|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4711 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
no , może nie do końca... jakiś czas temu wylączyłam słodkie jogurty, słodycze wszelkiego rodzaju, generalnie wszystko co ma dosypywany biały cukier. nie czuję ochoty na nie już, ale tylko czasem myślę o tym, że tracę coś, np wypad na lody itp...
|
|
#4712 |
|
Zakorzenienie
|
akurat lody to najlepsze słodyczowe smakolyki
|
|
#4713 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale to chyba był zły pomysł, czuję się trochę niefajnie. ![]() Przy pracy umysłowej spala się dużo? Serio? ![]() EDIT: Znalazłam coś takiego. Chyba jednak się nie spala? ;P
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-05-12 o 23:16 |
|
|
|
|
#4714 |
|
Zadomowienie
|
U
1. bułka sezamowa z jajkiem i pomidorem, inka karmelowa z mlekiem i cukrem 2. sałatka grecka, Gorący Kubek krem z kury 3. dwa gołąbki ze świeżej kapusty, herbata z cukrem 4. ciastko francuskie z nadzieniem meksykańskim, surówka z oliwą (ogórki, pomidory, rzodkiewki, fasola) może jeszcze jabłko wpadnie, bo mam chrapkę ![]() + Plusssz Multiwitamina, Tic Taci aktywność prawie zerowa, mieliśmy się z TŻ-tem cały dzień uczyć, a skończyło się na wielkim, wspólnym lenistwie podobne to do czegoś?
|
#4715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do nauki-mózg wtedy pracuje intensywnie i on sam dużo spala dlatego polecane są wtedy orzechy,bakale itp
|
|
|
#4716 |
|
Rozeznanie
|
U
![]() I kakaowa owsianko - orkiszanka sernikowa z lodówki z musem z mrożonego banana i malin oraz domowym masłem orzechowym niesolonym crunchy II grahamka zapieczona z bieluchem, łososiem, ajwarem, szczypiorkiem i pomidorkami cherry III gęsta grecka zupa z soczewicy IV (rozłozone w czasie) lampka szampana, 2 kieliszki wódki, filiżanka czerwonego barszczu, kawałek tortu i sernika
|
|
|
|
#4717 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4718 |
|
Zakorzenienie
|
naukowo może i nie ale z autopsji wiem że przy intensywnej nauce zawsze lecialam z wagi..
moze nie kazdy tak ma <pewnie zalezy to od tego że jedni podczas stresu jedzą wiecej a inni wcale
|
|
#4719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym jest też coś takiego, że kiedy człowiek się uczy dużo to często jego organizm woła o glukozę, jako najlepsze i najłatwiejsze źródło energii dla mózgu. (przynajmniej ja podczas nauki/krótko po, mam wzmożony apetyt na coś słodkiego i wiem, że nie tylko ja tego doświadczyłam). Mimo to, samo spalanie kalorii nie jest zbyt duże. Pozdrawiam i już nie offtopuję.
|
|
|
|
|
#4720 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4721 |
|
Raczkowanie
|
wczorajsze U
(cztery posiłki z racji tego że bardzo późno wstałam)I grachamka z szynka jajem na twardo sałatą pomidorem szczypiorkiem II kawałek szarlotki z cynamonem ![]() III ryż brązowy pierś grillowana brokuły IV domowa tortilla z sałatą pomidorem ogórkiem rzodkiewką i sosem czosnkowym na bazie jogurtu do picia: inka na mleku zielona herbata i woda z cytryną i jak? |
|
|
|
#4722 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje R/U
I: owsianka na mleku z maslłem z nerkowców, pomarańczą i żurawiną II: serek homo zblendowany z 2 kiwi i otrębami III: kokardki z sosem pomidorowym (zblendowne pomidorki z puszki ze swieżą bazylią, oliwą z oliwek, cebulką i czosnkiem) i tuńczykiem IV: 2 kulki lodów V: sałatka z kurczakiem z sosem lekko majonezowym |
|
|
|
#4723 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4724 |
|
Raczkowanie
|
Ciekawy jadłospis, jedyne czego mi tu brakuje to nienasyconych kwasów tłuszczowych, dodałabym jakieś orzechy, oliwe z oliwek. Do obiadu też mogłabyś dodać jakiś węgli np. brązowego ryżu, razowego makaronu itd. No i kolacja typowo białkowa jak na redukcji, spokojnie mogłaś dodać do tego kromkę chleba.
Edytowane przez martulka19 Czas edycji: 2012-05-13 o 11:36 |
|
|
|
#4725 |
|
Raczkowanie
|
Na razie U, bo do P muszę sę przełamać:
![]() I. owsianka( 5ł. płatków, rodzynki (garść), ciemne winogrono (mała kiść), sok malinowy, jog. naturalny) ; zielona herbata II. dwie kromki chleba pszennego z brzuszkami z łososia, pomidorem, rzodkiewką i szczypiorkiem; michałek kawowy III. ziemniaki młode z koperkiem, młoda kapusta (warzywa, kiełbasa, koncentrat), jajko sadzone capucciono (?) z guaraną IV. 3 ciastka owsiane, pomarańcza V. dwie kromki chleba żytniego z żurawiną z masłem, twarożkiem i pomidorem( twaróg, jog. grecki, szczypiorek, rzodkiewka); rumianek + ok 1l wody Mało (wczorajszy jadłospis)
|
|
#4726 |
|
Wtajemniczenie
|
no to ja dodam moje U:
I: spora porcja sałatki gyros <uwielbiam>, 2 kromki razowego z masłem, sałatą, pomidorem i szynką; podjadana miseczka rzodkiewek; gruszka+kawa zbożowa z mlekiem w międzyczasie: trzy ciastka a'la pieguski II: ziemniaki ze szczypiorkiem, smażona, panierowana pierś z kurczaka, starta marchew z odrobiną cukru; surówka III: jogurt naturalny 180g z garścią nerkowców; jabłko tutaj rodzinna impreza, a więc tort, ciasto i wiele,wiele innych ;D IV: prawdopodobnie (jeśli będzie jeszcze na tej imprezie) to jakaś sałatka/bigos/leczo + kanapki; do picia mięta aha i może dodam jeszcze wczorajsze, tak dla porównania <czyt. nudzi mi się, jest brzydka pogoda i nie mam co ze sobą zrobić ;D> I: 2 kromki razowego z masłem, szynką, serem żółtym, sałatą, pomidorem, rzodkiewkami, ogórkiem, szczypiorkiem; gruszka+zbożówka z mlekiem II: serek homogenizowany z łyżką pestek dyni, słonecznikiem i rodzynkami: 2 kiwi III: 5 placków ziemniaczanych smażonych na oleju, spora porcja gulaszu z mięsem, surówka deser: winogrono, 4 ciasteczka z czekoladą i galaretką IV: 2 kromki żytniego z masłem, twarogiem, wędzonym łososiem, sałatą, pomidorem; miseczka rzodkiewek+mięta Edytowane przez red_tea Czas edycji: 2012-05-13 o 14:04 |
|
|
|
#4727 |
|
BAN stały
|
Moje dzisiejsze U (wychodzę z R : ) )
Śniadanie: 1 kromka chleba graham z delmą, 2 łyżeczkami wieśniaka, cynamonem, 1 kromk pszennego z margaryną, 2 plastrami polędwicy drobiowej, plastrem sera rolada ustrzycka 2śniadanie: jogurt jogobella ligh (pozostalosci po odchudzaniu z 2 łyżeczkami otrębów pszennych +podjedzone kawałek bananaobiad: kawałek gotowanej piersi z kurczaka, 4 (po ugotowaniu) łyżki brązowego ryżu, surówka ze słoika podiweczorek: lód "big milk" zmiksuje z kakao, albo serkiem milka i będzie shake ![]() kolacja: prawdopodobnie to, co na snaidanie ![]() do picia 2-3kawy z mlekiem, woda smakowa, woda zwykła |
|
|
|
#4728 |
|
Rozeznanie
|
R/U:
I: owsianka - 4 łyżki płatków, 1 otrąb, wiejski, mały banan, łyżeczka masła orzechowego. II: dwa plastry pasztetu jajecznego, kromka grahamu z bieluchem i rzodkiewkami. III: pół woreczka brązowego ryżu, pierś z kurczaka marynowana w przyprawach i sosie sojowym, mieszanka chińska- wszystko uduszone na patelni. IV: twarożek domowy z miodem. V: umówiłam się z koleżanką na kawę więc będzie latte i może jakaś sałatka jeśli będę głodna. Z ćwiczeń shred i gdzieś tam wpadło kilka paluszków na spacerze. I jak?
|
|
|
|
#4729 | |||||||
|
Zadomowienie
|
o, jaki wysyp nowych osób ^^
bywajcie częściej dziewczyny, bo ostatnio mało tu takich przyjemnych jadłospisów ![]() Cytat:
do śniadania mogłaś coś dorzucić, do szarlotki chociaż szklankę mleka (pycha Cytat:
![]() Cytat:
podoba mi się bardzo. jak chcesz przejść stopniowo na P to np. dodaj jednego dnia coś do śniadania, następnego dnia dołóż coś do IIśn itp ![]() Cytat:
![]() Cytat:
smakowity szczególnie podwieczorek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ale ogólnie ok
|
|
|
#4730 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki Bell
|
|
|
|
#4731 |
|
Zakorzenienie
|
I 3 duze naleśniki z domowym masłem orzechowym crunchy polane sosem tiramisu i posypane musli
w szkole II duży paluch wieloziarnisty z twarożkiem, łososiem, pomidorem i sałatą Twist Kawowy III ziemniaki tłuczone z masłem, filet z mintaja, szczypior ze śmietaną IV kostka twarogu zmiksowana z jogurtem naturalnym, miodem + saszetka musli V chyba duża buła na pół obie z serkiem śmietankowym (200g)wymieszanym z wiśniami (końcówka i trzeba w końcu otworzyć ostatni słój ![]() ) i orzechami arachidowymi, mleko sojowe
|
#4732 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4733 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4734 |
|
BAN stały
|
nie wiem o co chodzi? to tylko jedna osoba moze miec nick kreska?
|
|
|
|
#4735 |
|
BAN stały
|
ale o co chodzi?
|
|
|
|
#4736 |
|
Rozeznanie
|
Niedzielne U
:śniadanie : owsianka ( 5 łych pł., szklanka mleka) z garścią musli, jabłkiem, kubkiem cappucino ok. 1 h spacerku z psem wpadły 2 wafle ryżowe II śnaidanie : 2 kromki razowca / 1 z pasztetem sałatą, pomidorem, ogórkiem, 2 z tym samym tylko zamiast pasztetu serek kanapkowy/ marchewa rozmiaru xxl i taka normalna45 min ćwiczeń z Mel B i 15 min joggingu Obiad : ziemniaki, buraczki, kotlet Podwieczorek : jogurt bakoma polskie smaki, jabłko, pół kostki twarogu z łychą dżemu zaraz pójdę sobie zrobić kubek gorzkiego kakao Kolacja : kromka razowca z masłem, jajecznica z 2 jaj na mleku, sałata , pomidor, ogórek. |
|
|
|
#4737 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Twoje jadłospisy powinny być podawane za przykład, bo są i wartościowe i chyba nie znjadzie sie osoba której by nie posmakowały ![]() ocenicie moje dzisiejsze U ? troche dziwnie sie czuje ![]() I owsianka duuuuża - płatki, jabłko świeże, jabłko duszone, cynamon, serek wiejski, siemię lniane, otręby, suszona żurawina, rodzynki i to jeszcze na mleku ![]() II powtórka z I. bo nie mogłam wymęczyć za jednym razem + 4 małe kromki razowca żytniego z bieluchem ze szczypiorkiem i kiełkami brokuła i kilkoma pomidorkami koktajlowymi III resztki z wczoraj: dorsz w panierce smażony i podpieczony, duuużo surówki z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidora, szyczpiorku z sosem majonezowo-jogurtowym (ziemniaków zabrakło więc nadrobiłam sałatką )IV moja ulubiona zmodyfikowana wersja gyros: mieszanka sałat, pomidory, ogórki, pierś z kurczaka w kawałkach z teflonu, prażony słonecznik i płatki migdałowe, do tego ze 2 grzanki z masłem czosnkowym w międzyczasie duuuuużo herbaty imbirowej z miodem i kawy z mlekiem.
|
|
|
#4738 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4739 | |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytaj sobie post Sunday_Rose
![]() ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Cytat:
|
|
#4740 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:49.

a ja chora i siedze sama w domu.. wypije za Ciebie lampke do monitora