![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wykształcenie a praca
ja bym mogla byc.Taka zlosliwą panią w dziekanacie .Siedzialabym jak kwoka i przewracala oczami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
BAN stały
|
ja nie...zaczelabym chyba strzelac do studentow papierowyni kulkami...
chociaz...one maja prawdziwa wladze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
czasami się zastanawiam skąd u licha oni biorą te wredne sekretarki ![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do pań w dziekanacie-ja niestety lubię wiedzieć co gdzie jak i dlaczego,więc się do dziekanatu nie nadaję ![]()
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Belcia, wierze wierze... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
prowizorka, ktoś musi liczyć pieniążki
![]() ( ja kiedyś słyszałam jak moja liczyła ![]()
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() teraz mam inną sekretarkę.Ta o której pisze napsuła mi sporo krwi.Przy niej można dowiedziec sie jak to jest być "gównem".Przepraszam za słownictwo ale tak było autentycznie.To ubliżanie studentom...bosz teraz mam super Panią Beatkę ![]()
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
ja pracuje zgodnie z wyksztalceniem. kiedy konczylam studia myslalam, ze to koniec nauki, ale teraz z perspektywy czasu widze jak bardzo sie mylilam, ciagle sie trzeba czegos nowego uczyc, ciagle mam jakies szkolenia.
Z jednej strony dobrze, bo z musu sie rozwijam, a czasem mam zwyczajnie dosc. ale taka praca, taki zawod. zero stabilnosci. widze ze znajomi w innych branzach maja dokladnie to samo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że studia są bardzo dobrą opcją i dają bardzo wiele możliwości, kwestia tylko by wybrać kierunek, który dobrze prognozuje na przyszłość.
Ja parę lat temu wybrałam kierunek informatyka, mimo, że był mało popularny, (a może właśnie dlatego ![]() Studia skończyłam, pracuję w zawodzie ![]() Pracę znalazłam bez żadnych znajomości, nie jest to może szczyt moich marzeń, ale wiadomo od czegoś trzeba zacząć ![]() Wśród moich znajomych w ogóle nie spotkałam się ze zjawiskiem zatrudniania "po znajomości", choć może to kwestia branży w której się obracam. Także dziewczyny, które się jeszcze wahają czy iść na studia zachęcam żeby poszperać w sieci za analizami o "zawodach przyszłości" i nie iść na kierunki bardzo oblegane, bo po takich jest właśnie dużo bezrobotnych, a na takie, w których za kilka lat będzie brakowało specjalistów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Hecate a czy przypadkiem nie uczyłąś się na UKKNJA uniwesytecki kolgium nauczania języka angielskiego? ja właśnie się tam ucze i zgadzam się,że te studia są straaasznie zajmujące:/
ja także praduje nie w swoim zawodzie, prawde mówiąc nie chce być nauczycielką, dlatego chyba zrezygnuje. Ja pracuje w biurze, nie uzywam języka angielskiego, ale mimo to znajomość jego jest i bardzo przydatna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziło mi raczej o to żeby zrobić rozpoznanie na rynku, bo czasami wybierając z tej samej dziedziny, a jednak trochę inne kierunki można trafić znakomicie. Taki przykład - jakże popularne było kiedyś zarządzanie, wyprodukowano wielu "specjalistów" na tym kierunku, ale samo zarządzanie niestety to za mało. Wystarczyło się jednak wyspecjalizować w jednym rodzaju zarządzania choćby - zarządzanie projektami - teraz poszukiwani są specjaliści z tej dziedziny, ale jest ich niewielu. Myślę, że znalazłoby się więcej przykładów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ważne jest też ciągłe dokształcanie się..kursy, nauka języków, studia podyplomowa...
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz mi napisać nad jakimi kierunkami się zastanawiasz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||||
Zakorzenienie
|
jak rozne sa to mozliwosci obrazuje fakt, jak rozne rzeczy robia ludzie, ktorzy skonczyli ten sam kierunek.
jakie? ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() jeszcze jak ktos sam siebie zmusza to pol biedy, gorzej jak idzie na studia, bo mama, babcia czy kolezanka... a znam takie przypadki. Cytat:
tak a presja srodowiska na to wieczne doszkalanie jest czasem bardzo silna. Koniec studiow nie oznacza konca nauki i z tym trzeba zwyczajnie sie liczyc. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Kształcenie ustawiczne to jest coś co robimy ciągle,tylko nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Uczyć się trzeba całe życie,bo świat się zmienia, wiedza bardzo często się "starzeje" i poza tym ciągłe kształcenie się pomaga nam utrzymać nasz móżdżek
![]() ![]()
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Jestem obecnie na V roku studiów magisterskich, zamierzam się bronić w czerwcu. Pracuję i jest to moja 3 praca. Zadnemu z moich pracodawców nie przeszkadzało, że nie mam skończonych studiów, interesowało ich raczej doświadczenie, umiejętności i znajomość języków. Ponieważ znam bardzo dobrze angielski i włoski, to moje umiejętności się liczą najbardziej. Teraz np. wychodzę nieco wcześniej 4 razy w tygodniu, ale nie ma z tym najmniejszych problemów, po prostu w te dni ktoś inny zostaje do zamknięcia biura, a ja za to przychodzę wcześniej. Zresztą w firmie jeszcze dwóch chłopaków jest w trakcie pisania magisterki, więc po prostu uzgadniamy, kto o której przychodzi i wychodzi. Szefostwo rozlicza mnie nie za liczbę godzin spędzonych za biurkiem, ale za to co i ile robię i jakie sa efeklty mojej pracy. A ponieważ potrafię się sprężyc i pracować szybko i efektywnie, bo z natury jestem energiczna i nie lubie zostawiać spraw na później, wszyscy są zadowoleni.
Niestety, w wielu ogłoszeniach o pracę na stanowisko np. sekretarki czy asystentki przewija się, oprócz doświadczenia i dyspozycyjności, wykształcenie wyższe. OK, tylko po pierwsze, ktoś, kto nie ma skończonych studiów może być bardziej inteligentny i prezentowac wyższą kulture osobistą od magistra czy nawet doktora. Po drugie, jak ktoś chce koniecznie magistra, to niech da pensję na poziomie magistra. Tymczasem oferowane pensje sa smieszne, często głodowe, ale wymagania jak z księżyca. Wcale się nie dziwię ludziom, którzy po studiach uciekają za granicę. Bo jeśli w Polsce oferuje się głodową pensję za pracę w swoim zawodzie (albo i nie), to lepiej chyba pracować na zmywaku w Anglii, gdzie za tą pensję można spokojnie wyżyć, a pewnie nawet i zaoszczędzić trochę kasy. Obecnie wyższe wykształcenie nie gwarantuje wcale dobrego zatrudnienia, ale mimo tego chcę uzyskać dyplom magistra. Mam świetną promotorkę, która bardzo mi pomaga i jestem pewna, że z jej pomocą obronię się bez problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
już na studiach zaczęłam pracę w zawodzie i moi znajomi z roku też pracowali w różnych firmach, a nie tylko odbywali staże. ci, których spotykałam już po studiach, nadal pracowali w firmach, awansowali... może sporo zależy od miejscowości, bo jeśli ktoś po studiach wraca do małego miasteczka, to podejrzewam, że może mieć problem ze znalezieniem pracy na miarę swoich kwalifikacji. a czasami wręcz odwrotnie, bo wszyscy po studiach uciekają z małych miejscowości i tamtejsze firmy mają problem ze znalezieniem wykwalifikowanych pracowników. szczerze mówiąc, to dziwi mnie taki wątek dzisiaj, co innego parę lat temu. w ciągu ostatnich paru lat sytuacja na rynku pracy poprawiła się dla pracowników, a pogorszyła dla pracodawców, częściowo dzięki wyjazdowi wielu osób do pracy zagranicę.
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
w moim przypadku nie mialo by to sensu, bo skonczylam informatyke i ekonometrie i takie przedmioty mialam na studiach. Pytam, bo nie wiem jakie sobie zrobic podyplomowe. Wlasciwie to sie nad tym intesywnie zastanawiam.
Zawodowo specjalizuje sie w implementacjach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja studiowałam informatykę stosowaną na PK, także o zarządzaniu projektami nie miałam pojęcia, a ponieważ nie chciałam być na stałe programistą zdecydowałam się właśnie na te studia. Jestem nimi zachwycona ![]() Wiedza na nich zdobyta już pomogła mi awansować, a liczę, że po ich ukończeniu i zrobieniu certyfikatu jeszcze więcej drzwi się przede mną otworzy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
Ja jestem zdania ze jesli ktos naprawde chce znalezc prace to ja znajdzie. Ja ukonczylam w zeszlym roku kosmetologie,ofert pracy w zawodzie w moim miescie mialam pare ale nie zdecydowalam sie poniewz placa byla dla mnie za niska.Od ponad 2 lat pracuje w biurze, zaczynalam od tlemarketingu. Nie jest to moja ukochana praca ale moge dzieki niej oplacic sobie szkole i normlanie funkcjonowac. Marze o pracy w gabinecie kosmetcynym ale za godne pieniadze.
![]() |
#60 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:21.