|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3361 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Cytat:
![]() ale powiem, że boje się ![]() ![]() ja tak samo mam jak mnie mały kopie przy przebieraniu to boli a tak to nie no i brzuch mam drętwy a no i powiem Wam, że ślad po bliźnie robi się niewidoczny ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3362 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Cytat:
Potem już było spoko i noc się nie działo... ewentualnie opuchnięcie w miejscu kłucia ale altacet szybko załatwiał sprawę... Teraz jak zaczniemy szczepienia zaopatrzę się w paracetamol w czopkach i właśnie altacet... Człowiek już teraz mądrzejszy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3363 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3364 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety widzę, że Ewelinka po szczepieniu też nie czuje się najlepiej, teraz dopiero mocniej zasnęła i od 40 minut zapłakała tylko raz. Żal mi jej jak po 15 zaczęła mocno płakać, uspokoiła się po karmieniu (duzo nie zjadła), i musiałam ją mocno przytulić. Każda próba odłożenia do kolyski konczyła się płaczem, aż w koncu udało mi się. TŻ jest na zakupach, ma zahaczyć o aptekę i awaryjnie kupić coś na gorączkę i przeciwbólowego dla małej. Mam nadzieję, że obejdzie się bez podania leków a nocka będzie spokojna. Odpuszczam dzisiaj kąpiel, bo wierzę, że bolą ją nóżki i rączka. Czytałam własnie artykuł o szczepionkach (autorem jest jakiś homeopata) i on generalnie odradza szczepienie małych dzieci przed 1 rokiem życia.
![]() |
#3365 |
Rozeznanie
|
my właśnie dlatego szczepiliśmy szczepionkami skojarzonymi.żeby dzieciaczek się nie męczył.żeby go nic nie bolało.wiem że te szczepionki są drogie, ale wolę sobie czegoś odmówić, a te pieniądze poświęcić na szczepienie. dziewczyny które jeszcze nie szczepiły dzieciaczków-zastanówcie się dobrze nad tymi refundowanymi szczepionkami.
![]()
#3366 |
Zakorzenienie
|
Nadrobilam Was pobieznie, ale poodpisuje wieczorem, bo mi mala znowu marudzi troche.
Chcialam tylko zameldowac ze udalo mi sie osiagnac dzisiaj cel i przeszlam ok 16 km ![]() ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#3367 |
Zakorzenienie
|
Sutricon mi polecił je ginekolog i położna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3368 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
dawałam cały czas, bez robienia przerw. Podejrzewam, że wlasnie dzięki temu udaje się uniknąć większych problemów z brzuszkiem bo małe już są ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#3369 |
Rozeznanie
|
karolca-pewnie że tak, jak ktoś nie ma kasy, to oczywiście, nie ma wyboru i szczepi refundowanymi, ale jak ktoś żałuje po prostu kasy na platne szczepienie kiedy może mieć darmowe to myślę że powinien przemyśleć to po prostu, bo co 12 wkłóć to nie 21...
#3370 |
Zakorzenienie
|
dokładnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3371 |
Wtajemniczenie
|
Witam Was dziewczyny!
Meldujemy sie z domku, nie mialam nawet czasu wejsc na wizaz od poniedzialku ![]() Same wiecie ile to roboty z malenstwem, a jeszcze jest Adas, dzisiaj dopiero wrocil TZ a od poniedzialku byla u mnie siostra pomoc przy malej. Viki grzeczna, miala gorszy dzien we wtorek bo pojawilo jej sie duzo ropki przy oczkach i musialo Jej to dokuczac bo byla marudna, na szczescie juz jej przeszlo! Dzisiaj spi ladnie to sobie odkurzylam i umylam podloge na dole, oraz popralam i poprasowalam sterte prania, teraz nadal spi a ja chwilke odpoczywam. Ale zrobilam to kosztem spacerku, jutro za to sobie odbijemy i pojdziemy na porzadny spacer ![]() Emigra - na chwile obecna mam 12 kg na minusie , wiec jestem zadowolona bardzo ![]() Jeszcze 12 przede mna ![]() Ale dam rade! Zreszta mam ciagle tyle roboty ze naprawde nie mysle o jedzeniu wogole, nawet specjalnie nie mam apetytu! Ide troche jeszcze ponadrabiac ![]()
![]() |
#3372 | ||
Wtajemniczenie
|
Gosia2612 zdecydowanie druga mata
![]() ![]() Jolkaaa u mnie też libido na maxa wysokie ![]() Cytat:
Mnie się wydawało, że lepiej takie małe dzieci szczepić, bo właśnie mniejsze powikłania są (mniej przeciwciał, jakiejś walki immunologicznej) no i takie dzieciątko szybciej zapomina ten ból. Przy wkłuciu Laura płakała strasznie, ale jak skończone były te 3 wkłucia, wzięłam na ręce, potuliłam, pocałowałam i się szybko uspokoiła. Było super do czasu kiedy wyszedł ten obrzęk :/ chyba poniekąd dlatego, że ta pielęgniarka to wbijała tę igłę jak dla świniaka (sorry za porównanie), tak wzięła i bach na prosto - aż TŻ ją opieprzył że mogłaby trochę delikatniej to przepraszała i że niby tak się daje (ta jasne!) następnym razem na wejściu jej powiem że ma być delikatnie bo to dziecko (następne szczepienie 28 czerwca, ale nie wiem czy tutaj czy już na Mazurach, więc jeszcze czeka mnie przenoszenie do innej przychodni ale mam nadzieję, że z terminami problemów nie będzie), a poza tym mała mogła ruszyć nóżką mimo, że jej trzymałam zgiętą. Mam nadzieję, że Ewelinka będzie już spokojniejsza i też dobrze prześpi noc. Cytat:
Z innych wieści z wizyty u pediatry to, to że Laura ma łojotkowo zapalenie skóry (straszna wysypka na buzi, za uszami znika i pojawia się często pokryta taką cienką twardą skorupką jakby ropką, ale to chyba ten łój+ ciemieniucha, ale nie mocna), którego się nie leczy tylko mamy stosować zwykłą pielęgnacje, a może to trwać do pół roku ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3373 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Czesc mamuski
![]() Cytat:
![]() A jak Hania po szczepieniu? Nie goraczkuje juz? Cytat:
![]() Co do Espumisanu, to dla dzieci po prostu wystepuje on w kropelkach dla doroslych jest np w saszetkach z tego co wiem. Co do tego szarpania za cyca...to wlasnie jak Szymon ma wieczorne puszczanie gazow, jak go troszke pobolewa brzuszek to wtedy nie umie zjesc normalnie tylko je je i nagle puszcza cyca, placze, denerwuje sie przy cycku albo wyszarpuje go bo sie pręzy. To mialam na mysli. I kiedys myslalam, ze sie tak denerwuje bo moze mam mało mleka, ale jak uslyszalam pierdzioszki to juz wiem ze to od brzuszka to szarpanie i denerwowanie sie w trakcie ssania. Wiec wtedy przerywamy karmienie, biore go ponosze troszke, uspokoje i dalej je. Cytat:
![]() Moj na jedno karmienie zjada zawsze z dwoch po ok. 10 minut z jednego i 10 minut z drugiego. Albo 15-20 minut z jednego i 10 minut z drugiego. A czasem nawet trzy cycki potrafi zaliczyc na jedno karmienie ![]() ![]() Cytat:
Ja nadrabiam forum jak wraca z pracy wieczorem moja mama. Bo tak to sie nie da. Jak nie Filip to Szymon i tak w kolko. Mozna zwariowac ![]() U mnie Filip mial zatkany kanalik lzowy i probowalismy dac rade masazami, kropelkami ale kropelki z antybiotykiem tylko moga pomoc w przypadku infekcji bakteryjnej a zatkany kanalik a infekcja bakteryjna to dwie rozne sprawy. Wiec wybral w sumie chyba 3 antybiotyki no i ze nie bylo poprawy to udalismy sie na odtykanie kanalika. Zabieg trwa w znieczuleniu m-scowym ok 5-10 minut, ale warto bo od tamtej pory Filipowi oko nie ropieje. A ropialo mu od urodzenia, biedak meczyl sie bo ciagle mu to oko przecieralam. Mielismy nadzieje ze masowanie kanalikow cos da albo wyczytalam tez ze czasem przechodzi samoistnie ale ze minelo pol roku i dalej ropialo stwierdzilam, ze trzeba isc na zabieg. Im wczesniej tym lepiej, bo im starsze dziecko tym wieksza ma traume po tym zabiegu. Cytat:
Cytat:
Ciesze sie, ze z oczkiem juz dobrze u Małego. Cytat:
![]() ![]() A na tej trawie to Ty sie za bardzo nie wypinaj, bo zamiast wydojenia mozesz zostac inaczej wzieta pod uwage ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3374 |
Zakorzenienie
|
Wiktorek wlasnie zrobil mi malinke
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3375 | |
Zakorzenienie
|
evvcia, dobrze, że już jest lepiej
![]() ![]() Oby u Was nocka też była spokojna ![]() Aguśka, dlatego wiem, że to od szczepienia. Teraz Mała budzi się na bączki, więc myślę, że będzie dobrze ![]() ---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Cytat:
![]() Wzięłam Ewelinkę do odbicia i poleżala tak sobie trochę. A że weszła w etap ssania piąstek a trafiła na moją rękę to przyssała się jak glonojad do szyby ![]()
![]() |
#3376 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3377 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy na Dzień Matki kupujecie i składacie życzenia również swoim teściową ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3378 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ah, Ewelinka ma imieniny w Dzień Matki ![]()
![]() |
#3379 |
Wtajemniczenie
|
Aguska dzieki ze pytasz o Hanie, juz nie goraczkuje - jak w nocy bylo ponad 38 stopni, po paracetamolu zbila sie temperatura i poki co nie podwyzsza sie.
a Twoj Szymek mial goraczke po szczepieniu?wczoraj pisalas ze nie. Mravka tak robilam test Hogg na typ maluszka, tylko ze ja czytam Tracy Hogg po angielsku i troszke chyba inne sa te nazwy - tzn pewnie troszke inaczej przetlumaczone, wyszlo mi ze Hania to typ przewidywalny, i faktycznie tak jest...z nia jak w zegarku ![]() Jolkaa jestem 8 tyg po porodzie i my jeszcze fiku miku nie probowalismy bo mam niezagojona rane tam na dole, ale juz sie zmniejsza i moze na dniach sprobujemy, hormonow zadnych nie chce wiec u nas tak jak od poczatku beda gumki. Balbinka co do okresu to mi wczoraj GP powiedzial ze ooo 8 tyg po i nie masz?to moze w ciazy jestes?? ale on tyle wiedzial o poporodowych kwestiach co nic.moze zadzwon do przychodni, pewnie Ci powiedza ze normalne.u nich wszystko jest normalne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3380 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3381 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Z płatnych jedynie pneumokoki planuję, bo z pracy mogę jakąś cholere przynieść. Cytat:
![]() Desia super, że już w domku ![]() I ładnie Ci kg ubyło ![]() Evcia oby malutkiej szybko przeszły te niedogodności poszczepienne. Ładnie malutka przybrała ![]() A pielęgniarce należy się ![]() A ja w poniedziałek po 2 tygodniach od porodu miałam na plusie niecałe 3 kg no i brzucha tez coraz mniej.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3382 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3383 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- desiu fajnie ze jestes ![]() Monia Szymon nie goraczkowal, nic sie nie dzialo procz wczorajszego marudzenia. Super ze u Was wszystko dobrze ![]() Flowerbombka moze chodzi o to, ze te refundowane maja mniej konserwantow i innych trujacych zwiazkow i sa zdrowsze. Moj maz jest chemikiem i cos mi wspominal o tym kiedys.
![]() |
#3384 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zreszta my byliśmy takimi szczepieni i mniej więcej wiadomo czego się spodziewać, a z tymi nowymi to tak jak ostatnio było wycofywanie z aptek jakiejś szczepionki na meningokoki bo coś tam było nie tak... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3385 | |
Zakorzenienie
|
MoniaHan super, że z kupkami Hani wszystko ok! Pewnie odczułaś niesamowitą ulgę!
Flower super że Ci się udało zapisac już na 4 czerwca na usg bioderek! A masz skierowanie od razu na usg, czy najpierw do chirurga ortopedy? Nas nie chcieli na Kopernika (tamchcieliśmy zapisac małą na usg jamy brzusznej i bioderek)powiedzieli że z tej przychodni z której mam skierowanie nie przyjmują, bo nie mają z nią umowy podpisanej ![]() Gosia mi też się bardziej 2 mata podoba ![]() Nikki współczuję bratowej Tżta ![]() cziqua jak jak Cię rozumie, czasem też mi się aż płakac chce jak Kajcia płacze a ja nie wiem jak Jej pomóc.. Mam nadzieję, że z czasem uda nam się rozpoznawac o co chodzi naszym maluszkom. Śliczne fotki ![]() emigra! ![]() ---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Cytat:
Evvcia chodzi o kwestie finansowe? cy są jakieś inne przeciwskazania? super, że Laurka tak ładnie przybiera! ![]() ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Aguśka dziękuję za odpowiedź w sprawie szarpania cycusia (hihi jak to brzmi ![]() Ale dziś ogólnie jak na razie jest dużo lepiej, wczoraj i dziś podałam Delicol (tylko to było w aptekach blisko mnie). Kupię w najbliższym czasie tez Espumisan, choc troszkę się boję bo jak ja kiedyś brałam, to brzuch mnie bolał jeszcze bardziej (zdarzyło się tak dwa razy więc to nie przypadek). Mam nadzieję, że Kajcia lepiej przyjmie ten lek. A Szymuś to niezły głodomorek skoro 3 piersi opróżna ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3386 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Do kazdego dziecka powinna byc dolaczona instrukcja obslugi Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() To sa zastrzyki domiesniowe jesli sie nie myle,wiec chyba stad ta pozycja wbijania na wprost. U nas to wygladalo tak samo,a pielegniarka naprawde byla w porzadku,wiec wierze ,ze jakby sie dalo inaczej to pewnie by zrobila. Oczywiscie mi tez bylo szkoda..bo wiadomo,ze klucia nikt nie lubi tym bardziej,ze taka igla w takie małe udko. Aguska pytalas mnie kiedys o te wodniaki jader. Powiem Ci,ze patrzylam nawet dzisiaj i wydaje sie,ze wszystko juz jest w normie ![]()
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3387 |
Zadomowienie
|
Lenka nie wiem jak to się u nich odbywa, ale powiedziałam że chcę zapisać noworodka na pierwszą kontrole bioderek tak na początku czerwca, więc ona mnie zapisała, powiedziała co wziąć na wizytę i tyle...więc pewnie na początek to ortopeda obejrzy a jak będzie cos nie tak to dopiero usg. Skierowania wogóle jeszcze nie mam
![]() Czekamy narazie na pierwszą wizytę lekarza u nas. Mógłby juz przyjśc bo mam kilka pytań do niego...Mały ostatnie kilka dni był strasznie czerwony na brzuszku i pleckach i na górze nóżek, nie plamy tylko po całości jakby, wydaje mi się że to może jakies uczulenie albo na płyn do mycia (nivea) albo na płyn do prania (dzidziuś). Obstawiam to drugie bo dziś go ubralam w body prane kilka miesięcy temu więc zdążyło juz wywietrzeć i ma normalną skórkę... Co do rzucania się na brodawki i szarpania ich jak kawal mięcha to mój zaczął mieć tak jak Mravkowy Robercik ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Flowerbombka Czas edycji: 2012-05-10 o 18:10 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3388 |
Zakorzenienie
|
MoniaHan super, że rana się zmniejsza, czyli generalnie ten azotan pomógł? U mnie raz lepiej, raz gorzej, już czasem głupieję i mam wizję że tam mi coś sknocili i że już nigdy nie będzie jak wcześniej. W poniedziałek idę do lekarza na prywatną wizytę, mam nadzieję, że mi powie wprost co się dzieje i jak on to widzi.. Aż się boję
![]() Desiu ![]() ![]() Gratulacje z powodu utraconej wagi! ![]() Mi jeszcze 4 kg zostało do zrzucenia w porównaniu do wagi sprzed ciązy, a najlepiej 6 - do mojej ulubionej wagi ![]() Flower ale ładny brzusio ![]() Dziewczyny czy macie jeszcze kresę? Kiedy ona może zniknąc? Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2012-05-10 o 18:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#3389 | ||
Zadomowienie
|
Desia
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Dziewczyny, czy Wasze Maluchy tez się "slinia"? w sensie puszczaja babelki sliny z buzi. Robson od ponad tygodnia tak wlasnie robi. Pewnie slinianki zaczely Mu pracowac..co skutkuje wiecznymi plamami na moich bluzkach ![]() Za 2 tyg jedziemy na chrzest i to bedzie pierwsza dluga podroz Mlodego, bo pewnie z przystankami wyjdzie jakies 6h. Zastanawiam sie jak to zniesie ![]()
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3390 |
Zakorzenienie
|
kurcze to ja już zgłupiałam, bo słyszałam, że właśnie te 6w1 czy 5w1 mają mniej konserwatnów (no bo w jednej dawce są podane)..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:47.