Fałszywe taksówki. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-21, 17:16   #1
Trzepotka
Zakorzenienie

Arrow

Fałszywe taksówki.

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2014-04-24 o 10:27
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 17:18   #2
mm444
Władca Wizażu

Dot.: Fałszywe taksówki.

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 17:22   #3
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4
Konto usunięte

Kiedyś, daaaawno temu się na to nabrałam. To znaczy prawie się nabrałam, bo za kilometrowy odcinek w Warszawie pan zażądał 150 zł. Roześmiałam się, postraszyłam policją i wysiadłam. Pan uciekł
Potem dowiedziałam się, że trzeba patrzeć na znaki boczne w taksówce i koniecznie sprawdzić, czy jest w środku licznik.
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 17:32   #4
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2012-05-21, 17:49   #5
Dovahkiin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Proste, pytać ile za kilometr, ile za rozpoczęcie, czytać naklejki, nie wsiadać do tych, co do których mamy podejrzenia.
Dovahkiin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 17:56   #6
201607280909
Konto usunięte

na wielu dworcach (i lotniskach) pod tabliczką TAXI jest też nazwa korporacji taksówkarskiej, która te miejsca wynajmuje od zarządu dworca i żeby zabezpieczyć się przed oszustami wsiadajmy właśnie do taksówek należących do tych korporacji.

dla przykładu w Warszawie przy Centralnym (na postoju od złotych tarasów) pod napisem TAXI dodana jest tabliczka "6 miejsc postojowych należących do Sawa Taxi". wtedy wsiadam tylko i wyłącznie w taksówki Sawy. każdy inny samochód jest dla mnie potencjalnym oszustem. a nawet jeśli nie jest oszustem to nie powinien tam stać, bo Sawa płaci za te miejsca, a kierowcy innych korporacji wciskają się tam na chama, stają często na przejściu dla pieszych i próbują zgarnąć nieświadomych klientów.
201607280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 18:19   #7
myny
Raczkowanie

Trzeba prosic o rachunek... jesli nie wlaczyl licznika to jego problem... przejazd byl darmowy... niestety czesto tak robia ... ja mialam takie sytuacje ale jedna Pani ktora pracowala na Taxi powiedziala ze to jest bezprawie bo oni maja narzucone z urzedu miasta jaka najwieksza stawke moga miec za km... mialam takie sytuacje ze nie wlaczyl licznika bo myslal ze nieznam miasta i mowil ze kolo 20 zl a ja wiedzialam ze normalnie jest nie wiecej niz 7...
Stary 2012-05-21, 18:34   #8
201607111050
Konto usunięte

Cytat:
Treść usunięta
Korzystam z 'przewozu osób' ale jest to opcja sporo tańsza od normalnego taxi.
Na oszustów nie trafiam. Raz jeden pan taksówkarz zdarł ze mnie trochę więcej niż powinien, ale wracałam pod wpływem. Stare dzieje
201607111050 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 19:11   #9
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez myny Pokaż wiadomość
Trzeba prosic o rachunek... jesli nie wlaczyl licznika to jego problem... przejazd byl darmowy...
Kiedyś też tak załatwiliśmy pana, który jadąc z dworca liczył, że nas wrobi w zawyżony rachunek nie włączając licznika. Dobry sposób na oszczędności
Osobiście staram się nie wsiadać do taksówek na przydworcowych postojach - uchodzą za najdroższe, a kierowcy z łatwością kantują klientów z bagażami Staram się przed podróżą poszukać w internecie nr tel. do jakiejś tańszej korporacji i zamawiam taksówkę dojeżdżając do stacji docelowej. Telefony do korporacji w moim mieście mam w kontaktach.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 20:02   #10
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
Nie jeżdżę taksówkami, ale warto też zwrócić uwagę na tabliczkę. Pod dworcem centralnym stają często taksówki z napisem "Taki" zamiast "Taxi", bardzo łudząco podobne.
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 20:17   #11
sunny_eyes
Zakorzenienie

Jak ktoś chce bardzo zedrzeć z klienta to najlepiej powiedzieć, że dzwoni się po policję.
sunny_eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 21:21   #12
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Najlepiej zapytac ile kosztuje dojazd, no zwyczajnie, chyba ze ktos ma kasy w nadmiarze i lubi przepłacac.
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 23:47   #13
BioIvO
Zakorzenienie

Zdecydowanie najlepiej dzwonić po taksówkę z miasta. Dużo reklam z nr telefonu znajduje sie na dworcach. Czasem wręcz są punkty typu "tu zamówisz taksówkę z korporacji x". Nie lubię cwaniaczków spod dworców i lotnisk.

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 01:04   #14
Aimee_J
Zakorzenienie

Patrzeć i myśleć
Kiedy jestem na dworcu to wyszukuję wzrokiem sprawdzonych korporacji taksówkarskich. Kiedy jestem w obcym mieście to szukam czegoś w rodzaju WPT i MPT. Gdy często jeździłam na szkolenia w obce miejsca to najpierw wyszukiwałam korporację w Necie, aby wiedzieć na którą liczyć. Bazowałam też na poleceniach z recepcji hotelowych oraz bardziej doświadczonych znajomych - do dziś mam w portfelu kilka wizytówek sprawdzonych korporacji.
Przyglądałam się też uważnie samym samochodom. Korporacje taksówkarskie poza masą reklam swojej firmy i np galerii handlowych mają na szybach wywieszone cenniki. Te bez cenników i reklam omijałam szerokim łukiem, bo zawsze wydawały mi się niegodne zaufania

No i oczywiście siadałam tak w aucie, aby widzieć taksometr
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 02:37   #15
dedela
Raczkowanie

Ja raz się dałam nabrać, kilka lat temu przyjechałam pierwszy raz sama do Warszawy, wysiadłam totalnie zdezorientowana na Centralnym i Pan bardzo chętnie mnie przewiózł 2 kilometry za 50 zł... Wiedziałam, że coś jest nie tak, zaczęłam się sprzeczać, ale ostatecznie się poddałam i dałam mu pieniądze psiocząc pod nosem...
Następnym razem byłam bardziej ostrożna, generalnie staram się przed wyjazdem do nieznajomego miasta spisywać z Internetu numer jakiejś taksówki na komórkę, co by się ubezpieczyć.
dedela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 06:02   #16
Keket
Zakorzenienie

Spotkała mnie podobna sytuacja. Przyjechałam do dużego miasta na studia z dużą walizką. Poszłam na postój taksówek i jakiś facet spytał gdzie mnie zawieźć. Była to taksówka, ale bez żadnych reklam, naklejek korporacyjnych itp. Spytałam od razu ile będzie mnie kosztował kurs. Dowiedziałam się, że 30 zł. Pomyślałam, że pewnie tyle się płaci w większych miastach. Facet licznika nie miał. Potem dowiedziałam się, że za przejazd na tej trasie płaci się 10 zł

Keket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 17:00   #17
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Czas edycji: 2015-06-21 o 15:55
Stary 2015-01-08, 00:23   #18
anisia24
Przyczajenie

Za jakiś czas wybieram się do Warszawy czy trzeba jeszcze uważać na tego typu praktyki ?
Swojego czasu bardzo byłam zadowolona z xxx kiedy odwiedzałam nadmorskie miejscowości.

Czas edycji: 2016-02-14 o 01:25 Powód: Link.
anisia24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-08, 01:10   #19
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Takie praktyki mają miejsce nie tylko w Wawie ale chyba w każdym miejście wojewódzkim. W Trójmieście też. Ja się nacięłam raz, biorąc "na szybko" taksówkę z postoju, przed Dworcem PKP. Auto miało "koguta" na napisem TAXI, ale bez nzawy korporacji, czyli prywatny transport. Za odcinek, za który w korpo normalnie płaciłam ok 20 zl, pan policzył mi prawie 50. Od tamtego wydarzenia, może stać na postoju 100 taksówek a ja i tak wezwę telefonicznie ze sprawdzonej korporacji.

Tacy "prywatni" naciągacze z reguły stoją na dworcach, lotniskach i niestety, przed szpitalami. Ci ostatni chyba są najgorsi.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-21, 17:21   #20
cleopadra
Wtajemniczenie

Jak sie jedzie bez bagazu ,to jeszcze mala szkoda gdy naciagnie ktos na pare zlotych.
Moja kolezanka wsiadla z walizkami na lotnisku to czegos podobnego do taxi jak podlechali pod dworzec centralny to facet dal na gaz i odjechal z walizkami.Zglosila na policji ale to szukanie igly w stogu siana,podobno teraz takie oszustwa sa w wielu miastach,szczegolnie na lotniskach i wiekszych dworcach kolejowych.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-23, 09:25   #21
Anusia : )( :
Zadomowienie

Ja zawsze przed wizytą w innym mieście sprawdzam w necie numery na tamtejsze radio taxi, jak już jestem na miejscu to dzwonie i pytam "ile będzie kosztował kurs z .... do....?" jak Pani dyspozytorka podaje mi przybliżoną cenę to mówię "to ja poproszę". Sprawdza mi się zawsze, nigdy nie wsiadam w podstawione pod dworcem taksówki

Anusia : )( : jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości