Mamusie listopad-grudzien 2011 - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-18, 20:16   #4141
karolinka_12
Raczkowanie

Dot.: Mamusie listopad-grudzien 2011

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
to też zmieniałam już, choć chyba nie o to chodzi bo dwa razy się napiła mleka i umiała, a teraz już nie

czystego białego cukru nie, ale mają maltodekstynę - substancja słodząca
Nie nic nie mają (takie bez dodatków smakowych) mam torebkę skład: mąka ryzowa i witamina B1 akurat od kliku kukurydzianego już nie mam torebki A słodkie mają i cukier i maltodekstnę

3080g 50 cm i ciągle rośnie
2 t.ż. - 3600g
3 t.ż. -4160g
6 t.ż. -5330g/59 cm
13 t.ż. - 6500/65 cm
20 t.ż.-7300/67 cm
26 t.ż,-8300/~72 cm i ciągle rośnie
http://suwaczki.maluchy.pl/li-57299.png

Edytowane przez karolinka_12
Czas edycji: 2012-05-18 o 20:18
karolinka_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-18, 20:25   #4142
muffinka90
Zakorzenienie

jak zwykle was ponioslo

Cytat:
Napisane przez nettka_ Pokaż wiadomość
Paulinka ma dzisiaj 6 miesięcy:jupi :
gratki :patry:

kasia mialam podobna sytuacje tylko lac

szpilko to sie bedziecie teraz tydzien witac

Aniolina dwa miejsca masz do wyboru, fajnie, kurcze zebym ja to jedno dostala... ale tez babki mowily, ze do najmlodszych najlatwiej sie wbic

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

elfie moj jadl brokula (mrozony), nic mu nie bylo (troche baczkow tylko) ale on niemiarodajny, bo wszystko trawi

---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

Cytat:
Napisane przez pokszyfka Pokaż wiadomość
u mnie z włosami tak jakby lepiej, tzn wypadają w mniejszych ilościach

wasze dzieciaczki też namietnie wyrzucają zabawki z łózeczka i wózka? chyba zeświruję z tym ciągłym myciem...
Alez oczywiscie, przeciez to fajne zajecie jest

u nas dzis zupka z kalarepy

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-18, 20:26   #4143
mszpilka
Rozeznanie

GG do mszpilka

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
j

szpilko to sie bedziecie teraz tydzien witac
hehe tydzień?? to nas owulka zastanie a kolejny bejbik tak szybko niewskazany po cc
mszpilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-18, 20:28   #4144
elf27
Zadomowienie

Mamuśki alergików, ja monotematycznie ale skoro mowa o wysypkach to my też wysypani, w ogóle zauważyłam, że okresy zaostrzenia i uczulenia nasze dzieci mają w tym samym czasie

AGA u nas wychodzi nawet po 2 dniach czasem, zależy jak silnie coś uczula, może od razu ale wcale nie musi, dlatego tak cięzko wychwycić alergeny

KKASIKK współczuję, nie chcę dobijac ale siedzę w tym od dawna i to nie jest sama skaza tylko azs z tego co piszesz nie martw sie, będzie dobrze- też czasem mam doła i chce mi się wyć, ale trzeba mieć nadzieję, że nasze maluchy wyrosną z tego dziadostwa. Co jesz karmiąc?

My do tego musimy chodzić na rehabilitację, niby pediatra zaprzeczyła diagnozie neuro ale rehabilitantka potwierdziła.>>>> jak nie urok to sr.aczka.

Dzisiaj mały zasypiał przy tż, bo zasypia sam w łóżeczku, ale potrzebuje by ktoś przy nim posiedział. Wyszłam na kwadrans, wracam a tu mały śpi w dziwnej pozycji trzymając rączką 1 stopę a tż wisina krześle a głowa przewieszona przez łóżeczko z otwartą paszczą i chrapie- że też młody śpi przy takim akompaniamencie

KAROLINKA nasz też się nie podciąga, dzisiaj gadałam z rehab.- powiedziała, że na wszystko przyjdzie czas i żeby dziecka do niczego nie mzuszać, bo ostatnimi laty rodzicielstwo od zapłodnienia to jedna wielka rywalizacja- które 1 zje to czy tamto, które usiądzie itp. Trza zluzować jednym słowem

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

MUFF zazdroszczę żołądeczka Fifiego

SZPILKA my na NPRze to już byśmy byli znowu zabeczkowani - nigdy nie byłam regularna a teraz to nawet @ nie mam jeszcze

Edytowane przez elf27
Czas edycji: 2012-05-18 o 20:30
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-18, 20:30   #4145
muffinka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agulan82 Pokaż wiadomość

A mam pytanie do dziewczyn, które chrzciły już swoje maluszki jakie dzieciaczki dostały prezenty, bo mnie tu rodzinka podpytuje i ja za bardzo nie mam pomysłów
U nas glownie kasa, bo maly praktycznie wszystko ma, troche ubranek i zabawek dostal, jakas pamiatke i tyle. Za kaske krzeselko mu fundnelismy a reszta czeka na pozniejsze wieksze wydatki

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
Stary 2012-05-18, 20:30   #4146
elf27
Zadomowienie

kuźwa młody zaczął chrapać i chrapią na zmianę
Stary 2012-05-18, 20:31   #4147
muffinka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oliveira79 Pokaż wiadomość
słuchajcie - własnie wyprawiłam TŻ z Bianką do biedry... i nie byłoby w tym nic dziwnego poza tym że pierwszy raz poszli zachustowani

trochę mial opory, bo bał się co będzie jak mu zacznie jazde robic po drodze, ale wytłumaczyłam ze do biedry ma max 10 min w tę i z powrotem wiec na pewno da radę, no i poszli
widzialam ostatnio tatusia z zachustowanym na oko miesieczniakiem, mmmm

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-18, 20:35   #4148
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
zapraszam do mnie na korepetycje
ja też jestem w tym dobra i sie nie chwale wcale

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
Dzisiaj mały zasypiał przy tż, bo zasypia sam w łóżeczku, ale potrzebuje by ktoś przy nim posiedział. Wyszłam na kwadrans, wracam a tu mały śpi w dziwnej pozycji trzymając rączką 1 stopę a tż wisina krześle a głowa przewieszona przez łóżeczko z otwartą paszczą i chrapie- że też młody śpi przy takim akompaniamencie

Oliveira79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-18, 20:35   #4149
nettka_
Zadomowienie

Cytat:
obyś miała twardy sen

''Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.''
nettka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-18, 20:36   #4150
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:

Stary 2012-05-18, 20:36   #4151
amarantas
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolinka_12 Pokaż wiadomość
Witajcie

myślałam raczej o kształcie smoczka

u nas temperatura oscyluje między 19 a 22 więc rajstopki zamiast spodni i jeszcze jakaś bluza albo sweterek

Bobowita i nestle robią kleiki ryżowe i kukurydziane bez dodatków więc mozna i do warzyw i do owoców i do mleka i są bezglutenowe i bez cukru

A my za 3 dni kończymy 6 m-cy Tomek waży około 8300 na długość nike wiem ale branka 68 i powoli 74.
Tomek jest na moim mleku ale od przeszło 3 tygodni dostaje mowe posiłki 2 lub 3 razy dziennie

rano tarte surowe jabłko zblendowane z bananem/morelą+ kleik ryżowy,kukurydziany
na obiadek ważywka gotowanie w różnych proporcjach i mieszankach ziemniak, dynia, marchew, burak, jabłko dzieś doszła pietruszka + kleik ryżowy/kukurydziany na wodzie na wodzie
wieczorem poranne owocki zblendowane z kleikiem ryżowym +moje mleko i do butli w miedzy czasie pije z piersi jak ma ochotę ale w nocy budzi sie regularnie co 3-4 h

w niedziele idziemy na zajecia na basen zobaczymy jak będzie

zabawek jak spadną nie myję i nic mu nie jest zazwyczaj je przywiązuję wiec nie spadają (zasadniczo nie ma żadnych uczuleń)ostatnio Tomek ma radochę głaskania tz po brodzie i psa po futerku (tylko muszę uważać żeby nie złapał za mocno)

Jeszcze z rzeczy które mnie niepokoją Tomek nadal sie nie obraca, nie podciąga główki do góry jak leży na pleckach a gorzej że odgina ja do tyłu i to mnie martwi ... zna któraś jakieś ćwiczenia na to
Dopiero niedawno zaczął ciągnąć głókę jak się go podciaga za rączki

nie wiem co jeszcze napisać ale strasznie duzo piszecie
Widzę że Tomek i Jasiu idą łeb w łeb. Tego samego dnia urodzeni i w poniedziałek był ważony i też ma 8300

co do obrotów, też jeszcze jakoś nie robi, kilka razy mu się udało, ale tylko tyle. Też namiętnieodchyla główkę do tyłu i patrzy w tył, głównie jak go przebieram, też nie wiem dlaczego tak robi

Co do prezentów na chrzciny, my dostaliśmy śliczną pościel krzesełko do karmienia, obrazek z Aniłem Stróżem i kase.

My jutro jedziemy do chirurga dziecięcego. Więc trzymajcie kciuki, aby obyło się bez zabiegu.

wymianka

Edytowane przez amarantas
Czas edycji: 2012-05-18 o 20:40
amarantas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-18, 20:38   #4152
Oliveira79
Zadomowienie

[QUOTE=zmyslkobiety;342064 14]Współczuje trzymam kciuki, zebyście szybko znaleźli co was uczula.

Cytat:
słuchajcie - własnie wyprawiłam TŻ z Bianką do biedry... i nie byłoby w tym nic dziwnego poza tym że pierwszy raz poszli zachustowani

trochę mial opory, bo bał się co będzie jak mu zacznie jazde robic po drodze, ale wytłumaczyłam ze do biedry ma max 10 min w tę i z powrotem wiec na pewno da radę, no i poszli

teraz sie zastanawiam czy dobrze zrobilam, bo to chyba najlepszy wabik na laski facet sam z dzieckiem i do tego w chuście

Moj powiedział, nigdy w życiu! Apropo chodzenia w chuscie, czy nie przeszkadzaja wam podczas chodzenia nózki maleństwa/? bo mi mojej juz tak. U mnie nadal patrzą na mnie jak na kosmitkę kiedy mam małą w chuscie, mimo iż codziennie rano idziemy razem do biedry.
w sumie to ja jeszcze nie bylam zachustowana z małą na dworze bo mam bebelulu rapalu a one sa cholernie sztywne i ciężko się dociągają i mała mi sie zawsze wkurza zanim ją dobrze zamotam musze sobię sprawić chyba "natkę"

Stary 2012-05-18, 20:39   #4153
nettka_
Zadomowienie

Paulinka na chrzciny dostała matę edukacyjną, ciuszki, kolczyki i kasa

''Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.''
Stary 2012-05-18, 20:39   #4154
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
Oli jak sie ustawi sznureczek to jeszcze licytacje zrobie i kase na tym zgarne
Jakos mam wszystkich i wszystkiego dosc
może to i jest sposób na biznes

Stary 2012-05-18, 20:40   #4155
kkkasikkk
Rozeznanie

GG do kkkasikkk

Cytat:
Mamuśki alergików, ja monotematycznie ale skoro mowa o wysypkach to my też wysypani, w ogóle zauważyłam, że okresy zaostrzenia i uczulenia nasze dzieci mają w tym samym czasie

AGA u nas wychodzi nawet po 2 dniach czasem, zależy jak silnie coś uczula, może od razu ale wcale nie musi, dlatego tak cięzko wychwycić alergeny

KKASIKK współczuję, nie chcę dobijac ale siedzę w tym od dawna i to nie jest sama skaza tylko azs z tego co piszesz nie martw sie, będzie dobrze- też czasem mam doła i chce mi się wyć, ale trzeba mieć nadzieję, że nasze maluchy wyrosną z tego dziadostwa. Co jesz karmiąc?

My do tego musimy chodzić na rehabilitację, niby pediatra zaprzeczyła diagnozie neuro ale rehabilitantka potwierdziła.>>>> jak nie urok to sr.aczka.

KAROLINKA nasz też się nie podciąga, dzisiaj gadałam z rehab.- powiedziała, że na wszystko przyjdzie czas i żeby dziecka do niczego nie mzuszać, bo ostatnimi laty rodzicielstwo od zapłodnienia to jedna wielka rywalizacja- które 1 zje to czy tamto, które usiądzie itp. Trza zluzować jednym słowem

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

MUFF zazdroszczę żołądeczka Fifiego

SZPILKA my na NPRze to już byśmy byli znowu zabeczkowani - nigdy nie byłam regularna a teraz to nawet @ nie mam jeszcze
Tak AZS też mamy. Jesteśmy na to leczone. To nam lekarz pediatra wykrył
Współczuję rehabilitacji, ale lepiej wcześniej niż później na nią chodzić.

A jem:
- zero nabiału. Używam mleka ryżowego, bo soję też kazali nam odrzucić
- z mięs jem tylko: indyk i królik
- warzywa: gotowane marchew, buraczki, rzodkiewka (ale od mamy z ogródka- spod folii),
- owoce: to tylko jabłka i banany
- z przekąsek: to tylko paluszki juniorki i safari junior i co 2 dni piekę sobie ciasteczka owsiane
- na śniadanie od 2 tygodni króluje u mnie owsianka na wodzie

http://babystrology.com/tickers/baby...11&babycount=1

kkkasikkk jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-18, 20:40   #4156
nettka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez amarantas Pokaż wiadomość

My jutro jedziemy do chirurga dziecięcego. Więc trzymajcie kciuki, aby obyło się bez zabiegu.
A co małemu dolega?

Edytowane przez nettka_
Czas edycji: 2012-05-18 o 20:41
Stary 2012-05-18, 20:42   #4157
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aniolina Pokaż wiadomość
a masz doswiadczenie z panstwowymi zlobkami?
ano mam - mój Oli byl do takowego "sprzedany" jak mial 8 mies. - nie żałowalam i byłam bardzo zadowolona Bianeczka jak dobrze pójdzie (czekamy własnie na wyniki ) też pojdzie od wrzesnia (czyli podobnie jak brat bo w weiku 9 mies.) poza tym w sumie nie mamy innego wyjścia, bo do roboty trza wracać

Stary 2012-05-18, 20:43   #4158
amarantas
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nettka_ Pokaż wiadomość
A co maemu dolega_
Pediatra wysłał nas z podejrzeniem stulejki, do tego dziurka na siusiaku jest nie na środku tylko trochę w bok do góry (ciężko wytłumaczyć) no i przy odbycie zrobił mu sie coś w stylu hemoroida od zaparć . Zobaczymy co nam jutro powie.

wymianka
amarantas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-18, 20:43   #4159
nettka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kkkasikkk Pokaż wiadomość
A jem:
- warzywa: gotowane marchew, buraczki, rzodkiewka (ale od mamy z ogródka- spod folii),
- z przekąsek: to tylko paluszki juniorki i safari junior i co 2 dni piekę sobie ciasteczka owsiane
NIe za ciekawe to menu

będzie dobrze nie smutaj się

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-18, 20:43   #4160
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
widzialam ostatnio tatusia z zachustowanym na oko miesieczniakiem, mmmm
no rzeczywiście to rozczulający obrazek

Stary 2012-05-18, 20:45   #4161
elf27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kkkasikkk Pokaż wiadomość
Tak AZS też mamy. Jesteśmy na to leczone. To nam lekarz pediatra wykrył
Współczuję rehabilitacji, ale lepiej wcześniej niż później na nią chodzić.

A jem:
u nas i banan i jabłko uczulały jak karmiłam

a jakie macie leczenie na azs? przepraszam, ze wypytuję ale w końcu jedziemy na tym samym wózku - a u Was już po rehabilitacji?
Stary 2012-05-18, 20:45   #4162
muffinka90
Zakorzenienie

Cytat:

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
Stary 2012-05-18, 20:46   #4163
nettka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez amarantas Pokaż wiadomość
Pediatra wysłał nas z podejrzeniem stulejki, do tego dziurka na siusiaku jest nie na środku tylko trochę w bok do góry (ciężko wytłumaczyć) no i przy odbycie zrobił mu sie coś w stylu hemoroida od zaparć . Zobaczymy co nam jutro powie.
no to nie ciekawie.....trzymam kciuki ,żeby wszystko było ok

Stary 2012-05-18, 20:46   #4164
elf27
Zadomowienie

KASIK może spróbować jeść makaron z amarantusa? podobno nie uczula a zawsze urozmaicenie. A ziemniaczki?

Edytowane przez elf27
Czas edycji: 2012-05-18 o 20:48
Stary 2012-05-18, 20:47   #4165
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość

Elfik u nas znów na łokciach kaszka wczoraj dałam żółtko i jadłam świeże ogórki (zapomniałam, że nie powinnam ) i chyba to ją wysypało. Tylko mogłoby dopiero po całym dniu dopiero wyjść?
u nas wychodzi czasem na 4 albo 5 dzien
Cytat:
Aniolina dwa miejsca masz do wyboru, fajnie, kurcze zebym ja to jedno dostala... ale tez babki mowily, ze do najmlodszych najlatwiej sie wbic

Alez oczywiscie, przeciez to fajne zajecie jest

u nas dzis zupka z kalarepy
bo male najtrudniej oddac

a jak robilas zupke, bo teraz sezon kalarepowy i ja sobie zjadam i tak znalazlam w ksiazeczce, ze Mlodej tez moge podawac

amarantas kciuki
Aniolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-18, 20:49   #4166
muffinka90
Zakorzenienie

kasik a po przejsciu na mm nie byloby lepiej?

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

Aniolina pokroilam w kostke z marchewka podgotowalam i jak zmiekly troche to dalam pietruche i ziemniaka

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
Stary 2012-05-18, 20:50   #4167
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
ano mam - mój Oli byl do takowego "sprzedany" jak mial 8 mies. - nie żałowalam i byłam bardzo zadowolona Bianeczka jak dobrze pójdzie (czekamy własnie na wyniki ) też pojdzie od wrzesnia (czyli podobnie jak brat bo w weiku 9 mies.) poza tym w sumie nie mamy innego wyjścia, bo do roboty trza wracać
a duze grupy byly w zlobku? ja sie troche boje panstwowego, bo tam jednak wiecej dzieci= zarazkow, w tym prywatnym to tylko 25 dzieci jest w roznym wieku.
Stary 2012-05-18, 20:51   #4168
kkkasikkk
Rozeznanie

GG do kkkasikkk

Cytat:
u nas i banan i jabłko uczulały jak karmiłam

a jakie macie leczenie na azs? przepraszam, ze wypytuję ale w końcu jedziemy na tym samym wózku - a u Was już po rehabilitacji?
Tam my już po rehabilitacji, choć powinnyśmy nadal chodzić. Cwiczę z Martynką w domu. Mała tak to źle znosiła, cała sie spinała, ze nic nie dało sie z nią robić.

AZS: to tylko emolienty (nam pomógł dopiero Balneum ale olejek kojący nie pielęgnujący) i teraz kazali nam z kremu Balneum przejść na Cutibazę i widzę lekką poprawę. Mam też maść już nie pamietam jak sie nazywa, ale sterydową i jej nie zastosowałam

A co do mojego jadłospisu: to jeszcze dżem mojej mamusi, domowej roboty: z malin (jabłka odpadły bo były brzydkie kupy) i brzoskwiń ... swoją drogą jak to dobrze mieć mamusie No i ziemniaczki jem i ryż i makaron bez jaj A... i kazali mi też odrzucić na 3 tygodnie ryby

MM na razie nie chcemy wprowadzać. Ciężko by też nam było, bo moje dziecko nie potrafi ssać butelki. Pije wodę z mojej szklanki i kleik jak jej zrobie na moim mleku to łyżeczką i bardzo dobrze jej to idzie

http://babystrology.com/tickers/baby...11&babycount=1

Edytowane przez kkkasikkk
Czas edycji: 2012-05-18 o 20:53
kkkasikkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-18, 20:52   #4169
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
śliwki, morele?

a o coś miałam spytać- dawałyście brokuła? ze słoiczka czy mrożonki? jak reagował dzieć?
1. czekam na swieze
2. dawałam brokuła, było OK

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-18, 20:52   #4170
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
moze maja uczulenie na wizaz albo cos pyli akurat?

Cytat:

Aniolina pokroilam w kostke z marchewka podgotowalam i jak zmiekly troche to dalam pietruche i ziemniaka
pietruszki jeszcze nie jemy, ale wersje standard marchew ziemniak i nowosc zrobie jak zejdzie nam wysypka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości