|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4711 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wszystko o farbowaniu henną - część II
Z tego co wyczytałam to po 24-48 godzinach możesz uzyć odżywki, umyć wosy. Jeśli zrobisz to wcześniej kolor może się szybciej wypłukiwać, ja bym nie ryzykowała.
|
#4712 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Cytat:
Ja myję tylko szamponem, dokładnie płuczę i owijam ręcznikiem. Trochę sobie ten ręcznik trzymam co by mi nie kapało zbytnio i zaczynam suszenie - zero odżywki. Niby w dotyku są tępe, ale rozczesują się idealnie (cuda jakieś). Jak mi wypadały ok rok temu to wcierałam Radical w skalp i psikałam włosy mgiełką tej samej linii. Odstawiłam całkiem tradycyjne odżywki bo nie mam potrzeby ich stosować. ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#4713 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiesz u mnie co mycie leci pomarańczowa woda (farbowałam miesiąc temu), ale o dziwo kolor się już nie zmywa. To jak już pisałam było to moje trzecie farbowanie Khadi. Po pierwszych dwóch kolor trochę się zmył. Po ostatnim nic już się nie spłkuje. Używam róznych odzywek , nawet oleju z kokosa. Nic nie rusza już koloru, chociaż woda jest pomarańczowa podczas mycia.
|
|
|
#4714 |
|
Rozeznanie
|
Kiedyś, dawno temu farbowałam na rudo zwykłymi farbami i kolor mi bladł błyskawicznie. Rudy to bodaj najmniej trwały z kolorów, ale nie w przypadku naturalnej henny czyli lawsoni. Ona jest niezniszczalna. Ja kładę od kiedy jestem na wizażu (ten wątek mnie skusił do rejestracji) czyli od dwóch lat i nakładam systematycznie na odrosty nie dbając zbytnio o resztę włosów a i tak wciąż mam taki sam kolor. Tyle, że kładę czystą hennę z Eldu lub mazidłową. Na Khadi się nie skusiłam ze względu na cenę. Ale jestem zadowolona z efektu, póki co nie korci mnie zmiana odcienia na np ciemniejszy, głębszy brąz jaki daje mieszanka Khadi. Ale kto wie...
|
|
|
|
#4715 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kłade maski, odżywki, oleje, półprodukty i na razie kolor nie blaknie. Czy henna klasyczna a z amlą i jatrophą różni się kolorem ?
Cel włosy do pasa ![]() drożdże, pokrzywa, skrzyp, vitapil, wit z grupy B, wit A+E od 27.04 pielęgnacja zgodna z CG od 01.03 Edytowane przez yuna6666 Czas edycji: 2012-05-11 o 23:24 |
|
|
|
|
#4716 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4717 |
|
Konto usunięte
|
U mnie było zupełnie odwrotnie, ale tylko tuż po farbowaniu. Potem nie ma między nimi żadnej różnicy. Henna z a. i j. nie ma żadnych barwiących ziół poza henną.
|
|
|
|
#4718 |
|
Rozeznanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34062528]U mnie było zupełnie odwrotnie, ale tylko tuż po farbowaniu. Potem nie ma między nimi żadnej różnicy. Henna z a. i j. nie ma żadnych barwiących ziół poza henną.[/QUOTE]
Hmm... w zasadzie może tak właśnie jest czyli różnica jest tylko tuż po samym spłukaniu ziół bo to co nie barwi na stałe wymywa się i pozostaje naturalny kolor włosa. Zaobserwowałam, że bez sensu jest dodawać np napar herbaty bo i tak on nie przyciemni na długo a tylko uprzykrza samo hennowanie. Muszę dodać w końcu swoją fotkę do galerii i dla porównania fotę córki która jest dużo jaśniejszą blondynką a po hennie kolorki mamy chyba identyczne choć ja jestem raczej ciemną szatynką |
|
|
|
#4719 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
Bardzo długo zwlekałam, żeby tu do was napisać Od zawsze podobał mi się rudy kolor włosów, ale nigdy nie odważyłam się ich pofarbować. Od lutego przeszłam na pielęgnacje bez silikonów, stosuje olejki i bardziej dbam o włosy. No i w końcu zdecydowałam, że chcę mieć rude włosy I tu zwracam się z pytaniem do was, bo sama już nie wiem co wybrać. Myślałam nad henną Khadi naturalną http://www.helfy.pl/henna-naturalna-wysoka-jakosc ale boję się tej czerwieni. Przeglądałam również galerię i bardzo spodobał mi się ten efekt https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...0&d=1326228046 użytkowniczki arachnea Zastanawiałam się również nad henną bezbarwną, tak na początek, bo nigdy nie farbowałam włosów i chciałam zobaczyć jak będzie sprawować się u mnie henna ![]() Pomóżcie mi coś wybrać bo sama już nie wiem ![]() Pierwsza fotka to moje włosy, drugie zdjęcie z internetu, taki odcień mniej więcej chciałabym uzyskać
|
#4720 |
|
Konto usunięte
|
"Henna bezbarwna" to nie henna tylko cassia.
|
|
|
|
#4721 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Już wiem czym robiła.... http://www.helfy.pl/henna-amla-ziolowe-farby-do-wlosow Edytowane przez Savanoja Czas edycji: 2012-05-13 o 15:43 Powód: dopisanie |
|
|
|
|
#4722 |
|
Przyczajenie
|
Hej :3
Mam włosy naturalnie ciemny brąz, farbowane od ponad roku na czerwień sklepowymi farbami. Chciałabym uzyskac taki efekt, ale czymś naturalnym co nie niszczy mi włosów. Czy henna pokryje chemiczną farbę oraz czy efekt henny będzie intensywny na ciemnych włosach? I jaką hennę mi polecacie. |
|
|
|
#4723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Użytkowniczka arachnea użyła Khadi Henna & Amla. Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie moich włosów, bez flesza
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140802580114.html Edytowane przez lexie42 Czas edycji: 2012-05-13 o 16:06 |
|
|
|
|
#4724 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny zamawiałyście hennę z shea.pl?. Wysyłka miała być w max 3 dni, a ja już chyba 5 czekam. Koleżanka mówiła, że zamawiała stamtąd też jakieś produkty i że w ogóle nie było z nimi kontaktu, jak się dodzwoniła okazało się, że nie mają tych produktów i ogólnie komedia. Nie wiem czy zacząć się martwić i pisać znowu do nich, czy czekać cierpliwie, aż paczka dojdzie.
|
#4725 |
|
Rozeznanie
|
Savanoja dziekuje za odpowiedź
czyli henne zalac woda o tem. 80 stopni i odczekac kilka godzin, a nastepnie dodac czysta amle? co zrobic zeby uzyskac braz, jesli nie moge dodac indygo bezposrednio do tej mieszanki? Jakie to skomplikowane na początku...
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=700547 Edytowane przez diablica piekielnica Czas edycji: 2012-05-13 o 16:11 |
|
|
|
#4726 |
|
Zadomowienie
|
Witam
mam pytanie czy któraś wizazanka farbowała włosy po hennie farba chemiczna? ja próbowałam garnierem szamponem bez amoniaku i nie złapało rudosc przy odroscie ala miedziana po orzechowym brązie khadii jak była tak jest czy moge silniejsza farba pomalowac z amoniakiem i czy nie wyjdzie kolor teczy? dodam ze hennowałam raz i tylko przez godzine trzymałam , przez 2 tygodnie proteinowałam włosy kallosem by zmyc henne
|
#4727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4728 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ---------- Cytat:
Indygo za to im szybciej się położy tym lepiej. Był gdzieś w pierwszej części link do fajnej instrukcji "hennowej", przetłumaczonej na polski, może któraś z dziewczyn to go ma bo ja zgubiłam. Tam były ekstra informacje z przykładami na fotkach. Poszukaj w pierwszej części tego wątku, może znajdziesz... ![]() ---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#4729 |
|
Konto usunięte
|
Chciałabym zaznaczyć, że Khadi nie jest jedyną firmą produkującą ziołowe farby do włosów. Są jeszcze Logona i Sante, które używają większej ilości farbujących ziół. Jest w nich chociażby orzech włoski zawierający brązowy barwnik. W Khadi tego nie znajdziemy. Niestety są droższe, ale chyba i tak warto spróbować.
Narazie się nie wypowiem szczegółowo o tych farbach, bo jestem w trakcie testowania. Będę używać brązów. |
|
|
|
#4730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy tą http://www.khadi.pl/henna-amla-jatropha ? czy jeszcze tą http://www.khadi.pl/henna-amla ? Bo ja już sama nie wiem
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140802580114.html Edytowane przez lexie42 Czas edycji: 2012-05-13 o 23:24 |
|
|
|
|
#4731 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4732 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja ostatnio farbowałam tą trzecią i wyszedł mi brąz z ciepłym odcieniem miedzi- bardzo intensywnym w słoneczku. Gdy jest już mniej słonecznie na dworze mam brąz.Mój kolor wyjściowy to średni brąz. Na pewno nie mam na głowie intensywnej miedzi.Co więcej, wydaje mi się, że po kilku dniach kolor mi jeszcze przyciemniał. Nie ma w nim mahoniu ani żadnej czerwieni, przynajmniej u mnie. |
|
|
|
|
#4733 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli masz wątpliwości spróbuj zadzwonić. Więcej się dowiesz, bo przypuszczam, że maile to nie jest najlepsza forma kontaktu jeśli oczekujesz szybkiej odpowiedzi.
|
|
|
|
|
#4734 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ---------- Cytat:
![]() Może masz zniszczone, wysuszone włosy wcześniejszymi zabiegami? Henna daje taki jakby tępy efekt gdy włosy są mokre, ale po wyschnięciu stają się błyszczące, jędrne (nie umiem inaczej tego nazwać). Zauważ, że stosowanie szkodliwych kosmetyków (te wszystkie upiększacze w rodzaju silikonów, nabłyszczacze) nie dbają tak naprawdę o zdrowie włosów tylko je upiększają. Ale to pozorne, bo przy okazji niszczą, wysuszają, przerabiają włosy na siano. Ja zaczęłam hennować farbowane wcześniej chemią na ciemny brąz, ale ponieważ postanowiłam zapuszczać to by uniknąć efektu ciągłego niszczenia przypomniałam sobie o hennie i nie żałuję. Pomimo nie podcinania końcówki mam zdrowe, lśniące calutkie włosy... a że trochę tępe na mokro - nie szkodzi. Po wyschnięciu robią się idealne. Ważna też jest woda którą myjemy bo przeważnie jest zła i twarda i to też się przyczynia do szorstkości włosów dlatego problemu na pewno nie będzie stosując na krótko odżywkę |
||
|
|
|
#4735 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i to jest chyba ta henna którą farbowała jedna z użytkowniczek której efekt mi się podobał No i oczywiście najpierw zrobię test tak jak radzisz Szkoda tylko, że akurat tej henny nie ma na helfach bo będę tam zamawiać oleje.Dzięki wielkie za pomoc
|
|
#4736 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4737 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
http://www.hennaforhair.com/freebook...nnaforhair.pdf |
|
|
|
|
#4738 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzięki za tego linka |
|
|
|
|
#4739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż ostatnio jak tam poszłam i zapytałam o olejek sesa to kobieta stwierdziła, że nie istnieje taki olejek i coś musiałam pomieszać i jakaś taka niemiła ta kobieta :P
|
|
#4740 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Patrzyła na mnie jak na kosmitkę i niedowierzała, że to co mam na głowie to efekt henny właśnie. A oleje to niestety głównie spożywcze kojarzą. Sesę używałam, ale jakoś nie przestały mi wypadać włosy, dopiero Radicalowa wcierka mi pomogła. A szkoda, bo uwielbiam zapach Sesy i Dabura
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów i fryzury
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:27.

i jakaś taka niemiła ta kobieta :P
Patrzyła na mnie jak na kosmitkę i niedowierzała, że to co mam na głowie to efekt henny właśnie. A oleje to niestety głównie spożywcze kojarzą. Sesę używałam, ale jakoś nie przestały mi wypadać włosy, dopiero Radicalowa wcierka mi pomogła. A szkoda, bo uwielbiam zapach Sesy i Dabura