|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3481 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
uuu a co taka cisza?
my juz po kapieli, mlody lezy w lozeczku i wpartuje sie w konika ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3482 | |
Gang Iren
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Cytat:
E no chyba zabawki tak nie dzialaja ![]() Mam nadzieje,bo moj Eryk mimo,ze ma dopiero 3 tygodnie juz tez ma spora kolekcje.A co to bedzie dalej ![]()
![]() |
#3483 | |
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Flowerbombka, i jak zarejestrowaliście już Morfeuszka w USC? Mieliście jakieś problemy?? My dziś po szczepionce oraz ważeniu. Wyszło, że niby tylko 100g Matyldka przybrała w ciagu tyg, ale pielegniarka nie zmartwiła się tym, bo poprzednie razy były na innej wadze (w baby weight centre), i nie ma co porównywać, a od ostaniego razu na tej wadze Mała dużo przybrała. Podczas szczepienia Matyldka zachowała spokój, popłakała się już po, ale ogólnie była spokojna. A przed ślicznie się uśmiechałą, i pielęgniarka była autentycznie zasmucona, że musi ją zaraz ukłuć i zepsuć Jej ten dobry humor ![]() Dziś równiez jest dzień kupki- znowóż po 10 dniach oczekiwania. Nie spodziewałam się bynajmniej, że moje dziecko będzie robić kupki zaledwie 3 razy w miesiącu! Niby to normalne, acz wolałabym juz po kilka razy dziennie, serio! Pogoda u nas wkratkę-raz leje, raz wieje a raz na chwilkę wyjży słońce. Zazdroszczę, że w Pl temp oscyluje w granicach 30 stopni C. Jak tak dalej pojdzie, to chyba sie nie rozstaniemy z cieplym kombinezonem nawet w lecie. Zaraz, zaraz...ale przeciez tu nie ma lata?! ![]() Odbyłam wycieczke z wozkiem do miejskiej biblioteki, wypozyczylam ksiazke o rozwiazywaniu problemow dzieci ze snem oraz jedna obyczajowa. Poszukiwalam czegos Tracy Hogg, ale nic nie znalazlam. Bede musial chyba zakupic. PS. Na mailu jak zwykle same śliczności ![]() Edytowane przez ewelajna25 Czas edycji: 2012-05-11 o 20:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3484 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Super, że córcia tak dobrze zniosła szczepienie..a co do kupek to przy naszych przy niemal każdej zmianie średnio co 3 h to kupka co d10 dni to jakiś kosmos ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3485 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
My mamy podobna karuzele i Jula potrafi sie w nia wpatrywac pol dnia ![]() Cytat:
![]() Flower, ja na poczatku mialam problem z ubieraniem malej, wiadomo dziecko Ci nie powie ze mu cieplo czy zimno, ale bez przesady... tez wlasnie slyszalam ze przegrzewanie gorsze od przechladzania. Jak ja Wam zazdroszcze ze miescicie sie w ubrania przedciazowe ![]() ![]() Gratuluje tygodniowek i miesiecznic maluszkow - rosna nam pociechy ![]() ![]() Ostatnio chwalilam sie grzecznym anielskim dzieckiem a od wtorku Juleczka tak strasznie placze ze az mi sie serducho kraje. I nie jest to kolka, bo brzuszek jest ok ... Ma ok godzine takiego mocnego placzu i ciezko ja uspokoic, musze ja mocno przytulac, inaczej sie az zanosi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dzisiaj przyszla ta markiza do wozka i kapelusik - jutro zaloze ta markize i sprawdze jak to dziala wszystko, czy warto kupic ![]() Mam od wczoraj w lewej dloni dziwne bole w kostkach, az czuje jakby mi mialo wykrecic palce .... Moje dziecie juz wykapane i najedzone zasnelo wiec i ja do niej dolacze bo podejrzewam ze dzisiejsza nocka bedzie z pobudkami ![]() ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3486 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Super, że maleńka przybiera na wadze ![]() Lena Ja butelki i laktator myję w gorącej wodzie z płynem, raz na 2-3 dni wygotowuję i codziennie wstawiam w sterylizatorze do mikrofali (ale tylko raz dziennie, bo więcej nie mam czasu ![]() Cytrynka super, że Wiktorek zdrowiutki ![]() ![]() ![]() ![]() Hej ![]() Ja tak na szybciutko wpadałam podczytać. jest tak gorąco i duszno, że normalnie nie mogę wytrzymać ![]() Dziś aktywny dzień ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3487 |
Zakorzenienie
|
Moje bobasy tez spia a ja przegladam zdjecia i rozmyslam jak ten czas szybko leci....trzeba łapać chwile
![]() Cytrynka super ze bioderka ok ![]() ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- evvcia jakie piekne zdjecie i Laurka cudowna ![]()
#3488 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3489 |
Zakorzenienie
|
Evcia Laura jest do schrupania
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3490 |
Rozeznanie
|
Ale śliczne dzieciaczki na mailu
![]() Cytrynka - już się nie mogę doczekać tego konika, fajnie świeci się na tym zdjęciu Flowerbombka ale super w chuście masz swojego Morfeuszka, ja dzisiaj ćwiczyłam wiązanie, ale jakoś mi to słabo idzie, tzn mam trudności z wyczuciem jak ciasno związywać chustę na sobie, żeby potem Julcia ładnie się mieściła i nie miała też za luźno ![]() ![]() A jeszcze mam pytanie. Odciągam mleczko (bo jutro muszę iść do pracy na 5 h ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- A i jeszcze jedno, mam podgrzewacz do butelek, niby ma 3 stopnie regulacji podgrzewania, ale jak najlepiej sprawdzać odpowiednią temperaturę podgrzewanego mleka? Nakraplając na nadgarstek? Tylko jak ocenić wtedy , że to dobra temperatura? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3491 | ||
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Emigra a twoja Julka z jakiego rozmiaru wyrosla? Na Eryka jest juz dobry rozmiar newborn,nic nie musze podwijac,akurat.W rozm od 0 do 3m-c tez nie wyglada zle,tylko musi miec troche podwiniete. Evvcia sliczna Laura ![]() Cytat:
A probowalas juz dawac z butelki?Bo moja Wiki nie chciala pic i jak kiedys odciagnelam i wyszlam z domu,to ona plakala dwie godziny i nie wypila z butli,a ja uryczana bieglam do domu,bo zadzwonili,ze dziecko z glodu umiera. Nie wiem ile dziecko wypija,bo wlasnie nigdy z butli nie karmilam.
![]() |
#3492 |
Zakorzenienie
|
julliczka,jak ustawisz na jedynke to będzie odpowiednia temperatura
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3493 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dałam jej pociumkać smoka, ale nie piła jeszcze z butelki z mlekiem. Smoka od butelki złapała i ciumkała chwilkę. W razie kłopotów, to zamknę firmę i wrócę do domu, z pracy do domu mam 3-5 min autem. Spróbujemy i zobaczymy. ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- Dzięki Karinio - spojrzałam na instrukcję w necie, a mam podgrzewacz aventa używanego - pokazuje, że właśnie jedynka to podgrzewa wodę otaczającą butelkę do 35-45 stopni, więc powinno być ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3494 |
Zadomowienie
|
Cześć mamusie zaglądam, bo z pewnoscią otrzymam od Was radę. Dostałam zapalenie piersi, nie wiem, dlaczego, czy to przez laktator, czy przewianie, przemęczenie, nie mam pojęcia. Od popołudnia biorę apap i robię okąłdy z kapusty. Temperatura z 38 spadła mi w ciągu popołudnia do 37,5, ale tearz mam znowu 38,5. Nie wiem, co mam robić, czy dlaerj okąłdy z kapusty i apap, czy jechać na pogotowie. Juz sama nie mam pojęcia jak sobie radzić. Delikatnie odciągam pokarm z tej piersi, ale to za bardzo nie pomaga, ona nie jest specjalnie pełna. Jeśłi zapytacie dlaczego laktatorem, to z powodu tego, ze mały pije tylko z buteleczki, nie chce ciągnąć piersi. Poradzcie mi co mam robić. Położyć się spać? I poczekać do rana?
P.S. Śliczne macie zdjęcia dzieciaczków w avatarach ![]() Edytowane przez kolanka Czas edycji: 2012-05-11 o 22:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#3495 |
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór
![]() Byłam dziś w odwiedzinach u dziadków. Ewelinka była przegrzeczna. Zafascynowała ją jasnoszara poduszka w duże, czarne kwiaty. Namiętnie z nią rozmawiała wysyłając masę uśmiechów ![]() Dzień nawet ok, ale ja za to jestem padnięta. I zaczyna się kolejna burza :/
![]() |
#3496 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3497 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Evcia Laurka śliczna i jaka duża już panna ![]() Cytat:
![]() Kolanka nie pomogę za bardzo, bo zapalenia nie miałam. Ja tez bym się ratowała paracetamolem (np. apapem) i kapustą, a jak Ci nie przejdzie to jutro gdzieś do lekarza bym sie udała ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3498 |
Raczkowanie
|
Flowerbombka bardzo ładnie zamotałaś chustę, co to za wiązanie, ja też właśnie kupiłam i uczę się wiązać kieszonkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3499 |
Raczkowanie
|
No niestety już chyba zostanę nerkowcem hihi
Lena ponieważ dominik urodził się 24 lutego to imieniny będzie miał chyba 9marca. A jeśli chodzi o zapalenie piersi u nas pomaga wkladan ie piersi do bardzo gorącej wody (ile da się wytrzymać ) i przystawianie dziecka do rozgrzanej piersi.
#3500 |
Gang Iren
|
Dzien dobry!
Ale spac mi sie chce.Szkoda,ze Eryk ma odmienne zdanie... No,ale chociaz jest grzeczny,lezy i obserwuje zabawki i moze zbyt szybko mu sie nie znudzi i zdaze kawe wypic. Zasnal wczoraj przed polnoca,obudzil sie o 2:30 i przed 5 na karmienie,a potem o 6:15 i od tej pory juz nie spimy.Nawet jak Eryk zasnie to sie nie poloze,bo obiecalam Wiki,ze jak zje sniadanie porobimy cos wspolnie,jesli Eryk pozwoli.Nie mam niestety dla niej tyle czasu ile bym chciala.Eryk najlepiej spi,gdy ona jest w szkole,a potem czesto domaga sie uwagi. Chyba,ze uda mi sie zgrac z Erykiem i zasniemy kolo poludnia,wtedy Wiki jedzie na probe do komunii. ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ---------- Flower fajnie wygladasz,no i synus.Fajna ta chusta. Teraz zaczelam sie zastanawiac nad taka,moze bym dala rade z wiazaniem ![]()
#3501 |
Wtajemniczenie
|
Gosia a mi bardziej chyba odpowiadaloby to cos w rodzaju chusty co wyslalas wczoraj, bo te wiazania mnie troche przerazaja..., ale nie wiem czy to nosido-chusta jest tak samo dobrz dla dzieci jak chusta.
przypomnialo mi sie ze jak bylam niania to matka dzieci nosila misiecznego Herberta w zwyklej chuscie...tylko ze duzej, przewiazywala przez ramie i tak nosila, jak miala kurtke, to chusta na kurtke i Herbert do chusty prosto z samochodu i gotowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3502 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() Mam nadzieję, że już do dzisiaj wszystko się unormowało i zapalenie mija. Dziękujemy i Gosi również ![]() Hej ![]() u nas brzydka pogoda ![]() ![]() Moje dziecko bardziej lubi karuzelkę niż konika buu... Chyba dlatego, że w karuzeli ma troszkę cichsze melodyjki, a konik jest chyba dla niej za głośny, ale mam nadzieję, że jeszcze dorośnie do niego ![]() Lecę na mejla pooglądać fotki ![]()
![]() |
#3503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piszę bo dopero co przez to przechodziłam. Dziś jestem po ostatnim antybiotyku. Jak gorączka utrzymuje się więcej jak 24 godzny to konieczny jest antybiotyk. Ja też czekałam 2 dni aż samo przejdzie i dostałam gorączki 40,8!!!! Z tym nie ma żartów. idź konecznie do lekarza.
![]() |
#3504 |
Wtajemniczenie
|
Flow ładnie prezentujecie się zachustowani
![]() ![]() ![]() Cytrynka ale Wiktorek rośnie ![]() ![]() Gosia Eryk też się zmienia szybko ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Swoją drogą dużo mamuś nas podczytuje ![]() ![]()
#3505 |
Wtajemniczenie
|
Witam!
Melduje tylko szybciutko ze dzisiaj konczymy 2 tygodnie! ![]() Tyle ze nie wiem sama czy sie cieszyc bo mala chyba przechodzi ten kryzys 2 tygodni, o ktorym pisalyscie bo ciagle chce jesc! Wazylam ja przed karmieniem i po i wypija ode mnie 60 ml, po czym wypije 100 ml z butli ![]() Nie wiem czy to normalne, musze spytac lekarke bo mamy wizyte w przyszlym tygodniu. A po takim posilku potrafi po 2 godz znowu byc glodna ![]() Poza tym to ja nie wiem dziewczyny jak Wy znajdujecie czas na wizac, ja jak nie karmie piersia to butla, albo kupa, albo kapiel , albo chce byc na raczkach! A jak spi to sprzatam, piore, gotuje albo jem! Nie mam narazie czasu na nic, a jeszcze jest Adas, nieststy mam bardzo malo czasu i cierpliwosci dla Niego ![]() Wczoraj wieczorem mialam juz kryzyzs i sobie poplakalam, chyba jakies hormony ze mnie wychodza! Teraz lece pod prysznic wykorzystac ze zasnela bo nadal w koszuli chcodze ![]()
#3506 |
Zakorzenienie
|
Desia, ja odpuszczam sprzątanie i pranie jak jestem sama i wolę ten czas poświęcić sobie
![]() ![]()
#3507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z 50 ![]() ![]() No i dzisiaj weszlam z nia na wage i wychodzi na to ze wazy juz 5100 g ![]() Tak w ogole dzien dobry ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#3508 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#3509 |
Rozeznanie
|
Z chwili spokoju korzystając, zgłaszam się i ja.
Lenka jest niesamowicie grzecznym i cichym dzieckiem, w nocy wstaje tylko o 24-1 na zmianę pieluchy i karmienie, powtórka koło 4-5 rano. Duża w tym zasługa tych nowych pampersów premium ![]() Faktycznie, skończone 2 tygodnie plus 4 dni i mała ma od wczoraj mega-głodomora. Od 5 dni mogę już siedzieć ![]() W domu szykuje mi się awantura. Tzn ja ją wywołam... Teściowi i jego matce, bo wykorzystują fakt, że mieszkają piętro wyżej i łażą tu non-stop. Potrafią przyjść i po 10 razy dziennie, np. bo mała zapłakała i od razu oferują się do noszenia na rękach ![]() Nie przyjmują odmowy albo i wręcz czekają aż pójdę do toalety żeby żywcem małą z łóżeczka wyjąć czy z rąk męża i usypiać ją kołysząc na rękach. Nie wiem, może jestem zbyt dobrze wychowana czy mało asertywna, ale nie działają żadne prośby, a ja się martwię o i tak już problematyczny kręgosłup małej ![]() Wczoraj wręcz doszło do tego, że babka nie pytała,czy może małą ponosić, ale oświadczyła, że zamierza, więc mam pędem przynieść usztywniany rożek... Argument,że mała dopiero co zjadła nie zadziałał, bo : "to ponoszę do odbicia". Zmęczona po porannym karmieniu i jej i męża wracającego z nocnej zmiany, powiedziałam OK, 3 razy poprawiłam u babki małą na rękach i poszłam gotować butle. Kiedy wróciłam, babka huśtała małą w poziomie, na wyciągniętych rękach. 84 letnia kobieta. Mała zwymiotowała na babkę w tej chwili i rozdarła się, a babka "no chyba się nie przysłużyłam" i czmychneła na górę. Dziś mała od 4 rano je i je, a ja nad nią zasypiam, wobec czego ona wrzeszczy. o 8 rano najpierw przyszedł teść, po pierwszym drinku ![]() Co do teścia, to mam również zastrzeżenia do tego, że podejmuje decyzje dotyczące małej bez zapytania czy konsultacji, jakby wiedział lepiej niż jej matka... Najpierw zaznajamiał Lenkę z psem (podnosząc psa do twarzy dziecka!!!) a kilka dni temu oznajmił, że uzgodnił z moim mężem spacerek z dzieckiem o 11, żeby mała była gotowa - powiedziałam ok, ale nie dłużej niż poł h, mała dopiero zaczyna wychodzić i jest południe, 30 stopni w cieniu.po ustalonym czasie nadal ich nie było, telefonu też nie odbierał. Okazało się, że "pogoda jest tak piękna, że pohusiam ją jeszcze w ogródku z godzinkę" Nie chcę ich odcinać od małej, to rodzina... Ale oni jej robią krzywdę. Nigdy się z nimi nie kłóciłam, ale chyba muszę pokazać pazurki, dla dobra małej. Całe szczęście, że teściowa, mądra kobieta, nie łazi częściej niż raz na dobę i słucha wszystkich moich próśb dot. małej. Tylko jak tu iść na górę i powiedzieć "mamo, przypilnuj mi dziecka" a na oferty babki i teścia "mama jest zajęta, my to zrobimy" oświadczyć "nie, dziękuję, chodzi mi tylko o mamę..." i nie wywołać kolejnego focha? Tym bardziej, że problematyczne jednostki akurat słyną w okolicy z fochów, obrażalstwa i doszukiwania się obrazy na siłę. Ehhh... |
![]() ![]() |
![]() |
#3510 |
Rozeznanie
|
Desia i puma - gratulacje minionych 2 tygodni
![]() ![]() Jestem w firmie od 9 rano, nie mogę na niczym się skupić ale spoko jest, już trochę zarobiłam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:59.