|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4801 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]
Cytat:
![]() |
#4802 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A omlety to podobno smaczne są biszkoptowe. co do wagi to spokojnie i stopniowo jak każdego dnia będziesz pracowac nad sobą i "nie dasz się chorobie" to i waga skoczy ![]()
![]() |
#4803 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Powolutku, z każdym dniem staram się iść do przodu. Mam nadzieję, że się na sobie nie zawiodę. ![]()
![]() |
#4804 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja trzymam kciuki i będę Cię wspierać w dążeniu do celu ![]()
![]() |
#4805 |
Zadomowienie
|
Tak - mówię o jadłospisach na utrzymanie Yoka, bo one zwykle mają taki skład kaloryczny, do jakiego ciężko jest dojść samemu układając jadłospis przy anoreksji na przytycie. A generalnie lekarze zalecają dodanie 500kalorii do takiej dawki, jaka jest adekwatna do Twojego wieku i stylu życia. Czyli zakładając że miałabyś np. 20 lat i nie ćwiczyła, to Twoja dawka kalorii powinna wynosić 1800-2000kcal. A że masz niedobory w organizmie - powinnaś jeść ok. 2300 - 2500kcal dziennie. A z całym szacunkiem, ale Twoja dieta do takiej wartości nie dobija. Nie wiem nawet czy dochodzi do 2000. Dlatego się zastanawiam, czy nie spróbowałabyś wejść na czyjś dobry jadłospis z U i po prostu jeść jak osoba próbująca utrzymać wagę i zobaczyć efekty. Ew. spróbować tej diety co dawałam. Bo na swojej waga Ci nie rośnie. No chyba że nie rośnie też dlatego, że do diety dodajesz ćwiczenia ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4806 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wstawiam dzisiejszy, mam nadzieję - lepszy jadłospis. ![]() Śn: owsianka (5 łyżek płatków owsianych) z kefirem, łyżką kakao i dużą garścią fistaszków II śn: [uczelnia] kanapka (bułka żytnia z sałatą, rzodkiewką, pomidorem i serem typu mozarella – gruby plaster; miała być parówka sojowa do tego, ale zapomniałam wyjąć z zamrażarki), ok. 10 kulek winogron (chciałam też jogurt ale się zepsuł…) O: 2 parówki sojowe zawinięte w żółty ser i podgrzane, pół woreczka kaszy jęczmiennej, pomidor Na deser: garść granoli owocowej ![]() P: placuszki jogurtowe (150g jogurtu naturalnego, 3 łyżki mąki, jajko, 1 łyżeczka oleju i cukru) – wyszło mi 15 małych sztuk, zjadłam 9 z połową łyżeczki masła orzechowego i tyle samo dżemu kiwi 2 marchewki – jedna średnia, druga mniejsza (jakoś mi się zachciało ![]() K: planuję 2 jajka na twardo z majonezem, 2 kromki razowca (ew. bułka żytnia)
Edytowane przez yoka Czas edycji: 2012-05-14 o 16:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4807 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() śniadanie - R - dołóż jakiś owoc chociażby? i powiedz mi dlaczego nie jesteś w stanie (jak to określilaś) zmieścić w siebie dodatkowej jednej kanapki? w skurczony żołądek nie uwierzę, bo pod koniec dnia jesz w miarę 'normalnie' może zrezygnuj z kawy na czczo? ona trochę zamula, Dekas o tym pisała. II śniadanie - U/R, gdyby doszedł ten jogurcik i parówki byłoby ładnie ![]() obiad & deser - U (OT - gdzie kupiłaś parówki sojowe? ![]() podwieczorek - śliczny :') przepis ten od Ervishy? też je lubiłam i są ![]() ![]() kolacja - tu coś dołoż, może jakiś koktajl owocowy na bazie jogurtu?
![]() ![]() |
![]() |
#4808 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale głowa do góry ![]()
![]() |
#4809 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4810 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wg dziś bardzo kiepsko. Jeden placuszek miał niecałe 20g ![]() Nic nie jesz, do lekarza iść nie chcesz, sama sobie nie radzisz, przykro mi. Do tego tłumaczysz się i tłumaczysz...
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4811 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie jestem, po prostu - nie mieści mi się... Kawę muszę wypić zanim wyjdę z domu i zaraz po wstaniu, bo jestem inaczej nie do życia. A picie jej na czczo to mój nawyk, który od lat pielęgnuję i nie wiem czy udałoby mi się to zmienić. Po prostu kawa po posiłku dla mnie to nie to samo... Parówki sojowe w jednym ze sklepów z sieci Społem ![]() Tak, dokładnie to ten przepis ![]() Dziękuję za wskazówkę ![]() A już myślałam, że nie jest najgorzej. ![]() ![]() Kilka niestety zepsułam... ![]() Cytat:
Nic nie jem? Wydawało mi się, że aż tak źle to nie jest i rzeczywiście się poprawiłam...
![]() |
#4812 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, parę dni temu wkleiłam tutaj swój jadłospis, został oceniony i bardzo Wam za to dziękuję, ale teraz przeglądając strony wątku przekonuję się, że zamieszczane są tutaj jadłospisy osób głównie z anoreksją...czy nie przeszkadza to nikomu, jeśli wklejam tutaj swój jadłospis, mając kompulsy?
Proszę się nie gniewać za pytanie, wolę się upewnić. Ś: jajecznica (uwaga, z 4 jajek...;/, 2 łyżeczki płatków owsianych, imbir, cynamon, trochę chudego mleka) smażona na 1 łyżeczce oliwy z oliwek, serek wiejski z malinami i jagodami, wszystko polane syropem klonowym, kawa zbożowa z chudym mlekiem, bez cukru, bułka grahamka z szynką bez masła (wiem, że śniadanie duże, ale czuję potrzebę zapchanego żołądka... ![]() IIŚ: woda, ciasteczka zbożowe z czekoladą, O: 4 kanapki z odtłuszczonym serkiem z rzodkiewką/szynką, napój arbuzowy (jakiś zagraniczny, kupiony w sklepie koło szkoły, miał 60 kcal w opakowaniu, a ten zapach arbuza mnie skusił...), pół tabliczki gorzkiej czekolady (jedyna słodycz, na jaką sobie pozwalam). P: koktajl (100 ml wody, 200 ml chudego mleka, 1 jabłko, pół melona, garść jagód), K: serek wiejski. W międzyczasie chyba 2 litry wody, herbata bez cukru, z dwie kawy z chudym mlekiem. Odstawiam słodzik (sama chemia!), więc zapycham się syropem klonowym (bardziej kaloryczny, ale za to dużo zdrowszy- a w najbliższym czasie zamierzam kupić opiewaną przez wszystkich stevię). Proszę o ocenę ![]()
#4813 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jadłospis jak jadłospis, no nie ukrywam jest w nim wszystko, ale UNIKASZ tłuszczy i dlatego masz potrzebę czuć pełny żołądek. Chodzi mi o takie normalne tłuszcze w normalnych posiłkach, nie w czekoladzie czy ciastkach. Może spróbuj zaplanować sobie co jutro zjesz i zrealizować plan?
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4814 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo nie wiem pod jakim kątem patrzec na jadlo ![]()
![]() |
#4815 |
Wtajemniczenie
|
Schudnąć, ale mam wrażenie, że jem za dużo.
![]() |
#4816 |
Zakorzenienie
|
A ja nie wiem co się dzisiaj stało i co to właściwie było czy napad czy zachcianka. Miałam od wczoraj ochotę na ciasto i dzisiaj upiekłam sobie w prodiżu szarlotkę. Tak mi posmakowała, ze zjadłam 4/5 całego placka
![]() ![]()
#4817 |
Raczkowanie
|
Szło mi już dobrze i nawet moje P było pochwalone na zwykłych ncj a teraz znowu jest gorzej
![]() oto moje : I owsianka ( 5 łyżek owsianych, szklanka mleka, łyżeczka cukru) z bananem ,dżemem malinowym i winogronami, herbata z miodem nutridrink II 200 ml zupy pomidorowej z makaronem, kawałek schabu w warzywach, 4 młode ziemniaki, gotowana kapsuta , sałatka z sałaty, pomidora i ogórka, szklanka soku III jogurt nat z saszetką owocowych fitnessów (45 g) herbata z miodem IV kajzerka, pół z serem i szynką, pół z szynką + warzywa; kromka pszennego z serkiem śmietankowym , herbata z miodem jest gorzej. Duzo,duzo gorzej. i doskonale wiem ale jakoś nie mogę :< |
![]() ![]() |
![]() |
#4818 |
Raczkowanie
|
znam to gosinek... jeden dzień jest super, następny to wielki spad. Albo jem dużo w ciągu dnia, potem jestem tak zapchana, że nie mogę wcisnąć kolacji.
a z ciekawości jak robicie, jak nie jesteście głodne albo nie macie ochoty na kolację czy jakiś posiłek, który powinniście zjeść, to jecie mniejszy albo nie jecie, czy wciskacie na siłę? |
![]() ![]() |
![]() |
#4819 |
Zakorzenienie
|
Jak byłam na P to jadłam na siłę bo wiedziałam ze musze bo inaczej cała moja praca pójdzie na marne.... Teraz jak już BMI mam w normie i wszytko jest ok jem mniejszą ale jem by mnie głód w nocy nie wybudził (chociaz jak zdarzy sie ze wybudzi to w srodku nocy potrafie zejsć do kuchni i zjeść na szybko jakaś kanapkę )
#4820 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4821 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4822 |
Raczkowanie
|
Ilta - mogłabyś wrzucić jeszcze raz ten jadłospis o którym pisałaś z literatury? nie mogę się doszukać w wątku tego
![]()
#4823 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
o nie nie nie dziękuję, oprócz anoreksji zostałam uraczona emetofobią (czyt. paniczny strach przed wymiotującymi i wymiotowaniem) więc dziękuję ![]() ale przynajmniej bulimia mi nie grozi beznadziejny dzień mam dzisiaj.... najpierw nie jem kilka godzin bo nie jestem głodna, potem nie mogę się oderwać od słodkiego, nie ruszam lekcji tylko siedzę przy kompie i czytam jadłospisy , czyli wszystko co odwodzi mnie od zdrowia... zaczynam się powoli zastanawiać nad kilkutygodniowym ośrodkiem leczniczym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4824 |
Zakorzenienie
|
najpierw odetnij sie od wizazu, vitalii i innych takich stron co ?
#4825 |
Raczkowanie
|
tak wiem... byłam już na vitalii w wakacje, od jesieni jakoś tam nie wchodze najwyżej sporadycznie, a tutaj... z jednej strony motywuje mnie do jedzenia więcej, czuję, że nie jestem sama, jak czytam i piszę tu przynajmniej mam zajęcie i nie myślę, ile jeszcze do następnego posiłku... ale wszystko ciągle kręci się wokół jedzenia
![]() jak z tego wyjść?!?!! |
![]() ![]() |
![]() |
#4826 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
polecam ci zgłosić się do jakiegoś ośrodka..tam odetniesz sie od obecnego środowiska, wizażu, vitalii, poza tym tam przejmą nad tobą kontrole i będzie ci łatwiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4827 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czytasz i sie sycisz czytaniem? jaki osrodek i gdzie?
![]() |
#4828 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie wazne tez bys po wyjsciu od razu do tego nie wróciła
#4829 |
Raczkowanie
|
wiem, że we Wrocławiu jest... ale nie myślałam dokładnie. Tyle, że tam na min 2 msc czy 6 tygodni bym musiała iść.
to jest raczej kwestia tego, że mam jakieś zajęcie. I wtedy nie myślę o tym, kiedy znowu coś zjem. Myślę o jedzeniu, ale nie w sensie planowania, wyrzutów itp. Szcególnie to planowanie mnie męczy... jak bym odwracała myśli MUSZĘ zaplanować to, co zjem następnego dnia czy w weekend. A jak już chcę powalczyć i się wyłamać, np zjeść niezaplanowanego batonika obcinam sobie z innych posiłków, żeby wyszło tak samo "bo już nie jestem głodna/nie mam ochoty"... |
![]() ![]() |
![]() |
#4830 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co robisz calymi dniami?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:47.