Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy maj-czerwiec cz.VIII - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-17, 09:59   #1531
centipede
Zadomowienie

Dot.: Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy maj-czerwiec cz.VIII

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
My dalej nie mamy wózka czekamy od 15 marca Już się upominaliśmy, w razie jakby zapomnieli. Mamy czekać, jak będzie to zadzwonią, a ja się martwię, że zdążę urodzić, i nie będzie w czym dziecka do domku przynieść
Ale masakra! Mam nadzieję, że na dniach dostaniecie wózek, bo to strasznie długo trwa!
Cytat:
Napisane przez blueelektron Pokaż wiadomość
tak się zastanawiam czy nie ubrać już łóżeczka
i teraz naszło mnie, że nie mam żadnego ochraniacza-ceratki na materac
zakładacie coś w ogóle na materac oprócz prześcieradełka?
u nas mąż pościeli w łóżeczku jak będziemy w szpitalu, już to obgadaliśmy Mamy ceratkę pod materac

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
gratki dla Mamuś
dużo się rozpakowało

ja 21maja (poniedziałek) po 15 mam się zgłosić na cięcie no i co i jestem człowiek biegunka od wczoraj. Mała waży 3200 ech boje się jak nie wiem
Trzymam bardzo mocno kciuki!!! Ale za to teraz odliczasz już do konkretnej daty i wiesz kiedy zobaczysz Córeczkę Wszystko będzie dobrze, zobaczysz!
Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Mąż wrócił z pracy i stwierdził, że wczoraj chrapałam i on pół nocy się zastanawiał czy śpi ze mną czy z borsukiem
i teraz mówi na mnie borsuk

ja nigdy nie chrapałam
Po porodzie pewnie przejdzie
Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
żadna z Was nic nie wie o tej cytomegalii?
cały czas siedzi mi w głowie...
Gabi widzę, że dziewczyny już coś Ci napisały na ten temat. Skoro wyszło na to, że masz przeciwciała to fantastyczne wieści ja nie miałam przeciwciał

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Wiecie co, byłyby jaja, jakbym jutro urodziła, bo jak byłam gówniarą w podstawówce to 17 maja to była moja święta data - urodziny mojej miłości: Jordana z New Kids On The Block Pamiętam to do dziś i raczej nie chciałabym, żeby moje dziecko było w ten sposób naznaczone
Zaciskaj nogi, zaciskaj!!!

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
ja juz po ktg

Wynika, ze wszystko w porządku, nie odnotowalo zadynch skurczy tylko raz sie brzuch postawil.... a ja sie zwijam z bolu... caly czas nieregularne co 10-15 minut... szyjki prawie nie ma, rozwarcie na 1,5palca, mieciutko... Pani doktor powiedziala, ze jak chce to moge zostac w szpitalu, ale na razie nie ma to raczej sensu, jutro musze sie zglosic na ktg o 9 rano...

Pocieszono mnie, ze czasem te skurcze nieregularne sa gorsze od tych regularnych przed samym porodem... no zobaczymy

Najlepsze jest to, ze w poczekalni spotkalismy chlopaka, ktory byl z nami na ktg w poniedzialek i jego zona wczoraj urodzila a ja dalej nie ja sie zastrzele chyba

Nie chce miec wywolywanego porodu...
Biedactwo Mam nadzieję, że wkrótce się ruszy u Ciebie! Pomyśl, że już tylko kilka dni maksymalnie. A może jeden-dwa dni? Skoro mówili, że możesz zostać, to znaczy że coś tam się zaczyna dziać

Cytat:
Napisane przez GaTTa Pokaż wiadomość
hej
Po wizycie u lekarza główka nisko, ale jestem jeszcze pozamykana.....

Dzień spędzony z twardnieniem brzucha co 15 min tak przez 3 h i póxniej godzina przerwy i tak wkoło.
Zaliczyliśmy urodziny u babci Tż jeszcze.
Na wieczór najpierw twardnienia co 15 min, póxniej co 10 min, a w noc się rozkręciło, doszły skurcze z bólami co 7 min i tak trzymają mnie do teraz. Wody jeszcze nie odeszły.
Za nie długo jedziemy na IP mam nadzieję że to już się zaczęło.
Dam znać co i jak
Trzymam kciuki!!!!!!!!!!! Powodzenia!!!!
Cytat:
Napisane przez calawdeszczu Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny,
Byłam tu kiedyś, ale niestety się nie udało.. Wczoraj zrobiłam test... dwie grube krechy..., aż się boję co będzie dalej....
Oprócz mnie i TZta no i teraz Was nie wie nikt... boje sie o tym głośno mówić...
WIELKIE GRATULACJE!!! Wszystkiego dobrego dla Was, spokojnych i szczęśliwych 9 miesięcy!:roz a:

GRATULACJE DLA ROZPAKOWANYCH MAMUŚ!!!
Stary 2012-05-17, 10:01   #1532
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
Znalazłam moje notatki ze SR Niewiele tego jest, ale napiszę Wam to, co sobie zanotowałam na różny temat
* kąpiel noworodka: min. temperatura pomieszczenia 24st., temperatura wody 37st. Wody w wanience powinno być ok. 20cm. Kąpiel powinna trwać ok. 15min.
Do kąpieli można używać parafiny. Kąpać dziecko godzinę przed jedzeniem.
Obmywać dziecko najlepiej wodą i wacikami, rzadko używać chusteczek nawilżających.
Twarz myjemy wacikiem, przesuwając go w kształcie cyfry 6, zaczynamy od czoła, kończymy pod nosem
-Sól fizjologiczną aplikujemy do noska wacikiem.
-dziecko starsze- na pleśniawki AFLI- na wacik i usuwamy z jamy ustnej.
* ulgę podczas skurczy porodowych może przynieść m.in. przykładanie na przemian woreczków z wodą zimną i ciepłą,
- imersja (kąpiel wodna). Wchodzić do wody na 30min i wychodzić na 30 min. Temp. wody min. 34st. max. 37st.
* aromaterapia:
na stres: 4 krople olejku lawendowego, 3 krople olejku geraniowego, 3 krople olejku z drzewa różanego.
po porodzie: 4 krople olejek rozmarynowy, 3 krople olejek cytrynowy (yplangowy), 1 kropla mięty pieprzowej.
* przy karmieniu noworodka piersią, nie można robić dłuższej przerwy niż 3h,
* kiedy noworodek ma żółtaczkę, dobrze mu robią naświetlania promieniami słonecznymi np. przez okno,
* wypryski u noworodka, to najprawdopodobniej zmiany hormonalne spowodowane krwią mamy, która krąży jeszcze w ciele noworodka. Skutkiem tego mogą być również powiększone sutki u dzidziusia, a dziewczynka może mieć krwawienia (miesiączka),
* kartę ze szczepieniami, ze szpitala, zanieść do poradni D, a później przynieść do szpitala potwierdzenie,
* cc najwcześniej po 38tc, bo musi się zakończyć dojrzewanie płuc.

znieczulenie epiduralne- zoo
opioidy- środki przeciwbólowe narkotyczne np. dolargan.
Po podaniu dolarganu musi być później podane antidotum.

Trochę to wszystko chaotycznie podane, ale może coś się przyda
na pewno sie przyda. Dzięki.

Cytat:
Idziemy łeb w łeb z ciąża i nawet wizyty mamy w tym samym czasie
Ja też mam obawy, co do położenia mnie w szpitalu, ale mniejsze niż 3tyg temu. Będę się broniła rękami i nogami, żeby wrócić do domu, a nie czekać na poród w szpitalu
Wczoraj lekko podgalałam moją...nawet nie wiem jak ją nazwać jak dla mnie, to ona teraz wygląda jak dupa pawiana Jest taaaaaaaka duuuuuuuuuża Też tak macie? Aż normalnie wstyd gince pokazać...o P już nie wspomnę
no ja właśnie przed chwilą się oporządzałam
myślałam, ze będzie gorzej, ale jakoś poszło z lusterkiem. No moja też jest duża, jakaś taka opuchnięta, znów przypadkiem zajrzałam a miałam tego nie robić(!) i znów mi się wydaje, ze tam jakieś rozwarcie widzę.

Cytat:
ja teraz czytam gazetę twoje dziecko i tam jest napisane o pępku
,żeby nie ruszać kikuta, że odchodzi się od używania spirytusu i bądz tu człowieku mądry. Czyżby producenci tych drogich zastępczych produktów, maczali ręce w tym artykule?
nie wiem czy ja tą samą gazetę mam, tam jest taka tabelka jak kiedyś robiono i jak dziś i w tabelce "kiedyś" jest spirytus a w tabelce "teraz" jest szare mydło.
Ta moja położna jak była w zeszłym tygodniu u mnie to pytałam się jej co mam kupić do pępka ale powiedziała żebym nic nie kupowała, bo często pępek odpada w szpitalu a jak nie odpadnie to szarym mydłem właśnie mam potem przemywać, wiec ja ani spirytu ani tego octaniseptu nie kupuję.

Gabbi, mocz masz bez bakterii? Ja za każdym razem te bakterie mam
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 10:04   #1533
centipede
Zadomowienie

Ewuś szare mydło do pępka? To może dlatego jest to mydło u mnie na liście do szpitala Chyba wyjaśniłaś zagadkę MISZCZU My planujemy używać spirytusu i patyczków, jak coś będzie z tym nie tak to zmienimy metodę
Stary 2012-05-17, 10:08   #1534
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez centipede Pokaż wiadomość
Ewuś szare mydło do pępka? To może dlatego jest to mydło u mnie na liście do szpitala Chyba wyjaśniłaś zagadkę MISZCZU My planujemy używać spirytusu i patyczków, jak coś będzie z tym nie tak to zmienimy metodę
tak, do pępka, pewnie taką wodą z szarym mydłem się przemywa. Te położne starszej daty pewnie będą polecały spiryt, bo w końcu tyle lat sie go używało i bylo wszystko ok. Znaczy moja położna też już prawie 30 lat pracuje w zawodzie, wiec też starej daty :P ale studia kończyła jakieś 5 lat temu, bo ją zmusili i mówiła, ze teraz już tak ja uczyli.

Edytowane przez 8ewus8
Czas edycji: 2012-05-17 o 10:26
Stary 2012-05-17, 10:33   #1535
ladybird_1987
Rozeznanie

Gaabi dzięki za notatki.
Cytat:
Cześć Dziewczyny,
Byłam tu kiedyś, ale niestety się nie udało.. Wczoraj zrobiłam test... dwie grube krechy..., aż się boję co będzie dalej....
Oprócz mnie i TZta no i teraz Was nie wie nikt... boje sie o tym głośno mówić...
Trzymam mocno kciuki. Spokojnych 9 miesięcy.
Cytat:
nie wiem czy ja tą samą gazetę mam, tam jest taka tabelka jak kiedyś robiono i jak dziś i w tabelce "kiedyś" jest spirytus a w tabelce "teraz" jest szare mydło.
Ta moja położna jak była w zeszłym tygodniu u mnie to pytałam się jej co mam kupić do pępka ale powiedziała żebym nic nie kupowała, bo często pępek odpada w szpitalu a jak nie odpadnie to szarym mydłem właśnie mam potem przemywać, wiec ja ani spirytu ani tego octaniseptu nie kupuję.
To ja w takim razie póki co nie będę nic kupować. Monopolowy mam w moim bloku, także jakby coś to się wyskoczy.

Byłam rano zawieźć wymaz do laboratorium, przy okazji pobrano mi krew na przeciwciała. Także do wtorku muszę poczekać.
Taką mam dziś wenę do sprzątania. Nawet już muffinki zdążyłam upiec. Później czekają mnie zakupy z mamą.
Stary 2012-05-17, 10:34   #1536
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sweetjoy Pokaż wiadomość
Mam nadzieje, że nie . Moja córka miała 38cm w obwodzie i nieźle mnie pocharatała, gdyby okazalo się że syn będzie miała większy łepek, to ja rezygnuję z porodu
moje dziecię póki co ma 32,86cm w obwodzie i mam nadzieję, że o wiele więcej główka nie podrośnie

Cytat:

ja 21maja (poniedziałek) po 15 mam się zgłosić na cięcie no i co i jestem człowiek biegunka od wczoraj. Mała waży 3200 ech boje się jak nie wiem
Nie martw się wszystko będzie dobrze, jesteśmy z Tobą

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość

Ja już sama nie wiem co on myślał.
Wymiary z USG są następujące:
BPD (szer. ciemieniowo-ciemieniowa) 93,8 (jak 39w4d)
FL (długość kości udowej) 74,4 (jak 40w0d)
AC (obwód brzuszka) 306,4 (36w0d)
HC (obwód główki) 319,2 (36w0d)
Sama nie wiem co mam myśleć. Pozostaje mieć nadzieję że zmierzą przed samym porodem i jak stwierdzą że nie dam rady przepchnąć główki to zrobią cc a nie zaklinuje się gdzieś pomiędzy. Czarnowidztwo mnie dopadło.

No i według tego moja mała wcale nie waży tak dużo.
To u mnie jest tak - 38t5d : ( jeśli chciałabyś sobie porównać)
BPD - 9,82 cm ( 40w2d)
FL - 7, 44 cm ( 38w1d) - dziwne, bo u Ciebie jest tyle samo a wskazuje na 40w0d
AC - 31,83 cm ( 35w6d)
HC - 32,86 ( 37w3d)

Cytat:
hej

Dzień spędzony z twardnieniem brzucha co 15 min tak przez 3 h i póxniej godzina przerwy i tak wkoło.
Na wieczór najpierw twardnienia co 15 min, póxniej co 10 min, a w noc się rozkręciło, doszły skurcze z bólami co 7 min i tak trzymają mnie do teraz. Wody jeszcze nie odeszły.
Dam znać co i jak
Trzymam kciuki!!!

no nie mogę... dzisiaj ledwo co wstałam i nagle dostaje smsa i myślę: może to Gatta do mnie napisała, że urodziła ( z tego, co pamiętam to chyba masz mój nr) ... taką miałam pierwszą myśl

to nie byłaś Ty ale ... gdy miałam sen, że kism urodziła to następnego dnia tak było

więc powodzenia

Cytat:

w nocy zaobserwowałam śluz z zabarwieniem krwi, rano też, myślę, że to czop. Gin mówił, że po tym badaniu może się trochę krwi pojawić więc czop lub nie czop ?
a która wersja Ci bardziej pasuje?

cholercia a u mnie niiiiic, czekam na jakieś bóle

Cytat:

jeśli chodzi o "nią", to też jest jakaś jakby napuchnięta, dobrze, że jej nie widzę normalnie bo brzuch ją zasłąnia
moja też jest taka rozlazła i jakby napuchnięta, chcę żeby była taka jak kiedyś

acha... Dzień dobry

słońce wyszło ciekawe na jak długo

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 10:44   #1537
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
I przy odciaganiu i przy przystawianiu ( dzis jest juz troszke lepiej niz wczoraj )... a najgorsze jest to ze mala caly czas wisi mi na piersi... dzis w dzien spala tylko godzine... a tak.. caly dzien na cycku.. nawet pol godziny przerwy nie mialam... a jak odstawie to ryk na calego.. zastanawiam sie, bo pokarm mam, ale moze jest malo wartosciowy i ta sie nie najada i dlatego caly czas jest glodna... jutro odwiedza mnie polozna to bede musiala z nia o tym pogadac.. bo nie bede miala na nic innego czasu.

a słychac jak połyka?u nas było podobnie dopóki smoka nie dałam broniłam się rękami i nogami ale jedyny sposób bym się wysikała, powiesiła pranie i obiad zrobiła
Cytat:
Cześć Dziewczyny,
trzymam kciuki by było wszystko ok i spokojne 9 miesięcy

Cytat:
Znalazłam moje notatki ze SR Niewiele tego jest, ale napiszę Wam to, co sobie zanotowałam na różny temat
* kąpiel noworodka: min. temperatura pomieszczenia 24st., temperatura wody 37st. Wody w wanience powinno być ok. 20cm. Kąpiel powinna trwać ok. 15min.
Do kąpieli można używać parafiny. Kąpać dziecko godzinę przed jedzeniem.
Obmywać dziecko najlepiej wodą i wacikami, rzadko używać chusteczek nawilżających.
Twarz myjemy wacikiem, przesuwając go w kształcie cyfry 6, zaczynamy od czoła, kończymy pod nosem
-Sól fizjologiczną aplikujemy do noska wacikiem.
-dziecko starsze- na pleśniawki AFLI- na wacik i usuwamy z jamy ustnej.
* ulgę podczas skurczy porodowych może przynieść m.in. przykładanie na przemian woreczków z wodą zimną i ciepłą,
- imersja (kąpiel wodna). Wchodzić do wody na 30min i wychodzić na 30 min. Temp. wody min. 34st. max. 37st.
* aromaterapia:
na stres: 4 krople olejku lawendowego, 3 krople olejku geraniowego, 3 krople olejku z drzewa różanego.
po porodzie: 4 krople olejek rozmarynowy, 3 krople olejek cytrynowy (yplangowy), 1 kropla mięty pieprzowej.
* przy karmieniu noworodka piersią, nie można robić dłuższej przerwy niż 3h,
* kiedy noworodek ma żółtaczkę, dobrze mu robią naświetlania promieniami słonecznymi np. przez okno,
* wypryski u noworodka, to najprawdopodobniej zmiany hormonalne spowodowane krwią mamy, która krąży jeszcze w ciele noworodka. Skutkiem tego mogą być również powiększone sutki u dzidziusia, a dziewczynka może mieć krwawienia (miesiączka),
* kartę ze szczepieniami, ze szpitala, zanieść do poradni D, a później przynieść do szpitala potwierdzenie,
* cc najwcześniej po 38tc, bo musi się zakończyć dojrzewanie płuc.

znieczulenie epiduralne- zoo
opioidy- środki przeciwbólowe narkotyczne np. dolargan.
Po podaniu dolarganu musi być później podane antidotum.

Trochę to wszystko chaotycznie podane, ale może coś się przyda

---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ----------

Idziemy łeb w łeb z ciąża i nawet wizyty mamy w tym samym czasie
Ja też mam obawy, co do położenia mnie w szpitalu, ale mniejsze niż 3tyg temu. Będę się broniła rękami i nogami, żeby wrócić do domu, a nie czekać na poród w szpitalu
Wczoraj lekko podgalałam moją...nawet nie wiem jak ją nazwać jak dla mnie, to ona teraz wygląda jak dupa pawiana Jest taaaaaaaka duuuuuuuuuża Też tak macie? Aż normalnie wstyd gince pokazać...o P już nie wspomnę

SUPER!!! Dzięki, że się z nami dzielisz tak miłą informacją. Trzymam mocno kciuki za powodzenie Byłaś już u lekarza? Który to tydzień? Musi być dobrze!!! Pozytywne myślenie, to połowa sukcesu
u nas karo miała wydzieline z pochwy i z sutków żadnych krwawień , ma krostki i to trądzik noworodków z powodowany hormonami i przemywać rumiankiem, a szpital sam wysyła kartę szczepień tylko trzeba wypisać formularz jaki lekarz jaka przychodnia i jaka położna

Cytat:
ja miałam octanisept i na szczęście szybko odpadł

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 10:45   #1538
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
hehe kuknij jak on teraz wygląda http://www.okmagazine.com/blogs/red-...-was-alcoholic zmienił się chłopak
Już sama nie wiem co gorsze, czy teraz czy kiedyś... Niedawno odgrzebałam teledyski NKOTB na youtubie (a nie widziałam ich od podstawówki, tak mnie coś naszło) i masaaaaakraaaaa... Jak to się gusty zmieniają

Cytat:
hej

Dam znać co i jak
Może to już to!!! Trzymam kciuki

Cytat:
Ja nie zauważyłam żadnych zmian (stan sprzed 2 dni)

Cytat:
,żeby nie ruszać kikuta, że odchodzi się od używania spirytusu i bądz tu człowieku mądry. Czyżby producenci tych drogich zastępczych produktów, maczali ręce w tym artykule?
Ja będę używać spirytusu, bo słyszałam od paru osób, że jest lepszy niż Octenisept. Po spirytusie pępek szybko wysycha, a po Octenisepcie podobno jest mokry i ciężko go wysuszyć. Spirytus się zawsze sprawdzał to nie będę kombinować z nowościami, które zresztą są wątpliwe

Na 13.00 jadę na KTG, ale nie sądzę, żeby coś ciekawego wykazało, bo nic nie czuję, nic mnie nie boli i w ogóle żadna akcja się nie zapowiada
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 10:47   #1539
begie13
Zadomowienie

kism - Kajko słodziak a jaka poważna minka

Wanda
Stary 2012-05-17, 10:57   #1540
onething
Zadomowienie

Cytat:
Cześć Dziewczyny,
Kochana nie ma co się bać, trzeba się cieszyć! Póki co nie musicie nikomu mówić, ale cieszcie się i dbaj o siebie Wszystko będzie dobrze, zobaczysz, musi być

Miss także polecała spirytus, więc zamierzam spróbować. Zresztą, co osoba/gazeta/książka to inna opinia i zwariować czasami można. To tak samo jak z przecieraniem oczek, jedni mówią, że wystarczy woda, a inni że tylko i wyłącznie sól fizjologiczna i gaziki wyjałowione. Nie ma rady, każda z nas musi dojść do swojej wprawy i wyrobić sobie swoje zdanie.

Kism mały zabójcze spojrzenie ma
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 11:04   #1541
sweetjoy
Raczkowanie

A ja znów pomyłam podłogi, nie wiem ile jeszcze moje panele wytrzymają
Jakiś ból d...pny mnie złapał i coś mnie mocno kłuje, siedzieć nie mogę, leżeć nie mogę, chodzić też nie, to co mam ze sobą zrobić? A do tego pogoda pod psem, nawet w mieszkaniu zimno się zrobiło, nudzi mi się.... i denerwuje mnie wszystko
sweetjoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 11:06   #1542
Dasti80
Zakorzenienie

cześć mamusie

Na początek

GRATULA CJE DLA ROZPAKOWANYCH MAMUSIEK!!!

Nie mam czasu na udzielanie się, mały jest absorbujący, potrzebuje dużo przytulania i ciągłej opieki. Chyba go już rozpieściłam ale nie potrafię inaczej, to jest mój największy skarb na który tyle czasu czekałam i codziennie za niego dziękuję. Niestety mam powikłania po cc zbiera mi się krew pod skórą, w poniedziałek dostałam 39 stopni gorączki jestem na antybiotyku i prawie codziennie jeżdżę do gina na wyciskanie krwi z rany z dobrych wiadomości to wczoraj przyszedł wózek http://www.bobowozki.com.pl/product_...0&%3CosCsid%3E i jest świetny już nie mogę doczekać się pierwszego spaceru

Pozdrawiam Was wszystkie

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Edytowane przez Dasti80
Czas edycji: 2012-05-17 o 11:07
Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 11:12   #1543
blueelektron
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
cześć mamusie

Na początek

Nie mam czasu na udzielanie się, mały jest absorbujący, potrzebuje dużo przytulania i ciągłej opieki. Chyba go już rozpieściłam ale nie potrafię inaczej, to jest mój największy skarb na który tyle czasu czekałam i codziennie za niego dziękuję. Niestety mam powikłania po cc zbiera mi się krew pod skórą, w poniedziałek dostałam 39 stopni gorączki jestem na antybiotyku i prawie codziennie jeżdżę do gina na wyciskanie krwi z rany z dobrych wiadomości to wczoraj przyszedł wózek http://www.bobowozki.com.pl/product_...0&%3CosCsid%3E i jest świetny już nie mogę doczekać się pierwszego spaceru

Pozdrawiam Was wszystkie
Witaj
kochaj go mamuśka mocno i ucałuj od nas, biedna się namęczysz ale nic jak trzeba to trzeba, zdrowie najważniejsze, jeszcze troszkę i wyruszycie baby carem na spacer
Stary 2012-05-17, 11:14   #1544
ladybird_1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
To u mnie jest tak - 38t5d : ( jeśli chciałabyś sobie porównać)
BPD - 9,82 cm ( 40w2d)
FL - 7, 44 cm ( 38w1d) - dziwne, bo u Ciebie jest tyle samo a wskazuje na 40w0d
AC - 31,83 cm ( 35w6d)
HC - 32,86 ( 37w3d)
Dziękuję Ci bardzo.
Czyli wcale moja nie jest jakaś wielka. Przestałam się już tym przejmować. Co ma być to będzie.
Cytat:
cześć mamusie

Na początek

Pozdrawiam Was wszystkie
Fajnie że wpadłaś napisać co u Ciebie. Maluszek jest teraz najważniejszy, wiadomo. Oby rana się szybko zagoiła. Wtedy już nic Ci więcej nie będzie potrzebne do szczęścia. Dużo zdrówka dla Ciebie i maleństwa!!!
Stary 2012-05-17, 11:20   #1545
begie13
Zadomowienie

Cytat:
cześć mamusie

Na początek

Pozdrawiam Was wszystkie
aż łezka się kręci w oku jak czytam takie słowa ucałuj malutkiego od e-ciotek

ojej ale Ci się porobiło z tą raną życzę Ci, żeby rana się szybko zagoiła i powikłania zniknęły
swoją drogą to dlaczego tak się dzieje ...

a wózeczek rzeczywiście jest SUPER

Wanda
Stary 2012-05-17, 11:31   #1546
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
dzięki , że się podzieliłaś notatkami

jeśli chodzi o "nią", to też jest jakaś jakby napuchnięta, dobrze, że jej nie widzę normalnie bo brzuch ją zasłąnia

---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ----------

Myślę, że nie chodzi o producentów Octaniseptu u nas w szpitalu nie używają niczego, ja też nie majstrowałam nic przy kikucie, chociaż wczoraj pryskałam go Aseptem (tańsza wersja, skład ten sam), bo pojawiło się trochę krwi. Chciałabym żeby już odpadł
Cytat:
Ja też o tym słyszałam, ale nie chciałam pisać
Podobno raz dziennie wystarczy obmyć pępek i dużo wietrzyć Ile w tym prawdy, nie wiem. Ja będę miała i spirytus i Oktanisept. Sama nie wiem co lepiej używać.

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

dostałam właśnie wyniki moczu na maila i jest wszystko ok
za dobre wieści
Cytat:
Już sama nie wiem co gorsze, czy teraz czy kiedyś... Niedawno odgrzebałam teledyski NKOTB na youtubie (a nie widziałam ich od podstawówki, tak mnie coś naszło) i masaaaaakraaaaa... Jak to się gusty zmieniają
Ja miałam ogromny plakat NKOTB na ścianie powodzenia na ktg

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 11:42   #1547
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Ja też o tym słyszałam, ale nie chciałam pisać
Podobno raz dziennie wystarczy obmyć pępek i dużo wietrzyć Ile w tym prawdy, nie wiem. Ja będę miała i spirytus i Oktanisept. Sama nie wiem co lepiej używać.

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

dostałam właśnie wyniki moczu na maila i jest wszystko ok
ja mam oknanisept i polecam pępuszek juz powoli odpada
Stary 2012-05-17, 11:44   #1548
_millena
Zadomowienie

Witajcie, ale naprodukowalyście do wczoraj. dopiero jestem na 47 stronie, ale zaczynam powoli odpowiadać, bo znowu sie okaze ze za dużo znaczków w poście i będę musiała dzielić na kilka części

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
Ewus gondole tez mial )
millena dzieki juz sobie ide czytac: ))
Niestety teraz nie jestem na biezaco

Wczoraj mlodemu odpadl pepuszek )
polozna dzis byla i kazala mu kupic kropelki jakies na te bole brzuszka.
Skad mam wiedziec, ze trzeba juz sie przerzucic na pampersy 2:P ??
maly sika tak ze zawsze ma wsyztko na plecach, moze juz 1 sa za male;/? nie wiem...
z pieluchami to nie wiem, ale pewnie już ktoraś poradziła. ja bym zmieniła wtedy jakby brzuszka nie obejmowały...
nie miej wyrzutów co do "nie bycia na bieżąco", ciężko tu nadązyć mnie nie chciało się tego opisywać, wiec wkleiłam Ci linki do poprzedniej części gdzie o tym pisałam, nei wiem czy nie byłaś akurat w szpitalu i nie rodziłaś wtedy
ciekawa jestem czy to coś pomoże, daj znać. miss w każdym razie też to polecała.

Cytat:
Ja też jestem po wizycie. Doktor mówi "ale wielkie dziecko, będzie cesarka". Nie wiem o co mu chodziło. Waży 2850. To chyba nie tak dużo. Na pewno z tego powodu nie będę prosić o cc.
no błagam... moj z usg w tym samym tyg ciąży miał 3100, a lekarz mowil, ze wygląda raczej na 3200 zobaczymy na następnej wizycie, mam w przyszly czwartek.

Cytat:
Napisane przez sweetjoy Pokaż wiadomość
Mój też jest bardzo troskliwy, zawsze jak zmywam czy sprzątam, to czeka aż skończę i mówi: Połóż się przecież, ja mogłem pozmywać, musisz uważać na siebie Kochany jest, zawsze współczuje po fakcie
oo ppatrz, mój jest taki sam.... widzi np że biorę mopa , widzi że leje wodę do wiadra, widzi, że zaczynam myć podłogę, i też się zawsze zatroszczy o mnie , zazwyczaj jak skończę.. "może ci pomóc?" albo "czemu nie mowilaś ? pozmywałbym!!"
ostatnio kazałam mu się nie wyskakiwać w ogóle z takimi tekstami bo mnie to tylko wyprowadza z równowagi.

ale powiem wam, że bałam się tego, że np jak się urodzi dziecko to zajadę siebie i męża jesli chodzi o temat sprzątania. Mam na tym punkcie bzika totalnego. Wszyscy mi mowili : spoko , zagrzebiesz się w kupach o kurzu nawet nie pomyślisz. Myślalam , ba...ja bylam pewna , ze to niemozliwe. No.. to mam teraz na głowie chorego psa, przy którym non stop trzeba chodzić , który brudzi, czasem zasika, czasem zarzyga, no generalnie syf. Jestem tak zmęczona przez ten czas kiedy to moja kolej zeby z nim być ( maz w pracy), ze mam w nieodkurzoną podłogę. Nawet jak moja mama przyjechała z babcią we wtorek (a one obydwie to takie pedantki że ho ho i ja zawsze miałam błysk na ich przyjazd) to miałam to gdzieś. Stwierdziłam, że jak mi zwrócą uwagę, to po prostu powiem, że czekałam na nie , az mi pomogą. Ale nic się nie odezwały, chyba widzą, że nie o sprzątaniu teraz myślę. No w każdym razie zmierzam do tego, że chyba jestem szczęśliwa z tego powodu, że uwolniłam sie od czegoś co nazywałam swoim przekleństwem i manią prześladowczą (prześladowały mnie kurz i brud)

Cytat:
Zagłębiłam się właśnie w temat chustowania Znowu mnie kusi
A pieluszki jakie piękne znalazłam, zobaczcie http://www.maleme.pl/otulacze/163-lowickie-kwiatki.html
ja chyba tez będę chustować, ciekawe czy mały będzie chciał.

Cytat:
Aaaaaa, chyba że tak. No ja się właśnie zastanawiam jak u mnie będzie, bo mi lekarz kazał przyjechać 23.05 rano na kontrolę do szpitala (on ma wtedy dyżur całą dobę), a wcześniej zawsze chodziłam do niego do gabinetu, więc nie wiem czy mnie nie będzie chciał zostawić w szpitalu W ogóle jak byłam w tym szpitalu na zwiadach to mi położna mówiła, że dużo jego pacjentek rodzi we środę, właśnie jak on ma dyżur. Kurde teraz skojarzyłam... No to jeszcze się okaże, że będę miała poród indukowany, ale by były jaja
haha ciekawe. ja powiem szczerze, że się waham.. bo mam taką mozliwość i nie wiem....

Cytat:
Daj spróbować, to Ci powiem, czy dobry wyszedł

Tak się zastanawiam, co zrobić, żeby zwiększyć nasz budżet
Podobno pierwszy milion trzeba ukraść
Przydałoby się luźne 5tys
załóż dzisiaj firmę , zaplac pierwszą składkę zusowską , największa z mozliwych, a potem idz rodzić. Gwarantowane macierzyńskie : 6 tysi miesięcznie. aaa.. ale zapomnialam o najważniejszym , niestety przez 2 miechy musisz być wyrejestrowana z ubezpieczenia chorobowego w zusie.
czyli juz i tak

_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 11:46   #1549
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
cześć mamusie

Na początek

Pozdrawiam Was wszystkie
ja też moją rozpieściłam cały czas na rękach,biedatwo obyś szybko wyzdrowiałą będe trzymać
Stary 2012-05-17, 11:48   #1550
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
cześć mamusie

Na początek

Pozdrawiam Was wszystkie
współczuję kochana a miałaś dren po cc?

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 11:50   #1551
rozowa1987
Zadomowienie

dziewczyny mam problem otóz mamy wesele w ta sobote chcemy wziąsć mała,nie jest za mała? chodzi tylko o msze i obiad i do domku,mam również sukienke tylko nie pomyslałąm ze karmie piersią i nie dam rady wyjąć jej od tak,czy bytelke mozna jakoś przyrządzic w miare szybko woda w termosie czy cos w tym stylu
Stary 2012-05-17, 11:52   #1552
blueelektron
Rozeznanie

dla całkowicie zielonych jak ja np http://www.youtube.com/watch?v=OdxEi_xw14A
Stary 2012-05-17, 11:58   #1553
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
cześć mamusie

Na początek

Pozdrawiam Was wszystkie
Mam nadzieję, ze rana szybko się zagoi.
Wózek super, przyszły tydzień ma być ciepły to pospacerujesz

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
dziewczyny mam problem otóz mamy wesele w ta sobote chcemy wziąsć mała,nie jest za mała? chodzi tylko o msze i obiad i do domku,mam również sukienke tylko nie pomyslałąm ze karmie piersią i nie dam rady wyjąć jej od tak,czy bytelke mozna jakoś przyrządzic w miare szybko woda w termosie czy cos w tym stylu
ja bym się nie podjęła takiej imprezy, zresztą sami mamy wesele jak maly będzie miał 2 miesiące i jak dla mnie takie dziecko jest za małe zeby przebywać w takim skupisku ludzi. No ale sami musicie podjąć decyzję.
Stary 2012-05-17, 12:02   #1554
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
kiedyś porównywałam wartości odżywcze na opakowaniu bebiko i bebilon to było w zasadzie to samo oczywiście tak pobieżnie i na szybko przy półce sklepowej
Myślę, że jakichś znaczących różnic w składzie nie ma. Natomiast kojarzę, że mogą różnić się smakami i po prostu jednemu dziecku coś podpasuje, a innemu nie.

Cytat:
Cześć Dziewczyny,
Pamiętam i cieszę się bardzo! Gratulacje i zdrowia dla Was

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
no nie mogę... dzisiaj ledwo co wstałam i nagle dostaje smsa i myślę: może to Gatta do mnie napisała, że urodziła ( z tego, co pamiętam to chyba masz mój nr) ... taką miałam pierwszą myśl

to nie byłaś Ty ale ... gdy miałam sen, że kism urodziła to następnego dnia tak było
Proroku nasz

Dasti, trzymaj się! Zdrowka! Nie dziwię Ci się, że rozpieszczasz synka Ja na razie wyleguję się w szpitalu, to mam czas pisać, jak Kajko śpi, a w domu to już pewnie co innego będzie...
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 12:09   #1555
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
a nam znów na SR "karzą" octanisept stoswać z tym, że tylko pryskać, a jak widać tam jakies "brudy i inne takie" to patyczkiem wtedy...
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 12:19   #1556
sweetjoy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
Ja byłam na ślubie z 2 m-cznym dzieckiem, była ładna pogoda więc nie wchodziliśmy do kościoła, tylko staliśmy na zewnątrz, życzenia składaliśmy na końcu, żeby nie stać w kolejce, ale na obiad się nie zdecydowaliśmy, bo wiadomo szum, orkiestra, toasty...
Jeśli chodzi o karmienie (też niezbyt wygodne miałam ubranie) nakarmiłam małą w samochodzie przed mszą (na parkingu w lesie, a nie przed kościołem), a później w drodze powrotnej, też na parkingu. Miałam na wszelki wypadek butelkę, ale nie dałam.
Jeśli jednak zdecydujesz się na butelkę, to pamiętaj żeby wcześniej sprawdzić w domu czy dziecko będzie chciało z niej pić, a samo przyrządzenie mleka to kwestia kilku sekund: wlewasz trochę wrzątku z termosu, dodajesz zimną przegotowaną wodę, wsypujesz odmierzone mleko, potrząsasz i gotowe

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
a nam znów na SR "karzą" octanisept stoswać z tym, że tylko pryskać, a jak widać tam jakies "brudy i inne takie" to patyczkiem wtedy...
Ja dokładnie tak robiłam, a było to 2 lata temu... nawet przy kąpieli nie ma co panikować gdy pępuszek się zamoczy, wystarczy osuszyć patyczkiem i gazikiem
Stary 2012-05-17, 12:19   #1557
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
Czyli co szpital to obyczaj. U nas stawiają na "suchą pielęgnację". Chociaż nie wiem, czy to naprawdę lepsze, bo wydawało mi się, że kikut odpada do tygodnia, a któraś dziewczyna (agatka?) pisała, że dopiero po 2 tyg odpadł.

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 12:21   #1558
aga_bre
Rozeznanie

Cytat:
gratki dla Mamuś
dużo się rozpakowało

Pandzia Ty masz jakies wskazania do cc?? Chyba gdzieś przeoczyłam.

Cytat:
Gratulacje!

Ja już sama nie wiem co on myślał.
Wymiary z USG są następujące:
BPD (szer. ciemieniowo-ciemieniowa) 93,8 (jak 39w4d)
FL (długość kości udowej) 74,4 (jak 40w0d)
AC (obwód brzuszka) 306,4 (36w0d)
HC (obwód główki) 319,2 (36w0d)
Sama nie wiem co mam myśleć. Pozostaje mieć nadzieję że zmierzą przed samym porodem i jak stwierdzą że nie dam rady przepchnąć główki to zrobią cc a nie zaklinuje się gdzieś pomiędzy. Czarnowidztwo mnie dopadło.

No i według tego moja mała wcale nie waży tak dużo.
Mój dzidziuś ma BPD 9,93cm, więc Twój nie ma największej glówki.

Cytat:
Mąż wrócił z pracy i stwierdził, że wczoraj chrapałam i on pół nocy się zastanawiał czy śpi ze mną czy z borsukiem
i teraz mówi na mnie borsuk

ja nigdy nie chrapałam
Ja też nie chrapałam a teraz dupa.

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
ja juz po ktg

Wynika, ze wszystko w porządku, nie odnotowalo zadynch skurczy tylko raz sie brzuch postawil.... a ja sie zwijam z bolu... caly czas nieregularne co 10-15 minut... szyjki prawie nie ma, rozwarcie na 1,5palca, mieciutko... Pani doktor powiedziala, ze jak chce to moge zostac w szpitalu, ale na razie nie ma to raczej sensu, jutro musze sie zglosic na ktg o 9 rano...

Pocieszono mnie, ze czasem te skurcze nieregularne sa gorsze od tych regularnych przed samym porodem... no zobaczymy

Najlepsze jest to, ze w poczekalni spotkalismy chlopaka, ktory byl z nami na ktg w poniedzialek i jego zona wczoraj urodzila a ja dalej nie ja sie zastrzele chyba

Nie chce miec wywolywanego porodu...
Wiem co czujesz u mnie też wykres płaski i zastanawiam się, czy dzidziuś w ogóle ma ochotę wychodzić na świat.
Stary 2012-05-17, 12:22   #1559
sweetjoy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Czyli co szpital to obyczaj. U nas stawiają na "suchą pielęgnację". Chociaż nie wiem, czy to naprawdę lepsze, bo wydawało mi się, że kikut odpada do tygodnia, a któraś dziewczyna (agatka?) pisała, że dopiero po 2 tyg odpadł.
U nas odpadł po 9 dniach, ale jak pisałam wcześniej, nawet przy kąpieli zdarzało się że się zamoczył, więc może przez to siedział dłużej. Wiadomo spirytus szybciej wysusza, a octenisept tylko odkaża, ale skoro tak robili w szpitalu to i ja tak robiłam.
Stary 2012-05-17, 12:27   #1560
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja będę używać spirytusu, bo słyszałam od paru osób, że jest lepszy niż Octenisept. Po spirytusie pępek szybko wysycha, a po Octenisepcie podobno jest mokry i ciężko go wysuszyć. Spirytus się zawsze sprawdzał to nie będę kombinować z nowościami, które zresztą są wątpliwe
ja octanisept znam z własnego doświadczenia, po usuwaniu znamion jak miałam szwy miałam nim pryskać 2 razy dziennie, powiem że byłam zadowolona szybciutko zagoił nic się nie paprało (a szwy miałam na stopie).
Mam jeszcze ponad pół buteleczki (dobrze, że ma długą datę ważności), ostatnio się oparzyłam żelazkiem - też pryskałam i szybciutko się zagoiło, tż otarcia też tylko nim.
Nie piecze, jest wygodny i dość ekonomiczny, mam wrażenie że przydaje sie w domowej apteczce

Jak do pępka to nie wiem, mam w domu octanisent i dwie flachy spirytusu - nie muszę się więc zastanawiać co kupić... Pewnie na pierwszy rzut pójdzie octanisept, jak średnio będzie działać to spirytem (rozcieńczonym ofkors)
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości