SG (Straight Girl) - czyli coś dla prostowłosych - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-16, 07:09   #3631
NeverGoAlone
Raczkowanie

Dot.: SG (Straight Girl) - czyli coś dla prostowłosych

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość
A często używasz Joanny Naturii b/s?
Ona ma Isopropyl Alcohol, na dłuższą metę też może wysuszać
Naprawdę wysusza? A ja już trzecią butelkę mam... Może przyczyną moich połamanych suchelców jest właśnie Joanna Tylko nie wiem w takim razie jakiej odżywki b/s używać teraz... Miałąm glisskur'a żółtego i włosy mi się po nim tak elektryzowały, że wyglądałam jak po bliższym kontakcie z piorunem.
NeverGoAlone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 09:05   #3632
Magdalene29
Rozeznanie

Cytat:
[/COLOR]Aha miałam napisać jeszcze, że Lilliputz okazał się moim ideałem

Wczoraj umyłam włoski Alterrą, bo zostało na jedno użycie i tak ciągle stała sobie Włoski dzisiaj szybko były przyklapnięte, a do tego od połowy długości takie sianowate

Także już wiem, że to dzięki Lilli wytrzymują mi dłużej świeże, są miękkie i takie gładkie
Kurcze, ja dziś po umyciu Lilli też mam puszyste Ale piszę kurcze, bo wczoraj po ciężkim dniu kupiłam sobie w nagrodę szampon Alterry z kofeiną. Nowość i tak mnie skusił wizją super długich włosów.. I chciałam kupić Fructisa Nutri-Gładkiego, a tu zonk - nie ma. Za to jakieś dziwne inne rodzaje się pojawiły z amodimethiconem, tylko jeden jeszcze był bez: Czysty Blask, a że mi blasku brakuje.. A już się pozbyłam kilku starych kosmetyków, w sensie zużyłam i cieszyłam się, że mam mniej i znowu to samo...

Aha, ten szampon Alterry ma alkohol bardzo daleko w składzie, co mnie bardzo zdziwiło. Gdzieś tu musi być haczyk

Edytowane przez Magdalene29
Czas edycji: 2012-05-16 o 09:08
Magdalene29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 09:37   #3633
justynalenka
Zadomowienie

Co do szamponów - ja dorwałam nowość Barwy Naturalnej Piwny szampon dodający blasku czekam aż wykończe Alterre i biorę się za testy Ja jednak wole szampony z SLS raczej...

Zawsze należy starać się odpowiednio ubierać myśli w słowa,myśleć zanim słów się użyje i używać słów,które ukazują że się myśli.
justynalenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 10:19   #3634
Magdalene29
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez justynalenka Pokaż wiadomość
Co do szamponów - ja dorwałam nowość Barwy Naturalnej Piwny szampon dodający blasku czekam aż wykończe Alterre i biorę się za testy Ja jednak wole szampony z SLS raczej...
Tak naprawdę ja też uwielbiam szampony oczyszczające z SLSem, dają o wiele lepszy efekt u nasady i włosy są bardziej puszyste. Nie dziwię się, że Izuś ich nadużywała Ale nie wolno (mi przynajmniej) stosować ich zbyt często

Stary 2012-05-16, 10:25   #3635
justynalenka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Magdalene29 Pokaż wiadomość
Tak naprawdę ja też uwielbiam szampony oczyszczające z SLSem, dają o wiele lepszy efekt u nasady i włosy są bardziej puszyste. Nie dziwię się, że Izuś ich nadużywała Ale nie wolno (mi przynajmniej) stosować ich zbyt często
Wiem wiem Staram się używać na przemian z bezSLSowym : )

Zawsze należy starać się odpowiednio ubierać myśli w słowa,myśleć zanim słów się użyje i używać słów,które ukazują że się myśli.
Stary 2012-05-16, 10:55   #3636
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
A często używasz Joanny Naturii b/s?
Ona ma Isopropyl Alcohol, na dłuższą metę też może wysuszać
Codziennie, ale przez ostatni miesiąc jej nie używałam zbyt często, testowałam krem. Poza tym moje włosy bez niej dopiero są suche

Cytat:
Ja już nie kombinuje z bez SLSowymi szamponami, nie służą mi, jak wróciłam do SLSów włosy od razy były bardziej błyszczące i lepiej się układały

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 11:00   #3637
justynalenka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Codziennie, ale przez ostatni miesiąc jej nie używałam zbyt często, testowałam krem. Poza tym moje włosy bez niej dopiero są suche

Ja już nie kombinuje z bez SLSowymi szamponami, nie służą mi, jak wróciłam do SLSów włosy od razy były bardziej błyszczące i lepiej się układały
Otóż to! Poza tym wydaje mi się,że jak ktoś nie ma problemów ze skórą głowy, nie podrażniają jej SLSy to po co rezygnować z czegoś co się sprawdza? Ja na początku włosomaniactwa odrzuciłam "Wszystko co złe" i wcale mi to na dobre nie wyszło Trzeba ograniczać pewne rzeczy,ale rozsądnie

Stary 2012-05-16, 11:06   #3638
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Otóż to! Poza tym wydaje mi się,że jak ktoś nie ma problemów ze skórą głowy, nie podrażniają jej SLSy to po co rezygnować z czegoś co się sprawdza? Ja na początku włosomaniactwa odrzuciłam "Wszystko co złe" i wcale mi to na dobre nie wyszło Trzeba ograniczać pewne rzeczy,ale rozsądnie
Ja mam skalp ze skłonnością do przesuszania, a SLSy mi pod tym względem nie szkodą, za krótko je trzymam na głowie, prędzej jest mi w stanie zaszkodzić właśnie jakiś aloes czy olej
Tak samo na początku odrzuciłam wszystko, brak silikonów wyszedł mi na dobre, ale do SLSów wróciłam i jestem zadowolona

książki
Stary 2012-05-16, 11:41   #3639
Magdalene29
Rozeznanie

Cytat:

Mi niestety długotrwale stosowany wysusza skalp. Przerabiałam to już wiele razy jeszcze przed włosomaniactwem, ale wtedy nie wiedziałam co jest przyczyną.

Stary 2012-05-16, 14:07   #3640
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam skalp ze skłonnością do przesuszania, a SLSy mi pod tym względem nie szkodą, za krótko je trzymam na głowie, prędzej jest mi w stanie zaszkodzić właśnie jakiś aloes czy olej
Tak samo na początku odrzuciłam wszystko, brak silikonów wyszedł mi na dobre, ale do SLSów wróciłam i jestem zadowolona
u mnie z kolei spowodowało wysuszenie włosów (przy jednoczesnym braku silikonów), ale jeśli chodzi o skórę głowy to też nic złego nie robiły.
ale wysuszenie włosów w moim przypadku nie jest dziwne, sls i do tego tylko odżywka isany, bez żadnej dodatkowej ochrony.... być może przy odpowiedniej ochronie (ale jakiej, jesli nie silikonowej?) sls by tak nie wysuszył.

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

poza tym, koleżanka spytała mnie kiedyś czego oczekuję od olei, skorozmywam je sls i najprawdopodobniej zmywam wszystko to, co one dobrego niosą.
blue_apple jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 14:11   #3641
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blue_apple Pokaż wiadomość
u mnie z kolei spowodowało wysuszenie włosów (przy jednoczesnym braku silikonów), ale jeśli chodzi o skórę głowy to też nic złego nie robiły.
ale wysuszenie włosów w moim przypadku nie jest dziwne, sls i do tego tylko odżywka isany, bez żadnej dodatkowej ochrony.... być może przy odpowiedniej ochronie (ale jakiej, jesli nie silikonowej?) sls by tak nie wysuszył.

[/COLOR]poza tym, koleżanka spytała mnie kiedyś czego oczekuję od olei, skorozmywam je sls i najprawdopodobniej zmywam wszystko to, co one dobrego niosą.
Ja używam 2 produktów bez silikonów do ochrony i na koniec silikonowe serum A+E, ale traktuję to tylko jako ochronę przez mechanicznymi uszkodzeniami, a nie pielęgnację

Co do SLS i olei to to, co ma się wchłonąć podczas trzymania olejów na włosach to się wchłonie i tak, a dodatkowo oleje mogą się nadbudowywać na włosach, co im na dobre na pewno nie wyjdzie.
Jeśli SLS miałby odzierać włosy ze wszystkiego, co daje im olej to u większości osób olejowanie nie przyniosłoby żadnych efektów, a jakoś przynosi. Inna sprawa, że olejowanie ma głównie utrzymać nawilżenie, a nie go dostarczyć.

książki
Stary 2012-05-16, 14:21   #3642
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NeverGoAlone Pokaż wiadomość
Naprawdę wysusza? A ja już trzecią butelkę mam... Może przyczyną moich połamanych suchelców jest właśnie Joanna Tylko nie wiem w takim razie jakiej odżywki b/s używać teraz... Miałąm glisskur'a żółtego i włosy mi się po nim tak elektryzowały, że wyglądałam jak po bliższym kontakcie z piorunem.
kiedyś dawno temu używałam odżywki joanny z apteczki babuni do zniszczonych i bardzo jej nie lubiłam, bo dodatkowo plątała włosy. miałam wrażenie, że są bardziej suche i teraz spojrzałam, też ma ten isopropyl alcohol

---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Cytat:
Ja używam 2 produktów bez silikonów do ochrony i na koniec silikonowe serum A+E, ale traktuję to tylko jako ochronę przez mechanicznymi uszkodzeniami, a nie pielęgnację

Co do SLS i olei to to, co ma się wchłonąć podczas trzymania olejów na włosach to się wchłonie i tak, a dodatkowo oleje mogą się nadbudowywać na włosach, co im na dobre na pewno nie wyjdzie.
Jeśli SLS miałby odzierać włosy ze wszystkiego, co daje im olej to u większości osób olejowanie nie przyniosłoby żadnych efektów, a jakoś przynosi. Inna sprawa, że olejowanie ma głównie utrzymać nawilżenie, a nie go dostarczyć.
tak zrozumiałam, jakbyś w ogóle nie używała

uważam dokładnie tak samo
nie lubię strasznie, jak ktoś mi mówi to i to jest złe i jeśli Ty i tak to lubisz, to głupiaś i nie wiesz co gadasz, lepsze będzie to i to. fajnie, że wpadłam na Wasz wątek, bo w końcu ktoś ma takie samo zdanie jak ja i nie czuję się dziwnie lubiąc silikony jako ochronę i nie traktując ich ani slsów jako zło świata :p
Stary 2012-05-16, 14:27   #3643
Jigoku
Zakorzenienie

Ja mam wrażenie, że osoby, które piszą tak jak ta, o której mówiłaś traktują oleje jak odżywkę lub maskę, a to zupełnie co innego

książki
Stary 2012-05-16, 14:53   #3644
Magdalene29
Rozeznanie

Cytat:
uważam dokładnie tak samo
nie lubię strasznie, jak ktoś mi mówi to i to jest złe i jeśli Ty i tak to lubisz, to głupiaś i nie wiesz co gadasz, lepsze będzie to i to. fajnie, że wpadłam na Wasz wątek, bo w końcu ktoś ma takie samo zdanie jak ja i nie czuję się dziwnie lubiąc silikony jako ochronę i nie traktując ich ani slsów jako zło świata :p
Ja myślę, że to wpływ CG, bo chyba u nich zrodziło się całe to włoso-szaleństwo. Kręcone włosy mają inne potrzeby niż nasze, dla nich silikony najczęściej są złem, podobnie SLS, a dla nas wprost przeciwnie. Dlatego ja też się cieszę, że powstał ten wątek, bo dokładnie widać, że SG nie mogą całkowicie kopiować pielęgnacji CG, tylko traktować ją jako wieeelką wskazówkę

Stary 2012-05-16, 14:58   #3645
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Ja myślę, że to wpływ CG, bo chyba u nich zrodziło się całe to włoso-szaleństwo. Kręcone włosy mają inne potrzeby niż nasze, dla nich silikony najczęściej są złem, podobnie SLS, a dla nas wprost przeciwnie. Dlatego ja też się cieszę, że powstał ten wątek, bo dokładnie widać, że SG nie mogą całkowicie kopiować pielęgnacji CG, tylko traktować ją jako wieeelką wskazówkę
Szkoda, że nasz wątek nie rozbudowuje się tak bardzo jak CG No i też jest problem tego typu, że kręcone włosy mają zbliżone potrzeby, a u nas chyba każda lubi co innego

książki
Stary 2012-05-16, 16:25   #3646
Magdalene29
Rozeznanie

Cytat:
Szkoda, że nasz wątek nie rozbudowuje się tak bardzo jak CG No i też jest problem tego typu, że kręcone włosy mają zbliżone potrzeby, a u nas chyba każda lubi co innego
Dokładnie i nasze włosy często mają "humory"

Stary 2012-05-16, 16:43   #3647
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
widziałam go ostatnio w sklepie, ale nie moge kupić bo jak na razie mam 4 szampony

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 17:11   #3648
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnulaPPP Pokaż wiadomość
ja Twoje również chętnie zobaczę, jak już strzelisz foto

czy próbowałam? ba, ja cały czas próbuję od września różne wcierki non stop, plus inne sposoby. Owszem włosy przyspieszają ale max z 1 cm do 2 cm. Zawsze to coś, ale bez szału. Czasem jest 1,5. Rzecz polega na tym, że ja często podcinam. Muszę po prostu nie, nie przez końce, bo są naprawdę ładne. (dlatego tez na pewno nie jest to ich kruszenie się) Po prostu tak lubię uczucie po podcięciu. Tak więc podcinam regularnie co 2 miesiące. Ile - to różnie. Ostatnimi czasy było i 5 i 4 cm i 3. Teraz w czerwcu będzie już po raz trzeci 2 cm. Teraz sobie tak wymyśliłam, że co dwa miesiące własnie 2 cm. Jakbym utrzymała przyrost 4 cm na 2 miesiące, to ścinając 2 dwa nadal powinanm mieć dwa na plus. No ale na razie jakoś ta 60 jest. W poprzednim miesiącu według pomiarów był 1 cm ;/ albo to wina wcierki, albo ta głupia granica... albo błąd w mierzeniu. Jakby nie patrzeć 1 cm pomyłki w mierzeniu jest bardzo łatwy, a jaka różnica w odbiorze: "omg urosły tylko 1 cm!! nic nie przyspieszyły" albo " hurrra przyspieszyły podwójnie"
Z drugiej strony wcześnij myślałam że taką moją granicą jest zapiecie stanika, a jednak powoli bo powoli ale zapięcie przerosły także jeszcze nadziei nie tracę. Cierpliwości

pewnie musisz jeszcze szukać pielęgnacji która zadziała u Ciebie najlepiej tylko to trudne jest ja sama jeszcze nie doszłam do żadnych wniosków

no z tego co czytam, to kręconowłose bardzo lubią Bingo i widzę po sobie że coś w tym musi być
znaczy wiesz, tył mam zupełnie prosty. Wywijają mi się jak coś przody, ale są najbardziej nierówne ze względu na: zniszczenia (coraz mniejsze ale jednak), największą ilość baby hair przez co grzywka jest jakby "wycieniowana", lżejsza, podatniejsza na wywijanie. Poza tym moja grzywka mimo że ma ponad 40 cm jest krótsza od reszty niestety i to też swoje robi. Plus przedziałek na boku czyli tam gdzie więcej włosów zakładam za ucho (jak założę mokre po myciu to zostaje cudowny ślad ) a znowu ten drugi bok cieńszy znowu lubi się wywinąć.
Po innych maskach jest dużo lepiej, ale że Bingo lubię to stosuję nie zawsze muszę miec rozpuszczone.
mi się wydaje, że po prostu obcinasz to, co urośnie w efekcie WYDAJE się, że rosną b. powoli albo nie rosną wcale, szczególnie wliczając w to błąd pomiaru, o którym piszesz.
moim zdaniem powinnaś na jakiś czas przestać mierzyć, sprawdzać, patrzeć, a już 2cm, a 1? o nie, a może chociaż 1,5
wtedy któregoś dnia miło byś się zaskoczyła, że ojej, nagle są za stanikiem

nie lubię tego etapu szukania najlepszej pielęgnacji
poza tym z włosami, pewnie jak i z twarzą - są dni, że jest inna i coś innego jej pasuje, coś nagle jej nie pasuje, nagle coś wyskoczy, nagle sucha, nagle tłusta, nagle jakaś jeszcze inna - włosy mają podobnie...

Cytat:
Tak Mam nadzieję, że mi to pomoże w pozbyciu się polskiego, popielatego odcienia
a jaki odcień powinien powstać po takim zabiegu ?

Cytat:
Btw obcinałam włosy na początku kwietnia, a już się pojawiły białe kropki, nie wiem od czego tym razem...
ja tydzień temu i już się pojawiły [na tych najdłuższych włosach gdzieniegdzie...]
Stary 2012-05-16, 17:30   #3649
chocolateladyy
Raczkowanie

Dziewczyny, jak myślicie, czy to serum nada się na końcówki do zabezpieczenia czy nie za bardzo?
Koleżanka mówiła mi, że w Rossmanie czy gdzieś jest teraz promocja i kosztuje 13 zł, nie wiem czy się skusić. Co myślicie?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...nal-serum.html
Włosy , rośnijcie

Edytowane przez chocolateladyy
Czas edycji: 2012-05-16 o 17:42
chocolateladyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 17:43   #3650
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
poza tym z włosami, pewnie jak i z twarzą - są dni, że jest inna i coś innego jej pasuje, coś nagle jej nie pasuje, nagle coś wyskoczy, nagle sucha, nagle tłusta, nagle jakaś jeszcze inna - włosy mają podobnie...

a jaki odcień powinien powstać po takim zabiegu ?

ja tydzień temu i już się pojawiły [na tych najdłuższych włosach gdzieniegdzie...]
Właśnie w tym wpisie o porowatości było, że nawet włosy z niską porowatością przy odpowiedniej pogodzie mogą mieć porowatość wysoką

Zależy jakiej henny użyjesz Ja się zastanawiam czy nie zrobić całych włosów Cassią.

A czym zabezpieczasz?

---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ----------

Cytat:
Napisane przez chocolateladyy Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak myślicie, czy to serum nada się na końcówki do zabezpieczenia czy nie za bardzo?
Koleżanka mówiła mi, że w Rossmanie czy gdzieś jest teraz promocja i kosztuje 13 zł, nie wiem czy się skusić. Co myślicie?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...nal-serum.html
Ja bym tego nie kupiła, silikony, parafina, a na samym końcu hydrolizowany jedwab. Jest dużo tańszych i lepszych produktów.

książki
Stary 2012-05-16, 18:04   #3651
chocolateladyy
Raczkowanie

Cytat:
Ja bym tego nie kupiła, silikony, parafina, a na samym końcu hydrolizowany jedwab. Jest dużo tańszych i lepszych produktów.
Właśnie to tylko na końcówki ma być, więc silikony chcę.
Jeśli jedwab jest hydrolizowany to źle?
Włosy , rośnijcie

chocolateladyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 18:08   #3652
kuleczkka
Rozeznanie

Cytat:
a czym Ty myjesz?

Jeszcze raz o Bingo.
Dziś pełnowymiarowa maska na 1h pod czepek. Włosy po szamponie oczyszczającym - naprawdę rewelacyjne są. Nie obciążone miękkie śliskie, lejące - same achy i ochy.
Prysnęłam tą schaumą raz od tyłu i od spodu i keratyną sporo...
Póki co mój idealny zestaw.
kuleczkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 19:11   #3653
Patryka
Wtajemniczenie

Jeszcze o porowatości. Włosy o niskiej łatwiej się obciążają, tak? Ja moje myję odżywką, zmywam olej będący miksem z rycynusem, potem jeszcze nakładam maskę/odżywkę ds, czasem jeszcze bs Garnier AiK, i nie mam przeciążonych włosów, wręcz przeciwnie. Czy to jest jakiś argument za wysoką porowatością?

Patryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 19:49   #3654
AnulaPPP
Zakorzenienie

Cytat:
mi się wydaje, że po prostu obcinasz to, co urośnie w efekcie WYDAJE się, że rosną b. powoli albo nie rosną wcale, szczególnie wliczając w to błąd pomiaru, o którym piszesz.
moim zdaniem powinnaś na jakiś czas przestać mierzyć, sprawdzać, patrzeć, a już 2cm, a 1? o nie, a może chociaż 1,5
wtedy któregoś dnia miło byś się zaskoczyła, że ojej, nagle są za stanikiem

nie no, całości urośniętej raczej nie obcinam ale to zależy ile w danym miesiącu urosną. Jakiś przyrost jest to na pewno... tylko ten ostatni miesiąc mnie zaniepokoił muszę czekać i się okaże jakie będą następne, czy przekroczą 60...
a mierze po to, żeby wiedzieć która wcierka się nadaje - chociaż tak orientacyjnie. Ale teraz to już w sumie na oko widzę po której szybciej rosną. W większości przypadków pomiar potwierdza moje przeczucia.
Może jakaś przerwa z miesiąc tylko znowu będę miała poczucie zmarnowanego czasu

też nie lubię, chciałabym być tak mądra w tych kwestiach jak inne dziewczyny...

i zgadzam się co do kaprysów włosów, ojj tak..

AnulaPPP jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 21:07   #3655
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie w tym wpisie o porowatości było, że nawet włosy z niską porowatością przy odpowiedniej pogodzie mogą mieć porowatość wysoką

Zależy jakiej henny użyjesz Ja się zastanawiam czy nie zrobić całych włosów Cassią.

A czym zabezpieczasz?
o widzisz

poczytam więcej o tym, czuję się zaciekawiona

dopiero niedawno zaczęłam zabezpieczać, tzn. w sobotę (fryzjer wt), Shauma z shea.

Cytat:
Napisane przez Patryka Pokaż wiadomość
Jeszcze o porowatości. Włosy o niskiej łatwiej się obciążają, tak? Ja moje myję odżywką, zmywam olej będący miksem z rycynusem, potem jeszcze nakładam maskę/odżywkę ds, czasem jeszcze bs Garnier AiK, i nie mam przeciążonych włosów, wręcz przeciwnie. Czy to jest jakiś argument za wysoką porowatością?
hm, moje się łatwo obciążają a są raczej w kierunku większej porowatości.
w ogóle zdaje mi się, że te wszystkie argumenty za i przeciw konkretnej porowatości mogą się często wykluczać, bo na dany fakt np. obciążenie włosa wpłynie nie tylko porowatość, ale także to, czy włosy są przetłuszczające, cienkie...

Cytat:
Napisane przez AnulaPPP Pokaż wiadomość
nie no, całości urośniętej raczej nie obcinam ale to zależy ile w danym miesiącu urosną. Jakiś przyrost jest to na pewno... tylko ten ostatni miesiąc mnie zaniepokoił muszę czekać i się okaże jakie będą następne, czy przekroczą 60...
a mierze po to, żeby wiedzieć która wcierka się nadaje - chociaż tak orientacyjnie. Ale teraz to już w sumie na oko widzę po której szybciej rosną. W większości przypadków pomiar potwierdza moje przeczucia.
Może jakaś przerwa z miesiąc tylko znowu będę miała poczucie zmarnowanego czasu
być może po prostu na tyle dużo, że nie ma znacznej różnicy. a czasem brak znacznej róznicy jest niezauważalny. sama np. porost włosa zauważam po paru msc, wcześniej nie rzuca się w oczy

ja bym nie robiła przerwy i używała wcierki, która najlepiej działa
Stary 2012-05-16, 22:05   #3656
sylvi300
Zakorzenienie

co do szampnów to wczoraj w rossmannie byłam i miałam wziąć alterre z kofeiną, ale nie wzięłam bo na(nie)szczęście nie miałam tyle kasy przy sobie a troche kosmetyków musiałam kupić, ale wzięłam Malwę z rzepą, potrzebowałam jakiegoś taniego z SLES.

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 22:13   #3657
justynalenka
Zadomowienie

Ja dziś w Tesco widziałam szampony "ogrody natury" czy jakoś tak, 500ml za 4,99zł , to jakaś tescowa marka chyba. Ale jak spojrzałam na skład to robił wrażenie (przynajmniej aloesowy) miała SLS, ale skład krótki i sporo dobroci... Nie kupiłam bo mam w domu 4 szampony już

Stary 2012-05-16, 22:22   #3658
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NeverGoAlone Pokaż wiadomość

Tak może wysuszać Weegirl kiedyś pisała coś na temat Isopropyl Alcohol i u niej nawet działa gorzej niż Alcohol denat..
Isana z babassu też ma Isopropyl, także lepiej zbyt długo nie trzymać
No, ale to wszystko zależy od włosów, bo np. niektóre dziewczyny z powodzeniem używają odżywek Joanny, Isany i Alterry, która też ma alkohol

Cytat:
Kurcze, ja dziś po umyciu Lilli też mam puszyste Ale piszę kurcze, bo wczoraj po ciężkim dniu kupiłam sobie w nagrodę szampon Alterry z kofeiną. Nowość i tak mnie skusił wizją super długich włosów.. I chciałam kupić Fructisa Nutri-Gładkiego, a tu zonk - nie ma. Za to jakieś dziwne inne rodzaje się pojawiły z amodimethiconem, tylko jeden jeszcze był bez: Czysty Blask, a że mi blasku brakuje.. A już się pozbyłam kilku starych kosmetyków, w sensie zużyłam i cieszyłam się, że mam mniej i znowu to samo...

Aha, ten szampon Alterry ma alkohol bardzo daleko w składzie, co mnie bardzo zdziwiło. Gdzieś tu musi być haczyk
Daj znać jak ten Fructis i Alterra się spiszą

Wszystkie Alterry mają Alcohol także niekoniecznie może być źle

Ja ogólnie wcześniej nie narzekałam tak na Alterrę, ale przedwczoraj jak umyłam, to w porównaniu do włosków po Lilli były znacznie gorsze

Cytat:
To fakt ja w pewnym momencie przesadziłam z szamponami z SLeS, ale to nie wina tego składnika, tylko konkretnie ziołowego oczyszczającego szamponu stosowanego codziennie, a do tego wcierka na alkoholu i nabawiłam się przez to łupieżu pierwszy raz w życiu

Ogólnie ja na SLeSy nie mogę nic złego powiedzieć
Mi nie szkodzą ani na włosy, ani na skalp, bo całe życie używałam takich szamponów i było ok
Jednak teraz kiedy unikam silikonów, to ciężko znaleźć dobry szampon bez nich i bez pq, ale z SLeS, który by nie był zbyt drażniący, bo głównie są to szampony ziołowe
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy

Edytowane przez izus_86
Czas edycji: 2012-05-16 o 22:23
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 22:26   #3659
jak bylam w Twoim wieku
Przyczajenie

Dziewczyny, jeśli pozwolicie dołączam do Was . Włosy proste jak druty, w końcu się z tym pogodziłam i dbam jak mogę, między innymi dzięki wizażowi . Nie przebrnęłam przez cały wątek jeszcze (nieźle się naprodukowałyście, ponad 100 stron ), ale już jestem pod wrażeniem waszej wiedzy i doświadczenia.
jak bylam w Twoim wieku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 22:39   #3660
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Patryka Pokaż wiadomość
Nie, wcale nie jest powiedziane, że te produkty będą obciążać

Cytat:
Napisane przez kuleczkka Pokaż wiadomość
a czym Ty myjesz?
Wykańczam szampon jajeczny Joanny, a najbardziej lubię Gliss Kura różowego z jedwabiem

Cytat:
Napisane przez chocolateladyy Pokaż wiadomość
Właśnie to tylko na końcówki ma być, więc silikony chcę.
Jeśli jedwab jest hydrolizowany to źle?
Dobrze, ale jeśli jest go mało, na końcu składu i jest 'sam' to średnio Lepiej znaleźć coś co ma silikony, ale też więcej dobrych składników i przede wszystkim nie ma parafiny, która będzie naturalnym przylepcem dla wszelkich brudów, kurzu itd.

książki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości