kolacja moze być. Tylko znów brakuje mi jednego posiłku, bo od 15.20 do 19 jest zdecydowanie za duża przerwa. Zjedz chociaż trochę białka, aby nie spowalniać metabolizmu. Poza tym, to dobrze, że masz sporo aktywności. Czasem warto ją trochę urozmaicić. Może znalazłabyś trochę czasu na fitness lub siłownię? A nie zastanawiałaś się może nad tym, aby skorzystać z porad dietetyka, który na pewno doradziłby Ci jak na trwałe pozbyć się tych zbędnych kilogramów a po osiągnięciu rezultatu utrzymać wagę?
Edytowane przez blissful Czas edycji: 2012-05-10 o 15:25 |
|
|
|
|
#4511 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ma bardzo dużo ruchu:2h orbitreka, rower. Troszkę to chorobliwe, nie uważasz mpati...?Moim zdaniem jadłospis okej, jest mniej niż bywało, ale rozumiem, że tak postanowiłaś. Śniadanie też w porządku, wiadomo, że zdrowsze jest musli zrobione w domu, bądź owsianka, ale nie popadajmy w paranoję Tak samo z bananem, tym bardziej, że jest to posiłek po 1h ćwiczeń.
|
|
#4512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tymczasowo zablokowana
|
|
|
#4513 | |
|
Rozeznanie
|
Dobra, ja postaram się jakoś pomóc.
Cytat:
---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- O kurcze, nawet nie zauważyłam A tak się natrudziłam z oceną jej jadłospisu ;p
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#4514 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4515 |
|
BAN stały
|
wiem,że ucieszyłyście się, że mnie zablokowali,ale ja naprawdę się zmienię, dzisiaj jest o niebo lepeij, a wasze rady biorę i je wcielam w życie, więc czekam na więcej rad. dziekuję wam bardzo, bardzo
|
|
|
|
#4516 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez blissful Czas edycji: 2012-05-10 o 16:36 |
|
|
|
|
#4517 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak nie drzwiami, to oknem.
|
|
#4518 |
|
Rozeznanie
|
Moje słoodkie U ( chyba @ się zbliża
) :śniadanie : granola fitella kokosowo-czekoladowa-50g, ze szklanką mleka, garstką migdałów, paskiem gorzkiej czeko, jabłkiem, batonik sante śliwkowy http://www.sante.pl/k29/batoniki_crunchy, kubek baardzo mocnego cappucino ( znowu za dużo sie sypneło ), 2 cienkie wafle ryżowe z twarożkiem Szkoła: 2 jabłka 2 kromki razowca z serkiem kanapkowym, wędliną, ogórkim i pomidorem Obiad : pełen talerz ( aż z górką ) ciemnego makaronu, z serkiem wiejskim, sałatką z ogóra i sałaty, pół słoiczka buraczków Po : znowu kubek cappucino, marchewka 1h rower Kolacja : hmm.. będzie kromka razowca z masłem, marchewka i jogurt naturalny Wiem , ze w szkole powinno by więcej ,ale muliło mnie po tym słodkim śniadaniu a kolacja skromna bo obiad był naprawdę big i teraz ledwo chodzę
|
|
|
|
#4519 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie rozumiem skąd u Ciebie agresywny ton? Mój post absolutnie nie miał na celu krytykowania Twoich rad itp. Napisałam, że musli i banan raz na jakiś czas przy takiej aktywności fizycznej, oraz jako pierwszy posiłek nie zaszkodzą. Co nie oznacza, że te produkty są wskazane na redukcji . Mpati z tego co kojarzę jest po dietetyce, więc wydaje mi się, że wiedzę na temat zdrowego odżywiania posiada. Jednak zdaję sobie sprawę, że łatwiej jest komuś doradzać niż zastosować owe zasady w stosunku do własnej osoby, tym bardziej gdy ma się ED. Pozdrawiam
|
|
#4520 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem jak Ty, ale ja nie mam zaburzeń odżywiania. Nie wiedziałam, że tak wiele osób z tego wątku może być chorych... Jeśli mpati ma zaburzenia, to już chyba inna bajka. Ja doradzam odnośnie REDUKCJI. Edytowane przez blissful Czas edycji: 2012-05-10 o 17:41 |
|
|
|
|
#4521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoje jedzenie konczy sie obiadem i to coraz skromniejszym..
|
|
|
#4522 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() R: jabłko I:grahamka z serem białym, pomidorem, ogórkiem i pekinką; kawa trening siłowy+orbitrek 50min II: nerkowce 35g+marchewka III: łosoś pieczony+szpinak i kalafior kalarepka 50min biegania IV: omlet z 2 jaj z suszonymi pomidorami, wędzonym pstrągiem, kiełkami, bazylią +sałatka(sałata lodowa, pomidor, ogórek kiszony, papryka żółta i zielona)
recovery Is the choice I make every day. Edytowane przez fresas1991 Czas edycji: 2012-05-10 o 18:02 |
|
|
|
|
#4523 |
|
Raczkowanie
|
P:
ś: duża żytnia bułka kwadratowa z masłem i indykiem +ketchup, druga połówka z twarożkiem naturalnym i dżemem truskawkowym, 2 listki sałaty i 3 rzotkiewki (z ogródka ), 2 herbatyw szkole: IIś: bułka żytnia paluch fitness z masłem, serem żółtym wędzonym, sałatą i pomidorem, jogobella 175g przekąska:jakiś batonik bliżej nieokreślonej firmy o: 2 gołąbki z połową garnuszka sosu pomidorowego ;p trochę ziemniaków podw(w sumie jedzone godzinę po obiedzie): croissant z malinami, jogobella mailnowa z ziarnami zbóż do picia,(już mi niedobrze ) herbata yerbakol: bedzie standardowo 1,5 sporej kromki pszenno żytniego z czym tam lodówka da i jakąś sałatą, rzotkiewkami weszłam przed chwilą na wagę i 1kg więcej niż tydzień temu, dziwne, bo wcześniej wogóle nie tyłam a jem nawet odrobinę mniej przez bóle wątroby, no ale DOBRZE ŻE WRESZCZIE PRZYTYŁAM (to było zagłuszanie choroby )prooooszę o ocenę, bo moje ostatnie 2 jadłospisy przepadły
|
|
|
|
#4524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakoś nie lubie siedziec w miejscu, chociaż wiadomo,zależy jaki dzień,dzisiaj np nie mam na nic ochoty wiec siedze i zamulam przed kompem.U. 1.standardowo grahamka duża z masłem,twarożkiem,polędwi cą drobiową,jajkiem na twardo,pomidorem,szczypio rkiem,earl grey z cytryną, multiwitamina do picia2. 2 średnie rogaliki z marmoladą, inka z mlekiem 3,2% 3.zupa pomidorowa z ryżem, kurczak z kus kusem,kapusta czerwona z jabłkiem,sałatka szwedzka rower, 1,5h w terenie 4.lody koktajlowe, 4wafelki familijne,herbatka z cytryną 5. 2kromki chleba kołodziej z masłem,pieczonym pasztetem z indyka,pomidorem,earl grey z cytryną
|
|
#4525 | |
|
Zakorzenienie
|
Moje U
I 3 duże zytnie naleśniki z serkiem twarogowym i wiśniami ![]() II placuszki z serka homo z wiśniami i gorzką czekolada III 2 x enchilada wegetariańska z warzywami i bolognese z pieczarkami 4 km. przejażdżka rowerem IV miska sałatki z makaronem, ogórkiem, groszkiem, kukurydza i łososiem V pewnie 3 kanapki z osełką, gotowanym jajkiem, łososiem, szczypiorem, ogórkiem, kompot wiśniowy ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- Cytat:
Zazdroszczę zupy
|
|
#4526 |
|
Raczkowanie
|
P:
I owsianka ( 5 łyżek owsianych, szklanka mleka 2%, 2 łyżeczki cukru) z bananem, dżemem malinowym, pokruszonym batonikiem nestle cini minis i kostką gorzkiej czekolady, herbata z miodem i cytryną nutridrink czekoladowy, troche tymbarku II ( w szkole) bułka z serem, szynką, gotowanym jajkiem i pomidorem, mullermilk bananowy (400 ml), banan III talerz pomidorowej z makaronem (świderki ), 2 kawałki kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, 4 młode ziemniaki, gotowana kapusta, sałatka ( sałata, ogórki, papryka, pomidor,oliwki) szklanka soku owocowego IV miseczka domowego budyniu z mieszanką bakalland up ( suszona żurawina, rodzynki, orzechy macadamia) i dżemem malinowym, szklanka soku owocowego V paluch pszenny z sezamem, pół z serem gouda i pomidorem, pół z serkiem śmietankowym i szynką, kromka pszennego dzielona na 2 , 1 z serkiem śmietankowym i dżemem wiśniowym , 2 z pasztetem i pomidorem, kubek mleka z miodem I jak ? Jak radziłyście dodałam orzechy ale jak pisałam już jakis czas temu mam po nich problemy. Teraz znowu boli mnie brzuch. Moge je czymś zastąpić ?
|
|
|
|
#4527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4528 | |
|
Zadomowienie
|
orzeszek, bardzo lubię Twoje jadlospisy
![]() Ervisha ty też super śniadanie ![]() ![]() moje uu dzisiejsze: I owsianka z serkiem wiejskim, kiwi, winogronami i nerkowcami II kanapka podwójna chleba żytniego z masłem, bieluchem ze szczypiorkiem, kiełkami brokuła, kilka pomidorków koktajlowych III dwa skrzydełka z kurczaka pieczone w sosie miodowo-sezamowym, mieszanka sałat z warzywami, prażonym słonecznikiem i sosem z oliwy z oliwek IV miseczka domowego barszczu czerwonego (mało wody, dużo buraków ) z jajkiemV koleżanka mnie zabiera na trójwarstwowe latte rzadko odwiedzam mcdonalda ale pewnie zamówię moje ulubione ciastko z jagodami ---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Cytat:
co do orzechów, to może masz alergię? mi pani dietetyk poleciła zamienienie ich na oliwę z oliwek (możesz dodać do sałatki np.), albo szamać słonecznik na potęgę ![]() na szczęście teraz mi się unormowało i jem je, jak widać na powyższym
'cause I wouldn't know where to begin.. Edytowane przez Bellamy Czas edycji: 2012-05-10 o 18:55 |
|
|
|
|
#4529 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Podbijam swoj R/U bo gdzies sie zapodzial :I: 5 lyzek musli niedosladzanego Sante z danio light waniliowym i malutkim bananem.II: 3 male kromki grahamu, kazda z bieluchem, wedlina z indyka, pomidorem, ogorkiem i papryka. Big Milk, jablko III: salatka: lodowa, ogorek, pomidor, cebula, kukurydza, tunczyk, jajko z sosem jogurtowym + 2 kromeczki pieczywa czosnkowego. IV: wiejski z warzywami. Standardowo 2x35min szybkiego marszu, spacer, a wieczorem planuje pobiegac. Chyba troszke za luzno dzis
Edytowane przez AshtrayGirl86 Czas edycji: 2012-05-10 o 19:01 |
||
|
|
|
#4530 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A menu super zwłaszcza to ciacho ![]() Cytat:
![]() No i menu wzorowe. Pokazujesz że można wziąść sie w garść ![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:00.

Podoba mi się.... Według mnie na tym będziesz chudła

Liczę na to żę na R/U jeszcze cos zejdzie. Zresztą nie jestem jeszcze na U tylko zdarzają się dni kiedy zjem więcej bo mam ochotę
Pamietam, ze w zeszlym roku na diecie przed slubem chudlam po kilo na tydzien.... no ale coz, widocznie metabolizm lezy. Musze chyba zaczac cwiczyc.... ehh... a ciezko mi to przychodzi. Chcialam sie zapisac na joge, ale to tylko raz w tygodniu 1,5 godz... chyba cos jeszcze by sie przydalo, nie? Problem w tym, ze ja mam cod wtorku do czwartku ciagle zajecia po pracy....

Jak nie drzwiami, to oknem.