I znów wątek zapisujemy od nowa, łącząc wszystkie PMki z Tarnowa! - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-11, 18:26   #1501
LaLoca
Zakorzenienie

Dot.: I znów wątek zapisujemy od nowa, łącząc wszystkie PMki z Tarnowa!

Cytat:
Napisane przez nowa8686 Pokaż wiadomość
Ja nie płaciłam za odpis chrztu , ani bierzmowania ( wybierałam w dwóch róznych parafiach) i ksiądz mnie zabił, nie wydał? nie ! moi znajomi tez nie dawali na takie coś i już 100 zł zaoszczędzone.

A co to cenników w Kościele to dla mnie śmieszne. skoro jest cennik to niech paragon mi dadzą. Uważam, że jeśli dam 300 zł księdzu to wcale nie dam za mało. Kościelnemu za co?, że mi swieczki zaswieci? z tego co się dowiadywałam to u TZ w Parafii znajomi nie dawali nic kościelnemu, Organistce jedynie 50 zł. A dekoracja no to wiadome, kwiaty kosztują. Nie chce byc odebrana anty, bo nie chce przyoszczędzić na Kościele, ale uważam, że wydawanie tylu pieniędzy jest zbędne. "co łaska" to dla mnie co łaska a nie pokazywanie cennika.
Te wszystkie wydatki jeszcze przed nami. Wkrótce wybieramy się na pierwszą wizytę to się dowiem co i jak i czy jest cennik :P znajoma powiedziała, że tyle sobie zażyczyli, ale może lepiej nie pytać, a wręczyć kopertę i uciec
Kościelny i organista to są jednak świeccy ludzie i dla nich to zwykła praca. Kościelny często służy do mszy zamiast ministrantów.

Cytat:
Napisane przez cynaaa Pokaż wiadomość
Dziwne, w sensie, że księdzu płaciliście za udekorowanie kościoła? My to robimy w swoim zakresie i księdzu nic do tego. Organisty też nie chcemy bo akurat będziemy mieli chyba skrzypka albo znajomego, który zagra na organach. 100 złotych na zapowiedzi? Dla mnie majątek, w życiu bym tyle księdzu nie dała dla mnie max 50 złotych a za ślub 300. I na marginesie powiem Wam, że to właśnie ludzie przyzwyczaili księży do takich sum i zrobili się po prostu pazerni...Przepraszam jeśli kogoś uraziłam, ale jestem trochę uczulona na tym punkcie.
Za dekorację kasę daje się Siostrze zakonnej po uzgodnieniu kwiatów. Księdzu tylko za ślub, a reszta to już każdemu do rączki. Ponieważ wiem, że bunt jednostkowy nic nie zdziała, więc godzę się na to i tyle. Nie ma co przeżywać :P nic to nie da. Chcesz zapłacić to zapłać, a jak nie to nie - indywidualna sprawa. Ja tam skąpić na własny ślub nie będę. Nie często daję na składkę to chociaż tyle na kościół przeznaczę :P Bóg mi to w dzieciach wynagrodzi Poza tym po ślubie wynoszę się z tej parafii, więc tak na pożegnanie
Mamy siostrę w parafii która robi śliczne dekoracje florystyczne i dlatego ona się tym zajmie, a poza tym dzielimy się wtedy z kosztami z innymi parami. Organistę też mamy fajnego. Znam przypadek z innej parafii w powiecie, że nawet jak zrezygnowano z organisty to trzeba było mu zapłacić za to, żeby go nie było chore, ale prawdziwe!
Właśnie nie wiem, czy te 100zł to są na zapowiedzi, ale daje się tyle na 1. wizycie.

Edytowane przez LaLoca
Czas edycji: 2012-05-11 o 18:28
LaLoca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 01:16   #1502
nemosek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ane3kaa Pokaż wiadomość
a brał ktoś może ślub w parafi w Mościcach ?
dla mnie śmieszne jest płacenie każdemu z osobna i to jeszcze takie sumy...
To moja parafia

Cytat:
Napisane przez LaLoca Pokaż wiadomość
Właśnie nie wiem, czy te 100zł to są na zapowiedzi, ale daje się tyle na 1. wizycie.
My daliśmy po 50 zł,starczy.Tak się przyjęło że na 1 wizycie to ofiara przeznaczona jest na zapowiedzi.

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
nemosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 08:58   #1503
Karolciaa_89
Raczkowanie

GG do Karolciaa_89

Cytat:
Napisane przez Ewa_wa1 Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Tobą, i tak trzeba płacić i organistce i siostrze na kwiaty i za ślub i jeszcze coś itd... uzbiera sie ładna suma i także jestem za tym żeby nie przepłacać. Słyszałam już takie przypadki kiedy ksiądz badź siostra powiedziała " i Pani myśli że za taka sumę mamy ubrać kosciół" tak naprawde koscioły ubierane są co niedziele zawsze są kwiaty ja nie bardzo rozumiem dlaczego od młodych oczekuje się nagle niezłej sumy na kwiaty... przecież po ceremoni nie zabieramy ich sobie do domu tylko zostaja w kościele... nie jestem osobą co "żydzi" ale wiem że nie każdego stać na to aby dać taką sume aby ksiądz był bardzo zadowolony.

Dokladnie...o jak co ale to jest z jednej strony ich obowiazek wiec jaki CENNIK?! Chore. A co do kwiatow to racja..ubieraja Kosciol co niedziela wiec tekst "i pani mysli ze za taka sume mamy ubrac Kosciol" jest conajmniej nie na miejscu:/

RAZEM OD: 26.07.2010
ZARĘCZENI OD:15.08.2011
NASZ WIELKI DZIEŃ: 14.09.2013
Karolciaa_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 10:12   #1504
ane3kaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nemosek Pokaż wiadomość
To moja parafia

My daliśmy po 50 zł,starczy.Tak się przyjęło że na 1 wizycie to ofiara przeznaczona jest na zapowiedzi.

to ile dawałas ogólnie ?
ane3kaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 10:56   #1505
nemosek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ane3kaa Pokaż wiadomość
to ile dawałas ogólnie ?
Już piszę:
*1 rozmowa(niby na zapowiedzi) 50 zł
*2 rozmowa(ofiara za ślub) 300 zł
*organista 150 zł
*śpiewaczka i skrzypaczka łącznie 300 zł
*siostra zakonna(zapalenie świec itp.-bo kościelny akurat na urlopie) 50 zł,ale w tym przypadku nie chciała przyjąć w końcu wzięła,uczestniczyła we Mszy i jeszcze dodatkowo 2 ministrantów załatwiła-miło z jej strony
*dekoracja Kościoła(P.Kozioł) 250 zł(łącznie wzięła 1000 zł- 4 pary)

No i tysiak pękł

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
Stary 2012-05-12, 11:20   #1506
asia_28w
Zakorzenienie

Kurcze to my nic nie daliśmy na 1 rozmowie podczas ustalania terminu i godziny...wydawało nam się za wcześnie.
Poza tym gdzieś czytałam, że na zapowiedzi się daje na 2 rozmowie czyli około 3 miesiące przed ślubem, a za ślub płaci się na ostatnim spotkaniu tydzień przed uroczystością...

Jak tak piszecie, że drogo z tym ubieraniem kościoła to sobie myślę, że lepiej aby ktoś miał w mojej parafii ślub w ten sam dzień...
asia_28w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 12:05   #1507
nowa8686
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_28w Pokaż wiadomość
Kurcze to my nic nie daliśmy na 1 rozmowie podczas ustalania terminu i godziny...wydawało nam się za wcześnie.
Wydaje mi się że dziewczyny pisząć 1 rozmowa chodziło właśnie o tą 3 mc przed slubem. Bo wiadome , że przy ustaleniu daty i godz. nic się nie daje

31.10.2014 Majunia nasz Skarb

8.05. Pierwsze kopniaczki

Fasolinka
nowa8686 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 13:51   #1508
Amcizia
Rozeznanie

widze ze teat wydatków w kosciele. powiem tak bajonskie sumy sie wydaje na przyjecia i suknie wiec tym bradzije za to ze przez godzine trzeba oswietlic a w zimie i ogrzac kosciow wypada dac cos na ofiare. jesli chodzi o kwiaty to siostry zakonne dostaja od proboszczow pieniadze al enie jakies wygorowane bo na niedziele nie ma az tylu kwiatow co na slubach sobie pary zycza. u nas kaurat nie ma koscielnego jest po prostu siostra zakrystianka ktora dekoruje kosciol bardzo ladnie. i rozmawialam z nia ze jesli chodzi o wydatki to taka slubna czy komunijna dekoracja ze caly kosciol jest ubrany w kwiaty to koszt okolo 1000 zl zreszta od takiej kwoty zaczyna sie cennik dekoratorki, bo niestety kwiaty i dodatki sporo kosztuja wystarczy pojechac na gielde nie mowie juz o zwyklych bukietach w kwiaciarniach. dlatego jak jest kilka par w jednym dniu to sie koszty dziela na pary, a jak sie ma slub podczas jakis uroczystosci jak komunia odpust siweta to po prostu sie doklada ofiare. nasza siostra mowi ze jak przychodzi para daje 100 zl a wymaga cudow to jest to nie wporzadku, ona robi zatyle ile moze, ile dostala od pary plus to co normalnie ma na kwiaty. wiec jak ktos nie ma wygorowanych wymagan tylko chce po porstu kwiaty r=to na prawde wystarczy pomyslec ile faktycznie w danym terminie bedzie pasowalo dac, ale jak juz sie "cudaczy" to i kwota tez adekwatna do wymogow powinna byc.

a z tymi cennikami to ronie jest w jednych parafiach ludzie na nie narzekaja ze jak to tak mozna itd a winnych chwala bo wiadomo ile za co i nie ma ze ten dal 1000 zl a ten 100 zl ale uwazam ze ofiara powinna byc adekwatna do tego jaka dana para ma sytuacje finansowa. w koncu na inne rzeczy wydaje sie bez zastanowienia ze to az tyle kosztuje. od nas siostra wizela tylko 150 zl a chcielismy dac 250.

u nas na zapowiedzi sie nie dawalo. na zapowiedzi dal tylko tz bo byl z innej parfii a u mnie dalismy na ostatniej rtozmowie w kancelarii w kopercie 200 zl.

a co do organistki to slusznie ktos zauwazyl ze to jest dla niego praca. organiscie parafia placi za granie na mszach tych normalnych obowiazkowych i nabozenstwach. za gre na slubach juz nie, dlatego wypada dac cos za to ze zagra, ale placenie za to ze nie zagra to juz przesada.

a z rezerwacja terminow w kosciele to w sumie warto odpwoiednio wczesnbie bo potem moze byc problem z data i godzina. my terminw kosciele i w lokalu zarezerwowakusmy tak samo szybko czylo okolo 9-8 miesiecy przed, zaraz po zareczynach chociaz slub byl w maju na miesiace w sezonie to juz ciezko u nas w sierpniu w jednym dniu bylo az 9 slubow

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20110521580820.html

http://tickers.baby-gaga.com/p/dev308pf___.png

Amcizia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 15:15   #1509
nemosek
Zakorzenienie

Cytat:
Poza tym gdzieś czytałam, że na zapowiedzi się daje na 2 rozmowie czyli około 3 miesiące przed ślubem, a za ślub płaci się na ostatnim spotkaniu tydzień przed uroczystością...

Jak tak piszecie, że drogo z tym ubieraniem kościoła to sobie myślę, że lepiej aby ktoś miał w mojej parafii ślub w ten sam dzień...
Ja nie liczę ustalania daty i godziny ślubu.To była tylko kwestia poinformowania księdza i zapisu na dany dzień( to było ponad rok przed ślubem)
Dla mnie pierwsza rozmowa to spisywanie protokołu na 3 miesiące przed ślubem, a druga to spotkanie tydzień przed.

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
Stary 2012-05-12, 15:21   #1510
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolciaa_89 Pokaż wiadomość
Dokladnie...o jak co ale to jest z jednej strony ich obowiazek wiec jaki CENNIK?! Chore. A co do kwiatow to racja..ubieraja Kosciol co niedziela wiec tekst "i pani mysli ze za taka sume mamy ubrac Kosciol" jest conajmniej nie na miejscu:/
Jak najbardziej na miejscu. Przecież zwykła niedzielna dekoracja kościoła jest skromniejsza niż na uroczystości typu wesele. W tym przypadku dochodzi jeszcze dekoracja ławek kwiatami, krzeseł dla Młodych, przygotowanie sukna, dywanu itd. To trzeba wyprać, wyprasować, odkurzyć itd. Wszystko kosztuje...

Cytat:

My takie ustalanie godziny zrobiliśmy przez telefon. 1. spotkanie to rozmowa z proboszczem i wstępne spisanie aktu ślubu i na to spotkanie też umówiliśmy się przez telefon. Nie ma 3 rozmów :P ta po Twojemu pierwsza to takie nic :P to jest potrzebne jeśli kombinujesz np. nie chcesz brać ślubu u siebie w parafii, albo coś tam coś tam. Jeśli nie to szkoda proboszczowi głowę zawracać.
Jeśli chodzi o dekoracje to ja też mam taką nadzieje ale z drugiej strony może być problem z wyborem kwiatów, bo ta druga para może mieć inną koncepcję i może być zgrzyt.
Stary 2012-05-12, 15:37   #1511
nemosek
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli chodzi o dekoracje to ja też mam taką nadzieje ale z drugiej strony może być problem z wyborem kwiatów, bo ta druga para może mieć inną koncepcję i może być zgrzyt.
U nas były 4 pary,generalnie doszliśmy do porozumienia bardzo szybko,ma być uniwersalnie, elegancko,bez zbędnych girland przy wejściu itp.
A kwiaty cóż nie dało się ubrać kościoła pod kolor ani rodzaj bukietów pmek bo byłoby bardzo kolorowoKażda miała inny bukiet.Ostatecznie w bukietach były lilie,eustomy,anturium,ró że,margaretki.Całość w kolorze biało-ecru.

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
Stary 2012-05-12, 16:16   #1512
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Mozesz zapytac ksiedza czy sa jakies inne pary. U nas on nam dal namiary. Ale ile bylo z tym zamieszania bo jedna para miala slub na 14 my na 15sta i wszystko ok dogadalismy sie zaplacimy po pol .. a trzecia para ktora miala slub o 16stej nie chciala sie dorzucic do kwiatow

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 18:18   #1513
famfulka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
Mozesz zapytac ksiedza czy sa jakies inne pary. U nas on nam dal namiary. Ale ile bylo z tym zamieszania bo jedna para miala slub na 14 my na 15sta i wszystko ok dogadalismy sie zaplacimy po pol .. a trzecia para ktora miala slub o 16stej nie chciala sie dorzucic do kwiatow
A dlaczego nie chciała się dorzucić? Jacyś inni? Dla każdego przecież to jest wydatek, a jakby mieli sami ślub to co by wtedy zrobili?
famfulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 18:47   #1514
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez famfulka Pokaż wiadomość
A dlaczego nie chciała się dorzucić? Jacyś inni? Dla każdego przecież to jest wydatek, a jakby mieli sami ślub to co by wtedy zrobili?
Tlumaczyli sie tym ze im udekorowany Kosciol nie jest potrzebny A wiadomo ze dekoracja by zostala na ich slub tez bo nikt nie mial by czasu ani byl tak chamski zeby 5min przed ich slubem sciagac kwiaty z lawek czy oltarza. Wogole z nami nie wspolpracowali sami z druga para w piatek rano pojechalismy wybrac kwiaty na gielde. A oni przyszli sobie na gotowe. Ale na koniec wkoncu sie dorzucili takze tylko zamieszanie zrobili i nam cisnienie podniesli.

Olivia 2.07.2014
Stary 2012-05-12, 19:09   #1515
famfulka
Raczkowanie

Cytat:
Tlumaczyli sie tym ze im udekorowany Kosciol nie jest potrzebny A wiadomo ze dekoracja by zostala na ich slub tez bo nikt nie mial by czasu ani byl tak chamski zeby 5min przed ich slubem sciagac kwiaty z lawek czy oltarza. Wogole z nami nie wspolpracowali sami z druga para w piatek rano pojechalismy wybrac kwiaty na gielde. A oni przyszli sobie na gotowe. Ale na koniec wkoncu sie dorzucili takze tylko zamieszanie zrobili i nam cisnienie podniesli.
Wszystko dobre co dobrze się kończy, szkoda tylko, że zawsze tyle stresu z tego pozdrawiam
Stary 2012-05-12, 19:37   #1516
asia_28w
Zakorzenienie

Cytat:
Jak ustalaliśmy datę to jeszcze nikogo nie bylo zapisanego na nasz dzień Ale jeszcze sporo czasu, więc może jeszcze się ktoś znajdzie

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Cytat:
Kupowaliście kwiaty sami i sami też dekorowaliście ?Czy mieliście kogoś od tego?
Stary 2012-05-12, 19:42   #1517
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Wszystko dobre co dobrze się kończy, szkoda tylko, że zawsze tyle stresu z tego pozdrawiam
Dokladnie tak.

Cytat:
Jak ustalaliśmy datę to jeszcze nikogo nie bylo zapisanego na nasz dzień Ale jeszcze sporo czasu, więc może jeszcze się ktoś znajdzie

Kupowaliście kwiaty sami i sami też dekorowaliście ?Czy mieliście kogoś od tego?
Napewno sie ktos znajdzie

Kwiaty kupowalismy sami a kosciol dekorowala nam siostra( z Odporyszow ) My mielismy umowiona dekoratorke ale siostra sie nie zgodzila bo ona zawsze dekoruje ...

Olivia 2.07.2014
Stary 2012-05-12, 20:22   #1518
asia_28w
Zakorzenienie

Cytat:
Dokladnie tak.

Napewno sie ktos znajdzie

Kwiaty kupowalismy sami a kosciol dekorowala nam siostra( z Odporyszow ) My mielismy umowiona dekoratorke ale siostra sie nie zgodzila bo ona zawsze dekoruje ...
A mogłabyś powiedzieć jak cenowo wychodzi mniej więcej kupno kwiatów tak na własnąrękę, na giełdzie ? Bo wiadomo, kwiaciarnie sobie liczą sporo więcej za samą nazwę "na ślub"
Stary 2012-05-12, 21:12   #1519
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
A mogłabyś powiedzieć jak cenowo wychodzi mniej więcej kupno kwiatów tak na własnąrękę, na giełdzie ? Bo wiadomo, kwiaciarnie sobie liczą sporo więcej za samą nazwę "na ślub"

Dokladnie tak w kwiacarni musza jeszcze zarobic. Kurcze nie pamietam dokladnie sumy ale nie bylo to wiecej niz 100-120zl. ( Pamietam ze zdziwilismy sie z mezem za tak tanio ) A kwiaty jakie mielismy to roze + zielone dodatki. Na kazdej lawce byla jedna roza ( jak w zalaczniku ) Plus na oltarzu glownym i bocznych. I nasze kleczniki z krzeslami. Ale cenowo naprawde tanio wyszlo ja jeszcze frezje bralam do swojego bukietu.

W tarnowie jest ta gielda na hodowlanej. W kazdy piatek rano jakos o 5 otwieraja.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2009_07_25_9963.jpg (209,7 KB, 92 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2009_07_25_9977.jpg (229,0 KB, 99 załadowań)

Olivia 2.07.2014
Stary 2012-05-12, 21:43   #1520
famfulka
Raczkowanie

Cytat:
Dokladnie tak w kwiacarni musza jeszcze zarobic. Kurcze nie pamietam dokladnie sumy ale nie bylo to wiecej niz 100-120zl. ( Pamietam ze zdziwilismy sie z mezem za tak tanio ) A kwiaty jakie mielismy to roze + zielone dodatki. Na kazdej lawce byla jedna roza ( jak w zalaczniku ) Plus na oltarzu glownym i bocznych. I nasze kleczniki z krzeslami. Ale cenowo naprawde tanio wyszlo ja jeszcze frezje bralam do swojego bukietu.

W tarnowie jest ta gielda na hodowlanej. W kazdy piatek rano jakos o 5 otwieraja.
Ale bogato ubrany kościół i jeszcze za takie pieniądze - warto samemu wybrać się po kwiaty
Stary 2012-05-12, 22:06   #1521
asia_28w
Zakorzenienie

cz
Cytat:

Kurcze faktycznie sporo tych kwiatów mieliście za taką cenę, aż strach myśleć ile kwiaciarnia policzyłaby sobie za takie bogate ubranie kościoła. Dzięki wielkie za porade i fotki
Stary 2012-05-13, 10:41   #1522
Karolciaa_89
Raczkowanie

GG do Karolciaa_89

LaLoca "Jak najbardziej na miejscu. Przecież zwykła niedzielna dekoracja kościoła jest skromniejsza niż na uroczystości typu wesele. W tym przypadku dochodzi jeszcze dekoracja ławek kwiatami, krzeseł dla Młodych, przygotowanie sukna, dywanu itd. To trzeba wyprać, wyprasować, odkurzyć itd. Wszystko kosztuje..."

Pranie, prasowanie i odkurzenie najwięcej a jeśli chodzi o zwykłą niedzielę to zależy gdzie jest skromniej ubrany Kościoł

Stary 2012-05-13, 12:02   #1523
nemosek
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne ale wymówka....

Kiedyś ubierałyśmy z siostrą Kościół szwagierce,ale to było w mniejszej parafii i miała tylko ona w ten dzień ślub.Pojechałyśmy na giełdę zakupiłyśmy kwiaty,różnego rodzaju zieleninę,białą flizelinę ubrałyśmy Kościół tak jak chciała.Było pole do popisu a kosztowało ją to tylko materiały.Także polecam taki sposób jak się da oczywiście.
Jak się interesowałam dekoratorką na swój ślub to pamiętam za 1000 zł miała podstawowy pakiet(kwiaty przy głównym ołtarzy tylko) każda dodatkowa opcja cena w górę

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
Stary 2012-05-13, 14:47   #1524
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolciaa_89 Pokaż wiadomość
LaLoca "Jak najbardziej na miejscu. Przecież zwykła niedzielna dekoracja kościoła jest skromniejsza niż na uroczystości typu wesele. W tym przypadku dochodzi jeszcze dekoracja ławek kwiatami, krzeseł dla Młodych, przygotowanie sukna, dywanu itd. To trzeba wyprać, wyprasować, odkurzyć itd. Wszystko kosztuje..."

Pranie, prasowanie i odkurzenie najwięcej a jeśli chodzi o zwykłą niedzielę to zależy gdzie jest skromniej ubrany Kościoł
Pomyśl trochu! o prąd, wodę, materiały itd. mi chodziło. Zapytaj mamy ile życie kosztuje jak się nie orientujesz.
Na niedzielną mszę dekoracja jest zawsze mniejsza niż na ślub, gdzie trzeba dodatkowe kwiaty m.in. na ławki i klęcznik. Przecież nie fundujemy całej dekoracji do kościoła, która jest bardzo droga tylko dokładamy się! resztę finansuje kościół. Jeśli nie chcesz to nie dokładaj się to wtedy masz udekorowany ołtarz jak na zwykłą niedziele. Twój ślub, Twój wybór.
Stary 2012-05-13, 19:38   #1525
woncia
Raczkowanie

Jestem na etapie wyboru lokalu i decyduje pomiędzy Restauracja Cristal Park Dąbrowa Tarnowska, a lokal " u Włocha" nad stawami w Odporyszowie. Szczerze bardziej jestem za Odporyszowem, ponieważ jest śliczny plener wokoło. Tylko że nie znam żadnej firmy cateringowej. Nie chciałabym szukać osobno kucharki kelnerów itp. Czy macie jakiś catering do polecenia?
woncia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 23:04   #1526
Karolciaa_89
Raczkowanie

GG do Karolciaa_89

Cytat:
Pomyśl trochu! o prąd, wodę, materiały itd. mi chodziło. Zapytaj mamy ile życie kosztuje jak się nie orientujesz.
Na niedzielną mszę dekoracja jest zawsze mniejsza niż na ślub, gdzie trzeba dodatkowe kwiaty m.in. na ławki i klęcznik. Przecież nie fundujemy całej dekoracji do kościoła, która jest bardzo droga tylko dokładamy się! resztę finansuje kościół. Jeśli nie chcesz to nie dokładaj się to wtedy masz udekorowany ołtarz jak na zwykłą niedziele. Twój ślub, Twój wybór.
Tak sie sklada ze sie orientuje bylam swiadkiem ubrania przez siostre Kosciola na slub i to byla zenada. Kwiatow przy lawkach nie bylo, ozdobiony byl tylko oltarz (za wedlug mnie spore pieniadze bo na cztery pary po 100zl) wiec sorry...mam prawo miec takie zdanie. Jesli Ty sie z tym zdaniem nie zgadzasz bo sie z taka sytuacja nie spotkalas to ok ale wiesz... To jest forum na ktorym wymieniamy swoje opinie a nie bojkotujemy zdanie innych PMek

Stary 2012-05-13, 23:28   #1527
niu882
Raczkowanie

Hej Dziewczyny czy któraś z Was ślubuje bądź ślubowała w Katedrze? Pytam bo chciałabym wiedzieć z jakim wyprzedzeniem rezerwuje sie terminy a także jak sytuacja wygląda 0d strony finansowej
Ponadto chciałabym zapytać czy byłyście na weselu na którym grał zespół Allegro? Bo niestety Gremix w wybranym przez nas terminie jest już zajęty, a ogólnie ciężko o dobrą kapelę
niu882 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 23:36   #1528
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Ale bogato ubrany kościół i jeszcze za takie pieniądze - warto samemu wybrać się po kwiaty
Cytat:

Kurcze faktycznie sporo tych kwiatów mieliście za taką cenę, aż strach myśleć ile kwiaciarnia policzyłaby sobie za takie bogate ubranie kościoła. Dzięki wielkie za porade i fotki
Dzieki dziewczyny i nie ma za co Naprawde warto wstac rano , jechac na ta gielde i wybrac swoje kwiaty.

Olivia 2.07.2014
Stary 2012-05-14, 00:04   #1529
Karolciaa_89
Raczkowanie

GG do Karolciaa_89

Dokladnie. Sama wybierasz to co Ci sie podoba...wkoncu w ten dzien wazne zeby wszystko bylo dopiete na ostatni guzik i bylo jak ma byc

Stary 2012-05-14, 12:42   #1530
Amcizia
Rozeznanie

ja tylko pwiem wam ze jesli toras chce miec slub u MB Fatomskiej to roganistka duzo nie bierze z reguly kolo 50 zl a na prawde ladnie spiewa i gra bo nie tylko skonczyla szkole organistowska ale i muzyczna na flecie poprzecznym. i w tej parafii nie ma tez problemu ze skrzypaczka, poniewaz gra na skrzypcach jeje sipostra albo zawsze mozna poprosoic moja siostre

jesli zas chodzi o ubieranie kosciola to siostra nie bieze duzo i na prawde ladnie ubiera. ubierze za tyle ile sie jej da. ma tez brame i kwiaty na lawki niestety sztuczne bo nie wiedziec czemu proboszcz na zywe sie nie zgadza. ale o to trzeba po prostu poprosic poniewaz kilkakrotnie spotkala sie z zytuacja ze ustawila wszystko zeby ladnie wygladalo( za to sie nie placi) a para na nia nakrzyczala ze oni nic nie chcieli kwiatow itd wiec teraz po prostu trzeba powiedziec ze sie chce niestety jak tu ktoras pisala sa tacy co robia problemy...

a jelsi chodzi o proboszcza to nie spotkalam sie z cennikiem ale wiem ze z nim roznie bywa, jest srednio mily, ale niestety trzeba przejsc z nim rozmowe, izawsze mozna porosic o kaplana ktory bedzie blogoslawil malzenstwo. ale jak sie u proboszcza trafi na dobry humor to nie jest tak zle na rozmowie ale straszny sluzbista

i jeszcze wtej parafii nie wiem czy nadal ale kiedys mozna bylo porosic scholke o spiewanie na slubie jesli ktos chcial, i wcale nie trzeba sie z nimi znac, wystraczy porozmawiac z siostra czy z animatorkami

a terminy to jak wszedzie zalezy w jakim miesiacu

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20110521580820.html

http://tickers.baby-gaga.com/p/dev308pf___.png

Amcizia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości