![]() |
#121 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zęby - brak "dwójek" jak skorygować usmiech???
a mnie np podbają sie takie ząbki
sam mam takie i nie wyobrazam sibe siebie bez nich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Przyczajenie
|
Dot.: Dzis znikla u mnie przerwa miedzy ząbkami:)
Także jestem posiadaczką diastemy między górnymi jedynkami. Nie jest może koszmarnie wielka, ale powoduje u mnie kompleksy. Uśmiecham się najczęściej tak, żeby nie było widać zębów. Kiedy mówię, staram się jak najmniej otwierać usta. Postanowiłam coś z tym zrobić.
Poszlam do ortodonty, (Koło Dent, ul. Górczewska, Warszawa) żeby obejrzano moje zęby i stwierdzono co da się zrobić. Pani doktor stwierdziła, że mam proste zęby i właściwie łatwiej byłoby coś zrobić gdyby były krzywe, a tak nie chciała niszczyć ładnego łuku. Zaproponowała aparat stały, który miałabym nosić przez rok do 1,5 w celu przysunięcia jedynek i odsunięcia ich od dwójek. Z tego wynika ze zamiast jednej dziury mialy powstac dwie. Wedlug niej powinnam je wypelnic kompozytem. Pytanie tylko po co mi ten aparat w takim razie, skoro powiedziala ze mam troche za male jedynki i z tego wynika caly ten problem. Zgarnela ode mnie za te wizyte 100 zl, a nie tak jak powinna 50 zl. Niby w zwiazku z tym, ze szybko mozna bylo okreslic mi plan leczenia i zrobila to co zwykle robi sie przy drugiej wizycie. Oczywiscie zrezygnowalam z leczenia, bo widac od razu ze babka chciala zarobic tylko. Poza tym jak sie ma tego typu wade to jest duze ryzyko, ze zeby na nowo sie rozejda po zdjeciu aparatu. Gdy juz mialam pogodzic sie z mysla, ze bede musiala zyc z moja diastema przez lata, weszlam na to forum. poczytalam troche o kompozycie i napalilam sie okropnie. Mialam odlozonych troche pieniedzy wiec szybko umowilam sie na wizyte w miejscu gdzie robia kompozyt "enamel". Poszlam oczywiscie w ciemno, adres znalazlam w internecie. Pojawilam sie wiec w Denta Lux. Przyjela mnie mloda babka (jakas Kalbarczyk), ktora stwierdzila, ze nie da sie zalozyc kompozytu bez wiercenia, a poza tym jest on nietrwaly i nie wyglada naturalnie. Poradzila mi licowki (1200zl/sztuka) albo aparat, ale uprzedzila, ze zeby moga sie z powrotem rozejsc. Podobno na moich zebach by sie od razu ukruszyl ten kompozyt bo mam zgryz gleboki. Dodatkowo znalazla u mnie niby 4 dziury w zebach, mimo ze niedawno bylam u swojej zaufanej dentystki. Glupia jestem, to uwierzylam, ze moze moja nie zauwazyla i dalam sobie zrobic 3 dziury. Nie jestem pewna czy w ogole istnialy, ale to szczegol. Pozniej poszlam do kasy zeby zaplacic i co sie okazalo? Zaplacilam 530 zl!!!!! Zalamalam sie, wydalam moje pieniadze przeznaczone na kompozyt i zwatpilam w to czy kiedykolwiek trafie na uczciwego dentyste, ktory zechce mi zrobic te glupie zeby. Teraz znow odlozylam troche kasy, ale boje sie znow probowac. Moja dentystka raczej nie robi kompozytu, dlatego tam nie probowalam, poza tym ciezko sie do niej dopchac. Czy zna ktos moze dobrego, uczciwego dentyste w Warszawie, ktory bylby w stanie zrobic kompozyt? Edytowane przez magdas1985 Czas edycji: 2007-01-08 o 19:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ukruszony ząb
ile kosztuje takie piłowanie ?
![]()
![]() |
#124 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wypytywalam wielu stomatologow...i kazdy mowił ze do 200zl..jedna pani powiedziała (z Wawy) ze do 400zl.. no ale skoro tyle zaplacilas,to tak widocznie musi byc ![]() Ja rowniez jestem zadowolona ![]() Pozdrawiam cieplo..i szeroko sie uśmiecham ![]()
Jestem przeciez wirtualna. Jak anioł. Anioly też sa wirtualne. Zawsze takie były. Nawet na tysiac lat przed Internetem. Ale w moim przypadku to kłamstwo. Ja TYLKO jestem wirtualna. Nic nie mam wspólnego z aniołem Być szczęśliwym - tego trzeba się uczyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam - Eta Carinae |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Idź z tym proszę do dentysty bo zetrzesz sobie zęby i wtedy będzie dramat. Pozdrawiam - Karina |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny przerazacie mnie tymi cenami! ja mialam uzupelniane za darmo (ciocia dentystka) ale watpie zeby sie wykosztowala az 1000zł na kompozyt dla mnie :/
i zapewniam - nic nie widac. Uzupełnione mam od 2,5 roku juz
![]() |
![]() |
#131 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
A macie może namiary na dobrego, naprawdę dobrego dentyste z Legnicy lub okolic??!?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Jestem przeciez wirtualna. Jak anioł. Anioly też sa wirtualne. Zawsze takie były. Nawet na tysiac lat przed Internetem. Ale w moim przypadku to kłamstwo. Ja TYLKO jestem wirtualna. Nic nie mam wspólnego z aniołem Być szczęśliwym - tego trzeba się uczyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No ale jeszcze raz mówię że cięzko cos ocenic jak nie widac zębów. Jak wykopie zdjęcia sprzed i po wykonaniu licówek to wkleje. Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ukruszony ząb
halllo
![]()
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Eta Carinae - no niby tak, al emnie o przeraża troszkę, ogolnie to mam zęby prostę, bo wyprostowałam je w ciągu wielu lat ruchomym aparatem, wiec proste to one są, miałam zamiar, a raczej marzenie żeby wydłużyć te jedynki, troszkę skrocić kły, przypilowac je jesli to mozliwe i "zacerować" tą dziure miedzy dolnymi jedynkami, a na koniec wybielić je stomaytologicznie. Ale to wymaga dużej ilości pieniedzy. Z samym wybielaniem moglabym sie powstryzmać, bo przeciez sa paski wybielające i pasty, ale reszta bardzo mnie gnebi i bardzo chcialabym cos z tym zrobić, jendka nie wiem ile to bedziemnie kosztować. Jakbym wiedziała ze tyle, ze mnie stać, bo np. mowicie ze 100-200 diasteme usunąć, to niedrogo, jak na taki zabieg. Ale sama juz nie weim co robić, no i chcialabym jakiegoś lekarza, ktory nie schrzani sprawy, tlyko naprawi
![]() |
#138 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A ile kosztują takie licówki?? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam - EK |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
BAN stały
|
Eta ile ty wiesz... jestem pełna podziwu dla twojej wiedzystomatologiczno-ortodontycznej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Eta serio?? mniej niż 900 zł i to u dobrego stomatologa?? Znasz takiego, mozesz podać namiary?? bylabym wdzieczna, jeżeli tak sprawa stoi to w takim razie może na wakacje bede juz mogła zafundować sobie nowy uśmiech
![]()
![]() |
#143 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pozostało pogodzić się z tym? -ale jak? (eh te zęby!)
Hejka, moja koleżanka tez ma taki problem.. i w związku z tym pisze to w jej imieniu
![]() czy przed pojsciem do dentysty (żeby zalozyc ten kompozyt) trzeba isc do jakiegos ortodonty lub kogos? czy mozna od razu? i ile trwa taki zabieg? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() PS. Przeraszam, ze sie podczepilam pod ten watek :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Gość
|
nie znacie jakiegos stomatologa w łodzi.. który zakłada kompozyty?? bo ja w takim małym miescie mieszkami i napewno u mnie nie będa robic:/ ahh to wkoncu ile 200 100 1000 :0000 <wow> ??
|
![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jak nie kojarzycie dobrego dentysty w Legnicy, to może chociaż we Wrocławiu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Przyczajenie
|
Nie nio te ząbko są poprostu fantastyczne
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
poraz kolejny powtórze: CENA ZALEZY OD ILOŚCI ZUŻYTEGO KOMPOZYTU (jak orto zużywa go wiecej, tak jak u mnie, to płacisz drożej, jak potrzebna jest tylko odrobinka na mala diastemkę to płacisz mniej), cena też zalezy od jego jakości/firmy, no i od stomatologa (zalezy ile bierze za robocizne)....
Poza tym nie każdy stomatolog wykonuje zabudowe kompozytem choc właściwie kazdy ma taką możliwość (kompozyt to nic innego jak plomba)... Moja pani stomatolog, która leczyła mi zęby powiedziała, że ona by sie nie podjęła zabudowy moich diastem kompozytem bo to sztuka dobrać kolor identyczny z odcieniem zębów no i zabudowac to tak, żeby zęby nie wyglądały jak 'łopaty' i miał naturalny kształt itd. Za to mój ortodonta nie miał najmniejszych obaw - sam zaproponował mi taka metodę (gdyby nie on nie miałabym zielonego pojecia że taka mozliwośc istnieje, idac do niego byłam pewna, że bedzie mi chciał załozyc aparat) Dzięki niemu dzis usmiecham sie chetnie i szeroko do wszystkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
Ja osobiście uważam,że cena zalezy albo może powinna zależec od trudności pracy do wykonania a nie od ilości zużytego materiału bo czasem dużą plombę można zrobic w 15 min a innym razem godzina to za mało. No i oczywiscie od tego jaki gabinet, gdzie (miasta droższe), jaki lekarz i jak się ceni. Zamykanie diastem to robota wysoce precyzyjna, raczej na ranki niż wieczory,wymagająca b. dużego skupienia i bardzo dobrych materiałów, które są często bardzo wymagające jeśli chodzi o samą procedurę zakładania (czy przyklejania do zęba jak kto woli). No i oczywiscie nie zawsze wyjdzie za pierwszym razem i trzeba poprawiac na własny koszt a nie koszt. To wszystko sprawia że takie prace stają się dośc drogie tzn droższe od plomb w tylnych zębach gdzie niewielka pomyłka w kolorze nie jest widoczna w przeciwieństwie do przodu.
Kolejny przykład na to że kompozyt nie taki wcale zły. Poniżej koleżanka,która jest asystentką w gabinecie denstystycznym i niedawno wyżej opisywany doktor zamknął przerwę pomiędzy prawą górną dwójką i jedynką (na zdjęciu jest to po lewej stronie na górze!) przez dobudowanie kompozytu do dwójki oraz wydłużył obie górne jedynki (wcześniej krótsze o milimetr i wyszczerbione po środku od słonecznika na kształt znaczka ^). Zdjęcia są w najlepszej jakości bez retuszu. Na siekaczach a dokładnie na samych brzegach siecznych wyszły jakies plamki (jutro Magda poprawimy) co świadczy że nie zawsze wszystko wychodzi idealnie ale jest to też do zrobienia i plamek nie będzie...i jeszcze lewa górne dwójka będzie do zaokrąglenia też kompozytem (taka sztuka dla sztuki...i tak przecież nic nie boli) Pozdrawiam Karina ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
...i jeszcze kilka zdjęc tej samej pacjentki. Tu było niewiele w sumie kompozytu a roboootyyy!!!!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:49.