|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2041 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
Cytat:
Każdy organizm jest inny. Nie da się przewidzieć co się z nim stanie, jakie skutki uboczne będzie się miało. Każdy jest inny. Jeden będzie miał inny nie |
|
|
|
|
#2042 |
|
Przyczajenie
|
Na Twoim miejscu nie bałabym się dodatkowych kg. Jak już ktoś pisał trzeba się pilnować
i to też nie jest tak, że pstryk i nagle dodatkowe 5 kg- przecież na to trzeba czasu. Zawsze gdy byś zauważyła, że Twoja waga rośnie 2 kg, 3kg...możesz ograniczyć posiłki![]() Mi w ciągu roku od odstawienia przybyło ok. 6kg, tylko że mi zależało na dodatkowych kg, bo miałam znaczącą niedowagę, a podczas brania tabletek trudno mi było choćby jeden kg przytyć. A te 6kg wymagało pracy i jedzenia i to rok- nic nie bierze się z niczego
|
|
|
|
#2043 |
|
Konto usunięte
|
ja znowu sądziłam, że to tabletki zatrzymują wodę w organizmie. Więc faktycznie po odstawieniu się ona zatrzymuje? Kurde, mam zamiar za półtora opakowania odstawić tabletki, ale sama nie wiem czy nie odbije się to na moim wyglądzie. Moje włosy po ciężkiej walce wróciły do zdrowia, po Sylvie nie działo się nic oprócz spadku libido i kilku kg, natomiast po narayi mam krostki, pryszcze i poszarzałą cerę. Nie jakoś super dużo, ale są. Sama już nie wiem...
|
|
|
|
#2044 |
|
Przyczajenie
|
Jest się czego bać... Ja nie zdawałam sobie sprawy, że moge tak przybrać na wadze po odstawieniu:/ 9kg to nie mało przy moim wzroście(158cm). Wezmę dziś 7 tabletkę yasminelle. Modle się aby mój organizm zareagował tak samo jak te parę lat temu... A jak nie strace tych kg tylko nabiore jeszcze więcej? Bo to też możliwe, prawda? poradzcie bo zwariuję...
|
|
|
|
#2045 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy pytam w dobrym watku ewentualnie proszę o przekierowanie. Bralam cilest 5 miesięcy. Musialam zrobić przerwę na 1 cykl. I teraz mam pytanie-tabletki mam zacząć brać na nowo jak dostanę miesiaczke? W 1 dzień cyklu? Tak jakbym zaczęła brać je od nowa?
Edytowane przez Agatau88 Czas edycji: 2012-05-11 o 13:08 |
|
|
|
#2046 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieję że miesiaczke dostanę normalnie a nie że teraz organizm mi zglupieje po miesiecznej przerwie bez tabletek i będę musiała nie wiem ile na te miesiaczke czekac.
|
|
|
|
|
#2048 |
|
Raczkowanie
|
w większości przypadków pierwszy naturalny okres jest tak jak byc powinien. z kolejnym o już troszkę gorzej
|
|
#2049 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja tak właśnie miałam. Pierwszy okres po odstawieniu to idealnie tak jak powinien być. I już miałam cichą nadzieje, że tak mi zostanie. Ale niestety, kolejne pokazały, że wracamy do formy z przed tabletek hehe |
|
|
|
|
#2050 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny.
nie wiem czy pisze w dobrym wątku, jeśli nie to proszę o przesunięcie. mam pytanie odnośnie tego, kiedy powinnam spodziewać się owulacji. a więc tak. przez 4 lata brałam YASMIN. Ostatnią paczkę (3 tygodnie, 21 pigułek) skończyłam w niedzielę 22 kwietnia 2012 i w tygodniu przerwy dostałam okres tak jak zwykle. po 7 dniach przerwy rozpoczęłam kolejny blister, wzięłam tylko 2 tabletki, w poniedziałek i wtorek i od środy 2 maja nie biorę tabletek. 5 maja dostałam kolejny mini okres (3 dni plamienie). i mam pytanie teraz. kiedy i jak mam odliczyć dni płodne. ktoś może pomóc? liczyć od normalnego krwawienia z dstawienia tabletek. czy od tego plamienie 3 dniowego?? |
|
|
|
#2051 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cykl po tak długim stażu na tabletkach musi wrócić do siebie. Poza tym, od razu po odstawieniu są najwieksze szanse na zajscie w ciaze. Błagam, tylko nie używaj kalkulatorów, zajmij się NPR, metodą objawowo-termiczną, wtedy na pewno wszystko będziesz potrafiła dobrze określić.
|
|
#2052 |
|
Zakorzenienie
|
Frutti czyli jeśli chcesz zajść w ciążę to najlepiej teraz tak?
|
|
|
|
#2053 |
|
Zakorzenienie
|
Po odstawieniu jest najlepsza szansa na trafienie i zapłodnienie. Jednak pewnie dla zdrowia swojego i dziecka lepiej troche odczekać. Jajniki nie pracowały przez dłuższy czas, teraz jak to pewnien lekarz powiedział "są jak wściekłe psy spuszczone z łańcucha"
chyba najlepiej skonsultować to z ginekologiem moim zdaniem
|
#2054 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie widział przeciwwskazań i konieczności czekania. i tak się zastanawiam z tą owulacją i kiedy ja to teraz będę płodna. |
|
|
|
|
#2055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2056 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() także zobaczymy co będzie i czy coś zdziałamy w najbliższych miesiącach. Ifwka powodzenia |
|
|
|
|
#2057 |
|
Zakorzenienie
|
Tabletki zaczęłam stosować od maja 2008 r. początkowo yasminelle, potem yaz, aż w końcu microgynon 21.
Mniej więcej po półtora roku pojawił się totalny spadek libido, w lipcu zeszłego roku odstawiłam. Zaczęły się miesiączki co 2 miesiące, a od tego roku miałam raptem dwie i to w postaci brązowego plamienia. Doszło parę innych objawów, zrobiłam badania i wyszła hiperprolaktynemia, na szczęście, bo ginekolog podejrzewała również PCO. Hiperprolaktynemia została spowodowana najprawdopodobniej tabsami, tyle usłyszałam od ginekologa. Od dzisiaj zaczynam brać norprolac i mam nadzieję na powrót do normalności w kwestii miesiączek i libido.. Do tabletek nie zamierzam wracać.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2012-05-15 o 20:27 Powód: błąd pisarski |
|
|
|
#2058 |
|
Zadomowienie
|
a co to jest ta Hiperprolaktynemia ??
|
|
|
|
#2059 |
|
ma zielone pojęcie
|
Jak sama nazwa wskazuje, jest to podwyższone stężenie prolaktyny we krwi
![]() Więcej można przeczytać np. na Wikipedii
|
#2060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No więc odstawiłam chyba w styczniu, potem długo, długo czekałam i w końcu dostałam 13 kwietnia w piątek , ( tak,tak w między czasie byłam u lekarza, bo się bałam ,że tak długo nie mam okresu, ale Pani ginekolog mi nie pomogła, okres dostałam naturalnie).Teraz powinnam już dostać kolejny tj. około tydzień temu i sobie czekam i czekam i nie ma.....niech to ![]() Na szczęście niedługo mam USG,choć ja wiem że ten okres mi się rozwalił przez tabletki anty.
|
|
|
|
|
#2061 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam do Was dziewczyny takie pytanie.
Otóż w poniedziałek idę na wypalanie nadżerki. Jutro powinnam wziąć tabletkę anty., ale zastanawiam się czy nie odstawić tabletek. Odstawiłam tabletki w styczniu bo chcieliśmy mieć z mężem drugiego bobaska i poszłam do lekarz który wykrył nadżerkę. Musiałam zacząć sie leczyc więc powróciłam do tabletek i teraz kiedy będę miała wypalankę to w sumie juz mogłabym je odrzucić. Pani dokor powiedziała że gojenie po nadzerce bedzie trwało około 4 tygodni i w tym czasie mamy nie współzyć. Dlatego tak sobie pomyslałam że przynajmniej mój organizm odpocznie juz te 4 tyg od brania tabletek. Pytam was ponieważ teraz tak sobie pomyślałam żeby juz teraz odrzucić tabletki a nie dopiero po zagojeniu się i oczywiście nie zapytałam lekarz o jego zdanie. A tak ogólnie to pani doktor powiedziała mi że po 6 tyg po wypaleniu nadżerki możemy zacząć sie starać o dzidzię. Jak myslicie odstawić te tabletki już teraz?
|
|
|
|
#2062 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2063 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale ja jestem w trakcie miesiączki ( 7 dniowa przerwa) w sumie juz końcówka i dlatego w poniedziałek od razu po miesiączce mam mieć wypalaną nadżerkę. Dlatego tak sobie pomyślałam że skoro i tak sexu nie będzie przez 4tyg po usunięciu nadżerki to po co mam brać te tabletki dalej. |
|
|
|
|
#2064 |
|
Przyczajenie
|
Przestałam brać tabletki, kiedy wyniki wyszły nie takie jak potrzeba, ze względu na to że dzień wcześniej wypiłam piwko :P w każdym bądź razie gdy ginekolog zobaczył wyniki kazał mi podpisać papier, że jeżeli będę brała dalej proszki on nie bierze odpowiedzialności. Jak więc można się domyślić tego rodzaju tabletki zdrowia nam nie dodają kochane dziewczyny... Ze mną było ok, przestałam brać, nie przytyłam, jestem zdrowa. Życzę każdej by również podjęła decyzję o tym by przestać się truć
|
#2065 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
skoro i tak masz odstawić to zrób to juz teraz.
|
|
|
#2066 |
|
Zadomowienie
|
Witam, chciałabym dołączyć do kobiet które odstawiają tabletki
![]() Postanowiłam je odstawić ponieważ nie chcę się dalej nimi truć, ponieważ wiem jaką szkodę wyrządzają.. Brałam je 7 miesięcy, od niecałych 2 tygodni jestem na odwyku przez te świństwo już nie jestem tą samą osobą.. Przed braniem byłam pełna życia zawsze uśmiechnięta, w czasie brania dopadła mnie "mini" depresja nie chciałam wychodzić z domu, nic mnie nie cieszyło a do tego płakałam z byle powodu, a o libido to już nie wspomnę.. Teraz już powoli wracam do stanu przed braniem tabletek .W pierwsze dni budziłam się z pryszczami na twarzy (brrr) teraz już jest ich mniej, raz mi jakiś malutki wyskoczy mam nadzieję że więcej ich nie będę miała, cellulit znika ! teraz już nawet nie poznaję swoich uda i pośladków połowy cellulitu już się pozbyłam a uwierzcie mi w czasie brania tabletek był jak u 60 letniej kobiety. Piersi przed braniem miałam w rozmiarze dużego A lub małego B w czasie brania C dzisiaj zauważyłam , że są znacznie mniejsze i takie małe pytanie jak już sie tak stało to mogą się jeszcze zmniejszyć ? a o libido nie wspomnę, cud miód malinki cały czas mam ochotę na tż . Jeszcze chciałam wspomnieć że zażywam Olej z wiesiołka w tabletkach i cynk, czy któraś brała ? i jakie wrażenia ?Ale się rozpisałam .. Pozdrawiam
|
#2067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piersi zmalały Ci na pewno dlatego, że zmienił Ci się poziom hormonów.
|
|
#2068 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: odstawienie tabletek anty i brak okresu
Cześć dziewczyny ! widzę, że wątek już od jakiegoś czasu ucichł, ale mimo to podzielę się moim przypadkiem.
Tabletki anty (yasmin) odstawiłam 12 października 2011 i jak wiadomo pojawił się okres 'z odstawienia', ale na następną miesiączkę czekałam aż do 21 grudnia ... potem było niby wszystko ok, ponieważ po 4 tygodniach pojawiła się kolejna miesiączka, ale już dwie następne z częstotliwością co 5 tygodni czyli 22lutego i 28marca ... i do teraz (20maja) nie ma ani śladu ;/ (przed braniem tabletek, miesiączki miałam regularnie - co 4 tyg) byłam juz u ginekologa, test ciążowy też robiłam, ale wyszedł negatywny. Ginekolog kazała kazdego dnia z rana mierzyc temperaturę, żeby oszacować, w którym dniu cyklu wogóle jestem. Zapisała mnie tez na usg (13 czerwca), ale mam nadzieję, że nie będzie ono potrzebne i, że w miedzyczasie miesiączka sie pojawi. Pozdrawiam |
|
|
|
#2069 |
|
Zakorzenienie
|
To ja mam jeszcze pytanko do dziewczyn które tak jak ja odstawiły tabsy i nie planują na razie bobaska, jaką inną antykoncepcję polecacie ( oprócz prezerwatyw)?
|
|
|
|
#2070 |
|
Zakorzenienie
|
Może porządny npr, który nic nie kosztuje, a wystarczy się porządnie doedukować, kupić notesik i termometr? Metoda objawowo-termiczna nie jest taka zła i jest skuteczna.
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:00.

Wiem, że nie można się kimś sugerować, ale szczerze to mnie to nieźle przeraziło

i to też nie jest tak, że pstryk i nagle dodatkowe 5 kg- przecież na to trzeba czasu. Zawsze gdy byś zauważyła, że Twoja waga rośnie 2 kg, 3kg...możesz ograniczyć posiłki

22.05.2008
14.08.2011
i takie małe pytanie jak już sie tak stało to mogą się jeszcze zmniejszyć ? a o libido nie wspomnę, cud miód malinki cały czas mam ochotę na tż . Jeszcze chciałam wspomnieć że zażywam Olej z wiesiołka w tabletkach i cynk, czy któraś brała ? i jakie wrażenia ?