|
|
#811 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Razem schudniemy 20kg! - część II
u mnie też dziś szaro, cholerka. zacznie padać jak nic..! koleżanka, z którą miałam iść na basen się nie odzywa i nie wiem co mam robić :<
atram: z lektur jeszcze folwark zwierzęcy i ferdydurke mi podeszły
|
|
#812 |
|
Przyczajenie
|
w sprawie zwierząt - przytoczony nietoperz - śmiem podejrzewać, iż nie urządza sobie z owadów grilla ? koń również raczej nie zjada płatków owsianych na śniadanie? przynajmniej w naturalnym środowisku, a zwierzęta hodowlane to inna bajka..
chodziło mi o jedzenie mało przetworzonych produktów, które są w największym stopniu odpowiedzialne za choroby cywilizacyjne co do owsa i innych zbóż - historia rolnictwa jest dość krótka, na początku naszej ewolucji nie było chleba, ciast itd. szukam odpowiedzi na pytanie: jaka dieta jest dla nas najzdrowsza i tyle soshaa - dziękuję za rzeczowy komentarz ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- co do seriali - oglądam tylko jak mi się uda trafić mentalistę - polecam
|
#813 |
|
Wtajemniczenie
|
z seriali również polecam Mentalistę , ciekawy bardzo i wciagający jest również Lie to me, jeli ktoś lubi zagadki kryminalne
|
|
|
|
#814 |
|
Raczkowanie
|
Atram co do lektur to nienawidze historii i wszystkiego co z nia zwiazane ale jednymi z najlepszych lektur dla mnie byly "Kamienie na szaniec" i "Zdazyc przed Panem Bogiem" a spoza lektur uwielbiam ksiazke "Nostalgia anioła" no i ewent. "szczesciara" autorka obu jest Alice Sebold, jak najbardziej polecam
Czas się wziąć za siebie! Odwielorybiam sie... Bylo: 86 kg /Jest: 66 kg /mniej o 20 kg ![]() Ciąża bliżniacza ![]() 8tydz : 67,5kg 20tydz : 70,3kg 30tydz : 77,5kg w dniu porodu : 79,7kg 2tyg po porodzie: 66,6kg |
|
|
|
#815 |
|
Przyczajenie
|
Moje śniadanie - 30 g błonnika + pół szklanki mleka 0,5%
|
|
|
|
#816 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój jadłospis na dzisiaj: I. Płatki pszenno-ryżowe z owocami egzotycznymi z pełnego ziarna, jogurt fruvita 0% z ziarnami, łyżka otrębów pszennych prażonych, pół łyżeczki słonecznika. II. Jabłko+2 wafle ryżowe Kupiec slim III. Pół szklanki pełnoziarnistego makaronu suchego, pół piersi z kurczaka gotowanej, mizeria lub sałata z jogurtem. IV. Sałatka z sałaty, pomidora, ogórka, rzodkiewki, do tego sos czosnkowy z jogurtu V. Serek wiejski lekki, papryka, 2 chrupkie Dzisiaj mam zamiar w końcu iść pobiegać po długiej przerwie ![]() Aa z seriali polecam FRINGE, świetny, strasznie mnie wciągnął ![]() Cytat:
![]() Aaa nie dość, że pozbyłam się nadwyżki to jeszcze waga poleciała w dół ![]() Thenerd - Za osiągnięcie celu! Oby tak dalej ![]() Mam jeszcze pytanie. Jak mamcie te wymiary w klubie. Chodzi mi o pomiar ramienia, mierzycie na środku czy tam gdzie najszerzej czyli na górze?
Jest -> 76,5 kg Cel: 65 kg Edytowane przez Silvia09 Czas edycji: 2012-05-12 o 10:34 |
||
|
|
|
#817 |
|
Przyczajenie
|
To jest głodzenie się? czuję się najedzona. Zapomniałam dodać, że wypiłam kawę, oczywiście bez mleka i cukru. Mam ten plus, że nigdy nie słodziłam kawy ani herbaty. Przed obiadem zjem jeszcze jogurt lub jabłko.
|
|
|
|
#818 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a Mentalista niestety mi nie podszedł ..
|
|
|
#819 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Dziewuszki
Wpadłam na chwilkę a tu zobaczyłam, że Thenerd osiągnęła CEL - brawo Kochana Później, że jest Soshka więcej że są zdjęciai po obejrzeniu ich, aż muszę iść ochłonąć heh a raczej poćwiczyć bo jestem 100lat za murzynami Resztę nadgonię już niebawem, a tymczasem spadam
160cm - start 80kg - 11.11.11r. 75kg - I cel osiągnięty 08.12.2011 69,9kg - II cel osiągnięty 27.03.2012 65kg - III cel osiągnięty 31.05.2012 obecnie- 59,6 KG 60 kg - IV cel 56kg - marzenie pozostało - 3,6kg |
|
|
|
#820 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#821 |
|
Wtajemniczenie
|
dzieki za przypomnienie, ktoregos wieczoru ogladalam jeden odcinek i zapomnialam jak sie nazywa
Edytowane przez pysia1711 Czas edycji: 2013-04-13 o 22:40 |
|
|
|
#822 |
|
Przyczajenie
|
thenerdqueen
za III cel!!!! Lecisz bejb mówię ci to ja - człowiek belka co do tabelki to tak zrobimy!Także OGŁOSZENIA PARAFIALNE: WYMIARY DO TABELKI PODAJEMY W ND I PON DO 15, TABELKA POJAWI SIĘ W PON WIECZOREM! lordi ponoć biało-brązowe łączenia są teraz w modzie a co pogody to też jestem załamana bo dzisiaj we wrocławiu jest kiermasz żywności ekologicznej oraz kiermasz ogrodniczy, a tak mi się nie chce wyjść z domu jak tak szaro i buro ;/atram00100 no jestem, jestem jeszcze nie wiem na jak długo i kiedy mnie wywalą :P wiesz ciesz się mną póki możesz ![]() mruffka oczywiście że to jest głodzenie! stąd może masz wagowy zastój - pewnie Twój metabolizm spowolnił na maxa! poza tym robisz sobie błonnikową zawiesinę, a jak wszyscy wiemy błonnik nie jest trawiony przez nasz układ pokarmowy więc oprócz szklanki mleka nie dostarczyłaś organizmowi NIC! po całej nocy bez jedzenia [sen] zaczynasz dzień i chcesz rozhulać metabolizm szklanką mleka? może zamiast błonnika wciągaj otręby, wrzuć tam jakieś orzechy, albo zblenduj mleko z jakimś owocem lub warzywem - polecam szpinak śniadanie ma być na bogato
|
|
|
|
#823 |
|
Przyczajenie
|
Dopiero "uczę się odchudzania" stąd ta niewiedza. Wszystkie uwagi biorę do siebie i zaczynam wcielać w życie. Właśnie jestem po obiedzie: łyżka ziemniaków (ubitych baz żadnych dodatków), mizeria z jog. naturalnym i koperkiem oraz mały kotlecik mielony. Jest ok czy przesadziłam z tym obiadem?
|
|
|
|
#824 |
|
Raczkowanie
|
odmeldowuje 30min na rowerku i 200*na skakance
Czas się wziąć za siebie! Odwielorybiam sie... Bylo: 86 kg /Jest: 66 kg /mniej o 20 kg ![]() Ciąża bliżniacza ![]() 8tydz : 67,5kg 20tydz : 70,3kg 30tydz : 77,5kg w dniu porodu : 79,7kg 2tyg po porodzie: 66,6kg |
|
|
|
#825 |
|
Wtajemniczenie
|
Sosha: dzięki, dzięki :3
Lordi: ja miałam rano śmigać na rowerku, ale odłożyłam w czasie, bo o 10 miałam iść na basen, okazało się, że koleżanka mnie wystawiła i pojeżdżę dopiero wieczorem, bo zaraz wychodzimy do rodziców TŻ... ![]() właśnie doszłam do wniosku, że jak mam w galerii przed sobą Soshkę, a za sobą Bottegę to wypadam iście rubensowsko przy nich
|
|
#826 |
|
Rozeznanie
|
Silvia właśnie się doczytałam, co to ma znaczyć
Tak szybko mnie wyprzedziłaś - nic nie dałaś mi się nacieszyć przewagą heh (mało tego ja się cofnęłam o +0,1kg)Pochwalę się Wam co zrobiłam dziś na obiad : pyszne sushi z grillowanym łososiem ![]() Wieczorem czeka mnie wieczór panieński przyjaciółki czyt. alkohol, tort, sałatki, słone przekąski, ciasta, ciasteczka itp Ale nie zjem podwieczorka i kolacji a pozwolę sobie na sałatkę no może dwie na imprezie No trudno raz się żyję ... Nie martwcie się reszty nie tknę Właśnie Soshka pytanie za 100pkt robisz skok wagi od ostatniej tabelki Akashy ... czy jak
160cm - start 80kg - 11.11.11r. 75kg - I cel osiągnięty 08.12.2011 69,9kg - II cel osiągnięty 27.03.2012 65kg - III cel osiągnięty 31.05.2012 obecnie- 59,6 KG 60 kg - IV cel 56kg - marzenie pozostało - 3,6kg Edytowane przez WyrafinowanySmak Czas edycji: 2012-05-12 o 15:49 |
|
|
|
#827 |
|
Raczkowanie
|
kobietki, mialam wytrzymać do poniedziałku - ale nie dałam rady i weszlam z ciekawosci na wagę i... jest spadek -0,3kg, czyli 77,7kg
![]() thenerdqueen- za zdobycie IIIcelu - dopiero zauważylam, że mamy dosyć podobną wagęlordi - za ruchmruffka83 - witaj a co do śniadanka, to może trochę płatków owsianych - one dobrze smakują z błonnikiem i jeszcze jakieś suszone owockidzisiejszy jadlospis - wyszlo trochę dziwnie, ale musiałam pokończyć niektóre rzeczy, bo jeszcze troszkę i musiałabym je wyrzucić I - omlet z 2 jajek(110g) na łyżeczce oliwy; papryka(165g) II- koktajl z 2kiwi(105g) i 1banana(83g) + 3łyżki jogurtu greckiego, a tak btw. co z jogurtem greckim - można nim zastąpić naturalny? bo mi bardziej smakuje ten grecki np. z bakomy III - 200ml zupy krem (150g ziemniaków, 70g marchewki, 30g groszku) na 1/3kostki rosolowej i do tego 60g posiekanej w kostkę piersi kurczaka - wychodzą z tego 2porcje po ok. 140cal IV-reszta zupki czyli też ok. 200ml V- 1kromka chleba pełnoziarnistego ze słonecznikiem + 70g chudego twarogu
|
#828 |
|
Zakorzenienie
|
Cholera, post mi się skasował!
madziulka, zacznij korzystać ze strony http://tabele-kalorii.pl. Załóż tam konto, dodawaj posiłki i sama włóż w to trochę pracy - tam masz wszystko wypisane, tj. kalorie, ile białka,ile węgli, ile tłuszczu. Z Fruvitą chodziło o to, że zjadłaś 400ml, wiec bardzo dużo. Dodatkowo ta pitn, choć kalorycznie podobna do tej małej, ma więcej węglowodanów i mniej białka (lepiej jeśc małą, jak się ma taki plan dnia jak Ty). Musisz zwracać większą uwagę na proporcje, myśleć: "tu zjadłam większośc węgli, to teraz muszę nadrobić białko". Dzisiejszy jadłospis - z racji tego, że jesz dużo posiłków, powinnaś ukłądać je nieco inaczej, tj. tak, aby były mniejsze niz u nas. Śniadanie: nie 3 a 2 jajka, do tego 1 łyżka słonecznika lub ok. 10-15g migdałów (NNKT), 1 kromka ciemnego chleba jest ok, oprócz tego warzywka, tj. 1 pomidor, parę liści sałaty, ze 2 ogórki gruntowe. II śniadanie - nie możesz iść w jednym lub w drugim kierunku - jedz owoce, 1 szt. dziennie większego owoca, tylko musisz inaczej je dobierać. Z pośród: gruszki, jabłka, arbuza, ananasa, melona żółtego, grejfruta najlepiej wypada ten ostatni, dalej melon, kolejno arbuz, ananas, jabłko, gruszka. Dlaczego tak? Wzięłam pod uwagę nie tylko kcal(choć grefpfrut ma ich najmniej), ale także zawartość białka - w jabłku masz prawie same węgle, ale to nie oznacza, że w innych owocach jest to samo . Czyli np. na II śniadanie 1 grejpfrut; lub to + 150g pekinki. Dalej - lunch: serek wiejski lekki, 1/2 papryki, 6 liści sałaty, 6 rzodkiewek, 1 wafel ryżowy/chrupki chlebek (do 25kcal/szt., czyli np. http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie...im-Kupiec.html). Kolejno: obiad - jak nie masz czasu/siły ochoty przygotowywać sobie drobiu, to proponuję np. 30g makaronu pełnoziarnistego, do tego 100-150g twarogu chudego lub 0% i warzywa (jak najwięcej - nie będziesz ich jeść, to będziesz chodzić głodna); albo - tuńczyk w wodzie (byle nie w oleju czy czymś takim), makaron lub 1/2 czy 1/3 torebki brązowego ryżu, warzywa. Kolacja - 3 wafle ryżowe, 3 plastry szynki drobiowej (np. tej z indyka), 2 pomidory, 6 liści sałaty, 6 rzodkiewek. Komponuj w jadłospis takie warzywa jak: sałata, kapusta, pomidor, papryka, bób (dużo białka), cukinia (tylko 16kcal/100g!), rzodkiewki, ogórek. jeszcze jedna aga: Zwierzęta nie zgłaszały chęci żywienia się jak Ty, tylko Ty jak one, więc komentarz z grillowanymi owadami jest nietrafiony Konie żyjące wolno (mówię tu poza obszarami Pl, u nas takie stado jest tylko jedno i to "zorganizowane" przez człowieka, więc nie do końca się wlicza) jedzą: głównie trawę, liście, zioła i zboża, od czasu do czasu sięgają po owoce (drzewa), a także jedzą korę drzew. Przede wszystkim konie bardzo często dostarczają sobie wody, np. ze stawów. mruffka, śniadanie do dupy. Ile czasu zajęło Ci zjedzenie tego? 30sekund? Masz poczuć, że jesz, a tu zanim poczułaś, to juz dawno było w żołądku. Jesteś nowa - zapraszam na 1szą stronę wątku. Będziesz się głodzić, to trafisz do Krzywego Zwierciadła. thenerd, brawo kochana za dojście do kolejnego celu! ![]() Silvia, tez oglądam Fringe'a. Niestety powiem Ci, że strasznie się posuł ten serial Brawo za spadek i zgubienie nadwyżki ![]() Co do wymiarów - ramię mi zawsze TŻ mierzy i gdzieś tak 3/4 wysokości wychodzi. pysia, brawo za spadek Trzeba się cieszyć każdym! Ja mam 100g mniej od wczoraj - malutko, ale i tak sie cieszę
|
#829 |
|
Wtajemniczenie
|
Bottega piękne dzięki za szczegółowe wskazówki
|
|
|
|
#830 |
|
Rozeznanie
|
anusiawa no kochana, trzy siódemeczki
![]() Wyrafinowany nie daj się na tym panieńskim, chociaż pewnie będzie to baaardzo trudne ale dasz radę soshaa ![]() lordi kamienie na szaniec też mi się ta książka podobała, dzięki za tytuły na pewno na któryś się skuszę thenerd folwark nie za bardzo a Ferdydurke czeka w kolejce, ale skoro mówisz, że ok. to z przyjemnością przeczytam ![]() laski jestem przed @ i tak mnie nosi za jedzeniem, że szok
|
|
#831 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
gratuluje Cytat:
Edytowane przez pysia1711 Czas edycji: 2013-04-13 o 22:40 |
||
|
|
|
#832 |
|
Konto usunięte
|
Cześć dziewczyny
ii Soshka fajnie, że wróciłaś i już możesz pisać Jeszcze CzarnejDamy brakuje pewnie już niedługo się pojawi ? A Este to już ![]() Bottega(nasza skarbnico wiedzy ) , pysia , anusiawa za spadek thenerd za osiągnięcie celu ! ![]() Lordi ja dziś też 30 minut rowerek na powietrzu Mruffka Witaj Fajnie,że już będzie tabelka ![]() Dziś u mnie: I Płatki JustFit 30g z 1 łyżka otrębów granulowanych o smaku truskawkowym +mleko 0,5% 1,5 szklanki II Jogurt 0% FruVita 200ml+jabłko 80g, 1 żytnie JustFit,plaster polędwicy+30g marynowanej papryki+120g ogórka kiszonego III Makaron pełnoziarnisty ugotowany 110g+serek wiejski lekki 100g+ogórek kiszony 100g+papryka marynowana 90g,1 żytnie JustFit z plasterkiem polędwicy drobiowej, 1chrupkie ,jabłko 80g IV jogurt FruVita 200ml 0% V 3 chrupkie, 100g serka lekkiego,170g pomidora Wyszło 1183kcal Edytowane przez 201606210914 Czas edycji: 2012-05-12 o 17:01 |
|
|
|
#833 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tak na szybko jeszcze, bo praca czeka...
ataram, mnie tez nosi i to od dłużsszego czasu, a @ nie mam ponad 2 miechy, więc wiesz^^ ćwiczę silną wolę Zapomniałam Wam napisać - ale pyszne śniadanko jadłam! Przygotowałam sobie wczoraj, bo wiedziałam, że dziś późno wstanę z racji siedzenia nad książkami do 4 rano Skład: 1 łyżeczka kakao o mniejższej zawartości tłuszczu, 10g siemienia lnianego, 20g płatków owsianych, woda, 100ml mleka 0,5%, 1 łyżka słonecznika, 270g utartego jabłka (wielkie), słodzik, nieco cynamonu. Słodzik, kakao, siemie, płatki wrzuciłam do miseczki, zalałamspora ilością wody, odcekałam aż wsiągnie i wystygnie, po czym przerzuciłam to do słoika. Dodałam mleko, słonecznik, cynamon. Zamknęłam słoik, potrząsnęłam nim, otworzyłam i dodałam utarte jabłko, a na górkę skórkę. Zamknęłam i dziś było pyszne - gęsta, słodka papka Wieczorem napiszę Wam chyba łącznie ile wyszło. Ale muszę jakoś kombinowac z resztek - w lodówce znowu mało jedzenia, dopiero jutro idę na zakupy. Ehh tak to jest jak się nie ma samochodu I tak zawsze wracam obładowana - 4 wielkie, ciężkie siaty. Niestety warzywa dla mnie i dla mojego zwierza zajmują 90% miejsca, a że jem ich dużo, to znikają w mig. TŻ przyjedzie w czw, to pojedzie ze mną w końcu do jakiegoś Carrefoura czy Tesco
|
#834 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, zrobiłam parę fot w gaciach, jak się uda, to wrzucę zaraz do klubu, ale ostrzegam jest źle i w sumie to az mi wstyd, bo dopiero dociera do mnie jak strasznie jestem zaniedbana. W sensie postawiłam na utratę kg, a spaprałam do reszty ujędrnianie.
start 1 lipiec 2015 - 79,8 kg cel I - 75 kg ![]() cel II -71kg cel III - 68 kg cel IV - 65 kg ![]() cel V - 62 kg ![]() Wzrost 168 cm start79,8-79-78-77-76-75-74-73-72-71-70-69-68-67-66,9-66-65-64-63-62 |
|
|
|
#835 |
|
Przyczajenie
|
Ponieważ jestem nowa, proszę wybaczcie kiepskie początki. Muszę się jakoś tu odnaleść i ogarnąć to wszystko. Pisałam co jadłam po głodowym śniadaniu ale gdzieś mi to uciekło, więc jeszcze raz napiszę.
I 30 g błonnika + pół szklanki 0,5% mleka (wiem, wiem, wiem) II brak III łyżka ziemniaków, ubitych bez żadnego masełka etc., mały kotlecik mielony, mizeria z jog. naturalnym i koperkiem IV jogurt Bakoma 7 zbóż z orzechami włoskimi 170 g (92 kcal w 100 g) V sałatka: sałata lodowa, papryka, pomidor, ogórek, pestki słonecznika, świeża bazylia + kromka chleba razowego + plaster wędliny Co sądzicie o moich dzisiejszych posiłkach? zależy mi na Waszej szczerości. Ps. ten kotlet mielony
60 kg, 162 cm start ---> 67 kg (20.04.2012) CEL I ---> 60 kg (osiągnięty 12.05.2012) CEL II ---> 55 kg ![]() CEL III ---> 50 kg Edytowane przez mruffka83 Czas edycji: 2012-05-12 o 18:57 |
|
|
|
#836 |
|
Raczkowanie
|
mruffka83-
"Droga do sukcesu jest zawsze w budowie" Edytowane przez anusiawa Czas edycji: 2012-05-12 o 18:59 |
|
|
|
#837 |
|
Zadomowienie
|
Darialex, czas przed@ jest ciezki dla nas, kobitek, a jeszcze jak dochodzą różne problemy, to juz w ogóle czasem ma sie ochote
Madziullka, te złe samopoczucie moze byc związane ze zmianami pogody, a one są teraz naprawdę hardcorowe! jednego dnia upał30 st, słońce w pełni, nastepnego deszczu strugi i temp o połowę niższa Jeszcze jedna Aga, mam wrażenie, że Ty tak kombinujesz, kombinujesz, niby chcesz tak zdrowo, a tak naprawdę jesz gorzej niz niejedna osoba, która nie zawraca sobie głowy takimi "przemyśleniami". Jak chcesz sie juz cofac do początków, to proponuję wystrugac sobie dzide, i ruszyc do lasu, tam pojeść jagód i korzonków i spróbować cos upolować Co do mleka, to mówisz o nadmiernym spożyciu, a nie sądzę, żeby szklanka dziennie temu odpowiadałaSosha, jesteś nareszcie ![]() Thenerdqueen, smerfastyczny zuch z Ciebie!!! za III-ci celMruffka, witaj Lordi, to będzie z Ciebie taki arlekin Ale spokojnie, jeszcze całe lato przed nami, zdążysz wyrównać
start 1 lipiec 2015 - 79,8 kg cel I - 75 kg ![]() cel II -71kg cel III - 68 kg cel IV - 65 kg ![]() cel V - 62 kg ![]() Wzrost 168 cm start79,8-79-78-77-76-75-74-73-72-71-70-69-68-67-66,9-66-65-64-63-62 |
|
|
|
#838 |
|
Rozeznanie
|
mruffka I,II, III
Edytowane przez atram00100 Czas edycji: 2012-05-12 o 19:31 |
|
|
|
#839 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie Kochane
![]() Witam wszystkie nowe dziewuszki To boli i to strasznie ale mam świadomość, że skoro chcemy spłacić długi, wyjść na prostą no i mieszkanko właśne to ehhhh AAAAAA mój mężuś zdał prawko za pierwszym razem, strasznie się bał ale dał radę hehehe chyba nawet będzie ostrożniejszym kierowcą niż ja ehhh czemu ja tak bardzo tęsknie zważę się jutro rano choć wiem, że cosik na + będzie napewno ale wracam na dobre tory ![]() Gratuluję wszystkim spadeczków nawet tych najmniejszych, wiecie co..... mam ochotę leżeć i ryczeć masakra być samej w 4 ścianach zdanej tylko na siebie i umierać z tęsknoty ajj ;(
Nowy start - 17.04.2013 - 98,8 Jest: 97,5 ![]() I cel - 95 II cel - 90 III cel - 85 Edytowane przez estecorazon Czas edycji: 2012-05-12 o 20:33 |
|
|
|
#840 |
|
Raczkowanie
|
sluchajcie, jakis czas temu kupilam sobie hulahop, nie jakies szczegolne, zwykle najprostsze bez zadnych magicznych wypustków i jestem tak genialna ze nie potrafie nim krecic!
KORKIEM BYC TEZ PRZYGODA!!!
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:45.

/
Za osiągnięcie celu! Oby tak dalej 

a Mentalista niestety mi nie podszedł ..

mówię ci to ja - człowiek belka 
No trudno raz się żyję ... Nie martwcie się reszty nie tknę