|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: SG (Straight Girl) - czyli coś dla prostowłosych
Cytat:
A ja już trzecią butelkę mam... Może przyczyną moich połamanych suchelców jest właśnie Joanna Tylko nie wiem w takim razie jakiej odżywki b/s używać teraz... Miałąm glisskur'a żółtego i włosy mi się po nim tak elektryzowały, że wyglądałam jak po bliższym kontakcie z piorunem.
|
|
|
|
|
#3632 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I chciałam kupić Fructisa Nutri-Gładkiego, a tu zonk - nie ma. Za to jakieś dziwne inne rodzaje się pojawiły z amodimethiconem, tylko jeden jeszcze był bez: Czysty Blask, a że mi blasku brakuje.. A już się pozbyłam kilku starych kosmetyków, w sensie zużyłam i cieszyłam się, że mam mniej i znowu to samo... ![]() Aha, ten szampon Alterry ma alkohol bardzo daleko w składzie, co mnie bardzo zdziwiło. Gdzieś tu musi być haczyk
Włosomaniaczka od 10.11.2011 Cel: 60 cm, ZAGĘSZCZENIE Edytowane przez Magdalene29 Czas edycji: 2012-05-16 o 09:08 |
|
|
|
|
#3633 |
|
Zadomowienie
|
Co do szamponów - ja dorwałam nowość Barwy Naturalnej Piwny szampon dodający blasku
czekam aż wykończe Alterre i biorę się za testy Ja jednak wole szampony z SLS raczej...
|
#3634 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale nie wolno (mi przynajmniej) stosować ich zbyt często
|
|
#3635 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Staram się używać na przemian z bezSLSowym : )
|
|
#3636 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3637 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Trzeba ograniczać pewne rzeczy,ale rozsądnie
|
|
#3638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak samo na początku odrzuciłam wszystko, brak silikonów wyszedł mi na dobre, ale do SLSów wróciłam i jestem zadowolona
|
|
|
|
|
#3639 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale wysuszenie włosów w moim przypadku nie jest dziwne, sls i do tego tylko odżywka isany, bez żadnej dodatkowej ochrony.... być może przy odpowiedniej ochronie (ale jakiej, jesli nie silikonowej?) sls by tak nie wysuszył.---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- poza tym, koleżanka spytała mnie kiedyś czego oczekuję od olei, skorozmywam je sls i najprawdopodobniej zmywam wszystko to, co one dobrego niosą.
|
|
|
|
|
#3641 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do SLS i olei to to, co ma się wchłonąć podczas trzymania olejów na włosach to się wchłonie i tak, a dodatkowo oleje mogą się nadbudowywać na włosach, co im na dobre na pewno nie wyjdzie. Jeśli SLS miałby odzierać włosy ze wszystkiego, co daje im olej to u większości osób olejowanie nie przyniosłoby żadnych efektów, a jakoś przynosi. Inna sprawa, że olejowanie ma głównie utrzymać nawilżenie, a nie go dostarczyć. |
|
|
|
|
#3642 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i teraz spojrzałam, też ma ten isopropyl alcohol ![]() ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
![]() uważam dokładnie tak samo nie lubię strasznie, jak ktoś mi mówi to i to jest złe i jeśli Ty i tak to lubisz, to głupiaś i nie wiesz co gadasz, lepsze będzie to i to. fajnie, że wpadłam na Wasz wątek, bo w końcu ktoś ma takie samo zdanie jak ja i nie czuję się dziwnie lubiąc silikony jako ochronę i nie traktując ich ani slsów jako zło świata :p
|
||
|
|
|
#3643 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam wrażenie, że osoby, które piszą tak jak ta, o której mówiłaś traktują oleje jak odżywkę lub maskę, a to zupełnie co innego
|
|
|
|
#3644 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3645 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i też jest problem tego typu, że kręcone włosy mają zbliżone potrzeby, a u nas chyba każda lubi co innego
|
|
|
|
|
#3646 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3648 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w efekcie WYDAJE się, że rosną b. powoli albo nie rosną wcale, szczególnie wliczając w to błąd pomiaru, o którym piszesz.moim zdaniem powinnaś na jakiś czas przestać mierzyć, sprawdzać, patrzeć, a już 2cm, a 1? o nie, a może chociaż 1,5 ![]() ![]() wtedy któregoś dnia miło byś się zaskoczyła, że ojej, nagle są za stanikiem ![]() nie lubię tego etapu szukania najlepszej pielęgnacji ![]() poza tym z włosami, pewnie jak i z twarzą - są dni, że jest inna i coś innego jej pasuje, coś nagle jej nie pasuje, nagle coś wyskoczy, nagle sucha, nagle tłusta, nagle jakaś jeszcze inna - włosy mają podobnie... Cytat:
?Cytat:
[na tych najdłuższych włosach gdzieniegdzie...]
|
|||
|
|
|
#3649 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jak myślicie, czy to serum nada się na końcówki do zabezpieczenia czy nie za bardzo?
![]() Koleżanka mówiła mi, że w Rossmanie czy gdzieś jest teraz promocja i kosztuje 13 zł, nie wiem czy się skusić. Co myślicie? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...nal-serum.html Edytowane przez chocolateladyy Czas edycji: 2012-05-16 o 17:42 |
|
|
|
#3650 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zależy jakiej henny użyjesz Ja się zastanawiam czy nie zrobić całych włosów Cassią.A czym zabezpieczasz? ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3651 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli jedwab jest hydrolizowany to źle?
|
|
|
|
|
#3652 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeszcze raz o Bingo. Dziś pełnowymiarowa maska na 1h pod czepek. Włosy po szamponie oczyszczającym - naprawdę rewelacyjne są. Nie obciążone miękkie śliskie, lejące - same achy i ochy. Prysnęłam tą schaumą raz od tyłu i od spodu i keratyną sporo... Póki co mój idealny zestaw.
|
|
#3653 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeszcze o porowatości. Włosy o niskiej łatwiej się obciążają, tak? Ja moje myję odżywką, zmywam olej będący miksem z rycynusem, potem jeszcze nakładam maskę/odżywkę ds, czasem jeszcze bs Garnier AiK, i nie mam przeciążonych włosów, wręcz przeciwnie. Czy to jest jakiś argument za wysoką porowatością?
|
#3654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to zależy ile w danym miesiącu urosną. Jakiś przyrost jest to na pewno... tylko ten ostatni miesiąc mnie zaniepokoił muszę czekać i się okaże jakie będą następne, czy przekroczą 60... ![]() a mierze po to, żeby wiedzieć która wcierka się nadaje - chociaż tak orientacyjnie. Ale teraz to już w sumie na oko widzę po której szybciej rosną. W większości przypadków pomiar potwierdza moje przeczucia. Może jakaś przerwa z miesiąc tylko znowu będę miała poczucie zmarnowanego czasu ![]() też nie lubię, chciałabym być tak mądra w tych kwestiach jak inne dziewczyny... i zgadzam się co do kaprysów włosów, ojj tak.. |
|
|
|
|
#3655 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poczytam więcej o tym, czuję się zaciekawiona ![]() ![]() dopiero niedawno zaczęłam zabezpieczać, tzn. w sobotę (fryzjer wt), Shauma z shea.Cytat:
w ogóle zdaje mi się, że te wszystkie argumenty za i przeciw konkretnej porowatości mogą się często wykluczać, bo na dany fakt np. obciążenie włosa wpłynie nie tylko porowatość, ale także to, czy włosy są przetłuszczające, cienkie... Cytat:
![]() ja bym nie robiła przerwy i używała wcierki, która najlepiej działa
|
|||
|
|
|
#3656 |
|
Zakorzenienie
|
co do szampnów to wczoraj w rossmannie byłam i miałam wziąć alterre z kofeiną, ale nie wzięłam bo na(nie)szczęście nie miałam tyle kasy przy sobie a troche kosmetyków musiałam kupić, ale wzięłam Malwę z rzepą, potrzebowałam jakiegoś taniego z SLES.
|
#3657 |
|
Zadomowienie
|
Ja dziś w Tesco widziałam szampony "ogrody natury" czy jakoś tak, 500ml za 4,99zł , to jakaś tescowa marka chyba. Ale jak spojrzałam na skład to robił wrażenie (przynajmniej aloesowy) miała SLS, ale skład krótki i sporo dobroci... Nie kupiłam bo mam w domu 4 szampony już
|
#3658 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak może wysuszać Weegirl kiedyś pisała coś na temat Isopropyl Alcohol i u niej nawet działa gorzej niż Alcohol denat..Isana z babassu też ma Isopropyl, także lepiej zbyt długo nie trzymać ![]() No, ale to wszystko zależy od włosów, bo np. niektóre dziewczyny z powodzeniem używają odżywek Joanny, Isany i Alterry, która też ma alkohol Cytat:
![]() Wszystkie Alterry mają Alcohol także niekoniecznie może być źle ![]() Ja ogólnie wcześniej nie narzekałam tak na Alterrę, ale przedwczoraj jak umyłam, to w porównaniu do włosków po Lilli były znacznie gorsze ![]() Cytat:
![]() Ogólnie ja na SLeSy nie mogę nic złego powiedzieć Mi nie szkodzą ani na włosy, ani na skalp, bo całe życie używałam takich szamponów i było ok ![]() Jednak teraz kiedy unikam silikonów, to ciężko znaleźć dobry szampon bez nich i bez pq, ale z SLeS, który by nie był zbyt drażniący, bo głównie są to szampony ziołowe
16.09.11 - pielęgnacja bezsilikonowa 29.09.11 - oleje 25.01.12 - ścięcie 1.04.12 - Seboradin 12.04.12 - Eclipta 11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy Moje włosy Edytowane przez izus_86 Czas edycji: 2012-05-16 o 22:23 |
|||
|
|
|
#3659 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, jeśli pozwolicie dołączam do Was
. Włosy proste jak druty, w końcu się z tym pogodziłam i dbam jak mogę, między innymi dzięki wizażowi . Nie przebrnęłam przez cały wątek jeszcze (nieźle się naprodukowałyście, ponad 100 stron ), ale już jestem pod wrażeniem waszej wiedzy i doświadczenia |
|
|
|
#3660 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wykańczam szampon jajeczny Joanny, a najbardziej lubię Gliss Kura różowego z jedwabiem ![]() Cytat:
Lepiej znaleźć coś co ma silikony, ale też więcej dobrych składników i przede wszystkim nie ma parafiny, która będzie naturalnym przylepcem dla wszelkich brudów, kurzu itd.
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:19.

A ja już trzecią butelkę mam... Może przyczyną moich połamanych suchelców jest właśnie Joanna
Tylko nie wiem w takim razie jakiej odżywki b/s używać teraz... Miałąm glisskur'a żółtego i włosy mi się po nim tak elektryzowały, że wyglądałam jak po bliższym kontakcie z piorunem.

I chciałam kupić Fructisa Nutri-Gładkiego, a tu zonk - nie ma. Za to jakieś dziwne inne rodzaje się pojawiły z amodimethiconem, tylko jeden jeszcze był bez: Czysty Blask, a że mi blasku brakuje..
czekam aż wykończe Alterre i biorę się za testy

tylko znowu będę miała poczucie zmarnowanego czasu 
), ale już jestem pod wrażeniem waszej wiedzy i doświadczenia