|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ile podatku odlicza się od wypłaty / dochód brutto
Witam. Przepracowałam w tym miesiącu 107 godzin i 15 minut. Mam umowę o pracę na cały etat, a stawka godzinowa to 9 zł brutto plus nieopodatkowane 50gr na pranie odzieży i obuwie. wypłata wpłynęła mi właśnie na konto. patrzę a tam 551,70 i wydaje mi się to stanowczo za mało. ile podatku się odlicza? dodam, ze jestem studentką.
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile podatku odlicza się od wypłaty
Cytat:
Czy na pewno wszystkie godziny zostały zaewidencjonowane przez pracodawce? Bo raczej nie zdarza się liczenie czasu pracy z dokładnością do 15 minut... I skoro masz umowę na cały etat to dlaczego nie wypracowałaś go w całości? ![]() W przypadku umowy o pracę status studenta nie ma nic do rzeczy ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Zaczęłam dopiero pracę i dlatego nie mam wypracowanych godzin.
Pracuję w Mc Donald's i u nas w firmie się liczy te końcówki 15, 30, 45 min. A co do godzin... grafik jest ustalany i jest wyszczególnione kto ile pracuje, wiec wydaje mi sie, ze pomyłka jest niemożliwa. kalkulatory internetowe dobrze odliczają podatek?
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Pracując na pełen etat nie powinnaś dostać mniej niż wynosi najniższa krajowa, czyli 1032 zł netto. Weź jednak pod uwagę, że etat to 160h miesięcznie, a nie 107.
Przepracowałaś cały miesiąc, czy zaczęłaś pracę w środku miesiąca? Najlepiej wczytaj się w umowę o pracę, może pracodawca zastrzegł sobie, że za nie wypracowanie tych 160h miesięcznie potrąca jakąś karę...
![]() Edytowane przez Odonate Czas edycji: 2012-05-10 o 15:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
mi wyszło "troche" inaczej
![]() 107 x 9 = 963,00 zrobione w excellu jakis czas temu, stawki mogą być inne, ale nie aż tak aby było ok 200 zł różnicy. musisz to wyjaśnić z pracodawcą... DOCHÓD BRUTTO: 963,00 SKŁADKI NA UBEZPIECZENIE SPOŁECZNE: 1 PODSTAWA SKŁADKI NA UBEZPIECZENIE RENTOWE I EMERYTALNE: 3320,00 2 SKŁADKA NA UBEZPIECZENIE EMERYTALNE 9,76% 93,99 3 SKŁADKA NA UBEZPIECZENIE RENTOWE 1,50% 14,45 4 SKŁADKA NA UBEZPIECZENIE CHOROBOWE 2,45% 23,59 SKŁADKI NA UBEZPIECZENIA SPOŁECZNE RAZEM: 13,71% 132,03 SKŁADKA NA UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE I ZALICZKA NA PODATEK DOCHODOWY: 1 PODSTAWA SKŁADKI NA UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE 830,97 2 SKŁADKA NA UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE NALEŻNA DO ZUS 9% 74,79 3 SKŁADKA NA UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE PODLEGAJĄCA ODLICZENIU OD ZALICZKI NA PODATEK 7,75% 64,40 4 PODSTAWA OPODATKOWANIA KOSZTY UZYSKANIA PRZYCHODU: 139,06 692 5 ZALICZKA NA PODATEK DOCHODOWY KWOTA WOLNA OD PODATKU: 46,33 78,21 6 ZALICZKA NALEŻNA DO URZĘDU SKARBOWEGO 14 WYNAGRODZENIE: POTRĄCENIA RAZEM 220,63 DOCHÓD NETTO: 742,37 sorry, troche się "rozlazło" ![]() Edytowane przez anjuta Czas edycji: 2012-05-10 o 17:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Work, work, work
|
Z tego, co wiem, to od stycznia najniższa krajowa wynosi 1500zł/brutto, co daje 1111,86/netto. Zmieniło się coś w tej kwestii, bo nie wiem skąd ta suma?
![]()
mikroREKLAMA
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Mówisz chyba o średniej krajowej, bo najniższa wynosi 1386 zł brutto.
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
srednia krajowa to 4tys.http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/gus...ia_223127.html
a minimalne wynagrodzenie to 1500brutto. srednia krajowa to zupelnie co innego niz minimalne wynagrodzenie Edytowane przez pepsikolakokakola Czas edycji: 2012-05-10 o 21:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Work, work, work
|
Uwierz mi, że średnia krajowa jest duuużo wyższa.
http://www.stat.gov.pl/gus/5840_1786_PLK_HTML.htm Skąd wzięłaś taką sumę? Poczytaj sobie Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 13 września 2011 r. w sprawie minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2012 r. ( Dz. U. Nr 192, poz. 1141) i nie wprowadzaj w błąd ![]() Cytat:
![]()
mikroREKLAMA
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Może to zeszłoroczna kwota, ale na pewno nie wzięłam jej z kosmosu.
![]() |
#11 |
Work, work, work
|
Rok temu owszem było tyle, ale najważniejsze jest to, że jest ona od ponad 5 mięsiecy nieaktualna.
![]()
mikroREKLAMA
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
A mi się wydawało, że ważniejsze jest jaka jest teraz. Najwidoczniej nie odczuwam takiej potrzeby konfrontacji.
![]() |
#13 | |
Work, work, work
|
Cytat:
Nie odwracja teraz kota ogonem. Nie będę z tobą się kłócić, ani wymieniać zdań, ale nie lubię, jak ktoś podaje złe informacje, zważywszy, że moga dla kogoś być one cenne i zaznacza, że ma rację, nie mając jej. Tyle ode mnie ![]() ![]()
mikroREKLAMA
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Nie "trwałam uparcie". Znana mi była poprzednia kwota. W momencie, gdy zostały przytoczone argumenty przyznałam rację. Z nikim się nie kłócę, nie wiem dlaczego tak to odbierasz.
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
21kasia21 ma rację, najniższa krajowa to 1500zł brutto, co daje netto jakieś 1111-1112zł. Najlepiej dokładnie przeczytaj umowę...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Mów mi Rosia :)
|
Cytat:
1. wypłatę dostałaś za niską 2. przeczytaj dokładnie umowę (na pewno jest to umowa o pracę a nie um.zlec. ?) i wyjaśnij z kierownictwem. 3. dostałaś pasek płacowy/druk ZUS RMUA (u mnie wydają co miesiąc) - tam powinno być wszystko wypisane. Edytowane przez rochelle_ Czas edycji: 2012-05-11 o 09:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- chociaż tego ZUS RMUA, teraz pracodawca nie musi Ci wystawiac co miesiąc, wiec jeśli go nie dostałaś, to poproś o niego |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() najlepiej zapytaj w pracy, być może dostałaś na razie tylko część wypłaty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
praca
prosze pomozcie jak wyliczyc sredni miesieczny dochod brutto na jednego czlonka rodziny w ciagu trzech miesiecy?
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Dot.: praca
dodajesz dochód brutto z tych 3 miesięcy, dzielisz na liczbę członków rodziny i na 3.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.