zazdroszczę zaręczonym dziewczynom... odsłona 55! - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-12, 14:45   #1261
raingirl
Zakorzenienie

Dot.: zazdroszczę zaręczonym dziewczynom... odsłona 55!

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Mój storczyk ma w tym momencie 9 kwiatów i jeszcze kilka pączków. A siostrze M. tak w tym roku storczyki rozkwitły,że na każdym ma strasznie nawalone tych kwiatków, jeden na drugim

Rain dobrze zrozumiałam,że jeśli nad poziomem kory są srebrne to ok,ale te w korze mają być zielone>?
Jeden mój storczykowy podopieczny teraz rozkwitł po raz czwarty i ma 16 kwiatów dużych jak moja pięść musiałam mu dodatkowe patyki zamocować w doniczce, bo by się przełamał

Te w korze

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość
Ja myślę jeszcze o drzewie na odciski palców zamiast księgi gości, ale muszę się nad tym zastanowić. Co myślicie o takim pomyśle?
O, zrobiłam z drutu coś takiego
raingirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 14:48   #1262
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Ja też dopiero się witam
Jak net padł ponad tydzień temu po burzy tak do dziś nie było.
A wczoraj nie przyjechałam do domu tylko zostałam z tżtem na mieszkaniu i było romantico

Środowe kolokwium poszło mi dobrze-napisałam wszystko
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
gothka152 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 14:50   #1263
Claris
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patuska18 Pokaż wiadomość
Ładnie. Zielono dookoła, wszystko zadbane. Nie zwiedzałam w Sharmie dużo ale niedaleko mojego hotelu były sklepiki z pamiątkami, nawet stała tam wieeelka czarna limuzyna do wypożyczenia i wielbłąd ale nie wiem w jakim celu a z klika km dalej dzielnica Naama Bay z różnymi sklepikami, restauracjami itp.

http://www.itaka.pl/wczasy/egipt/sha...esort_2168.php
Byłam w tym hotelu i nawet z tego biura. Miałam mieć hotel po drugiej stronie ulicy ale przydzielili mnie do tego. Nawet to i lepiej bo z dostępem do morza

Byłam w styczniu i było na prawdę gorąco. Nie wiem jak ludzie mogą jeździć w lato gdy jest maaaasakra tam
No właśnie, bo Hurghada to jakaś porażka Ja byłam na przełomie stycznia i lutego i też było gorąco, chociaz wieczory były chłodnawe. super tak polecieć sobie w ciepłe miejsce, gdy u nas mróz
Fajny ten Twój hotel
Claris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 14:51   #1264
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Napisane przez patuska18 Pokaż wiadomość
Hejka

Po banerze właśnie widać
Już zmieniłam

Dziękuję za wszystkie kliki

A dla Jusi spóźnione ale najszczersze życzenia urodzinowe Dużo szczęścia kochana, wymarzonego motura cierpliwości dla Tż-ta i wszystkiego co sobie tylko wymarzysz!!!

Carmi chciałam się wypowiedzieć co do tych lampionów właśnie Ja osobiście nie polecam a już na pewno nie na ślubie Kolega kupił do koleżanki na urodziny jakieś 20 sztuk i każdy miał puścić po jednym Połowa wogóle nie poleciała, połowa znalazła się na drzewie... Nie mówiąc o tym, że nie było wogóle wiatru i żeby "puścić" taki lampion trzeba było biec z nim jakieś 100 metrów i to prawie sprintem bo jak nie to spadał Większości wogóle nie udało się puścić bo cały się podarł zanim wogóle odpalili wosk ja na przykład poparzyłam sobie woskiem rękę aż do mięska i do dzisiaj mam bliznę Więc ja bym się zastanowiła bo to nie jest takie piękne jak na filmach, że stajesz, zapalasz, puszczasz a one wszystkie pięknie lecą dla nas to była mordownia i już nigdy więcej Zresztą możesz dokupić jeszcze 10 i wypróbować ze znajomymi jakiegoś wieczoru to sama określisz czy Ci to odpowiada
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 14:58   #1265
carmelova
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez capriola_87 Pokaż wiadomość
no....

Nasi znajomi (idziemy na wesele 1 czerwca) zapraszali 170 i byli załamani bo ok. 100 im odmówiło
Dlatego na 3 tygodnie przed weselem zmienili salę i hotel (zazdroszczę stalowych nerwów) na mniejszy, ale za to bardziej luksusowy bo cenowo wyszło im podobnie Ale i tak im przykro że tyle odmówiło i w sumie się nie dziwię

O masakra! Dlaczego odmówiła ponad połowa gości?! To dosyć nietypowe... I zazdroszczę stalowych nerwów. My na szczęście nie mamy minimalnej ilości gości wyznaczonej przez hotel, ale na wątku PM2012 jedna dziewczyna pisze, że zapłaci 5 tys. zł za puste talerzyki...

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Zuken my kupiliśmy kilka lampionów na próbę i odpalaliśmy je w trakcie grilla. One przecież same lecą jak się odpowiednio długo poczeka aż napełnią się ciepłym powietrzem. Nie trzeba nic podrzucać ani tym bardziej czekać na wiatr, który tylko przeszkadza. Jak nie będzie warunków to nie puścimy, a jak się uda to super. Nie mam na to strasznego parcia.
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 15:02   #1266
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
[/B] O masakra! Dlaczego odmówiła
[/COLOR]Zuken my kupiliśmy kilka lampionów na próbę i odpalaliśmy je w trakcie grilla. One przecież same lecą jak się odpowiednio długo poczeka aż napełnią się ciepłym powietrzem. Nie trzeba nic podrzucać ani tym bardziej czekać na wiatr, który tylko przeszkadza. Jak nie będzie warunków to nie puścimy, a jak się uda to super. Nie mam na to strasznego parcia.
Nasze nie chciały lecieć... trzeba je było "puścić" no i kapiący wosk nie był fajny... Ale to przecież zależy od Was Może macie jakieś lepciejsze lampiony
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 15:10   #1267
crozee
Zakorzenienie

claris, boje sie z nim w polsce, bo nie wiem jak zniesie podroz. teraz jaj byl weekend majowy i upały to nie mogł nic a nic spac i potem dopeiro odsypiał w nocy. tyle, ze np od 20 do 5 rano spał bez przerwy.
o samolocie jeszcze nie mysle, ale pewnie tez sie bede bac

Carmi, no to sporo rzeczy juz macie Bardzo podobaja mi sie wszystkie twoje dodatki. Bukiet miałam miec taki jak ten ze zdjecia, ale pani z kwiaciarni mi zrobiła inny!!!!!!, w dodatku na mikrofonie.. ale juz nie robiłam afery w dniu swojefo slubu...

a ja odkrywam swiat na nowo. z moim synkiem Podziwiam z nim drzwewa, ludzi, wszystko dookoła.. ciekawe jak to jest, gdy patrzy sie na wszystko pierwszy raz Nie wiem, ale Antek robi wtedy duze oczy;-)
Stary 2012-05-12, 15:10   #1268
karoline3ek
Zadomowienie

Hej
głupia pogoda jest.

Co do bukietu to jakby był krótszy i zrobiony staranniej to czemu nie
karoline3ek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 15:11   #1269
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
[/B] O masakra! Dlaczego odmówiła ponad połowa gości?! To dosyć nietypowe... I zazdroszczę stalowych nerwów. My na szczęście nie mamy minimalnej ilości gości wyznaczonej przez hotel, ale na wątku PM2012 jedna dziewczyna pisze, że zapłaci 5 tys. zł za puste talerzyki...
no jak się zaprasza 170 osób to pewnie koleżankę z kolonii 12 lat temu to co ona ma robić, nie rozumiem takich dużych wesel bo ilu można mieć serdecznych znajomych ?

---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

Cytat:
Napisane przez crozee Pokaż wiadomość
a ja odkrywam swiat na nowo. z moim synkiem Podziwiam z nim drzwewa, ludzi, wszystko dookoła.. ciekawe jak to jest, gdy patrzy sie na wszystko pierwszy raz Nie wiem, ale Antek robi wtedy duze oczy;-)
a pieski aja ?

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 15:14   #1270
carmelova
Zakorzenienie

Ilsa Ty jak zwykle przesadzasz. U mnie na Wigilii jest ponad 20 osób, więc nie wiem dlaczego uważasz, że można nie mieć dużej rodziny i licznego grona znajomych/przyjaciół. Nie mierz wszystkich swoją miarką.

---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

Crozee masz jakieś nowe zdjęcia Antosia?
Stary 2012-05-12, 15:17   #1271
Zwies
Zakorzenienie

Rain czy mozesz zebrac te rady do jakiegos watku ?

Ćwiczę z Ewą od 3.07.2012 - już 7 razy
Zwies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 15:24   #1272
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
no jak się zaprasza 170 osób to pewnie koleżankę z kolonii 12 lat temu to co ona ma robić, nie rozumiem takich dużych wesel bo ilu można mieć serdecznych znajomych ?
A bierzesz pod uwagę, że niektórzy należą do dużych, wielopokoleniowych rodzin? Mam koleżankę, która licząc po opcji minimum na swój ślub i wesele powinna zaprosić 120 osób. A to opcja minimum właśnie, bez znajomych itp.
Cytat:
Napisane przez Zwies Pokaż wiadomość
Rain czy mozesz zebrac te rady do jakiegos watku ?
Ja mam czas na zakładanie wątków

Po egzaminie
Stary 2012-05-12, 15:32   #1273
Claris
Zakorzenienie

crozee ale chodziło mi o to, że podróżować możecie nocą - wtedy nie będzie upalnie. My nad morze jeździliśmy tylko nocą

Idziemy dziś do kina
Stary 2012-05-12, 15:37   #1274
Choji
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

a pieski aja ?
Ilsa, gdybym razem z M. miała prosić całą jego 'bliską' rodzinę to mielibyśmy dobre 200 osób...
'bliska' dlatego w '' że nie utrzymuje się z nimi kontaktów z pewnych względów mimo że to rodzeństwo jego mamy. A 6 osób już żonatych z dziećmi (po 3-4), część z nich już z rodzinami/partnerami to się zbiera... I

Choji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 15:38   #1275
Smerfetka_88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Claris Pokaż wiadomość
crozee ale chodziło mi o to, że podróżować możecie nocą - wtedy nie będzie upalnie. My nad morze jeździliśmy tylko nocą

Idziemy dziś do kina
na co?

Handmade and diy - mój blog
Post na dziś: Sutaszowe kolczyki w sepii

Smerfetka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 15:43   #1276
Claris
Zakorzenienie

Smerf dom w głębi lasu
Stary 2012-05-12, 15:45   #1277
Smerfetka_88
Zakorzenienie

Cytat:
Smerf dom w głębi lasu
nie słyszałam a o czym to jest?

Stary 2012-05-12, 15:51   #1278
Claris
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smerfetka_88 Pokaż wiadomość
nie słyszałam a o czym to jest?
http://www.filmweb.pl/film/Dom+w+g%C...su-2011-487684
Stary 2012-05-12, 15:53   #1279
Smerfetka_88
Zakorzenienie

zamysł klasyczny mam nadzieję, że film będzie dobry i się będziecie na nim dobrze bawić

Stary 2012-05-12, 15:59   #1280
justyna_dt
Zakorzenienie

Dziewczyny, które używają 3 kroków Clinique - które macie? Bo się zastanawiam, czy się nie przeprosić z nimi.

Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
justyna_dt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 16:04   #1281
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
crozee fajne wakacje Wam sie szykują Oby tylko pogoda dopisała A za rok koniecznie jedźcie za granicę i korzystajcie póki mały lata za darmo Co do ślubu to w weekend majowy nadrobiliśmy kilka spraw - kupiliśmy garnitur, zamówiliśmy moje buty (do odbioru będą 26 maja), kupiłam biżuterię i lampiony. Teraz moja tablica ślubna wygląda mniej więcej tak :
Śliczne zestawienie B. będzie miał muchę?

Cytat:
A co możesz powiedzieć o samym Sharm? ładne jest?

Chodzi o podróż za granicę, że się z nim boisz? Bo jeśli tu w Pl to możecie przecież jechać w nocy. A samolot?
Z takim małym dzieckiem tym bardziej nie leciałabym samolotem. Skoro mnie strasznie bolą uszy przy lądowaniu to wyobraźcie sobie jak takie małe dziecko. Kilka razy byłam już świadkiem histerii takich dzieci, bolało je

Cytat:
no....

Nasi znajomi (idziemy na wesele 1 czerwca) zapraszali 170 i byli załamani bo ok. 100 im odmówiło
Dlatego na 3 tygodnie przed weselem zmienili salę i hotel (zazdroszczę stalowych nerwów) na mniejszy, ale za to bardziej luksusowy bo cenowo wyszło im podobnie Ale i tak im przykro że tyle odmówiło i w sumie się nie dziwię
Łooo masakra...Ale ogólnie zauważyłam wśród najbliższego otoczenia,że coraz mniejszej ilości ludzi chce się chodzić na wesela. Albo nie mają kasy a myślą,że muszą dać w prezencie niewiadomo jakie bajery...

Cytat:
Kocurko co wymyśliłaś nietypowego?

Ja myślę jeszcze o drzewie na odciski palców zamiast księgi gości, ale muszę się nad tym zastanowić. Co myślicie o takim pomyśle?
Super pomysł, chociaż ja nie zamieniłabym mojej książki-jednak wpisy z życzeniami są super pamiątką.Chyba,żeby ktoś wykonał takie drzewko z jakiegoś metalu itp., byłoby w postaci figurki, a obok byłyby karteczki w kształcie liści, gdzie goście by coś pisali po czym zawieszali na gałązki. Tak na szybko wymyśliłam,ale pewnie z realizacją gorzej

Co do lampionów to faktycznie lepiej jak nie ma wiatru. Wystarczą lekkie podmuchy wiatru i te lampiony się składają,ciężko je odpalić, a tym bardziej wypuścić.U nas kilka się spaliło i było trochę niebezpiecznie więc postanowiliśmy dać sobie spokój.Niestety dużo zależy od szczęścia z pogodą, u nas 50 sztuk się zmarnowało. Poleciały dokładnie dwa

Dowiedziałaś się czegoś odnośnie tych pozwoleń?

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.

Edytowane przez butterfly20
Czas edycji: 2012-05-12 o 16:12
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 16:06   #1282
patuska18
Zakorzenienie

Cytat:
Smerf dom w głębi lasu
Potem powiedz czy warto na niego iść

Antoś 15.03.2018

patuska18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 16:07   #1283
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna_dt Pokaż wiadomość
Dziewczyny, które używają 3 kroków Clinique - które macie? Bo się zastanawiam, czy się nie przeprosić z nimi.
Mam zestaw do skóry mieszanej w kierunku suchej i jak na razie (stosowane od zeszłego piątku) bardzo sobie chwalę.
Cytat:
Super pomysł, chociaż ja nie zamieniłabym mojej książki-jednak wpisy z życzeniami są super pamiątką.Chyba,żeby ktoś wykonał takie drzewko z jakiegoś metalu itp., byłoby w postaci figurki, a obok byłyby karteczki w kształcie liści, gdzie goście by coś pisali. Tak na szybko wymyśliłam,ale pewnie z realizacją gorzej
Carmel, jak byś chciała takie drzewo, to mogę Ci wykonać metalowe dowolnej wielkości
Stary 2012-05-12, 16:15   #1284
Ilsa Lund
Zakorzenienie

po części na pewno macie rację ale czy jest sens zapraszać ciocię Kazię dlatego że byliśmy na weselu jej córki albo ciocię Krysię dlatego że jest siostrą ojca ale nie utrzymuje się z nią kontaktów ? Nie wierzę że utrzymujecie kontakt z 200 osobami z rodziny, tak jak dziewczyn u nas było za dużo i żadna nie wiedziała co dzieje się u 50 innych tak z rodziną jest podobnie, nie można mieć 200 bliskich osób

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 16:23   #1285
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
po części na pewno macie rację ale czy jest sens zapraszać ciocię Kazię dlatego że byliśmy na weselu jej córki albo ciocię Krysię dlatego że jest siostrą ojca ale nie utrzymuje się z nią kontaktów ? Nie wierzę że utrzymujecie kontakt z 200 osobami z rodziny, tak jak dziewczyn u nas było za dużo i żadna nie wiedziała co dzieje się u 50 innych tak z rodziną jest podobnie, nie można mieć 200 bliskich osób
Powiem Ci tak- nasza Rodzina jest w różnych częściach Polski lub Świata i właśnie takie imprezy pozwalają w końcu się spotkać. Nie zapraszałabym na tej zasadzie znajomych lub znajomych moich Rodziców, ale Rodzinę tak-nawet jeśli nie widziałam jakiejś ciotki 10 lat to radością było w końcu ją zobaczyć.Ja mam takie zdanie, a zdania są różne

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 16:26   #1286
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem Ci tak- nasza Rodzina jest w różnych częściach Polski lub Świata i właśnie takie imprezy pozwalają w końcu się spotkać. Nie zapraszałabym na tej zasadzie znajomych lub znajomych moich Rodziców, ale Rodzinę tak-nawet jeśli nie widziałam jakiejś ciotki 10 lat to radością było w końcu ją zobaczyć.Ja mam takie zdanie, a zdania są różne
Stary 2012-05-12, 16:26   #1287
capriola_87
Zakorzenienie

Cytat:
[/B] O masakra! Dlaczego odmówiła ponad połowa gości?! To dosyć nietypowe... I zazdroszczę stalowych nerwów. My na szczęście nie mamy minimalnej ilości gości wyznaczonej przez hotel, ale na wątku PM2012 jedna dziewczyna pisze, że zapłaci 5 tys. zł za puste talerzyki...
Odmówili ci z daleka, z zagranicy, a oprócz tego mają straszne zatrzęsienie z ciążami znajomych teraz i z tego powodu m.in. poodmawiali

Cytat:
Widzę że znowu jesteś najmądrzejsza...daruj sobie może czasem te komentarze jak masz pisać takie głupoty ok?

Cytat:
Ilsa Ty jak zwykle przesadzasz. U mnie na Wigilii jest ponad 20 osób, więc nie wiem dlaczego uważasz, że można nie mieć dużej rodziny i licznego grona znajomych/przyjaciół. Nie mierz wszystkich swoją miarką.

Cytat:
Pytam ponownie: skąd to wszystko wiesz?! Skąd wiesz w jakiej kto jest sytuacji i kogo zaprasza na ślub?! Jeśli Ty nie masz 200 bliskich osób to nie znaczy że nikt nie ma...

Swoją drogą, skoro Carmi zapraszała 190 os., to wg Twojej teorii pewnie połowa to ciocie Kazie i koleżanki z kolonii sprzed lat?
Stary 2012-05-12, 16:30   #1288
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Swoją drogą, skoro Carmi zapraszała 190 os., to wg Twojej teorii pewnie połowa to ciocie Kazie i koleżanki z kolonii sprzed lat?
Jestem ciekawa jaki mam w rodzinie procent cioć Kazi, skoro miałam na wesele zaproszone 70 osób z hakiem
Trzeba jakiś wzór rozpisać

Stary 2012-05-12, 16:39   #1289
carmelova
Zakorzenienie

Cytat:
Śliczne zestawienie B. będzie miał muchę?

Z takim małym dzieckiem tym bardziej nie leciałabym samolotem. Skoro mnie strasznie bolą uszy przy lądowaniu to wyobraźcie sobie jak takie małe dziecko. Kilka razy byłam już świadkiem histerii takich dzieci, bolało je

Łooo masakra...Ale ogólnie zauważyłam wśród najbliższego otoczenia,że coraz mniejszej ilości ludzi chce się chodzić na wesela. Albo nie mają kasy a myślą,że muszą dać w prezencie niewiadomo jakie bajery...

Super pomysł, chociaż ja nie zamieniłabym mojej książki-jednak wpisy z życzeniami są super pamiątką.Chyba,żeby ktoś wykonał takie drzewko z jakiegoś metalu itp., byłoby w postaci figurki, a obok byłyby karteczki w kształcie liści, gdzie goście by coś pisali po czym zawieszali na gałązki. Tak na szybko wymyśliłam,ale pewnie z realizacją gorzej

Co do lampionów to faktycznie lepiej jak nie ma wiatru. Wystarczą lekkie podmuchy wiatru i te lampiony się składają,ciężko je odpalić, a tym bardziej wypuścić.U nas kilka się spaliło i było trochę niebezpiecznie więc postanowiliśmy dać sobie spokój.Niestety dużo zależy od szczęścia z pogodą, u nas 50 sztuk się zmarnowało. Poleciały dokładnie dwa

Dowiedziałaś się czegoś odnośnie tych pozwoleń?
Tak, w planach jest mucha
Takie metalowe drzewko to też świetny pomysł!
Cytat:
Napisane przez raingirl Pokaż wiadomość
Mam zestaw do skóry mieszanej w kierunku suchej i jak na razie (stosowane od zeszłego piątku) bardzo sobie chwalę.

Carmel, jak byś chciała takie drzewo, to mogę Ci wykonać metalowe dowolnej wielkości
Serio? A jak wygląda takie drzewko? Masz może jakieś zdjęcie?
Cytat:
Stary 2012-05-12, 16:41   #1290
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Serio? A jak wygląda takie drzewko? Masz może jakieś zdjęcie?
Zrobione mam inne, z listkami, które się nie nadaje za bardzo, bo jest za małe i za gęste. Mogę Ci zrobić na zamówienie coś takiego jak to, co pokazałaś na focie - bez żadnego problemu i dowolnej wielkości.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości