|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#571 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy maj-czerwiec cz.VIII
Cytat:
Zawsze mówię, że trzeba być w życiu egoistą i samolubem (po części), bo jak się nie będzie zadowolonym z siebie i siebie zadowalać, to nikomu szczęścia się nie da W czasie porodu dziecko będzie dla mnie najważniejsze, bo sama przecież tego chciałam Ono nie miało wpływu na to, czy ja chcę być w ciąży, czy nie. Wiadomo, że nic na siłę, ale jednak o dzidziolku trzeba myśleć. Nie chciałabym zaszkodzić dziecku w żaden sposób, dlatego świadoma pewnych niebezpieczeństw, wolę ich unikać. Nie nawiązuję tutaj bezpośrednio do zzo.
|
|
|
|
|
#572 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No chyba że trafie 6 w lotto ![]() Co do zzo, to miałam podane przy porodzie, no i szczerze mówiąc nie odczułam jakiejś specjalnej ulgi z tego powodu Ten mój poród to wogóle byl taki pojechany, zzo, oksy, masaże szyjki, żeby sie tylko ruszyło, więc teraz mam wielką nadzieję, na bardziej naturalne warunki. Moim marzeniem jest, żeby wody mi odeszły i zaczęło się samo, bez specjalnych zabiegów
|
|||
|
|
|
#573 |
|
Zakorzenienie
|
a tak własnie teraz śpi mój kot
obok śpi tż i komicznie to wygląda jak tak śpią obok siebie nawet zdjęcie im zrobiłam, ale tż by mnie utłukł jakbym komuś pokazała
|
#574 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
kiedyś juz o tym pisalam, ze te dzieciaczki są takie biedne, przecież one też sie męczą i to bardzo i jeśli w ogóle mają jakąkolwiek świadomośc w tym momencie to im serdecznie wspolczuje, z ciepłej norki przechodzą przez jakąś ciasną dziurę do świata pełnego głosnych rozmów, ostrego światła i zimniejszego powietrza.. no dramat , prawda? ![]() niektóre kobiety własnie z tego powodu nie decydują się na cc na zyczenie, mimo tego, że inne aspekty tego zabiegu do nich przemawiają, bo uważają, że to wieksza trauma dla dzieciaka niż poród fizjologiczny. ja chyba nie mam takiego podejścia jednak ale na szczęście nie stoję przed takim wyborem. Alfa super kociak !!!! z innej beczki - wyszedl mi niski hematokryt w morfologii 35,7 (norma 37-47) .... i niskie, acz nie poza normą ( maksymalnie dolna granica) wartości :erytrocytów i hemoglobiny. czy umieram ?
|
||
|
|
|
#575 |
|
Raczkowanie
|
jest coraz gorzej
... jakas masakra. skurcze mam nieregularne. mam pytanie do mam ktore juz rodzily ... czy zmiana pozycji w trakcie skurczu powinna spowodowac, ze ten skurcz natychmiast przechodzi? Bo jak staram sie zmienic pozycje w trakcie to mam najwiekszy bol...i drugie... czy takie bolesne skurcze, jesli to jeszcze nie porodowe moge miec caly dzien? Wole teraz juz nie jechac na darmo do szpitala... Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2012-05-12 o 14:23 |
|
|
|
#576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) . Były silne i regularne już później prawie co 5 minut i nagle przeszły To były te przepowiadające.Zmiana pozycji też mi nie pomagała. A już po odejściu wód jak zaczęły mi się skurcze porodowe, na początku były nieregularne, ale potem zaczęły się robić dokładnie do 7, 6 itd minut. Nie wiem czy pomogłam ![]() Obserwuj je i zapisuj sobie czas pomiędzy nimi. Jak zaczną być regularnie co 5-4 minut to jedź do szpitala. ps. Te przepowiadające zaczęły mi się w sumie kilka tygodni przed porodem i też baaaardzo bolały (dużo bardziej niż te na okres).
|
|
#577 |
|
Raczkowanie
|
Hej mamusie melduje sie i ja w nowym watku
Czy to może być przez poranne przytulańce z tż? Bo jak pisałyście przedtem to jak odchodzi czop to ma niteczki krwi a nie jest cały zabarwiony. Sama już nie wiem
|
|
|
|
#578 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hemoglobina mi wyszła tym razem super, bo mam bodajże 11,4. Cytat:
|
||
|
|
|
#579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje skurcze zaczęły się ok 14 a wieczorem już był częstsze
|
|
#580 |
|
Zakorzenienie
|
moze macie jakies sposoby na bolace od karmienia sutki/??
nie wiem czy zle przystawiam, mam male sutki choc duze piersi, maly je dziwnie lapie. probowalam nakladek, maly nie chce w nich ciagnac, wypluwa i robi sie siny ze zlosci sutki w miejscu gdzie sie lacza z brodawkami sa spuchniete i czerwone, maly chce ciagle doic a mnie juz tak boli akby ktos szpile mi wbijal. Eh nie wiem co robic ;/
|
#581 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() z powodu większej ilości osocza we krwi ciężarnej kobiety, wyniki mogą być poniżej normy. Oby nie za dużo. Bardziej fachowej odpowiedzi udzieli Ci lekarz ![]() Wykąpałam się, ubrałam i ledwo żyję Zdyszałam się, jakbym tonę węgla przerzuciła ![]() Jadę do apteki i rossmana. Nie odzywam się do P ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.nowamatkapolka.pl/plugins...ex.php?lang=pl tam pisze coś takiego (moja położna na SR mówiła wszaściwie to samo) "Żeby dziecko dobrze pobrało mleko z piersi musi uchwycić brodawkę z dużą częścią otoczki. Jeśli trzyma dobrze to widzisz: kąt rozwarty ust, dolną wargę wywiniętą, słyszysz przełykanie (cichutka litera „k”) nie słyszysz mlaskania, Analogicznie nieprawidłowe będzie uchwycenie samej brodawki czyli: wąski kąt ust, dolna warga wciągnięta, nieliczne przełknięcia, mlaskanie, cmokanie. Uchwycenie samej brodawki (przy nieefektywnym karmieniu) może być bardzo bolesne. Dziecko „orze” wówczas językiem po trzonie brodawki a powinno po otoczce. To jest pierwsza rzecz, którą warto wiedzieć albo która w pierwszej kolejności jest korygowana jeśli mama zgłasza bolesne karmienie. Zatem jeżeli dziecko kaleczy Ci brodawki, najczęściej oznacza to nieprawidłową technikę ssania. Jeżeli na brodawce pojawiają się rany w kształcie księżyca, może to świadczyć o tym, że dziecko trzyma pierś za płytko i szczypie brodawkę językiem do podniebienia." Co jeszcze ze SR zapamiętałam, jeśli maluch źle chwyci brodawkę i czuje się ból, należy mu pierś zabrać (wsadzając mały palec pomiędzy jego podniebienie a język wtedy powinien puścić - bo ponoć potrafi porządnie zassać) i przystawić jeszcze raz. Poki co wszystko wiem w teori zobaczymy jak z praktyką będzie. W ogóle cały cykl tych felietonów o karmieniu jest dla mnie bardzo przejrzyście i mądrze napisane http://www.nowamatkapolka.pl/informator/?group=13
"Tego dnia Aniołek Upadł duch Wygięła się do wewnątrz Bezpowrotnie elipsa ma" Wiktor Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka Edytowane przez Alfahelisa Czas edycji: 2012-05-12 o 15:22 |
|
|
|
|
#583 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
smaruj swoim mlekiem są opcje że albo wędzidełko za krótkie albo źle łapie mnie akurat sutki nie bolą, ale zadzwoń do położnej od tego jest w końcu Cytat:
|
|
#584 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiadomość od ani85:
![]() leze na oddziale porodowym,na obserwacji,skurcze jakie mam zycze wszystkim co chca urodzic mnie dopiero potna jak bede miala rozwarcie albo pojda mi wody,sami nie beda wywolywac,wiec troche poczekam niedaleko mnie lezy Mar2sia,jej wczoraj wypadl czop i nic poza tym,pozdrawiam Was cieplutko
|
|
|
|
#585 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
posmarowałam kilka razy maścią i przeszło. Teraz jak karmię Małego pilnuję, żeby Antek miał prawie całego sutka w buzi - wtedy ładnie ciągnie.Cytat:
Trzymam kciuki
|
|
#586 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze mi się przypomniało położna ze SR (która będzie jednocześnie moją środowiskową) kazała tym na wylocie zakupić kapustę ładnie umyć i te liście do zamrażarki wsadzić i niech siedzą
![]() w razie jakiegoś zastoju lub zapalenia można szybko działać i od razu zimne liście przykładać ![]() ponoć byli juz tatusiowie co o północy po 24h supermarketach latali w poszukiwaniu kapuchy ![]() a we wszelkich zastojach i początkach zapalenia czas się bardzo liczy...
|
#587 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#588 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie umarłam ![]() Cytat:
Nieregularne to znaczy jak bardzo nieregularne? Napisz coś więcej jakie czasy... Cytat:
Żeby jak najwięcej sutka było złapane. Mojego tż to zawsze śmieszyło, jak tak się czaiłam, aż Maks porządnie otworzy buzię i tak szybko przysuwałam do piersi (właśnie, dziecko do piersi, a nie pierś do dziecka!)Cytat:
Na pierwszą stronę z tym! |
||||
|
|
|
#589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#590 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
aby tak dalej,mam nadzieję ze też się rozpakuję w tym wątku
|
|
|
|
|
#591 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#592 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
rany jak wy piszecie o tych skurczach to przysięgam wam , ze nie wiem o czym piszecie.... jak to do cholery rozpoznać, bo ja potrafię tylko powiedzieć, że się gorzej czuję, ale nie wiem co mi jest ![]() i strasznie mnie to irytuje Edytowane przez _millena Czas edycji: 2012-05-12 o 15:43 |
|
|
|
|
#593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tatuś ma chwycić delikatnie główke dziecka i przystawić mamie do piersinawet z lalkami pod okiem położnej ćwiczyliśmy
"Tego dnia Aniołek Upadł duch Wygięła się do wewnątrz Bezpowrotnie elipsa ma" Wiktor Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka Edytowane przez Alfahelisa Czas edycji: 2012-05-12 o 15:43 |
|
|
|
|
#595 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie sie dowiedziałam ,że znajoma urządza zbiórkę rzeczy dla dziecka. Jej sąsiadka urodziła a matka jej powiedziała ,że jak weźmie dziecko do domu to obydwoje wyrzuci bo nie mają kasy dla dziecka. No i ja wypisali a dzidzia została w szpitalu. Matka tak rozpacza że moja znajoma postanowiła jej pomóc i kupiła jej łóżeczko i parę rzeczy,teraz obdzwania znajomych ,z prośba o pomoc. Jutro zrobię jakąś wyprawkę i zaniosę,tak mi smutno teraz ,jak pomyśle że jedne dzieci mają tak wiele a inne nic
|
|
|
|
#596 | |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny dziękuję za zaufanie i hasło do poczty, szczególne buziale dla kism Postaram się też wstawić swojego brzuchola, ale nie mam aktualnej foty, może jutro coś pstryknę
Cytat:
W zasadzie ja swój cały poród przeleżałam w jednej pozycji, bo nie pozwolili mi wstawać, nie iwem jak ja to zniosłam
|
|
|
|
|
#597 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Z drugiej strony co to za matka/babcia. Nie do pomyślenia. Czasami narzekamy na swoje sytuacje, ale rozejrzeć się szerzej- to jest nieszczęście.
|
|
#598 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co za ludzie... |
|
|
|
|
#599 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#600 |
|
Rozeznanie
|
Łoo mamo nie dość, że nowy wątek, to tyyyle już stron
![]() Meldujemy się razem z Filipkiem już w domu - w końcu! Napiszę tylko, że jesteśmy już zdrowi, dziękuję wszystkim za gratulacje, i ściskam mocno wszystkie rozpakowane mamy i maleństwa. Nie wiem, czy uda mi się nadrobić. Jak będę mieć chwilkę to opiszę nasze "przygody" od zeszłego tygodnia. Buuuziak wielki dla Was
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:43.

Zawsze mówię, że trzeba być w życiu egoistą i samolubem (po części), bo jak się nie będzie zadowolonym z siebie i siebie zadowalać, to nikomu szczęścia się nie da 
I jak mi sie przypomni łykne tablete to przechodzą,czyli to chyba nie moja paranoja że to tak szybko działa.
Ja podobne myśli miałam tak bardziej między 3 a 6-7 mies. Potem im ciężej, tym bardziej mi się o tym zapominało
ale to fakt, że podczas tej ciąży o wiele więcej myślę o ewentualnym trzecim dziecku niż wcześniej 

... jakas masakra. skurcze mam nieregularne. mam pytanie do mam ktore juz rodzily
To były te przepowiadające.

Zdyszałam się, jakbym tonę węgla przerzuciła