Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-18, 20:39   #63421
ania0506
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość
a po co ci rodzaj skrętu? skręt się szybko może zmienić
np. żeby wiedzieć od jakiego typu skrętu zaczęłam moją historię włosową
Stary 2012-05-18, 21:08   #63422
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez ania0506 Pokaż wiadomość
np. żeby wiedzieć od jakiego typu skrętu zaczęłam moją historię włosową
A tutaj polecam dokumentację zdjęciową. Super wygląda takie porównanie.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-18, 23:31   #63423
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jukoka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pozwolicie ze poproszę o radę?
Moje włosy ( poza tym, ze są zniszczone) są falowane. Chyba. Zdarza się im kręcić, czasem pojawiają się pojedyncze spiralki, które po jakimś czasie rozprostowywują się. Zdrowe włosy, te z grzywki, też się kręcą, ale są jeszcze krótkie, więc nie wiadomo jak się będą zachowywać kiedy podrosną.
Może któraś z was była w podobnej sytuacji? Jeśli tak, to proszę napiszcie jak obecnie wyglądają wasze włosy, kręcą się czy nie?

Na zdjęciu: mycie szamponem Altera migdał i jojoba, odzywka mr's potter's aloes i jedwab, żel lniany.
To są faliska jak w pysk!
Moje im dłuższe tym bardziej falowane. a to z grzywki akurat zwija sie w cienkie ruloniki :P
Powalczyłabym o skręt!

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
a ten skład co myślicie..?
Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, octyl, Stearate,
Polyquaternium-32, Paraffinum Liquidum, Cocos Nucifera, Bambusoidea, Parfum, Propylene Glycol, PPG-1
Trideceth-6, Hexyl Cinnamal, Coumarin, Citric Acid, Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolino ne,
Methylisothiazolinone.
wygląda jak CeCe
Prosta, samodzielnie średnia. Pod mieszanki i nóż do mycia (z SLS od czasu do czasu)

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 00:42   #63424
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Daj znać
Nie byłam dzisiaj jednak w SP... Ale w gazetce promocyjnej jest Ce Ce algowa, znalazłam w końcu

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
Ja nią myłam włosy i było fajnie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
moja kochana odżywka d/s
Dlaczego nie? U mnie się sprawdzała jako odżywka do mycia
Stary 2012-05-19, 07:04   #63425
SugarbabyLove
Zakorzenienie

dzieki dziewczyny wlasnie sie zastanawiam czy ta maske kupic..
Stary 2012-05-19, 11:48   #63426
Martek_
Zadomowienie

Muszę się pochwalić Po 4 miesiącach z CG pierwszy raz udało mi się umyć włosy odżywką i uzyskać świeże włosy . Myłam Joaśką len i rumianek. Skalp jest trochę w szoku, ale włosy są czyste i zadowolone.
Stary 2012-05-19, 12:09   #63427
natalcia250
sentimental animal

cześć znacie może sposoby na naturalne rozjaśnienie włosów/wypłukanie farby? farbowałam Castingiem ciemny brąz pół roku temu, a kolor jak był ciemny tak jest czytałam o myciu włosów szamponem przeciwłupieżowym, ale mój wewnętrzny, pielęgnacyjny głos mi na to nie pozwala zastanawiam się, czy rozjaśnianie cytryną podziałałoby na farbowanych włosach i czy zniszczyłoby włosy? aktualnie mam włosy średnio-ciemny brąz, z wypłukanymi miedzianymi pasemkami, a chciałabym uzyskać taki kolor: http://www. lorealparis .pl/koloryzacja/kolor/casting-creme-gloss/634-miodowy-karmel.aspx ale nie wiem czy złapie mi na tym kolorze co mam teraz. wiem, że to może nie ten wątek, ale chciałabym rozjaśnić włosy zgodnie z CG jeśli to możliwe
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 12:44   #63428
lulaluna
Rozeznanie

Cytat:
cześć znacie może sposoby na naturalne rozjaśnienie włosów/wypłukanie farby? farbowałam Castingiem ciemny brąz pół roku temu, a kolor jak był ciemny tak jest czytałam o myciu włosów szamponem przeciwłupieżowym, ale mój wewnętrzny, pielęgnacyjny głos mi na to nie pozwala zastanawiam się, czy rozjaśnianie cytryną podziałałoby na farbowanych włosach i czy zniszczyłoby włosy? aktualnie mam włosy średnio-ciemny brąz, z wypłukanymi miedzianymi pasemkami, a chciałabym uzyskać taki kolor: http://www. lorealparis .pl/koloryzacja/kolor/casting-creme-gloss/634-miodowy-karmel.aspx ale nie wiem czy złapie mi na tym kolorze co mam teraz. wiem, że to może nie ten wątek, ale chciałabym rozjaśnić włosy zgodnie z CG jeśli to możliwe
A rumianek na ciebie nie działa? Mnie rozjaśnia wszystko co ma rumianek, nawet joaśka robi złote refleksy, a swoje mam bardzo ciemne. Jak parę lat temu farbowałam castingiem (moja ex ulubiona farba) to "rumianki" też działały.
lulaluna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 12:53   #63429
natalcia250
sentimental animal

Cytat:
Napisane przez lulaluna Pokaż wiadomość
A rumianek na ciebie nie działa? Mnie rozjaśnia wszystko co ma rumianek, nawet joaśka robi złote refleksy, a swoje mam bardzo ciemne. Jak parę lat temu farbowałam castingiem (moja ex ulubiona farba) to "rumianki" też działały.
miałam joaśkę z rumiankiem, nie zauważyłam rozjaśnienia, chociaż w sumie nie przyglądałam się ostatnio częściej myję włosy BD i zauważyłam, że po nim mam trochę jaśniejsze włosy. jest jakiś konkretny przepis na ten rumianek? widziałam parę przepisów, ale z dodatkiem cytryny, a czytałam, że ona niszczy włosy.

no i jakbym zafarbowała włosy miodowym karmelem to nie wyszłyby za ciemne? może pofarbowałabym się jakimś miodowym blondem, chociaż farba nie rozjaśni farby, kurczę sama nie wiem.

ten weekend przeznaczam na włosy, bo ostatnio nie miałam dla nich czasu zastanawiam się czy maskę jest sens dawać na olej przed myciem? czy ona da radę 'wsiąknąć' przez olej?
Stary 2012-05-19, 13:04   #63430
lulaluna
Rozeznanie

Cytat:
miałam joaśkę z rumiankiem, nie zauważyłam rozjaśnienia, chociaż w sumie nie przyglądałam się ostatnio częściej myję włosy BD i zauważyłam, że po nim mam trochę jaśniejsze włosy. jest jakiś konkretny przepis na ten rumianek? widziałam parę przepisów, ale z dodatkiem cytryny, a czytałam, że ona niszczy włosy.

no i jakbym zafarbowała włosy miodowym karmelem to nie wyszłyby za ciemne? może pofarbowałabym się jakimś miodowym blondem, chociaż farba nie rozjaśni farby, kurczę sama nie wiem.

ten weekend przeznaczam na włosy, bo ostatnio nie miałam dla nich czasu zastanawiam się czy maskę jest sens dawać na olej przed myciem? czy ona da radę 'wsiąknąć' przez olej?
Wiesz w joaśce ten rumianek, nie jest jakoś wysoko w składzie, ale już taki eliksir ziołowy Elfa ma go wyżej, ktoś tu o nim pisał i ma dobre opinie na KWC, tani i jest w rossmanie. Sama miałam ochotę spróbować, ale nie mogę się zdecydować czy chcę włosy rozjaśniać refleksami czy pogłębiać ciemny brąz na lato;-) Wiem że Klorane ma płukankę rumiankową, cena już wyższa ale to płukanka z octem i rumiankiem. Na pewno samemu można też zrobić, ale trzeba by poszukać przepisu.

Nie radzę kłaść jaśniejszej farby na to co masz na głowie, bo odrost wyjdzie ci jaśniejszy a reszta ciemna.
Stary 2012-05-19, 13:11   #63431
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
cześć znacie może sposoby na naturalne rozjaśnienie włosów/wypłukanie farby?
Metody znam tylko trzy:
  1. maski z wody i z miodu — włosom na pewno nie zaszkodzi, ale niekoniecznie rozjaśni farbę, nawet naturalne włosy wolno rozjaśnia.
  2. maska z cynamonem — może drażnić skalp, ale ponoć potrafi i farbę rozjaśnić, ja jednak tego nigdy u siebie nie zaobserwowałam.
  3. płukanie włosów wodą z solą — wiadomo, może niszczyć włosy, ale pigment wypłukuje z włosów dość dobrze.
Stary 2012-05-19, 13:18   #63432
natalcia250
sentimental animal

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Metody znam tylko trzy:
  1. maski z wody i z miodu — włosom na pewno nie zaszkodzi, ale niekoniecznie rozjaśni farbę, nawet naturalne włosy wolno rozjaśnia.
  2. maska z cynamonem — może drażnić skalp, ale ponoć potrafi i farbę rozjaśnić, ja jednak tego nigdy u siebie nie zaobserwowałam.
  3. płukanie włosów wodą z solą — wiadomo, może niszczyć włosy, ale pigment wypłukuje z włosów dość dobrze.
ta woda z solą jest kusząca, ale martwi mnie to niszczenie cynamon w domu mam, dodam trochę do maski na godzinkę i się zobaczy

Cytat:
Napisane przez lulaluna Pokaż wiadomość
Wiesz w joaśce ten rumianek, nie jest jakoś wysoko w składzie, ale już taki eliksir ziołowy Elfa ma go wyżej, ktoś tu o nim pisał i ma dobre opinie na KWC, tani i jest w rossmanie. Sama miałam ochotę spróbować, ale nie mogę się zdecydować czy chcę włosy rozjaśniać refleksami czy pogłębiać ciemny brąz na lato;-) Wiem że Klorane ma płukankę rumiankową, cena już wyższa ale to płukanka z octem i rumiankiem. Na pewno samemu można też zrobić, ale trzeba by poszukać przepisu.

Nie radzę kłaść jaśniejszej farby na to co masz na głowie, bo odrost wyjdzie ci jaśniejszy a reszta ciemna.
chyba kupię ten eliksir ziołowy rozumiem, że jest zgodny z CG?

aktualny kolor włosów w świetle dziennym w załączniku, w sumie nie są już aż tak ciemne, mają wiele spłukanych pasemek, w sumie dziwnie mi się farba spłukuje, pasemkami tuż po farbowaniu był czarny i tak już jest dużo lepiej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wlosy.jpg (32,0 KB, 24 załadowań)
Stary 2012-05-19, 13:42   #63433
lulaluna
Rozeznanie

Eliksir to same ekstrakty i niestety parabeny na końcu więc jest zgodny. Ktoś wklejał skład, ale nie mogę go znaleźć.
Stary 2012-05-19, 13:50   #63434
natalcia250
sentimental animal

a jakbym takie włosy jakie mam teraz pofarbowałam tym karmelem który dodałam wcześniej, to wyszłoby coś sensownego, czy nie warto?

jeśli do maski przed myciem dodaję keratynę i B5, to do odżywki po myciu też mogę to dodać, czy to będzie już za dużo?

wiem, wiem dużo pytań
Stary 2012-05-19, 14:05   #63435
gia_malena
Przyczajenie

Kochane specjalistki!
Wychodzę z cichego kącika obserwatora gdyż nurtuje mnie kilka kwestii dot. moich zwariowanych włosów.
Kilka miesięcy temu rzuciłam suszarkę, prostownicę, odżywki i maski silikonowo-pq-we. Zaopatrzyłam się w olejki Dabur Migdałowa (na parafinie), Bhringraj (na kokosie), BabyDream Pflegol oraz Kallos al Latte tuningowany z hydrolizowaną keratyną oraz hydrolizowanym jedwabiem. Aha no i ostatnio do ekipy dołączyła Joanna Babuniowa b/s z miodem.

Niby zaczęłam obserwowac poprawę, włosy się juz tak nie kruszą, błyszczą, skręcic nawet elegancki zawitał ale daleko im do ujarzmienia szopy, szorstkości i uzyskania sprężystości...

Co więcej- coraz częściej napotykam na informację, że moje włosy ( ekstremalnie porowate) "sianowacieją" od olejku kokosowego, hydrolizowane białka i aminokwasy są albo za małe cząsteczkowo albo właśnie powodują natychmiastowe przeproteinowanie. Do tego zauważyłam, że przy myciu końcówki włosów jak by się ciągnęły ale nie mogą byc zbyt mocno nawilżone ponieważ generalnie są strasznie suche i nie zbijają się w strąki czyli daleko im do jakiegokolwiek obciążenia...

Kochane co ja mam zrobic? Czy to znaczy, że indyjskie olejki są nie dla mnie? Bo albo bazą jest parafina (fuj) albo kokos (strzecha)???
Co z keratyną i l-cysteiną? Przecież to podstawowy budulec włosa? Czy naprawdę może u mnie nie działac? Myślałam nad odżywieniem włosów henną ale gdzieś pisały dziewczyny, że u "porowatych" także może to bardziej wzmożyc puszenie niż wygładzic włos. I najważniejsze - jakim ludzkim albo nadludzkim sposobem mogę położyc ta wredną łuskę i zmniejszyc porowatośc?? Jestem w kropce - mam kryzys pielęgnacyjny.

Help mi, proszę...
gia_malena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 15:22   #63436
Cjuban
Raczkowanie

A znacie sposoby na przyciemnienie włosów?
24 25 26 27 28 29 30
włosy 27 cm, fale-typ 2a/2b, porowatość ekstremalnie niska.Szukam ENCANTO!
Cjuban jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 16:04   #63437
Karen15
Zakorzenienie

Mam problem ze zamówieniem ze ZSK. Nie dostałam e-maila z potwierdzeniem zamówienia. Co zrobić? Pisać do nich czy czekać do poniedziałku?
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 16:10   #63438
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aniaamelia Pokaż wiadomość
Dzisiaj pierwszy raz próbowałam umyć i wystylizować włosy według CG.
Umyłam Hippem, potem Seboradin balsam ds na około 5 minut, spłukałam i lekko odsączyłam wodę z włosów, następnie Timotei organic bs i chwilę ugniotłam. Dalej żel lniany (około łyżeczki, bo bałam się, że mi obciąży włosy) i plunking na 20 minut. Po zdjęciu pieluszki włosy wyglądały znośnie. Po około 40 minutach musiałam wyjść, więc podsuszyłam włosy suszarką z chłodnym nawiewem. W efekcie utworzyły mi się falowane suche strąki Co zrobiłam źle? Jak mam odgnieść żel lniany?
Chyba nic nie zrobilas zle, to wlasnie byl ten moment, kiedy te sucharki z zelu lnianego trzeba odgniesc Odgniatanie zelu to po prostu ugniatanie wlosow do momentu, az zel nie "pusci" i wlosy beda wygladac tak, jak chcesz, czyli nie beda zlepionymi, suchymi strączkami. Efektem powinny byc mniej lub bardziej zdefiniowane fale. Przykladasz do wlosow od dolu dlon i wraz z ruchem w górę wlosow, w kierunku glowy, zaciskasz dlon z wlosami w srodku - czyli po prostu ugniatasz. Robimy to dopiero na calkowicie suchych wlosach, opcjonalnie mozna odgniatac przez sliski material, redukuje to powstawanie puchu Pamietaj, zeby Timotei jako odzywke bs stosowac w niewielkiej ilosci.
Z iloscia i konsystencja (luzniejsza badz bardziej glutowata) zelu lnianego tez warto poeksperymentowac, bo efekty moga byc rozne. Nie zniechecaj sie Oczywiscie moze tez sie okazac ze zel lniany Ci nie sluzy, sa chyba tu takie dziewczyny Warto jednak najpierw go potestowac.

Cytat:
Mozesz sprobowac mieszanki wody i miodu (proporcja chyba 2:1 jesli sie nie myle), trzeba to trzymac kilka godzin na wlosach nie dopuszczajac do wyschniecia Moze cos rozjasni. A po myciu nie zaszkodzi chyba plukac wlosow w chlodnym naparze z rumianku z dodatkiem cytryny. Ja tak kombinowalam jakis czas temu i wydawalo mi sie ze troche sie wloski rozjasnily.

Cytat:
a jakbym takie włosy jakie mam teraz pofarbowałam tym karmelem który dodałam wcześniej, to wyszłoby coś sensownego, czy nie warto?

jeśli do maski przed myciem dodaję keratynę i B5, to do odżywki po myciu też mogę to dodać, czy to będzie już za dużo?

wiem, wiem dużo pytań
Przydaloby sie wieksze zdjecie Twoich wloskow Trudno mi ocenic na podstawie tego ktore zalaczylas.

Wrzucam zdjecia moich wczorajszych wlosow bo dawno sie nie pokazywalam Na 2h przed myciem nalozylam Sese na skalp, umylam calosc Alterra bezzapachowa, nalozylam na 15 min maske z Bingo shea+pantenol+kwas hialuronowy+kapsulka tranu , nie robilam zadnej plukanki (tylko zimna woda), jako bs poszla Ziaja jojoba (parafina+dimethicone), a na koniec Rock Hard Gelee i plunking na pol godzinki. Schniecie naturalne Jest fajnie, ale marzenia o lokach moge chyba sobie wybic z glowy, bo od CG mam coraz luzniejsze te fale Poza tym moje wlosy nie "widzialy" protein juz okolo miesiac, ponadto czas na SLS. Chyba nie wymagaja jeszcze podciecia co? Jak myslicie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20120518_220502.jpg (86,7 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20120518_220532.jpg (84,5 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20120518_220614.jpg (86,0 KB, 47 załadowań)

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 16:17   #63439
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cjuban Pokaż wiadomość
A znacie sposoby na przyciemnienie włosów?
http://siempre-la-belleza.blogspot.c...osow-kora.html

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 16:43   #63440
nez123
Rozeznanie

Witam was po dłuższej przerwie
U mnie w pielęgnacji małe zmiany, wróciłam do odżywek silikonowych co najmniej raz w tygodniu. Wszystko przez problem "kołtunienia", odkąd przeszłam na CG (listopad 2010) znacznie się nasiliło.
Czasem rozczesywałam włosy prawie 40min - prawie beczałam z bólu, skalp cały czerwony, miałam ochotę chwycić za nożyczki i zrobić z tym porządek. W końcu doszłam do wniosku, że wcześniej nie miałam takiego problemu. Silikonów używam co najmniej raz w tygodniu od niecałego miesiąca. Na razie efekty są, zobaczymy co będzie dalej.
A może któraś z was ma jakąś propozycję rozwiązania tego problemu?

Niżej moje zdjęcie z dzisiaj - rozmiękczone i lekko spuszone przez użycie protein jedwabiu:/

Cytat:
cześć znacie może sposoby na naturalne rozjaśnienie włosów/wypłukanie farby?
Mi kiedyś troszkę pomogło regularne dodawanie miodu do odżywek, płukanki cytrynowa i rumiankowa, ale nie były to powalające efekty

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
W przypadku moich włosów, które potrzebują ochrony przed ucieczką wilgoci, parafina szybko przestała się sprawdzać. Film sprawiał, że nawet po szamponie włosy były obklejone, Nie wyglądały na tłuste (tak wyglądają po nafcie i shea ), ale na obciążone, pozbawione wigoru, zbyt ciężkie. Szybko traciły kształt. W ogóle nadanie im kształtu graniczyło niemal z cudem.
Niestety nie u mnie. Skutecznie obkleja nawet niewielka ilość, włos się prostuje.
Moje włosy reagują na parafinę identycznie;/

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
zdjęcia: Nie pamietam co nakładałam, ale na pewno bez plunkingu i rozczesane z bs, potem żel i dyfuzor
Piękne
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC07325.jpg (116,6 KB, 49 załadowań)

Edytowane przez nez123
Czas edycji: 2012-05-19 o 16:48
nez123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 16:49   #63441
nez123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Wrzucam zdjecia moich wczorajszych wlosow bo dawno sie nie pokazywalam Na 2h przed myciem nalozylam Sese na skalp, umylam calosc Alterra bezzapachowa, nalozylam na 15 min maske z Bingo shea+pantenol+kwas hialuronowy+kapsulka tranu , nie robilam zadnej plukanki (tylko zimna woda)
Marzę o takiej długości...
Stary 2012-05-19, 17:00   #63442
natalcia250
sentimental animal

Cytat:

Mozesz sprobowac mieszanki wody i miodu (proporcja chyba 2:1 jesli sie nie myle), trzeba to trzymac kilka godzin na wlosach nie dopuszczajac do wyschniecia Moze cos rozjasni. A po myciu nie zaszkodzi chyba plukac wlosow w chlodnym naparze z rumianku z dodatkiem cytryny. Ja tak kombinowalam jakis czas temu i wydawalo mi sie ze troche sie wloski rozjasnily.

Przydaloby sie wieksze zdjecie Twoich wloskow Trudno mi ocenic na podstawie tego ktore zalaczylas.
zrobię jak piszesz i mam nadzieję, że będą efekty

moje włosy w załączniku
chciałabym na całych włosach uzyskać podobny kolor jak na końcówkach. taki kolor mają pod farbą
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kolor.jpg (42,5 KB, 41 załadowań)

Edytowane przez natalcia250
Czas edycji: 2012-05-19 o 17:02
Stary 2012-05-19, 17:15   #63443
lulaluna
Rozeznanie

Cytat:

moje włosy w załączniku
chciałabym na całych włosach uzyskać podobny kolor jak na końcówkach. taki kolor mają pod farbą
Właściwie to kolor i długość masz prawie jak ja, albo ja prawie jak ty;-) Skręt też podobnyDaj znać o efektach tej rozjaśniającej kuracji

Edytowane przez lulaluna
Czas edycji: 2012-05-19 o 17:16
Stary 2012-05-19, 17:30   #63444
tiniaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gia_malena Pokaż wiadomość
Kochane specjalistki!
Wychodzę z cichego kącika obserwatora gdyż nurtuje mnie kilka kwestii dot. moich zwariowanych włosów.
Kilka miesięcy temu rzuciłam suszarkę, prostownicę, odżywki i maski silikonowo-pq-we. Zaopatrzyłam się w olejki Dabur Migdałowa (na parafinie), Bhringraj (na kokosie), BabyDream Pflegol oraz Kallos al Latte tuningowany z hydrolizowaną keratyną oraz hydrolizowanym jedwabiem. Aha no i ostatnio do ekipy dołączyła Joanna Babuniowa b/s z miodem.

Niby zaczęłam obserwowac poprawę, włosy się juz tak nie kruszą, błyszczą, skręcic nawet elegancki zawitał ale daleko im do ujarzmienia szopy, szorstkości i uzyskania sprężystości...

Co więcej- coraz częściej napotykam na informację, że moje włosy ( ekstremalnie porowate) "sianowacieją" od olejku kokosowego, hydrolizowane białka i aminokwasy są albo za małe cząsteczkowo albo właśnie powodują natychmiastowe przeproteinowanie. Do tego zauważyłam, że przy myciu końcówki włosów jak by się ciągnęły ale nie mogą byc zbyt mocno nawilżone ponieważ generalnie są strasznie suche i nie zbijają się w strąki czyli daleko im do jakiegokolwiek obciążenia...

Kochane co ja mam zrobic? Czy to znaczy, że indyjskie olejki są nie dla mnie? Bo albo bazą jest parafina (fuj) albo kokos (strzecha)???
Co z keratyną i l-cysteiną? Przecież to podstawowy budulec włosa? Czy naprawdę może u mnie nie działac? Myślałam nad odżywieniem włosów henną ale gdzieś pisały dziewczyny, że u "porowatych" także może to bardziej wzmożyc puszenie niż wygładzic włos. I najważniejsze - jakim ludzkim albo nadludzkim sposobem mogę położyc ta wredną łuskę i zmniejszyc porowatośc?? Jestem w kropce - mam kryzys pielęgnacyjny.

Help mi, proszę...
Wysoka porowatosc nie lubi kokosa
A swiat nie konczy sie na indyjskich olejach. Zobacz co masz w kuchni, zacznij od tego. A w razie gdyby efekt nie byl satysfakcjonujacy, w pierwszym poscie masz podzial olejow, kup po 1-2 z listy. I testuj.
A i brakuje mi tu czegos emolientowego. Dziewczyny chwala Alterry: morelowa lub granatowa.
tiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 17:33   #63445
natalcia250
sentimental animal

a mogę dodać do tego miodu trochę soku z cytryny?
Stary 2012-05-19, 17:35   #63446
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość
Marzę o takiej długości...
Ja marze o Twoim skręcie

Cytat:
zrobię jak piszesz i mam nadzieję, że będą efekty

moje włosy w załączniku
Obawiam sie, ze sa za ciemne na ten odcien Castinga... Wyszloby Ci nierowno. Moze jakas kapiel rozjasniajaca zalatwilaby sprawe? I na to pozniej Casting?

EDIT: Natalcia, niestety nie wiem, ponoc to dziala tak, ze w miodzie zawarte sa jakies enzymy, ktore w srodowisku wodnym maja dzialanie pojasniajace... Kto wie, czy cytryna tam czegos nie zaburzy. Jest wątek poświęcony rozjaśnianiu włosów miodem, moze tam znajdziesz takie info lub ktos bedzie wiedzial

Dziewczyny, moje wlosy na drugi dzien po myciu sa suche jak wior mimo stosowania odzywki bs z parafina i silikonem. Co moge zrobic, by bardziej efektywnie zatrzymac w nich nawilzenie??

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...

Edytowane przez claudiiin
Czas edycji: 2012-05-19 o 17:41
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 17:39   #63447
natalcia250
sentimental animal

Cytat:
Obawiam sie, ze sa za ciemne na ten odcien Castinga... Wyszloby Ci nierowno. Moze jakas kapiel rozjasniajaca zalatwilaby sprawe? I na to pozniej Casting?
wpisałam w googlach 'kąpiel rozjaśniająca' i znalazłam taki przepis: rozjaśniacz+woda utleniona+szampon+woda o to chodzi? brzmi trochę ryzykownie.

dobra, daję ten miód, rano spłuczę
Stary 2012-05-19, 18:00   #63448
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Nie byłam dzisiaj jednak w SP... Ale w gazetce promocyjnej jest Ce Ce algowa, znalazłam w końcu

Dlaczego nie? U mnie się sprawdzała jako odżywka do mycia
Uff, to dobrze, że jest promocja też na algową

Zwyczajnie byłoby mi jej szkoda do mycia włosów ma za fajny skład

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 18:03   #63449
affbe
Raczkowanie

Nie rozumiem , dlaczego moje wlosy uwielbiaja maske z zoltek, cytryny,olejku rycynowego a gdy daje im inne proteiny np z artiste to juz sa srednio zadowolone, a czasami nawet efekt jest beznadziejny
affbe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 18:12   #63450
tiniaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez affbe Pokaż wiadomość
Nie rozumiem , dlaczego moje wlosy uwielbiaja maske z zoltek, cytryny,olejku rycynowego a gdy daje im inne proteiny np z artiste to juz sa srednio zadowolone, a czasami nawet efekt jest beznadziejny
Proteiny z zoltka maja dzialanie kondycjonujace, czyli wyplywaja bardziej na wyglad niz na regeneracje, tak jak proteiny w ozdywce.
Z czym laczysz Artiste? Bo same proteiny moga wyuszac, potrzeba im czegos emolientowego
tiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości