|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Jakie błędy popełniłyście wychowując swoje dzieci?
Każda z nas popełniła lub prędzej czy później popełni jakieś błędy przy swoich dzieciach
zarówno drobnostki jak i takie, których zaczyna się żałować dopiero po latach... Co takiego zdarzyło Wam się zrobić lub powiedzieć? Czy jest coś, czego w życiu byście nie powtórzyły po raz drugi?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jakie błędy popełniłyście wychowując swoje dzieci?
to wyjdzie w praniu pewnie za jakis ladny czas
![]() na samym poczatku pamietam ze kazdy placz dziecka odbieralam jako ze jest glodny a nie byl wiem na pewno ze teraz pozwalajac mu jesc przy tv popelniam duuuzy blad - i przejade sie na tym jak zablocki na mydle...
|
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
Córka w czwartek 2 lata kończy (
) a jeszcze zasypia ze smoczkiem. Przeszkadza mi to i wiem, że wcześniej mogłam oduczyć, a teraz ciężko.
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas to samo,na początku miałam schiza pt. :nie najada się i kazde kwęknięcie trakotwałam jako komunikat "jeść" ![]() Tak sobie mysle,ze wielu swoich błedów pewnie nie widzę,gdybyś ktoś obiektywnie spojrzał to coś by jeszcze znalazł ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post14846547 blizniaczy wątek
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-05-14 o 07:49 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
"Pozwoliłam" ssać kciuk. Mały był dzieckiem smoczkowym i paluchowym. Smoczka pozbylismy się bez problemów, ale palucha smoczkowa wróżka nie zabierze
Nie mam juz pomysłu jak odzwyczaić młodego od ssania kciuka |
|
|
|
|
#6 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie się wydaje, że w moim przypadku za wcześnie jeszcze mówić o błędach (to nie znaczy, że ich nie popełniam, ale jeszcze ich nie widzę). Poza tym błędy mam najlepiej widzą dorosłe dzieci
więc to jeszcze potrwa. Moja mama też mi ostatnio często powtarza, że dopiero gdy ma wnuki widzi, jakie błędy popełniała na swoich dzieciach ![]() Wydaje mi się więc, że do zobaczenia swoich błędów potrzeba zmiany perspektywy. A co do takich drobnostek to uważam, że za późno i mało konkretnie wzięłam się za naukę korzystania z nocniczka i idzie nam to ciężko. No i córka nie wyobraża sobie spania bez smoczka czy jedzenia swojego ukochanego porannego mleczka bez butelki. Ma niecałe 20 m-cy, więc jeszcze jest trochę czasu na to, ale jakoś zupełnie nie mam planu jak zabrać się za oduczanie tego...
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
chyba tak
mnie w szpitalu wmówili,ze "nic z tego nie bedzie" i tak w tym trwałam :/
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Widzie że nie tylko ja myslałam ze jak moje dziecko jako noworodek płacze to chce jesc Jakos do głowy mi nie przychodziły inne powody tylko od razu lampka że napewno jest głodny.. :/
|
|
|
#10 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
moj blad: tv - ciagle u mnie jest wlaczony, po prostu ja bym oszalala gdybym siedziala w ciszy. poki co nie widze wiekszych przewinien... ale to czas kiedys pokaze co robilam zle .---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Cytat:
, mleko mialam juz w 8miesiacu ciazy (nosilam juz wkladki lakt. bo czesto przeciekalam), a tuz po porodzie jak przychodzily mi przystawiac syna to kazda mowila: "o boze pani ma tyle mleka, ze spokojnie blizniaki moglaby wykarmic".a co najzabawniejsze, przed ciaza mialam miseczke A, i kiedys jakas starsza pani zwrocila mi uwage ze na pewno bede miec trudnosci z wykarmieniem ![]() .
<3Nikoś - kwiecień 2010r<3 My love is your love, your love is my love Edytowane przez justi2511 Czas edycji: 2012-05-14 o 22:16 |
||
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------
[/COLOR] ja nie mialam podstaw to takich mysli , mleko mialam juz w 8miesiacu ciazy (nosilam juz wkladki lakt. bo czesto przeciekalam), a tuz po porodzie jak przychodzily mi przystawiac syna to kazda mowila: "o boze pani ma tyle mleka, ze spokojnie blizniaki moglaby wykarmic".a co najzabawniejsze, przed ciaza mialam miseczke A, i kiedys jakas starsza pani zwrocila mi uwage ze na pewno bede miec trudnosci z wykarmieniem ![]() .[/QUOTE]zazdroszcze A to starsza pani sie pomyliła![]() Może dlatego u mnie tak było gdyż młodego karmiłam bardzo krótko ![]() Przeszlismy na mm ,i strasznie zrobil sie jedzącym na raty zamiast zjadc np 90 ml to on zjadal gdzies z 60 ml i zawsze wydawało mi sie że niedojadł i jest głodny A teraz wiem ze omj syn lubi sie delektowac jedzeniem i woli zjesc mniej a czesciej
|
|
#13 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() to tak jak moj tz - obiad je na raty i ponoc tak od zawsze mial ;D. dlatego gdy zaczynalam "wariowac" pediatra zawsze mowila: czemu mu nie ufasz?? zaufaj wlasnemu dziecku. Choc ciezko rzeczywiscie jest przezwyciezyc te "leki" i obawy pt czy aby na pewno... . Ale to bierze sie z milosci matki do dziecka .
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaraz po porodzie inna pomogła mi przystawić małą i pieknie zassała,nie było porblemu,za to w nocy zaczęła płakać,polozna przyszła i stwierdziła,ze na pewno jest głodna,a kiedy jej powiedziałam,ze ssała przed chwilą to scisneła mnie za pierś i kazała dac butlę "bo mleko nie sika z piersi". Ogolnie u nich radą na wszystko bylo "dac butlę". Dwie kobietki tam miały w miarę aktualną wiedzę,ale trafiało sie na rożne :/
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Widze że nie tylko u mnie w szpitalu położne takie gdzie najlepszym rozwiązaniem było podanie butli A gdy urodziłam to miała przyjsc pokazac itp. to maż musiał latac i prosił bo chyba zapomniała Dopiero po zrobieniu szumu przyszła jakaś kobieta wg nie bedąca położna i wszytsko mi tłumaczyła i młody pieknie zassał Pózniej nie chciał zassac więc połozna zaczeła tak masowac ściskac piersi że ąz łzy mi leciały i wizła głowe młodego i buch w maja pierś a ten w ryk normalnie koszmar.. :/
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie ,dla odmiany, większość była przeciw butli ,ale już pomocy w karmieniu nie było żadnej a jeśli już to na szybko i z łaską,także również dziękuję:/
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Trudno tak teraz powiedzieć. Ale jestem pewna, że dużo, tylko teraz nie zawsze zdaję sobie z nich sprawę.
|
|
|
|
|
#18 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tzn kobieta powinna mieć wybór a lekarzom/pielęgniarkom w szpitalu nic do tegoCytat:
----- Ja chyba za dużo dziecku pozwalam (grzebanie w szafkach itp), i pewnie niedługo okaże się że błędem jest często włączona tv
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
znowu zboczyłyście z temau
![]() nasz błąd wychowawczy daliśmy córce za dużo wolności decyzyjnej za mało prostych komend może się ktoś tu będzie oburzał, ale to takie dziecko, które potrzebuje ścieżki, a ja ją traktowałam rozmowami tłumaczeniem i teraz mam zawsze, "ale" i negacja innych grzechów nie pamiętam wyjdą w praniu ...
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=sanetka;34137773]Jak ja bym tak chciała
Tzn kobieta powinna mieć wybór a lekarzom/pielęgniarkom w szpitalu nic do tegoNiestety podejsciem takim mnie bardzo zniecheciły do karminia piersia Zgadzam powinna miec wybór ale nie poprzez pójści na łatwizne i podawanie butelki ![]() A i moim błedem jest to że mój syn majac 13 mc cześć nocy przesypia sam w łóżeczku a czesc z niami w łóżku
|
|
#21 |
|
Gang Iren
|
Robienie za corke roznych rzeczy,co nie sprzyjalo jej samodzielnosci.
|
|
#22 |
|
Rozeznanie
|
pozwoliłam dziecku na spróbowanie czekolady
teraz już podaję rzadziej ale bywało że dostawała dwie kostki codziennie, mąż łasuch i tak to jest
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiadomo,ze trudniej wychowywac myslącą jednostkę niz słuchające krótkich komend dziecko,ale myslę,ze ooglnie dla dziecka to pierwsze ejst lepsze
|
|
|
#24 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
pielęgniarki na oddziałach noworodkowych powinny być od donoszenia butelek z mlekiem a nie od wygłaszania kazań
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
Kochane mając na mysli "podac butle" nie miałam na myśli tego że chodziły i rozdawały butelkę z mm
Trzeba było samemu wstawac i iśc do pokoju i sobie wziąśc Mysle że wszystko wyjaśniłam.
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
U nas błędem był smoczek, bo sama wpychałam go dzieciom a one sie nie domagały - później jak skończyły rok to trudno było oduczyć
![]() No i spanie w naszym łóżku. Ale to szybko zmieniłam. Nie wiem czy miałam na to wpływ do końca, ale też izolowałam sie sama w domu i pierwsze dziecko na widok obcych płakało od zawsze. Przeszło to po jakims czasie ale strasznie płakało. Poprostu nauczone do spokoju, bało się na imprezach rodzinnych czy w markecie. Ale mnie to denerwowało, no i otoczenie róznież ![]() Teraz mam taki problem bo dzieci przed jedzeniem nie myją rąk, jak nie przypilnuję. Chyba za mało dołozyłam się do wyrobienia tego nawyku. |
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
1. Za późno rozstałam się z ojcem małego.
2. Przez co byłam ciągle nerwowa, zmęczona, zdołowana. Odbijało się to na dziecku. 3. Nie zawsze miałam tyle cierpliwości, ile bym chciała mieć. 4. Żałuję, że odstawiłam od piersi z powodu skazy białkowej, zamiast próbować karmić dalej, skoro zmiany skórne były małe jeszcze. I miałam dopajać, wbrew terrorowi laktacyjnemu, wodą. Żałuję. 5. Że odstawiłam nocne karmienie, zastępując je wodą, żeby małego oduczyć jedzenia w nocy. Dałam się wkręcić pediatrze, która ciągle mi o tym marudziła. Dziecko spało nerwowo, ciągle piło wodę, ciągłego snu miało mało. A w końcu i tak wróciło do jedzenia w nocy i je do dziś, mając 2 lata. Oj, chyba dużo bym tego miała... Ciągle coś nowego wymyślam, a potem dochodzę do wniosku, że durne to było i żałuję. :/ Z mądrzejszych rzeczy, które zachowałam albo wprowadziłam, nie dając się sterroryzować i cieszę się z tego: - spanie z dzieckiem - noszenie (chusta, nosidło) - wózek do spania (syn bardzo lubił, gdy miał 1-1,5 roku, a wszyscy mi krzyczeli , że to głupie i że dziecko mną rządzi i muszę w deszczu spacerować itd.) - smoczek - podałam jak miał 5 tyg. i sam odstawił, gdy miał 8 mcy; |
|
|
|
|
#28 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja spacerowałam z dzieckiem, a ona, emerytka, pieskiem (ubezpieczonym na niesamowitą sumę), i ona się mnie pyta: - karmiła Pani piersią ? - tak, jeszcze karmię - ?... to gdzie pani ma piersi ? |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Kupowałam za dużo zabawek, serio. Zabawek miała (bo oddałam ich na tony) i ma ogromne ilości, samych kucyków ponad 100, ale to nie tylko moje dzieło, usprawiedliwiam się. I chyba ma za dużo ciuchów, pięcioletnia dziewczynka lubi ładne ubrania ale jak była młodsza też mi się jej szafa nie domykała. Powinnam przystopować i to właśnie robię bo Majka uważa za naturalne, że mama ma zawsze kasiorę i często kupuje coś fajnego a skoro ma już tych rzeczy potworne ilości to po co więcej?
Na szczęście to jedno z tych dzieci, które nie drze się gdy coś chce ani nie czepia się nogi przez pół sklepu jak jej czegoś nie kupię. w 95% odmowę przyjmuje normalnie, chwilkę pojęczy i przestaje. Może to "dzięki" temu, że ma dużo rzeczy? Zaczynam się tylko obawiać czy nie wychowuję snobki, się obaczy za kilka lat. Dlatego stopuję .
|
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;34171034]na spacerach zaprzyjazniłam się z pewną panią:
ja spacerowałam z dzieckiem, a ona, emerytka, pieskiem (ubezpieczonym na niesamowitą sumę), i ona się mnie pyta: - karmiła Pani piersią ? - tak, jeszcze karmię - ?... to gdzie pani ma piersi ?[/QUOTE] ![]() .rece opadaja
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:54.

zarówno drobnostki jak i takie, których zaczyna się żałować dopiero po latach... Co takiego zdarzyło Wam się zrobić lub powiedzieć? Czy jest coś, czego w życiu byście nie powtórzyły po raz drugi?

Dopiero po zrobieniu szumu przyszła jakaś kobieta wg nie bedąca położna i wszytsko mi tłumaczyła i młody pieknie zassał
innych grzechów nie pamiętam