|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Wrzucam moje dzisiejsze:
Śn. kubas (400 ml) naturalnego kakao na mleku 3,2% z przyprawą piernikową, razowy chleb słonecznikowy (2 kromki) z masłem, sałatą lodową, szynką, pomidorem całym II śn. duże jabłko, plaster makowca z polewą i orzeszkami, kawałek ciasta biszkoptowego z masą, truskawkami i galaretką gorzka, czarna kawa Obiad: 2 spore chochle barszczu białego z chrzanem, 3! jajkami na twardo, kiełbaską i potarkowaną dużą marchewką- pyszne było ![]() Podw: kawałek ciasta metrowiec, kawałek szarlotki pochrupane słodkie marchewki Kol: sporo śledzi z cebulką w occie, kromka pieczywa mieszanego, kilka grzybów marynowanych, porcja sałatki z pomidorów, ogórków, jajka i majonezu po: kawałek metrowca znów ;p Amen, zasłodzenie na maxa ale babcia ma imieniny i nie żałuję ;p Do ocenki |
|
|
|
#4682 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do jadłospisu, to bardzo... wesoło, radośnie i smacznie
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#4683 |
|
Zakorzenienie
|
U.
1. Dwie kromki chleba pszenno-żytniego z szynką drobiową, serem żółtym, rzodkiewką i pomidorem. Kakao naturalne na mleku. 2. Koktajl bananowo-kawowy, garść migdałów. 3. Pieczony filet z soli 4. Muffina z jagodami, latte / w kawiarni. 5. Jajecznica z dwóch jaj ze szczypiorkiem, kromka pszenno-żytniego z almette śmietankowym i ogórkiem. |
|
|
|
#4684 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, moje dzisiejsze dziwne R (tak się najadłam na śniadanie, że do tek pory czuję się pełna i na nic nie mam ochoty....)
1. Śn (o 11.30....) tost pełnoziarnisty (2 kromki) opieczony, posmarowany cienko masłem i na to szynka z indyka, dwa jajka na miekko, dwa pomidory obsypane cebulką, kub zielonej herbaty. 2. ok. 14ej kawa na mleku (łyżeczka kawy rozpuszcalnej, łyżeczka cukru trzcinowego, pół szklanki mleka %), to niby drugie śniadanie. Tu godzina jogi Czuję się po niej wspaniale!!!!3. ok. 17ej obiad: dzwonka miecznika smażone na małej ilości oliwy z oliwej, sałatka (mieszane sałaty, pomidor, cebulka, pestki słonecznika, szklanka soku z granatu (bez dodatku cukru) i znów kub zielonej herbaty 4 kolacja: chyba zjem owoce, bo na nic innego nie mam ochoty. Edit: po jabłku zgłodniałam, zrobiłam sobie kanapkę z kromki ciężkiego, sprasowanego razowca, masła, sardelek w occie, z natką i zieloną papryką
"There is a crack in everything, that´s how the light gets in." Edytowane przez monita01 Czas edycji: 2012-05-12 o 22:00 |
|
|
|
#4685 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny mam pytanie : jak podkręcić metabolizm ? marzy mi się taki jak dziewczyn z poprzednich wątków np. twinsy i kiki
ale taki jak ma Ervisha też nie zaszkodzi
|
|
|
|
#4686 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aby podkręcić metabolizm dobrze na jakis czas przejśc na porządne P!!
|
|
|
#4687 |
|
Raczkowanie
|
Na początek witam wszystkie dziewczyny
![]() Bylam przez miesiac czasu na dukanie, schudlam 4kg, zaczelam wracac do normalnego jedzenia, tyle ze przestalo mi smakowac. Wczesniej jadlam wszystko, czasem w wiekszych ilosciach niz moj TZ, a teraz zjem bo zjem, ale nie mam z tego przyjemnosci:/ dzisiaj np: IŚ - 2 kromki z serkiem wiejskim ze szczypiorkiem IIŚ - banan O- filet z kurczaka w marynacie jogurtowej robiony w kombiwarze z salatka z pomidora, ogorka, rzodkiewki P- danio 220g Teraz jestem jeszcze w pracy, jak wroce napewno zjem cos na cieplo w domu, roznie bywa, czasem odgrzeje obiad, czasem zjem kanapki lub jogurt i odrazu do spania. Mniej wiecej tak to wyglada, zaliczylybyscie to do R czy U? Czytalam sporo stron wstecz, przykladowe zestawy i wydaje mi sie ze dosyc malo jem, a mimo to nie chudne, tylko tyje. Wydaje mi sie ze to po tym wybryku z dukanem wszystko mi sie rozregulowalo.
|
#4688 |
|
Rozeznanie
|
Witam!
Wstawiam dzisiejsze...UTRZYMANIE: 1. Owsianka z 5 łyżek płatków gotowana na mleku z białkiem jaja, pokrojonym w kostkę jabłkiem, łychą niesłodzonej dyni ze słoika, imbirem, cynamonem, aromatem waniliowym, podana z kawałeczkami jabłka, pestkami słonecznika, suszoną żurawiną i rodzynkami w czekoladzie ![]() 2. Pół woreczka brązowego ryżu z potrawką (w moim wykonaniu ) z zielonej soczewicy, pomidorów z puszki, czerwonej papryki, czerwonej fasoli, cebuli i czosnku (na maśle), całość posypana natką pietruszki 3. Kawałek ciasta z rabarbarem i kruszonką; garść fistaszków; kawa zbożowa z mlekiem 4. 2 kromki chleba '7 ziaren' z serkiem śmietankowym, sałatą, domowym twarożkiem, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
|
#4689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4691 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a ogólnie jadłospis baaardzo fajny. Cytat:
podwieczorek wymiata - pychota. całość jadłospisu też bardzo ładna- jest wszystko co trzeba. dzięęękuję.
|
|
#4692 |
|
Raczkowanie
|
dziwi mnie to, bo czuje sie tak najedzona jak po kilku porzadnych posilkach przed dukanem:/ no nic, wroce tu jutro wieczorem z (mam nadzieje) odpowiednim jadlospisem na redukcje
dzieki za opinie.
|
#4693 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze lekkie R
I. Serek wiejski 3% z chrupkim, pełnoziarnistym pieczywem II. Duże jabłko III. Łosoś zapiekany na pełnoziarnistym makaronie spaghetti z pomidorem, czosnkiem, oliwą itp IV. Warzywa na parze z sosem z jogurtu naturalnego, czosnku, ziół prowansalskich i odrobiny pieprzu +1,5 l wody, zielona herbata |
|
|
|
#4694 |
|
Zakorzenienie
|
rozumiem ze w pracy itp,ale sama zobacz jak to napisalas ze to strasznie skromnie wygląda..
|
|
#4695 |
|
Raczkowanie
|
dzisiaj, poźno wstałam
I wypasiona owsianka ( 5 lyzek owsianych gorskich plus 1 lyzka otrebow pszennych na mleku 2%) z graścią pestek slonecznika i ziemnymi z bananem mrozonymi truskawkami i mandarynką, kawa z mlekiem 2% II 4łyzki suchej kaszy kuskus z 200g jogurtu naturalnego, pomarańczą i kilkoma truskawkami mrozonymi III duzy filet z dorsza na parze w ziołach( cały, długi, pewnie ok 300g) polany cytryną i ketchupem, brokuły i marchew na parze IV 4 skibki razowego- zobione jako grzanki z masłem ( pierwsza z salata, poledwicą sopocką, ketchupem i malosolnym, druga , trzecia i czwarta każda z grubym plastem sera białego półtłustego i grubym plasterm pomidora, solą , pieprzem, rzodkiewką, świeża bazylią i różniły się tylko zwieńczeniem - czosnek, cebula i szczypiorek) do pochrupania reszta małosolnego i plasterki żółtej papryki do picia woda , zielona herbata prosze o ocenę. to jadłospis na P. - niestety dziś cały dzień przy książkach..;/
Edytowane przez izunia1992 Czas edycji: 2012-05-12 o 22:03 |
|
|
|
#4696 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4697 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejsze U
ś: jajecznica z dwóch jaj z szyneczką. Razowiec z szyneczką i pomidorem IIś: jogurt nat, łycha serka emilki, prażone otręby owsiane i razowe (ok. 50g), len mielony, wiórki kokosowe, żurawina i śliwki suszone. Jabłko o:: zawijasek z piersi kurczaka (szynka parmeńska i mozarella w środku) z sosem(pieczarki, dwie łychy wieśniaka) p:: budyń waniliowy z UWAGA UWAGA musem rabarbarowym (rabarbar+ cynamon+ cukier i rozgotować w garze) ![]() k: wciągam resztkę wieśniaka z obiadu z rzodkieweczką i czosnkiem |
|
|
|
#4698 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(oczywiscie posilki regularne!!!!)
|
|
|
#4699 |
|
Zadomowienie
|
dokładnie tak, przecież to oczywiste
+ ze swojej strony polecam trening siłowy, co on potrafi zrobić z metabolizmem to.. jak zresztą ktoś już pisałregularne zwiększone porcje jedzenia + ruch = przepis na sukces ![]()
|
|
#4700 |
|
Raczkowanie
|
Troche głupie pytanie ale da się ugotować owsianke na jogurcie pitnym zamiast mleka ?
tak mnie to zastanawia...
|
|
|
|
#4701 |
|
Raczkowanie
|
jogurt się raczej na pewno zważy
|
|
#4702 |
|
Rozeznanie
|
P:
I. Kasza manna na mleku z truskawkami, płatkami migdałowymi i białą czekoladą (porządna i gęsta porcja )kawa z mlekiem, dwa ciacha owsiane. II. Długi paluch wieloziarnisty: - z masłem, serem pleśniowym, sałatą, pomidorem i bazylią - grubo z masłem orzechowym i konfiturą wiśniową (tak dawno nie jadłam, że aż zapomniałam że to połączenie tak bosko smakuje Jogurt naturalny z wkrojonym bananem, pestkami słonecznika i suszonymi figami. III. W knajpie: smażone dzwonko z łososia, pieczone ziemniaki, sałatka (pomidor, mix sałat, cebula, ogórek, vinegret) szklanka soku jabłkowego. IV. Mcflurry z lionem i polewą toffi, cappuccino; Kubuś chyba malinowy V. Dwa kawałki tarty ze szpinakiem i ricottą + sałatka grecka; kubek kakao na mleku, kilka biszkoptów i mandarynek. Koleżanka na szczęście zaczęła się zdrowo odżywiać i nie chciała jeść wcale pizzy Zresztą nie miało to tak naprawdę znaczenia bo o jedzeniu nie myślałam prawie wcale - spotkanie było naprawdę miłe i udane
|
#4703 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
chyba że dodasz dużo cukru, ale wychodzi kwaśne i takie dziwne. pewnie mi się zważył możesz za to ugotować z twarogiem pełnotłustym i wtedy będziesz miała owsiankowy sernik
|
|
|
#4704 | |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję.
Cytat:
(ja tej metody nie stosowałam, ale wiele dziewczyn tak robi i ponoć działa).I mam pytanko: czy na P posiłek przed snem jest konieczny? Pytam, bo źle mi się śpi, kiedy mam coś w żołądku... Przed snem tylko kilka łyków wody i lulu, nie umiem spać z "pełnym brzuchem". Hm?
|
|
|
#4705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no i oczywiscie bardzo sie ciesze ze spotkanie udane;*
|
|
|
#4706 |
|
Raczkowanie
|
tapetka, mogę prosić o ocenę mojego jadłospisu z dziś?
|
|
#4707 |
|
BAN stały
|
Witam, moim celem jest rozkręcenie metabolizmu. Jakie ćwiczenia polecacie na to?
Muszę wspomnieć, że wychodzę z R na U i teraz jem 1500kcal i postanowilam co tydzien zwiekszac o 100 az do 1800, dobry plan? |
|
|
|
#4708 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a z tym jogo zalewanym to lepiej rano . bo jak jest cieplo to sie moze zepsuc jezeli nie bedzie w lodowce ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- Cytat:
powiedzialabym że fajne U ![]() ps.przy książkach ,ucząc się spala się baaaaaaardzo dużo
|
|
|
#4709 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jestem cały czas w fazie tycia i tak ma być, ale boję się, że to się nie skończy i bedę wiecznie tyła... jem i czasem to już pękam np teraz ale wiem, że muszę zrobić to dla siebie. do obiadu przeważnie jem węgle , ale miałam ochotę na rybę, a była na prawdę duża i nie było już możliwości zmieszczenia czegoś więcej
|
|
|
#4710 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:23.

A co do jadłospisu, to bardzo... wesoło, radośnie i smacznie

a ogólnie jadłospis baaardzo fajny.